IP: *.core.net.pl 19.07.03, 10:11
"Nielegalne będzie: rozprowadzanie (nawet za darmo), sprzedawanie, tworzenie,
rozbudowywanie i reklamowanie narzędzi i programów służących do obchodzenia
zabezpieczeń przed kopiowaniem. Dotyczy to zarówno płyt CD-Audio jak i DVD.
Niemcy posunęli się dalej i wprowadzili własny dodatek do EUCD, zakazując
publicznego dyskutowania (także w Internecie) o omijaniu i łamaniu
zabezpieczeń!

Pozostałe kraje Unii w najbliższym czasie także wprowadzą EUCD.

Wraz z wejściem do Unii nielegalne stanie się używanie albo nawet wspominanie
np. o programie Easy CD-DA Extractor, który pozwala na kopiowane
zabezpieczonych płyt. Zniknie on także z naszego serwisu... Nie będzie miało
znaczenia, że ktoś chce zgrać własną płytę po to, by słuchać jej w przenośnym
odtwarzaczu MP3.

EUCD ma również inne konsekwencje. Ostatecznie zlikwidowane mogą zostać
stoiska z "tanimi" płytami, nie będzie żadnej możliwości kopiowania muzyki,
gier, czy oprogramowania.

Jak zmieni się nasza polska szara rzeczywistość po wejściu do Unii - czas
pokaże."

mp3.wp.pl/p/informacje/njus/214030.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 19.07.03, 18:46
      Kolejna korzysc z wejscia do UE. W naszym sejmie psa z kulawa noga nie obchodzi
      problem piractwa. Smutne tylko, ze we wszystkim musimy liczyc na Bruksele...
      • Gość: klip Re: EUCD IP: *.core.net.pl 19.07.03, 20:14
        Cos sie zmieni,czy raczej trzeba bedzie wieksza lapowke dac ?
        • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 20.07.03, 12:16
          Gość portalu: klip napisał(a):

> Cos sie zmieni,czy raczej trzeba bedzie wieksza lapowke dac ?

Nawet gdyby to tez postep - nie kazdego stac na lapowke;-). A na serio to tak
          mozna powiedziec o dowolnej ustawie.
          • Gość: klip Re: EUCD IP: *.core.net.pl 20.07.03, 12:47
            Popieram oczywiscie walke z piractwem,ale bez takich elementow jak zakaz
            wspominania o jakims tam programie komputerowym. Poza tym prawo powinno byc
            skuteczne,a wykonywac je beda polskie sluzby i sady wiec nawet UE tu nie pomoze.
            To jest tak jak z przemytem papierosow,po wejsciu do UE i wzroscie cen przemyt
            wzrosnie i zadne prawo tu nie pomoze.Dla przemyslu muzycznego czy programow
            komp. sytuacja jest troche inna, bo tu sprzedawcy i producenci decyduja o
            takich cenach, wiec widocznie im sie to mimo piractwa oplaca...
            A co do radosci z tego ze UE to "zalatwia" za nas , to ja naprawde nie jestem
            pewien, który prawodawca jest rozsadniejszy(polski czy unijny).
            • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 20.07.03, 13:26

> Popieram oczywiscie walke z piractwem,ale bez takich elementow jak zakaz
              > wspominania o jakims tam programie komputerowym.

To juz by byla faktycznie przesada, ale podejrzewam ze to WP cos przekrecila bo
              taki przepis zostalby natychmiast oprotestowany jako naruszanie wolnosci slowa.
              Oczywiscie moge sie mylic.

> Poza tym prawo powinno byc
              > skuteczne,a wykonywac je beda polskie sluzby i sady wiec nawet UE tu nie
              > pomoze

Tez prawda. Ale z takim podejsciem najlepiej w ogole zrezygnowac z prawa, skoro
              i tak nie bedzie egzekwowane.

> To jest tak jak z przemytem papierosow,po wejsciu do UE i wzroscie cen
              przemyt
              > wzrosnie i zadne prawo tu nie pomoze.

Pomoze uszczelnienie wschodniej granicy (znowu z pomoca UE).

> Dla przemyslu muzycznego czy programow
              > komp. sytuacja jest troche inna, bo tu sprzedawcy i producenci decyduja o
              > takich cenach, wiec widocznie im sie to mimo piractwa oplaca...

Ceny sa wysokie bo przy niskiej sprzedazy (wynikajacej z duzego piractwa) musi
              byc duzy zysk na egzemplazu, zeby wydatki sie zwrocily.

> A co do radosci z tego ze UE to "zalatwia" za nas , to ja naprawde nie jestem
              > pewien, który prawodawca jest rozsadniejszy(polski czy unijny).

Ja nie mam takich watpliwosci. W krajach UE moze i trafi sie czasem jakis
              Berlusconi, ale generalnie poziom jest nieporownywalny.
              • Gość: klip Re: EUCD IP: *.core.net.pl 20.07.03, 13:38
                Gość portalu: Fragless napisał(a):

> Ceny sa wysokie bo przy niskiej sprzedazy (wynikajacej z duzego piractwa)
                musi
                > byc duzy zysk na egzemplazu, zeby wydatki sie zwrocily.

W takim razie producenci papierosow tez powinni podniesc ceny,ale to do niczego
                nie prowadzi. Powodem wysokich cen plyt z muzyka jest tez to,ze ceny te maja
                byc porownywalne z tymi w bogatszych krajach, bo producenci boja sie,ze to do
                nas bedzie sie przyjezdzac po ich towar i straca. Jakos trudno mi znalezc
                skuteczny srodek prawny na zapobiezenie piractwu.Najprostsza metoda wydaje mi
                sie obizka cen.

> > A co do radosci z tego ze UE to "zalatwia" za nas , to ja naprawde nie jes
                > tem
                > > pewien, który prawodawca jest rozsadniejszy(polski czy unijny).
                >
                > Ja nie mam takich watpliwosci. W krajach UE moze i trafi sie czasem jakis
                > Berlusconi, ale generalnie poziom jest nieporownywalny

Nie pisalem o konkretnych osobach tylko o tworzonym prawie,ale to taki szczegol.
                U nas poslowie maja dzikie pomysly, z ostatnich wymienie tylko ustawe o ustroju
                rolnym czy o biopaliwach, za to w unii zajmuja sie sposobem uzywania drabiny
                czy srednica jablek...
                • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 20.07.03, 17:33

> W takim razie producenci papierosow tez powinni podniesc ceny,ale to do
                  niczego
                  > nie prowadzi. Powodem wysokich cen plyt z muzyka jest tez to,ze ceny te maja
                  > byc porownywalne z tymi w bogatszych krajach, bo producenci boja sie,ze to do
                  > nas bedzie sie przyjezdzac po ich towar i straca.

A dlaczego ceny w bogatych krajach sa takie wysokie? Koszty produkcji takie
                  same, moze marze sklepowe wyzsze, ale zeby az tak?

> Jakos trudno mi znalezc
                  > skuteczny srodek prawny na zapobiezenie piractwu.Najprostsza metoda wydaje mi
                  > sie obizka cen.

Tylko ze to jest akurat niemozliwe, bo w cenie musza byc tantiemy, promocja,
                  transport, zysk wytworni i sklepu, a pirat kosztuje tyle co produkcja plus zysk
                  zlodzieja. Choc fakt, ze przy niskiej roznicy ludzie chetniej kupowaliby
                  legalne plyty, ale co z tego - obecnie glowny problem to MP3, ktore mozna miec
                  za darmo. Tu juz zadna obnizka nie pomoze.

> U nas poslowie maja dzikie pomysly, z ostatnich wymienie tylko ustawe o
                  ustroju
                  > rolnym czy o biopaliwach, za to w unii zajmuja sie sposobem uzywania drabiny
                  > czy srednica jablek...

Z dwojga zlego wole proste drabiny, bo to nic (albo prawie nic) nie kosztuje
                  (nie mowiac juz o tym, ze w UE takie glupoty to margines, a u nas norma),
                  podczas gdy biopaliwa i inne kretynizmy naszych poslow mocno szkodza naszej
                  gospodarce.
                  • Gość: klip Re: EUCD IP: *.core.net.pl 20.07.03, 18:13

> A dlaczego ceny w bogatych krajach sa takie wysokie? Koszty produkcji takie
                    > same, moze marze sklepowe wyzsze, ale zeby az tak?

Byc moze po prostu dostosowuja cene do popytu i im sie to tam oplaca, nie wiem
                    tez jak wygladaja koszty robocizny.Przeciez gdybyw RFN plyta kosztowala 60zl a
                    w Polsce 20zl to oplacaloby sie hurtowo je u nas kupowac i wywozic na zachod.
                    Przeczytalem tez,ze nastepnym czynnikiem,ktory podwyzsza u nas ceny jest
                    produkcja kaset,ktora mimo wysokich cen jest nieoplacalna i producenci sobie na
                    plytach odbijaja.

> Tylko ze to jest akurat niemozliwe, bo w cenie musza byc tantiemy, promocja,
                    > transport, zysk wytworni i sklepu, a pirat kosztuje tyle co produkcja plus
                    zysk
                    >
                    > zlodzieja. Choc fakt, ze przy niskiej roznicy ludzie chetniej kupowaliby
                    > legalne plyty, ale co z tego - obecnie glowny problem to MP3, ktore mozna
                    miec
                    > za darmo. Tu juz zadna obnizka nie pomoze.

Mp3 jednak nie daje takiej jakosci jak oryginalna plyta,ani jej okladki,ani
                    tej radosci z zakupu nowej plyty,no i okrada sie tworcow. Mysle,ze przy
                    nizszych cenach nawet mp3 nie byloby tak duzym zagrozeniem.
                    • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 21.07.03, 16:55

> Byc moze po prostu dostosowuja cene do popytu i im sie to tam oplaca, nie
                      wiem
                      > tez jak wygladaja koszty robocizny.Przeciez gdybyw RFN plyta kosztowala 60zl
                      a
                      > w Polsce 20zl to oplacaloby sie hurtowo je u nas kupowac i wywozic na zachod.

No nie wiem jak jest w RFN, ale we Francji plyty sa wyraznie drozsze niz w
                      Polsce, wiec troche watpie zeby faktycznie o to chodzilo. Zreszta z wieloma
                      innymi towarami musialoby byc podobnie a nie jest.

> Przeczytalem tez,ze nastepnym czynnikiem,ktory podwyzsza u nas ceny jest
                      > produkcja kaset,ktora mimo wysokich cen jest nieoplacalna i producenci sobie
                      na
                      > plytach odbijaja.

To po grzyba kasety produkuja?

> Mp3 jednak nie daje takiej jakosci jak oryginalna plyta,ani jej okladki,ani
                      > tej radosci z zakupu nowej plyty,no i okrada sie tworcow.

Gdyby wiecej ludzi tak uwazalo nie byloby problemu. Ale tak nie jest. Znakomita
                      wiekszosc ma to wszystko gdzies bo kasa (nawet mala) jest wazniejsza niz jakas
                      tam moralnosc. No, gdyby plyta kosztowala 5 zlotych to moze byloby inaczej, ale
                      tak tanio sie nie da.
      • Gość: erik Re: EUCD IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.03, 20:49

> Kolejna korzysc z wejscia do UE. W naszym sejmie psa z kulawa noga nie
        > obchodzi
        > problem piractwa. Smutne tylko, ze we wszystkim musimy liczyc na Bruksele...

I po co tyle nerwów ? Fakt, sejm popełnia czasami błędy, ale kto o nich będzie
        pamiętał za 50 lat ? Wnuki nie spytają cię: "dziadku Fraglessie, jaki był
        stosunek sejmu IV kadencji do piractwa ?". Nie. One zapytają cię: "dziadku
        Fraglessie, jaki był twój stosunek do wiekopomnego sejmu IV kadencji, który
        wprowadził nas do Unii Europejskiej ?". I co wtedy ? Czy nie zrobi ci się
        przykro że rzucałeś obelgi pod adresem swoich przedstawicieli, podczas gdy oni
        zaprzątnięci byli tą historyczną misją ?

Oj nieładnie.

Gdyby przyszło mi kiedyś żyć w czasach gdy sejm RP wprowadzi niski podatek
        pogłówny, zniesie obowiązkowe ubezpieczenia, zlikwiduje kodeks pracy i
        zalegalizuje karę śmierci, to stanąłbym murem za każdym z tych dzielnych posłów
        i świadczyłbym całym swoim majątkiem i własną głową w ich obronie.

Dlaczego wy, socjaliści, nie potraficie uszanować sławy swoich reprezentantów
        którzy doprowadzili was na próg waszego upragnionego socjalistycznego raju w
        Unii Europejskiej ?

Powiadam ci, jeszcze się dzieci będą w przyszłości uczyć o tym wspaniałym
        parlamencie, który wydał ze swego łona rząd Leszka Millera, i ramię w ramię z
        prezydentem i rozentuzjazmowanym narodem spełnili tę historyczną powinność.

Więcej pokory przyjacielu ! Stoisz twarzą w twarz z Historią. Tu się należy
        szacuneczek. Twoje krytykanctwo spotka się z zasłużoną naganą od przyszłych
        socjalistycznych pokoleń.

Nie bądź reakcjonistą !

Nie krytykuj ! To nie pora na zajmowanie się drobiazgami. Przyłącz się do
        Giscarda i wykuwaj jeden europejski naród !
        • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 20.07.03, 12:14
          Gość portalu: erik napisał(a):

> I po co tyle nerwów ? Fakt, sejm popełnia czasami błędy, ale kto o nich
          będzie
          > pamiętał za 50 lat ? Wnuki nie spytają cię: "dziadku Fraglessie, jaki był
          > stosunek sejmu IV kadencji do piractwa ?". Nie. One zapytają cię: "dziadku
          > Fraglessie, jaki był twój stosunek do wiekopomnego sejmu IV kadencji, który
          > wprowadził nas do Unii Europejskiej ?".

A ja im odpowiem zgodnie z prawda, ze frekwencja w historycznym referendum
          przekroczyla wymagane 50% wiec sejm nie mial juz nic do gadania.
          • Gość: erik Re: EUCD IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 12:20

>
            > A ja im odpowiem zgodnie z prawda, ze frekwencja w historycznym referendum
            > przekroczyla wymagane 50% wiec sejm nie mial juz nic do gadania.

W Polsce nie ma instytucji obligatoryjnego referendum (oprócz niektórych zmian
            w konstytucji). Sejm mógł ratyfikować traktat bez pytania społeczeństwa o
            zgodę. Ale tego nie zrobił. Nie chciał sobie przywłaszczać tego sukcesu. Chciał
            to zrobić ręka w rękę z postępowym narodem. I tak zrobił. Tym bardziej
            powinieneś być wdzięczny ! Dzięki dobrej woli parlamentarzystów możesz część
            tego triumfu przypisać również sobie !

Jeżeli ten parlament zrealizował Twoje najważniejsze polityczne marzenie, a ty
            wieszasz na nim psy, to czego jeszcze po nim oczekujesz ? Co w ogóle jest w
            stanie cię zadowolić ?

Chyba że rzeczywiście w tym Sejmie siedzą same ch**e. Ale w takim razie jak to
            jest możliwe żeby ch**e dopuściły do zrealizowania tej pięknej i czystej jak
            łza europejskiej idei ?

No więc ? Czy nie nasuwa ci się refleksja że ta idea musi być ch****a i ch***w
            godna ?

Jeśli nie to współczuję. Zastanawiam się ile jeszcze jesteś w stanie przełknąć
            tego gówna ?
            • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 23.07.03, 16:17

> Jeżeli ten parlament zrealizował Twoje najważniejsze polityczne marzenie, a
              ty
              > wieszasz na nim psy, to czego jeszcze po nim oczekujesz ? Co w ogóle jest w
              > stanie cię zadowolić ?

Wieszam psy z zupelnie innego powodu.

> Chyba że rzeczywiście w tym Sejmie siedzą same ch**e. Ale w takim razie jak
              to
              > jest możliwe żeby ch**e dopuściły do zrealizowania tej pięknej i czystej jak
              > łza europejskiej idei ?

Nawet ch*** czasem zrobia cos madrego. Tak jak w tym przypadku wlasnie.
              • Gość: erik Re: EUCD IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 14:46

> Nawet ch*** czasem zrobia cos madrego. Tak jak w tym przypadku wlasnie.

Ale przecież UE ma być lekarstwem na mafijne stosunki w polskiej polityce. A
                jednak mafia poparła Unię ! Więc jak to jest ???!!!
                • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 24.07.03, 18:50

> Ale przecież UE ma być lekarstwem na mafijne stosunki w polskiej polityce.

Pierwsze slysze.
                  • Gość: erik Re: EUCD IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 20:46

> Gość portalu: erik napisał(a):
                    >
                    > > Ale przecież UE ma być lekarstwem na mafijne stosunki w polskiej polityce.
                    >
                    > Pierwsze slysze.

Poważnie ? To właściwie dlaczego byłeś za integracją ? Bo chyba nie powiesz mi,
                    że uwierzyłeś w unijną mannę z nieba ?
                    • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 25.07.03, 16:50

> Poważnie ? To właściwie dlaczego byłeś za integracją ? Bo chyba nie powiesz
                      mi,
                      > że uwierzyłeś w unijną mannę z nieba ?

O zadnej mannie nie slyszalem. Zaglosowalem na "tak" dla wolnego handlu,
                      doplat, funduszy strukturalnych, wzmocnienia naszej pozycji w Europie,
                      przyjecia euro, ograniczenia wladzy naszych politykow itd.
                      • Gość: erik Re: EUCD IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 22:49

> Zaglosowalem na "tak" dla (...) ograniczenia wladzy naszych politykow.

Aha. Rozumiem ! Ty po prostu uważasz że ci politycy którzy rządzą Polską są
                        nasi ? Czy tak ?

Jeśli tak, to ja cię rozumiem. Gdyby oni rzeczywiście byli nasi, to tak, to
                        masz rację, trzeba by się tej niepodległości pozbyć jak najprędzej.

Tylko że oni nie są nasi. A przynajmniej nie są moi. A skoro nie są moi, to nie
                        miałem zamiaru ich słuchać. I dlatego zagłosowałem "nie".

A swoją drogą to ciekawe, że mimo tego wszystkiego co się tutaj dzieje, ciągle
                        są jeszcze ludzie którzy uważają rządzącą Polską sitwę za naszych.
                        • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 27.07.03, 11:26

> Aha. Rozumiem ! Ty po prostu uważasz że ci politycy którzy rządzą Polską są
                          > nasi ? Czy tak ?

A jacy? Z Australii?

> Tylko że oni nie są nasi.

Czemu?

> A przynajmniej nie są moi. A skoro nie są moi, to nie
                          > miałem zamiaru ich słuchać. I dlatego zagłosowałem "nie".

Skoro nie chcesz ich sluchac to powinienes byl poprzec ograniczenie ich wladzy.
                          • Gość: erik Re: EUCD IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 20:06

>
                            > > Aha. Rozumiem ! Ty po prostu uważasz że ci politycy którzy rządzą Polską s
                            > ą
                            > > nasi ? Czy tak ?
                            >
                            > A jacy? Z Australii?

Przestań stosować kryterium geograficzne a zrozumiesz, że polscy politycy nie
                            są nasi.

> Skoro nie chcesz ich sluchac to powinienes byl poprzec ograniczenie ich
                            wladzy.

Na rzecz polityków z Brukseli ? Na rzecz Prodiego, który od paru lat wiedział
                            co się dzieje w Eurostacie i palcem nie kiwnął, czy może na rzecz tego kolegi
                            co to niedawno został wybrany na prezesa EBC, a który tak kreatywnie nadzorował
                            Credit Lyonnais, że francuscy podatnicy musieli za niego spłacać 30 mld euro ?
                            O tych ci chodziło, czy o jakichś innych ?
                            • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 28.07.03, 21:07

> Przestań stosować kryterium geograficzne

A jakie mam stosowac?

> Na rzecz polityków z Brukseli ? Na rzecz Prodiego, który od paru lat wiedział
                              > co się dzieje w Eurostacie i palcem nie kiwnął, czy może na rzecz tego kolegi
                              > co to niedawno został wybrany na prezesa EBC, a który tak kreatywnie
                              nadzorował
                              > Credit Lyonnais, że francuscy podatnicy musieli za niego spłacać 30 mld euro
                              ?
                              > O tych ci chodziło, czy o jakichś innych ?

I tak sa duzo lepsi od naszych. Zreszta Prodi juz dlugo nie porzadzi.
                              • Gość: erik Re: EUCD IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 17:30

>
                                > > Przestań stosować kryterium geograficzne
                                >
                                > A jakie mam stosowac?

Jedno jest tylko kryterium, dzięki któremu rozpoznasz czy polityk jest nasz.
                                Tym kryterium jest przedkładanie obowiązków wobec państwa i jego obywateli
                                ponad interesy własne czy jakiejkolwiek innej korporacji.

Z tej perspektywy łatwo już chyba o konkluzję, że polska klasa polityczna nie
                                jest nasza. Chyba że się będziesz upierał że nasi politycy spełniają wymogi
                                tego kryterium, ale to już będzie wyłącznie twój problem. Ja będę ci mógł już
                                tylko współczuć.

> I tak sa duzo lepsi od naszych.

Nawet jeśli to prawda, to co z tego ? Złodziej jest złodziejem. Problemem nie
                                jest to, że kradnie więcej czy mniej, ale to, że kradnie. Ale ty, jak widzę,
                                masz małe wymagania w stosunku do polityków. Stawiasz im poprzeczkę bardzo
                                nisko. Jesteś w stanie wiele im wybaczyć. Oni to lubią. I gdyby kończyło się to
                                wszystko na tym, że okradną tylko ciebie, to pół biedy, powiedziałbym że masz
                                to, czego chciałeś. Ale niestety oni okradają wszystkich, również mnie, choć
                                nie toleruję nawet tych najmniejszych kantów, dla których ty masz zrozumienie.
                                I wiesz co. Muszę ci powiedzieć że Ty swoim podejściem pomagasz im trochę w tym
                                procederze. Przypuszczam że robisz to w dobrej wierze, ale fakt pozostaje
                                faktem, poprzez swoje przyzwolenie jesteś wspólnikiem ich niecnych czynów.

I gdybyś jeszcze miał jakiś konkretny zysk z tego wszystkiego, no to jeszcze
                                mógłbym cię jakoś zrozumieć. Ale jeśli nic z tego nie masz, to po ci to
                                wszystko ? Nie lepiej stanąć po stronie rygoryzmu moralnego ? Zysku z tego
                                żadnego nie będziesz miał, ale przynajmniej unikniesz wyrzutów sumienia.
                                • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 29.07.03, 19:54

> Jedno jest tylko kryterium, dzięki któremu rozpoznasz czy polityk jest nasz.
                                  > Tym kryterium jest przedkładanie obowiązków wobec państwa i jego obywateli
                                  > ponad interesy własne czy jakiejkolwiek innej korporacji.

"Naszych" politykow w takim rozumieniu praktycznie nie ma.

> Nawet jeśli to prawda, to co z tego ? Złodziej jest złodziejem. Problemem nie
                                  > jest to, że kradnie więcej czy mniej, ale to, że kradnie. Ale ty, jak widzę,
                                  > masz małe wymagania w stosunku do polityków. Stawiasz im poprzeczkę bardzo
                                  > nisko.

A gdzie mam stawiac? Gdybym wymagal krysztalowej uczciwosci to nie wiem czy w
                                  Polsce w ogole znalazlby sie taki, a nawet jesli to najpewniej nie spelnialby
                                  innych kryteriow, jak np. inteligencja. Odrobina realizmu jest niestety
                                  konieczna.

> Nie lepiej stanąć po stronie rygoryzmu moralnego ? Zysku z tego
                                  > żadnego nie będziesz miał, ale przynajmniej unikniesz wyrzutów sumienia.

Twoja postawa to nie tyle rygoryzm ile naiwny idealizm. A ja wyrzutow sumienia
                                  nie mam bo majac do wyboru wiekszego i mniejszego zlodzieja wybieram
                                  mniejszego, co jest chyba logiczne a na pewno madrzejsze od czekania na ideal.
                                  • Gość: erik Re: EUCD IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 17:02

>
                                    > > Jedno jest tylko kryterium, dzięki któremu rozpoznasz czy polityk jest nas
                                    > z.
                                    > > Tym kryterium jest przedkładanie obowiązków wobec państwa i jego obywateli
                                    >
                                    > > ponad interesy własne czy jakiejkolwiek innej korporacji.
                                    >
                                    > "Naszych" politykow w takim rozumieniu praktycznie nie ma.

Tak. Jeśli takie jest twoje zdanie, to już nie dziwię się, że
                                    popierasz "mniejszych złodziejów".
                                    Teraz dopiero cię rozumiem. Ty straciłeś nadzieję. Stąd twoje przyzwolenie na
                                    zło.

Ci którzy odebrali Polakom nadzieję to najwięksi zbrodniarze.

Coż, moim zdaniem zło trzeba zwalczać zawsze, niezależnie czy jest "mniejsze"
                                    czy "większe", i niezależnie od tego, czy widzi się szanse na końcowy sukces. A
                                    już w życiu publicznym jest to absolutnie konieczne. Jak pisał
                                    Koneczny: "Niemoralność u góry jest wielce zaraźliwa, jako zły przykład i
                                    sprowadza istne zalewy niemoralności u dołu. Ogólny stan moralności psuje się
                                    [wtedy], bo niejeden powie sobie, że nie trzeba się krępować i odrzucać
                                    niepewne zyski skoro uprawia się to u góry na wielką skalę, a temu stanowi
                                    rzeczy towarzyszą honory. (...) Doprowadziliśmy do tego, że rozwój moralności
                                    stał się niemal niemożliwy drogami życia prywatnego, bo życie publiczne spada
                                    na nie zbyt wielkim ciężarem i niszczy je. Moralność upada przeraźliwie, a
                                    podnieść dałaby się na nowo przez leczenie życia publicznego z amoralności.
                                    Albo prawo publiczne zostanie zreformowane w imię etyki, albo koniec wszelkiej
                                    etyce – ale też koniec naszej cywilizacji".

Walcz o swoją nadzieję. Uwierz że tak jak jest, wcale być nie musi.
                                    • Gość: Fragless Re: EUCD IP: *.zamosc.mm.pl 01.08.03, 16:26

> Tak. Jeśli takie jest twoje zdanie, to już nie dziwię się, że
                                      > popierasz "mniejszych złodziejów".
                                      > Teraz dopiero cię rozumiem. Ty straciłeś nadzieję. Stąd twoje przyzwolenie na
                                      > zło.

Nie chodzi o zadna nadzieje czy przyzwolenie, tylko o realizm. Olewajac wybory
                                      nic nie zmienie. Szukanie politykow bez skazy tez nie ma sensu. Ty chyba nie
                                      wymagasz od polityka, zeby byl absolutnie genialny, cudownie piekny, doskonale
                                      wygadany i zeby jeszcze mial idealnie takie same poglady jak Ty, prawda? No
                                      wiec ja tez nie szukam politykow idealnych, a "tylko" najlepszych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka