Dodaj do ulubionych

Telewizja/netfix

18.11.18, 13:12
Wytłumaczcie mi coś proszę, bo zupełnie się na tym nie znam. Mam Internet i tv z Orange. Tv oglądamy może Z 5 godzin miesięcznie, więc niewiele. Zastanawiam się czy nie zrezygnować z tv i zostawić sam Internet, ale czasami lubię obejrzeć jakiś film. Ostatnio ciągle słyszę, że filmy to tylko na netfixe. Nie rozumiem czym jest netfix, muszę mieć do tego Internet? Podpisuję umowę? Mogę korzystać jednocześnie w dwóch pokojach?
Obserwuj wątek
    • karotka_plus Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 13:22
      Netflix to płatna platforma telewizyjna jak np. HBO. By korzystać musisz mieć dostęp do internetu. Możesz korzystać jednocześnie na 2 lub 3 (nie pamiętam dokładnie, 2 na pewno) urządzeniach np. Ty w pokoju i druga osoba np na tablecie.
      U nas wygląda to tak, że internet mamy w Orange, Netflix mamy my i 3 znajomych (łącznie 4 osoby). Dzięki temu abonament miesięczny dzielony jest na 4 osoby i płacimy ok 13 zł/miesiąc (abonament mamy ten najdroższy). Korzystanie? Przykładowo syn ogląda bajkę na TV a ja w tym samym czasie serial/film na laptopie. Na początek weź sobie miesiąc na próbę (bezpłatnie) i sprawdź czy Ci to odpowiada.
      • ira_08 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 14:15
        Wybierasz pakiet z liczbą urządzeń: 2, 3 albo 4, na ilu można oglądać jednocześnie. Poniżej ktoś pisze, że na N. są niemal same seriale amerykańskie - nieprawda. Rewelacyjny niemiecki Dark, islandzki W pułapce, mnóstwo brytyjskich, szwedzko-duński Most nad Sundem, wkrótce polski 1983. Są 2 ciekawe seriale belgijskie, serial francuski. Zarzut, że pomija kino festiwalowe... No filmy nie są mocną stroną Netfliksa, ale też nie jest to serwis kinowy. Od hitów kinowych są kina albo filmowe kanały póki co.
        • mae224 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 14:19
          Autorka pytania właśnie filmami się interesuje.
          • memphis90 Re: Telewizja/netfix 19.11.18, 08:29
            Ale nie pisała, że festiwalowymi wink
        • olena.s Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 15:58
          Są też izraelskie (doskonała Fauda) i arabskie - polecam The Black Crows o życiu - głównie kobiet - w państwie islamskim.
          Nie oglądam specjalnie dużo, i nie potrafię porównac oferty netflixa w porównaniu z HBO i Showmax.
          • mae224 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 16:03
            Nie mam czasu na seriale, niestety, szkoda mi życia na 30 odcinków tego samego, zwykle po dwóch pierwszych odcinkach czuję, że potrzebuję jednak filmu, na który mogę poświecić 2 godziny, a nie dwa tygodnie.
            • olena.s Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 16:22
              A czy ja cię namawiam do czegokolwiek? Napisałam, że nie jest prawdą, jakoby nie było na Netfixie innego niż amerykański punkt obserwacyjny. I tyle.
            • kropkacom Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 16:33
              No ja codziennie albo nie codziennie lubię poświęcić dwadzieścia minut lub niecałą godzinę na odcinek serialu. Dobrego serialu, bo na kiepski byłoby mi szkoda czasu. Przyznaję, rzadziej oglądam teraz filmy, bo jednak dwie godziny wieczorem to trochę długo.
            • marianna1960 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 19:57
              Teraz się ogląda seriale są rewelacyjne filmy są passe
      • naturella Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 14:26
        Maksymalnie można korzystać na 4 urządzeniach, co oznacza, że jeśli Ty oglądasz na laptopie, a syn na TV to tylko dwoje z trójki Twoich znajomych może oglądać Netflixa w tym czasie. To tylko taka uwaga, bo pisałaś o dwóch lub trzech urządzeniach (czyli nie byłaś pewna), a potem o 4 osobach dzielących abonament.
      • rosapulchra-0 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 16:26
        U mnie można korzystać na czerech. Ja z mężem mamy swoje konto i każda z córek.
    • olena.s Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 13:24
      Musisz miec (płatną) umowę. Jest tez konkurencja: Showmax i HBO. Ponieważ masz wi-fi możesz korzystać w różnych pokojach (a nawet krajach, albo kontynentach).
      • alba27 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 13:48
        Czyli mogę się zalogować na moim tablecie będąc poza domem? Taka przenośna telewizja? I pewnie muszę mieć telewizor z dostępem do Internetu?
        • olena.s Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 13:57
          Tak. Ale musisz mieć internet, jeżeli chcesz oglądać na ekranie tv to musisz połączyć te elementy, tak, żeby obraz z twojego nośnika internetowego przechodził na inny ekran.
          Ale to nie jest telewizja - to raczej przenośny, szeroki wybór określonych pozycji filmowych. Tak samo, jak najgęściej upakowany dysk przenośny nie będzie radiem.
          • naturella Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 14:28
            Mi to się raczej kojarzy z wypożyczalnią filmów online smile tyle, że wszystkie są dostępne z ramach abonamentu, a nie za osobną opłatą.
            • olena.s Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 16:00
              No fakt. Chodziło mi o to, że te platformy nie mają codziennej bieżącości telewizyjnej, czy będa to newsy, czy publicystyka na temat czegoś, co wydarzyło się przed miesiącem.
              • mrs.solis Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 21:19
                Moj maz zlikwidowal telewizje kablowa poniewaz film 1.5 godzinny ogladalo sie 3 godziny. Zawsze puszczali 7 min. filmu i 5 min. reklam. Krew mnie zalewala z tego powodu. Zamowilismy netflix, a wiadomosci ogladamy dzieki antenie , ktora kosztowala 25$, a nie dzieki kablowce za 150$ miesiecznie.
                • 3-mamuska Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 22:29
                  Możesz tez ściągnąć film do urządzenia i oglądać offline np. W metrze pod ziemia w drodze do pracy.
    • mae224 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 13:48
      Jeśli chodzi o netfixa, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, jakie filmy chcesz oglądać, jeśli nie fascynują Cię współczesne nowoczesne seriale amerykańskie oraz amerykańskie filmy sensacyjne to nie trzeba netflixa, który pomija kino polskie, europejskie, nagradzane na najlepszych festiwalach albo nowości zaraz po wyjściu z sal kinowych, w moim przypadku Netflix się nie sprawdza. Sprawdź oferty i zrob sobie listę priorytetów filmowych.
      • kropkacom Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 13:57
        Jaka platforma nie pomija?
        • mae224 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 14:06
          nie ma idealnej. ale akurat netlflix dla mnie jest przereklamowany, nie mam czasu na seriale, szczególnie amerykańskie, w ogóle mnie nie kręcą, oczywiście nie każdy musi oglądać to samo, ja piszę o sobie. byłoby fajnie mieć dostęp do większej ilości nowości kinowych, dobrego ambitnego kina, czasami canal spełnia moje wymagania (ale każe sobie płacić dodatkowo (oprócz abonamentu) za nowości i tego nie lubię, poza tym obsługa jest fa-tal-na!. HBO już częściej oferuje coś, co chcę zobaczyć... dlatego radzę nie iść w ciemno za tłumem.
          • kropkacom Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 14:10
            Netlflix ma w swojej ofercie też angielskie seriale na przykład.
            • mae224 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 14:15
              Jeżeli autorka pytania ma 5 godzin na oglądanie w miesiacu, to na pewno obejrzy 4 sezony każdego z nich...
          • memphis90 Re: Telewizja/netfix 19.11.18, 08:37
            >poza tym obsługa jest fa-tal-na!
            Matko, jakie to pre-ten-sjo-nal-ne!
            • mae224 Re: Telewizja/netfix 19.11.18, 11:41
              O jeju jeju. Ojojoj, zupełnie merytoryczny komentarz. I wcale nie jest prostacki.
        • nowaczek1 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 22:59
          Showmax ma sporo polskiego kina w ofercie.
      • paola.brunetti Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 21:44
        Popieram. Po okresie próbnym zrezygnowaliśmy z netflixa, nie jestem odbiorcą produkowanego masowo amerykańskiego chłamu serialowego. Jak ktoś lubi i ogląda amerykańskie, to na pewno skorzysta.
        • sumire Re: Telewizja/netfix 19.11.18, 03:16
          Uwielbiam takie wątki, są wspaniałą okazją do zapewnienia świata, jaki ma się wyrafinowany gust big_grin
    • lauren6 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 14:13
      Nie podpisujesz umowy, po prostu płacisz co miesiąc, albo rezygnujesz. Masz tam bibliotekę filmów i seriali. Sami zdecydujecie co, kiedy i na jakim urządzeniu oglądacie. Np oglądam sobie serial na telewizorze, wychodzę na siłownię to stawiam sobie telefon na bieżni i kontynuuję oglądanie ćwicząc.

Netflix ma dużo seriali i filmów amerykańskich, mniej europejskich. Ma też możliwość oznaczenia profilu jako "dla dziecka" i wtedy użytkownik może oglądać tylko programy z ograniczeniami wiekowymi. My pod jedno konto mamy podpięty profil mój, męża i dziecka, które ogląda sobie bajki na netflixie.

Mamy też konto na Showmax. Jest on tańszy od Netflixa, jest tam dużo polskich produkcji, ale mało dla dzieci.
    • biala_ladecka Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 14:18
      Ja nie posiadam tv, oglądam tylko netflix, ale też nie jakoś obsesyjnie. Najpierw miałam kilka miesięcy (od grudnia do czerwca), potem odłączyłam, bo nic już mnie nie interesowało i czasu latem mniej na siedzenie. Po roku chyba włączyłam ponownie, nadrobiłam zaległości, pewnie lada chwila znowu odłączę. Szału nie ma.
      • jak_matrioszka Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 15:18
        My też nie mieliśmy TV, wybraliśmy Netflix na próbe i chyba ze 3 lata już mamy, wciaż nie wyczerpaliśmy zasobów. Najbardziej mi pasuje fakt, że Netflix jeździ z nami na wakacje i jak coś chcemy w obcym kraju obejrzeć, to nie ma problemu.
        • homohominilupus Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 15:37
          Dużo świetnych seriali jest na Netflixie, nie tylko amerykańskich. Dużo brytyjskich, genialny hiszpański la casa de papel... Ja nie wiem, Jak w ogóle można się zastanawiac, co lepsze, tv czy Netflix, nie oglądam tv od lat i nic mi nie brakuje do szczęścia
    • alba27 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 15:55
      Dziękuję Wam bardzo, już wszystko wiem, pozostaje mi przejść się do Orange i zapytać ile będzie mnie kosztować sam internet, całe szczęście umowa skonczyla mi sie w październiku i nie podpisałam kolejnej.
      • kropkacom Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 16:35
        Ja co prawda nie w Polsce, ale niestety nie opłaciło nam się zrezygnowanie z kablówki na rzecz samego internetu.
    • sasanka4321 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 17:02
      Podlacze sie ze swoim pytaniem: czy te seriale na netfixie leca w oryginale, czy z polskim lektorem? A jesli z lektorem, to czy da sie go jakos wylaczyc?
      • homohominilupus Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 17:25
        Masz opcje wersja oryginalna z napisami lub bez. Nie wiem, czy jest lektor, bo nigdy nie korzystałam. Chyba tak, a przynajmniej powinna być. Np moi rodzice, dość wiekowi, nie nadazaliby z czytaniem napisów, może jest taka opcja dla starszych lub leniwych ludzi 😜
        • sasanka4321 Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 17:41
          Dziekuje bardzo!
          • jak_matrioszka Re: Telewizja/netfix 18.11.18, 21:55
            Jeżeli dany film lub serial jest też w innych krajach, to można i inne jezyki załapać smile
        • sumire Re: Telewizja/netfix 19.11.18, 08:32
          Jest lektor. Nie we wszystkich dostępnych produkcjach, ale na ogół tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka