Dodaj do ulubionych

okulary -NFZ pytanie

07.12.18, 17:44
2 lata temu w ramach badan okresowych w pracy, okulista "przepisał" mi okulary do pracy przy kompie
nie jestem pewna ale chyba miałam również receptę na szkła, których część refundował NFZ
niestety,okulary niedawno gdzieś "posiałam"
Za 2 tygodnie mam znów okresowe badania i moje pytanie brzmi : czy przyszługuje znow jakaś refundacja na szkła? czy to jest jednorazowe?
napiszcie proszę -kompletnie się na tym nie znam
bo jeśli nie ma refundacji to nie zamierzam czekać 2 tygodni tylko pójdę do optyka i "wyrobię" nowe okulary
Obserwuj wątek
    • iberka Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 17:50
      Zacznij od informacji z firmy gdzie pracujesz, bo skoro zalecenie od lekarza edycyjny pracy, to szansa na dofinansowanie z pracy ( pracujesz przy komputerze jak mniemam).
      • iberka Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 17:51
        *medycyny.
        • dezaprobata Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 18:12
          No firma to mi już dofinansowała poprzednio smile 800 stówek
          2 raz to chyba tego nie zrobi..wink
          • iberka Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 18:15
            Dofinansowanie na okulary nie jest jednorazowe
            • iberka Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 18:20
              Za szybki klik.
              Jeżeli wymiana okularów na nowe wynika z zaleceń lekarza, to pracodawca powinien dofinansować zakup tak często jak to konieczne.
    • katriel Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 18:12
      Refundacja na szkła z NFZ przysługuje akurat co dwa lata, więc zależy kiedy dokładnie robiłaś poprzednie.
      Ale fakt, że więcej pożytku możesz mieć z dofinansowania od pracodawcy.
    • mildenhurst Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 18:25
      Pracodawca refunduje kosz szkieł, a nie oprawek. Miałam kiedyś sytuację, że pracownica chciała zmienić oprawki na modne. Koszt ich 800 zł, a szkieł 100.
      • iberka Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 18:35
        Nie, to już regulują wewnętrzne ustalenia do jakiej wysokości kosztu szkieł i oprawek dofinansowanie daje pracodawca. Pierwszy raz spotykam się z tym, że do oprawek nic.....same szkła się pracownikowi nie przydadzą. Oczywiście nie ma obowiązku finansowania modnych oprawek za krocie wink
        • mildenhurst Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 18:39
          To szkła są podstawą. Oprawka nie wpływa na jakość pracy.
          • iberka Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 18:54
            Ale jak pracownik ma korzystać z owych szkieł bez oprawki ?
            • akasha78 Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 19:25
              Przylepić sobie szkła plastrem z apteczkiwink
              A tak poważnie to kwota dofinansowania powinna pokrywać koszt szkieł i oprawek, które spełniają podstawowe standardy oraz koszt robocizny.Przepisy nie regulują jaka powinna być wysokość kwoty dofinansowania w przypadku okularów korygujących zakupionych przez pracownika. Oznacza to, że do decyzji pracodawcy pozostawiono uregulowanie tych spraw w dokumentach wewnętrznych (np. w regulaminie wynagradzania lub w oddzielnym zarządzeniu czy uchwale organu zarządzającego).
          • agrypina6 Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 19:28
            No taki pracodawca, jak Ty, na pewno grosza pracownikowi do oprawek nie dołoży. Do szkieł pewnie też.
            • mildenhurst Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 19:43
              Kochana, geodeta to nie jest praca biurowa. Zanium napiszesz upewnij się czy masz rację.
              • iberka Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 20:48
                Geodeta nie spędza min.4h dziennie przy ekranie komputera?
          • aqua48 Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 21:44
            mildenhurst napisała:

> To szkła są podstawą. Oprawka nie wpływa na jakość pracy.

Ale okulary składają się ze szkieł i oprawki. Jedno bez drugiego nie ma sensu. A oprawki też się zużywają, tak samo jak szkła.
          • jowita771 Re: okulary -NFZ pytanie 08.12.18, 09:55
            > To szkła są podstawą. Oprawka nie wpływa na jakość pracy.

Jak nie wpływa, jak wpływa? Trudniej się pracuje, jak się rękami trzyma szkła bez oprawek.
      • impala Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 23:19
        u mnie w pracy przyjezdża firma optyczna, z którą moja ma podpisaną umowę i przywożą ileś tam wzorów swoich oprawek - do wyboru. Wszystko za darmo.
        U męża w pracy jest dofinansowanie w zł, jesli chciałby coś więcej (modniej=drożej) to sam dopłaca. Okulary robi, gdzie chce.
        Nie znam innych rozwiązań.
    • iliri Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 19:39
      Raz na 2 lata przysługuje zniżka w wysokości 35 złotych. Chyba, ze wada jest duża, to wtedy trochę więcej. Wniosek może wystawić lekarz okulista przyjmujący w ramach umowy z NFZ. Czyli nie w ramach badań okresowych.
      • dezaprobata Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 19:58
        no ale widzisz , miałam jednak refundowane (dokopalam się do faktury)w ramach recepty wystawionej u lekarza medycyny pracy (tj okulisty)
        pracodawca zwracał mi 800 zł -nie interesowało go za ile kupię te okulary..
        • iberka Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 20:45
          Bo takie są wewnętrzne ustalenia firmy. Cena bardzo rynkowa i życiową, bo spokojnie kupisz za tyle dobre okulary
        • iliri Re: okulary -NFZ pytanie 08.12.18, 00:50
          To, ile zwraca pracodawca i na jakiej podstawie, to wewnętrzne zasady firmy. Natomiast z refundacja z NFZ jest tak, jak napisałam. Zgodnie z prawem wniosek można wystawić tylko po badaniu na NFZ. Z założenia NFZ nie finansuje badań okresowych, wiec wniosku również wystawić nie można. Oczywiście można to obejść, jeśli badania okulistyczne odbywają się w prxychodni, która ma kontrakt z NFZ i badania okresowe są wykazywane jako normalne porady okulistyczne funduszowe. Albo tylko wniosek podstemplowaniu pieczątka przychodni- chociaż nie wiem, czy tu juz by się NFZ czegoś nie dopatrzył. Można się tez zbadać okulistyczne w swojej przychodni- wtedy okulista może wystawić wniosek na szkła i jednocześnie napisac zaświadczenie do medycyny pracy ( jeśli chce, bo teoretycznie takie zaawiadczenie jest płatne). Tak wiec są różne możliwości. Tym niemniej zgodnie z prawem, jeśli jest to badanie stricte z medycyny pracy, to NFZ nic nie dofinansowuje.
    • joaz Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 19:56
      Warto pamiętać, że jeśli pracodawca pokryje całkowty koszt zakupu okularów (także szkieł) to należą one do pracodawcy.
      • mildenhurst Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 20:02
        Absolutnie. Płatnikiem = właścicielem jes osoba widnieją a na fv.
      • dezaprobata Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 20:04
        dobresmile
        • mildenhurst Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 21:24
          Realne.
      • koronka2012 Re: okulary -NFZ pytanie 08.12.18, 23:22
        joaz napisała:

> Warto pamiętać, że jeśli pracodawca pokryje całkowty koszt zakupu okularów (tak
        > że szkieł) to należą one do pracodawcy.

Ale pracodawca go nie pokrywa a refunduje.
        Rachunek jest wystawiany na pracownika (przynajmniej u nas)- i oczekiwany opis na fakturze to "okulary do pracy przy komputerze" = oprawka+szkła.

• mildenhurst Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 20:08
      Ja refunduje 350, 00 zł za szkła. Tak pani po ocenie ryzyka stanowiska oceniła. Oprawki nie interesują mnie. Nadmienię, geodeta nie jest pracownikiem biurowym
      • iberka Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 20:46
        Tak ustaliłaś w swojej firmie i masz do tego prawo. Jednak w znakomitej większości zapisy dotyczące refundacji kosztu zakupu okularów - bez podziału na szkła i oprawki.
        • mildenhurst Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 21:25
          Tak bhp ustaliła.
          • impala Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 23:35
            ale to chyba zależy od stanowiska pracy.
            Jesli ktoś pracuje wyłącznie przy monitorze to "należą mu się" okulary, niekoniecznie optyczne, głównie ochronne (np. u mnie w pracy). Jesli ktoś, przy okazji, ma wadę wzroku (np. zwiazaną z wiekiem, wynikającą z rodzaju pracy tp) to dostaje także szkła optyczne. Ale podstawą jest ochrona wzroku, wynikająca z warunków pracy.
            Natomiast jesli ktoś lata z miarką po polu a przy komputerze siedzi od czasu do czasu, to możliwe, że potrzeby (bhp) są inne. Np. kalosze bardziej się przydadzą niż okulary....
            Autorka postu pracuje przy kompie", jak napisała.
            Natomiast jakoś nie wyobrażam sobie, że pracodawca refunduje wyłącznie szkła...to niby jak pracownik ma te szkła nosić? chyba czasy monokli to już dawno minęły...
    • mamtrzykoty Re: okulary -NFZ pytanie 07.12.18, 21:37
      U mojego męża, praca raz na dwa lata daje 300 zł za okulary, które zleca mu lekarz na okresowym badaniu. Zawsze to coś.
      Zapytaj u siebie w pracy, czy coś można dostać. NFZ to jakieś marne grosze refunduje, max. do 70 zł chyba, jeśli masz wadę większą zdaje się od +/- 6, jak mniejszą to połowę tego i trzeba iść do lekarza na NFZ i optyka na NFZ i pisać o refundację.
    • tojamarusia Re: okulary -NFZ pytanie 08.12.18, 09:40
      Mój pracodawca refunduje do 450 zł co dwa lata. Czy wydam to na oprawki czy szkła- nie obchodzi go.
    • koronka2012 Re: okulary -NFZ pytanie 08.12.18, 23:28
      Sprawdź w kadrach czy jest jakaś procedura - będziesz miała jasność jak to załatwić, dofinansowanie na pewno nie jest jednorazowe.
      U nas jest tak, że wystarczy RAZ mieć wpisane na zaświadczeniu od lekarza medycyny pracy coś o potrzebie szkieł ochronnych do pracy przy komputerze - i refundacja przysługuje raz na 2 lata.
      Nie trzeba powtarzać badań, wystarczy sprawdzić kiedy rozliczało się poprzedni rachunek.

Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy wada się zmieniła - ja np. dostałam zalecenie używania dodatkowych okularów do bliży - i dostałam kasę za kolejne okulary już po roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka