agata16.06 Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 09:25 Żeby komus dać trzeba komus odebrać. No i odebrali..... telefonistce z SB ( tak), która łaczyła rozmowy, sprzątaczce z tamtąd, a jakże, która pucowała kible, pielęgniarce, która pracowała na połoznictwie i przyjmowała porody zon milicjantów, milicjantom, którzy byli, owszem w szkole SB, ale na co dzień nadstawiali głowy chroniąc nas przed bandytami. Tak, odebrali... godne zycie emerytom ( tu piszę o wszystkich), którym podniesli emerytury o 20 zł i którzy odchodzą bez leków od okienek aptecznych. Owszem odebrali pielęgniarkom i ratownikom nie podnosząc im pensji i powodując masowe odejście od zawodu. Odebrali takze nauczycielom po pierwsze zabierając dodatki np. za prace wiejska i wydłużając drogę awansu zawodowego a tym samym wyższych uposazeń. Odebrali także innym grupom zawodowym, ale przeciez dali...... dali ludziom, którzy 500+ traktuja jako dodatek do lepszych czy gorszych pensji, ale którym ta kwota nie czyni ZASADNICZEJ róznicy, dali także tym, którym pracowac się nie opłaca, bo mając niskie dochody i 4 dzieci 2000 zł to więcej niz udałoby się zarobić. I ta grupa nie tylko staje sie beneficjentem 500+ tu i teraz, ale także pozostanie na garnuszku państwa w przyszłości, bo nie otrzyma świadczeń emerytalnych i popędzi do opieki społecznej po zapomoge, zasiłek, datki..... Cóz bogatym krajem jesteśmy, zaiste zamoznym. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 12:14 Mieszkam w małym miasteczku Polski B lub nawet C i rzeczywistoście nauczycielki mowią, że na wycieczki wyjeżdżają wreszcie całe klasy. Mnie się rzuciło w oczy, że wreszcie nie widuję dzieci w zupełnie zniszczonych butach. No i nie znam nikogo, kto by rzucił pracę z powodu zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 12:54 No i nie znam n > ikogo, kto by rzucił pracę z powodu zasiłków. bo takich osob nie ma. ale jesli ktos mysli inaczej, to co stoi na przeszkodzie, by rzucic robote i zyć z pincseta? Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 12:56 Brak dzieci ? Na przeszkodzie może stać brak dzieci ! Oczywiście, ze są takie osoby. A jeszcze więcej przeszło w szarą strefę, czyli pracę na czarno lub wszelakie 1/2 czy 1/4. Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 16:07 W prywatnej firmie płaci się powszechnie minimalną krajową, resztę, np. drugie tyle pod stołem. Każdy zna takich w otoczeniu, a mieszkam w Wielkopolsce. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 16:32 Zarabiałam kiedyś najniższą ustawową i też spotkałam kogoś przekonanego, że drugie tyle dostaję pod stołem. Bardzo krzywdzące i pogardliwe nastawienie Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 16:42 > Oczywiście, ze są takie osoby. A jeszcze więcej przeszło w szarą strefę, czyli > pracę na czarno lub wszelakie 1/2 czy 1/4. tak tak są, oczywiście... dziwne, ze ja takich nie znam, a znam babki pracujace i pobierajace z 3 i nawet z 4 pociech. vasaria napisał(a): > Brak dzieci ? Na przeszkodzie może stać brak dzieci ! nikt nikomu nie broni dzieci narobić, rzucic potem robote i zyc z pincseta. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 17:04 Wlasnie o to chodzi, że rzucanie roboty i zycie z zasiłków nie opłaca się państwu. Państwo powinno zrobic wszystko, żeby nieroby pracowały. Zwrot na konto co miesiac w wysokości X złotych, o ile ktoś pracuje. Nie pracujesz = nie dostajesz. Nie wykazujesz dochodu i dymasz system = nie dostajesz. Plus wszelkie zasiłki ograniczone czasowo, a nie utrzymanie patologii z pokolenia na pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 17:49 nieroby byly, sa i beda, czy to pincset bedzie, czy go nie bedzie. patole nigdy praca sie nie skalaly, bo chyba o takim srodowisku tutaj mowa. nikt normalny nie rzuci roboty nawet za najnizsza krajowa i nie bedzie zyl z kilku stow. dziwne, że dopiero teraz tych nierobow widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
umzak Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 19:11 Znam dwie kobiety pracujące wlasnie za najnizsza krajowa , ktorete roboty rzuciły jak weszlo 500+. męzowie zatrudnieni oficjalnie tez na najnizsza , dzieci w wieku przedszkolnym i skalkulowaly , ze wola rzucic prace i dostac 500+, niz pracowac , placic za przedszkole i tego 500 nie dostac. i jak rzucily tak dodzis siedza w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 07:01 a to pretensje do pracodawcy, ktory placi ochlapy. tak czy siak, nie znam osob, ktore pierdyknely robote dla kilku stow a klawiatura, przyjmie wszystlko. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 08:35 Ile to jest dla Ciebie ochłap? Podaj kwotę miesięcznej pensji, bo dla arabskiego szejka i 100000 zł miesięcznie to będzie ochłap. Doprecyzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 21:43 a jak nazwiesz najnizsza krajowa? sprobuj za to wynajac mieszkanie i za reszte, przezyc na resztki z panskiego stolu, to mozna sobie pozwolic, wtedy, gdy ma sie dobrze zarabiajacego wspolmalzonka, albo sie mieszka katem u rodzicow, badz gdzies na stancji wynajmuje pokoj. to samo tyczy sie smiesznych stazy. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 10:42 Najem w Polsce jest bardzo drogi, to prawda, ale czy to wina pracodawcy? Moja koleżanka między innymi z powodu kosztów najmu mieszkała z Mamą do 30 roku życia (praca w budżetówce, nie u prywaciarza-krwiopijcy). Po co miałaby zostawiać "większą połowę" pensji obcemu właścicieliowi skoro miała podobne warunki u matki? Odpowiedz Link Zgłoś
umzak Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 14:15 Pewnie , ze ochłap. Ale jak widac sa kobiet , kore wola wziać 500 plus na piewsze dziecko i rzucic robite za która placa ochłapy.Jak rozmawialam z jedna z nich to wprost powiedziała, ze miala w sklepie 1400 na reke. wiec rzuciala robote , bo wedy dosała 500 na pierwsze , zasillki na oboje dzieci i nie wysyła młodszego do złobka ( wtedy koszt ok . 600 zł). Stwirdziła ,ze po prostu jej sie nie oplaca pracowac za taka stawke i wysyłac dziecko na caly dzien do złobka. woli zostacz nim w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 09:01 I nie odprowadzają składek emerytalnych. A czas szybko leci. Te osoby pracujące za najniższą krajową mają zwykle najnizsze kwalifikacje. Jak wypadna z rynku ( jesli mozna o rynku mówić) to juz do pracy nie wrócą. Po n-latach 500+ odpadnie ( albo będzie inflacja, albo dzieci podrosna, albo zabraknie pieniędzy albo coś sie zdarzy) i co wtedy? 60+ i emerytura a... tu lata niewypracowana. Co pozostaje? Renta socjalna, zasiłek i zapomoga. Z podatków tych pracujących. I jak to sie nazywa? Moim zdaniem pasozytnictwo społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 12:17 Osoby z niskimi kwalifikacjami najszybciej znajdują pracę. Teraz jest rynek pracownika i tzw. byle jaką pracę np. w sklepie znajdziesz od ręki, w ciągu kilku dni. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 18:18 Nie wiem czy znajdą, ale zakładając, że tak. Będzie to ciężka praca fizyczna, która zwykle znudzi/zmęczy przyzwyczajona do innego trybu zycia osobe po 50 urodzinach posrednią beneficjentkę 500+ Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 18:50 Niedawno "szukałam" pracy dla osoby pracującej (bez przerwy praktycznie) od 19 roku w handlu (sklepie), dużo propozycji innej pracy niż fizyczna też nie dostałam mimo, więc nie ma znaczenia czy np. 45 latka nie przepracowała w sklepie 25 lat czy 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 21:03 To znam mnóstwo nienormalnych osob. Jak tylko pojawiło się kryterium dochodowe to 80% kobiet przestało pracować. Cudownie. Biorąc pod uwagę, że większość Polek i tak nie pracuje. Patologią z pokolenia na pokolenie można być, ale tylko jeżeli są warunki. Jak na razie „dobra zmiana” tylko poprawia poziom życia patusów. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 08:36 Sam brak pracy (zwłaszcza jak się ma dzieci) to nie patologia jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 08:52 Czyms innym jest brak pracy u kobiety, której mąż pracuje i zarabia, jest wstanie zapewnic rodzinie utrzymanie, a czyms innym brak pracy u rodzinie, w której nie starcza na podstawowe potrzeby za to rodzą sie kolejne dzieci. Czmyms innym jest przerwa w pracy na czas wychowania dziecka ( zwłaszcza gdy a się kwalifikacje) a czyms innym brak chęci i mozliwości pracy i przeświadczenie, ze ktos utrzyma i da. I o ile w pierwszym przypadku nie mamy do czynienia z patologia to w drugim jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 18:41 Ale teraz w związku z rozdawnictwem 500+ tych nierobów jest siłą rzeczy więcej. Przecież tu nie chodzi o kilka stów. Jest cała masa ludzi, którzy mają więcej niż jedno czy dwójkę dzieci i z pinceta robi się całkiem pokaźna kwota, razem z zasiłkami i dodatkami jest w stanie jak najbardziej przewyższyć niewysoką płacę. Ci ludzie zwyczajnie nie muszą w ogóle pracować, bo my z publicznych pieniędzy ich utrzymujemy. Za nic. I nie mów mi że to jest normalne, bo nie jest! Nie dokładają się do wora, a z niego wyjmują. I mówię o normalnych, zdrowych i zdolnych do pracy ludziach. Nie mam na myśli osób chorych i niepełnosprawnych czy skrajnie niewydolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 18:52 Gdyby byli zdolni do pracy to by pracowali, bezrobocie najniższe w historii. Po prostu nie są zdolni (mentalnie) do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 19:12 Dostają zasiłki i 500+, więc są "niezdolni mentalnie" do pracy. Wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 19:34 Ja gdybym miała dostać 1500 zł za siedzenie w ciepłym domku z własnymi dziećmi, a 1500 czy nawet 1700 zł w byle jakiej pracy to też bym wybrała zasiłki. Praca zawodowa jest przereklamowana. Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 19:46 I taki przykład dałabyś swoim dzieciom??? Doprawdy ambitnie! Razem z mężem pracujemy, i to na zmiany. Cały czas przekonujemy dzieci, że życie zawodowe to ważna kwestia, że nie jest moralne żyć na garnuszku państwa. Wiedzą, co to podatki itp. i że na swoje utrzymanie i przyjemności trzeba zapracować! Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 21:49 miodowa2 napisała: > I taki przykład dałabyś swoim dzieciom??? Doprawdy ambitnie! na tym forum kiedys padaly teksty, ze za 3200 na reke to sie pracowac nie oplaca a inna pisala, ze za 1600 , to z lozka by nawet nie wstawala.... xciekawe , czy twoje dzieci beda sie garnely do roboty za grosze i czy ty sama, chcialabys za grosze pracowac. to sie moze oplaca, ale jak sie ma dobrze zarabiajaca drugo polowe. w innym wypadku, to wegatacja od wyplaty do wyplaty. Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Chwalę 500+ 27.11.18, 23:02 No, lepiej stać się pasożytem i w tym kierunku wychowywać dzieci... Kwota wolna od podatku na KAŻDE dziecko - tylko i wyłącznie!!! Wtedy masz wyższe wynagrodzenie i takie rozwiązanie zmniejszyłoby problem szarej strefy... Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 08:54 no to ty tak twierdzisz. ciekawa jestem, czy stac by cie bylo na pracowanie za 2 tysie, gdybys musiala wynajac mieszkanie i nie mialkabys dobrze zarabiajacego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 08:58 agnes_topesto napisała: > no to ty tak twierdzisz. > ciekawa jestem, czy stac by cie bylo na pracowanie za 2 tysie, gdybys musiala w > ynajac mieszkanie i nie mialkabys dobrze zarabiajacego męża. Ciekawe to jest, czy stać by cię było na niepracowanie, tylko pobieranie 500+ na dzieci, gdybyś musiała wynająć mieszkanie i nie miałabyś dobrze zarabiającego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 09:48 Nie no co Ty, byłoby ją stać na to, żeby nie pracować i mieć okrągłe zero Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 10:53 agnes, powala mnie Twój tok myślenia... I bez obrazy. Twoje posty mówią, jakie środowisko reprezentujesz i jak mierna jest Twoja wiedza ekonomiczna, społeczna itp. I nie, ani ja, ani mój mąż nie zarabiamy kokosów, ale mamy swoją godność. Godność, bo pracujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 20:15 katja.katja napisała: > Ja gdybym miała dostać 1500 zł za siedzenie w ciepłym domku z własnymi dziećmi, > a 1500 czy nawet 1700 zł w byle jakiej pracy to też bym wybrała zasiłki. No ty może byś wybrała zasiłki. I wielu innych nierobów i pasożytów. O takich przecież piszę. Tutaj chodzi właśnie o to, że państwo nie powinno umożliwiać takiej patologii. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 10:50 Patologią nie jest samo niepracowanie zawodowo. Jeżeli taka matka nie ma nałogów, dobrze zajmuje się dziećmi itp. to dlaczego miałaby "lepiej" codziennie jeżdżąc do pracy na jakiś wygwizdów użerając się z ludźmi lub wykonując nudną, jednostajną pracę typu pakowanie paczek za dokładnie tę samą kwotę? To nie patologia, ale w tej sytuacji rozsądne myślenie. Ona ma taką samą kwotę jak pracujący (założmy, że ma taki zawód i umiejetności, że nie jest w stanie zdobyć pracy o wyższej pensji), czystą chatę, zadbane i lepiej przypilnowane dzieci, obiad na stole, a dodatkowo może dorobić parę złotych np. na sprzątaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 11:01 Parę zł przy sprzątaniu, powiadasz. Na lewo... Problem tkwi w tym, że zachwiana została relacja możliwych do uzyskania zasiłków, 500+ itp. w stosunku do zarobków większości Polaków. Pokaż mi kraj, w którym opłaca się nie pracować, bo wsparcie na jedno dziecko to 1/3 minimalnej krajowej...(plus jakieś rodzinne, dodatki itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 11:15 Zasiłek rodzinny jest przy kryterium dochodowym 674 na osobę. Czyli zakładając, że kobieta nie pracuje z powodu zasiłków, facet zarabia nie więcej niż 2022. A zasiłek wynosi maksymalnie 135 zł przy starszym dziecku, przy młodszym 95. Czyli mają do dyspozycji 2022 + 135 + 500 = 2657 na trzy osoby. Zakładając, że kobieta idzie do pracy za minimalną dostanie na rękę 1530 zł. Czyli mieliby 3552. Z tego wynika, że bez zasiłków mają o 900 zł więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 12:12 Pytanie czy te 900 zł nie pójdzie na dojazdy, świetlicę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 12:46 arwena_11 napisała: > Pytanie czy te 900 zł nie pójdzie na dojazdy, świetlicę itd. przypuśćmy, że nie pójdzie, bo szkoła blisko domu, w dodatku państwowa. I świetlica się należy (darmowa - szkolna). Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 12:50 Jak dziecko w wieku świetlicowym to róznica jeszcze większa, bo dodatek rodzinny jest niższy. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:06 Widziałaś DARMOWĄ świetlicę? Bo ja się z tym nie spotkałam. A dzieci znajomych chodziły. Ale ja mówię o dojazdach do pracy, innych ciuchach itp. A jak dziecko młodsze, to może i opiekunka. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:09 Tak, korzystanie ze świetlicy w szkole było bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:09 O tym mówię, opiekunka 1500 zł i pensja takiej matki też 1500 zł, to co się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:12 Opiekunka to pierwsze trzy lata. potem są przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 17:04 Jak się dostanie do państwowego. Dobrze wiesz, że jak się nie jest "samotną matką", to nie jest to takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 17:10 Obecnie jest gwarantowane miejsce dla każdego trzylatka, wiec problemy się skończyły. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:18 arwena_11 napisała: > Widziałaś DARMOWĄ świetlicę? Bo ja się z tym nie spotkałam. A dzieci znajomych > chodziły. Tak. Ewentualnie wyprawka - blok rysunkowy, kredki - raz na rok. > Ale ja mówię o dojazdach do pracy, innych ciuchach itp. Aha, czyli ty nie "wychodząc do pracy" ubierasz się w takie byle co, że nie pokazałabyś się na oczy obcym ludziom ? A bilet miesięczny to koszt rzędu ok. 100 zł/miesiąc > A jak dziecko młodsze, to może i opiekunka. No widzisz, a osoby pracujące jakoś sobie radzą (np. przedszkole) - to koszt - niech będzie ok. 150 zł To razem w dalszym ciągu daje więcej o około 650 zl. Nie mów, że dla osób z minimalnym dochodem mieć czy nie mieć 650 zł to żadna różnica (mowa o budżecie domowym w wysokości 2660/miesiąc/3 osoby/), bo te dla ciebie nicnieznaczące ponad 6 stów to 1/4 ich budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 16:31 Koszt przedszkola to wydatek 150 zł? I licz 8-10h w przedszkolu a nie darmowe 5. Raczej bliżej 300-400 z wyżywieniem niż 150. Ja pracuję głównie w domu więc nie muszę być w garsonkach, eleganckich spodniach itd. Zupełnie inną garderobę miałam jak musiałam chodzić do pracy a zupełnie inną jak pracuję w domu. Teraz więcej spraw załatwiam przez telefon, więc jeansy i sweter wystarczą. Jak się spotykam z ludźmi, przebieram się, ale nie potrzebuję 10 zestawów. Bilet miesięczny na dwie strefy w Warszawie to 166 zł Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 16:40 Jak już piszesz o Warszawie - tutaj od 2017 przedszkola są darmowe. Co do garderoby - przypuszczam, że osoba zarabiająca tak mało, że rozważa rezygnację z pracy dla 500 zł nie ma pracy wymagającej garsonek i eleganckich spodni. Mało tego - ja sama w życiu takich rzeczy w szafie nie miałam, a pracowałam poza domem sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 16:50 Dla 6 latków. Dla młodszych 1 zł za godzinę powyżej 5h. Do tego wyżywienie ok 150 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 16:56 No właśnie w 2017 zniesiono tę złotówkę. Wyżywienie oczywiście kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 17:06 Zniesienie uzależniono od dochodu. Z tego co czytam 75% najniższej krajowej na osobę. Czyli jak rodzina na 3 osoby ma 3500 - to się już nie łapie. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 17:13 Gdzie to niby masz? Z tego co czytałam w Warszawie zniesienie opłat dotyczy wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 17:35 www.zaplo.pl/blog/ile-kosztuje-przedszkole/ jakby nawet nie było opłat. To samo wyżywienie to coś ok 200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 17:38 To co linkujesz to regulacje na poziomie całego kraju. Pisałam o Warszawie - tu przedszkola są bezpłatne bez względu na dochód. Płaci się za jedzenie. W domu tez dziecko być coś jadło, więc przynajmniej częśc tego kosztu i tak trzeba by ponieść. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 17:42 Obawiam się, że raczej wyjdzie podwójny koszt. Jak pamiętam moje dzieci w przedszkolu, to jadły śniadanie w domu, bo w przedszkolu często było coś dla nich nie nadającego się do jedzenia. Obiad był ok 12, więc w domu i tak jadły obiad, a wieczorem jeszcze kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 11:14 katja.katja napisała: > Patologią nie jest samo niepracowanie zawodowo. Jeżeli taka matka nie ma nałogó > w, dobrze zajmuje się dziećmi itp. to dlaczego miałaby "lepiej" codziennie jeżd > żąc do pracy na jakiś wygwizdów użerając się z ludźmi lub wykonując nudną, jedn > ostajną pracę typu pakowanie paczek za dokładnie tę samą kwotę? No i o to właśnie chodzi ! Państwo stworzyło takie warunki, że wielu kobietom nie opłaca się chodzić do pracy. Patologia polega nie na nałogach, ale na tym, że takie osoby pobierają 500+ zamiast pensji. A program miał wspomagać i być dodatkowym dochodem, a nie zastępować dotychczasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 11:16 katja.katja napisała: > za dokładnie tę samą kwotę? > Ona ma taką samą kwotę jak pracujący 1. Byloby prawdziwe, gdyby podjecie pracy skutkowalo utrata 500+ na wszystkie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:23 Ale przecież ja nie piszę o tym, co jest dla tej matki lepsze. Piszę o patologicznym systemie państwa, który umożliwia komuś nieróbstwo i pasożytowanie, ponieważ daje w zasiłkach i pincetach tyle, że ludziom nie opłaca się pracować. Pomijam to, że jest to zabójcze dla państwa i jego systemu finansowego, ale jest przede wszystkim niesprawiedliwe wobec innych pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:34 Ci pracujący też mogą "żyć tylko z zasiłków", wystarczy mieć dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:38 katja.katja napisała: > Ci pracujący też mogą "żyć tylko z zasiłków", wystarczy mieć dzieci. to teraz gazeciarz usiądź i chwilkę wytęż mózg. Jeśli WSZYSCY pracujący posłuchaliby twojej światłej rady, to skąd byłyby pieniądze na wypłatę zasiłków ? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 15:45 Ludzie święci! To nie o to chodzi, że wystarczy mieć dzieci, co jest zresztą totalną bzdurą, przecież nie każdy i nie w każdej chwili może mieć dzieci, jest też pewien określony czas na rodzenie. I nie po to się ma dzieci, żeby mieć z nich zarobek. Tego już by system tym bardziej nie udźwignął. Piszę cały czas o tym, że państwo nie powinno umożliwiać tej patologii i promować pasożytów i nierobów. Czy ty masz jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 21:13 'o dlaczego miałaby "lepiej" codziennie jeżdżąc do pracy na jakiś wygwizdów' Dlatego że dzieci dorosną i pójdą na swoje, a jej dochody spadną do zera. I jeżeli będzie wtedy stagnacja lub recesja, to do pracy nie wróci, lub wróci później, gorzej, na gorszych warunkach - i z okrągłym zerem w ZUSowskich zapisach. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 20:23 katja.katja napisała: > Ja gdybym miała dostać 1500 zł za siedzenie w ciepłym domku z własnymi dziećmi, > a 1500 czy nawet 1700 zł w byle jakiej pracy to też bym wybrała zasiłki. 1.500 a 1.700 + 1.000 Przekroczenie progu nie powoduje utraty 500+ na wszystkie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 17:50 No właśnie. Ale większość nie rozumie, że nieprzemyślane rozdawnictwo (1/3 najniższej krajowej na dziecko!!!) rozleniwia, rozwija postawy roszczeniowe...Ale przede wszystkim nie rozumie, że rozdawnictwo jest dla państwa niekorzystne w sensie makroekonomicznym, a pieniądze na zasiłki nie biorą się z nieba... Odpowiedz Link Zgłoś
0ldjoanna Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 13:14 Biedniejszym osobom, które mają prawo do tego świadczenia na pewno ono bardzo pomogło. Ja mam jedno dziecko, 500 plus nie dostaję, za to zauważyłam wzrost cen żywności i innych artykyłów pierwszej potrzeby. Za to np. moja koleżanka z podstawówki, samotna matka trójki dzieci, zarabiająca niewiele, ma na pewno dzięki temu dużo łatwiej. Żyli biednie, a teraz żyją po prostu normalnie, widzę na facebooku, że odwiedzają zoo i kręgielnię, w lecie byli nad morzem, dzieci są ładnie ubrane i ona też; tutaj zdecydowanie na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 16:04 Czyli zwalniamy z obowiązku płacenia na swoje dzieci tatusiów, zwanych popularne na forum płodzimierzami...lepiej niech płacą podatnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 16:13 A to przed 500 plus alimenciarze byli surowo ściągani? Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Chwalę 500+ 25.11.18, 16:33 W tv mówili, że to z racji pińcet +, VAT zostanie na tym samym poziomie. W końcu ktoś musi się na to rozdawnictwo złożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 09:19 Do grrru i miodowej 2. Przed 500+ nikt nie mówił, że w budżecie jest masa pieniędzy. Wprost przeciwnie. A teraz PiS tak twierdzi. Liczyłam na to, że ci którzy nie dostają pińceta skorzystają chociaż na niższym podatku VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 00:07 Ja zauważyłam tylko, że ceny lecą w górę, a matki masowo rezygnują z pracy, 'bo się nie opłaca'. Tyle. Mam nadzieję, że to rozdawnictwo naszych pieniędzy się jak najszybciej skończy Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Chwalę 500+ 26.11.18, 07:28 Niestety sie nie skończy, bo każdy chce wygrać wybory a 500+ to realna karteczka wrzucona do urny. To bardzo, ale to bardzo krzywdzący i niesprawiedliwy program. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 12:09 No to teraz biedne dzieciaki już nie w H&M będą kupować. Tylko w Zarze i Benettonie, a co! wyborcza.pl/7,155287,24219852,w-polsce-urodzilo-sie-mniej-dzieci-niz-rok-temu-co-na-to-politycy.html#nowaZajawkaGlownaMT Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:05 Ja nienawidzę być w ciąży i mieć małe dzieci, już jednak wolę iść do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 13:14 Ekstra. Proponuję iść o krok dalej i każdemu noworodkowi fundować mieszkanie i samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: Chwalę 500+ 28.11.18, 19:38 to jest rozdawnictwo bez refleksji. Miało byc więcej dzieci,już wiadomo, że jest mniej. Mnie ten program nigdy nie przekonywał i nie widze w nim nic dobrego. Ni to socjal ni to zacheta do posiadania dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś