Dodaj do ulubionych

Pojechalybyscie do Iranu?

• ichi51e Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 10:50
      Moim zyciowym marzeniem jest pojechac do Iraku. Na razie niestety zawieszone sad ale wolalabym z kims chociazby po to zeby dzielic sie tym co widze na biezaco
      • berber_rock Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:15
        Moim zyciowym marzeniem jest pojechac do Iraku.
        _ Iracki Kurdystan jest w tej chwili jak najbardziej w zasiegu jesli to sie juz dla Ciebie liczy. Jest visa free. Lotnisko w Erbilu po krotkiej przerwie otworzyli od nowa. No i calkiem bezpiecznie.
      • jematkajakichmalo Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:23
        A co stoi na przeszkodzie?
        Mamy tam przyjaciol, ktorzy truja nam juz od kilku lat, zeby ich odwiedzic. Pewnie niedlugo sie skusimy, ale pewnie dopiero po odwiedzieniu tego co chcemy w Azji.
    • katja.katja Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 10:51
      W tym wątku widać jak na dłoni, która z forumek jest "farbowaną" zwolenniczką równouprawnienia kobiet i feministką.
      Brawo Wy!
      Nie zapomnijcie o tym wątku jak niektóre z Was będę podburzać pracownicę by nie sprzątała kubków po kolegach z biura albo będą się obruszać, że w Polsce nie ma prawa do aborcji lub kobiety zarabiają mniej od mężczyzn smile
      Oto Wielka Hipokryzja.
    • olena.s Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:08
      Powaliło was. Baby w Dubaju żyją normalnie - na plaży miejskiej w Abu Dhabi mogą łazić w bikini. Sklepy z gorzała dyskretne, ale gęsto rozsiane.
      A dlaczego tam jeżdżą? Bo punkt wypadowy do Azji. Bo nieprawdopodobne sklepy. Bo wyścigi wielbłądów. Bo przecudowna pusta ćwiartka o krok. Bo azjatycka uprzejmość jest dla Europejczyka wstrząsająca.
      • berber_rock Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:16
        Olena, a teraz mozemy isc o zaklad, co pomyslalo sobie 90% na haslo "pusta cwiartka" smile
        • olena.s Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:20
          Fakt. Nie każdy musi mieć mojego świra na tle pustyni.
          • berber_rock Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:29
            Tez mam swira na punkcie pustyni. na razie wygrywa Cynamonowa w Omanie smile
            • olena.s Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:26
              Nie byłam. W ogóle mi się ten Oman jakoś nie złozył, niestety. Ja bym chciała bardzo zobaczyć Saanę, no, ale to pomysł tak samo odłożony jak niegdysiejsza idea polskiej podróży z Kataru do Warszawy kilkoma samochodami.
      • helena31 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:58
        chciałam tylko zaznaczyć , że wiele osób oburza islamski Iran , a już mniej islamski Dubaj( bo niby cichaczem , dyskretnie rozsiane sklepy z alko - to świadczy o tej wolności ?) Nie mówię o osobach , które są tam tranzytem. Nie interesują mnie wyścigi wielbłądów(tak , jak pokazy delfinów). Rozumiem , że Iran nie ma tak nieprawdopodobnych sklepów jak ZEA. To po prostu nie dorabiajmy ideologii gdzie lepiej jechać . Każdy ma swoje priorytety .
        • olena.s Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:23
          ? Mnie w ogóle nie przeszkadza, że ktoś do Teheranu/Dubaju nie pojedzie z jakichś powodów, albo własnie pojedzie. Że ktos uzna, że nie będzie podatkowo wspierał reżimu, a ktos - że właśnie pojedzie bratac sie z ludnością. Analogiczne postawy były w końcu pewnie przejawiane także w stosunku do komunistycznej Polski, tak nawiasem. I o ile mnie skleroza jeszcze nie dobiła, to chyba nie mówiłam nigdzie, gdzie jest "lepiej" jechać.
          Wyjasniam, Co ludzi pociąga w wyjeździe turystycznym w tamte okolice. Czym mogą się zachwycić. I pliz, można oczywiście uznać, że zwierząt nie powinno się w ogóle wykorzystywac do niczego, zgoda, ale porównuj wielbłądy z końmi, a nie delfinami.
          Iran na pewno nie ma takich super-lux świątyni konsumpcji jak Zatoka, nie ma piaszczystej pustyni, ale ma swoje miniatury, bazary, dywany i piękne góry. Natomiast Dubaj jest o wiele lepszy jako etap podróży do Azji południowej.
          • helena31 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:51
            tak, nie widzę różnicy w wykorzystywaniu zwierząt , czy to jest słoń , czy wielbłąd czy delfin , mogłabym powiedzieć plizz.
            Co do drugiej części wypowiedzi , była ona bardziej ogólna do wszystkich niż do Ciebie . Jeśli ktoś neguje jakiś kraj ze względu na prawa , religię - to niech będzie konsekwentny.
            A swoją drogą zachwycanie się sklepami i podawanie tego jako przykład w podróży, czy możliwości picia alko - dla mnie słabe i to wytknęłam ( tak , robię zakupy podczas podróży i piję alkohol ).
            • olena.s Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 13:32
              No widzisz, a ja nie piję i nie kupuję. No, bardzo umiarkowanie kupuję. Ale dla wielu turystów jest to magnes. Twoich domniemań i ocen nie będę komentowac - polecam ci conajwyżej skecz Maza Jobraniego, Irańczyka, o dubajskim mallu. (www.youtube.com/watch?v=VxMQVVKDoVw)
              W zatoce mieszkałam bardzo długo, toteż to, co polskiego turystę może zainteresować, dla mnie było codziennością. (Z wyjątkiem pustyni, na punkcie której rozwinęłam świra.) I o ile nie toleruję wykorzystywania zwierząt dzikich, o tyle nie będę sie wygłupiać, że wyścigi wielbłądów różnią się czymkolwiek etycznie od wyścigów konnych. Potępiasz jedno, potępiaj drugie. Aprobujesz jedno - nie czepiaj się drugiego.
              Osobiście nie neguję turystycznie żadnego z tych krajów, aczkolwiek to Iran - nie ZEA - miał jednoznacznie antyzachodnią retorykę i maniacką policję polityczną. I to Iran nie rozwijał turystyki i starał sie mentalnie oddalić ludność od zachodniego świata. Zaś w ZEA z turystyki robią jedną z głównych gałęzi gospodarki, a 3/4 ludności to przyjezdni (pomijam turystów, mówię o rezydentach), z czego pewnie ze 20 procent stanowią przyjezdni z naszej kultury. Dlatego Dubaj jest w ocenie gości łatwiejszy niż Teheran.
              I tyle na ten temat - kto chce, niech jedzie, a kto nie chce - niech nie jedzie.
              • helena31 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 16:22
                ja tez nie komentuje Twojego toku myślenia i czepiania się słówek . Rozumiem , że nigdy nic nie kupiłaś , no prawie i nie wypiłaś drinka . Zakupy i drinki są dla większości dodatkiem do podróży a nie magnesem , Może dla Ciebie , nie uogólniaj .
                Tak, uważam , że zwierzęta wykorzystywane w turystyce są męczone i to potępiam .Ty podałaś to jako atrakcję .
                • olena.s Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 17:02
                  Odjeżdżasz i usiłujesz podszypywać. Nie trafiasz.
                  Ani wyścigi konne ani wyścigi wielbłądów nie są "wykorzystywane w turystyce", to zawsze upodobanie lokalne. I są moim zdaniem absolutnie równie aprobowalne/nieaprobowalne etycznie, nie widzę najmniejszej róznicy. I tak, zarówno gonitwa na Służewcu jak i wyścigi wielbłądów na któryms arabskim torze mogą być dla przyjezdnych atrakcją.
                  Nie załapałaś z zakupami. W Dubaju jest sens sklepy zwiedzić (patrz załączony skecz) ponieważ jest to zjawisko jedyne w swoim rodzaju. Jak mówi Jobrani - 'Dubaj Mall jest tak wielki, że jeżdżą nim taksówki - prosto, trzecia za Zarą w prawo'. I tak, jest to niewątpliwy magnes dla wielu turystów (a miejsce zaopatrywania się w dobra luksusowe dla ich niewielkiego odsetka). Podobnie magnesem jest ogólnie pozłocona aura Dubaju, ich ekstrawaganckich pomysłów w rodzaju Burdż Khalifa czy Palm island. Ponadto Dubaj leży o wiele bliżej Europy niż dalsza Azja czy Afryka, a oferuje zimą 25-30C i luksusowe hotele z basenami z podgrzewaną/chłodzoną wodą. Ponadto ma fenomenalne pustynie i możliwość rajdów po nich. Albo romantycznego noclegu pod gwiazdami. Ponadto ma (w sąsiedztwie) Luwr, do zwiedzenia którego zachęcam. A w innym sąsiedztwie najdłuższą tyrolkę świata. A w jeszcze innym fenomenalne oazy. Ponadto leży w połowie drogi między Europą a Azją Południową, i jest hubem przesiadkowym - co daje części podróżujących możliwość zakosztowania w czasie jednego wyjazdu dwóch różnych egzotyk, pustynno-arabskiej oraz tropikalno-dalekowschodniej i przyjemnego rozbicia lotu na dwa etapy. I dlatego do Emiratów ciągną tłumy turystów, a nie tylko biznesmenów.
                  Wszystko to do kupy może cię nie interesować, może ci się nie podobać, ale moim zdaniem zakwestionować się tego nie da.
                  • helena31 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:02
                    "Powaliło was. Baby w Dubaju żyją normalnie - na plaży miejskiej w Abu Dhabi mogą łazić w bikini. Sklepy z gorzała dyskretne, ale gęsto rozsiane.
                    A dlaczego tam jeżdżą? Bo punkt wypadowy do Azji. Bo nieprawdopodobne sklepy. Bo wyścigi wielbłądów. Bo przecudowna pusta ćwiartka o krok. "
                    odniosłam się do tego fragmentu. Tak zareklamowałaś ZEA ,oprócz pkt wypadowego i ćwiartki , reszta dla mnie jest nie jest sensem podróży . I nie o to chodziło w tej dyskusji. Widzę , że mocno jesteś pewna swoich priorytetów w podróży i uważasz ,że jak ja , to inni. Odjeżdzasz . Kończę dyskusję .
                    • olena.s Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:23
                      He he.
                      To nie są MOJE priorytety w podróży, albowiem było to przez szereg lat MOJE miejsce zamieszkania. I rwało mnie do zieleni i chłodu. Tak natomiast POSTRZEGAM dominujące przyczyny wybierania tego kierunku turystycznego przez coraz bardziej masowgo polskiego podróżnika. A czy się to zgadza z czyimiś indywidualnymi "priorytetami w podróży" czy nie, to nie ma najmniejszego znaczenia.
            • volta2 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 16:48
              Jeśli ktoś neguje jakiś kraj ze względu na prawa , religię - to niech będzie konsekwentny.

ale ja nie podważam religii i kraju, nie przeszkadza mi to jak tam jest, jadę, oglądam co mnie interesuje i wracam z wrażeniami. nawet negatywnymi.

ale umiem obiektywnie ocenić, co jest na plus a co na minus, te minusy to nie powód by do jakiegoś kraju nie jechać przecież (prawa kobiet czy inne sprawy, nic mi do nich, dopóki tam nie mieszkam a dostosować się na czas wyjazdu potrafię, tak jak potrafiłam sobie to zdjęcie do wizy wyrobić w hidżabie)
              • katja.katja Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 16:53
                Takie postępowanie budzi we mnie wstręt.
      • bi_scotti Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 17:43
        olena.s napisała:

> Baby w Dubaju żyją normalnie - na plaży miejskiej w Abu Dhabi mog
        > ą łazić w bikini. Sklepy z gorzała dyskretne, ale gęsto rozsiane.

Zapomnialas dodac, ze w sky-train sa czesci wagonow "for women only" tongue_out Na dodatek pomalowane na rozowo big_grin I facety sie tlocza w reszcie wagonu a panie czesto nawet maja miejsce siedzace w tej czesci "pink" wink Cheers.
        • sumire Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 17:52
          Mało tego, mężczyźnie za obecność w damskiej części pociągu grozi mandat.
          • kk345 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:20
            Koszmarna dyskryminacja! big_grin
          • nenia1 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 11:05
            sumire napisała:

> Mało tego, mężczyźnie za obecność w damskiej części pociągu grozi mandat.

Cudownie! Co tam wolność, prawo wyboru, ważne, że wagoniki na różowo i pustawe.
            • sumire Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 11:08
              Nenia, mój komentarz to było zwykłe stwierdzenie faktu, w żaden sposób nie nacechowane ideologicznie, więc trochę na siłę się czepiasz, ale wiem, że lubisz.
              • nenia1 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 11:09
                Oczywiście, wcale nie było nacechowane smile
                • sumire Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 11:15
                  Nie było. Zresztą nie byłam tam dlatego, że chciałam, więc tym bardziej zjedz Snickersa.
                  • nenia1 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 11:25
                    Nie jem słodkich ulepków.
                    A ty na przyszłość przemyśl wklejanie faktów w kontekście poprzednich wypowiedzi forumek.
                    Przykładowo - jeśli na forum wypowiadają się rasiści piszący o czarnuchach, asfalcie itd , to jeśli wkleję do ich wypowiedzi fakt, że w USA większość przestępstw popełniają czarnoskórzy to nie będę się upierać, że to tylko fakt, choć w gruncie rzecz to jest tylko fakt. Tyle, że jest również kontekst. I czasem warto go przemyśleć przed pisaniem faktów.

• sumire Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 11:31
                      Topsz. Czuję się pouczona.
        • olena.s Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:24
          Fakt. Jest tez wagon klasy pierwszej, bardzo elegancki.
    • eowen Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:17
      Pytanie z serii - poleciałabyś w kosmos wink
      Po co? Większość ematek nie pojechałaby pewnie na samodzielny wyjazd, o dalekich krainach nie wspomnę, już dzieci brać w tamte rejony świata to dla większości szaleństwo, a co dopiero samemu wink
      Ja rozumiem stawianie takiego pytania na forum podróżniczym, gdzie można dostać konstruktywne wypowiedzi czy porady osób, jeżdżących w te rejony, ale tu?

Zakładam, że na 100 ematek może 2 były w Indiach. Więc tak jakoś podejrzewam, jak będą wyglądać wpisy tych 98% pozostałych wink
      • sumire Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:32
        No i tak właśnie wyglądają big_grin
      • kk345 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:22
        Dodaj jeszcze, ze te nieliczne, które były, widziały i mogą opowiedzieć i tak zostaną zakrzyczane, ze źle widziały i tylko im się wydawałobig_grin Tak, volta, to ciebie nie pozdrawiambig_grin
        • berber_rock Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 21:10
          smile
    • nena20 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:40
      Nie
      • nena20 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 11:46
        Może jeszcze napiszę że nie jeżdżę do krajów gdzie kobiety nie mają równych praw. Nawet w Dubaju nie chciałam zostać. Jest tyle miejsc na świecie, fajnych, egzotycznych i normalnych.
        • berber_rock Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:12
          nena20 napisała:

> Może jeszcze napiszę że nie jeżdżę do krajów gdzie kobiety nie mają równych pra
          > w.

- To jakies 90% krajow na swiecie ...
        • hungaria Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:21
          A które egzotyczne miejsca są takie fajne i normalne? Jeśli za egzotyczną nie uznamy Australii.
          Ameryka Południowa i Karaiby - superwysoka przestępczość, a nie pamiętam trwożliwych wątków 'Czy zdecydowałybyście się pojechać na Jamajkę albo St Kitts?'.
          W Afryce może znalazłoby się kilka.
          Malediwy - islamski reżim, choć teraz zmienił się prezydent, więc może trochę poluzują.
          Azja - praw człowieka tam mało, również w tak chętnie odwiedzanym przez turystów Singapurze.
          Itd. itp.
          • nena20 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 13:12
            Ja piszę tylko o prawach kobiet! Nie wspieram turystyczne krajów gdzie kobiety mają przechlapane. Podróżować można po całej Ameryce Północnej i Południowej, Australii, Oceanii, dużej części Azji. Dla mnie osobiście Karaiby są przepiękne i pełne jeszcze dzikich miejsc. Jeszcze raz napiszę nie chodzi mi o bezpieczeństwo podczas podróży tylko o normalność życia kobiet.
            • szalona-matematyczka Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 13:31
              Nena, to w Polsce tez nie bywasz?
              • katja.katja Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 13:42
                Nie licząc jednego prawa - prawa do aborcji Polska ma te same prawa kobiet co są w innych cywilizowanych krajach.
              • nena20 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 16:57
                W Iranie łamane są prawa kobiet. Poprawiło się nieco w ostatnim czasie ale nie chcę i nie mogę wspierać choćby 1 zł turystyki takiego kraju. Omijam takie kraje szerokim łukiem choćby nie wiem co tam można było zobaczyć. Każdy ma swoje przekonania, akurat ja mam takie.
                Co do praw kobiet w Polsce to nie widzę wielkiego ich ucisku czy też nieszczęścia. W przypadku chorego dziecka mogą usunąć ciążę. Prawo do swobodnej aborcji czy jest konieczne, tego nie wiem. Akurat jestem w ciąży o którą starałam się od wielu lat więc w kwestii aborcji nie jestem obiektywna. Innych problemów nie widzę. Jeszcze do płac kobiet można się przyczepić ale to pikuś w porównaniu z sytuacją kobiet w krajach typu Iran.
                • katja.katja Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 17:02
                  Mam pytanie do tych Pań co jeżdżą na takie wycieczki lub planują - czy wybrałybyście się też do Korei Północnej? To też ciekawy, egzotyczny kraj i jeszcze bezpieczniejszy dla turysty niż Iran, jeśli nie to dlaczego?
                • nenia1 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 17:44
                  nena20 napisała:

> Jeszcze do płac kobiet można się przyczepić ale to pikuś w porównaniu z s
                  > ytuacją kobiet w krajach typu Iran.

No akurat do tego to trudno się przyczepić w Polsce smile

Przeciętnie we wszystkich krajach UE kobiety zarabiają mniej niż mężczyźni średnio o 16,3 proc (wg przeciętnych stawek godzinowych brutto) a w Polsce ta różnica jest ponad 2 razy mniejsza.
                  Polska jest też w czołówce europejskich krajów jeśli chodzi o kobiety na kierowniczych stanowiskach, bodajże 2 albo 3 miejsce w Europie.
                  • szalona-matematyczka Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:05
                    I kolejny PiS-owski troll na emamie. Witamy 🙋
            • bi_scotti Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 17:52
              nena20 napisała:

> Podróżować można po całej Ameryce Północnej i Południowej,

Well, podrozowanie po USA w czasie obecnych rzadow DT jest dla mnie osobiscie nie do zaakceptowania: America for Americans! Niech sie udlawi uncertain
              Ameryka Poludniowa, mowisz ... Well ... taka np. Brazylia - jeden z najbardziej rasistowskich spoleczenstw swiata na dodatek z nowym crazy u wladzy, ktory chce budowac przemysl w tym, co jeszcze zostalo w Amazonii sad C'mon, juz chocby w tym kontekscie, Iran nie wybija sie jakos specjalnie negatywnie, eh. Life.
            • hungaria Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:09
              I w Ameryce Południowej kobiety mają taki raj? Pewnie dlatego zabójstwa kobiet są tam tak powszechne, że musiało powstać osobne słowo na tę kategorię przestępstwa.
              Rozumiem niechęć do wspierania reżimów, ale gdyby kierować się w podróżowaniu tylko tym, na liście zostałoby bardzo niewiele krajów. Mnóstwo rządów jest opresyjnych wobec jakichś grup obywateli - kobiet, rohindżów, palestyńczyków itp.
              • nena20 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:49
                W krajach Ameryki Południowej przynajmniej nie muszą chodzić zakute w szatach. Naprawdę nie widzicie różnicy pomiędzy prawami kobiet w wyznaniowych krajach arabskich a innymi mniej radykalnymi? Normalnie ręce opadają jak czytam wasze argumenty. Jeszcze raz napiszę nie o bezpieczeństwie myślę tylko o prawach kobiet w danym kraju.
                • sumire Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:52
                  W wielu krajach arabskich kobiety chodzą ubrane zupełnie normalnie.
                  A prawa w Salwadorze nie nazwałabym "mniej radykalnym".
                  • maaria33 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:57
                    Ale Salwador to raczej mało popularny kierunek turystyczny wink
                    • maadzik3 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 21:25
                      przeciwnie, to bardzo ciekawy kraj
                • kk345 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 19:01
                  Czyli jednym słowem wolisz mieć prawo do chodzenia w bikini występujące w pakiecie z bardzo wysokim ryzykiem gwałtu lub zabójstwa, niż zakrycie włosów w bezpiecznym, nieagresywnym otoczeniu... osobliwa logika, ale przyjmuję wyjaśnienie.
                • olena.s Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 19:34
                  Posłuchaj. Które prawo jest ważniejsze? Do życia, czy do noszenia mini?
                  Do dostępu do IVF czy do dostępu do antykoncepcji? Albo do aborcji? A może do tanich/darmowych leków?
                  Do darmowej edukacji? Do leczenia? Do niewysyłania do więzienia w przypadku (naturalnego) pronienia?
                  Do niesztywności szklanego sufitu?
                  Do alimentów w wypadku rozwodu?
                  Jeżeli nie lecisz jak koń w klapkach, to zobaczysz, że w różnych rankingach ocena jakości życia kobiet w różnych krajach znacząco się różni - w zależności od tego, co wydaje się rankingującym najwazniejsze. I Emiraty - nie wiem, nierzadko czy systematycznie - stoja w nich wyżej niż w Salwador, Brazylia, Chile w ogóle cała Ameryka Południowa.
                  Sądzę, że twoim immanentnym błędem jest po prostu używanie swojej pozycji społecznej (wyształconej, pracującej, wystarczająco zasobnej, w średnim wieku) do przeklejania do innych kultur. Widzisz się jako zasobną, wykształconą, pracująca umysłowo Meksykankę, Irankę, Emiratke, Induskę. I dlatego zauważasz i odnosisz do siebie np. to, że prawo żądałoby od ciebie nakrywania włosów (Iran), ale w ogóle nie zauwazasz, że prawo nie chroniłoby cię przed zabójstwem (Meksyk), że wpakowałoby cie do mamra za naturalne poronienie (Salwador), że nie mogłabyś przerwać ciąży nawet przy zagrożeniu życia (Chile) nie mogłabyś kupić tabletki anty....
            • kk345 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:25
              >Jeszcze raz napiszę nie chodzi mi o bezpieczeństwo podczas podróży tylko o normalność życia kobiet.
              No fakt, w Ameryce Południowej to tej normalności mają jak naplute, szczególnie Salwadorki są szczęściarami. Brazylijki też...
    • princesswhitewolf Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:09
      Mysle ze jest duza roznica miedzy mentalnoscia Arabow i Persow. Iran jest jednym z bezpieczniejszych krajow tego swiata, acz kobiecie lepiej podrozowac tam z mezczyzna.
      • bywalec.hoteli Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 16:55
        fajny film, rzeczywiście bardzo gościnny ten Hamid smile Ciekawe czy za gościnność dostał buziaka od dziewczyny? wink
    • jematkajakichmalo Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:18
      Tak. Tyle, ze kupilabym wycieczke zorganizowana, bo w Iranie podobno ciezko tak wszystko samemu ogarnac. Corka meza wrocila jakies 3 tygodnie temu z Iranu. Byla zachwycona. Jest samotna i nie ma za duzego wyboru wiec wszedzie lata sama. Zwiedzila juz w ten sposob doslownie pol swiata.
      • kk345 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 18:27
        Wycieczka zorganizowana może mieć ten plus ze łatwiej sie ogarnąć, to jest naprawdę wielki kraj i logistycznie trzeba się nieźle nagimnastykować, zeby wszystko zobaczyć.
    • muchy_w_nosie Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:32
      Jedzie sama na własną rękę, czy wycieczka zorganizowa?
      Sama bym się bała, z 40 innymi osobami pojechałabym z wielką ochotą.
      • katja.katja Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 12:51
        Ohydztwo. Że też nie jest Wam wstyd.
    • danaide Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 13:34
      Jeździłam sama po Libanie. Myślę, że Iran jest jeszcze bezpieczniejszy.
    • katja.katja Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 13:41
      A prawa kobiet masz w perskim oku?
    • maaria33 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 14:09
      Tak czy owak , przed podróża polecam

www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,97611,Kiedy-bedziemy-wolne

• psiamama6 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 16:53
      W pojedynkę nie, ale ogólnie nie podróżuje sama. Natomiast Iran jest od jakiegoś czasu na mojej liście i myśle o wycieczce objazdowej zorganizowanej przez jakieś biuro.
    • maadzik3 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 21:22
      Tak. Znam kilka osób które tam były. Irańczycy są strasznie spragnieni kontaktów zewnętrznych, bardzo gościnni i generalnie łatwo się po tym kraju podróżuje (acz koszmarnie w nim mieszka). Oczywiście trzeba zachować zasady bezpieczeństwa. Dla każdego kraju są trochę inne i na co innego trzeba uważać. W Iranie najbardziej na policję (szczególnie obyczajową)
      • katja.katja Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 21:39
        Czy dobrze Cię kojarzę jako feministkę, walczącą o prawa kobiet?
      • berber_rock Re: Pojechalybyscie do Iranu? 12.12.18, 22:16
        Nie ma juz policji obyczajowej albo raczej jest malo aktywna.
    • szalona-matematyczka Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 10:49
      Ja osobiscie uwazam, ze jezdzac do takich krajow jako kobieta w jakis ograniczony sposob pomaga sie tym ludziom. Bo iranskie kobiety widza, ze sa kobiety z innych krajow , ktore podrozuja same,maja swoje pieniadze, maja dzieci od roznych chlopow (triss), maja seks z zonatym i rodza z tego seksu 3 dzieci bedac panna (rosa), i nic...nic im sie nie dzieje. One wtedy widza, ze swiat jest inny niz mowi propaganda w TV, ze ci ludzie to mili ludzie, ze da sie z nimi pogadac, ze gdzies jest inny swiat, lepszy dla kobiet. Bylam kiedys w pewnym dosyc autorytarnym panstwie i wrecz uslyszalam kiedys od pewnego tubylca "przyjezdzajcie, niech was przyjezdza wiecej, bo wtedy cos sie zmieni", nie chodzilo o pieniadze, chodzilo o to, ze im wiecej turystow (osob spoza systemu), tym wiecej ludzi widzi,ze jest inny swiat i zaczynaja dyskutowac miedzy soba (" wiesz, inne kobiety moga podrozowac, a my nie. Dlaczego, nie jestesmy gorsze"), nawet sie buntowac.
      • katja.katja Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 11:03
        Triss nigdy by do "takiego" kraju nie pojechała, to prawdziwa feministka, a nie szczekaczka jak Wy.
        • szalona-matematyczka Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 12:36
          Ale moze siostra Tries by pojechala...
          • szalona-matematyczka Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 12:37
            *triss
    • miniofilka Re: Pojechalybyscie do Iranu? 16.12.18, 17:32
      Tak.
      Moja kuzynka byla z mężem kilka razy (sprawy zawodowe) w Ishatan (nie wiem czy nie przekrecilam nazwy) i jest to bardzo bezpieczny kraj.
      Persowie mają całkiem inną mentalność niż Arabowie wielu Iranczykow jest obojętna religijnie. Ale mieszkać bym tam nie chciała ze względu na konieczność zaslaniania wlosow i zakaz picia alkoholu plus inne ograniczenia.
    • anahera Re: Pojechalybyscie do Iranu? 17.12.18, 04:50
      Ani w pojedynke ani wogole. Zaden kraj muzulmanski nie zobaczy ani centa z mojej turystyki.
    • maaria33 Re: Pojechalybyscie do Iranu? 27.12.18, 08:14
      Dodatkowe materiały dla ułatwienia podjęcie decyzji

www.women.ncr-iran.org/fr/infos-des-femmes/3510-noushine-la-86e-femme-executee-sous-rohani-en-iran?fbclid=IwAR2-AquBinbNX0v3LLHmlUJu1ui9Eqsc0PmTjD13QVvVeJvlABFSGVs5xmg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka