Dodaj do ulubionych

program Autostrada do szkoły i oświadczenie

09.11.18, 08:10
Nie wiem, czy w szkołach Waszych dzieci również odbywa się ten program organizowany przez Autostradę Wielkopolską S.A., ale ja mam właśnie przed sobą oświadczenie dot. wizerunku dziecka i zgody na jego wykorzystywanie i zastanawiam się, czy jestem przewrażliwiona, czy to zakrawa o jakiś paragraf:

Wkleję tu treść oświadczenia, jeśli mogę, a raczej po prostu punkt drugi tego dokumentu:

"Zezwolenie (upoważnienie), o którym mowa powyżej odnosi się do wielokrotnego (nieograniczonego ilościowo, czasowo i terytorialnie) korzystania z wizerunku małoletniego na wszystkich znanych polach eksploatacji. W szczególności dotyczy to rozpowszechniania w sieci multimedialnej i internecie, aby każdy mógł mieć dostęp do wizerunku małoletniego w miejscu i w czasie przez siebie wybranym, w prasie drukowanej i magazynach. Zezwolenie (upoważnienie) powyższe obejmuje także rozpowszechnianie wizerunku małoletniego w celach reklamowych i promocyjnych, tj. reklamy lub promocji programu Autostrada do szkoły.
Obserwuj wątek
    • ruckola Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:11
      to także mnie obezwładniło doszczętnie. Wynika bowiem, że przede wszystkim Autostradzie zależy po prostu na rozpowszechnianiu zdjęć dziecka, a na szarym końcu na wykorzystywaniu jego wizerunku w celach promocyjnych.
      • ruckola Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:16
        "także" pominęłam cudzysłów. to "także" mnie obezwładniło.
        Podpisałybyście taką zgodę?
        • triss_merigold6 Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:26
          Nie. Nie muszę podpisywać wszystkiego, co sobie szkoła uroi.
      • cauliflowerpl Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:23
        Ja to rozumiem tak, że chcą zamieścić NA STAŁE na przykład reportaż z wydarzenia z udziałem dziecka. Stąd zabezpieczenie, że "nieograniczonego ilościowo, czasowo.... aby każdy mógł mieć dostęp". Fakt, brzmi trochę, jakby chcieli ten wizerunek publikować wszędzie gdzie tylko się da.

Jeśli tak, to wolałabym to, jakieś tam nagranie, które mało kto obejrzy, niż zdjęcie dziecka przy autostradzie wink
        • ruckola Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:56
          Cauliflower, ale wystarczyłoby wtedy po prostu napisać, że "wyłącznie w celach związanych z promocją programu", bo tak to sobie mogą wykorzystywać do wszystkiego i wszędzie i na zawsze.
    • same-old_mona Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:19
      Dziwacznie sformuowane. Nie podpisałabym. Za duże pole do nadużyć daje ten dokument.
      • cauliflowerpl Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:24
        "Za duże pole do nadużyć daje ten dokument."
        To prawda.
      • same-old_mona Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:27
        Ł zjadłam.
    • profes79 Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:39
      Możemy podziękować RODO. Taka zgoda jest potrzebna bo zdjęcie dziecka może sie pojawić w jakimś materiale promocyjnym albo np. na stronie firmy. I ta zabezpiecza się na wszelkie możliwe sposoby, żeby nie musieć każdorazowo prosić o zgodę na wykorzystanie wizerunku i żeby wykorzystanie wizerunku dziecka nie skończyło się w sądzie.
      • araceli Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 08:45
        profes79 napisał:
        > Możemy podziękować RODO.

Tak - powinniśmy wszyscy podziękować RODO za to, że w końcu ludzie zaczęli stosować istniejące od wielu lat przepisy big_grin
      • panna.anna4 Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:01
        RODO to taki wytrych. Zapytasz taka firmę po co im zgoda na to wszystko i co planują poza promocją programu to powiedzą "wie pani, RODO..." i znaczące spojrzenie. A co to oznacza to nie wiadomo.
    • lady.grey Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:00
      Nie podpisałabym.
      Poza tym jak ja dostaję coś takiego ze szkoły, przedszkola czy zajęc pozalekcyjnych to zawsze jest paragraf, że to jest przed zgoda, że moje dziecko można brać od uwagę, ale przed każdą publikacją i tak się ze mną skontaktują, żeby to potwierdzić i uzyskać zgodę na tą konkretną publikację, tego konkretnego zdjęcia, w tym konkretnym celu i miejscu i wtedy podpisuję nową jadnorazową zgodę ze wszystkimi szczegółami.
    • droch Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:07
      Nie zakrawa o paragraf (niby jaki) - zgoda jest dobrowolna. I jak widzę, dotyczy wyłącznie *konkretnego* programu oraz jego promocji.
      • ruckola Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:08
        to chyba źle widzisz. dotyczy "także" tego konkretnego programu....
        chyba, że coś mnie ominęło i słowo "także" stało się jednoznaczne ze słowem "wyłącznie"...
        • lady.grey Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:11
          lub czasopisma...
      • panna.anna4 Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:11
        No właśnie nie, tam jest napisane: "zgoda dotyczy także rozpowszechnianie wizerunku małoletniego w celach reklamowych i promocyjnych, tj. reklamy lub promocji programu Autostrada do szkoły".

Więc promocja tego konkretnego programu to nie jedyne na co rodzice się zgadzają.
        • droch Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:17
          No może smile Prawdopodobnie intencją była tylko zgoda na program, ale czort ich wie.
          Zastanawia mnie także zapis "[...] na wszystkich znanych polach eksploatacji" - czy nie należy dokładniej określić, czego dotyczy zgoda?
          • panna.anna4 Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:23
            Może pomyłka a może celowe działanie, ale obowiązuje to o się podpisze a nie domyślnie się jaka była intencja. Nie podpisywać i niech zmienią treść w taki sposób żeby się nie domyślać.

I też bym poprosiła o wymienienie pól eksploatacji.
            • droch Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 11:12
              Tak sobie jeszcze myślę, że obowiązuje zasada "jedna zgoda - jeden cel", więc może jednak tylko na cele konkretnego programu...
              Ale to można napisać jednoznacznie.
          • ruckola Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:24
            smile no właśnie.. znanych mi czy im? czy komu? w darknecie też? wink
            ja sobie zdaję sprawę, że najprawdopodobniej w tym przypadku mają po prostu głąba w strukturze firmy, który im takie idiotyczne oświadczenie wyprodukował, ale bardziej nieprzyjemna jest myśl, że większość rodziców machnie podpis nie wnikając w szczegóły.
            to cudowne pole do nadużyć.
            • panna.anna4 Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:28
              To sformułowanie pojawia się w prawie autorskim, nie można napisać "na wszystkich polach eksploatacji" tylko trzeba dodać że chodzi o znane obecnie, a nie te które powstaną w przyszłości.
              • ruckola Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 09:43
                czyli oświadczenie zawiera wady prawne?
                • panna.anna4 Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 11:13
                  Nie, wyjaśniam co to są znane pola eksploatacji
              • droch Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 11:09
                Z drugiej strony, zgoda na przetwarzanie danych osobowych (w tym wizerunku) powinna być świadoma, przeciętny adresat tego oświadczenia nie ma nawet bladego pojęcia, jakie są obecnie znane pola eksploatacji.
    • muchy_w_nosie Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 11:18
      U nas jest zawsze konkretnie do danego celu.
      Będą robili później reportaż o ofiarach pedofili i zobaczysz twarz syna z dobisem: Branan N. lat 10, gwałcont przez wujka.
    • eliszka25 Re: program Autostrada do szkoły i oświadczenie 09.11.18, 12:38
      Tak sformułowanej zgody bym nie podpisała. Niedawno podpisywałam zgodę do szkoły, ale było zaznaczone, że wyłącznie w danym celu i szkoła nie udostępnia wizerunku osobom trzecim. Sformułowanie, które cytujesz pozwala właściwie na dowolne wykorzystanie i rozpowszechnianie wizerunku, więc w życiu bym się na to nie zgodziła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka