10.08.18, 18:26
Przyznam, że z niedowierzaniem przeczytałam, że aresztowano kobietę za wypicie kieliszka alkoholu - uwaga - na pokładzie samolotu Emirates (ha), PRZED lądowaniem w Dubaju.

Okazuje się, że owszem alkohol mozna kupić , ale za wypicie i tak grozi więzienie. Działacz organizacji :

Radha Stirling, the chief executive of Detained in Dubai, said: “The UAE maintains a deliberately misleading facade that alcohol consumption is perfectly legal for visitors.

“Tourists cannot be blamed for believing that the Emirates are tolerant of western drinking habits, but this is far from reality.

“It is wholly illegal for any tourist to have any level of alcohol in their blood, even if consumed in flight and provided by Dubai’s own airline. It is illegal to consume alcohol at a bar, a hotel and a restaurant, and if breathalysed, that person will be jailed.”

www.theguardian.com/world/2018/aug/10/woman-held-in-dubai-with-daughter-for-drinking-glass-of-wine-on-flight?CMP=fb_gu
To dosyć popularny kierunek, warto pamiętać.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Dubaj 10.08.18, 18:28
      Chyba dla tzw. modelek i gwiazdeczek wannbe z TVN popularny.
      • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 18:31
        Chyba nie wiesz. Po pierwsze to popularny kierunek zakupowy, a odkąd Emiraty latają do PL, coraz popularniejszy turystycznie (chyba połowa forum już była). Nie mówiąc o tranzycie np do RPA czy Australii.
        • thaures Re: Dubaj 10.08.18, 18:40
          Nie ma pojęcia, do Emiratów lata mnóstwo ludzi.
      • fragile_f Re: Dubaj 10.08.18, 18:39
        Masa ludzi lata turystycznie do Dubaju. Ba, sporo moich znajomych (ze mną włącznie) leciała ich liniami do Azji czy Australii, bo mają dobre ceny.
      • sumire Re: Dubaj 10.08.18, 18:43
        Nie, triss, dla wielu ludzi popularny, wakacyjny i zawodowy, plus to ogromny hub przesiadkowy, ale nie spodziewam się, żebyś to wiedziała w swoim umiłowaniu stereotypów.
      • naggina Re: Dubaj 10.08.18, 18:52
        i tranzyt do azji i baaardzo popularny kierunek- i bardzo tani- znaczy lot, pobyt juz jak chcesz. aczkolwiek my byliśmy ostatnio w 4 osoby za tydzień z hotelem za 5 K- taniej niż nad bałtykiem znacznie big_grin
        • naggina Re: Dubaj 10.08.18, 18:53
          powinnam jednak dodać sprawiedliwie, że w tamtym roku, alas, nie lecieliśmy emiratami big_grin
      • koronka2012 Re: Dubaj 10.08.18, 19:03
        triss_merigold6 napisała:

> Chyba dla tzw. modelek i gwiazdeczek wannbe z TVN popularny.

Przez Dubaj są najfajniejsze połączenia z Azją, jest mniej więcej w połowie, więc leci się znośną ilość godzin zamiast 12.
    • sumire Re: Dubaj 10.08.18, 18:41
      Dość ciekawe.
      Przekroczyłam granicę Dubaju z butelką Bombay Sapphire. Nikt nie mrugnął okiem. Na pokładzie też wypiłam trochę wina. W hotelach można tam pić spokojnie, nawet lokalsi-muzułmanie to robią. Mocno wątpię, by rzeczywiście chodziło o alkohol. BARDZO mocno wątpię.
      • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 18:47
        Możesz wątpić. Ja nie wiem - tz wiem tylko z mediów , ale tutaj człowiek z imienia i nazwiska, z nazwanej organizacji non-profit mówi, że to pozory i nie wiadomo kiedy będą kłopoty. Jednak gdybym się wybierała to jednak skorzystałabym z informacji Guardiana a nie forum a nie sprawdzała czy będę miała szczęście (moja rodzina też piła na pokładzie Emiratów alkohol , przed lądowaniem i nic im nie było, ale z artykułu wynika, że to ruletka)
        • sumire Re: Dubaj 10.08.18, 18:54
          Ale ja tam byłam. Prawie miesiąc tam siedziałam. I wolę polegać na mojej wiedzy, zwłaszcza że z tekstu można wywnioskować, że niekoniecznie o tę lampkę alkoholu chodziło. Tym bardziej, że każdy z setek ludzi lądujących w Dubaju czy Katarze codziennie ma jakiś tam promil alkoholu we krwi i służby o tym wiedzą. Kogoś ewidentnie pijanego i w Europie wyprowadzą z samolotu w kajdankach, ale nie wierzę, że można trafić za kratki za wypicie wina serwowanego na pokładzie. Za to, co się zrobiło pod jego wpływem - owszem, za picie tego wina w miejscu publicznym w samym Dubaju - też, za próby kupowania go nielegalnie - też, za schlanie się do nieprzytomności - też, ale poza tym... Hm, nie. No, nie.
          • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 18:58
            Zatrzymana pani też była tam wielokrotnie i nic jej nie było (a pewnie piła alkohol) . I nawet zakładając, że coś ukrywa, to o problemie mówi ktos z organziacji Detained in Dubai.
            • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 19:05
              www.detainedindubai.org/alcohol

Organizacja radzi nawet, że jeżeli legalnie kupujesz alkohol to wypij go lepiej u siebie w domu i nie przewoź go transportem publicznym lub taksówką (bo taksówkarze donoszą)
              • sumire Re: Dubaj 10.08.18, 19:17
                Wiozłam mój gin taksówką.
                Tym bardziej sądzę, że alkohol był pretekstem.
                • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 19:23
                  Ale przeczytalaś, że ta organizacja nie mówi, że łapią każdego i wywożą na Sybir, tylko, że jest ryzyko?

W skrócie - porady ludzi, ktorzy mają wiedzę szerszą niż " a ja.." są wypunktowane. Stosować się nie trzeba. Moim zdaniem -warto się zapoznać przed wyjazdem.
                  • sumire Re: Dubaj 10.08.18, 19:25
                    Dobrze joa, masz rację big_grin
      • catroux Re: Dubaj 10.08.18, 18:53
        Też mi się to wydaje dziwne, przecież w tych samolotach - i do Dubaju, i to Kataru - wszyscy żlopią alko, stewardessy jeszcze roznoszą brandy na dobry sen.
      • boo-boo Re: Dubaj 10.08.18, 20:07
        "W hotelach można tam pić spokojnie...."
        Dokładnie. Można w miejscach do tego wyznaczonych, które mają pozwolenie na sprzedaż i serwowanie alkoholu.
    • zabka141 Re: Dubaj 10.08.18, 18:42
      Szokujace. Mysle ze powinna sadzic linie lotnicza o podanie alkoholu, bo przeciez uznano to za nielegalne.
    • jola-kotka Re: Dubaj 10.08.18, 18:48
      Przeciez to lipa jakas. Cos innego musi byc powodem.
    • naggina Re: Dubaj 10.08.18, 18:50
      Osobiście piłam alkohol, i to więcej niż nalezało uncertain w czasie lotu emitarami do dubaju uncertain
      dziwne...... ale to dziwny kraj- choć warty zobaczenia
    • nangaparbat3 Re: Dubaj 10.08.18, 19:01
      Z tego co pisza wydaje się, że poszło o wizę, urzednik byl nieuprzejmy, pani sie wkurzyla, i on wtedy wykorzystal alkohol jako pretekst.
      Byłoby więc tak: przymykamy oko na alkohol, ale od nas zalezy, kiedy nie przymkniemy oka, tylko pijącego.
      Warto pamiętac, fakt.
      • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 19:06
        Wkleiłam rady organizacji tym się zajmującej. Warto przeczytać przed podróżą.
      • yaga7 Re: Dubaj 10.08.18, 19:26
        Czytałam z różnych źródeł, dokładnie, poszło o wizę. Pani zaczęła się kłócić z urzędnikiem, on się zapytał, czy piła alkohol, potwierdziła, no i to był pretekst.

I tak naprawdę, jeżeli pani była w tym Dubaju parę razy, to powinna wiedzieć i o swojej wizie, i o tym, że nie należy się kłócić pod wpływem alkoholu.
        • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 19:30
          Ale to chyba nie chodzi tylko o tę panią? Przynajmniej tak wynika z artykułu.
          • sumire Re: Dubaj 10.08.18, 19:36
            Joa, jak pisałam wyżej. W każdej godzinie lądują na lotniskach w Dubaju samoloty pełne ludzi, którzy pili alkohol na pokładzie samolotów linii lotniczych z Półwyspu Arabskiego. Ci ludzie bez problemu docierają do swoich hotelowych łóżek.
            I w hotelowych barach następnego wieczoru też będą ten alkohol pili, po czym opuszczą Dubaj bez problemu.
            • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 19:42
              sumire - właśnie - już pisałaś. Ja też. Nie planuję wyjazdu, ale gdybym z jakiegoś powodu musiała, skorzystałabym raczej z porad ekspertów. Ale to nie jest obowiązek (ja naprawdę nigdzie nie pisałam ani nie cytowalam informacji, ze są jakieś obławy na pijących alkohol, cytowałam tylko eksperta, który mówił o pozorach i wklejałam link do porad)
              • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 19:43
                p.s. ja byłabym/jestem wdzięczna za podobne informacje o miejscach, do których podróżuję.
              • sumire Re: Dubaj 10.08.18, 19:59
                No więc skorzystaj z porad eksperta i nie jedź. Problem rozwiązany, wątek zamknięty.
                • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 20:09
                  Nie czytałaś? Nie komentuj. Ekspsert wcale nie radził, żeby tam nie podróżowac.
                  • sumire Re: Dubaj 10.08.18, 20:14
                    Czytałam. Powyższe podtrzymuję - nie jedź. O jeden wydumany problem mniej.
                    • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 20:19
                      melisa. Ja się tam nie wybieram i tak bo nie mam po co. Ten problem nie ma z tym nic wspólnego. Ale wiem, że jest to popularny kierunek i lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć, żeby samemu podjąc decyzję jak się zachowywac na miejscu, w czasie lotu itd.
                      • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 20:25
                        Niedawno byłam w podparyskich 'zakazanych" przedmieściach. W nocy. Tak się złożyło, że "musiałam". Dzięki wiedzy na temat miejsc, zasad itd swobodnie podejmowałam decyzje np czy jechac z obcymi na "łebka". Wiedza nie boli, pozwala podejmowac świadome decyzje.
                      • leanne_paul_piper Re: Dubaj 10.08.18, 21:32
                        Joa, ja przyznam, ze też wolę wiedzieć i być przygotowana. Np. dzięki ostatnim doniesieniom wiem, że np. ani Polska ani Egipt to nie sa kraje do krytykowania władzy, bo mozna za to skończyć z wyrokiem. A w Dubaju mogę się znaleźć jedynie tranzytowo, przy okazji lotu do Azji albo na Malediwy. Dobrowolnie moja noga nie postanie w kraju, gdzie za seks pozamalzenski wliczając bycie ofiarą gwałtu idzie się siedzieć.
                        • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 21:36
                          A gdzie Ty masz w Pl wyrok za krytykowanie wladzy? Przestraszyłaś mnie big_grin
                      • sumire Re: Dubaj 10.08.18, 22:28
                        joa66 napisała:

> melisa.

Valium. Buziaki!
            • nangaparbat3 Re: Dubaj 10.08.18, 19:48
              Moze pani wypila troche za dużo i czymś go obraziła podczas sprzeczki.
              Ale nawet wowczas zamykanie jej z czteroletnią coreczką, odmawianie wody i zmuszanie do mycia toalet to jakiś koszmar.
              chociaż nie wiem, jakby bylo gdzie ndziej.
              W latach 60. moja babcia podrózowała z UK do Francji, na wizie byl jakiś błąd, francuski policjant darl na nią japę (była koło siedemdziesiątki i nie zostala mu dluzna). W każdym razie zawrocili ją do Anglii, a calą historie wspominala potem jako horror.
              • joa66 Re: Dubaj 10.08.18, 20:10
                Służby imgracyje to w ogóle klasa sama w sobie.
                • nangaparbat3 Re: Dubaj 10.08.18, 20:23
                  Poza tymi Cypryjczykami, co to mnie na miesiac wpuścili na prawo jazdy i jeszcze pocieszali.
        • olena.s Re: Dubaj 10.08.18, 20:35
          Bo w Zatoce jest tak, że kiedy ktoś pod wpływem (nawet mikrym) uczestniczy w czymkolwiek - nawet w pyskówce z pogranicznikiem, to ów wpływ staje się okolicznoscią obciążającą. I tyle.
          Ponadto co do zasady w Dubaju rezydenci powinni miec licencję na spożywanie gorzały (łatwa do uzyskania) MIMO iż sklepy o nią nie pytają. A turystów zasadniczo to nie obwiązuje ale patrz punkt pierwszy.
    • krejzimama Re: Dubaj 10.08.18, 19:55
      Hmmm... Zdarzyło mi się być tam na tygodniu "ol ekslusiff" Sporo alkoholu w siebie wlałam Zjednoczonej Emirackiej Arabskiej ziemii.
    • al_sahra Re: Dubaj 10.08.18, 20:56
      W samolotach Emiratów i w barach hotelowych w Dubaju turyści mogą zwykle pić bez przeszkód, ale warto pamiętać, że jeśli wejdzie się w jakąkolwiek dysputę (nawet nie konflikt) z prawem, to może być wykorzystane przeciw nim. Sytuacja typowa dla zamordystycznych krajów - istnieje surowe prawo, które na ogół nie jest egzekwowane (przynajmniej w stosunku do pewnej kategorii osób), ale zawsze można po nie sięgnąć, żeby podręczyć kogoś, kto nam się nie podoba.
    • bigzaganiacz Re: Dubaj 10.08.18, 22:20
      Turystow sie nie czepiaja , pic mozna , generalnie nius typu sranie w banie
    • anahera Re: Dubaj 11.08.18, 00:09
      20-pare lat temu lecialam docelowo do Dubaju z Australii, nie pamietam czy Emiratami czy Gulf Air. Chyba jednak Gulfem bo przesiadke mialam w Kuwejcie. Pasazer siedzacy obok mnie cala droge chlipal mi w rekaw bo zdazyla go rzucic wielka milosc jego zycia. Chlipiac zamawial nam naokraglo drinki. W Kuwejcie zawlokl mnie do baru i dalej tankowalismy. W Dubaju wysiadlam hmmm...zdebko zle widzaca. Widac mialam duze szczescie ze nie trafilam prosto do kicia 😜 Tylko ze wtedy bylo duzo mniej turystow w tamtych stronach, biala kobieta tez byla inaczej troche spostrzegana. Pamietam tez ze znajomi u ktorych mieszkalam mieli taka jakby licencje na zakup alkoholu, pokazywali jakis certyfikat przy zakupie. Ale to bylo do konsumpcji w domu, w zadnym wypadku w przestrzeni publicznej. Napewno dzis warto sie miec na bacznosci.
    • black_halo Re: Dubaj 11.08.18, 00:19
      joa66 napisała:

> Przyznam, że z niedowierzaniem przeczytałam, że aresztowano kobietę za wypicie
      > kieliszka alkoholu - uwaga - na pokładzie samolotu Emirates (ha), PRZED lądowan
      > iem w Dubaju.
      >
      > Okazuje się, że owszem alkohol mozna kupić , ale za wypicie i tak grozi więzien
      > ie. Działacz organizacji :
      >
      > Radha Stirling, the chief executive of Detained in Dubai, said: “The UAE mainta
      > ins a deliberately misleading facade that alcohol consumption is perfectly lega
      > l for visitors.
      >
      > “Tourists cannot be blamed for believing that the Emirates are tolerant of west
      > ern drinking habits, but this is far from reality.
      >
      > “It is wholly illegal for any tourist to have any level of alcohol in their blo
      > od, even if consumed in flight and provided by Dubai’s own airline. It is illeg
      > al to consume alcohol at a bar, a hotel and a restaurant, and if breathalysed,
      > that person will be jailed.”
      >
      > www.theguardian.com/world/2018/aug/10/woman-held-in-dubai-with-daughter-for-drinking-glass-of-wine-on-flight?CMP=fb_gu
      > To dosyć popularny kierunek, warto pamiętać.

Problemem była dyskusja z urzędnikiem a nie sam alkohol.

Byłam w Dubaju 3 razy, za każdym razem leciałam Emirates i alkoholu nie żałowali. W samym Dubaju też można dobrze popić ale trzeba uważać gdzie.
    • konsta-is-me Re: Dubaj 11.08.18, 00:26
      Przeciez na pokladzie Emirates podaja alkohol i to bez limitow, o ile pamietam?
      "For beliving that Emirates..." - ha ha, hipokryzja lvl master😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka