Dodaj do ulubionych

Smrody/zapachy

20.09.18, 08:57
Siedzę w poczekalni instytutu pediatrii, dziś syn ma badania. Siedzę, czekam i czuję, że żołądek mnie boli. Nieopodal siedzi jakiś ojciec, otoczony chmurą przetrawionych papierosów, nikotyny. Zapach jest bardzo intensywny, nie da się uciec. Kurde, zawsze tak reaguję na ten zapach - dla mnie nie do zniesienia, na granicy wręcz reakcji fizycznych mojego ciała, boli mnie brzuch i mdli mnie. Sama nigdy nie paliłam i chyba dlatego mój nos to inspektor-detektor. Ciekawa jestem czy też tak miewacie, tak, że aż ciało reaguje bólem. Powiem, że np. w środkach komunikacji to kłopotliwe, robić odwrót tylko dlatego, że poczułam tą specyficzną, nieznośną dla mnie woń sad
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 09:13
      Boli mnie glowa od niektorych perfum a jezdze komunikacja publiczna wiec no zdarza sie. A mdlosci mam jak wsiadam do autobusu, ktorym jechal zul, wtedy wysiadam jezeli moge. Gdyz stara zasada znana korzystajacym z komunikacji publicznej brzmi: Jak zul jedzie autobusem to autobus jedzie zulem.
    • luvyana Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 10:35
      mam tak. reaguję alergicznie na jeden znany i popularny zapach.
      mimo, że paliłam sama, a i na imprezie zdarzy mi się zapalić nawet do dziś (choć coraz rzadziej mi to do głowy przychodzi), wiem o czym mówisz. mąż zaczął znowu palić i nie mogę. po prostu nie mogę.
      mimo, że pali tylko na dworze, teoretycznie zapachem nie powinien przesiąkać, używa dobrych zapachów, ja czuję fajki.
      nie wiem. odnoszę wrażenie, że dzisiejsze marlboro light i te, które popalałam i które jako jedyne fajki mi "smakowały" i nie drażniły, to zupełnie inny wyrób.
      czuję ich smród w jego ubraniach, na brodzie, we włosach, na dłoniach.
      ma sa kra.
    • barbibarbi Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 10:45
      O tak, ja reaguję bardzo, na takie smrody, ale też na perfumy niektóre - albo mnie mdli, albo mam kłujący ból głowy, albo nawet mam sensacje żołądkowe. Właściwie to toleruję jedynie może 20-30% perfum, dym papierosowy działa na mnie przeczyszczająco.
    • mikams75 Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 16:57
      sa takie zapachy, przy ktorych mnie mdli.
    • mysiulek08 Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 17:52
      Zapach nikotyny jeszcze jakos scierpie ale wiekszosc perfum przyprawia mnie o mdlosci a juz pewne wymioty mam przy kuminie, zachodze glowe jak mozna sie zachwycac 'glebia aromatu i smaku' tej przyprawy jak cuchnie starym, niemytym potem.
      • paniusiapobuleczki Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 19:32
        Ja tak mam z mielonym kominkiem. Spocony dziad
        • paniusiapobuleczki Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 19:33
          Kminkiem Kminkiem Kminkiem
          • mysiulek08 Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 19:41
            Ale to nie swojski kminek (ten uzywany do kapusty, chleba, precli) smierdzi spoconym dziadem a kumin czyli kmin rzymski
            • paniusiapobuleczki Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 05:44
              Mnie właśnie śmierdzi nasz swojski mielony, cały uwielbiam. Kumin tez ok (niemielony)
              • mysiulek08 Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 06:02
                Co nos to obyczaj smile dla kminek mielony czy caly pachnie tak samo, kmnikowo, ale kumin bez wzgledu na postac cuchnie niemozebnie, nic tak dla mnie smierdzi jak wlasnie kumin.
    • jolie Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 18:43
      Ja jestem bardzo wrażliwa na zapachy. Papierosy wyczuję wszędzie i od każdego, a w połączeniu z przetrawionym alkoholem i przepoconymi ubraniami - odruch wymiotny. Przeszkadza mi też często zapach potu czy skóry innych osób - dotyczy to obu płci, są ludzie, którzy mi śmierdzą. Nienawidzę również zapachu czosnku, też wyczuję od każdego.
    • frey.a86 Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 18:51
      Mnie skręca jak czuję smród przepoconego cielska niedomytej osoby. Niestety niemal codziennie musi się trafić taki śmierdziel w supermarkecie, w którym robię zakupy. Nie wiem co z tymi ludźmi jest nie tak, to nie jest smród osoby, która rano nie wzięła prysznica, to coś gorszego, Wstrętna mieszanka przepoconej odzieży, niemytego ciała, tłustych włosów, a do tego jeszcze często papierosów i przetrawionego jedzenia. Dzisiaj taki człowiek stał przede mną w kolejce, myślałam, że zwymiotuję.

Fajki też mi przeszkadzają, bardzo. Uważam, że powinien być kategoryczny zakaz palenia w miejscach publicznych i na balkonach. Jak ktoś chce smrodzić, to niech u siebie w mieszkaniu pali, a nie na balkonie innym w okna. A na ulicach powinni pobudować takie szklane kapsuły jak na lotniskach (oczywiście płatne) i niech tam palacze się kiszą. Mam nadzieję, że kiedyś tak będzie. smile
      • jolie Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 19:33
        Co jest nie tak? Najzwyczajniej w świecie nie myją się i nie piorą ubrań. Niektórzy jeszcze są dumni z tego, za są tacy oszczędni i płacą mało za wodę.
      • greenbutterfly Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 21:34
        Ojj, tak...
      • kokosowy15 Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 15:38
        Też na to liczę. A jak jeszcze wprowadza zakaz wjazdu do miasta samochodów wydzielających spaliny i używania zapachowych kosmetykow- to będzie pełnia szczęścia!
    • rekreativa Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 18:54
      Zapach lilii, tych wielkich, białych. Jest dla mnie przyjemny, a jednocześnie po kilku minutach w obecności tych kwiatów zaczyna mnie boleć głowa i robi mi się niedobrze.
      Smrodu papierosów nie znoszę, ale nie mam od niego jakichś sensacji fizycznych.
      • black-cat Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 20:39
        Moja babcia mawiała, że białych lilii nie należy trzymać w miejscu, gdzie się śpi, bo człowiek już się nie obudzismile Mam podobnie do Ciebie- dla mnie to zapach narkotyczny i migrenogenny.
        • katja.katja Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 20:46
          Mi się kojarzy ze śmiercią.
          • kiddy Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 14:05
            Mnie też, z cmentarzem. Lubię ten zapach, ale skojarzenie jest bardzo silne
    • katja.katja Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 19:46
      Nie, nos mi się mocno przytępił. Jestem ciekawa czy jeszcze mi wróci? Ale wątpię. Nigdy nie paliłam.
    • bellatri.x.lestrange Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 21:09
      Mnie odrzuca taki specyficzny mydlano-pudrowy zapach, jaki unosi się wokół niektórych kobiet. Nie wiem co to jest, mam wrażenie ze tylko ja coś takiego czuje, jest to dla mnie nie do wytrzymania
    • dors_venabili Re: Smrody/zapachy 20.09.18, 21:48
      Chanel 5 - mdli mnie i Aqua do Gio - już od 20 lat od pierwszej ciąży.
    • marianna1960 Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 04:59
      Warszawski ZTM smród nie do wytrzymani bezdomni zapach taniego wina papierochów jeżdzę kolejami mazowieckimi i tam nie śmierdzi a w ZTM tak
    • kanga_roo Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 09:29
      mam wrażenie, że kiedyś aż tak nie wyczuwałam nieprzyjemnych zapachów. teraz to męczarnia, ludzie mi śmierdzą w sklepach, w pracy, wszędzie.
      o dziwo zapachy zwierzęce (typu mokry pies czy kuweta królika, czy konie) nie wywołują u mnie tak negatywnych odczuć, jak śmierdzący ludzie.
    • kolibeer2 Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 10:01
      mam dwa, których nie jestem w stanie znieść:
      - Kenzo ze słonikiem - ból głowy i podróż do rygi
      - mokry pies - jeszcze szybsza podróż do rygi
      no i taki zapach ubrań/człowieka gdzie pali się papierosy w domu i się nie wietrzy - wczoraj kolega przyniósł do pracy laptop rodziców - śmierdział na całe pomieszczenie sad -
    • jehanette Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 14:00
      Nie jestem w stanie używać perfum, bo boli mnie brzuch sad a próbowałam raczej takich przyzwoitych. Antyperspirant też tylko bezzapachowy. Czasem jak w windzie wejdę w zapach perfum to mi niedobrze.
      A zastarzały smród papierosów chyba dla nikogo nie jest przyjemny...
    • morgen_stern Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 14:04
      Poza typowymi smrodami typu a la żulia, niedomyty oszczędniś albo fajki to najgorzej chyba reaguję na zapach benzyny. Wiem, że niektórzy lubią, ja momentalnie mam mdłości, ból głowy i naprawdę źle się czuję. Mdli mnie też często przy płynach do spryskiwaczy, właściwie większość mi koszmarnie śmierdzi, do tego stopnia, że włączam obieg wewnętrzny wentylacji w samochodzie zanim kierowca go użyje.
    • bebi_nowa Re: Smrody/zapachy 21.09.18, 14:22
      poza oczywistością typu smród niemytego ciała/ciuchów i wczorajszego alkoholu odrzuca mnie zapach wanilii. reaguję mdłościami a że mam chorobę lokomocyjną to najgorzej gdy wsiądę do taksówki, w której wisi waniliowe drzewko.
      natomiast świeżo wypalony papieros nie przeszkadza mi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka