Dodaj do ulubionych

Kontrola z kuratorium

30.11.18, 14:28
Hej,znowu wątek szkolny.Szkoła podstawowa,8 klasa i coraz gorsze oceny z j.polskiego całej klasy.Ostatnia kartkowka kilkanaście jedynek.Pani uważa,ze to ich wina,nic nie rozumieją,piszą głupoty itd.Kartkówki z lektur polegają na zadaniu absurdalnych,bardzo szczegółowych pytań .Nikt normalny po przeczytaniu książki nie zna na pamięć wszystkich szczegółow.Z panią nauczycielką podobno bardzo trudno się rozmawia i nic to nie daje.Mam pytanie,czy ktoś przerabiał temat zgłoszenia podobnej sprawy do kuratorium i czy w ogóle warto?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 14:52
      Takie sprawy się załatwia:
      a) na piśmie - żeby był ślad w papierach, a odpowiednie osoby/instytucje były zobowiązane dać odpowiedź również na piśmie
      b) zachowując "drogę służbową" - zatem najpierw dyrektor (pismo złożone w sekretariacie na dziennik podawczy, wziąć poświadczenie na kopii), a dopiero gdy to nie przyniesie żadnych skutków - kuratorium.

Niemniej jednak opinia - nawet większości rodziców - iż pani wymaga rzeczy, których Nikt normalny po przeczytaniu książki nie zna na pamięć może być tylko subiektywnym wrażeniem, a wymagania w zupełności zwyczajne jak na 8 klasę. To też weźcie pod uwagę, zanim zrobicie z siebie wariatów.
    • ola_fatyga Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 15:10
      >Kartkówki z lektur polegają na zadaniu absurdalnych,bardzo szczegółowych pytań .Nikt normalny po przeczytaniu książki nie zna na pamięć wszystkich szczegółow.

Cóż to za ciężka lektura? Podaj jakiś przykład absurdalnego pytania...

>Z panią nauczycielką podobno bardzo trudno się rozmawia i nic to nie daje.

Czyli nawet jeszcze nie rozmawiałaś?

>Nikt normalny po przeczytaniu książki nie zna na pamięć wszystkich szczegółow.

Tutaj trafiłaś w sedno. Żyjemy w czasach, w których różnego typu deficyty intelektualna są normą

>
      • rosa-fira Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 20:22
        Ja nie autorka ale moja córka kilka lat temu na teście sprawdzającym z lektury miała pytanie: jakiej rasy był Saba (W pustyni i w puszczy).
        • nickbezznaczenia Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 20:40
          Wcale nieskomplikowane pytania i po wielu latach pamiętam,że to był mastiff.
          • natalia.nat Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 21:39
            Nie zawsze czytając książkę zapamiętuje się każdy szczegół, na przykład ktoś kto lubi psy zapamięta rasę, a ktoś inny zapamięta zupełnie inny szczegół, którego nie zapamiętał ten pierwszy.
            Są to zupełnie nieistotne kwestie do przerabiania lektury i zrozumienia jej sensu. Żaden nauczyciel nie powinien wymagać ich znajomości.
            • nickbezznaczenia Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 21:41
              Saba jest zdecydowanie dość istotną postacią w tej książce.
              • natalia.nat Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 21:57
                Nie zgodzę się. Ja przerabiałam i moje dziecko przerabiało i o rasie nie było w ogóle wspominane. Po prostu pies Saba i tyle.
                • nickbezznaczenia Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:01
                  A ja się nie zgadzam z Tobą.
                • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:03
                  Co masz z tym "przerabianiem"? Jak nie było wspomniane podczas "przerabiania" to jest nieistotne? Pies jest ważną postacią, był opisany bardzo dokładnie i tyle. Z czym "się nie zgodzisz"? Że to ważna postać? Bo podczas przerabiania nie wspomniano? A z toku wydarzeń książki aby nie wynikło, że jest istotny?
                  • natalia.nat Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:23
                    No przecież piszę wyraźnie. Dla tej konkretnej lektury nieistotne jest, jakiej rasy był ten pies. Jak ktoś chce to pamiętać, to niech sobie pamięta. Nikt tego nie broni. Nauczyciel nie powinien wymagać znajomości tego szczegółu. Nigdzie nie napisałam, że postać tego tego psa jest nieważna.
                    Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje. Wolno mi.
                    • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:31
                      Tak, piszesz wyraźnie.
                      Na post o treści: "Saba jest zdecydowanie dość istotną postacią w tej książce.", odpisałaś: "Nie zgodzę się."

A nauczyciel może jak najbardziej sprawdzać czy dziecko wie jak wyglądała jedna z ważniejszych postaci. Tak, możesz się nie zgadzać. Wolno Ci. W ogóle nie musisz w sumie ani czytać, ani dziecka zachęcać, ani nauczycieli szanować, a nawet wolno Ci wychować dziubdziusia w przeświadczeniu że ważne jest tylko to, co on sam uzna za ważne. Zgadzam się w stu procentach że Ci wolno.
                      • natalia.nat Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 23:02
                        "Nie zgodzę się" było sformułowane ogólnie, dotyczyło ważności rasy psa w lekturze, nie była to odpowiedź wprost na post wyżej. Dalsza część mojej wypowiedzi chyba to potwierdza: "Ja przerabiałam i moje dziecko przerabiało i o rasie nie było w ogóle wspominane. Po prostu pies Saba i tyle."
                        I na podstawie mojej opinii, że nauczyciel nie powinien wymagać znajomości szczegółów z lektur, wyciągnęłaś wniosek na mój temat i na temat mojego dziecka. Słabe. W każdym razie ja na tym poziomie nie zamierzam prowadzić dyskusji.
                        • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 23:09
                          "nie była to odpowiedź wprost na post wyżej" - to po co ją tak podpięłaś? big_grin

"Po prostu pies Saba". A Kali po prostu człowiek, rasy nieokreślonej big_grin
        • dorotkamaskotka Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 20:56
          To było pytanie sprawdzające, czy dziecko przeczytało książkę. W filmie Saba jest innej rasy niż w książce.
          • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 21:38
            Nie pamiętam jaki był w filmie, ale że w książce był mastif też pamiętam do dzisiaj.
          • natalia.nat Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 21:54
            A nauczyciel jest jakimś komisarzem śledczym?! Jeżeli ktoś na podstawie streszczeń i innych bryków jest w stanie poznać lekturę na tyle, żeby ją zrozumieć i umieć zinterpretować, to już jest jego sprawa. I co, nauczyciel postawi jedynkę, bo uczeń nie zna rasy psa z "W pustyni i w puszczy" albo nie wie, w jaki sposób Jagienka z "Krzyżaków" tłukła orzechy? Takie szczegóły, niepotrzebne zresztą, mogą umknąć i temu kto przeczytał. Dajcie żyć.
            • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 21:58
              Nie znam żadnego nauczyciela, który postawiłby jedynkę za brak odpowiedzi na jedno pytanie tego typu, więc nie ma powodu do ekscytacji. Dajemy żyć, ale prawo nauczyciela sprawdzić czy uczeń czytał, czy tylko coś tam kojarzy.
              • thea19 Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:34
                moja polonistka z liceum postawila wszystkim paly za to, ze nie dalo sie opowiedziec chronologicznie giaura bez luk w historii. to byl dramat a nie nauczyciel.
    • jematkajakichmalo Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 15:28
      Pamietam jak szlam do liceum (to byly te czasy jak podstawowka miala 8 klas) i tez wiele osob przezylo szok, wlasnie z polskiego. To byl dokladnie ten sam problem (dla nas uczniow ma sie rozumiec). Kartkowki i bardzo szczegolowe pytania z lektur. Nam tez wydawaly sie one absurdalne, ale pani chodzilo tylko o to, zeby uczniowie czytali lektury, a nie ich streszczenia. I zapewniam Cie, ktos kto naprawde przeczytal ksiazke zapamieta nawet szczegoly.
      • jematkajakichmalo Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 15:30
        Po 2-3 takich akcjach nagle oceny byly duzo lepsze, czyli mozna? Mozna.
        A to kuratorium to sobie odpusccie, bo Was wysmieja.
        • hanusinamama Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:43
          Dokładnie tez tak miałam. Po 1 i 2 za jdna kartkówke wiedzielismy ze nie dosc ze trzeba czytac lektury to jeszcze sobie takie pierdółki czy szczegóły wypisywać. I nikt sie tego nie uczył na pamięć. Na maturze polonistce podziekowałam za takie wymagania
      • verdana Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 15:50
        Zapewniam, że choć czytam bardzo, bardzo dużo i to uważnie, a nie zapamiętuję nieistotnych szczegółów. Literatura to nie jest praca naukowa, gdzie ważne są wszystkie informacje.
        • chocolate-cakes Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:55
          Ja też. Czytam bardzo dużo i bardzo szybko. Nie pamiętam szczegółów smile
          • yuka12 Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:27
            "W pustyni i w puszczy" przeczytalam chyba ze 3 razy i zdecydowanie ani wtedy ani dzisiaj nie znalam, jakiej rasy byl Saba (za to pamietam, ze byl wyjatkowo duzy, silny i odwazny). Moze dlatego, ze nigdy sie specjalnie nie interesowalam rasami psow (mieszkalam na blokowisku w duzym miescie i zwierzeta w calosci mi ani ziebily ani grzaly), a moze czytam za szybko i za duzo, zeby takie drobiazgi pamiec. Ale za moich czasow (smile) nie bylo brykow i streszczen do nabycia w kazdym kiosku, nawet lektury czasem bylo ciezko wypozyczyc (a kupno chyba tylko spod lady), wiec szczegolowe wywiady nt. czytelnictwa lektur nie byly potrzebne. Albo ktos czytal albo nie. W wiekszosci czytano smile.
            • ichi51e Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:30
              Ja tylko pamietam ze Bella z Belli i Sebastiana byla bernardynem. Jakims wielkim mutantem. O Sabie nie wiem dlaczego myslalam ze byla dogiem
              • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:32
                Dogiem była w filmie chyba.
              • nickbezznaczenia Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:42
                Tak bernardynem, Który nazywa się pirenejski pies górski. big_grin
                • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 23:19
                  big_grin
                • ichi51e Re: Kontrola z kuratorium 01.12.18, 10:56
                  Mutantem w kazdym razie big_grin
      • ichi51e Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 16:10
        Teraz to w brykach sa wlasnie szegoly bo wiadomo ze o nie sie beda pytac
        • arwena_11 Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:13
          Dokładnie. Moje dziecko ostatnio doszło do wniosku, że nie opłaca się czytać lektur. Wystarczy streszczenia. Bo czytając lekturę nie zwraca się uwagi na mało ważne szczegóły. W streszczeniach są one podkreślane - czyli wiadomo, że nauczyciele o takie pierdoły pytają.
      • sarah_black38 Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:12
        jematkajakichmalo napisała:

> I zapewniam Cie, ktos kto
        > naprawde przeczytal ksiazke zapamieta nawet szczegoly.
        >

Spuścizną po PRL-lu jest m.in. zasada, że obywatel nie ufa państwu, a państwo nie ufa obywatelowi. Ideałem, a może utopią, byłoby przeczytanie lektury jako obowiązkowe dla każdego ucznia i nierobienie głupich kartkówek mających za zadanie, sprawdzić czego uczeń nie zapamiętał. Pytanie z kartkówki u mojego dziecka po przeczytaniu ,,Władcy Lewawu" - w jakim kształcie miał znamię na czole jeden z bohaterów?. Zaręczam - dziecko książkę przeczytało, ja przepytałam ze znajomości treści, o plamce nie pomyślałyśmy, że to takie ważne i wnosi coś istotnego w temat. Zohydzić można tym sposobem czytanie książek.

Ze swojej ,,kariery" szkolnej nie przypominam kartkówek z lektury, przeczytać było obowiązkowe i w dobrym tonie. Dzięki temu nie obrzydziłam sobie czytania i dziś książki są moją wielką miłością smile
        • sarah_black38 Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:14
          Wiem , po znaku zapytania nie stawia się kropki tongue_out. Zdanie uległo edycji, kropka została .
        • little_fish Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:29
          Mój syn jest w 3 klasie gimnazjum. Nie miał ani jednej kartkówki ze znajomości lektury. Nauczycielka tak omawia z uczniami lekturę na zajeciach, że wyłapuje tych, którzy nie przeczytali. Nie wiem jakie są konsekwencje. Generalnie dzieci lektury czytają czyli efekt osiągnięty
        • natalia.nat Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:08
          Dokładnie.
          To tak wygląda, jakby nauczycielowi zależało, żeby tego ucznia przyłapać na tym nieistotnym szczególe i mieć satysfakcję.
      • rosa-fira Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 20:57
        Nie zapamięta. „W pustyni i w puszczy” bardzo kubiłam swego czasu i przeczytałam ją kilka razy. Rasy psa nie zapamiętałam, jedynie to, że był duży.
        • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 21:29
          A ja tylko raz i to z bólem a pamiętam że mastif bo później sprawdzałam jak taki pies wyglada big_grin
    • anilka Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 15:39
      A byłaś na indywidualnej rozmowie i nauczyciela? Nie.
      Pewnie są konsultacje, zebrania, idź i porozmawiaj na początek o SWOIM dziecku, dowiedz się co mu idzie słabiej, za co konkretnie ma oceny jakie ma, jak wyglądają kartkówki, jak może je poprawić.
      Chcesz iść do kuratorium a w szkole jeszcze nie byłaś.
      I podaj może jak a lektura i jakie pytanie było.
      • maderka Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 16:22
        Cała klasa ma deficyty intelektualne?Nawet uczennica z dyplomem laureata z olimpiady polonistycznej otrzymała 1.Byli już rodzice na rozmowach i to nic nie dało.Ja się wybieram również. Nie,oceny nie są lepsze tylko coraz gorsze.Aktualnie z lektury przeczytanej i lubianej. Myślę o kuratorium,ponieważ my rodzice jesteśmy często bezsilni.U dyrekcji ciężko osiągnąć cokolwiek.Mamy się cieszyć,że w ogóle są nauczyciele..pytania dotyczą rzeczy,co do której są w książce 3 słowa.rozumiem,że niektórzy w to nie wierzą ,bo nam też jest trudno to ogarnąć.
        • anilka Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 16:55
          Ale napisał ci już ktoś wyżej, że idzie się do nauczyciela, bierze się kartkówkę , analizuje się ją, potem do dyrektora, a w dalszej kolejności do kuratorium.
        • katriel Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:26
          > Nawet uczennica z dyplomem laureata z olimpiady polonistycznej

Przez ostatnie sześć lat nie było wśród laureatów Olimpiady Literatury i Języka Polskiego ani jednej uczennicy ze szkoły podstawowej. Może po prostu z dyplomem konkursu kuratoryjnego?

(Przepraszam, że się czepiam, ale ten sam błąd notorycznie jest popełniany przy omawianiu sukcesów młodzieży uzdolnionej matematycznie. O wszelkich konkursach hurtem mówi się "olimpiada". A tymczasem między OM a pomniejszymi konkursami jest naprawdę dramatyczna różnica poziomów. W konkursach polonistycznych pewnie jest podobnie. Znaj proporcją, mocium panie.)
    • daniela34 Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 16:20
      Podaj przykłady tych pytań ze znajomości lektur, bo jak widzisz, powyżej, część forumek uważa, że przesadzasz. Ciężko ocenić, czy to rzeczywiście absurdalnie szczegółowe pytania
      • ichi51e Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 16:24
        Absurdalne to “o jakim zwierzeciu mowa na stronie 327” “pod kim sluzyl Czesnik” srednio absurlane “jak mial na imie ojciec Kalego” normalne to “w jakim wieku byl stary subiekt”
        • ichi51e Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 16:25
          *srednio absurdalne
          • daniela34 Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 16:30
            😀 czy w pierwszej scenie Krzyżaków okna w gospodzie były otwarte czy zamknięte ?
            • krisdevalnor Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 16:57
              daniela34 napisał(a):

> 😀 czy w pierwszej scenie Krzyżaków okna w gospodzie były otwarte czy zamknięte
              > ?
              😃
              • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:16
                Otwarte, bo przez nie uslyszeli jak księżna ze świtą ciśnie do gospody tongue_out big_grin
                • daniela34 Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:12
                  Błony z okien były powyjmowane więc faktycznie - otwarte smile
    • silenta Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 17:12
      Ja pamiętam sprzed 20 lat z liceum pytanie ze znajomości Potopu "kogo Roch Kowalski uważał za swoją żonę". No i wtedy nie wiedziałam, mimo że książkę przeczytałam z przyjemnością.
      • iwoniaw Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:10
        A to akurat dziwne, że nie pamiętałaś, bo akurat ta postać występuje niemal wyłącznie z frazą "ja jestem Roch Kowalski, a to pani Kowalska" i wątek miłości do osobistego oręża jest tu dość długo wałkowany w ten, w zamiarze autorskim humorystyczny, sposób. Ja bym takiego pytania nie uznała za absurdalne, raczej za sprawdzające, czy uczniowie rozumieją, co czytają.
        • silenta Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:31
          Teraz to i ja się dziwię, że nie pamiętałam. Ale nie uważam tego pytania za absurdalne, podaję tylko jako przykład sprawdzenia znajomości lektury.
          • iwoniaw Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:35
            Ale nie uważam tego pytania za absurdalne, podaję tylko jako przykład sprawdzenia znajomości lektury.

No więc właśnie, samo sprawdzanie znajomości lektury ma sens. Nie przeczę, że jakiś nauczyciel może dawać "pytania absurdalne", ale autorka wątku nie podaje konkretnych przykładów - a szkoda.
    • kandyzowana3x Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:36
      Podlacze sie pod pytanie bo watek poboczny. Czy moze wie ktos jak w polsce rozliczani sa nauczyciele z wynikow nauczania swoich uczniow?
      • betty_bum Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:47
        Nie są, bo wtedy wszyscy mieliby szóstki od góry do dołusmile
    • betty_bum Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:45
      Kuratorium nie zajmuje się sprawdzaniem pytań na kartkowkach z lektur
      • chocolate-cakes Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 18:59
        No to gdzie autorka wątku ma iść, komu naskarżyć? Gdybym była pewna swoich racji, to znaczy gdybym znała się na nauczaniu języka polskiego to bym udała się do kuratorium.
        • betty_bum Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:06
          Może do dyrektora szkoły?
          Gdyby każdy rodzic przychodził do kuratorium z pytaniem czy pytania z kartkówki są prawidłowe to byłby cyrk.
          Nie można w kuratorium skarżyć pytań z matur, to chyba z kartkówek w jakiejś szkole też nie.

• chocolate-cakes Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:16
            Matura to OKE.
          • chocolate-cakes Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:17
            Skarżyć sobie można, kto autorce wątku broni smile
            • betty_bum Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:22
              Dziesiątki tysięcy szkół, setki tysięcy nauczycieli, miliony kartkówek i jeszcze więcej pytań na nich, poważnie ktoś chce to sprawdzać?
              • chocolate-cakes Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:26
                A dokąd mają iść te matki, które uważają, że nauczyciel źle uczy. Dyrektor już ma dość i nie chce ich słuchać, wychowawca nic nie pomoże to niech idą do kuratorium smile
                • betty_bum Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:34
                  Niech idą, ale ja w tym sensu nie widzę
                  • chocolate-cakes Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:35
                    Ja też nie smile
        • hanusinamama Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 19:45
          Ja bym zaczeła od nauczycielki (z tekstu wynika ze nie był) potem do dyrektora...moze Pani oleje sprawe, stwierdzi ze nie jej sprawa czy dzieci czytaja opracowania czy lektrury ale nich rodzice potem w LO nie będą mieli pretensji...
          • maderka Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 20:15
            Pytania są na temat osób ,o których jest mowa w przypisach.Lub co ktoś odłożył na półkę w czyimś domu i.jaki kolor wachlarza miala Telimena itd.dokladnych pytań nie przytoczę,bo wiadomo nie widzialam kartkówek na oczy.Do nauczycielki się wybieram .O kuratorium zapytałam ,czy to w ogóle ma sens i czy ktoś to przerabiał.Ale pewnie nie ma..Już nawet córka przerobiła sobie wszystkie dostepne testy,które znalazła w internecie na temat ostatniej lektury.Ale tak durnych pytań nigdzie nie było.Naprawdę bym to odpuściła,ale ósma klasa i ocena z j.polskiego jest ważnasad
            • 35wcieniu Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 21:36
              Chyba trollujesz, nie? Raz że się źle podpięłaś, dwa że jak kartkówek na oczy nie widziałaś, a dziecko nie bylo w stanie sobie pytań zapamietać ani zapisać, to z czego chcesz robić awanturę? No i trzy - niech dziecko nie przerabia sobie lektur z internetu tylko czyta raz a dobrze. Przerobiła, a tak durnych pytań nie było, ale jakich to sama nie wiesz, bo nie widziałaś kartkówki, a dziecko nie pamięta. Ciśnij do kuratorium, powodzenia.
            • iwoniaw Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:16
              dokladnych pyt
              > ań nie przytoczę,bo wiadomo nie widzialam kartkówek na oczy

No to chyba sobie żartujesz z tym kuratorium (nawet do dyrektora nie masz z czym iść - przecież NIE WIESZ jakie to tak naprawdę były pytania, więc tym bardziej nie możesz stwierdzić, czy były "absurdalne" czy nie).

Już nawet córka przerobiła sobie wszystkie dostepne test
              > y,które znalazła w internecie na temat ostatniej lektury.Ale tak durnych pytań
              > nigdzie nie było

Czyli twój zarzut brzmi: nauczycielka sama układa sprawdziany, zamiast dawać gotowce z netu? Paradne big_grin Idź koniecznie na skargę, to skandal nad skandale big_grin
            • gulcia77 Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 22:25
              maderka napisała:

Już nawet córka przerobiła sobie wszystkie dostepne test
              > y,które znalazła w internecie na temat ostatniej lektury
              A może wystarczyłoby po prostu lektury czytać? Ze zrozumieniem?
              • maderka Re: Kontrola z kuratorium 30.11.18, 23:20
                No cóż.chyba niektóre dziewczyny nie czytają ze zrozumieniem.lektura przeczytana.przerabianie testów nie jest zamiast.jest próbą znalezienia najbardziej dziwnych i szczególowych pytań,żeby dostać dobrą ocenę.Ubtej pani nie wystarczy czytać że zrozumieniem.właśnie o tym jest ten wątek.dokładnych pytań znam już kilka,ale nie będę już pisać.hejt tu jest wstrętny i przyznam,że pierwszy raz doświadczam.tego na własnej skórze .Aha,i dla rodziców mających dzieci w szkole jest oczywiste,że sprawdzianów i kartkówkek nie widzimy,bo w tym celu trzeba się udać do szkoły,co właśnie zrobię.Dzieci też nie znają na pamięć wszystkich pytań,ale część już się udało..to znaczy,że jestem.trollem..litości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka