Dodaj do ulubionych

Kolor mebli

22.08.18, 14:53

Z 10 lat temu kupiłam meble do sypialni, robione były na wymiar w jakiejś malej firmie. Nie wiem teraz co mną kierowało, ale kolor wybrałam dziwny - taki pomarańczowo brązowy, nie umiem znaleźć takiego koloru na wzorniku. Meble są drewniane i to kolor bejcy lub lakieru.
Muszę teraz dokupić komodę, ale nie chcę już więcej tego koloru. Jak się łączy kolory mebli? Dokupić białą komodę? Kremową? w kolorze naturalnego drewna chyba nie będzie pasować ?
Obserwuj wątek
    • dzikka Re: Kolor mebli 22.08.18, 14:57
      Zalezy jakie masz dodatki ale do takiego "brązu" pasuje niebieski, granat, zieleń albo po prostu ciemny brąz.
      • anilka Re: Kolor mebli 22.08.18, 15:06
        Ten ciemny brąz mi się jakoś gryzie właśnie. Dodatki mogę zmienić jakby co, na razie mam bardzo jasne ściany taka biel z szarym i ciemnozielone zasłony, jeden obraz a pościel jaka się zdarzy, nic innego tam nie mam oprócz klamotów na szafkach przy łóżku
        • jematkajakichmalo Re: Kolor mebli 22.08.18, 16:10
          To moze w kolorze zaslon?
      • kosmos_pierzasty Re: Kolor mebli 22.08.18, 16:26
        Też pomyślałam o niebieskim.
        • anilka Re: Kolor mebli 22.08.18, 16:34
          Chyba pomysł z kolorem zasłon będzie dobry, ta komoda ma stać obok okna, częściowo na tle zasłony.
    • pepsi.only Re: Kolor mebli 22.08.18, 15:08
      To może przemaluj te meble.
      • anilka Re: Kolor mebli 22.08.18, 15:20
        Chyba się nie odważe, same w sobie mi nie przeszkadzaja, nie wiem jak wyjdzie później.
    • mikams75 Re: Kolor mebli 22.08.18, 16:45
      mam podobny problem - chce dokupic komode do sypialni ale juz nie podoba mi sie kolor szaf i planuje kupic w jakims kontrastowwym kolorku i do tego zaslony tez w takim kolorze.
      • anilka Re: Kolor mebli 22.08.18, 18:09
        To napisz co wymyśliłaś smile Jaki masz kolor szaf?
        • mikams75 Re: Kolor mebli 22.08.18, 18:16
          drewno niezbyt jasne (ale i nie ciemne) plus biel. Niestety szukam od dluzszego czasu komodki i jakos nie moge natrafic na fajna. Za to w necie natrafilam na setki stron jak podrasowac komody z ikei i jak znajde troche czasu to zajme sie poszukiwaniem jakis ladnych zaslon w kolorze jeszcze nie wiem jakim a jak juz bede miec te zaslony to kupie komode w ikei i dobiore farbe z mieszalnika. Mozna tez dokupic nozki do komod i tylko nozki przemalowac na pasujacy kolor itp. Pogoogluj - ikea drawer makeover, po ang chyba sie najwiecej pomyslow wyswietla.
    • bei Re: Kolor mebli 22.08.18, 18:51
      ...pod kolor ścian, to nie, znudzi się kolor ścian to go przemalujesz, a komoda zostanie.
      Qp ładną komodę- po prostu ładną. Może być w neutralnym kolorze- z bieli duży wybór, albo szarą, granatową, grafitową, zieloną, złotą czerwoną. Może kolonialną spatynowaną, albo w stylu azjatyckim. Eklektyzm rządzi, niech komoda wyróżnia się, podkreśla styl, niech przełamuje😊
      Właśnie...w jakim stylu masz to pomieszczenie?
    • troompka Re: Kolor mebli 23.08.18, 08:02
      ja sie jednak odwazylam pomalowac. Mialam drewniane łóżko, dwie szafki nocne z drewna bukowego i toaletkę-kolor hmm.....rudawy? brzydki. Nie wiem czy ja mialam wowczas jakies zacmienie umysłu i to kupiłam, czy drewno zmienilo kolor. W efekcie pomalowałam na szaro, do tego dokupiłam biały zagłówek, toaletkę i szafki także na szaro z drobnymi białymi wstawkami (uchwyty), ściany b.jasny szary, grube białe zasłony i tylko jeszcze podłoga mnie mierzi (dębowy parkiet), który kiedys był jaśniutki i bardziej biały, teraz wpada w żółty. Szkoda mi cyklinowac tylko to jedno pomieszczenie i mysle o zakupie grubej jasnej (biala?) wykładzinie.......Ciesze sie, że podjelam decyzje o malowaniu mebli mimo ze nie bylam przekonana, efekt jest naprawde fajny.
      Teraz przemalowuje meble w pokoju syna+obicie łóżka (skaj), a w kolejce czekają kafle w kuchni miedzy szafkami.
    • an.16 Re: Kolor mebli 23.08.18, 08:18
      Nie dodawaj kolejnego brzydkiego koloru żeby "pasowało". Po prostu kup komodę, której forma i kolor są ładne, która ci się podoba. Wtedy z przyjemnością zawiesisz na niej oko.
      • anilka Re: Kolor mebli 23.08.18, 09:20
        Tak zrobię. To łóżko i szafa są proste, bez udziwnień, tylko ten kolor. A komoda będzie stała tam gdzie ja patrzę leżąc, to argument przemawia do mniesmile
        Swoją drogą te meble to najsolidniejsze meble jakie mam, gdyby ten warsztat istniał bez wahania zamówilabym tam wszystko inne, mają 13 lat jednak ( jak ten czas leci) i żadnego, najmniejszego śladu zużycia.
        • thea19 Re: Kolor mebli 23.08.18, 10:13
          lozko mozesz stuningowac - mozna zrobic zaglowek i przod z paneli tapicerowanych w dowolnym kolorze
    • mamtrzykoty Re: Kolor mebli 23.08.18, 09:27
      Jeśli to meble drewniane, to zamów fachowca przemaluje ci na dowolny kolor i będziesz miała zupełnie nowe meble,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka