30.11.18, 18:09
Spojrzałam w kalendarz i uświadomiłam sobie, że wczoraj były Andrzejki. W codziennym zabieganiu mi to umknęło, choć zawsze lubiłam andrzejkowe wróżby. Gdy byłam dzieckiem urządzane były bale, imprezy w liceum i na studiach. U syna w przedszkolu nic nie organizowano, żadnego lania wosku czy przestawiania butów. Czy ta tradycja zanika? Obchodzicie Andrzejki?
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: Andrzejki 30.11.18, 18:15
      My nie. U dziecka w szkole jest dziś andrzejkowa dyskoteka, czy wróżą - nie wiem, dowiem się, jak wróci wink
    • aerra Re: Andrzejki 30.11.18, 18:21
      My jako takich nie obchodzimy (chociaż jakby ktoś znajomy jakąś imprezę robił, to udział mogę wziąć big_grin), nie znamy żadnego Andrzeja wink
      U dziecka w szkole były, niejako podwójne - klasowe, z wróżbami, a po lekcjach impreza andrzejkowa z tańcami (czy wróżby też to nie wiem, bo jeszcze trwa, do 18:30 chyba) dla chętnych ze wszystkich klas (u nas jest mała szkoła, mało klas).
    • mid.week Re: Andrzejki 30.11.18, 18:43
      Oczywiście, co roku lejemy wosk z pozostałymi wiedzmami! Rok temu "wylałam" kurę i cały rok mam jaja 😁
      • kintsugi Re: Andrzejki 30.11.18, 18:50
        Nadrobilam z synami swoje zapominalstwo-"wylali" lwa i smoka. Strach pomyslec, co to wróżysmile
        • aerra Re: Andrzejki 30.11.18, 19:03
          Mój syn w szkole wylał grzyba atomowego, wiec tego...
          • hosta_73 Re: Andrzejki 30.11.18, 19:10
            Może to był brokuł 😉?
            • aerra Re: Andrzejki 01.12.18, 16:33
              To jeszcze gorzej, bo musiałby to być bardzo zmutowany brokuł. Ani chybi skażony promieniowaniem wink
        • snakelilith Re: Andrzejki 30.11.18, 19:21
          Lew jest symbolem odwagi i siły, to dobra wróżba. Przy smokach bywa różnie, jedni nawiązując do chińskiej kultury widzą w tym oznakę szczęścia, ale w naszej kulturze smok jak wróżba dla mężczyny, to obraz zaborczej kobiety, najczęściej nadopiekuńczej matki. wink
          • kintsugi Re: Andrzejki 30.11.18, 19:35
            Jak w wróżby nie wierzę, to ta brzmi wiarygodnie...z ta matka nadopiekuncza, w stosunku do tego właśnie synka, który wylal smoka...widzę swoje wady. Może to zatem dla mnie wrożba/naganasmile
    • hanusinamama Re: Andrzejki 30.11.18, 19:48
      NO coś ty zeby pani katechetka z przedszkola doniosła proboszczowi a ten zrobił kombo w kuratorium!!!! A tak na serio w okolicznej szkole rok temu tak było. I nie o Haloween ale o Andrzejki, lanie wosku to grzech i zabobon!!! tak gzmiała Pani Katechetka.
    • tt-tka Re: Andrzejki 30.11.18, 19:57
      Czasem robimy sobie babska wieczorynke, nie co roku (w tym akurat nie), wyciagamy stare wrozby, z talerzami, butami, inne - puszczac igiel na wode do dzis nie umiem sad, ale to zabawa tylko. Wrozby andrzejkowe byly dla panien w wieku stosownym do zamescia, a my to juz raczej rezerwa niz poborowe roczniki big_grin
      Czasem dorastajaca corka jednej czy drugiej sie upomni i wtedy robi sie imprezke dla mlodych, ze starymi wiedzmami jako doradczyniami i przewodniczkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka