21.10.18, 21:25
serce rośnie, patrząc na duże miasta, ale jednak wybory wygrały pisiory. czyli co tam trójpodział władzy, jakaś konstytucja, UE, kogo to obchodzi, jak jest hajs (jeszcze) na socjal. czy to naprawdę do tego się sprowadza?
Obserwuj wątek
    • gris_gris Re: 32% PIS 21.10.18, 21:27
      Wygraly jak wygraly. Nic im nie uroslo od poprzednich wyborow, mimo tylu przekupstw. I KO + PSL maja wiecej niz pis wiec pis raczej sam nie porzadzi.
      • maslova Re: 32% PIS 21.10.18, 22:05
        No ale w samorządowych w 2014 r. mieli mniej, bo 26,9%.
        • maaria33 Re: 32% PIS 21.10.18, 22:15
          Z drugiej strony wiele komentatorów stwierdziło, że PiS osiągnęło maximum i więcej już nie zdobędzie - wszystko w rekach tych, ktorzy zostali w domu.
          • maslova Re: 32% PIS 21.10.18, 22:20
            Ja już serio nie mam pojęcia, co musiałby jeszcze zrobić PIS, żeby ludzie wreszcie z tych domów wyszli. Dlatego niestety wyniki tych wyborów napawają mnie niepokojem co do przyszłych wyborów parlamentarnych.
            • maaria33 Re: 32% PIS 21.10.18, 22:27
              Bo opozycja się obija. Gdyby porównać relacje wkładu w kampanię i wynik, to opozycja wygrała w podskokach. Powiedzmy sobie szczerze - opozycja zdobyła te głosy pomimo tego że im się tyłka nie chciało ruszyć. Może sukces ich zmotywuje chociaz podejrzewam, że Schetyna jest wielkim hamulcowym niestety
              • maslova Re: 32% PIS 21.10.18, 22:30
                Ja mam wrażenie, że Schetyna najlepiej czuje się w roli opozycjonisty.
                • maaria33 Re: 32% PIS 21.10.18, 22:35
                  A ja, że wie, że sam jest za słaby, żeby pociągnąć opozycję więc utrudnia kolegom wypłyniecie. (Miejska plotka mówi, że dał bardzo mało funduszy na kampanię Trzaskowskiego)
                • lauren6 Re: 32% PIS 21.10.18, 22:45
                  Schetyna jest człowiekiem pracy, kompletnie pozbawionym charyzmy. Nie nadaje się na pierwszą linię, za to dobrze się sprawdza w ciężkiej pracy partyjnej.

Te wybory zmieniają wiele, bo PO pozbywa się widma Donalda Tuska. W tej chwili na młodego energicznego frontmana liberałów wysuwa się Trzaskowski. Łączy w sobie te cechy, które dały Dudzie zwycięstwo w wyborach prezydenckich, będzie prezydentem Warszawy, co dało zwycięstwo Lechowi Kaczyńskiemu i przetrwał już jedną bardzo brutalną kampanię wyborczą. Nie wiadomo czy Tusk będzie chciał/ mógł stanąć do boju o fotel prezydenta, a póki co nikt inny z opozycji nie wydawał się na tyle mocny by stawić czoła Dudzie. Właśnie to się zmieniło. Nawet jeśli- podkreślam jeśli - PIS wygra wybory parlamentarne mogą mieć duży problem i z uzyskaniem większości w sejmie, i z obsadzeniem "swojego" prezydenta na kolejne 5 lat.
                  • maaria33 Re: 32% PIS 21.10.18, 22:58
                    Właśnie to się zmieniło.

Mam nadzieję, że masz rację.
            • semihora Re: 32% PIS 21.10.18, 22:29
              To prawda. Czego potrzeba, żeby ruszyć doopę? Wojny?
              • kota_marcowa Re: 32% PIS 21.10.18, 22:53
                Bo prawda jest taka, że tych którzy nie idą bo: nie mają na kogo głosować/ich głos i tak nic nie zmieni/przyczyn losowych, jest tak naprawdę promil. Większość tych którzy nie idą, to są ignoranci, często z IQ płyty chodnikowej, którzy mają to w rzyci.
                Żeby tacy się ruszyli (a IMO takich jest większość), musiałoby ich to dotknąć OSOBIŚCIE, a najlepiej finansowo.
                • starczy_tego Re: 32% PIS 21.10.18, 23:30
                  Niestety uwazam tak samo. I przykro mi to mowić, ale prognozy gospodarcze sa coraz gorsze, w czym upatruje niestety szansy dla pogonienia pisu w kolejnych wyborach.
            • taki-sobie-nick Re: 32% PIS 21.10.18, 22:44
              maslova napisała:

> Ja już serio nie mam pojęcia, co musiałby jeszcze zrobić PIS, żeby ludzie wresz
              > cie z tych domów wyszli.

Wyjdźcie, trzyma was ktoś?
              • maslova Re: 32% PIS 21.10.18, 22:49
                Brałaś coś? Zauważyłam,że z czasem Twoje posty są coraz bardziej idiotyczne, choć parę miesięcy temu wydawało mi się, że gorzej już być nie może.
            • mamaaspiama Re: 32% PIS 22.10.18, 08:14
              " Dlatego niestety wyniki tych wyborów napawają mnie niepokojem co do przyszłych wyborów parlamentarnych. "

Mam identyczne odczucia sad
    • livia.kalina Re: 32% PIS 21.10.18, 21:27
      KO z PSL bije ich na głowę.
    • tanebo2.0 Re: 32% PIS 21.10.18, 21:31
      Nawet moi osobiści pisowcy mówią że wystawili dziwnych osobników. Upadł mit niezwyciężonego Kaczora...
      • janja11 Re: 32% PIS 22.10.18, 12:13
        I z tymi "dziwnymi osobnikami" potrafili przekonać suwerena i zdobyć 32%.
        Pobudka. Jeśli opozycja nie weźmie się solidnie do roboty, to wynik (+/-) 32% powtórzy się w przyszłorocznych wyborach i możemy mieć powtórkę z 2015.
    • lauren6 Re: 32% PIS 21.10.18, 21:33
      Sondaże dawały im ponad 40%. Imo to bardzo zły wynik.
    • maaria33 Re: 32% PIS 21.10.18, 21:35
      o nowy nick, ale kolejny któremu serce rośnie wink big_grin
      • starczy_tego Re: 32% PIS 21.10.18, 21:44
        wypraszam sobie, ja mało piszę, ale na forum od stu lat. a ten nick to kto?
    • sfornarina Re: 32% PIS 21.10.18, 21:36
      Niestety, społeczeństwo jest za głupie na demokrację. Matołkom wystarczy poświecić pieniądzem przed nosem, i matołek to kupi, bez cienia refleksji, skąd ten pieniądz, za co, i co będzie później. Na całym świecie tak jest, nie tylko w Polsce.

Jeszcze nastolatką będąc, oświadczyłam przy stole wigilijnym, że 80% społeczeństwa jest zbyt słabo inteligentna, by mieć prawo głosu. Parę osób w rodzinie się mocno obruszyło. Tę "parę" obecnie głosuje na pis big_grin
      • bi_scotti Re: 32% PIS 21.10.18, 21:41
        (Jesli jest) sensowna opozycja w PL, to ten wynik daje jej bardzo zachecajacy opening na (potencjalny/prawdopodobny) success w wyborach parlamentarnych w przyszlym roku. Czasu malo ale ten wynik powinien zadzialac motywujaco na stworzenie winnable koalicji. Znaczy sie ... "mloty do roboty" wink Cheers.
        • piekna_remedios4 Re: 32% PIS 21.10.18, 21:54
          A ty bi_scotti, zagłosowałaś?
          • maaria33 Re: 32% PIS 21.10.18, 22:13
            W samorządowych?????
            • piekna_remedios4 Re: 32% PIS 21.10.18, 22:22
              hyhy, no racja. Poniosła mnie aura patriotyzmu big_grin
              • bi_scotti Re: 32% PIS 21.10.18, 22:46
                Nie musze glosowac zeby sie przejmowac wink
                Cheers.
                • piekna_remedios4 Re: 32% PIS 22.10.18, 08:19
                  zwłaszcza w samorządowych big_grin a jaka byłam oburzona, jak widziałam wpisy znajomych z Londynu, że są na wycieczce poza miastem, dobrze, że nic nie napisałam o nie pójściu na wybory big_grin
      • nutella_fan Re: 32% PIS 22.10.18, 12:50
        Oh, jakie stereotypy, pocieszajcie się dalej... Głupie społeczeństwo nie zagłosowało tak jak chcialyście, no proszę. A ja zagłosowałam na pis i mi 500+ wisi i powiewa, bo to kropla w morzu moich dochodów. A slyszałyscie, ile młodych ludzi oddało głosy na pis? Co za ciemnogród....
        • piekna_remedios4 Re: 32% PIS 22.10.18, 13:12
          Tak, ja słyszałam kto jest głównym wyborcą PiS. 60+ o wysztalceniu max średnim.
        • green.moon7 Re: 32% PIS 22.10.18, 13:21
          Jesteś żoną Mateusza, siostrzenicą Jarka czy żoną Andrzeja? Nie dziwię się, ze tak zrobiłaśsmile
          • alicia033 Re: 32% PIS 22.10.18, 13:59
            nutella jest osobą z potwornym bagnem w głowie.
      • beaucouptrop Re: 32% PIS 22.10.18, 20:29
        Ty za to jestes elyta i powinnas miec co najmniej 5 glosow😂
    • green.moon7 Re: 32% PIS 21.10.18, 21:40
      Poparcie przez 3 lata im spadło i widać, że ponad okolice żelaznych 30% nie mają szans się wybić. Jeśli koalicja się rozbuduje, ludzie ruszą dudy do głosowania to chyba jest nadzieja i to uzasadniona na koniec szopki.
      • alicia033 Re: 32% PIS 21.10.18, 21:46
        green.moon7 napisał(a):

>Jeśli koalicja się rozbuduje, ludzie ruszą dudy do głosowania to chyba jest nadzieja i to uzasadniona na koniec szopki.

słaba nadzieja jest.
        Zwłaszcza, jak pozostawią, a pewnie pozostawią, krzywogębego matołuszka, bo przecież ichni prezes nie popełnia błędów, howg!
        • starczy_tego Re: 32% PIS 21.10.18, 21:49
          No właśnie Mateuszek to chyba coraz gorzej sie prezentuje?
        • green.moon7 Re: 32% PIS 21.10.18, 22:38
          Krzywogęby to raczej jest teraz jak kamień u szyi i jeśli opozycja dobrze to rozegra to będzie problemem. Tylko trzeba różne sprawy nagłośnić, dotrzeć do suwerena z czytelnym przekazem, bo niestety sam nie ma z myśleniem.
          • znowu.to.samo Re: 32% PIS 21.10.18, 23:21
            Mateuszek powinien sie zaszyć w jakiejś ciemnej dziurze i nie wychodzić do końca wyborów
          • alicia033 Re: 32% PIS 21.10.18, 23:23
            green.moon7 napisał(a):

> dotrzeć do suwerena z czytelnym przekazem, bo niestety sam nie ma z myślenim

nie, pisowski "suweren" jest nieprzemakalny, choćby się mu waliło i paliło to będzie głosował na pis. Chodzi o to, by ruszyć tych, a wg. frekwencji jest ich ok. 48%, którzy na wybory jak dotąd, nie poszli.
            • tanebo2.0 Re: 32% PIS 21.10.18, 23:26
              Jednak jest nadzieja. Mój osobisty pisowiec stwierdził że pis wystawił kiepskich kandydatów.
      • bramstenga Re: 32% PIS 22.10.18, 13:49
        W porównaniu z poprzednimi wyborami samorządowymi (inne porównania nie mają sensu) PiS-owi wzrosło, a PO (mimo że w tym roku była koalicją!) spadło.
    • asfiksja Re: 32% PIS 21.10.18, 21:51
      Ten wynik to jest odwrócenie trendu, znacząca rzecz. I to właśnie mimo tego płynącego szerokim strumieniem hajsu na socjal.
      A światowa koniunktura gospodarcza idzie teraz już pomału w dół, premier nie wiadomo, co jeszcze nabredził u Sowy (choć czy przebije postulat pracy za miskę ryżu? musiałby naprawdę zachęcać do brania kredytów na słupy), nowa perspektywa finansowa UE będzie bidna. Mogą nie uskrobać samodzielnych rządów w przyszłych wyborach parlamentarnych.
    • piekna_remedios4 Re: 32% PIS 21.10.18, 21:54
      Hmmm. No ja uważam, że to bardzo obiecujący wynik. W poprzednich wyborach (do parlamentu) przewaga PiS była druzgocąca, teraz to parę pkt w stosunku do KO a z PSL duża przewaga na korzyść opozycji. Wygąda właśnie jakby ci, którym zależy na demokracji jednak ruszyli tyłki, może jest ich jeszcze za mało ale to się zmieni.
      Coś drgnęło. Mam nadzieje, że w parlamentarnych nawet jak wygra PiS to nie będzie miał większości. I wtedy jest szansa na normalność za 5 lat.
    • aankaa Re: 32% PIS 21.10.18, 21:54
      nawet przystawka Kukiza niewiele im da
    • stephanie.plum Re: 32% PIS 21.10.18, 22:08
      nie wiadomo, jak to dokładna prognoza, a poza tym 32 to nie jest chyba spektakularny wynik...
      • starczy_tego Re: 32% PIS 21.10.18, 22:18
        spektakularny nie, ale jednak dobry jak na tyle lat takiego rządzenia...
        • tanebo2.0 Re: 32% PIS 21.10.18, 22:20
          Czyżby pis nie wszystko robił idealnie?
      • gaga-sie Re: 32% PIS 21.10.18, 22:33
        Jak na narzędzia, jakie mieli w ręku, np. media, kampania prowadzona przez premiera, to wynik taki trochę wyciśnięty.
      • tiszantul Re: 32% PIS 21.10.18, 23:29
        > nie wiadomo, jak to dokładna prognoza, a poza tym 32 to nie jest chyba spektaku
        > larny wynik...

W całym wątku nikt nie zauważył specyfiki wyborów samorządowych. 32% w samorządowych to jest rekordowy wynik. Sprawdziłem kilka wyborów wstecz i nikt nigdy nie zrobił 32. Ale może w latach 90.? Jeśli 32% to nie spektakularny wynik, podrzućcie mi, kto w samorządowych kiedykolwiek osiągnął lepszy.
        32% w samorządowych to jest 40% w parlamentarnych.
        I jeśli 32% wykręcone przez jedną partię to nie spektakularny wynik, to cóż powiedzieć o 24 uzyskanym wspólnie przez dwie partie, PO z Nowoczesną? Jak to się rozkłada? 12+12? 20+4?
        A przecież 24 jest tutaj entuzjastycznie fetowany. Przypomnę, że w poprzednich samorządowych PO sama wykręciła 26, a teraz wspólnie z Nowoczesną mniej, a mimo to na forum entuzjazm.
        Oczywiście powody do entuzjazmu jak najbardziej macie. Niechętnie przyznam, że jestem zaszokowany wynikiem Trzaskowskiego.
        • starczy_tego Re: 32% PIS 21.10.18, 23:31
          Paszoł won z mojego wątku
        • marlamar Re: 32% PIS 22.10.18, 13:59
          Ekhm, PiS to jedna partia? Kiedy to się zmieniło? Bo do wyborów pod szyldem PiS szły 3 partie: PiS (właściwy), Zjednoczona Prawica i Solidarna Polska. Czyli 3 partie kontra dwie, jeśli chcesz być taki dokładny
    • bo_gna Re: 32% PIS 21.10.18, 22:37
      mnie martwi, że ludzie utknęli w tym podziale po-pis, a to nic dobrego dla nas nie znaczy... doprawdy pis za dużo socjalu co niepokoi, a po oznacza marazm (8 lat niczego?) i ue rozkazuj
    • asia_i_p Re: 32% PIS 21.10.18, 23:01
      Lekki off-top - w której części strony pkw.gov.pl można sprawdzić wyniki? Dorzucą je do kandydatów i statystyk czy pojawi się osobna zakładka - ktoś wie? Bo już w nocy zaczną chyba spływać.
      • joanna_poz Re: 32% PIS 22.10.18, 12:08
        tu:
        tylko wyszukaj swoje wojewodztwo, powiat itp

wybory2018.pkw.gov.pl/pl/geografia/300000#general_stat
    • muchy_w_nosie Re: 32% PIS 21.10.18, 23:07
      Nie wiem jak oni to liczą, u nas burmistrzowie i wójtowie mają lokalne komitety.
      Ja dzisiaj głosując na 4 kartach tylko jedno nazwisko skreśliłam z konkretnej partii (byłego sld)
      • alicia033 Re: 32% PIS 21.10.18, 23:30
        muchy_w_nosie napisał(a):

> Nie wiem jak oni to liczą,

liczą przede wszystkim tam, gdzie wynik ma znaczenie na poziomie ogólnopolskim, czyli od rad powiatu w zwyż.
        Jak w wyborach na wójta mieliście głównie kandydatów niepopieranych przez pis, to wypadliscie ze statystyk ogólnopolskich insytucji badawczych.
    • znowu.to.samo Re: 32% PIS 21.10.18, 23:25
      Widać że po wioskach tam.gdzie proboszcz rządzi ciemnota na pislamistów a w dużych miastach gdzie ludzi inteligentnych i oczytanych jest więcej głosowano na koalicje.
    • mamaaspiama Re: 32% PIS 22.10.18, 08:13
      jestem zdruzgotana sad
    • tsaria Re: 32% PIS 22.10.18, 11:58
      Wybory samorządowe sa specyficzne, ale tak 32% dla PISu to dużo, opozycja przy wyborach parlamentarnych będzie musiała się bardziej postarać, wyłonić jakiegoś niekwestionowanego lidera, który pociągnie za sobą ludzi, Schetyna do tego zdecydowanie nie nadaje się.
      • jolie Re: 32% PIS 22.10.18, 12:03
        Ja też uważam, że to sporo. A Polska to nie tylko Warszawa. Ale w PiSie faktycznie uwierzyli, że będą mieć 40% albo i więcej - tracą kontakt z realem.
    • janja11 Re: 32% PIS 22.10.18, 12:06
      starczy_tego napisał(a):

> serce rośnie, patrząc na duże miasta, ale jednak wybory wygrały pisiory.

No i taka jest prawda. Za rok będzie głosownie, w którym tak samo będzie się liczył głos z dużego miasta, jak i ten z małego.
      32% to jest liczba, która jest ostrzeżeniem dla opozycji, że trzeba się wziąć konkretnie do roboty i zaproponować ludziskom coś co do nich trafi, bo za rok znowu wszyscy obudzą się z ręką w nocniku.
    • impala Re: 32% PIS 22.10.18, 12:09
      wygrali? PO + PSL daje przewagę, wyraźną. A PIS nie potrafi z nikim współpracować (PSL, wiecznego koalicjanta, zdążył zgnoić) więc wygrali ale przegrali.
      Ale ...ja wczoraj przeżyłam miłe rozczarowanie. Zadzwonil do mnie członek rodziny, z ktorym mam luźny kontakt, z miasta ok. 100 tysięcznego. I zgadało się o wyborach. Byłam przekonana, że tam króluje PIS - wiadomo, 500+, MOPSy, inne. Ale skąd! "członek rodziny" stwierdził, że nigdy w życiu, że oni nie chcą mieć pomników na każdej ulicy oraz sukienkowych, którzy dyktują, jak trzeba żyć. Miasto z zachodniopomorskiego, tam PIS przegrał z kretesem, jak pokazują wyniki.
      • maaria33 Re: 32% PIS 22.10.18, 18:25
        Ja myślę, że wszyskie partie pamiętaja jak PiS traktuje swoich koalicjantów
    • saszanasza Re: 32% PIS 22.10.18, 12:14
      Nie wygrały. Wygrała koalicja i PLS czyli NIE PIS
    • joanna_poz Re: 32% PIS 22.10.18, 13:36
      oj nie tylko wielkie miasta..smile
      to ja się pochwalę, jako mieszkanka podpoznańskiej wsi, że u nas PIS zdobył ZERO mandatów do rady gminy, a PISowski kandydat na wojta przepadł z kretesem bo zdobył raptem 8% głosów.
      w moim obwodzie wyborczym kolejki były przez cały dzień - teraz widze że głosowało 68% wyborców.
      brawo My!
      • kurt.wallander Re: 32% PIS 22.10.18, 13:56
        joanna_poz napisała:

> oj nie tylko wielkie miasta..smile
        > to ja się pochwalę, jako mieszkanka podpoznańskiej wsi, że u nas PIS zdobył ZER
        > O mandatów do rady gminy, a PISowski kandydat na wojta przepadł z kretesem bo z
        > dobył raptem 8% głosów.

U mnie (gmina podwarszawska) bardzo podobnie smile
      • anorektycznazdzira Re: 32% PIS 22.10.18, 17:51
        u nas prezydent miasta z nie-PISu w pierwszej turze smile
    • anorektycznazdzira Re: 32% PIS 22.10.18, 17:50
      Jak się w poprzednich wyborach miało prawie 38%, w tych apetyty i buńczuczne zapowiedzi na 40-parę,
      to 32% nie smakuje jak wygrana tylko jak ostry wpie*ol.
      • 1elka26 Re: 32% PIS 22.10.18, 18:32
        Tzw. "obrońcy demokracji" mają jak zwykle problem z rzeczywistością. Może zamiast tych pompatycznych bredni rzucisz okiem na tabelkę i może odpowiesz jakie cyfry będzie można przeczytać za rok w ostatniej, na razie pustej, rubryce?
        Tendencja jest widoczna:

https://images90.fotosik.pl/60/1e55d73e9ed0e24fmed.jpg
        • maaria33 Re: 32% PIS 22.10.18, 18:33
          To czemu prezes smutny cóś? wink
          • green.moon7 Re: 32% PIS 22.10.18, 20:35
            Pewnie nie dostał tabelki od elkiwink
        • anorektycznazdzira Re: 32% PIS 22.10.18, 19:19
          pisotroll jak to pisotroll: nawet jak jakś tabelkę wrzuci, to się zamota i tekstu z tabelami nie klei big_grinbig_grin
          a może to z matmą problemik, ułamek zaokrąglać moskiewskie trololo nie umieć? big_grin [płacze]
          • maaria33 Re: 32% PIS 22.10.18, 19:26
            Komentarz z gazety a propos tego, ze PiS zaczął sie podlizywac PSL

"Hehehe ... wynik pisiorstwa w wyborach do sejmików oraz w gminach wiejskich osiągniety został kosztem elektoratu PSL, skoro PSL moze miec w sejmikach większość w porozumieniu z KO to idiotyczne byloby wchodzenie w uklady z pisiornią.... dociera do pisiorni że zostali sami ze swoim zaczadziałym elektoratem."
    • julita165 Re: 32% PIS 22.10.18, 20:48
      W Pl jest tak. +/- 30% PIS, tyle samo ..."obóz III RP" ( nie wiem jak to inaczej nazwać bo łączy ludzi bardzo różnych, ogólne z grubsza zadowolonych z lat 89-15. 5% sieroty po PRL, 5%.zadekarowana lewica, 10-15% konglomerat najróżniejszych kanapowych partyjek na prawo od PIS. Zostaje 25% . Tak jest od lat i to raczej się nie zmieni. Te 25% raz wybiera jedną raz drugą opcję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka