Dodaj do ulubionych

Problem przedszkolny

03.10.18, 10:45
Mam dwie córki: 4 letnia(prawie) i 6-letnia. Obie chodzą do tego samego przedszkola, starsza jest w przedszkolnej zerówce a młodsza w grupie 2 (czyli teraz zaczyna drugi rok w przedszkolu). W zeszłym roku była odbierana wcześniej, ok. 12:30, dopiero ok kwietnia zaczęła zostawać dłużej i raczej nie było z tym problemu. W tym roku 1 tydzień było ok, potem tydzień w domu bo choroba, 4 dni w przedszkolu i krótki wyjazd nad morze. Tak wyglądał wrzesień, teraz od zeszłego poniedziałku chodzą bez przerwy. W środę odebrałam ją wcześniej,, bo był ortodonta i widziałam na lezaczkach taka akcję: pani z komórką przy innym dziecku siedzi, myślałam, że puszcza jakieś piosenki, kołysanki, ale córka wyprowadziła mnie z błędu. Otóż pani nagrywała Kingę, bo się źle zachowywała, a potem miała pokazać policjantowi... Słuchałam jednym uchem, ale wytłumaczyłam jej, że policjant jest ok, bo pomaga ludziom itd i potępiam działanie pani. Od piatku dramat, dziecko nie chce na lezaczki, płacze rano, wieczorem, budzi się w nocy i płacze, że nie chce. Rozmawiałam w przedszkolu, oni uważają, że to dlatego, że była odbierana z przedszkola w zeszłym roku wcześniej i teraz zanotowała sobie, że obiadek to ciocia po nią przychodzi. Płacze do dzisiaj, a dziś bardzo mocno płakała przy zostawianiu w przedszkolu, trzymała mnie za nogę i prosiła, mamusiu mi tu nie jest dobrze... Mam kaca moralnego i dylemat, próbowałam rozmawiać i z panią główna i z tą drugą od policjanta i z dyrektorką, wszystkie są miłe i się uśmiechają i potakują, a problem narasta. Druga akcja opowiedziana przez ciocię: pani straszy dzieci, że jak nie posprzątają to wracają do młodszej grupy. I nie wiem jakie polecacie manewru nam, iść rozmawiać z panią główna, czy z tą drugą, czy od razu do dyrekcji? Umówić się z obiema paniami na spotkanie? ( One się mijają w środku dnia, nie wiem czy to wykonalne). Ci sądzicie o takim zachowaniu przedszkolanki? Normalne? Patologia? Co byście zrobiły na moim miejscu? Dziękuję za przeczytanie tego, przepraszam za błędy.
Pozdrawiam
Izabela
Obserwuj wątek
    • stephanie.plum Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 10:56
      to są te same panie co w zeszłym roku?
      • blablanie Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 22:58
        Jedna tak, ta główna, a druga była w najstarszej grupie, która odeszła i przyszła do nas...
    • andaba Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 10:58
      No, straszenie dzieci, że wrócą do młodszej grupy, to na pewno karalne jest.

• zabka141 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:04
        Ok, to moze nie jest takie zle, ake kurcze czy te opiekunki umieja sie dziecmi zajac czy tylko umieja je straszyc? Podejscie do dzieci jest tu zle.
        • joaaa83 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:11
          Dlaczego piszesz "straszyć"? Karą za złe zachowanie, niesłuchanie poleceń, to może być kilkuminutowy pobyt w młodszej grupie.
          • sowa.rasowa Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:14
            No ale to jest straszenie.
            Akcja z policjantem to już w ogóle dno.
            • joaaa83 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:17
              Czyli jak ostrzegasz dziecko przed karą to straszysz? Weź daj spokój. Jak dla mnie pobyt w innej sali/ z inną grupą jako kara dla przedszkolaka jest ok. Przecież nie stoi tam w kącie, tylko po prostu przebywa z innymi dziećmi. Pisałam niżej, że u mojej córki było praktykowane w stosunku do niegrzecznych dzieci, ale większości wystarczały ostrzeżenia.
          • hanusinamama Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:51
            Ale juz strasznei e"policjantem" jest słabe...
          • stephanie.plum Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:55
            na pewno wychowawczyni młodszej grupy będzie zachwycona...

gdy zaś w maluchach ktoś jest niesubordynowany, to gdzie go się za karę odsyła? do pana Zenka w kotłowni...?
            • melmire Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:06
              U mnie do drugiej grupy maluchow.
          • blablanie Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 23:00
            Słyszałam, że są takie metody w innych przedszkolach, ale u nas nie ma...a to nie miał być kilkuminutowy pobyt tylko odesłanie na zawsze...nie chcecie sprzątać to wracacie do młodszych, na tej zasadzie...
        • nowi-jka Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:49
          jak sobie nie radza dzieci z porzdakiem to moze rzeczywiscie musza sie cofnac do maluchów zeby sie nauczyły - to chyab na tej zasadzie, ale akcja z policjantem troche kiepsko rzutuje i na ta niby normalną
      • sofia_87 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:18
        Ale dla dziecka to jest problem. Wyobraz sobie, ze masz szefa-psychopate, który Ci grozi zdegradowaniem jeśli będzie za często chodzila po herbate czy do toalety smile
        • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:22
          sofia_87 napisał(a):

> Ale dla dziecka to jest problem. Wyobraz sobie, ze masz szefa-psychopate, który
          > Ci grozi zdegradowaniem jeśli będzie za często chodzila po herbate czy do toal
          > ety smile

No to przecież jest normalne. Oczywiście biorąc właściwe proporcje, a nie fałszywie zmanipulowany przykład, tak jak Ty. Dzieci miały być ukarane za niesprzątanie zabawek. To nie jest ekwiwalent chodzenia do toalety, pani kochana, tylko raczej zgubienia dokumentów. I za to spokojnie można zdegradować, albo i wylać.
      • katja.katja Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:24
        Żartujesz? wink
    • zabka141 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:02
      To nie jest normalne zachowanie przedszkolanek. To z telefonem jest wrecz bardzo bardzo niebezpieczne i niedopouszcalne, jesli chodzi o ochrine dzieci przed pedofilia (pani nagrywa dziecko). Z twojego postu nie wynika ze mowilas o tym dyrekcji czy paniom, a musisz - idziesz do dyrekcji. Mysle ze musisz tez poszukac nowego przedszkola, choc to zaley od tego jak dyrekcja sie zabierze za ta sprawe. Ale takie opiekunki to patologia.
      • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:17
        zabka141 napisał(a):

> o bardzo niebezpieczne i niedopouszcalne, jesli chodzi o ochrine dzieci przed p
        > edofilia (pani nagrywa dziecko). Z twojego postu nie wynika ze mowilas o tym dy

E, no ale nie róbmy z tata wariata. Cokolwiek by nie myśleć o nagrywaniu dziecka przedszkolanką, to z pedofilią nie ma to przecież kompletnie nic wspólnego.
        • zabka141 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:27
          W dobrych przedszkolach nie ma na nagrywanie przyzwolenia, wlasnie by chronic przed pedofilia. To jest dla ciebie normalne ze przedszkolanka nagrywa dziecko?
          • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:33
            zabka141 napisał(a):

> W dobrych przedszkolach nie ma na nagrywanie przyzwolenia, wlasnie by chronic p
            > rzed pedofilia. To jest dla ciebie normalne ze przedszkolanka nagrywa dziecko?

Jaką, kurde, pedofilią? Dziecko rysujące sobie przy stoliku, czy tam układające klocki - co to ma z pedofilią wspólnego?
            • zabka141 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:10
              Nie rozumiesz ze to ochrona dziecka? Nie mozna nagrywac dzieci w ogole. Przy kladzeniu spac pedofil moglby nagrac rozbierajace sie dziecko. Nie mam ochoty wypisywac mozliwych scenariuszy, ale moim zdaniem telefony nie maja miejsca w przedszkolu.
              • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:14
                zabka141 napisał(a):

> Nie rozumiesz ze to ochrona dziecka? Nie mozna nagrywac dzieci w ogole. Przy kl
                > adzeniu spac pedofil moglby nagrac rozbierajace sie dziecko. Nie mam ochoty wyp

Jeszcze raz, bo nadal do Ciebie nie dociera: Gdzie masz pedofilię w nagrywaniu dziecka w przedszkolu? Rysującego, układającego klocki, czy nawet kładącego się spać - nago przecież nie śpią?

• zabka141 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 15:40
                  Nie ma. Ale chodzi mi o to ze brak telefonu jest takim zabezpieczeniem przed. Nie mowiac juz o tym, ze pani nie musi w pracy sprawdzac facebooka.
              • szeptucha.z.malucha Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:52
                Czasem nauczycielki nagrywają dla rodziców, za ich zgodą.
                A z tą pedofilią to niektórzy mają hopla.
                • filga Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 15:04
                  Dla rodziców nagrywalismy /robiliśmy zdjęcia "porządku" w pokojach na wycieczce.
      • blablanie Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 23:02
        Nie wiem czy ja nagrywała, myślę że nie, ale w sumie nie wiem.
    • joaaa83 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:09
      Akcja z policjantem była beznadziejna. Aż mi się wierzyć nie chce, że mogło do takiej dojść zwłaszcza że do przedszkola pewnie będą zapraszani policjanci na pogadanki dotyczące bezpieczeństwa.
      Co do przeniesienia młodszej grupy, to nie widzę nic niewłaściwego. W mojej córki przedszkolu niegrzeczne dzieci były przenoszone do innej grupy, kiedy były niegrzeczne. Oczywiście na pewien czas (nie wiem czy pół godziny czy kilka minut). Wyciszały się i wracały.
      Moim zdaniem Twoja córka jeszcze się nie przyzwyczaiła do pobytu w przedszkolu i po jakimś czasie jej przejdzie. Ja bym tylko zapytała, czy to prawda z tym policjantem
    • milva24 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:12
      Uswiadom je, że nagrywanie dziecka bez zgody rodziców jest nielegalne. Powiedziałabym też matce tego nagrywanego dziecka bo może nie wie.
      • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:18
        milva24 napisała:

> Uswiadom je, że nagrywanie dziecka bez zgody rodziców jest nielegalne. Powiedzi
        > ałabym też matce tego nagrywanego dziecka bo może nie wie.

A który przepis tego zakazuje?
        • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:29
          O ochronie wizerunku. Nauczycielka musi mieć zgodę opiekunów prawnych na nagrywanie dziecka.
          • betty_bum Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:45
            Już pomijając sensowność, a raczej jej brak, to nagrywać może, nie może upubliczniać o ile rodo nic tu nie zmieniło.
            Jeśli chcesz nagrać swoje dziecko na placu zabaw czy nawet w trakcie urodzin w przedszkolu nie musisz zbierać oświadczeń.
            • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:02
              Co innego gdy nagrywa rodzic podczas imprezy, co innego gdy robi to nauczyciel podczas wykonywania obowiązków, gdy jest sam na sam z dziećmi. Nie wolno mu tego robić bez zgody opiekunów.
              • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:05
                oqoq74 napisał(a):

> Co innego gdy nagrywa rodzic podczas imprezy, co innego gdy robi to nauczyciel
                > podczas wykonywania obowiązków, gdy jest sam na sam z dziećmi. Nie wolno mu teg
                > o robić bez zgody opiekunów.

Na jakiej podstawie "nie wolno"?
                • ela.dzi Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:11
                  No właśnie RODO. W tym roku podpisywaliśmy zgody na wykonywanie zdjęć.
                  • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:18
                    ela.dzi napisał(a):

> No właśnie RODO. W tym roku podpisywaliśmy zgody na wykonywanie zdjęć.

A ja podpisywałem dla świętego spokoju zupełnie prawnie zbędną zgodę na wychodzenie mojego dziesięcioletniego dziecka samodzielnie ze szkoły. Po pierwsze taki podpis nie jest jeszcze dowodem, że stoi za nim jakiś wymóg prawny, a po drugie podpisywałaś zgodę na publikację, a nie na fotografowanie, bo fotografować to sobie można cudze dzieci do upojenia.
                    • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:22
                      Możesz Ty np. będąc w pobliży szkoły robić zdjęcia. I wtedy faktycznie nikt nie może Ci zabronić.
                      Ale nauczyciel w szkole, podczas nie może bez zgody rodziców nagrywać czy fotografować dzieci. Żeby było ciekawiej, dzieci nauczyciela mogą nagrać.
                      • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:29
                        oqoq74 napisał(a):

> Ale nauczyciel w szkole, podczas nie może bez zgody rodziców nagrywać czy fotog
                        > rafować dzieci. Żeby było ciekawiej, dzieci nauczyciela mogą nagrać.

Podstawa prawna?
                        • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:39
                          art 23 kc, art.24 kc
                          • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:45
                            oqoq74 napisał(a):

> art 23 kc, art.24 kc

"Art.23. Dobra osobiste człowieka..."?
                            "Art.24.§1.Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem..."?

Przecież to nie na temat.
                            • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:07
                              Jak najbardziej na temat
                              • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:09
                                oqoq74 napisał(a):

> Jak najbardziej na temat

Nagrywanie nie jest żadnym naruszaniem dóbr osobistych, więc nie, te artykuły są zupełnie od czapy w tej sprawie.
                                • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:13
                                  Nie są od czapy. poczytaj coś w tym temacie to pogadamy
                                  • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:17
                                    oqoq74 napisał(a):

> Nie są od czapy. poczytaj coś w tym temacie to pogadamy

Od godziny, jak nie dłużej, staram się od Ciebie, o znawczyni, dowiedzieć właśnie, gdzież mogę poczytać coś uprawdopodabniającego Twoje tezy. Na razie nic nie odpowiadasz.
                                    • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:18
                                      Podałam ci przepis, nie rozumiesz, to nie mój problem.
                          • betty_bum Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:52
                            A jak sobie wyobrażasz nagranie szkolnych jasełek jeśli mama Józefa nie wyrazi zgody na filmowanie? Najpierw się nagrywa, a potem ewentualnie wymazuje twarz.
                            • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:08
                              Wymazać to można ołówek w zeszycie.
                              Rozróżnijcie w końcu, bo to nie jest trudne, imprezę publiczną, jaką są jasełka, od lekcji, czy pobytu w przedszkolu, gdzie dzieci są w zamkniętej grupie, do której nie ma dostępu nikt z zewnątrz.
                              • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:10
                                oqoq74 napisał(a):

> Wymazać to można ołówek w zeszycie.
                                > Rozróżnijcie w końcu, bo to nie jest trudne, imprezę publiczną, jaką są jasełka
                                > , od lekcji, czy pobytu w przedszkolu, gdzie dzieci są w zamkniętej grupie, do
                                > której nie ma dostępu nikt z zewnątrz.

Widzę, że ktoś tu się zaczyna denerwować, a to niedobrze. W nerwach będzie Ci tym trudniej znaleźć wreszcie jakąś podstawę do swoich uporczywych, gołosłownych twierdzeń.
                                • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:14
                                  Ja się nie denerwujęsmile
                • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:13
                  Bo dzieci nie mogą się prawnie sprzeciwić, tak jak mogą ich opiekunowie. Dzieci nie mają zdolności do czynności cywilnoprawnych, dlatego w ich imieniu zgody w takim wypadku mogą udzielić tylko opiekunowie.
                  • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:19
                    oqoq74 napisał(a):

> Bo dzieci nie mogą się prawnie sprzeciwić, tak jak mogą ich opiekunowie. Dzieci
                    > nie mają zdolności do czynności cywilnoprawnych, dlatego w ich imieniu zgody w
                    > takim wypadku mogą udzielić tylko opiekunowie.

Zgody na fotografowanie nie musisz uzyskać od zupełnie nikogo.
                    • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:23
                      Poczytaj ustawę o prawie autorskim i kodeks cywilny na początek.
                      • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:30
                        oqoq74 napisał(a):

> Poczytaj ustawę o prawie autorskim i kodeks cywilny na początek.

Zaproponuj jakieś fajne artykuły z tych ustaw. A zwłaszcza z prawa autorskiego.
          • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:05
            oqoq74 napisał(a):

> O ochronie wizerunku. Nauczycielka musi mieć zgodę opiekunów prawnych na nagryw
            > anie dziecka.

Na samo nagrywanie? Na jakiej podstawie?
            • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:16
              Na takiej, że na nagrywanie dziecka rodzic musi wyrazić zgodę.
              • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:19
                oqoq74 napisał(a):

> Na takiej, że na nagrywanie dziecka rodzic musi wyrazić zgodę.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
                • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:25
                  Na takiej, że jednym z dóbr osobistych jest ochrona wizerunku. Szkoła czy przedszkole nie może bez zgody rodzicó∑ nagrywać dzieci.
                  • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:31
                    oqoq74 napisał(a):

> Na takiej, że jednym z dóbr osobistych jest ochrona wizerunku. Szkoła czy przed
                    > szkole nie może bez zgody rodzicó∑ nagrywać dzieci.

Nagrywanie nie narusza ochrony wizerunku. Jeżeli jest w prawie zapis, że instytucja nie może nagrywać, to poproszę o cytat.
                    • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:33
                      W prawie jest to inaczej sformułowane. smile
                      • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:34
                        oqoq74 napisał(a):

> W prawie jest to inaczej sformułowane. smile

Przytocz to sformułowanie.
                        • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:40
                          Ależ sama sobie szukaj, ja nie prowadzę lekcjismile Na temat ochrony wizerunku jest mnóstwo artykułów i wypowiedzi prawników. Google nie gryziesmile
                          • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:46
                            oqoq74 napisał(a):

> Ależ sama sobie szukaj, ja nie prowadzę lekcjismile Na temat ochrony wizerunku jes

Stawiasz tezę, to ją udowodnij. Albo przyznaj, że strzeliłaś z bani i spudłowałaś.

> t mnóstwo artykułów i wypowiedzi prawników. Google nie gryziesmile

Fotografowanie i filmowanie nie narusza ochrony żadnego wizerunku.
                            • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:07
                              Sama stawiasz tezę. Ja nie muszę niczego udowadniać. Chcesz to nagrywaj, tylko się nie zdziwsmile
                              • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:10
                                oqoq74 napisał(a):

> Sama stawiasz tezę. Ja nie muszę niczego udowadniać. Chcesz to nagrywaj, tylko
                                > się nie zdziwsmile

No to masz jakieś cytaty z prawa na poparcie swojej tezy, czy idziesz coraz bardziej w zaparte?
                                • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:14
                                  Podałam Ci podstawę prawną, a że Ty nie rozumiesz w czym rzecz, to już nie mój problem.
                                  • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:17
                                    oqoq74 napisał(a):

> Podałam Ci podstawę prawną, a że Ty nie rozumiesz w czym rzecz, to już nie mój
                                    > problem.

Nic nie podałaś, bo fotografowanie nie narusza dóbr osobistych, więc te dwa artykuły były bez sensu.
                  • betty_bum Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:41
                    Mylisz nagrywanie z wykorzystywaniem. Jeśli w szkole są dzieci, których rodzice nie wyrazili zgody na publikację zdjęć, to nauczyciel bez zgody może je nagrać choćby na lekcji pokazowej czy w czasie akademii, natomiast jeśli będzie chciał wrzucić to na stronę, to twarze tych dzieci musi rozmydlić.
                    Tylko to inna dyskusja niż o tym czy można nawet tylko udawać, że się nagrywa po to, żeby dziecko postraszyć.
                    • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:05
                      Żeby nagrać dzieci na lekcji pani musi mieć zgodę rodziców. Tym bardziej do lekcji pokazowej, która ma jej przynieść korzyści. W szkole czy przedszkolu dzieci przebywają by się uczyć, wiadomo, że dzieci zachowują się różnie, czasem się głupio zachowują, czasem coś głupiego powiedzą itd.
                      Akademia czy inna uroczystość o charakterze publicznym to zupełnie co innego.
                      • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:12
                        oqoq74 napisał(a):

> Żeby nagrać dzieci na lekcji pani musi mieć zgodę rodziców. Tym bardziej do lek

Jaki przepis prawny nakłada na nią obowiązek uzyskania zgody na nagranie?

> cji pokazowej, która ma jej przynieść korzyści. W szkole czy przedszkolu dzieci
                        > przebywają by się uczyć, wiadomo, że dzieci zachowują się różnie, czasem się g
                        > łupio zachowują, czasem coś głupiego powiedzą itd.
                        > Akademia czy inna uroczystość o charakterze publicznym to zupełnie co innego.

Wskaż przepis prawny, który określa tę "zupełnie co innego" różnicę.
                        • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:16
                          Podałam wyżej, trudno dyskutować z kimś kto nie rozumie przepisów.
                          • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:17
                            Dodam, że jeśli liczysz na przepis : nauczyciel bez zgody rodzica nie może nagrać uczniów, to przyznaję, że takiego nie ma smile)) Ale tak się przepisów nie czyta
                            • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:19
                              oqoq74 napisał(a):

> Dodam, że jeśli liczysz na przepis : nauczyciel bez zgody rodzica nie może nagr
                              > ać uczniów, to przyznaję, że takiego nie ma smile)) Ale tak się przepisów nie czyt
                              > a

No więc właśnie. Tak trudno było się przyznać, że nie masz żadnych przepisów na poparcie tego, co Ci się wydawało? Było to zrobić na samym początku, wstyd byłby mniejszy i nie musiałabyś tego przyznawania rozmywać ozdobnikami.
                              • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:23
                                Dziecko drogie, przepisów w ten sposób się nie konstruuje.
                                • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:37
                                  oqoq74 napisał(a):

> Dziecko drogie, przepisów w ten sposób się nie konstruuje.

Oczywiście, że i w ten sposób się konstruuje, chociaż zwykle nie aż tak detalicznie, jak napisałaś dla rozmycia sytuacji w tym swoim przyznaniu mi racji. (Acz nawet tak szczegółowe też bywają.)
                      • betty_bum Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:19
                        No to ma zgodę 24 z 25 uczniów w grupie przedszkolnej i nawet nalegają, żeby nagrać te zajęcia, bo zgodził się je poprowadzić Lewandowski, ale jest jedno dziecko, którego rodzice nie chcą nagrywania.
                        Myślisz, że się je powinno wyrzucać z zajęć czy zakładać torbę na głowę?
                        • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:23
                          A to już problem fotografującego co zrobi.
                          • betty_bum Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:32
                            Ale cały czas twierdzisz, że nie można fotografować bez zgody, a ja Ci piszę, że fotografować można tylko zanim te zdjęcia trafią w czyjeś ręce podlegają obróbce, co więcej jeśli pani sobie postanowić zrobić do prywatnego albumu selfika z Lewandowskim a w kadr wejdzie to dziecko to może takie zdjęcie trzymać w albumie domowym.
                            Nie można nagrywać potajemnie i nie można bez zgody upubliczniać zdjęć.
                            • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:40
                              Mieszacie kilka rzeczy:
                              - możesz sobie robić zdjęcia prywatnie, będąc uczestnikiem jakiegoś wydarzenia, jeśli jakieś dziecko wejdzie w kadr, to trudno;
                              - można fotografować dzieci nagrywać, podczas oficjalnych uroczystości, na których są zapraszane osoby z zewnątrz
                              - dzieci w szkole mogą nagrać nauczyciela, bo jest on podczas wykonywania obowiązków służbowych - tak jak policjanta podczas czynności służbowych
                              - nauczyciel nie może nagrać dzieci bez zgody rodziców w trakcie lekcji, pobytu w przedszkolu, podczas normalnych zajęć

Wszystko zależy od konkretnej sytuacji i tego kto kogo nagrywa fotografuje.
                              • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:45
                                oqoq74 napisał(a):

> - nauczyciel nie może nagrać dzieci bez zgody rodziców w trakcie lekcji, pobytu
                                > w przedszkolu, podczas normalnych zajęć

I tylko przepisu na to nie udało się znaleźć smile
                                • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:50
                                  Podałam Ci przepis, nie rozumiesz, to nie mój problem. Nie mam zacięcia pozytywistycznego i praca u podstaw to nie moja bajkasmile
                                  • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:55
                                    oqoq74 napisał(a):

> Podałam Ci przepis, nie rozumiesz, to nie mój problem. Nie mam zacięcia pozytyw
                                    > istycznego i praca u podstaw to nie moja bajkasmile

No owszem, Twoją bajką jest wygłaszanie bezpodstawnych opinii prawnych i rzucanie przypadkowymi artykułami z ustaw.
                                    • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:56
                                      Przecież nie musisz się ze mną zgadzać. Uważasz, że może fotografować, ok. Ja uważam inaczej.
                                      • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:57
                                        No chyba, że sama podasz przepis mówiący, że nauczyciel może fotografować w takiej sytuacjismile Ale wiemy, że nie.
                                        • 45rtg Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:59
                                          oqoq74 napisał(a):

> No chyba, że sama podasz przepis mówiący, że nauczyciel może fotografować w tak
                                          > iej sytuacjismile Ale wiemy, że nie.

Taki przepis nie jest potrzebny, więc nie istnieje. Podobnie, jak nie jest potrzebny przepis pozwalający na fotografowanie cioci.
          • filga Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 15:06
            Na nagrywanie nie. Na wykorzystanie filmu tak.
    • hanusinamama Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 11:50
      O ile kara : do młodszej grupy nie jest jakas starsznie zła.To straszenie policjantem to juz porazka tej Pani. Ja bym zrobiła powazna awanture ze głupie i bezmyslne zachoanie tej pani spowodowało duzy problem u was w domu. Tak dzieci ktore ładnie chdoziły do przedszkola przechodzą kryzysy (jesienia, po dłuzszej chorobie, po przerwie swiatecznej) ale tutaj moim zdaniem dziecko sie boi. Dla tak małego dziecka "bo przyjdzie policjant" moze zonacza 'wielkie-niewiadomo-co" czyli cos strasznego, Tak naprawde ciezko dziecko wyprowadzic z takich leków.
      • memphis90 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:25
        O ile udowodnisz, że kryzys u dziecka spowodowało to, że pani zagroziła jakiejś Marysi z grupy, że ją nagra...
      • koza_w_rajtuzach Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:51
        "O ile kara : do młodszej grupy nie jest jakas starsznie zła" - jest zła, bo dzieci często wtedy myślą, że mama ich nie znajdzie kiedy będzie chciała je odebrać z przedszkola. To wywołuje ogromny lęk.
        • biala_ladecka Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 16:08
          Przeceniasz zdolnosci analityczne 3-latkow.
          • koza_w_rajtuzach Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 18:17
            Skąd pomysł, że przeceniam? Wręcz przeciwnie. Zresztą jest mowa o 4-latce, nie jest to bezmozgie stworzenie.
    • leni6 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:19
      O ile groźba odesłania do młodszej grupy jeszcze mieści się dla mnie w zachowaniu normalnym, to już sytuacja z telefonem nie, ale nie wiemy też czy 4 latka powiedziała prawde, ciezko mi uwiwrzyc ze nauczycielka wymyslila taka dziwna grozbe jako sposob na usypianie. Jedyna sytuacja w której mogłabym zrozumieć nagrywanie dziecka to na prośbę jego rodziców lub gdy rodzice bie wierza nauczycielce w jej relacje. Co do tego co możesz zrobić to może porozmawiaj z innymi rodzicami, może ktoś inny ma podobny problem. Może też być tak że nic się nie dzieje złego a córka nie chce lezakowac po prostu. W wielu przedszkolach czterolatki nie lezakują.
    • oqoq74 Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 12:32
      Jakieś kuriozum, nauczycielka nagrywa dziecko i straszy policjantem, albo straszy odesłaniem do młodszej grupy.
      Dziecko chodziło do przedszkola bez problemu, a teraz nie chce. Coś się musiało wydarzyć, że dziecko nie chce zostać w przedszkolu.
      Porozmawiać z dyrekcją i nauczycielkami i szukać nowego przedszkola.
      • blablanie Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 23:21
        Co ciekawe mała nie chce zmiany przedszkola...nie chce chodzić, ale jak mówię o innym to jest kategoryczne NIE
    • nowi-jka Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 13:50
      tezmi sie wydaje ze straszyla a siedziała na fejsie smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 14:48
      Takie straszenie dzieci w przedszkolach to norma. Zmuszanie do leżakowania dzieci, które od dawna nie śpią już w dzień i jeszcze zastraszanie typu: pójdziesz do maluchów, dzwonię na policję i takie tam. Córka miała 3 lata jak mi o tym opowiedziała, dotyczyło to nie jej a innych dzieci, ale panie stwierdziły, że sobie wymyśliła. A jak chodziła do zerówki to sama na własne uszy słyszałam takie groźby, oczywiście ze strony innych pań: "pójdziesz do żłobka i będziesz siedział na nocniku z maluchami", z policją też było.
      I co zrobisz? uncertain
    • bombalska Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 16:28
      Ok. Rozmawialas juz paniami. A co mowi corka? Jak uzasadnia swoja niechec? Masz kontakt z innymi rodzicami?
      • blablanie Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 23:20
        Jak tylko wspominam o przedszkolu to płacze, że nie chce iść, że jej tam niedobrze, że się nudzi...nie umie wytłumaczyć o co chodzi...a tym nagrywaniem była raczej przejęta, mówiła o tym że 3 razy aż w końcu zaskoczyłam, że coś jest niehalo...i zaczęłam pytać, ale więcej się nie dowiedziałam...ale pamiętam fikajaca Kingę,na lezaczki, bogami do góry, ale cicho...i panią nad nią z komórką... A ten tekst o policjancie słaby, ale jak powiem, że to córka mi powiedziała to pewnie na niej się skupi niechęć pani...bo na razie deklaruje, że corka jest jej ulubienica (tak mi to brzmi nieszczerze), a córka na pytanie czy lubi panią, mówi krótko tak...
        Co do tego odsyłania, to nie jest na chwilę, tylko na stałe, więc bullshit, ale dzieci nie wiedzą...
        Nie wiem, czy rozmawiać od razu z główna panią, dyrektorką czy z panią która sadzi takie kwiatki...i jak za rac się za rozmowę, żeby żadna z córek na tym nie ucierpiała...
        A ta Kinga chyba słabo mówi więc raczej nie poskarży rodzicom, ale nie wygląda na straumatyzowane dziecko...raczej moja córka ma czasami z nią problem, jest opluta czy popchnieta... Może to jest problemem. Nie dowiem się pewnie, bo córka nie chce rozmawiać o tym, mimo, że ogólnie jest wygadana, tylko od razu płacze i nie bo nie ..
        • bombalska Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 23:26
          Moze wez corke do psychologa? Moze psycholog wyciagnie wiecej informacji? Czy inni rodzice maja jakies uwagi do pan w przedszkolu?
          • blablanie Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 23:42
            Próbuje się dowiedzieć ale słabo to idzie...
          • blablanie Re: Problem przedszkolny 03.10.18, 23:42
            Próbuje się dowiedzieć ale słabo to idzie...nie
    • ga-ti Re: Problem przedszkolny 04.10.18, 00:14
      E, o tej młodszej grupie to słyszałaś od kogoś, kto podsłuchał, słaby dowód na winę pni. Mogła powiedzieć coś w stylu: już jesteście w średniakach, a nie umiecie sprzątać, oj chyba będziecie musieli wrócić do maluszków, żeby się porządkowania zabawek nauczyć. Niegroźne.
      Nagrywanie dziecka dziwne, choć wątpię, żeby nagrywała, ale metoda do bani. A juz straszenie policjantem, e, słabiutko.

Moje dziecko nie spało w przedszkolu i leżakowanie było bardzo ciężkim czasem, dłużyło sie bardzo i najczęściej dziecko mówiło, że nie chce chodzić do przedszkola, bo tam jest nudno. Po rozmowie okazywało się, że nudna jest leżenie, a poza tym jest super.
      A i nie znam przedszkoli, gdzie średniaki muszą leżakować na leżaczkach, przymusowo. Moje dzieci w średniakach miały już tylko odpoczynek poobiedni, typu leżymy na dywanie, pani czyta książeczkę.
      Może czas zgadac się z innymi rodzicami i domagac się zniesienia, czy ograniczenia leżakowania?
      Poproś o więcej czasu dla Twego dziecka na adaptację do leżakowania.
      Jeśli uważasz, że problemy Twojego dziecka wynikają z nieprawidłowych zachowań pań to idź do dyrekcji. Opowiedz o akcjach z telefonem. Dopytaj o metody wychowawcze, jakie sa stosowane w tym przedszkolu.
    • jehanette Re: Problem przedszkolny 04.10.18, 10:12
      Zagadaj innych rodziców - oni tez mogli coś zobaczyć / usłyszeć / dowiedzieć się, jak to złożycie do kupy to będzie pełen obraz i będziecie razem. W taki sposób, przypadkiem na urodzinach mojej córki, odkryliśmy duży problem z jedną z nauczycielek w grupie, była to osoba która po prostu nie powinna pracować z dziećmi. Każdy z rodziców coś tam usłyszał od dziecka, ale nie wiedział co z tym zrobić, poza tym rozmowa z 5latkami na takie tematy jest dość trudna - tym bardziej że pani stosowała szantaż pt. "nie wolno się skarżyć rodzicom". Także nauczona doświadczeniem - nie lekceważ sygnałów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka