Dodaj do ulubionych

striptiz w przyrodzie

29.11.18, 20:58
gapiłam się dzisiaj przez okno, i tak mi przyszło do głowy, że drzewa są dla mnie piękniejsze nago niż ubrane w liście.

no i lubię, kiedy widać tyle nieba.
i wszystkie kolory gałęzi...

(przepraszsz za nudną wypowiedź o drzewach, ale hit w stylu wątku, gdzie w jedno został ujęty problem akceptacji romansu z żonatym i dylemat związany z zapraszaniem gości na święta... it's above my paygrade...)
Obserwuj wątek
    • ciapkiwciapki Re: striptiz w przyrodzie 29.11.18, 21:02
      a ja wolę zieleń. ale mam kilka dereni - zielone i czerwone gałęzie przeplatające się ze sobą - cudny widok. zamiaruję posadzić derenie w formie żywopłotu; wprawdzie nie są zimnozielone ale te gałęzie @!
      co mi przypomniało , że chyba zamroziłam miniaturowy jaśmin>crying rósł sobie w donicy, miałam wkopać przed mrozami i zapomniałam....
      • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 29.11.18, 21:17
        ja zamroziłam różę w donicy...

a dereń posadziłam ostatniej wiosny przed kuchennym oknem, i pokochałam. żywopłot, to fajny pomysł.
    • mary_lu Re: striptiz w przyrodzie 29.11.18, 21:09
      Wszystko lubię, uwielbiam zmienność pór roku. Teraz wichury, mgły, bieganie w marznącej mżawce, bure fale morza i wody przed moimi oknami. Widoki industrialne też lubię, często przejeżdżam obok rafinerii i wtedy koje dziecko szyderczo burczy znad telefonu "tak, wiem mamo - tu naśladuje moje oźywienie głosu - mamy szczęście, źe tu mieszkamy, mamy Boźe Narodzenie cały rok"
      • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 29.11.18, 21:15
        gdzie mieszkasz??

bo bure fale morza i podświetlone "machine cities" baaardzo mi się kojarzą z miejscem, gdzie mieszkałam przed dziesięciu laty - a było to we Flandrii.
        ale tam drzewa, poza tymi wzdłuż kanałów, były rzadkością.

za morzem strasznie tęsknię.
        • mary_lu Re: striptiz w przyrodzie 29.11.18, 21:19
          Gdańsk. Zawsze się śmieję, źe sama sobie zazdroszczę miejsca zamieszkania.
          • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 29.11.18, 21:35
            zazdroszczę tego Gdańska...
      • chatgris01 Re: striptiz w przyrodzie 29.11.18, 21:19
        Zazdroszcze morza przed oknami. Niechby nawet bylo bure...
        • mary_lu Re: striptiz w przyrodzie 29.11.18, 21:24
          Aż tak dobrze nie mam. Ale mam morze w zasięgu dłuższego biegu, a przed oknami piękny szeroki kanał uchodzący do morza. Ze statkami, żaglówkami i wszelkimi atrakcjami smile
          • chatgris01 Re: striptiz w przyrodzie 29.11.18, 21:34
            Tez fajny widok smile
    • cauliflowerpl Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 08:37
      A ja najbardziej lubię drzewa wiosną.
      Człowiek nie zdaje sobie sprawy, ile odcieni zieleni istnieje w przyrodzie.
      • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 11:08
        o wiośnie, to ja póki co, wolę nie myśleć...
        jeszcze tyle czasu.
    • alpepe Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 08:41
      Chyba się przejdę do swojego starego mieszkania i ci cyknę fotkę. Tam jest przepiękny widok przez drzewa na szkołę. Uwielbiam tamten widok, południowy zachód, stare lipy i topole i szkoła z czerwonej cegły.
      • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 11:15
        wyobraziłam sobie widok na szarą "tysiąclatkę", a potem uznałam jednak, że pewnie chodzi o budynek o nieco innej architekturze...
    • bei Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 08:44
      Cudny wątek😊
      • cauliflowerpl Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 09:01
        Trzeba zdjęć dorzucić.
        To co? Jest robota na wekend? wink

Ja ze swojej strony poproszę o zdjęcie z widokiem na morze, bo fakt, że ludzie mają z okna widok na morze nie tyle przyprawia mnie o zzielenienie z zazdrości, co w ogóle uważam za życiową niesprawiedliwość, że inni mają a ja nie.
        • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 11:14
          super pomysł
          :~)
          • cauliflowerpl Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 16:53
            No więc u mnie opadnięte liście odsłoniły: mosty, zamki i kościoły smile Mosty to obfotografuję wszystkie na dniach, bo ładne są a przez większą część roku ich nie widać.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ac/lj/uy6c/3isApofm5Na6kgjR5B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ac/lj/uy6c/B2nGKDVaBd1KabuB4B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ac/lj/uy6c/qlTU108sxNupDoMcMB.jpg
            • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 22:31
              lubię to!

te wierzby, trzciny... są w Hiszpanii?
              • cauliflowerpl Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 22:40
                Są, a jakże. U nas na polnocy roślinność prawie jak w Polsce, jak ktos liczy na palmy to sie srodze zawiedzie wink
                Topoli masa rosnie, kompletnie nieegzotycznych.
                • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 22:45
                  architektura wspaniała.
                  mężowi nie pokażę, boby mi uciekł...!
    • aqua48 Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 08:53
      Ja najbardziej lubię świerki i jodły obsypane zimą czapami śniegu. Mają w sobie taki milczący majestat. I trzeba bardzo uważać by nie zrobiły psikusa strącając ci za kołnierz fury mokrego śniegu, jeśli podziwiając ich piękno nieuważnie potrącisz gałąź.
      • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 11:09
        no las w świeżym śniegu to jest osobny temat!
    • borem.lasem Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 11:33
      Przeczytałam striptiz przy porodzie... Idę walnąć kawę...
      • stephanie.plum Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 11:52
        to byłoby coś - Ty rodzisz, oddychasz, przesz, a wokół Chippendales dają z siebie wszystko...
        • borem.lasem Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 12:34
          Ahaha już to widzę wink przychodzi taki przebrany za lekarza... Umarłabym ze śmiechu!
        • zuleyka.z.talgaru Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 15:25
          Padlamsmile
        • jak_matrioszka Re: striptiz w przyrodzie 07.12.18, 19:30
          Chipendales to by sie 9 miesiecy przed porodem bardziej sprawdzili wink
    • angazetka Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 13:48
      Cudowny tytuł wątku <3
      • xyxzza Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 17:32
        Moje pierwsze skojarzenie to papuga wyskubująca sobie pióra 🙈
    • mayaalex Re: striptiz w przyrodzie 30.11.18, 23:21
      Wlasnie dzis myslalam o drzewach bo zauwazylam ze w Brukseli jeszcze sie troche lisci gdzieniegdzie ostalo smile i chyba najbardziej lubie te jesienne, kolorowe. i potem kwitnace, na wiosne.
      Ech, jesien mielismy ciepla tego roku, teraz tylko jeszcze grudzien (ale juz wszedzie sa swiatelka i ozdoby wiec zaraz sie cieplej na sercu robi) i potem styczen i luty jako zimowe pewniaki - a od marca mozna juz marzyc, ze za chwile przyjdzie wiosna smile
    • cauliflowerpl Re: striptiz w przyrodzie 07.12.18, 19:07
      Ukazały się też ohydztwa najprawdziwsze.
      Gniazda "osa azjatyckiego" jak ja go nazywam. Wpiszcie w google "avispón asiático". Paskudztwo jak nasz szerszeń a do tego morderca pszczół.
      Nie wiem, dlaczego mówili w TV, żeby nie powiadamiać straży jeśli gniazda są z dala od siedzib ludzkich, bo nie atakują, bo o tej porze już śpią (a gucio, latały dziś, widziałam), skoro przecież te gniazda są pełne larw, które na wiosnę wylezą. Chyba. Chyba tak to działa.
      Ale teraz czytam, że usuwają gniazda. Więc w poniedziałek zadzwonię gdzie trzeba.
      Gniazda są wielkości piłki do koszykówki.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ac/lj/uy6c/DjdIh3giHzthj2VQUB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ac/lj/uy6c/QbYcrgAa5WJIJAa7DB.jpg
      • lilia.z.doliny Re: striptiz w przyrodzie 09.06.19, 10:46
        te banie to niemily wyglad
        • cauliflowerpl Re: striptiz w przyrodzie 09.06.19, 16:30
          Mnie zawsze ciary przechodza z obrzydzenia.
          • bywalec.hoteli Re: striptiz w przyrodzie 09.06.19, 17:36
            Przy czym ?
    • jak_matrioszka Re: striptiz w przyrodzie 07.12.18, 19:28
      stephanie.plum napisała:

"Gapiłam się dzisiaj przez okno, i tak mi przyszło do głowy, że drzewa są dla mnie piękniejsze nago niż ubrane w liście."

U mnie przyroda za maż sie wybiera, biała suknia i welon długi już obsztalowane smile
    • bardzo-dobry-kochanek Re: striptiz w przyrodzie 09.06.19, 16:19
      stephanie.plum napisała:
      drzewa są dla mnie piękniejsze nago niż ubrane w liście.
      >

Dla mnie też.
      https://t.wallpaperweb.org/wallpaper/darkart/1920x1080/3D_Fantasy_Places_HD_0040.jpg
    • piataziuta Re: striptiz w przyrodzie 09.06.19, 17:26
      Drzewa bez liści są piękne, melancholijne i bardzo malownicze.

Ale zwróć uwagę, że jak drzewa wystrzelą gęsta soczystą zielenią (czyli mnie więcej teraz: w obliczu ostrego słońca i po deszczach), to pod drzewami tworzy się zielono-błekitny wibrujący gradient stężenia cieni i wilgotnych kolorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka