Dodaj do ulubionych

Librus i RODO

26.09.18, 11:06
Córka od września jest w nowej szkole, klasa też nowo stworzona.
W poprzedniej klasie rodzice mieli do siebie emaile, a później kontaktowaliśmy się również przez Librusa.

Teraz kontakt rodziców z rodzicami został w Librusie zablokowany- tak usłyszała wychowawczyni od administratora i czekamy na podanie powodu.
To jakiś lokalny problem w naszej szkole czy może w Waszych szkołach też tak jest? RODO?
Obserwuj wątek
    • esperantza Re: Librus i RODO 26.09.18, 11:16
      Nigdy nie mieliśmy kontaktu rodzic-rodzic przez Librusa, tylko z nauczycielami. Ale mamy swoje maile i maila klasowego i RODO nam jest obojętne.
      • princy-mincy Re: Librus i RODO 26.09.18, 11:28
        My właśnie mieliśmy w poprzedniej szkole i poprzez mejle i poprzez Librusa, choć uzgodniliśmy, że Librus będzie pierwszym sposobem komunikacji. Teraz w nowej szkole ten sposób nie działa a nikt nie pozbierał adresów email.
    • slonko1335 Re: Librus i RODO 26.09.18, 11:35
      Nie mamy Librusa ale przez szkolny komunikator możemy kontaktować się z rodizcami
    • joanna_poz Re: Librus i RODO 26.09.18, 12:54
      w podstawówce (czasy sprzed RODO) mielismy Librusa i tam z rodziców uprawnienia do korespondencji przez Librusa miała tylko trojka klasowa -czyli tylko oni mogli wysyłac do wszystkich i wszyscy do nich.
      w gimnazjum mamy inny e-dziennik i tam w ogole nie ma opcji korespondencji miedzy rodzicami, tylko do nauczycieli.
    • muchy_w_nosie Re: Librus i RODO 26.09.18, 12:59
      Ale po co, u mnie na pierwszym zebraniu padła propozycja telefonów i grupy na fb - dla mnie dramat, zlałam temat jako rodzic.
      • jak_matrioszka Re: Librus i RODO 26.09.18, 13:05
        Co jest dla Ciebie dramatem? To, że sa rodzice, którzy chca mieć kontakt z innymi rodzicami?
        • muchy_w_nosie Re: Librus i RODO 26.09.18, 14:43
          Tak, po co? Jest trójka klasowa, wychowawczyni na librusie przesyła info, są zebrania gdzie się chodzi i można zapodać temat, nie szukam przyjació wśród rodziców dzieci szkolnych i nie interesują mnie wiadomosci co chwilę o czymś mało ważnym, a do tego sprowadza się grupa na fb
          • jak_matrioszka Re: Librus i RODO 26.09.18, 15:06
            Na "moim" FB pojawiaja sie zaproszenia na urodziny lub przyjecia okolicznościowe, zapytania o lekcje typu "strone 43 w ksiażce do matematyki potrzebuje", umawianie sie na dowóz/odbiór z urodzin poza domem, dogranie kto-co przy okazji imprez szkolnych. Coś, co dotyczy mojego dziecka jest potencjalnie ważne, a postów mało ważnych nie widuje. Kontakt rodziców przez FB to nie poszukiwanie przyjaciół, ludzie Cie przez grzeczność dodaja i wywalaja przy najbliższej okazji.
            • muchy_w_nosie Re: Librus i RODO 26.09.18, 15:14
              U nas są zebrania od tego, żeby dogadać kto co. Dzięki temu nikt się nie wykręci. Na fb zazwy zaj tylko % zainteresowanych.
            • 45rtg Re: Librus i RODO 26.09.18, 15:57
              jak_matrioszka napisała:

> Na "moim" FB pojawiaja sie zaproszenia na urodziny lub przyjecia okolicznościow
              > e, zapytania o lekcje typu "strone 43 w ksiażce do matematyki potrzebuje", umaw
              > ianie sie na dowóz/odbiór z urodzin poza domem, dogranie kto-co przy okazji imp
              > rez szkolnych. Coś, co dotyczy mojego dziecka jest potencjalnie ważne, a postów
              > mało ważnych nie widuje. Kontakt rodziców przez FB to nie poszukiwanie przyjac

No to może się zdecyduj. Albo "nie widuję postów mało ważnych", albo masz tam pierdoły typu zaproszenia na urodziny i żale, że ktoś wyrwał kartkę z książki.

TSD, co to za pomysł "zaproszenia na FB"? Te dzieci nie rozmawiają ze sobą, żeby się normalnie zaprosić?

> iół, ludzie Cie przez grzeczność dodaja i wywalaja przy najbliższej okazji.
              • jak_matrioszka Re: Librus i RODO 26.09.18, 17:28
                Jakie żale??? Zamiast szukać na forum ematki tego samego rocznika i podrecznika, prosze o skan strony na FB, bo dziecko ksiażke w szkole zostawiło. Gdzie Ty tu żal widzisz?
                Jeszcze ze dwie odpowiedzi ematek i zrozumiem dlaczego tyle osób FB nie lubi, jak macie takich współużytkowników, to naprawde nie szło by wytrzymać sad

Zaproszenia na urodziny przez FB: z trzytygodniowym wyprzedzeniem wiem, że coś bedzie i wygodniej mi planować czas. Dziecko zaczynało szkołe jako 6-latek, a urodziny 2 września i naprawde łatwiej mi przez FB niż bez. Nie nakazuje innym też tak robić, stwierdzam fakt.
          • mondovi Re: Librus i RODO 26.09.18, 15:59
            Korzystamy z grupy mailowej - wrzucane są na nią sprawozdania z zebrań, info o składce na ubezpieczenie, dzieci organizują kiermasze, więc dogadujemy się, co kto przyniesie, czasem razem coś zamawiamy z hurtowni, czy ktoś kupuje materiały dla całej klasy - np., jeśli robią latawce - jedna osoba robi zakupy i się rozliczamy. Tego typu sprawy, nie plotki.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Librus i RODO 26.09.18, 13:01
      U nas w edzienniku jest opcja, że rodzice mogą miedzy sobą pisać.
    • gaskama Re: Librus i RODO 26.09.18, 13:04
      Nigdy nie mieliśmy kontaktu przez Librusa, ani w poprzedniej szkole, ani teraz. Zarówno w poprzedniej szkole jak i w aktualnej zebrałam od wszystkich rodziców maile i telefony, zrobiłam bazę kontaktów i rozesłałam. I mamy teraz kontakty.
    • 45rtg Re: Librus i RODO 26.09.18, 13:39
      princy-mincy napisała:

> Teraz kontakt rodziców z rodzicami został w Librusie zablokowany- tak usłyszała
      > wychowawczyni od administratora i czekamy na podanie powodu.
      > To jakiś lokalny problem w naszej szkole czy może w Waszych szkołach też tak je
      > st? RODO?

Faktycznie, zwykły, niefunkcyjny rodzic nie może wysyłać do innych. Czyli oprócz przeniesienia możliwości łączenia kont do jakiegoś Sonderlibrusa, to jeszcze i przy tym pokombinowali pod pretekstem RODO. Najwyraźniej liczą na to, że ludzie się będą zapisywać na dodatkowe funkcjonalności (które w normalnym systemie byłyby podstawowe), a z tego zawsze jakiś grosz może być.
      • princy-mincy Re: Librus i RODO 26.09.18, 13:50
        Tylko, że ja nawet jako przewodnicząca nie mam możliwości pisania do innych rodziców przez Librus- nie ma żadnych dodatkowych adresów w skrzynce adresowej.
        No nic, wychodzi na to, że trzeba wrócić do mejli.
        • mama.nygusa Re: Librus i RODO 26.09.18, 14:27
          Sprawdzialam, nadal moge pisac poprzez librusa do rodzicow jako rodzic.
    • mondovi Re: Librus i RODO 26.09.18, 15:51
      U syna faktycznie była opcja napisania do rodziców, teraz jest do klasowej i szkolnej rady rodziców. Akurat z tego i tak nie korzystamy, mamy klasową grupę mailową.
    • scarlett74 Re: Librus i RODO 26.09.18, 18:12
      W szkole w ogóle kontakt przez librusa nigdy nie był możliwy ( tylko z 3 klasową ).Powymieniałam się z niektórymi mamami tel/mailami na zebraniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka