Dodaj do ulubionych

Protest rolników

12.12.18, 16:54
No i jak najbardziej policja powinna całe towarzystwo natychmiast usunąć siłą za stwarzanie zagrożenia życia i zdrowia:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24270306,protest-rolnikow-na-a2-zakonczony-policja-zagrozila-uzyciem.html#a=66&c=154&s=BoxNewsImg5
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:00
      Wystarczyło zagrozić odholowaniem samochodów, w Polsce to wciąż zbyt cenne dobro, by je np. rytualnie palić w protestach.
      • chatgris01 Re: Protest rolników 12.12.18, 19:12
        Ale samochodow plonacych podczas francuskich protestow nie podpalaja ich wlasciciele.
        • triss_merigold6 Re: Protest rolników 12.12.18, 20:03
          Właściciele chyba nie mają nic przeciwko, bo te samochody płoną regularnie, ba rytualnie wręcz.
          • sumire Re: Protest rolników 12.12.18, 20:08
            Ba. W każdą sobotę po obiedzie, między 14 a 16, we Francji odbywa się rytualne palenie samochodów. #Facepalm
          • chatgris01 Re: Protest rolników 12.12.18, 20:08
            Nie zartuj, dla wielu z nich (zwlaszcza tych mieszkajacych w gettach i dojezdzajacych tymi samochodami do pracy) to prawdziwa tragedia, bo nie stac ich na nastepny, a i z ubezpieczeniem roznie bywa uncertain
    • woda.cynamonowa Re: Protest rolników 12.12.18, 17:00
      Nie mogła, bo w tym samym czasie Morawiecki przekonywał, ze mieszkamy w spokojnym raju, w takim miejscu policjanci nie biją się z rolnikami.
      • kubek0802 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:19
        Mnie zastanawia droga do odszkodowania w przypadku osób, które np. spóźniły się na samolot. Kogo można pozwać. Organizatorem było jakieś stowarzyszenie warzywno- ziemniaczane, ale tu nie widzę szansy na realną gotówkę. W dobie Rodo uzyskanie danych uczestników protestu chyba też niemożliwe.
        • maslova Re: Protest rolników 12.12.18, 21:50
          Włala:
          dzienniklodzki.pl/protest-rolnikow-na-a2-kim-jest-michal-kolodziejczak-mlody-lepper-z-podsieradzkich-blaszek/ar/13735976
    • agab51 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:10
      Milko, ale czytałaś ich postulaty? Wiesz dlaczego, i w jakim celu stali tyle godzin na zimnie? Dlaczego posunęli się do takich kroków, jak zablokowanie autostrady?
      • ficus_carica Re: Protest rolników 12.12.18, 17:16
        Ich stały postulat brzmi: "dejcie nam wincyj piniendzy".
        • agab51 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:19
          O, serio?
          • ficus_carica Re: Protest rolników 12.12.18, 17:26
            Rzeczywiście, masz rację. Oprócz pieniędzy chcą jeszcze odwołania kilku ludzi z Inspekcji Weterynaryjnej. Bo im się zdaje, że przez weterynarię nie mają kasy.
      • panna.anna.4 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:25
        agab51 napisała:

> Milko, ale czytałaś ich postulaty? Wiesz dlaczego, i w jakim celu stali tyle go
        > dzin na zimnie? Dlaczego posunęli się do takich kroków, jak zablokowanie autost
        > rady?

A oni przejmowali się tym czy ktoś z zablokowanych kierowców jedzie na rozmowę o pracę, do szpitala albo na lotnisko?

Ja na przykład z premedytacją omijam informacje na temat postulatów tej Unii warzywno-buraczanej, bo wiem że w proteście chodziło o ich upublicznienie.
        • panna.anna.4 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:26
          Przepraszam,unii warzywno-ziemniaczanej.
        • nenia1 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:36
          panna.anna.4 napisała:

> A oni przejmowali się tym czy ktoś z zablokowanych kierowców jedzie na rozmowę
          > o pracę, do szpitala albo na lotnisko?

Powiem tak, nie przepada za protestami rolników bo wkurza mnie składanie się reszty pracujących na KRUS, ale tu po pierwsze mają trochę racji, a po drugie protesty polegające na zapalaniu świeczek na parapecie o tej samej godzinie nie mają większej siły rażenia.
          • panna.anna.4 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:37
            No ale ta siła rażenia im robi właśnie taką opinię w społeczeństwie jaką mają rolnicy.
            • nenia1 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:53
              Może zależy u kogo, bo u mnie nie, ja sobie zdaję sprawę z tego, że raz, żyjemy w demokratycznym kraju i mamy prawo do protestów, dwa - protest musi być w jakimś stopniu uciążliwy (pomijam rozbijanie witryn, rozróby, rabowanie sklepów czyli wandalizm) i godzę się z taką uciążliwością. Mnie u rolników drażni wieczne narzekanie, biadolenie, przedstawianie się jako pokrzywdzonych przez los biedaków, którym wiatr w oczy, w połączeniu z licznymi przywilejami i zwolnieniami podatkowymi, na które składa się pracująca na etatach/działalności reszta.

No też fajnie wyglądają jak narzekają na biedę/nędzę a na protesty jadą ciągnikami "na wypasie" w cenie znacznie większej od luksusowego auta.
              • milka_milka Re: Protest rolników 12.12.18, 17:56
                Ale niech będzie uciążliwy bezpośrednio dla tych, do których jest skierowany, a nie dla przypadkowych niewinnych ludzi.
                • nenia1 Re: Protest rolników 12.12.18, 17:58
                  Społeczeństwo wybiera władzę.
                • chatgris01 Re: Protest rolników 12.12.18, 19:15
                  milka_milka napisała:

> Ale niech będzie uciążliwy bezpośrednio dla tych, do których jest skierowany, a
                  > nie dla przypadkowych niewinnych ludzi.
                  >

Dlatego francuscy rolnicy w czasie protestow z luboscia wywalaja pryzmy obornika przed ministerstwami albo chociaz prefekturami.
      • milka_milka Re: Protest rolników 12.12.18, 17:50
        Przeczytałam. I rozumiem, ale blokowanie autostrady uważam za karygodne. Bo cały protest uderza nie tam, gdzie trzeba, tylko w całkowicie przypadkowych ludzi, którzy jechali do pracy/lekarza/lotnisko/pogrzeb itp.
        • asia-loi Re: Protest rolników 12.12.18, 17:59
          milka_milka napisała:

... Bo cały protest uderza nie tam, gdzie trzeba, tylko w całkowicie przypadkowych ludzi,
          > którzy jechali do pracy/lekarza/lotnisko/pogrzeb itp.

>
          Każdy protest/strajk uderza przede wszystkim w innych ludzi. Strajkujący/protestujący chyba prawie zawsze walczą o swoje - czyimś kosztem. Np. w moim mieście jak pracownicy MPK walczyli o podwyżki dla siebie, to m.in. moim kosztem, bo ja mając opłacony bilet miesięczny z góry - musiałam zasuwać do pracy z buta, lub brać taksówkę bądź urlop. A w czasie takiego strajku taksówek też nie ma. Kasy za bilety MPK nikomu nie zwróciło. A i jeszcze nie było wcześniej informacji, że będzie strajk. Człowiek dowiedział się dopiero na przystanku.
      • srubokretka Re: Protest rolników 12.12.18, 17:58
        Caly ten belkot pismaka przelecialam, a o postulatach na koncu jedno zadnie. Wstyd.
      • 45rtg Re: Protest rolników 12.12.18, 19:35
        agab51 napisała:

> Milko, ale czytałaś ich postulaty? Wiesz dlaczego, i w jakim celu stali tyle go
        > dzin na zimnie? Dlaczego posunęli się do takich kroków, jak zablokowanie autost
        > rady?

A kto by tam czytał jakieś postulaty rolników? Przecież nam, z Miasteczka Wilanów, Się Należy chlebuś i wołowinka z kartofelkami.
        • woda.cynamonowa Re: Protest rolników 12.12.18, 20:03
          Ci z Miasteczka Wilanów zapi...ją na tych na drodze, ich krusy, srusy i dopłaty do wszystkiego. A ci z drogi jeszcze niezadowoleni, że ci dziwacy jedzą ryż i krewetki zamiast ich wspierać schabowym.
          • 45rtg Re: Protest rolników 13.12.18, 14:26
            woda.cynamonowa napisał(a):

> Ci z Miasteczka Wilanów zapi...ją na tych na drodze, ich krusy, srusy i dopłaty
            > do wszystkiego. A ci z drogi jeszcze niezadowoleni, że ci dziwacy jedzą ryż i
            > krewetki zamiast ich wspierać schabowym.

No właśnie o tym mówię...
        • panna.anna.4 Re: Protest rolników 12.12.18, 20:09
          45rtg napisał:

> agab51 napisała:
          >
          > > Milko, ale czytałaś ich postulaty? Wiesz dlaczego, i w jakim celu stali t
          > yle go
          > > dzin na zimnie? Dlaczego posunęli się do takich kroków, jak zablokowanie
          > autost
          > > rady?
          >
          > A kto by tam czytał jakieś postulaty rolników? Przecież nam, z Miasteczka Wilan
          > ów, Się Należy chlebuś i wołowinka z kartofelkami.

Należy? Należy to się rolnikom, ci z miasteczka Wilanów kupują sobie ten chlebuś i kartofelki z tego co im zostanie z pensji po zapłaceniu zusu.
          • 45rtg Re: Protest rolników 13.12.18, 14:36
            panna.anna.4 napisała:

> > A kto by tam czytał jakieś postulaty rolników? Przecież nam, z Miasteczka
            > Wilan
            > > ów, Się Należy chlebuś i wołowinka z kartofelkami.
            >
            > Należy? Należy to się rolnikom, ci z miasteczka Wilanów kupują sobie ten chlebu
            > ś i kartofelki z tego co im zostanie z pensji po zapłaceniu zusu.

Gdyby mieszkańcy Miasteczka Wilanów nie uważali, że im Się Należy, to by nie chrzanili głupot o tym, że w tych postulatach jest cokolwiek o "wincyj piniendzy".
            • panna.anna.4 Re: Protest rolników 13.12.18, 15:04
              Logika tego wywodu mnie poraziła.
              A co konkretnie im się należy, tym mieszkańcom wilanowa?
              • 45rtg Re: Protest rolników 13.12.18, 15:11
                panna.anna.4 napisała:

> Logika tego wywodu mnie poraziła.
                > A co konkretnie im się należy, tym mieszkańcom wilanowa?

Sprawne dostawy środków spożywczych od rolników trzymających mordy w kubłach. Bo co taki rolnik może mieć za problemy, w porównaniu z kłopotami z parkingiem na Domaniewskiej?
                Oczywiście dostawy via Alma i inne renomowane sieci handlowe, a nie, żeby rolnik swoje kaprawe oczy podnosił na drzwi apartamentu Junior Accountanta.
                • panna.anna.4 Re: Protest rolników 13.12.18, 15:14
                  Tylko to nie junior accountanci stoją teraz na autostradzie, i jakoś nie protestują ani z powodu mało sprawnych dostaw ani braku miejsca do zaparkowania. Fakty stoją w całkowitej opozycji do twojej logiki.
                  • 45rtg Re: Protest rolników 13.12.18, 15:22
                    panna.anna.4 napisała:

> Tylko to nie junior accountanci stoją teraz na autostradzie, i jakoś nie protes
                    > tują ani z powodu mało sprawnych dostaw ani braku miejsca do zaparkowania. Fakt
                    > y stoją w całkowitej opozycji do twojej logiki.

Ktoś ma pożyczyć parę dodatkowych rąk do facepalma?
                    • panna.anna.4 Re: Protest rolników 13.12.18, 17:23
                      Mi zabrakło już przy twoim poprzednim poście.
        • milka_milka Re: Protest rolników 12.12.18, 21:04
          A dlaczego uważasz, że nie czytałam? Generalnie staram się czytać postulaty różnych protestujących grup, co nie znaczy, że nie wkurza mnie stanie w korku, bo protestują. Niech zablokują ministerstwo rolnictwa.
          • milka_milka Re: Protest rolników 12.12.18, 21:05
            Już nie mówiąc o tym, jaka różnica jest w płaceniu na ZUS a KRUS.
          • srubokretka Re: Protest rolników 13.12.18, 14:14
            >co nie znaczy, że nie wkurza mnie stanie w korku, bo protestują.

a codzienne korki cie nie wkurzaja w miastach?? Olsnie cie. okolo 3 000 000 ludzi TYGODNIOWO przeprowadza sie ze wsi do miast na calym swiecie. To wlasnie dzieki rolnikom masz mniejsze korki na codzien. To dzieki gupiej polityce bedziesz za kilka lat miala wszystkich rolnikow i ich dzieci w miastach. Pigadamy o twoich komuniacyjnych wygodach wtedy.
            • milka_milka Re: Protest rolników 13.12.18, 14:54
              Nie, nie wkurzają. Wkurzają mnie te, które są organizowane świadomie.
            • panna.anna.4 Re: Protest rolników 13.12.18, 15:12
              srubokretka napisał:

> To wlasnie dzi
              > eki rolnikom masz mniejsze korki na codzien. To dzieki gupiej polityce bedziesz
              > za kilka lat miala wszystkich rolnikow i ich dzieci w miastach. Pigadamy o two
              > ich komuniacyjnych wygodach wtedy.

Zasługi rolników są niezmierzone. Nawet korki nam, mieszczuchom zmniejszają.
    • asia-loi Re: Ilu rolników głosowało na PiS? 12.12.18, 17:33
      Bardzo chciałabym wiedzieć. Bo coś mi się wydaje, że bardzo dużo. PiS raczej nie wygrywa w miastach. No i jakoś tak mi się wydaje, że mało było protestujących.
      • kosmos_pierzasty Re: Ilu rolników głosowało na PiS? 12.12.18, 18:47
        Danych nie znam, ale pamiętam, jak w sklepach się cieszyli, że wygrali "nasi"...
    • asfiksja Re: Protest rolników 12.12.18, 17:53
      Jak się miało takiego geniusza myśli rolniczo-sanitarnej, jak Jurgiel za ministra to niestety teraz trzeba wypić to piwo w postaci protestów rolników.
      • woda.cynamonowa Re: Protest rolników 12.12.18, 19:14
        Ministrem jest teraz Ardamowski, czy jakoś tak. Dziwię się, że dziś nie dostał w buzię ani od dziennikarzy ani od rolników, zachowanie poniżej krytyki.
    • berdebul Re: Protest rolników 12.12.18, 18:00
      Zbliżają się wybory, prędzej im tam laskę zrobią i naobiecują cudów wianków. uncertain
      • chatgris01 Re: Protest rolników 12.12.18, 19:17
        Mam nadzieje, ze jednak masz na mysli łaskę...
    • tiszantul Re: Protest rolników 12.12.18, 19:09
      Moim zdaniem to koniec pisu. Tej siły już nie powstrzymacie

https://pbs.twimg.com/media/DuNTn_QXgAAE13c.jpg
      • woda.cynamonowa Re: Protest rolników 12.12.18, 19:15
        Ten facet to młody Lepper tylko bystrzejszy. Panika w obozie władzy jest uzasadniona.
      • asia-loi Re: Protest rolników 12.12.18, 19:17
        tiszantul napisała:

> Moim zdaniem to koniec pisu. Tej siły już nie powstrzymacie

No właśnie pisałam wyżej, że coś mało tych protestujących.
        Ale przecież rolnicy w większości głosowali na PiS, to teraz mają swój ukochany, dobry PiS.
        Czyżby rolnicy byli kolejną grupą, którą wyrolował PiS?
        • solejrolia [...] 12.12.18, 19:27
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • solejrolia [...] 12.12.18, 19:35
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • woda.cynamonowa Re: Protest rolników 12.12.18, 19:59
              To nie przebudzenie, to walka o władzę, rolnicy i katotalibowie wiedzą, ze od nich zależy los partii rządzącej i to wykorzystują.
            • milka_milka Re: Protest rolników 12.12.18, 21:06
              To niech się budzą, tylko niech swoją pobudką nie obciążają innych-niewinnych.
              • bistian Re: Protest rolników 12.12.18, 22:06
                milka_milka napisała:

> To niech się budzą, tylko niech swoją pobudką nie obciążają innych-niewinnych.

Forma protestu wątpliwa, ale innej nikt nie słucha, już było wszystko po kolei.
                Rolnicy mają dużo racji, wiele spraw leży na później, część rzeczy robi się byle jak i zupełnie bez sensu. Choćby ta świńska grypa. Wypadałoby zakazać strzelania do ptaków, bo to one roznoszą chorobę, zostawić dziki w spokoju, zorganizować długotrwałą akcję zbierania i badania padliny, mogliby się tym zająć myśliwi za opłatą. Obecne metody odnoszą odwrotny skutek, bo trudno cokolwiek zakazać myśliwskiemu lobby.
                Ceny zakupu żywności są niewiarygodnie niskie, a rolnicy nie mają wsparcia w inwestycjach, jakakolwiek zmiana cen, pociąga od razu bankructwo rolnika, który próbował inwestować. Oni muszą stale uważać i nie mają żadnej pomocy, a to są duże wydatki i nie można nagle zmienić branży, gdy się zostanie z podajnikiem pasz za kilka milionów i kredytem do spłacenia.
                Temat na długą dyskusję.
                • asia-loi Re: Protest rolników 13.12.18, 16:59
                  bistian napisał:

> Forma protestu wątpliwa, ale innej nikt nie słucha, już było wszystko po kolei.

Każdy grupa społeczna/zawodowa ma rację co do swoich postulatów. I każda protestuje kosztem innych. Ale od trzech lat rządzi PiS, a zdecydowana większość rolników głosowała na PiS. I teraz się okazało, że ich ukochany, umiłowany PiS ich całkowicie wyrolował.
                  Jak im PiS zamienił prawo własności w prawo dzierżawy nie było protestów, jak im PiS podwyższył wiek emerytalny też siedzieli cicho, dopiero teraz protestują bo im się produkcja nie opłaca. A czy PiS im przypadkiem nie obiecał, że nie będzie ich tak źle traktował jak PO?
                  • bistian Re: Protest rolników 13.12.18, 17:49
                    asia-loi napisała:

> Jak im PiS zamienił prawo własności w prawo dzierżawy nie było protestów, jak i
                    > m PiS podwyższył wiek emerytalny też siedzieli cicho, dopiero teraz protestują
                    > bo im się produkcja nie opłaca. A czy PiS im przypadkiem nie obiecał, że nie bę
                    > dzie ich tak źle traktował jak PO?

Ale tu nie chodzi o PiS, rolnikom od lat pogarszają się warunki prowadzenia działalności. Ja jestem świadomy, jakie ponoszą koszty, a zarabiają coraz mniej. Mniej już się nie da, a jeść musimy, najlepiej, gdyby to pochodziło z rodzimej produkcji. Popatrz, ile kosztowały w tym roku w skupie czarna porzeczka czy wiśnie, ile kosztowała porzeczka czerwona i dlaczego tak było? Po ile były w skupie jabłka? Jak się wahały ceny mleka? Powstały punkty skupu owoców, gdzie w chłodniach przechowuje się owoce po kilka lat, a kupuje po cenach dumpingowych.
                    Powstały monopole dyktujące ceny. Tak się nie da normalnie działać, a sytuacja się zmienia wyłącznie na gorsze.
                    • asia-loi Re: Protest rolników 13.12.18, 18:41
                      bistian napisał:

> Ale tu nie chodzi o PiS, rolnikom od lat pogarszają się warunki prowadzenia działalności...

Ależ chodzi o PiS. Ja się zgadzam, ze rolnikom się krzywda dzieje i działa, ale to właśnie PiS im obiecał, że za ich rządów rolnikom krzywda dziać się nie będzie. Skoro rolnicy na PiS głosowali, to niech teraz na własnej skórze przekonają się co znaczą rządy PiS-u i ile warte są ich obietnice z kampanii wyborczej. Ba, powiem więcej - wszyscy którzy głosowali na PiS powinni się na własnej skórze przekonać co znaczą rządy PiS-u. Nie tylko rolnicy doświadczają co znaczy prawdomówność PiS-u, już niektórzy też doświadczyli, a mam nadzieję że więcej wyborców PiS-u tego doświadczy, ponieważ coraz więcej grup zawodowych protestuje.
                      • bistian Re: Protest rolników 13.12.18, 19:08
                        asia-loi napisała:

> Ależ chodzi o PiS. Ja się zgadzam, ze rolnikom się krzywda dzieje i działa, ale
                        > to właśnie PiS im obiecał, że za ich rządów rolnikom krzywda dziać się nie będ
                        > zie.

Mnie zupełnie nie obchodzi "co autor miał na myśli" i przeciwko czemu i komu był protest, ale rok był wyjątkowo trudny dla rolników. Susza i jednocześnie bardzo dobre warunki dla producentów owoców, co się odbiło na bardzo niskich cenach. Do tego ta świńska grypa i nieudolność służb. Komuś się ulało, nie będę robił śledztwa, za czyją namową, bo postulaty wskazują na konkrety.
                        • asia-loi Re: Protest rolników 13.12.18, 19:18
                          bistian napisał:

... rok był wyjątkowo trudny dla rolników. Susza i jednocześnie bardzo dobre warunki dla producentów owoców, co się odbiło na bardzo niskich cenach . Do tego ta świńska grypa i nieudolność służb. Komuś się ulało, nie będę robił śledztwa, za czyją namową, bo postulaty wskazują na konkrety.

No więc rząd dbający o obywateli, powinien rolnikom sam z siebie im te straty wynagrodzić, a nie że rolnicy i wszystkie inne grupy które protestują muszą wszystko wywalczyć protestami, strajkami. Nie tak powinno być. A ci co nie protestują mają figę, i rząd ma ich głęboko w nosie.
                          Np. afera SKOK-ów - prawie 5 miliardów ukradzione i musieliśmy złożyć się my wszyscy, którzy mają konta w bankach na pokrycie strat. A ja nie miałabym nic przeciwko gdyby te 5 miliardów przeznaczyć np. na pokrycie strat rolników.
                          • bistian Re: Protest rolników 13.12.18, 20:51
                            asia-loi napisała:

> No więc rząd dbający o obywateli, powinien rolnikom sam z siebie im te straty w
                            > ynagrodzić, a nie że rolnicy i wszystkie inne grupy które protestują muszą wszy
                            > stko wywalczyć protestami, strajkami. Nie tak powinno być. A ci co nie protestu
                            > ją mają figę, i rząd ma ich głęboko w nosie.

Mam trochę inne zdanie na ten temat. To się rozwija w bardzo złym kierunku. Państwo powinno pomagać małym przedsiębiorstwom, spółdzielniom, grupom produkcyjnym w rozwijaniu działalności, choćby po to, żeby rozbijać monopole. Niech rolnicy zakładają stowarzyszenia czy spółdzielnie, budują chłodnie i przetwórnie i nastawiają się np. na soki.
                            Czarna porzeczka miała być po 1,80 za kilogram, potem straszono, że będzie za 1,50 zł, potem że 1,20 zł, a skończyło się na tym, że niektórzy sprzedali za 30 gr, inni nie zbierali w ogóle, tylko wycięli plantacje. Czarną porzeczkę się otrząsa, więc jest łatwiej ją zbierać, a ponieważ przy niej już było dosyć pracy, więc minimalizowano koszty. Sadzonki są tanie, bo czarna porzeczka łatwo się ukorzenia, dlatego tak to poszło w kierunku cen dumpingowych.
                            Teraz rolnicy nastawiają się na porzeczkę czerwoną, cena jest atrakcyjna, a skończy się, jak z czarną. Wiemy, po ile są owoce w sklepach.

To tylko taki malutki przykład. Jabłka były po 11 gr/kg w skupie.

A za nieudolność państwa rolnikom należą się rekompensaty. Tak powinno być choćby w przypadku świńskiej grypy.
        • woda.cynamonowa Re: Protest rolników 12.12.18, 19:52
          Gdyby ich siłę szacowano na marną, w godzinę uwinęliby się z wyniesieniem protestujących i odholowaniem aut.
          Rolnicy i górnicy mogą wszystko.
          • srubokretka Re: Protest rolników 13.12.18, 14:19
            >Rolnicy i górnicy mogą wszystko.

Moga i to robia, czyli przeprowadzaja sie do miast, zeby jak inni pierdziec w stolek.
            • sumire Re: Protest rolników 13.12.18, 15:15
              Tak, oczywiście. Wszyscy mieszkańcy miast bimbają sobie całymi dniami, tylko nasi dzielni rolnicy ciężko pracują i nikt tego nie docenia.
              • panna.anna.4 Re: Protest rolników 13.12.18, 15:23
                I jeszcze wbrew woli siedzą na wsi, żeby w miastach korków nie robić, a tu nikt nie doceni poświęcenia.
    • tiszantul Re: Protest rolników 12.12.18, 19:33
      Protest rolników polskich! Jest moc. Opozycja rośnie w siłę. Przecież to największy protest od ponad roku

https://pbs.twimg.com/media/DuNn8bKWoAAypHD.jpg
      • asfiksja Re: Protest rolników 12.12.18, 19:45
        Trudno powiedzieć, ile tam jest tych samochodów, zdjęcie nie pokazuje.
        Rolników jest na pewno wystarczająco, więcej nie ma potrzeby. Ładnie, że nie marnują żywności i ładne mają kamizeleczki.
      • vasaria Re: Protest rolników 12.12.18, 19:55
        Największy czy najmniejszy, jakie ma to znaczenie, skoro za nimi całkiem spory korek. Gdyby ich było więcej - jak mniemam - korek byłby dokładnie taki sam, czyli cel (utrudniania) osiągnięty.
      • woda.cynamonowa Re: Protest rolników 12.12.18, 20:08
        Jeden z ważniejszych, bo partia zamarła ze strachu. Nikt z nich na PO nie zagłosuje, ale większość z nich głosowała na PiS i to u jednych budzi przerażenie, a u innych nadzieję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka