Dodaj do ulubionych

Upierdliwe telefony

18.09.18, 12:45
Od kilku dni wydzwania do mnie jakaś dziwna firma z zaproszeniem na jeszcze dziwniejsze spotkanie. Jakieś gary, sprzęt agd, prezenty, czy coś w tym stylu.
Nie potrafią zrozumieć prostego komunikatu, że nie jestem zainteresowana.
Próbują wyciągnąć adres (żeby przysłać zaproszenie, którego nie chcę!), marudzić, żeby przekazać owe zaproszenie innym osobom.
Jedyna metoda na nich: rozłączyć się.

Zachowałam sobie ich numery z opisem "nie odbieraj", ale za każdym razem dzwonią z innego numeru, a mam taką pracę, że odbieram również telefony, których numery nie mam zapisane.
Potrafią dzwonić 2-3 razy dziennie.
Informacja z mojej strony, że nie chcę iść na żadne spotkanie i nie mają więcej dzwonić nie pomaga. Dzwonią z kolejnego numeru i wpieniają mnie.

Jak się pozbyć problemu raz na zawsze?
Obserwuj wątek
    • jeziorowa Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 12:52
      Poinformuj, że ten numer należy do osoby niepełnoletniej.
      • ixiq111 Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 13:08
        Jakiś czas temu zadzwonili (nie jestem pewna, czy to ta firma) do syna.
        Poprosili o telefon do mamy, bo mają ważną sprawę i on podał.
        Teraz wie, że to oni mają podać numer na który ja mogę oddzwonić. Albo i nie.
    • lacunalegis Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 12:52
      RODO. Zapytaj skąd mają Twoje dane i zażądaj ich usunięcia z bazy. Czasem wystarczy podać numer telefonu w jakimś konkursie albo przy rejestracji do darmowego wi-fi w miejscu publicznym i pół roku później okazuje się, że uzyskane w ten sposób dane ma połowa komiwojażerów w Polsce.

Jeżeli dzwoniący będą utrzymywali, że numery wybierają na chybił-trafił, zapowiedz, że kolejny telefon uznasz za nękanie i zgłosisz na Policję.
    • joanna1982 Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 12:53
      Zapytac skąd mają Twoj nr tel. I powiedzieć że zgodnie z RODO prosisz o usunięcie swoich danych z ich systemu. Powinno pomóc.
      • amast Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 13:02
        Nie pomaga. Dzwonią na ogół firmy zewnętrzne na zlecenie. Pani na pytanie "skąd" odpowiada, że komputer wyświetla, na żądanie usunięcia danych odpowiada, że nie ma takiej możliwości, po dłuższym molestowaniu i żądaniu rozmowy z przełożonym łaskawie podaje jakiś mail, na który można zgłosić żądanie usunięcia danych. RODO w praktyce wink
      • ixiq111 Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 13:05
        No własnie tak zrobiłam!!

Za każdym razem dzwonią z innego numeru.
        Panie dzwoniące zdecydowanie i zawsze twierdzą, że dzwonią do mnie po raz pierwszy.
        • katja.katja Re: Upierdliwe telefony 19.09.18, 08:59
          Ja kiedyś nagadałam takiej osobie czy jej nie wstyd naciągać tak ludzi, że słysząc po głosie jest młoda więc spokojnie znalazłaby pracę w jakiejś innej firmie i czy własną babcię też by wysłała na taki pokaz.
          • maslova Re: Upierdliwe telefony 19.09.18, 09:29
            big_grin
            • katja.katja Re: Upierdliwe telefony 19.09.18, 09:48
              Mnie to akurat nie śmieszy. Praca w takiej firmie etyczna nie jest. Obrzydliwie wykorzystują naiwnych ludzi, a jest to coś na co reaguję wstrętem.
    • frey.a86 Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 13:18
      Ja w podobnej sytuacji zażądałam imienia i nazwiska osoby dzwoniącej, po czym poinformowałam, że jeżeli odbiorę jeszcze jeden telefon od tej firmy, to złożę oficjalną skargę na tą konkretną osobę i złożę zawiadomienie na policji o bezprawne przetwarzanie danych osobowych czy jakoś tak. Oczywiście ubrałam to inaczej w słowa, zacytowałam jakieś paragrafy i podziałało, przestali dzwonić. Wiem że to co powiedziałam nie miało żadnego sensu ani mocy prawnej, ale wystarczyło, że zabrzmiało poważnie, a dzwoniący upierdliwiec wiedział, że na wszystkich "skargach" będzie jego nazwisko. Oni mają raczej zerową wiedzę na temat prawa, bo gdyby było inaczej nie pracowaliby przecież na słuchawce w firmie wciskającej zaproszenia na pokazy kołder, a większość ludzi boi się sprawy na policji jak ognia.
    • boo-boo Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 14:01
      Odbierz i po upewnieniu się, że to upierdliwiec odłóż telefon na bok- a niech sobie mówią do powietrza.
    • koronka2012 Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 14:03
      Najlepiej domagać się przedstawienia z imienia i nazwiska, podania nazwy firmy, informacji skąd dysponują numerem telefonu - i pisemnie wysłać żądanie usunięcia danych osobowych oraz postraszyć RODO.
    • muchy_w_nosie Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 14:16
      Skoro odbierasz nieznane numery, to dodawaj każdy do czarnej listy. Jak już odbiorę to mowię, że nie jestem zainteresowana, proszę nie dzwonić i odkladam rozmowę i bach czarna lista. A jak nie odbiorę to sprawdzam w internecie kto to, jak to upierdliwcy to bach czarna lista. Zazwyczaj po 2 dniach mam spokój na kolejny rok.
      • maslova Re: Upierdliwe telefony 19.09.18, 09:30
        Ja tak robię, ale przynajmniej raz na tydzień dzwonią do mnie z nowych numerów.
      • karotka_plus Re: Upierdliwe telefony 19.09.18, 09:54
        muchy_w_nosie napisał(a):

> Skoro odbierasz nieznane numery, to dodawaj każdy do czarnej listy. Jak już odb
        > iorę to mowię, że nie jestem zainteresowana, proszę nie dzwonić i odkladam rozm
        > owę i bach czarna lista. A jak nie odbiorę to sprawdzam w internecie kto to, ja
        > k to upierdliwcy to bach czarna lista. Zazwyczaj po 2 dniach mam spokój na kole
        > jny rok.
        Robię identycznie i u mnie to działa. Na początku faktycznie dzwonili często z różnych numerów więc co chwilę dodawałam do czarnej listy, na chwilę obecną dzwonią rzadko z tych czarnej listy a z nowego numeru to już w ogóle coś smile
    • pitupitt Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 14:41
      Nie masz przypadkiem w telefonie funkcji "blokuj numer"? Bo ja używam jej namiętnie i z rozkoszą patrzę jak kilka numerów od paru miesięcy próbuje się do mnie dodzwonić. Piana na pysku telemarketera BEZCENNA
      • triismegistos Re: Upierdliwe telefony 19.09.18, 09:52
        Jaka piana na pysku? Im te numery losuje komuter i nawet nie wiedzą, że się gdzieś nie dodzwonili.
    • dziennik-niecodziennik Re: Upierdliwe telefony 18.09.18, 15:41
      1. Opcja "blokuj numer"
      2. Jak nie masz blokowania to ściągnij sobie apke Calls Blacklist i tam dodawaj numery.
      • 3-mamuska Re: Upierdliwe telefony 19.09.18, 09:54
        dziennik-niecodziennik napisała:

> 1. Opcja "blokuj numer"
        > 2. Jak nie masz blokowania to ściągnij sobie apke Calls Blacklist i tam dodawaj
        > numery.
        >
        Ale to za każdym razem inny numer stad problem.

Odkładać słuchawkę, jak tylko powie skąd i po co dzwoni nie wdawać się w dyskusje.
        Lub położyć telefon i niech gada sama ze sobą.
    • jowita771 Re: Upierdliwe telefony 19.09.18, 09:25
      Powiedz, że zgodnie z RODO żądasz wykreślenia Twojego numeru. Teraz mają obowiązek usunąć numer telefonu.
      Ja miałam swego czasu telefony z zaproszeniem na pokaz w miejscowości, o której nie słyszałam. Jak mówiłam, że tam nie mieszkam, to pytali, gdzie. Raz powiedziałam, że w Honolulu i facet strzelił focha i się rozłączył. Kiedyś babka zadzwoniła i chciała mnie zaprosić na badania, które były dla jakiejś grupy wiekowej. Akurat zaczęłam być w tej grupie, więc domyślam się, że mieli mój pesel. Ale powiedziałąm kobiecie, że nie jestem w tym przedziale, a ona zaczęła się dopytywać, czy na pewno. Wiedziała, że kłamię, ale nie za bardzo mogła cokolwiek zrobić.
      • katja.katja Re: Upierdliwe telefony 19.09.18, 09:52
        Ha ha big_grin
        Kiedyś dzwonili z takiej firmy gdzie chyba mieli obowiązek zapytać się wcześniej czy nr należy do osoby pełnoletniej wink Powiedziałam, że nie smile
        Dobrą metodą (ale nie zawsze to mówią) jest odpowiedź po tym jak mówią, że rozmowa jest nagrywana "Nie wyrażam zgody na nagrywanie". Jedna panienka z żalem, że wobec tego będzie musiała przerwać rozmowę i nie przedstawić tej super oferty, czy jestem pewna. Tym samym spokojnym tonem powiedziałam jak automat: "Nie wyrażam zgody na nagrywanie". Rozłączyła się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka