Dodaj do ulubionych

Super niania

07.11.18, 17:07
Sytuacja u mojego brata. Mała wieś, małżeństwo ma dzidziusia czteromiesięcznego. Żona chce pomóc mężowi, który pracuje w domu. Potrzebują niani na cztery - sześć godzin dziennie. Wiedzą, że na wsi jest jedną niania, pilnuje dzieci. Jednak żona jest przestrzegana przed zaangażowaniem owej Pani ze względu na długi język, brak dyskrecji. Przestrzegają znajomi i sąsiadka. Żona jednak decyduje się na współpracę z kobietą. Niania obiecuje, że będzie z nimi. Kreuje się na super nianię, osobę godną zaufania. Rodzice zaufali. Żona częstuje babę obiadem, kupuje jej prezent na urodziny. Rodzice są w domu.niestety dziecko zaczyna płakać. Niania zgłasza, ewidentnie sobie nie radzi. Rodzice słyszą tylko ciiii, ciiii które niania non stop powtarza do dziecka jak mantrę. W niedzielę rano po dwóch miesiącach baba pisze smsa, że od poniedziałku nie przyjdzie do pracy. Do rodziców dzwonią ludzie ze wsi i mówią, że baba rozpowiada, że małżeństwo głodzi dziecko a matka karmi je tylko piersią, że bachor jest wredny i robi jej na złość płacząc, że baba nie mogła napic się w domu herbaty ani kawy, etc.
Małżeństwo uważa, że opieka nad ich córką ją przerosła a trudno jej było przyznać się do porażki przed wsią stąd obgadała rodzinkę. I teraz pytanie:co powinni zrobić z babą rodzice? Btw prowadzą biznes na wsi i obawiają się, że takie plotki mogą im zaszkodzić.
Obserwuj wątek
    • me-lissa Re: Super niania 07.11.18, 17:13
      Zarzuty z d.... Czteromiesięczniak robi na złość i nie dostaje schabowego. Nikt normalny nie weźmie kobiety na serio. Nienormalnymi nie ma co się przejmować
      • stolikowa Re: Super niania 07.11.18, 17:18
        Podkreślam to jest niania, która ma kilkanaście lat doświadczenia w opiece nad dziećmi. Z tego jest we wsi znana.
        • greenbutterfly Re: Super niania 07.11.18, 20:20
          I ze zlego plotkowania znana jest takze. Nie przejmowac sie, a osobom zainteresowanym powiedziec prawde.
          Jak ktos zauwazyl 4miesieczne niemowle nie moze byc wrednym bachorem.
          Taka niania to porazka, az dziw ze jeszcze ktos ja chce zatrudniac.
        • mgla_jedwabna Re: Super niania 07.11.18, 21:57
          Z czego pewnie większość spędziła rozstawiając po kątach przedszkolaki, karmiąc je "za karę nie dostaniesz deseru", spacerując z roczniakami uwiązanymi w wózkach i przeprowadzając sześciolatki z zerówki.
      • stolikowa Re: Super niania 07.11.18, 17:19
        Zostawiłabyś to? Nie reagowała?
        • me-lissa Re: Super niania 07.11.18, 17:52
          No raczej. Doswiadczona niania dziwi się że czteromiesięczniak jest wyłācznie na piersi?!
    • lot_w_kosmos Re: Super niania 07.11.18, 17:21
      Wystosowac do niej oficjalne pismo, żeby zaprzestala rozpowszechniania oszczerstw, bo wniosą sprawę o naruszenie dóbr osobistych.
      • stolikowa Re: Super niania 07.11.18, 17:24
        Rozważają taką opcję
        • lot_w_kosmos Re: Super niania 07.11.18, 17:40
          Wysłać listem poleconym, za potwierdzeniem odbioru. Na wszelki wypadek, gdyby nie odebrała od razu wysłać zwykłym.
          Niech wie, co było w poleconym.
          Powołać się na paragrafy, użyć prawniczych słów, podeprzeć się swoim prawnikiem posiadanym lub zamyślonym.
          Zadziała.
          • aamarzena Re: Super niania 07.11.18, 18:40
            Chyba, że niania nie była zatrudniona legalnie to wtedy zrobią sobie tylko kłopoty. Oczywiście niania tez jeśli nie odprowadzają podatku niemniej jeśli babsko głupie to doniesienia na nich do PIP US i wszystkich świętych nim zorientuje się, że kij ma dwa końce.
            Ja bym ewentualnie prostowała plotki jeśli ktoś przekazany mi je wprost. Resztą nieszczególnie bym się przejęła, tym bardziej, ze kobieta znana we wsi z opowiadania historii z dudy wziętych. Dziwię się, że państwo zdecydowali się zatrudnić na nianię osobę o opinii wiejskiej plotkary
            • lot_w_kosmos Re: Super niania 07.11.18, 20:27
              Wiesz, też myślałam o tym, czy niania była zatrudniona legalnie....
            • stolikowa Re: Super niania 07.11.18, 21:28
              A jak to udowodnić w US, że pracowała u małżeństwa? Świadkowie?
    • aguar Re: Super niania 07.11.18, 17:35
      To normalne, że dziecko w tym wieku jest wyłącznie na piersi, ani niemożliwe, aby taki maluch mógł robić na złość. Obawiam się, że ta kobieta do tej pory zajmowała się dziećmi, których rodziców nie było w domu. Strach pomyśleć, co z nimi robiłasad
      Z drugiej strony skoro ta kobieta ma opinię takiej plotkary, jest szansa, że większość ludzi wysłucha, ale nie weźmie na poważnie tego, co ona mówi.
      • stolikowa Re: Super niania 07.11.18, 17:40
        A jakbyś zareagowała?
        • aguar Re: Super niania 07.11.18, 17:48
          Nie wiem, ani nie mieszkam na wsi, ani nie prowadzę lokalnego biznesu, ale ten powyższy pomysł z pismem mi się podoba. Albo opisać sprawę z własnego punktu widzenia w mediach społecznościowych...
    • bergamotka77 Re: Super niania 07.11.18, 17:43
      Serio umarliby z głodu gdyby nie zostawiła 4-miesieczniaka z przypadkowa baba tylko sama się nim zajęła? Po coś wydluzono macierzyńskie.
      • aguar Re: Super niania 07.11.18, 17:51
        "gdyby nie zostawiła"
        Ale ona właśnie nie zostawiła. Była w pobliżu zajmując się czym innym, podczas gdy niania miała przewijać, nosić, zabawiać.
        I w tym pewnie problem, że niania nie mogła tak postępować, jak wtedy, kiedy matka zostawi.
        • alpepe Re: Super niania 07.11.18, 18:18
          I dziecko też może czuło obecność matki, więc bardziej płakało, niż zwykle?
          Nie wiem, nie byłam, ale wiem, że dzieci się inaczej zachowują, jeśli w pobliżu gdzieś jest rodzic, nie mówiąc o tym, że albo się ma czas dla własnego dziecka, albo się po prostu dziecka nie fabrykuje i tyle. A nie, przecież 4 miesiące to maleństwo, a ojciec zarabiał na chleb, matce korona by z głowy nie spadła, gdyby mieli nieco mniej kasy, a więcej czasu dla dziecka.
          • fuzja-jadrowa Re: Super niania 07.11.18, 18:27
            Zona miala pomoc mezowi, ktory pracowal z domu. Moze od tej pomocy wlasnie zalezala przyszlosc jego firmy? Po kiego komentujesz nie na temat, nie znajac szczegolow?
          • aguar Re: Super niania 07.11.18, 18:28
            O rany, często też się dziwuję po co komuś dziecko, ale nawet ja nie jestem taka radykalna: matka, która karmi piersią, nie wychodzi nigdzie, a tylko płaci komuś, aby animował jej dziecko (podczas gdy ona robi coś innego) i to kontroluje wydaje mi się ok.
      • stolikowa Re: Super niania 07.11.18, 19:29
        Niania była zatrudniona na 4-6 godzin. Matka była na górze w domu. Pomagała mężowi, który miał natłok spraw w firmie. Niania wychodziła na spacer. Matka przewijała i karmiła. Dziecko około 3 godzin spało w wózku na spacerze.
      • hanusinamama Re: Super niania 07.11.18, 21:33
        Ja mam swoja firme, prowadze w domu. Tez musialam robic zlecenia bo inaczej musiałabym firme zamknąć (przerwa pół roku nie jest u mnie mozliwa)...nie kazdy jest na etacie. Ja mam w domu babcie na te 3-4 godziny, do starszej córki miałam nianie. Byłam w domu ale potrzebowałam 3 godzin na załatwienie pracy. Potem byłam do dyspozycji dziecka i rodziny
    • alpepe Re: Super niania 07.11.18, 17:48
      Jak tak czytam, to nie rozumiem, po co ludzie mają dzieci, sorry, a co do plotkary, to tu już rada padła.
    • biala_ladecka Re: Super niania 07.11.18, 17:53
      Takie rzeczy jak dyskrecje czy okres wypowiedzenia reguluje sie w umowie. Niech zgadne, zadnej umowy nie bylo?
      • stolikowa Re: Super niania 07.11.18, 19:31
        No właśnie nie było. Ojciec dziecka zaproponował żeby umowę podpisać ale dopiero początek min.6 miesiącach dobrej współpracy. Niania na to przystała.
        • aamarzena Re: Super niania 07.11.18, 19:46
          Ojoj oj. No to chcieli przyoszczedzic to teraz zostali z ręką w nocniku i plotkami we wsi. Ciekawe czy pan by tak chętnie przystał na prace na czarno co najmniej przez pół roku a potem się zobaczy gdyby to dotyczyło jego albo małżonki. Ubezpieczenie niani kto płacił? A umowę można zawrzeć na czas określony, nawet i kilka dni. Nie musieli od razu podpisywać na pięć lat.
          • stolikowa Re: Super niania 07.11.18, 19:50
            To fakt
    • panna.anna4 Re: Super niania 07.11.18, 18:57
      Mieszkają na wsi, więc plotki to chyba nic niezwykłego? Babę ochrzanić, rozpowiedzieć że uciekła bo sobie nie dała rady z 4 miesięcznym dzieckiem a domownicy słyszeli że ciągle płacze, więc nie polecasz tego allegrowicza.
    • hanusinamama Re: Super niania 07.11.18, 21:31
      Wyjasnic jej i inym ze 4miesieczne dziecko karmi sie wyłącznie piersią, kaszankę i schabowego dawało sie onegdaj...
    • milva24 Re: Super niania 07.11.18, 21:37
      Nic specjalnego bym nie zrobiła. Nie próbowałabym ic prostować, plotki szybciej wygasną jeśli nie będą dolewać paliwa. Jeśli ktoś przyszedłby do mnie z takimi nowinami powiedziałabym "No co też Pani mówi...Naprawdę? A my ją tak ceniliśmy" i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka