Dodaj do ulubionych

Pytanie do ematek - prawniczek od prawa pracy

02.11.18, 08:35
W nawiązaniu do wątku o premiowaniu, jako pracownica etatowa, byłabym wdzięczna mądrym ematkom za odpowiedź na takie pytania:

1. Jeśli w umowie o pracę nie ma wzmianki o premii, to czy pracodawca może taką premię pracownikowi przyznać?
2. Czy pracownik może nie przyjąć premii? (Czy premia jest częścią wynagrodzenia, bo wynagrodzenia zrzec się nie można)?

Pytam na forum, bo z moimi paniami z działu HR żyję w nieprzyjaźni...
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Pytanie do ematek - prawniczek od prawa pracy 02.11.18, 10:30
      Pracodawca zawsze może taką premię przyznać - miewałem takie sytuacje w prywatnej firmie gdzie przy pracach projektowych pracodawca potrafił się szarpnąć na premię przewyższającą miesięczną pensję. W większych firmach nawet zdaje się mają budżet na takie bonusy.
      Według mnie można odmówić przyjęcia takiej premii aczkolwiek z taką sytuacją chyba się jeszcze nie spotkałem - no i jest ryzyko, że jak pójdziesz po podwyżkę to usłyszysz - a po co, dawaliśmy premię to nie chciałaś.
    • 35wcieniu Re: Pytanie do ematek - prawniczek od prawa pracy 02.11.18, 10:37
      1. Tak.
      2. Teoretycznie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka