Dodaj do ulubionych

Dlaczego grzyby

03.09.18, 19:56
trzeba zbierać rano?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 19:57
      A trzeba? Ja zbieram jak mam ochotę, rano to ja piję kawę.
      • 21mada Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:00
        Przeważnie grzybiarze bladym świtem wyruszają.
        • klamkas Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:03
          Bo później są już wyzbierane?
    • marcelina4 Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:00
      to chyba taka tradycja, że na grzyby idzie się bladym świtem, w sumie nawet to fajnie tak rankiem po lesie połazić, a że wszyscy idą rano, to potem nie ma już co zbierać smile
    • heca7 Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:03
      Nie trzeba rano ale podobno rano światło pada pod odpowiednim kątem ułatwiającym wypatrzenie grzyba wink Moja matka ze swoimi rodzicami na grzyby wychodziła jeszcze przed świtem. Było ciemno. Rozwidniało się dopiero jak dochodzili do lasu. A jak szli za szybko to jeszcze stali na brzegu lasu i czekali aż się rozjaśni wink Zjadali śniadanie i ruszali do boju.
      • arwena_11 Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:51
        Jest rosa i one się "świecą". Łatwiej znaleźć.
    • zasiedziala Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:09
      bo później już nie ma? wink
    • tanebo2.0 Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:16
      Bo rano są chłodniejsze. A później cieplejsze i mogą ulec zaparzeniu?
      • chicarica Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:19
        Ten problem rozwiązuje się przy pomocy koszyka.
    • chicarica Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:19
      Bo jest za wysoki współczynnik grzybiarz/ grzyb i ludność rusza przed świtem żeby wyzbierać zanim reszta przyjedzie i wyzbiera.
      Osobiście chodzę na grzyby o różnych porach dnia.
      • tt-tka Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 20:57
        Tak wlasnie smile
        Bedac latem na podwarszawskiej wsi wstalam o bladym swicie, zeby sie wybrac na grzyby. Po drodze spotkalam sasiadke WRACAJACA z lasu z pelnym koszem !
        Niewiele zebralam sad
        Ale sa grzyby, ktore mozna zbierac poznej i miec obfity zbior - gaski w listopadzie tongue_out
        • arwena_11 Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 21:10
          W zeszłym roku z teściową chodziłyśmy 2-3 razy dziennie na ok godzinę i każda miała pełną łubiankę.
          • kota_marcowa Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 21:33
            W zeszłym roku, to można było kosą kosić tongue_out
            • heca7 Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 21:46
              O tak. W życiu nie miałam tyle słoików suszonych grzybów. A jeszcze na początku tego wysypu , nie wierząc, że takowy będzie pojechaliśmy na Warmię. I tam uzbieraliśmy takie cuda jakich nigdy nie miałam w ręku wink
    • sasha_m Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 21:31
      Nie trzeba. Rano zbiera się plon z całej nocy. Tylko, że ludzi zatrzęsienie. Kiedyś też tak chodziliśmy od 6-tej, razem z dziesiątkami innych grzybiarzy. Teraz chodzimy po południu i zbieramy więcej. Grzyb rośnie kilka godzin smile
      • memphis90 Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 21:47
        Kilka godzin??? Chyba żartujesz...
        • chicarica Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 22:15
          Obstawiam że w południowym słońcu widać te grzyby, których nie było widać rano wink
      • same-old_mona Re: Dlaczego grzyby 04.09.18, 08:01
        Jeden z grzybiarskich mitów :p
    • cauliflowerpl Re: Dlaczego grzyby 03.09.18, 22:55
      Bo lepiej je widać. Nie ma takiej gry świateł wśród opadłych liści i kontrastów, jak w południe.
      Obserwacje dziecięcia wychowanego w lesie.
      • tanebo2.0 Re: Dlaczego grzyby 04.09.18, 10:54
        Jeszcze jedno - oglądałem kiedyś program rolniczy o hodowli pieczarek. Robi się to tak że hodujesz grzybnię w belach słomy. Potem te bele polewasz zimną wodą. To zabija grzybnię. Więc ta rozwija owocniki żeby rozmnożyć się zanim zginie. Czyli coś co my zbieramy. W nocy jest zimno. Nad ranem zbiera się rosa. To może powodować rozwój owocników.
      • kota_marcowa Re: Dlaczego grzyby 04.09.18, 10:59
        Po deszczu też lepiej widać.
        Wytłumaczenie jest bardzo prozaiczne, czyli "kto pierwszy, ten lepszy' big_grin później nic nie znajdziesz, bo miejscowi wszystko wyzbierają smile
        • koronka2012 Re: Dlaczego grzyby 04.09.18, 19:46
          kota_marcowa napisała:

> Po deszczu też lepiej widać.
          > Wytłumaczenie jest bardzo prozaiczne, czyli "kto pierwszy, ten lepszy' big_grin późni
          > ej nic nie znajdziesz, bo miejscowi wszystko wyzbierają smile

Do tego takie ciepłe od słońca szybciej się psują. Nawet jeśli są w przewiewnym koszyku, to zanim się je przyrządzi mija parę godzin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka