Dodaj do ulubionych

Ematka a opony zimowe

08.10.18, 18:34
Dziewczyny- uzywacie opon zimowych?
Wlasnie doczytalam, ze nie sa obowiazkowe w Polsce ( bylam przekonana ze trzeba obowiazkowo wymieniac).
Mieszkam za granica gdzie nie ma snieznych zim. Chcemy jechac na swieta do Polski no i nie wiem co zrobic z oponami ( mamy tylko letnie). Czy to nie bedzie zbyt niebezpieczne gdyby akurat byla zima stulecia?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 18:41
      założyłabym zimowe.
      • alicia033 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 18:44
        sfornarina napisał(a):

> założyłabym zimowe.

a przynajmniej uniwersalne.
        • sfornarina Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 18:52
          Zimowe plus łańcuchy w bagażniku.

Trzy razy jechałam w górach samochodami, które po prostu "zjechały" po lodzie. Na zimowych oponach.

Jeden cudem zatrzymał się na zakolu na zakręcie, obok innych samochodów, które też z góry tyłem albo bokiem "zjechały". Wszystkie musiały zawrócić po łańcuchy, bo nie było szans inaczej przez górę przejechać.

Drugim po prostu wyrżnęliśmy w zaspę na poboczu.

A trzecim wyrżnęliśmy w głaz przy płocie, bo to był jedyny sposób, by ześlizgując się z górki nie wjechać w grupkę ludzi, którzy - ślizgając się na butach - nie mogli przez jezdnię przejść, by zejść nam z drogi. Przód samochodu skasowany uncertain
          • alicia033 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:08
            sfornarina napisał(a):

> Zimowe plus łańcuchy w bagażniku.

słusznie, przezorny zawsze ubezpieczony.
            Niemniej autorka wątku nie zamierza odwiedzać Alp, tylko Polskę, gdzie o porządną zimę nawet w Zakopanym trudno, a na Kasprowy i tak wjechać samochodem się nie da.
            Btw. łańcuchy można założyć do każdego typu opon.
            • bergamotka77 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:03
              Kiedy byłaś ostatnio w ZakopANEM? Chyba nigdy bo śnieg zawsze jest zimą w górach- raz krocej raz dłużej i nigdy nie wiadomo kiedy spadnie ale jest. Bywało że mieliśmy mnóstwo śnieg w kwietniu po Wielkanocy... Jeżdżę w polskie góry w okolice Zakopca kilka razy w roku - w tym zawsze zimą . I wierz mi śnieg jest w polskich gorach. Nie zawsze w nasze ferie zimowe, ale jest.
              • alicia033 Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 09:23
                bergamotka77 napisała:

> Chyba nigdy bo śnieg zawsze jest zimą w górach- raz krocej raz dłużej i nigdy nie wiadomo kiedy spadnie ale jest.
                ...
                >I wierz mi śnieg jest w polskich gorach. Nie zawsze w nasze ferie zimowe, ale jest.

ech, z logiką to ty w parze nie chadzasz, bergamocia.
                • bergamotka77 Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 10:10
                  Gdzie tu brakuje logiki? Pojęcia bladego nie masz o gorach, klimacie górskim, sniegu i oponach zimowych. Jak ze slepym o kolorach smile
        • milka_milka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:47
          Nie ma dobrych uniwersalnych. Jeździłam na uniwersalnych, letnich i zimowych i zdecydowanie uważam, ze zimą powinno się jeździć na zimowych, nawet gdy temperatura jest tylko ciut poniżej zera.
    • alicia033 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 18:41
      będzie, szczególnie jak masz w planach góry. Nawet przy "zimie" z temperaturą ok. 0.
    • heca7 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 18:45
      Załóż zimowe.
    • chocolate-cakes Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 18:45
      Używam.
    • jola-kotka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 18:55
      Nie uzywam mam zawsze caloroczne .one sa i na zime i na lato.
      • berdebul Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:01
        Czyli są równie wujowe w bardzo ciepłe dni i bardzo zimne dni. uncertain
        • mysiulek08 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:05
          Do duzych terenowych SUV'ow a taki ma chyba Jola, jest jeden rodzaj opon.
          • boo-boo Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:24
            Mianowicie jaki rodzaj ? mam suv-a i zapewniam cię, że są do niego zimówki, letnie i uniwersalne.
            • mysiulek08 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:41
              Do naszego jest jeden rodzaj.Lancuchy sa w uzyciu.
              • boo-boo Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:14
                Podaj jaki bo ciekawa jestem.
                • mysiulek08 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:25
                  Ford Expedition XLT MAX 4x4
                  • boo-boo Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:49
                    Przecież do tego samochodu kupujesz zimówki jeśli potrzebujesz.
                    • mysiulek08 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:57
                      sa zalozne m+s wg firmy caloroczne, a sprzedawcy opon o pytanie o zimowki twierdza z calym przekonaniem, ze nie, nie typowych zimowek do tego typu
                      • milka_milka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 21:00
                        A jaki masz rozmiar opon?
                      • boo-boo Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 21:13
                        Na bank są tylko opony zimowe. Oznaczenie M+S na oponie nie koniecznie oznacza, że ta pona sobie poradzi w warunkach zimowych tak jak typowa opona zimowa. M+S to nic innego jak tylko deklaracja koncernu, że ta opona poradzi sobie w warunkach zimowych lepiej niż ich zwykła standardowa opona. Nawet opony letnie mogą mieć M+S oznaczenie. M+S to nie jest oznaczenie dla opony wielosezonowej. Nic na śniegu nie zastąpi zimówki z oznaczeniem 3MPSF.
                      • iwles Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:32
                        mysiulek08 napisała:

> sa zalozne m+s wg firmy caloroczne, a sprzedawcy opon o pytanie o zimowki twier
                        > dza z calym przekonaniem, ze nie, nie typowych zimowek do tego typu

jak nie ma, jak są.
                        Znalazłam inf., że wasz rozmiar to 265/70R17.
                        Tutaj masz:

www.opony.com/opony/zimowe-265-70-r17
                  • milka_milka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:49
                    Ale to nie znaczy, że nie możesz dokupić i zmieniać.
          • milka_milka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:48
            Nieprawda. Jeżdżę dużym SUV-em i mam zimowe i letnie.
          • miriam_73 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:52
            Nie. Nie jeden. Jezdze duzym SUV-em i mam dwa komplety opon. Na razie jeszcze jezdze na letnich, ale jak sie ochlodzi zrobie zmiane. Jest duza roznica na drodze. All-year w polskich warunkach sa do kitu.
            • mysiulek08 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:58
              Nie jezdze w polskich warunkach
              • boo-boo Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 21:15
                Niech zgadnę- USA czy Kanada ? bo tam są popularne opony z takim oznaczeniem co jest kompletnym nieporozumieniem biorąc pod uwagę jakie warunki do jazdy potrafią być tam gdzie spada śnieg. M+S tak jak pisałam- to nie jest opona "uniwersalna". Na twoim miejscu poszukałabym opony z oznaczeniem 3PMSF.
                • bergamotka77 Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 00:24
                  Ona mieszka w Ameryce ale Południowej, chyba w Chile. Brak zimowek w polskim klimacie to igranie z życiem.
                  • boo-boo Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:21
                    No to jak mieszka w takim klimacie to się nie dziwię, że jej mechanik powiedział, że zimówek nie ma- pewnie tam takich nawet na oczy nie widzieli i najłatwiej jest powiedzieć- "nie ma".
          • berdebul Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 21:01
            big_grin i pewnie jeszcze jednej firmy?
        • piataziuta Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:18
          >Czyli są równie wujowe w bardzo ciepłe dni i bardzo zimne dni.

Tak.
          Mój facet jeździ na całorocznych.
          Z takim guanem w żadnym samochodzie nie miałam nigdy wcześniej do czynienia.
          Gdy raz na ruski rok prowadzę jego samochód zamiast własnego, muszę się bardzo koncentrować, żeby się na zatłoczonej ulicy nie rozpędzać, bo droga hamowania jest ze cztery razy dłuższa, od tego do czego jestem przyzwyczajona.
          • jola-kotka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:56
            Bo opony dziadowe. Kupuje sie michelin i nic nie jest wydluzone.
            • klamkas Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:01
              Skąd wiesz, skoro nie jeździsz na zimowych?
              • jola-kotka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:09
                Ale my rozmawiamy o oponach calorocznych nie zimowych ? smile
                • klamkas Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:26
                  Ponawiam pytanie, dokładniej, skoro nie załapałaś - skąd wiesz, że całoroczne Michelin są lepsze od czegokolwiek zimowego, skoro na zimowych nie jeździsz?
                  • jola-kotka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 21:06
                    Ale ja mam prawko od 19 lat smile i na roznych oponach jezdzilam .
                • mysiulek08 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:42
                  na takich bieznikach w zyciu bym nie wyjechala zima:
                  www.michelin.pl/opony-caloroczne
            • mysiulek08 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:27
              Jolu, ale letnie micheliny do aut osobowych na snieg i lod kompletnie sie nie nadaja, chyba ze masz zalozne m+s i sama otym nie wiesz smile
              • jola-kotka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 21:09
                A o czym ja pisze jak nie o wielosezonowych czyli sniezno blotnych smile
                • boo-boo Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 21:16
                  M+S wbrew powszechnie krążącej opinii to nie są opony wielosezonowe.
    • cauliflowerpl Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 18:58
      Nie używam zimowych bo jak spadnie śnieg dwa razy w roku to jadę do pracy rowerem bo szybciej big_grin Albo nie jadę wcale i czekam, aż stopnieje, co zazwyczaj ma miejsce koło południa, a na wsjakij słuczaj wożę w bagażniku łańcuchy.
      Ale.
      Dawno temu sprawdziłam na pustej drodze, jak mój samochód reaguje na hamowanie przy zawrotnej prędkości 20 km/h na lodzie na letnich oponach.
      Otóż nie reaguje.

Wniosek: nie odważyłabym się pojechać w zimie do Polski na letnich.
    • nenia1 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:00
      Mieszkam w Polsce i zmieniam co roku.
    • biala_ladecka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:01
      Ale jeździsz na letnich, czy uniwersalnych?
    • berdebul Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:02
      Używam i zmieniam na zimowe jak temperatura (w godzinach kiedy jeżdzę) spada poniżej 10C.
    • slona78 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:03
      Nie wiem jaką trasą jedziesz do Polski, ale w Czechach od 1 listopada są wymagane zimówki. Nie odważyłabym się spędzić zimy na letnich oponach.
      • katriel Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 12:49
        > w Czechach od 1 listopada są wymagane zimówki.

Nawet jeśli jest 15 stopni i słońce? Też trochę bez sensu.
        • jak_matrioszka Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 13:48
          W okresie od listopada do marca 15+ stopni sie nocami praktycznie nie zdaża, a opony dostosowuje sie do średnich warunków w ciagu całej doby, a nie możliwości wystapienia ciepłej i słonecznej pogody przez 3h przez kilka dni. Słońce pokazuje sie przy -25 i śniegu czesto, co wcale nie znaczy, że na letnich oponach można pomykać.
        • cauliflowerpl Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:15
          Swego czasu podobny przepis obowiazywal w kwestii uzywania swiatel mijania: od - do, niezaleznie, czy bylo jasno czy ciemno.
          • jak_matrioszka Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:18
            A już nie ma obowiazku używania świateł mijania? Zniesiony??
            • cauliflowerpl Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:20
              Obowiazujacy przez caly rok, 24 godziny na dobe.
              Kiedys byl obowiazek uzywania ich "po zmroku" plus wlasnie w wyznaczonych miesiacach przez 24 godziny na dobe.
            • bergamotka77 Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:23
              Nie zniesiony. Oczywiście, że obowiązuje nakaz używania świateł przez cały dzień i przez cały rok Kalafiorek nie ma pojęcia a pisze. Rowerek to nie wszystko kalafiorku!
              • milka_milka Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:35
                Nie umiecie czytać. Kalafiorek napisała, że kiedyś obowiązywał taki, a nie że dziś nie obowiązuje żaden.
              • turzyca Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:40
                Kalafior napisał poprawnie, że przepis nakazujący używanie świateł mijania w określonych przedziałach czasowych został zniesiony. I zastąpiony przepisem nakazującym używanie 24h.
                • cauliflowerpl Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:44
                  Serio, ktos tego nie zrozumial? Musi mi umiejetność poslugiwania sie polszczyzną zanika, ciężki los emigranta...
                  • jak_matrioszka Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:50
                    Nawkładali mi w klawiature wiecej niż tam było tongue_out Ja nie wiedziałam, że jest teraz całoroczny, a czas przeszły w stosunku do przepisu mógł równie dobrze oznaczać, że go zlikwidowano całkowicie.
                    Mogłybyśmy to sobie miedzy nami wyjaśnić, a tak sie oberwało i Tobie i mi. Forum...
                    • cauliflowerpl Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:54
                      Wiesz, juz sie w sumie przyzwyczailam, ze na ematce "lubie ogórki" jest rownoznaczne z "nie lubie pomidorow" wink
                      Lajf, ze zacytuje klasyka.
          • miriam_73 Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:29
            Obowiązek nadal istnieje i to 24/7 przez cały rok. Widać, że nie prowadzisz samochodu w PL.
            • jak_matrioszka Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:46
              Prowadze, ale nie wszystkie zmiany znam.
              Nie twierdze, że Kwiat Kalafiora napisała o całkowitym zniesieniu przepisu, napisała "kiedyś był", wiec dopytuje czy już wcale nie ma, odpowiedź jest "teraz jest całoroczny".
              • cauliflowerpl Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:49
                To o prowadzeniu bylo do mnie wink
                Histeria jakas.
            • cauliflowerpl Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:47
              Tak, wlasnie o to mi chodzilo. Kiedys trzeba bylo przez kilka miesiecy w roku jezdzic na swiatlach przez cala dpbe, teraz trzeba przez caly rok.
              Wyluzujcie ematki, jakas wscieklizna tu dzis panuje.
              • jak_matrioszka Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 14:54
                Człowiek se od rana poczyta w celu podniesienia zbyt niskiego ciśnienia, a potem sie nerwowy robi wink
                • cauliflowerpl Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 15:02
                  Moze to jesienna deprecha big_grin
                  Swoja droga pamietam, jak po wprowadzeniu nakazu jazdy 24 godziny na dobe na swiatlach, w Teleexpressie pokazali ze zlapali faceta, ktory mial na swiatlach naklejone naklejki udajace zapalone zarowki big_grin
                  W ogole krowy sie mialy przestac cielic od tego swiatla, silniki zuzywac i w ogole "hakatumba" miala nastapic.
                  • jak_matrioszka Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 15:12
                    big_grin Jezusicku, nie wyrobie big_grin Spryciarz poziom mocno zaawansowany smile

Ale z tymi krowami to może maja racje? Popatrz jak masło drożeje, ani chybi da sie to jakoś powiazać wink
    • leanne_paul_piper Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:04
      Mam opony całoroczne i jest ok. Nigdy mnie nie zawiodły. Ale jeżdżę po mieście, w górach zakładamy łańcuchy.
      W poprzednim samochodzie zmieniałam z letnich na zimowe i szczerze tego nie cierpiałam. Miałam wrażenie, że ledwo minęły 2 tygodnie i znów trzeba umawiać się na zmianę. Autentycznie po 100kroć wolałam umawiać się do dentysty.
    • piataziuta Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:11
      Tak. Obligatoryjnie.
      W Polsce śnieg zawsze zaskakuje drogowców i kierowców.
      Co roku w Warszawie, w grudniu, gdy nagle spadnie pierwszy śnieg, banda idiotów przypomina sobie, że jest zima a oni nie mają zmienionych opon i blokuje drogi jadąc 30km/h.

Nie zapomnę jak dwa-trzy lata temu, pierwszy śnieg spadł właśnie w święta, w czasie gdy większość rodzin przemieszczała się z jednej wyżerki na drugą, z miasta do miasta, a spadł od razu tak, że w ciągu godziny zasypał drogi do kolan.
      Latarnie wysiadły, nie było widać gdzie kończy się droga, a zaczyna rów. Ludzie na zimówkach jechali na autostradzie maks. 50km/h. A ludzie na letnich, cóż, nie jechali, bo nie dali rady podjechać pod górkę na rozjeździe prowadzącym na autostradę.
    • bo1 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:25
      Mieszkam w PL. Do każdego samochodu zawsze dokupuję komplet kół zimowych. Gdy temperatura spada poniżej +7 st., opony letnie sztywnieją i mają dużo mniejszą przyczepność. Tak więc nie tylko śnieg czy lód na jezdni powinien skłaniać do zmiany kół czy opon. U nas w kraju w okresie około świątecznym trudno liczyć na temperatury pow. 7 stopni, więc dla Waszego i nie tylko bezpieczeństwa, zmień.
      • piataziuta Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:32
        zwłaszcza, że temperatura przy gruncie, zwłaszcza po nocy, jest niższa niż powietrza, więc może być ślisko
    • nangaparbat3 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:31
      Zmieniam, zawsze.
    • boo-boo Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:33
      Nie używam bo u mnie generalnie śnieg nie pada ale na letnich nie odważyłabym się jechać na zimę do Polski. W zeszłym roku jak trochę u mnie poprószyło pojechałam dzieciaki do szkoły zawieźć i masakrycznie auto się zachowywało na odrobinie śniegu i błocie pośniegowym- nie widzę się z letnimi oponami w porządnym śniegu.
    • aerra Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:39
      Oczywiście, że używamy. Jeszcze ciepło, więc na razie cały czas letnie, ale jak tylko się zrobi zimniej to zmieniamy na zimowe.
    • bergamotka77 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:51
      Oczywiście że niebezpieczne i oczywiście że zmieniamy. My już po smile Zwłaszcza w górach zimą są trudne warunki albo mogą się pojawić z dnia na dzień.
      • kolpik124 Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 07:24
        Mieszkasz na Kasprowym? Zakładanie zimowych opon w temperaturach mocno dodatnich jest takim samym zagrożeniem, jak jazda na letnich po lodzie.

No ale ponieważ jesteś ematka specjalnej troski, proponuję zakładac zimowe w pierwszy dzień szkoły big_grin

bergamotka77 napisała:

> Oczywiście że niebezpieczne i oczywiście że zmieniamy. My już po smile Zwłaszcza w
        > górach zimą są trudne warunki albo mogą się pojawić z dnia na dzień.
        >
        • berdebul Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 09:43
          Jakim zagrożeniem? Szybciej się zużyją. A wieczorem temperatura juz spada poniżej 10C i letnie nie mają optymalnej przyczepności.
          • kolpik124 Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 09:58
            Poniżej 10c temperatura często i gęsto spada nocą w maju i wrześniu

poza tym chyba nie wiesz do czego służą zimowki, bo na pewno nie do jazdy w niskich temperaturach, idź doucz się, a potem wróć do dyskusji dorosłych big_grin
            • kropkacom Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 10:16
              Dlaczego nie służą? Służą. Poza innym składem mają też inny "wzór".
        • bergamotka77 Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 10:13
          Wez ty sie lecz. Jakich mocno dodatnich? Rano i wieczorem gdy jeżdżę jest zwykle kilka stopni na plusie.
          • kropkacom Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 10:42
            Tu gdzie mieszkam obowiązek używania opon zimowych jest od pierwszego listopada do końca marca. To jest oczywiście kompromis, ale dość rozsądny. Jeśli rano jest koło zera a w dzień koło dwudziestu to nie jest sytuacja optymalna dla żadnego typu opon. No chyba, że uniwersalnych.
    • mid.week Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 19:55
      Ostatnia zima jaką pamiętam była chyba 8-9 lat temu. Miałam wtedy cieniasa na wielosezonówkach i dawał radę. Owszem, raz stanełam na progu spowalniającym i nijak nie mogłam ruszyć, ale wypchnął mnie sympatyczny pan z takiego niby terenowego BMW za mną. Po czym sam utknął dokładnie tak jak ja. Nie wiem jakie miał opony tongue_out
    • 18lipcowa3 Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:12
      To będzie zbyt niebezpieczne, polecam kupić opony zimowe.
    • cygarietka Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 20:33
      Ja bym zmieniła dla własnego bezpieczeństwa i spokoju ducha. Zwróć jeszcze uwagę przez jakie kraje będziesz jechać, bo wiem, że Niemcy to na 99,9% wymagają zimówek.
    • nanokogirl Re: Ematka a opony zimowe 08.10.18, 21:09
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/dc/ca/f3f5/rv0FG16Sg4glVndtfX.jpg
      • hanusinamama Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 10:20
        smile
    • princy-mincy Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 09:57
      Tak, uzywamy, nawet jesli nie ma snieznych zim. Wystarczy przeciez niska temperatura. zimowe opony mają inną proporcję skladnikow.
    • julita165 Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 10:17
      Ja zawsze zmieniam, komfort jazdy niepirownywalny i wcale nie musi być zimy stulecia
    • kropkacom Re: Ematka a opony zimowe 09.10.18, 10:20
      Sprawdź gdzie jest obowiązek ozywania opon zimowych. Ustal też gdzie chcesz się w tej Polsce poruszać. Potem ustal ze sobą co ci się opłaca, bo nie oszukujmy się kolejne opony to koszt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka