Dodaj do ulubionych

proszę o diagnozę

16.08.18, 23:17
Temat zdrowotny, ale nie wysyłajcie mnie do lekarza, bo sprawa dotyczy mojego ojca, który za chiny ludowe nie chce się na to zgodzić. A coś się dzieje niedobrego. Bardzo często (bywa, że codziennie) rano ma nudności, czasem wymioty, źle się czuje. Widzę, że schudł (ostatnio widziałam go niecały rok temu). Ponad rok temu robił badania wątrobowe, wyszły źle (nie znam szczegółów). Orientuje się ktoś co to może być? W jakiś kierunku szukać diagnozy? Skojarzenia mam jak najgorsze. On chyba też się tego boi i "woli nie wiedzieć"...
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: proszę o diagnozę 16.08.18, 23:24
      Wszystko. Zaczynając od jakiegoś pasożyta a kończąc na problemach nowotworowych. Same nieprawidłowe wyniki prób wątrobowych mogą być same w sobie efektem pół tuzina różnych schorzeń, mniej lub bardziej groźnych.
    • katja.katja Re: proszę o diagnozę 17.08.18, 09:53
      Niestety obawiam się, że Twoje skojarzenia są prawidłowe sad
      Gdyby udało się jednak ojca namówić na badania zróbcie chociaż krew (próby wątrobowe, CRP, morfologia) i USG brzucha, potem ewentualnie gastroskopię, ale obawiam się, że na tym etapie już samo USG dużo powie sad
    • bazia8 Re: proszę o diagnozę 17.08.18, 10:03
      Próby wątrobowe robione rok temu, to jak wróżenie z fusów. Chudnięcie i wymioty są bardzo niepokojące. Mogą oznaczać chorobę wrzodową, albo coś poważniejszego. Gastrolog - bez niego się nie obejdzie.
    • lady-z-gaga Re: proszę o diagnozę 17.08.18, 10:09
      Myślę, że ojciec nie tyle "woli nie wiedzieć", ile - byc może - jest przekonany, ze to coś bardzo poważnego, nieodwracalnego i już mu nic nie pomoże. Dlatego zamiast go straszyć ciężką chorobą, spróbuj z innej beczki. Dowiedz się i wylicz mu, ile zwykłych, uleczalnych przypadłości daje takie objawy. I przekonuj, że jesli pójdzie do lekarza, to po kuracji jego życie może wrócić do normy, a choroba zniknie bez śladu. "Po co się męczyć, kiedy można sobie pomóc", zamiast "nie zaniedbuj, bo to się źle się skończy".
      • eilian Re: proszę o diagnozę 17.08.18, 22:46
        właśnie tej metody próbuję, dlatego zasięgam i tu porady jakie to mogą być choroby.
    • aguar Re: proszę o diagnozę 17.08.18, 10:17
      Trochę uspokoję. Takie objawy może dawać nie tylko nowotwór, ale też np. choroba wrzodowa czy nietolerancja pokarmowa. A te złe próby wątrobowe - z enzymami wątrobowymi jest akurat tak, że one mogą być trochę podwyższone też od byle czego - jakiegokolwiek schorzenia w jamie brzusznej, jakiegoś leku. Żeby były naprawdę złe, to musiałyby być liczby trzycyfrowe. A podwyższenie takiego ALT powiedzmy o 10 jednostek to nic takiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka