Dodaj do ulubionych

Anglia - szkoła z internatem

03.09.18, 16:14
Jak to jest z tymi szkołami z internatem w Anglii i pobocznych.
Ja wiem, jakość wykształcenia, elitarność itd ale serio rodzice oddają 5-6 letnie dzieci do szkoły z internatem?
Nawet 10 latka bym pewnie nie oddała a co dopiero takiego malca.

Tak sobie myślę - rodzice są coraz bardziej helikopterowi, dmuchają, chuchają i dbają jak się tylko da. A potem spokojnie pakują kilkuletniego dziubdziusia i wysyłają do internatu? Jak to się obija na dzieciach? A może w ogóle nie odbija i tylko nasze polskie są takie słabe ze może je zabić za duzy sedes.
Jak to jest? Popularne są takie rozwiązania w UK? Zakładając oczywiście że kogoś stać na horrendalny koszt.
Dla mnie to opcja nie mieszcząca się w głowie, ale zakładam, że to są jakieś tam ograniczenia mentalne wynikające z wychowania w polszy.
Posłałybyście 5-6-7 letnie dziecko do szkoły z internatem? Jeżeli miałoby mu to zagwarantować super extra start i mega kontakty?
Obserwuj wątek
    • leyre2 Re: Anglia - szkoła z internatem 03.09.18, 16:23
      Nie wiem jak popularne sa takie rozwiazania, mysle ze dla rodzicow ktorzy nie maja blisko szkol prywatnych to jest opcja, z ktorej korzystaja. Mam kolezanke ktora zostala oddana do takiej szkoly w wielu 5 lat. Wspomina to bardzo zle i jest overprotective w srosunku do swoich dzieci oraz nie potrafi do wielu spraw z nimi zwiazanych podchodzic z dystansem.
      • olena.s Re: Anglia - szkoła z internatem 03.09.18, 22:36
        Nie są. W UK jest dobrze ponad 8 milionów uczniów, a w boarding schools jest ich z 40 pare tys. (plus jeszcze 20 tys z zagranicy) - poza wszystkim innym są to na ogół pioruńsko drogie placówki. Przy czym w boarding schools a) są także uczniowie dochodzący, albo bordujący częściowo, b) są szkoły srednie, bez podstawówek, które przyjmują uczniów internatowych.
        No i wracając do wątkodajki: boarding shools były domeną klas wyższych, które uważały, że twardy chów buduje charakter. Nie stawiali oni sobie takich samych celów jak rodzice heiktopterowi.
        Osobiscie znam parę osób, już dorosłych (w tym jedno małżeństwo) po takich szkołach. Mają zamiar wysłać do takowych dzieci ale właśnie na etapie nastoletnim, nie wczesnodziecięcym.
        • leyre2 Re: Anglia - szkoła z internatem 04.09.18, 07:24
          Fakt ze nie sa zbyt popularne ale liczba uczniow w boarding schools rosnie jednak glownie tych z zagranicy.
        • princesswhitewolf Re: Anglia - szkoła z internatem 18.09.18, 22:50
          >a w boarding schools jest ich z 40 pare tys.

A sprawdzilas przedzial wiekowy?

W wiekszosci to szkola srednia

Na poziomie szkoly podstawowej a o tym mowi autorka watku to rzadkosc.
    • sylwiastka Re: Anglia - szkoła z internatem 03.09.18, 16:28
      Znam polskie dziecko wyslane do liceum z internatem za granica. Nastapila odciecie pepowiny, doskonalenie umiejetnosci jezykowych, kontynuacja studiow w UK a teraz polroczny staz w Australii. Dziubdzius jest samodzielnym 20 latkiem, a mial zapedy na mamisynka. I ja sama wyfrunelam z gniazda dosc wczesnie i uwazam, ze tak jest lepiej niz kiszenie z rodzicami do 30stki.
      • aerra Re: Anglia - szkoła z internatem 03.09.18, 16:54
        Słowo klucz: Liceum.
        Do liceum to nie idą 5-latki, wiesz.
    • olena.s Re: Anglia - szkoła z internatem 03.09.18, 16:31
      ???? Najczęściej są to rodzice dzieci w wieku gimnazjalnym i licealnym.
      • peonka Re: Anglia - szkoła z internatem 03.09.18, 16:36
        W Anglii? Oczywiście że nie. Z racji pracy poznałam dzieci internatowane od kiedy skończyły kilka lat. Rodzice specyficzni (nowobogaccy), kontakt z rodzicami bardzo luźny. Dzieci obecnie nastolatki. Jeden spędzał w domu tylko półtora dnia w tygodniu... Moim zdaniem internat z wyboru rodzicow jest słaby. Co innego jeśli innej opcji nie ma, ale tym wypadku była. Dziecko mogło codziennie dojeżdżać do i ze szkoły taksówką, ale rodzice woleli swój spokój...
      • beataj1 Re: Anglia - szkoła z internatem 03.09.18, 16:38
        Wiek licealny czy studencki mnie nie dziwi. Gimnazjalny w sumie też - to już pewnie zależy od egzemplarza.
        Ja się zastanawiam nad dziećmi w wieku 5-6 lat. Zdaje się, że w takim wieku zaczyna się szkołę w systemie anglosaskim i że są szkoły oferujące internat od początku nauki. I ten scenariusz mi się nie bardzo mieści w głowie. I zastanawiam się czy to są jedynie moje ograniczenia bo może internat od tak młodego wieku przynosi jakieś niezwykłe korzyści.
        • eukaliptusy Re: Anglia - szkoła z internatem 03.09.18, 16:44
          Prep schools z internatem są od 7 roku życia w UK.
          Co nie zmienia faktu, ze to okrucieństwo produkujące socjopatów.
    • 21mada Re: Anglia - szkoła z internatem 03.09.18, 16:50
      Tak, to popularne w Anglii. Co dziwne, te szkoły nie sa daleko bo na przykład w sąsiednim hrabstwie, a i tak dzieci jeżdżą do domu tylko na święta i wakacje (na ferie raczej nie, bo tez wtedy maja jakieś zajęcia).
      • 3-mamuska Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 17:39
        21mada napisał(a):

> Tak, to popularne w Anglii. Co dziwne, te szkoły nie sa daleko bo na przykład w
        > sąsiednim hrabstwie, a i tak dzieci jeżdżą do domu tylko na święta i wakacje (
        > na ferie raczej nie, bo tez wtedy maja jakieś zajęcia).

Nie jest aż tak popularne.

Znajomoma wysłał córkę 7-8 letnia.
        Balet jazda konna gra na pianinie i wiele innych i bzdura ze nie jedzą na ferie do domu, jeździć musza !!!!
        Jeśli nie zajmuje się tym socjal serwis.
        Niestety wielu rodziców odbierało by dzieci raz w roku.

Nigdy nie miały dobrych koncu z tej szkoły ja wyrzucili, dziewczyna w wieku 14-15 lat musiała sięgnąć po alkohol , potrafiła przed Szkola rano wypić 50 wódki.
        Młodsza córkę tez miała problemy z sama sobą w wieku 7 miesięcy bujala się jak z choroba sieroca, baba zniszczyła psychicznie 2 dzieci. Liczyła się tylko kasa zakupy balowanie, później nawet okazało się ze gdy balowała wciągała nosem biały proszek. Imprezy na wyskim szeblu w centrum Londynu.
        -----------------
        Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
    • tairo Re: Anglia - szkoła z internatem 04.09.18, 00:18
      To przede wszystkim nie jest opcja dla helikopterowych rodziców.

Nie wiem ile szkół oferuje w ogóle internat dla dzieci przed prep school, która zaczyna się year 3 (czyli ukończone siedem lat), ale niewiele.
      Prep schools, które mają tylko pełnowymiarowy internat jest bodajże kilkanaście, w pozostałych są różne opcje, od okazjonalnych pojedynczych nocy, przez wybrane noce lub poniedziałek-piątek, a cały semestr zazwyczaj tylko dla dwóch najstarszych klas, czyli 11+ lat.
    • milva24 Re: Anglia - szkoła z internatem 04.09.18, 00:25
      Nie posłałabym dziecka poniżej wieku licealnego do szkoły z internatem za żadne kontakty świata. A opcja 5-6-7 latka to już zupełnie po moim trupie. Dzieci potrzebują codziennych relacji z rodzicami/głównymi opiekunami, żeby się zdrowo rozwijać, szkoła choćby najlepsza, tego nie zapewni.
    • al_sahra Re: Anglia - szkoła z internatem 04.09.18, 01:15
      Mój mąż był w takiej szkole, ale w późniejszym wieku (jako wczesny nastolatek). Jego rodzice byli w tym czasie w innym kraju i wizyty były rzeczywiście ograniczone do świąt i wakacji. Nie odczuł tego jakoś boleśnie, ale on miał specyficznych rodziców, którzy wcześnie zaczęli go traktować jak małego dorosłego. Posłał też swojego syna do szkoły z internatem, ale to była zupełnie specjalna sytuacja.
    • turzyca Re: Anglia - szkoła z internatem 04.09.18, 06:42
      Jeśli mówimy o rodzinach, gdzie dzieci są wychowywane nianie, a z rodzicami mają widzenie wieczorem, i to może przez kwadrans, to internat wiele nie zmienia.
      • milva24 Re: Anglia - szkoła z internatem 04.09.18, 09:33
        Ale jednak dom to przyjazne, znane środowisko a niania może być ukochana.
    • edelstein Re: Anglia - szkoła z internatem 04.09.18, 06:57
      A 13latka bys oddala?
      • panterarei Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 12:23
        Do Hogwartu jak najbardziejsmile
        • kaka-llina Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 12:30
          panterarei napisała:

> Do Hogwartu jak najbardziejsmile
          >
          Właśnie chciałam coś napisać o Harrym wink, szczerze to nie wiem dokładnie ale wydaje mi się, że 4-5-6 latków do takich szkól sie nie wysyła, 11+ jak najbardziej (jak kogoś stać)
      • tairo Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 22:32
        13-14-latkom to i w Polsce zdarza się mieszkać w internacie.
    • maaria33 Re: Anglia - szkoła z internatem 04.09.18, 08:52
      Znam parę osób po takich szkołach. I żadna z nich nie zrobiła tego swojemu dziecku. To nie chodzi tylko o separację od rodziców, dyscyplinę i "zimny chów" ale przemoc, bullying i często tzw falę obecną  w tych szkolach - zarówno ze strony kolegów jak i nauczycieli, którzy jej "nie widzą".  W "normalnej" szkole nawet jeżeli dziecko doświadcza przemocy, po lekcjach może wrócić do bezpiecznego domu. W boarding school jest jak w pułapce. Jeden z moich znajomych dostał po latach pismo ze szkoły wysyłane do 'wybitnych absolwentów" z prosbą, o krótki tekst na iks lecie szkoly. Wyrzucił do kosza. Inny przy mnie spotkał po latach kolegę z internatu - w tym całym small talku ogromna niechęć biła po oczach. Potem skomentował - takie szkoły nie wychowują prawdziwych mężczyzn-wychowują tchórzy i hipokrytów z doskonale opanowanymi wieloma sportami.

Wiele lat temu pewien miły młodzieniec powiedział do mnie " to jest szkoła, do której będą chodziły nasze dzieci". Odpowiedziałam "chyba Twoje, bo moje na pewno nie" - co bylo odpowiedzią kompromisową, bo wtedy nie chciałam miec w ogóle dzieci. Ale nawet wtedy wiedziałam, że lepszą alternatywą do boarding school jest po prostu antykoncepcja wink.

Wierzę, że te szkoły nie będą tracić na popularności (zwłaszcza wsród bogatych Rosjan i szejków arabskich) ze względu na uwarunkowania kulturowe. Kiedyś chyba poseł Cymanski powiedział "mnie ojcie bil i wyrosłem na porządnego czlowieka, więc ja też swoje dzieci biję". I tak to się dzieje.
      • al_sahra Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 12:45
        Bez przesady, ta dramatyczna wizja którą roztaczasz, brzmi jak z jakiegoś ponurego serialu BBC. Znam różne osoby po boarding schools (i nie z rodzin bogatych Rosjan ani szejków), które nie miały takiej traumy.

> Wiele lat temu pewien miły młodzieniec powiedział do mnie " to jest szkoła, do
        > której będą chodziły nasze dzieci". Odpowiedziałam "chyba Twoje, bo moje na pew
        > no nie" - co bylo odpowiedzią kompromisową, bo wtedy nie chciałam miec w ogóle
        > dzieci.

A to już żywcem wzięte ze scenariusza Bridget Jones wink.
        >
        • maaria33 Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 12:49
          To nie jest MOJA wizja, bo ja w takiej szkole nie byłam.

"A to już żywcem wzięte ze scenariusza Bridget Jones"

że co?
          • al_sahra Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 13:09
            maaria33 napisała:

> "A to już żywcem wzięte ze scenariusza Bridget Jones"
            >
            > że co?

No była taka scena w drugim filmie, kiedy Colin Firth uznał za naturalne, że ich dziecko pójdzie do public school tam gdzie on chodził, a ona upierała się, że nie, bo nie chce zrobić z niego sztywniaka z kijem wiadomo gdzie. Tylko potem okazało się, że w ogóle nie była w ciąży (może coś pokręciłam, film był w całości tak żenująco głupi, że obejrzałam go raz lata temu i już nigdy do niego nie wróciłam).
            • maaria33 Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 14:11
              Byc moze - nie kojarzé. Ale co z tego?
              • al_sahra Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 17:58
                maaria33 napisała:

> Byc moze - nie kojarzé. Ale co z tego?

Nic z tego, to się nazywa ”cultural reference”.
        • eukaliptusy Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 14:15
          To ze znasz kilka osób, które twierdzą, ze nie miały traumy jeszcze niczego nie dowodzi.
          Wysłalabys dziecko do szkoły, gdzie ma „tylko” 50% szans na traumę? wink
          Poza tym traumy są rozne. Nawet bez przemocy, molestowania, czy fali, takie porzucenie przez rodzicowi może skutkować wyrośnięciem na (z pozoru) bardzo ogarniętego dorosłego. Z kompletnie odciętymi emocjami.
        • olena.s Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 17:16
          No ale Guardian, ulubiona gazeta Joa, publikował chyba nawet cykl tekstów o ofiarach fali w boarding schools. Siłą rzeczy znajdował przypadki raczej drastyczne, a cała wymowa była mocno antyelitarystyczna. I raczej nie brala pod uwagę faktu, e "kiplingowskie" szkoły są już mocno inne niz 30, 40 lat temu, zwłaszcza od czasów, kiedy nauczyciele zaczęli mieszkać w nich z rodzinami.
          • maaria33 Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 17:18
            Nie, olena, to nie jest moja ulubiona gazeta big_grin I nawet tego cyklu nie zauważyłam.

Ale ok, zmyślam sobie. smile
            • olena.s Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 17:27
              A, to sobie sięgnij, z pewnością ci się spodoba.
              • maaria33 Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 18:24
                Po co? Temat umiarkowanie mnie interesuje.
                • olena.s Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 18:27
                  Bo interesujące. Ale nie chcesz, nie czytaj.
                  • maaria33 Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 18:32
                    Jest wiele interesujących artykułów - wszystkich nie dam rady przeczytac wink
                    • olena.s Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 18:35
                      No to nie czytaj, rety....
    • gulcia77 Re: Anglia - szkoła z internatem 05.09.18, 18:48
      Przede wszystkim w klasach wyższych i średnich wyższych zupełnie inaczej wychowuje się dzieci. Podejrzewam, że gdyby brytyjska lady poczytała rozkminy z emamy, to by się za głowę złapała. Dużo chłodniej i z dystansem. Niegdyś Eton było wręcz słynne z drakońskich kar i bardzo trudnych warunków życiowych dla wychowanków. Podejrzewam, że trochę się to zmieniło, ale chyba nie jakoś drastycznie. Nie posłałabym do szkoły z internatem siedmiolatka, ale z czternastolatkiem już takiego problemu nie mam. Zresztą, właśnie się okazało, że prawdopodobnie i tak wyjedzie za granicę. Nie przeżywam tego jakoś szczególnie. To jest naturalny element drogi, którą wybrał sam dawno temu.
    • princesswhitewolf Re: Anglia - szkoła z internatem 18.09.18, 22:56

>Jak to jest? Popularne są takie rozwiązania w UK?

Nie. Na poziomie szkoly primary to rzadkosc. W secondary duzo wiecej ale tez nie szal.

>Posłałybyście 5-6-7 letnie dziecko do szkoły z internatem?

Znam 2 przypadki takowe. Jedno dziecko polskie a rodzice w Polsce, a drugie angielskie. W obydwu ta sama przyczyna
      Tata terrorysta i swir. To wyszlo im na dobre. A jeszcze lepiej wyszloby gdyby mieszkaly w domu a matka sie rozwiodlam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka