Dodaj do ulubionych

Badania prenatalne, robiłyście?

21.09.18, 22:17
Pytam z ciekawości. Natchnęły mnie ostatnie wątki o złych warunkach na porodówkach, bucowatym personelu, czy fikcji w dostępności aborcji.

Ja robiłam, na NFZ, bez łaski, miło, kulturalnie i w przyjemnej atmosferze.
W razie złych wyników nie byłoby problemów z wiadomo czym, również na NFZ w państwowym szpitalu, bez łaski i w ludzkich warunkach, z czego, przy poważnej wadzie bym skorzystała.

Naprawdę to taki wyjątek?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:20
      O, a cóż, gdyby poważna wada ujawniła się po porodzie?
      • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:27
        To jak wypadek z czyjejś winy - niestety w takim przypadku nie da się nic zrobić, w innych można i należy zapobiegać.
      • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:30
        taki-sobie-nick napisała:

> O, a cóż, gdyby poważna wada ujawniła się po porodzie?

Pytałam autorki, a nie trolli - dla ścisłości.
        • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:36
          Nie jestem trollem.
          A autorka podziela mój zdrowy rozsądek więc pewnie doczekasz się podobnej odpowiedzi.
      • kota_marcowa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:31
        Po to się robi badania prenatalne, żeby tego uniknąć.
        • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:35
          Badania prenatalne nie wszystko wykryją. tongue_out

• katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:37
            A szczepienia nie zapobiegną wszystkim chorobom, prawda? Zatem...?
          • triss_merigold6 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:37
            Cóż więc sugerujesz, nołlajfie?
          • kota_marcowa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:41
            Ale dają prawie 100% pewność. Oczywiście mogą się wydarzyć nieprzewidziane rzeczy, typu ten mały odsetek błędu, powikłania przy porodzie itp. Niemniej jednak, to co innego niż świadome urodzenie ciężko chorego dziecka, przykre wypadki niestety się zdarzają.
            • yadrall Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 17:46
              Owszem w wypadku 3 (?) chorob genetycznych... w wypadku setek innych, powaznych chorob nie daja zadnej pewnosci...
              • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 18:06
                Szczepionek na wszystkie choroby też nie ma, a głupie ludzie mimo to szczepią, co?
                • yadrall Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 19:55
                  No glupie to szczepia...
    • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:25
      Przestańmy się bać tego słowa, zwłaszcza w kontekście legalnego w tym przypadku zabiegu.
      Jeszcze raz Kotko, powtarzamy:

"Ja robiłam, na NFZ, bez łaski, miło, kulturalnie i w przyjemnej atmosferze.
      W razie złych wyników nie byłoby problemów z aborcją, również na NFZ w państwowym szpitalu, bez łaski i w ludzkich warunkach, z czego, przy poważnej wadzie bym skorzystała."
      • capa_negra Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 22:17
        lubie to
    • milva24 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:27
      Robiłam tylko usg w okolicy 11 tygodnia na dobrym sprzęcie u prawdzonego lekarza.
    • triss_merigold6 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:30
      Oczywiście. Raz bez wskazań, odpłatnie w IMiD na Kasprzaka, drugi raz ze wskazań ze względu na wiek - na Karowej. Bez łaski, normalnie, po tygodniu kontrolne usg.
      • triss_merigold6 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:31
        Piszę o amniopunkcji, bo usg robiłam naprzemiennie u lekarza prowadzącego na NFZ i prywatnie u Makowskiego.
    • majenkir Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:31
      Nie bylam w grupie ryzyka, wiec badania mialam jakies tam podstawowe.
      Gdyby cos bylo nie tak, usunelabym bez zalu.
    • lauren6 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:31
      Robiłam prywatnie. Nie urodziłabym dziecka z wadą jeśli wcześniej zostałaby wykryta.
    • kota_marcowa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:37
      Jeszcze uściślę, bo badania badaniami, choć nie miałam najmniejszego problemu ze skierowaniem i wykonaniem, lekarz sam proponował, nikt nie robił trudności.
      Bardziej mi chodzi o tą drugą część, nie miałabym problemu z dostępnością legalnej aborcji, czy to faktycznie aż taki wyjątek.
      • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:38
        Wydawało mi się, że jeszcze nie jesteś w Tym wieku.
      • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:38
        Co ty byś zrobiła, biedaczko, gdybyś sama ześwirowała?
        • kota_marcowa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:44
          A co byś poradziła? W końcu jesteś praktykiem.
          • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:50
            kota_marcowa napisała:

> A co byś poradziła? W końcu jesteś praktykiem.

Ale na głowę nie upadłam, żeby doradzać osobie, która wyraża się o nas tak jak ty. tongue_out

Ciekawa jestem, ściśle biorąc, twojej samooceny w takim przypadku.
            • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:58
              Jakich Was?
              I co sądzisz o tym, że w Danii ze względu na dostępność aborcji i nie robienia z niej cyrków (podobnie w Niemczech) praktycznie już nie radzą się dzieci z ZD?
              Uważasz, że to dobrze (wtedy nie mam więcej pytań) czy źle? Jeśli źle to dlaczego i dla kogo?
          • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:57
            kota_marcowa napisała:

> A co byś poradziła? W końcu jesteś praktykiem.

Gwoli informacji: zachorowalność na nerwice i depresje rośnie, prawdopodobieństwo wynosi obecnie ok. 20%.
            • milva24 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:00
              A ja sądzę, że rośnie głównie wykrywalność.
              • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:05
                milva24 napisała:

> A ja sądzę, że rośnie głównie wykrywalność.

Zgłaszalność, bo to nie przestępstwo. tongue_out Ciekawa teoria.
                • milva24 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:10
                  No dobrze, zgłaszalność. Teraz depresja czy nerwica to nie powód do wstydu. Również chyba już pójście do psychiatry jest czymś normalnym gdy trzydzieści lat temu był to lekarz "dla czubków".
                  • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:14
                    milva24 napisała:

> No dobrze, zgłaszalność. Teraz depresja czy nerwica to nie powód do wstydu. Rów
                    > nież chyba już pójście do psychiatry jest czymś normalnym gdy trzydzieści lat t
                    > emu był to lekarz "dla czubków".

Fakt. Ale jeśli masz rację, to wychodzi, że w każdych czasach 20% społeczeństwa ma nerwicę bądź depresję.
                    • milva24 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:27
                      Tak może być. Pamiętam sporo osób sprzed trzydziestu lat, które prawdopodobnie miały zaburzenia psychiczne ale nawet tego nie przyjmowały do wiadomości o leczeniu nie wspominając. Sama miałam jakieś dziwne epizody (może depresji?) w wieku nastoletnim, na szczęście samo przeszło bo dla rodziców tylko wymyślałam.
                      • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:40
                        bo dla rodziców tylko wymyślałam.

?
                        • milva24 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:53
                          Moi rodzice nie byli zbyt współczujący i uważali, że to takie nastoletnie fanaberie bo mi się z dobrobytu w tyłku poprzewracało.
                • memphis90 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 09:59
                  Wykrywalnosc. W medycynie używa się określenia wykrywalnosc chorób.
            • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:06
              Można to wyleczyć lub zaleczyć w odróżnieniu od ZD.
      • milva24 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:41
        Nie wiem, nie rozważałam aborcji w żadnej z moich ciąż.
        • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:50
          Rozumiem, że leczenia płodu (np. niektóre wady, które można z powodzeniem leczyć na etapie ciąży) również nie?
          • milva24 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:54
            Pisałam, że miałam dokładne usg w 11 tygodniu, nie wykazało niczego niepokojącego, wiek też ni3 był taki żeby panikować. Wskazań do dokładniejszej diagnostyki nie było więc i o aborcji nie rozmyślałam.
            • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:56
              milva24 napisała:

> Pisałam, że miałam dokładne usg w 11 tygodniu

zostaw trolla.
              • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 22:59
                Nie jestem trollem, już pisałam wyżej.
                Jestem kimś mniej więcej jak Ty (ogólna sytuacja życiowa i zapewne też zdrowotna).
                • leyre2 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 09:22
                  Bardziej mi chodzi o tą drugą część, nie miałabym problemu z dostępnością legalnej aborcji, czy to faktycznie aż taki wyjątek.

Skad wiesz ze na NFZ by nie bylo? Nawet prywatnie bo to przeciez zaawansowana ciaza. Co by bylo to bys sie przekonala gdyby ta aborcja byla faktycznie rozwazana .
                  • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 10:17
                    Z wyjątkiem woj. podkarpackiego zazwyczaj nie ma problemu z legalną aborcją w przypadku wad płodu.
                    Natomiast uważam, że to skandal, że jest choć to jedno województwo gdzie kobiety muszą się poniewierać po innych miastach by usunąć ciążę.
                    Albo, że niektórzy lekarze owszem dają skierowanie, ale krzywiąc się przy pacjentce, że to przecież nie wada letalna.
                  • kota_marcowa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 21:05
                    Stąd, że sprawę omówiłam z lekarzem prowadzącym, co by było gdyby wyniki wyszły złe. Lekarza znam od lat, więc wiem, że nie kłamie. Poza tym w tutejszym szpitalu przeprowadzają takie zabiegi i nie jest to żadną tajemnicą.
    • beverlyja90210 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:03
      Miałam sugestie od lekarza przy dwóch z trzech ciąż żeby zrobić ale nie zdecydowałam się.
    • spirit_of_africa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 21.09.18, 23:55
      Robilam.Tzw. Pierwsze prenatalne nawet dwa razy. Raz prywatnie usg genetyczne w 12tc plus Harmony, a potem na NFZ bo skonczylam 34lata w 14tc usg genetyczne i test Pappa.W II trymestrze tez mialam usg genetyczne na NFZ, a w III zrobilam sobie prywatnie trzecie usg genetyczne i echo serca plodu. Nie wiem jak byloby z potencjalna aborcją ale moj lekarz od nieplodnosci (prowadzil moja ciaze do pierwszego usg gebetycznego) to ten sam ktory leczyl parę od „dziecka Chazana” i chyba dlatego baaardzo naciskal na badania i kazal do siebie dzwonic gdyby cos bylo nie tak wiec zakladam ze pokierowalby mnie w razie czego.
      • taki-sobie-nick Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 00:27
        leczyl parę od „dziecka Chazana”

W jakich okolicznościach leczył? Bo pani od dziecka Chazana zachodziła w ciążę KILKAKROTNIE z tym samym efektem - zdeformowany płód, usunięcie, powtórka in vitro.

• spirit_of_africa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 15:45
          Bo pani od dziecka Chazana zachodziła w ciążę
          > KILKAKROTNIE z tym samym efektem - zdeformowany płód, usunięcie, powtórka in vi
          > tro.
          >

Bzdura. Pani kilkakrotnie podchodzila do in vitro. Ale bez sukcesu. Udalo sie 2 razy. Raz poronila, a druga ciaza to wlasnie to dziecko ktore wg Chazana mialo dobre rokowania.
    • shumari Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 05:57
      Robiłam z zalecenia lekarza. Przeziernosc wyszła ok, ale dziecko było za małe jak na swoj wiek, kolejnym wskazaniem był nasz wiek. Nie wiem jaka wada bylaby wyznacznikiem aborcji.
    • katie3001 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 06:51
      Ja robiłam NIFTY. Prywatnie chociaz mogłam na NFZ. Wyszły prawidłowe. Teraz czeka mnie usg połówkowe. Już byłam na tym badaniu ale moja mała mendusia ułozyła się do nas tylną stroną wink
      • spirit_of_africa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 15:46
        Nifty na NFZ? Nie sądzę
        • katie3001 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 15:55
          A sorry z amnio mi się pomylilo. Bo myślałąm o zrobieniu amnio ale ze strachu zdecydowałąm się na NIFTY.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 07:27
      Robiłam także NIFTY.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 07:29
        A dziecko mam z dzieciecym porazeniem mozgowym....takze nie narazaj sie forum bo jak wyszczekaja to roznie moze byc i zadne badania nie pomoga wink
        • juuuu7 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 09:17
          Zuleyka, jak Twoj maly sobie radzi?
          • zuleyka.z.talgaru Re: Badania prenatalne, robiłyście? 23.09.18, 18:14
            Mlody super. Po trzecich urodzinach zrobił sie odważniejszy i zacZął samodzielnie chodzić. Mowa też rusza. Intelektualnie - rok wyżej. Zobaczymy jak będzie dalej. Przedszkole daje niezlego boosta do działania młodemu.
            Już nawet nie ma co pisac ile czasu, cierpliwości i kasy trzeba bylo zeby dosc do obecnego etapu. Najważniejsze ze jest jak jest, bo niestety nie wszystkie dzieci maja takie możliwości.
        • juuuu7 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 09:19
          Mpd niestety moze sie przydarzyc kazdemu, bez wzgledu na to jak wyjda badania genetyczne...mimo calego postepu medycyny nie jestesmy w stanie wyeliminowac ryzyka do zera.
        • kota_marcowa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 21:06
          Pamiętam całą sytuację i forumkę, która życzyła ci urodzenia chorego dziecka. Obrzydliwe to było.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Badania prenatalne, robiłyście? 23.09.18, 18:16
            Cóż. Ciekawe czy sie dzieki temu lepiej czuje. Pewnie liczyla na inny finał a tu dziecko zadbane rehabilitowane ile wlezie a matka na drzewie nie wisi...
            • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 23.09.18, 18:44
              A która to?
              • kota_marcowa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 23.09.18, 18:58
                Ta co zwykle.
                • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 23.09.18, 19:07
                  Forumowych chamek pełno. Taki-sobie-nick? Balbina? Podejrzewałabym o taki kaliber i Edel, ale ona w kwestii aborcji jest tolerancyjna.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Badania prenatalne, robiłyście? 24.09.18, 08:15
                    Mniejsza z tym. Jak napiszę to znów przyleci i będzie szczekać. Zdrowia mojemu dziecku to nie przywróci.
                    • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 24.09.18, 08:20
                      Ok, Alleluja i do przodu.
                    • lauren6 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 24.09.18, 12:29
                      Życzyła Ci urodzenia chorego dziecka, bo zrobiłaś sobie nieinwazyjne badanie krwi? Niczym nie różniące się od morfologii?

Co za żmija!
            • kota_marcowa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 23.09.18, 19:00
              Super. Cały czas trzymałam za was kciuki.
    • thea19 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 09:07
      gwoli scislosci to wszystkie badania plodu sa prenatalne. ja w drugiej robilam dodatkowo pappa i amnio.
    • 1matka-polka Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 09:13
      Robilam test pappa.
    • asmarabis Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 09:31
      Tez robilam, na NFZ w prywatnej placowce, nie wyobrazam sobie zaniedbac ten aspekt!
      • kropka_kom Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 09:47
        nie robiłam bo i tak bym urodziła...
        • memphis90 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 10:01
          I urodziłabyś dziecko z poważną wadą byle gdzie, zamiast urodzić świadomie w ośrodku, w którym mogą od razu dziecko leczyć.
          • kropka_kom Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 10:14
            oczywiście robiłam badania USG w 11 tyg. i inne które zalecał lekarz ( np. usg serca), testy o których mówisz dają jakieś prawdopodobieństwo wad które są i tak nieuleczalne.U mnie nie wskazywało na chorobę dziecka.
            • spirit_of_africa Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 15:49
              kropka_kom napisała:

> oczywiście robiłam badania USG w 11 tyg. i inne które zalecał lekarz ( np. usg
              > serca), testy o których mówisz dają jakieś prawdopodobieństwo wad które są i t
              > ak nieuleczalne.U mnie nie wskazywało na chorobę dziecka.
              Czyli robilas. USG genetyczne czy echo serca plodu to tez badania prenatalne tyle ze nieinwazyjne
              • kropka_kom Re: Badania prenatalne, robiłyście? 24.09.18, 08:21
                No tak. Teraz chyba kazdy gin robi to z marszu( usg). Echo robiłam bo pępowina byla dwunaczyniowa. Ale pappa i innych nie robiłam. Pewnie wyszlyby i tak źle ze wzgledu na moj wiek.
          • kropka_kom Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 11:08
            proszę jeszcze mnie uświadomić gdzie znajduje się ten specjalistyczny ośrodek w którym rodzi się dzieci z wadami ( takimi których nie widać na usg) ? Ja rodziłam w szpitalu klinicznym w dużym mieście ale rozumiem że to za mało....
        • kropka_kom Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 10:11
          oczywiście byłam w grupie ryzyka
          • czarna_kita Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 11:14
            Nie robiłam. Nie byłam w grupie ryzyka.
    • nangaparbat3 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 11:33
      Nie robilam. Uwazalam, że nie będe w stanie skonfrontować się z pytaniem: co dalej? - gdyby trzeba bylo. jednak kiedy liczylam sie z kolejną ciążą, uważalam, że zrobie badania i zdecyduje się na aborcję, żeby nie obciążać corki.
    • jolie Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 14:26
      Mnie prenatalne przeczołgały w 3. ciąży. Test Pappa wypadł fatalnie (usg było rewelacyjne, biochemia książkowa dla ZD). Z marszu dostałam skierowanie na amniopunkcję. A ponieważ w musiałabym miesiąc odczekać do amniopunkcji (w uniwersyteckim robią w 16. tygodniu), u krakowskiej sławy od usg prenatalnego zrobiłam biopsję kosmówki. Zresztą ten lekarz już po usg genetycznym (powtórzonym u niego) twierdził, że dziecko nie ma ZD, ale wie, że uspokoi mnie tylko wynik badania genetycznego. Biopsja zrobiona oczywiście prywatnie.
      • niu13 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 14:49
        Robiłam państwowo, przysługiwało mi z racji wieku, u słynnego dr R. w szpitalu Czerniakowskim w Wawie i zafundowałsm sobie koszmarną traumę, bo pan dr okazał się mega bucem, chamem i kłamcą w dodatku. Traktował mnie tak dlatego, że dziewczyna przede mną dostała fatalną diagnozę i zemdlała. Dr żeby sobie ulżyć i mnie przekonać do amnio wymyślił poszerzoną miedniczkę nerkową i zapewnił, że jest to marker ZD. Następnie spojrzał dokładniej na dziecko, od razu zobaczył, że jest zdrowe i radośnie walnął tekst, że chcę wiedzieć więcej to prywatnie mnie zaprasza za 4 stówy na usg. Po amnio jedyne 4(!!) tyg czekania na wynik. Nikomu nie życzę takiej amnio, ale każdą ciężarną namawiam. Uważam, że badania genetyczne to zbawienie ludzkości.
    • wilowka Re: Badania prenatalne, robiłyście? 22.09.18, 22:22
      Oczywiście, że robiłam. Dlammnie niekorzystanie z możliwości takiej diagnostyki jest nierozsądne. Choćby po to, żeby wiedzieć jak i gdzie rodzić dziecko. Robiłam USG genetyczne u świetnego specjalisty, pappa i dodatkowo echo serca płodu. Nie mamy żadnych obciążeń, ale taka wiedza o dziecku była mi potrzebna.
    • 18lipcowa3 Re: Badania prenatalne, robiłyście? 23.09.18, 18:41
      Robiłam prywatnie. W obydwu ciążach
      Wskazan nie miałam, wiek ponizej 35. Robiłam na własne życzenie. Gdyby okazalo się ze mam chore dziecko usunięlabym ciaze.
    • tojamarusia Re: Badania prenatalne, robiłyście? 23.09.18, 18:55
      Nie robiłam, nie miałam wskazań i ani cienia podejrzeń.
    • loola_kr Re: Badania prenatalne, robiłyście? 24.09.18, 09:41
      nie robiłam, bo wiedziałam, ze nie usunę ciąży tak czy siak.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Badania prenatalne, robiłyście? 24.09.18, 10:56
      Tak robiłam - USG. Wynik badania wyszedł zły, więc dostałam skierowanie na amniopunkcję i miałam ją robioną na NFZ. Amniopunkcja nie wykazała nieprawidłowości na szczęście.
    • q_fla Re: Badania prenatalne, robiłyście? 24.09.18, 12:02
      Robiłam ze względu na wewnątrzmaciczną śmierć dziecka w pierwszej ciąży i poronienie w drugiej, ale tylko dla celów czysto informacyjnych, i by przygotować personel medyczny do właściwego postępowania po porodzie.
      Zabicie własnego dziecka dlatego, że jest chore w ogóle nie wchodziło w rachubę.
      • katja.katja Re: Badania prenatalne, robiłyście? 24.09.18, 12:09
        I nadal nie wchodzi w rachubę, dzieciobójstwo w każdym kraju Europy jest karalne.
    • hanusinamama Re: Badania prenatalne, robiłyście? 24.09.18, 12:09
      Robiłam, prywatnie bo chciałam dobrego sprzetu i dobrego lekarza. przy drugim dziecku zrobiłam badania z krwi (płatne cos koło 2000) wolałam być pewna. Znam dziewczyna ktora nie zrobiła bo przeciez dopiero 26 lat ma...dowiedziałą sie po porodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka