Dodaj do ulubionych

Strzelanina na Krymie

17.10.18, 19:20
Na Krymie strzelanina w szkole. Wielu zabitych i rannych.
Na Wp i Gazecie ani słowa. Na Onecie jest krótka inf.
Gdy podobna syt ma miejsce w Europie lub USA temat wałkowany jest przez wszystkie media, przez kilka dni, w necie ciagle miga : z ostatniej chwili.
A teraz cisza.

Jestem przerażona obojętnością i wybiórczością, która nas otacza.
Obserwuj wątek
    • tanebo5.0 Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:22
      Szkoda ci zielonych ludzikow?
      • jaulfa Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:25
        Nie. Szkoda mi dzieciaków, studentów. Ludzie są wszędzie tacy sami.
      • maadzik3 Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:26
        zielone ludziki w szkole się uczą czy jak???? daj spokój. To dzieci i uczniowie byli
    • maadzik3 Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:23
      ja też. ale na Gazecie była informacja, nawet aktualizowana, widziałam.
      Zdarzenie straszne sad od razu mi się Biesłan przypomniał sad
      • jaulfa Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:28
        Patrzylam niedawno, z tel, informacji nie było. Gdy podobna syt ma miejsce w innej części świata od inf na ten temat nie można uciec.
        • nenia1 Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:34
          Przesadzasz, całkiem sporo było i jest informacji na ten temat.
        • maadzik3 Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:36
          tutaj już trzecia dziś info na gazecie
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24055152,wybuch-w-szkole-na-krymie-rosyjski-komitet-sledczy-to-morderstwo.html#a=66&c=154&s=BoxNewsLink
    • cosmetic.wipes Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:35
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24053590,wybuch-na-uczelni-politechnicznej-w-kerczu-na-krymie-sa-zabici.html

Artykuł z 11:57
    • lauren6 Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:39
      To włącz sobie tvn24: temat był na okrągło wałkowany. Do tego zapomnieli o ocenzurowaniu materiału filmowego i o godzinie 16 można było zobaczyć leżącego na noszach człowieka z oderwaną nogą.
    • jaulfa Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:41
      Ja dowiedziałam się po południu. Przypadkiem, bo była wzmianka w radio.

Naprawdę uważacie, że ilość i intensywność informacji jest taka sama jak w przypadku relacji z krajów zachodnich?
      • cosmetic.wipes Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:47
        jaulfa napisał(a):

> Ja dowiedziałam się po południu.

I to, że ty dowiedziałaś się po południu jest dowodem na bierność mediów?
        Interesujący wniosek.
        • jaulfa Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 20:19
          Nie. To stwierdzenie faktu, że jako osoba unikająca przeglądania wiadomości ( bo są głównie negatywne i do tego rozdmuchane) w przypadku strzelanin na zachodzie - wiedziałam od razu, że coś złego się wydarzyło, czy chciałam wiedzieć czy nie. W przypadku strzelaniny na wschodzie o strzelaninie dowiedziałam się przypadkiem.
          Stąd moje przypuszczenie, że nacisk na informowanie jest inny
          • cosmetic.wipes Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 20:37
            jaulfa napisał(a):

> Nie. To stwierdzenie faktu,

Jakiego faktu, skoro zalinkowalam ci artykuł z gazety, który ukazał się przed dwunastą.
            • jaulfa Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 20:43
              To zapytam inaczej : czy w necie wyswietla się migający napis : pilne/ z ostatniej chwili? Nie
              Czy wyswietla się inf na początku strony? Nie.

A przy relacjach tragedii z Zachodu wszystko ww. było ( widoczne od razu, nawet jak się nie szukało).
              Obejrzałam początek faktów i wydarzeń - nie zobaczyłam inf nt Krymu.
              Wiadomości obejrzałam bez pierwszych 5 min - może wtedy coś było.

Po prostu chodzi mi o to, że przy takiej samej tragedii przekaz jest inny, mniej obiektywny. I uważam, że to jest niesprawiedliwe.
              • nangaparbat3 Re: Strzelanina na Krymie 18.10.18, 00:11
                Moze nie chca za bardzo naglasniać zbrodni popełnianych w szkołach przez sfrustrowanych byłych czy aktualnych uczniow. Chłopak podobno nienawidził szkoły i byl zafascynowany atakami amerykańskich nastolatków na swoje szkoły.
      • 35wcieniu Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:53
        Krotko: Mowia o tym wszedzie. To ze Ty przeoczylas nie jest dowodem na nic.
      • lauren6 Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 19:54
        > Naprawdę uważacie, że ilość i intensywność informacji jest taka sama jak w przypadku relacji z krajów zachodnich?

Dokładnie tak.

Weź poprawkę na to, że na zachodzie jeszcze nikt nie robił zamachu terrorystycznego w końcówce polskiej kampanii wyborczej.
    • olena.s Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 20:12
      Bo płynął stamtąd bełkot, to raz, a swa - wobec braku niezależnych informacji łatwo byłoby zrobić skuchę. Dlatego informowano, ale powściągliwiej.
      Zauważ, informacje leciały kolejno tak:
      Najpierw - wybuch butli z gazem w kantynie.
      Potem - liczni atakujący strzelający do wszystkiego. Biesłan. Terror.
      A potem - że uczeń czy eks uczeń.
    • lucyjkama Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 21:25
      Czytałam o tym koło południa i to na pewno nie było na Onecie bo na ten potral nie wchodzę. Możliwe że to byla interia albo gazeta.
    • betty_bum Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 21:47
      A co tam TVP napisało?
      Temat byłby wałkowany jeśli ewentualnym napastnikiem byłby muzułmanin w Europie, w Stanach musi być przynajmniej 50, żeby był news
    • morekac Re: Strzelanina na Krymie 17.10.18, 22:26
      Mam wrażenie, że w ciągu dnia było.
    • grrru Re: Strzelanina na Krymie 18.10.18, 10:15
      Po prostu przeciętny mediaworker, a tacy pracują w portalach internetowych nie zna rosyjskiego, więc musi poczekać, aż napiszą zachodnie agencje, żeby można było przetłumaczyć. Poza tym przeciętny mediaworker nie ma bladego pojęcia o mediach na wschodzie, nie umie oceniać wiarygodności, nie zna źródeł. Bez CNN są jak dzieci we mgle, dlatego jest opóźnienie,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka