Dodaj do ulubionych

Pracowe pytanie

• lemasakr Re: Pracowe pytanie 01.11.18, 17:56
      Znaw wykladowce, ktory sepleni oraz brygadzistke. Idz na rozmowe, to zawsze doswiadczenie.
    • demodee Autorko wątku! 02.11.18, 10:21
      Byłaś 31.10, na rozmowie rekrutacyjnej? Co powiedzieli?
      • wieczorny-motyl Re: Autorko wątku! 03.11.18, 02:05
        Pewnie ze jak nie ma znacznego stopnia to jej nie przyjmą.
      • lot_w_kosmos Re: Autorko wątku! 03.11.18, 05:49
        Też czekam na info i podbijam.
    • miniofilka Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 10:56
      Jestem
      • arwena_11 Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 11:04
        No i jak? Poszłaś? Udało się?
      • miniofilka Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 11:06
        No więc nie byłam na tej rozmowie kwalifikacyjnej, ponieważ rano zadzwoniła kadrowa i rozmowa odbędzie się w poniedziałek 5.11.
        Do moich " przyjaciół" z wątku, czyli wieczorny-motyl i giulia24 -
        - nie jestem uposledzona umysłowo,
        - poruszam się normalnie jak każdy inny człowiek
        - zachowuję się tak samo jak inni ludzie, przeklinam, piję alkohol na imprezach, uprawiam sex z mężem, sprzatam, chodzę na spacery z kochaną sunia, maluję paznokcie czy siedzę na FB.
        Fakt, mam lekką deformacje twarzy plus wada wymowy, ale na co dzień o tym nie myślę, bo jestem rozumiana przez otoczenie.
        Jakieś pytania? big_grin
        • wieczorny-motyl Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 11:54
          Przepraszam ze mogłam to tak odebrać i Cię zaszufladkowac, znam rodziców klikuletniego dziecka z dość mocno "sprzężonym" moebiusem i rokowania są średnio optymistyczne.
          Ciesze sie, ze dobrze funkcjonujesz, rozmowa jeszcze przed Tobą. Jeśli to nie jest li i tylko praca samym głosem, to masz szanse. Rynek pracy jest jaki jest, możesz porozmawiać o korzyściach (doplata do calkowitych kosztow pracy z PFRON). Przy znacznym stopniu 1800 do 2400zł, resztę kwot masz tu www.pfron.org.pl/pracodawcy/dofinansowanie-wynagrodzen/wysokosc-dofinansowania/ .
        • arwena_11 Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 11:57
          Ty się nie przejmuj tymi dwiema w wątku. Podobnie jak dziewczyny - odnalazłam cię na FB. Masz fajną rodzinę - wyglądasz jak dla mnie normalnie ( znam wiele osób wyglądających gorzej i to bez choroby ).
          Pewnie na początku ludzie mogą być zdziwieni ( jeżeli nigdy nie spotkali się z tą chorobą ) - ale potem nie będą się już interesować. Będzie liczył się profesjonalizm. No i zakładam, że skoro przez telefon się dogadałaś - to nie mówisz niewyraźnie. Bo zazwyczaj ciężej kogoś zrozumieć przez telefon niż twarzą w twarz.
        • z_lasu Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 12:06
          Miniofilka trzymam mocno kciuki! Rzadko tu bywasz, a jednak kojarzę Cię i to bardzo pozytywnie. A po tej reakcji na chamstwo:

> zachowuję się tak samo jak inni ludzie, przeklinam, piję alkohol na imprezach, uprawiam sex
          > z mężem, sprzatam, chodzę na spacery z kochaną sunia, maluję paznokcie czy siedzę na FB

chyba zostanę Twoją fanką smile

Powodzenia!

• miniofilka Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 12:36
            Thanks.
            Po prostu nie ruszają mnie pewne teksty.
            wink
            • kota_marcowa Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 12:50
              W ogóle mi się nie chce czytać całego wątku. Idźże na tą rozmowę i nie rozkminiaj, bo nie ma czego. Skoro cię zaprosili, to widocznie im twój profil odpowiada, przez telefon też słyszeli jak rozmawiasz. Dla mnie to w zasadzie koniec tematu.
            • ginger.ale Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 12:52
              Miniofilka, ja również będę trzymała kciuki w poniedziałek.
              • bazia8 Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 20:26
                I ja też!!!
                • katja.katja Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 21:21
                  I ja smile
        • profes79 Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 12:34
          Powodzenia i daj znać jak poszło smile
        • lily_evans11 Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 20:02
          Powodzenia!!!
        • tairo Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 20:40
          Będzie trzymane w poniedziałek, powodzenia!
        • mamtrzykoty Re: Pracowe pytanie 03.11.18, 22:40
          No to będę trzymać kciuki w poniedziałek.
        • sasha_m Re: Pracowe pytanie 04.11.18, 11:22
          Kciuki i ode mnie smile
        • peonka Re: Pracowe pytanie 04.11.18, 18:57
          Trzymam kciuki!
    • ida_listopadowa Re: Pracowe pytanie 04.11.18, 10:56
      Miniofilka, zrob nam przyjemnosc i od dzis na zawsze powiedz sobie, ze wszystko z toba jest ok. Tak po prostu. Ludzie sa rozni, jestes w tej roznorodnosci taka sama jak kazdy inny. Wiec jestes ok. I tak podchodz do kazdego i do kazdej rzeczy od dzis, a zwlaszcza jutro na spotkaniu.
      Twoje przekonanie ze cos jest nie halo albo ze sie nie nadajesz do czegos po prostu ci nie sluzy. Zobacz, ze niekorzystne przekonania trzeba z zycia eliminowac czym predzej. Co ci daje takie zle przekonanie? nic, hamuje cie w rozwoju.
      Ludzie miewaja takie przekonania po to by wycofywac sie z zycia i nie doswiadczac porazek, ale to i tak sie nie da - bo trudnosci sa czescia zycia, a jak nie probujemy to na pewno sie nie uda.
      Przestan natychmiast. Jestes ok.
      Na rozmowe idz z usmiechem, z energia i z zalozeniem, ze te prace dostaniesz. Pracuje w podobnej branzy, nikt na nic nie zwraca uwagi z wyjatkiem operatywnosci. Pracodawcy tez nie sa glupi - wola osobe energiczna i operatywna od pieknej marudy.
      Trzymam kciuki. A jak nie ta praca, to nastepna.
      • minniemouse Re: Pracowe pytanie 04.11.18, 21:59
        ida_listopadowa napisała:
        Miniofilka, zrob nam przyjemnosc i od dzis na zawsze powiedz sobie, ze wszystko z toba jest ok. Tak po prostu. Ludzie sa rozni, jestes w tej roznorodnosci taka sama jak kazdy inny. Wiec jestes ok. I tak podchodz do kazdego i do kazdej rzeczy od dzis, a zwlaszcza jutro na spotkaniu.
        Twoje przekonanie ze cos jest nie halo albo ze sie nie nadajesz do czegos po prostu ci nie sluzy. Zobacz, ze niekorzystne przekonania trzeba z zycia eliminowac czym predzej. Co ci daje takie zle przekonanie? nic, hamuje cie w rozwoju.
        > Ludzie miewaja takie przekonania po to by wycofywac sie z zycia i nie doswiadczac porazek, ale to i tak sie nie da - bo trudnosci sa czescia zycia, a jak nie probujemy to na pewno sie nie uda.

Popieram w całej rozciaglosci. liczy się tylko co potrafisz, twoja inteligencja, twoje umiejętności, twoja wiara w siebie i ze sobie poradzisz.
        Popatrz na te kobiete Nancy Zieman
        Nancy miała ciężki przypadek Bells Palsy. nie pozwoliła aby wstrzymało ja to przed robieniem kariery w szyciu (quiltów zwłaszcza) i występowaniem przed publicznością w TV.
        Była bardzo popularna.

Tak ze jak widzisz, nie ma co się przejmować wyglądem tylko wierzyć w siebie i swoje możliwości.

Minnie
        • miniofilka Re: Pracowe pytanie 04.11.18, 22:20
          Ta pani dużo lepiej wyglada niż ja.
          • minniemouse Re: Pracowe pytanie 04.11.18, 22:40
            To nie ma znaczenia. nie po to to wyciągnęłam smile
            Znaczenie ma czy w siebie wierzysz. MUSISZ wierzysz w siebie jeśli chcesz cokolwiek osiągnąć.
            Jednak "zrobię to, mogę to" powtarzane do lustra to nie taka głupota jak sie ludziom wydaje.
            Mowie ci to z własnego doświadczenia.

Minnie
        • vitreous Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 00:37
          Inspirujące, uczę się właśnie szyć i chętnie pooglądam Nancy Zieman. Dziękuję za wstawienie minniemouse i pozdrawiam.
          • minniemouse Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 01:16
            nie ma za co smile,
            pozdrawiam serdecznie i powodzenia życzę!
    • edelstein Re: Pracowe pytanie 04.11.18, 12:28
      Przeciez idac na rozmowe nie nie tracisz.Najwyzej cie nie przyjma.
    • alba27 Re: Pracowe pytanie 04.11.18, 13:30
      Idź na rozmowę. W mojej biblioteczce pracuje kobieta, która ma ogromną wadę wymowy, kiedyś o coś ją spytałem i nie zrozumiałam odpowiedzi, ale nie było to dla mnie żadnym problemem. Bardzo mnie cieszy, że osoby niepełnosprawne wychodzą z domu, pracują itp. Znam biuro, gdzie zatrudnili osobę bez ręki, radziła sobie z dokumentami lepiej niż niejedna pelnosprawna.
    • miniofilka Re: Pracowe pytanie 05.11.18, 12:23
      Niestety nic z tego nie będzie....
      Kierowniczka powiedziała, że z takim rodzajem niepelnosprawnosci nie mogę pracować przy obsłudze klienta.
      Rozumiem to, bo też się nad tym zastanawiałam.
      Zaproponowała mi inne stanowisko, ale ja nie chcę pracować na magazynie.
      Ale przynajmniej wiem, na czym stoję.
      Dzięki za trzymanie kciuków
      • mama-ola Re: Pracowe pytanie 05.11.18, 13:39
        szkoda
        Powodzenia w szukaniu pracy smile
        • minniemouse Re: Pracowe pytanie 05.11.18, 21:30
          Tez żałuję. Trzymam kciuki abyś znalazła cos ci ci sprawi zadowolenie z pracy.

Minnie
      • tairo Re: Pracowe pytanie 05.11.18, 22:01
        > Kierowniczka powiedziała, że z takim rodzajem niepelnosprawnosci nie mogę pracować przy obsłudze klienta.
        > Rozumiem to, bo też się nad tym zastanawiałam.

Nie powinnaś się nad tym nawet zastanawiać, to jest dyskryminacja w żywe oczy sad
        • minniemouse Re: Pracowe pytanie 05.11.18, 22:19
          Tez tak uważam, tylko nie chciałam nic mówić .
          Ale gdzie w Polsce Miniofilka ma się udać, walczyć przeciw dyskryminacji? (jeśliby w ogóle chciała?)

Minnie
          • tairo Re: Pracowe pytanie 05.11.18, 22:23
            Nie jestem na bieżąco niestety, musiałby ktoś inny poradzić.
            Na początek PIP chyba, bo to na podstawie KP będzie?
            • katja.katja Re: Pracowe pytanie 05.11.18, 22:39
              Przede wszystkim Miniofilka musiałaby chcieć walczyć, a wydaje mi się, że nie chce (jak większość ludzi na tym świecie).
              • minniemouse Re: Pracowe pytanie 05.11.18, 22:47
                Ma prawo nie chcieć. moje pytanie było bardziej dla orientacji co się robi w takim przypadku.
                i dla Miniofilki, jakby chciało się jej powalczyć. moze, nie musi.

Minnie
                • miniofilka Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 09:22
                  Pracodawca ma pełne prawo do niezatrudniania osób, które uważa za nienadajace się do konkretnej pracy.
                  Szkoda mi tego stanowiska,bo praca ciekawa i rozwijająca, chcialam m.in.nauczyć się obsługi SAP no ale trudno....
                  Niestety na magazynie nie mogę pracować (nie mogę przebywać w pomieszczeniach z niską temperaturą), zresztą nawet nie chcę .
                  • katja.katja Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 10:12
                    To nie jest fair.
                    • katja.katja Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 10:16
                      Jak mamy uczyć innych, dorosłych i dzieci szacunku do osób o odmiennym wyglądzie jeśli te osoby "nie będą miały kontaktu z klientem"?
                      Stąd się biorą prześladowania takich osób, Zenek ze Zdziśkiem widzą takie osoby najwyżej anonimowo i przypadkowo np. w autobusie. Nie mogą ich poznać od innej strony bo te osoby rzekomo "nie mogą pracować z klientami" więc łatwiej im jest hejtować.
                      Gdyby np. u nich w firmie na sekretariacie pracowała taka osoba - kompetentna i miła albo w sklepie to byłaby już inna sytuacja.
                      To zwykła, obrzydliwa dyskryminacja, w dodatku w naszym świecie ignorowana bo Miniofilka nie jest czarna, nie jest lesbijką, nie pochodzi z Syrii etc. Nikt się za nią nie ujmie.
                  • wieczorny-motyl Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 10:44
                    miniofilka napisała:

> Pracodawca ma pełne prawo do niezatrudniania osób, które uważa za nienadajace s
                    > ię do konkretnej pracy.
                    > Szkoda mi tego stanowiska,bo praca ciekawa i rozwijająca, chcialam m.in.nauczyć
                    > się obsługi SAP no ale trudno....
                    > Niestety na magazynie nie mogę pracować (nie mogę przebywać w pomieszczeniach z
                    > niską temperaturą), zresztą nawet nie chcę .
                    >
                    Ale dyskryminacja z samych wzgledow wizerunkowych nie jest OK - kierowniczka skreślila Cię za wygląd. Przecież jesteś po studiach, głowę masz sprawną, umiesz obsługiwać komputer (no może tylko SAP jeszcze nie znasz). Na drugi raz idź na rozmowę z dyktafonem.
                    • katja.katja Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 11:09
                      I wtedy niech dopyta jakiego warunku nie spełnia na to stanowisko.
                  • tairo Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 20:12
                    No nie, nie ma pełnego prawa do niezatrudniania osób, które uważa za "nienadające się do konkretnej pracy".
                    Chyba że uważasz, że ma pełne prawo nie zatrudnić rudowłosego, bo rudzi nie nadają się do pracy z klientem? Albo w ogóle kobiety, bo kobiety nie nadają się do pracy z klientem?
            • wieczorny-motyl Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 11:25
              To jest dopiero etap rekrutacji. Nawet nie ma w tej sprawie dowodów (np nagranie z rozmowy rekrutacyjnej)
          • profes79 Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 09:38
            Nie, nie jest to dyskryminacja. Jeżeli niepełnosprawność utrudnia w jakimś stopniu komunikację to niestety ale pracodawca ma prawo odmówić zatrudnienia pracownika, który na takim stanowisku będzie miał problem. I nie zrobił tego na zasadzie obejrzenia CV tylko po rozmowie z potencjalnym pracownikiem. W tej chwili już dyskryminację wciska się gdzie się da nie patrząc na to, że ktoś może do danej pracy się nie nadawać z przyczyn obiektywnych.
            • miniofilka Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 09:53
              Nie no, ze mną komunikacja nie jest utrudniona, jestem rozumiana przez otoczenie. Mnie się wydaje, ze raczej chodzi o to że moje seplenienie plus trochę odmienny wygląd razem nieciekawie wyglada i pracodawca ma prawo nie chcieć takiej osoby
              • katja.katja Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 10:09
                To jest dyskryminacja ze względu na wygląd.
                Ludziom wszystko jedno od kogo odbierają dokumenty. To nie modeling ani studio urody.
              • mikams75 Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 14:10
                trudno powiedziec o co chodzi, zapewne mieli kilku kandydatow i wybrali takiego, co mu lepiej pasuje. Nie ma co za bardzo rozstrzasac, ludzie bez niepelnosprawnosci tez wielokrotnie dostaja kosza po rozmowie kwalifikacyjnej, bo pracodawca wybiera innego kandydata. Trudno, glowa do gory i oby do przodu.
            • arwena_11 Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 11:17
              No ale ona dogadała się przez telefon, więc o wadzie wymowy wiedzieli. A nie może być jakaś straszna - skoro przez telefon można autorkę zrozumieć.

Co do wyglądu - widziałam zdjęcia i nie widzę nic strasznie dyskwalifikującego. Przecież ona nie poszła do agencji modelek czy prowadzić program w tv.
              A i kierowcy to nie adonisy.
            • tairo Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 20:20
              Przecież przez telefon się dogadała. Czyli nie podobała im się z twarzy.
              = dyskryminacja.
              • wieczorny-motyl Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 10:28
                tairo napisała:

> Przecież przez telefon się dogadała. Czyli nie podobała im się z twarzy.
                > = dyskryminacja.

Mogło być więcej chętnych na to stanowisko. Lekki stopień niepelmosprawnosci Miniofilki to aż 450 zł dopłaty do kosztu pracy, znaczny - 1800, (taki jest model binzesowy u takich grazyn i januszy, żeby te stanowiska które się tylko da - chlodnia/magazyn/taśma produkcyjna - juz niekoniecznie - zapełnić ludźmi z jak najwyższym dofinansowaniem).

motywacja finansowa wystarczyby żeby z dwoch osob o podobnym wyglądzie i kompetencjach wybrać tę finalnie najtańszą.
                Też nie musi być to ostatnia laureatka konkursu piękności dla modelek na wózkach, ale jeżeli jest po studiach, ma jakieś doświadczenie i przy znacznym stopniu ma względnie sprawne ręce - to pracodawca weźmie taką osobę ze wzgledu za kasę, jaka za nią idzie.
                Po prostu Grazyna/Janusz nie powie wprost o powodzie niezatrudniania, nieważne czy chodzi o nieopłacalność czy jakieś powody subiektywne.
                • katja.katja Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 10:40
                  Czyli jeśli nie chcę być Grażyną/Januszem biznesu mam zatrudniać wyłącznie zdrowych? Pięknie. Dam do mojego wątku smile
                  • wieczorny-motyl Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 11:08
                    katja.katja napisała:

> Czyli jeśli nie chcę być Grażyną/Januszem biznesu mam zatrudniać wyłącznie zdro
                    > wych? Pięknie. Dam do mojego wątku smile
                    >
                    Popelniasz za duży skrót myślowy. Janusz chce mieć prawie darmowego pracownika, a dla niego najlepiej żeby ten dokument o niepełnosprawności (np znacznej z 1800-2400zł co miesiac) nie miał pokrycia w faktycznym znacznym uszczerbku zdrowia pracownika (ryzyko długich zwolnień lekarskich itd itp). Januszowi chodzi o najniższy koszt pracy oraz o sprawną i dyspozycyjną "osobę z orzeczeniem".

Zwykle jednak powinno być tak, że zatrudnia sie osobę ze wzgledu na kompetencje, bez dyskryminacji ze względu na zdrowie czy wygląd itp. Dopłaty do pensji miały być w teorii zachęta finansową do zatrudniania osoby teoretycznie odrobinę mniej wydajnej. A nie wsparciem modelu biznesowego Janusza.
                    • katja.katja Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 14:52
                      A klientom niemal w każdej branży zależy na jak najniższej cenie smile Wątki o promocjach, gdzie kupić taniej czy słynnym Aliexpresie biją na Tym forum (wąskich specjalistek) rekordy popularności.
        • miniofilka Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 09:15
          Raczej nie dyskryminacja. Po prostu nie mam predyspozycji do tego typu pracy, skoro seplenię i nieco inaczej wyglądam, szczególnie w trakcie rozmowy.
          Rekruterka powiedziała prawdę, była szczera i za to ją cenię.
          • katja.katja Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 10:11
            Jeżeli faktycznie można Cię bez problemu zrozumieć to wobec tego zostaje wygląd, a dyskryminacja ze względu na wygląd jest karalna jak każda inna dyskryminacja.
            • miniofilka Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 10:46
              Noby tak. Jest karalna, ale może po prostu pracodawca ma na konkretne stanowisko takie a nie inne wymagania i oczekiwania?i po prostu ja ich nie spełniam. Przecież zaproponowali mi stanowisko na magazynie na chlodni, ale nie mogę pracować w niskich temperaturach
              • demodee Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 19:30
                Może też tak być, że wzięli kogoś z wyższą grupą i wyższą dopłatą...
              • tairo Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 20:20
                Jakie konkretne wymagania? Że ma mieć gładką symetryczną buzię, żeby sobie kierowcy mieli na co popatrzeć odbierając dokumenty? I nieistotne, że w głowie sieczka, liczy się buzia?

Zaproponowali ci stanowisko na magazynie w chłodni - pracę fizyczną, poniżej kwalifikacji? Czyli uznali, że skoro niepełnosprawna fizycznie, to i umysłowo?
                • wieczorny-motyl Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 10:32
                  tairo napisała:

> Jakie konkretne wymagania? Że ma mieć gładką symetryczną buzię, żeby sobie kier
                  > owcy mieli na co popatrzeć odbierając dokumenty? I nieistotne, że w głowie siec
                  > zka, liczy się buzia?
                  >
                  > Zaproponowali ci stanowisko na magazynie w chłodni - pracę fizyczną, poniżej kw
                  > alifikacji? Czyli uznali, że skoro niepełnosprawna fizycznie, to i umysłowo?
                  Fizycznie niepełnosprawna to jest osoba po amputacji nogi albo z rozszczepem kręgosłupa. Wada twarzoczaszki (moebius) to owszem widoczna niepełnosprawność ale nie wyklucza ze ktoś jilest niezdolny do lekkiej pracy fiz.
            • giulia24 Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 15:12
              To już pracodawcy majacemu swoją firmę nie wolno mieć prawa wyboru i zatrudnić kogo chce? Jaka znowu dyskryminacja, po prostu prawo wyboru.
          • tairo Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 20:16
            Nieco inny wygląd i seplenienie to nie jest brak predyspozycji do takiej pracy.
            W jednej ze znajomych firm pracuje na recepcji kobieta, która nie ma lewego przedramienia - nosi protezę, nawet jej nie kryje pod długimi rękawami. I też trochę sepleni, tak się akurat składa. Pracuje tam od ponad 10 lat i jakoś się nadaje.
      • vitreous Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 00:35
        Miniofilka nie pierwsza i nie ostatnia nie dostałaś pracy, trzymam kciuki za dalsze poszukiwania. Uważam, że Twoje schorzenie nie jest przeszkodą przy wykonywaniu większości prac, w tym tych z kontaktem z klientem.
        Bardzo cieplo Cię pozdrawiam.
        • giulia24 Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 17:37
          Zespół Moebiusa jest przeciwskazaniem do pracy z klientem.
          • thea19 Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 18:03
            jeszcze bana nie dostalas? na szczescie nie ty decydujesz co kto moze a czego nie. ty to bys pewnie w gettach zamykala kazdego, ktory ci sie nie podoba.
          • ira_08 Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 19:39
            Jesteś lekarzem medycyny pracy?

Miniofilka, dobrze, że masz spokojne podejście do sprawy. Idiotów olewać ciepłym sikiem. Potem płaczą, że nie ma komu pracować...
            • giulia24 Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 20:20
              Nie.
              Prywatnym przedsiębiorcą.
              Wiem, jak po prostu wyglądają takie osoby
              • katja.katja Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 20:37
                I kierowcy odeszliby do konkurencji gdyby kobieta wydająca im dokumenty była niezbyt atrakcyjna?
              • minniemouse Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 23:40
                giulia24 napisała:
                > Nie.
                > Prywatnym przedsiębiorcą.
                > Wiem, jak po prostu wyglądają takie osoby

masz szczęście ze mieszkasz w PL a nie np w Kanadzie lub USA, bo tu by cie prawo szybko pouczyło ciężką grzywna co to znaczy dyskryminacja.
                Jeżeli osoba z zespołem Moebiusa ma odpowiednie kwalifikacje na rzeczone stanowisko to jej wygląd nie ma nic do rzeczy.
                do poczytania, jesli znasz angielski, sugeruje:
                Employment resources/Moebius Syndrome

The important part of this for many of us with Moebius syndrome is that this definition protects individuals who are regarded as having a substantially limiting impairment, even though they may not have such an impairment. For example, this provision would protect a qualified individual with a severe facial difference from being denied employment because an employer feared the “negative reactions” of customers or co-workers, or perhaps regarded this individual as being mentally impaired.

Minnie
                • katja.katja Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 09:26
                  Jestem przeciwna dyskryminacji ze względu na wygląd, ale nie sądzę by to wiele pomogło, jeżeli ktoś nie chce zatrudnić osoby niezbyt atrakcyjnej to nie zatrudni, na to samo stanowisko jest powiedzmy 10 kandydatów (w tym brzydki) o podobnych kwalifikacjach. Jak brzydki udowodni np. w sądzie, że nie został zatrudniony ze względu na wygląd skoro na to samo stanowisko byli inni kandydaci, powiedzmy wszyscy o mniej więcej jednakowych kwalifikacjach?
                  • giulia24 Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 10:49
                    Ludzie czy wy w ogóle odrozniacie dyskryminację od prawa do wyboru ?
                    Jak zdrowy człowiek odpadnie podczas rekrutacji to jest ok, ale jak odpadnie niepelnosprawny, to zaraz hurr durr dyskryminacja!
                    A co z dyskryminacja pracodawców, ktorzy zgodnie ze swobodą działalności gospodarczej chcą zatrudniać tych pracowników, ktorych chcą? Dlaczego nam się narzuca osoby z grupą, osoby po 50tce, czy matki małych dzieci? Jak kilka lat temu chcielismy z mężem wziąć na staż z UP dwie osoby, to UP uporczywie wysylal do nas na rozmowy w/w grupy osob. Nie, nie mam nic przeciwko niepelnosprawnym, wrecz przeciwnie, ale irytuje mnie promowanie ich na rynku pracy i zrownywanie ich możliwości ze zdrowymi, co jest debilizmem. A wszyscy wiemy, ze tylko o doplaty chodzi...hipokryzja na maxa.
                    Ps. Nie musicie mnie banowac, juz wiecej w tym watku nic nie napiszę
                    • katja.katja Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 10:58
                      Osoby po 50-tce często są mają bardziej poważne podejście do pracy niż młodzież. Niepełnosprawni też mogą świetnie się sprawdzać, gorzej z matkami małych dzieci bo niestety w świetle prawa mogą aż 60 dni nie przyjść Ci do pracy bo Brajanek pierdnął na zielono plus mogą postarać się o kolejną ciążę (zwykle do maksymalnie 3 miesięcy od podpisania umowy).
                      Nawiązywałeś/łaś jeszcze do braku urody, więc znowu zapytam - po co uroda w pracy polegającej na pisaniu dokumentów i wydawaniu ich kierowcom?
                    • profes79 Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 10:59
                      Żegnamy bez żalu.
              • thea19 Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 08:54
                swietnie, ze wiesz. my tez wiemy. jestes durna jak kilo gwozdzi, empatyczna jak hitler. zapewne prowadzisz oboz pracy. a tak w ogole to pokaz swoja facjate, zobaczymy jaka jestes miss.
            • arwena_11 Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 08:46
              A ja się dziwię, że moderacja jeszcze nie zadziałała.
              • z_lasu Re: Pracowe pytanie 07.11.18, 09:08
                Ja też. A podejrzewam, że nie ja jedna klikałam w kosz. Za to w innym wątku post poleciał, bo ktoś nazwał autorkę (i prawdopodobnie trolla) głupolem. A myślałam, że moderacja nie jest w stanie przekroczyć już osiągniętego poziomu żenady.
    • janja11 Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 20:37
      Idź. Najgorsze co może się zdarzyć, to, że nie dostaniesz tej roboty. Zatem niczym nie ryzykujesz. Warto spróbować.
      Jeśli się nie uda, to nie żałuj, bo widocznie jakaś lepsza robota na Ciebie czeka.
      • katja.katja Re: Pracowe pytanie 06.11.18, 21:17
        Ogarnij się, nie dostała tej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka