Dodaj do ulubionych

Kotek- pytanie

29.11.18, 20:10
Drogie emamy, nasza kicia chowa się ogólnie zdrowo i rośnie, jest fajna i jest myślę z nami szczęśliwa. Przypomnę, że to kotek, który podszedł do nas, chwycił za serce, wzięliśmy i dbamy. To ja kiedyś założyłam temat "Mały kotek z ulicy". Systematycznie mamy wizyty u weta, ale niepokoi nas pewien problem, otóż kicia od czasu do czasu ma objaw jakby się zakrztusila, coś takiego jakby coś w gardle jej utknelo. Zglaszalismy to weterynarzowi, osłuchał ją, stwierdził, że w płucach bez zmian. Jeszcze podejrzewał, że może gdy weźmie ostatnią tabletkę przeciw robakom, bo może to być przyczyną, że jakieś paskudztwo jeszcze siedzi. Poradzcie coś proszę, co to może być. Ostatnio trzy razy się zdarzyło w ciągu tygodnia.
😕
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 20:11
      Kłaczki?
      • nota_bene0 Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 20:12
        klamkas napisała:

> Kłaczki?

Nie mam pojęcia🤔
        • klamkas Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 20:17
          To spróbuj pasty odkłaczającej, ale na przyszłość wysiej owies czy inne zielsko.
    • tojamarusia Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 20:14
      Zapewne kłaczki
    • mysiulek08 Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 20:19
      Robale plucne, wytlucze to tylko panacur
      • mamtrzykoty Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 21:46
        Ale to wcale nie ma w ulotce informacji, że robaki płucne zabija, więc skąd wiesz, że zabija?

Ja znam tylko advocate spot-on na robale płucne.

A ten objaw wykaszliwania i przełykania, to przy zwykłych glistach się pojawia w czasie przechodzenia z płuc do układu pokarmowego, więc wcale nie muszą być płucne, tym bardziej, że w Polsce to jest bardzo rzadko spotykane.
    • mamtrzykoty Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 20:24
      Robale.
      Takiego malucha trzeba odrobaczać przez jakiś czas systematycznie, żeby się pozbyć robali.
    • jak_matrioszka Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 20:41
      Nasz kot wyrzyguje kłaczki, ale to trudno przeoczyć, tzn. tego kłaczka. Zdaża sie też mu "szczekać", czyli wydawać odgłos jakby khy-khy, ale to w sytuacjach kiedy ktoś obcy jest pod drzwiami.
      Jak wyglada takie krztuszenie sie? Coś kot wypluwa wtedy?
      • mamtrzykoty Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 20:59
        Kaszle, wykrztusza i przełyka.
        • jak_matrioszka Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 21:05
          Masz na myśli przypadek robaków, dobrze rozumiem?
          Przypadek najlepszy nauczyciel, gdyby sie mojemu trafiło, to już jakaś diagnoze do konsultacji mam. Te robaki dorosłym, niewychodzacym kotom też sie trafiaja? Wspólna miska z woda z człowiekiem i z psem myśliwskim, wiec jakiś tam kontakt ma.
          • mamtrzykoty Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 21:30
            Jak masz w domu psa, to się mogą bardzo często trafiać, bo pies na futrze wiele różnych rzeczy z dworu przynieść może.
        • dziennik-niecodziennik Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 22:44
          To robale.
      • nota_bene0 Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 21:21
        jak_matrioszka napisała:

> Nasz kot wyrzyguje kłaczki, ale to trudno przeoczyć, tzn. tego kłaczka. Zdaża s
        > ie też mu "szczekać", czyli wydawać odgłos jakby khy-khy, ale to w sytuacjach k
        > iedy ktoś obcy jest pod drzwiami.
        > Jak wyglada takie krztuszenie sie? Coś kot wypluwa wtedy?

Nic nie wypluwa, coś jakby chciał z gardła wypluc, odgłos jak gdyby coś w przełyku się zatrzymało.
        • jak_matrioszka Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 21:25
          Zdecydowanie nie kłaczek.
        • happy_end Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 21:27
          Mam ten sam problem, takie parskanie jakby. Ja podejrzewam nicienie, bo zdarzyło mu się zwrócić dowód rzeczowy uncertain Mojego wożę co dwa tygodnie na odrobaczanie, teraz będzie piąty raz i mam nadzieję na zakończenie sprawy, bo zdecydowanie się problem wycisza i parskanie jest już sporadyczne.

• nota_bene0 Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 21:42
            O tak takie parskanie właśnie.
    • heca7 Re: Kotek- pytanie 29.11.18, 21:37
      Albo nadal robaki albo...
      www.youtube.com/watch?v=GBSWkuFP4ZU big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka