Dodaj do ulubionych

Dzwoni mi jakiś typ

13.12.18, 00:42
i usiłuje mnie oszukać.

Dzwoni mi dziewczę i namawia mnie na "spotkanie poświęcone zdrowiu", czytaj: zdiagnozowanie 100 chorób jakimś badziewiem i nachalną sprzedaż innego, rzekomo leczniczego badziewia.

Skąd ci wszyscy ludzie mają mój numer telefonu?
Obserwuj wątek
    • dwanascie_kopiejek Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 01:04
      Pewnikiem ze zgód marketingowych w zamian za niższy abonament, newsletterów w zamian za kody zniżkowe..
      A czy ktoś wie, czy działa telefoniczne żądanie usunięcia danych w odpowiedzi na telefon garkowciska?
      • taki-sobie-nick Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 01:14
        dwanascie_kopiejek napisała:

> Pewnikiem ze zgód marketingowych w zamian za niższy abonament, newsletterów w z
        > amian za kody zniżkowe...

... przekazali telefon autentycznemu oszustowi z rodzaju ściganych przez policję?

> A czy ktoś wie, czy działa telefoniczne żądanie usunięcia danych w odpowiedzi n
        > a telefon garkowciska?

Sądzę, że ignorują to z zasady.

Jest coś takiego jak lista Robinsona, czyli lista osób, które nie chcą być molestowane telefonami i promocjami, ale, jak piszą, firmy mogą ją honorować, czyli - firmy mogą brać pod uwagę tę listę albo nie.

Jak sądzisz, co robią?

Raczej żądałabym od garkowciska dokładnej nazwy firmy, chociaż też nie wiem, czy poda.
        • kk345 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 00:15
          >... przekazali telefon autentycznemu oszustowi z rodzaju ściganych przez policję?
          Co jest ścigane przez policję, dzwonienie po ludziach i próby zaproszenia ich na jakieś prezentacje???
          • taki-sobie-nick Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 00:20
            kk345 napisała:

> >... przekazali telefon autentycznemu oszustowi z rodzaju ściganych przez p
            > olicję?
            > Co jest ścigane przez policję

To były przykłady DWÓCH RODZAJÓW rozmów telefonicznych. W jednym przypadku dzwonił zapraszający na pokaz/spotkanie. W drugim oszust. Naprawdę takie trudne?

• kk345 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:17
              Zawiadomiłaś policję?
        • droch Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 00:33
          > firmy mogą brać pod uwagę tę listę albo nie.

> Jak sądzisz, co robią?

Ja osobiście uważam, że firmy są wdzięczne za udostępnienie im danych potencjalnych klientów...
      • dziennik-niecodziennik Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 01:15
        Na dluzsza mete nie. Dzwoni do Ciebie call center poslugujac sie baza numerów od zleceniodawcy; jesli zazadasz wykreslenia numeru to moga go wykreslic tylko ze swojej bazy, nie z tej zrodlowej, bo to nie ich wlasnosc; wiec za miesiąc zleceniodawca zleci kolejne dzwonienie, da baze numerów z Twoim wlacznie i apiac beda dzwonic.
        Mozesz spróbować namierzyc siedzibę firmy-zleceniodawcy i tam kierować żądania, ale to sa zazwyczaj takie tajemnice ze juz latwiej blokowac numery dzwoniace.
        • taki-sobie-nick Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 01:26
          dziennik-niecodziennik napisała:

> Na dluzsza mete nie. Dzwoni do Ciebie call center

A jak długo trzeba nie odbierać, żeby się zniechęcili i wykreślili telefon z głównej bazy? Pół roku? Dziesięć lat?
        • taki-sobie-nick Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 01:28

> Mozesz spróbować namierzyc siedzibę firmy-zleceniodawcy i tam kierować żądania,
          > ale to sa zazwyczaj takie tajemnice

To skąd ty wiesz takie tajne rzeczy? tongue_out
          • dziennik-niecodziennik Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 10:51
            to że wiem teoretycznie, nie znaczy ze udało mi sie praktycznie smile w praktyce wielokrotnie odbijałam sie od sciany nieodbieralnych telefonów, adresu z podaną skrytką pocztową, odbijanych z powrotem maili itd.
            dlatego teraz po prostu blokuję wszystkie telefony ktore choc raz zadzwonią do mnie z propozycją typu garnki, i mam spokój.
        • bywalec.hoteli Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 02:05
          Piękne pole do popisu dla UODO. Dotychczas jak prosiłem o podanie administratora danych osobowych, wspominałem o UODO albo mówiłem, że się nie zgadzam na telefony, to się rozłączali. Ale potem dalej dzwonili. Pewnie ta sama baba. I pierdzielą, że numer wylosowali.
        • mandre_polo Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 02:35
          Ludzie wolą narzekać że kolejny raz dzwoni ten sam numer niż zablokować. To samo z SMS. A to prostsze niż w przeszłości
          • thea19 Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 10:16
            mozesz sobie blokowac. mam aplikacje, ktora blokuje spam ale ten spam musi byc z historia. nowych numerow nie blokuje bo nikt tego jeszcze nie zglosil jako spam. tym sposobem od tygodnia mam po kilkanascie polaczen dziennie numerow 799 (uslugi finansowe, windykacyjne, terminale platnicze i sprzedaz badziewia) i jakichs stacjonarnych z lodzi, rzeszowa, szczecina i bialegostoku (jestem z wawy i z zasady nie odbieram stacjonarnych spoza rejonu), zdarzaja sie tez prywatne.
            mam numer firmowy wiec jest ogolnodostepny.
            • dziennik-niecodziennik Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 22:20
              Sciagnij sobie Calls Blacklist. Odbierasz, slyszysz ze garnki, rozlaczasz sie, aplikacja, dodaj numer -(skąd?) - z rejestru połączeń, zaznaczasz, zatwierdzasz, koniec. Piec klikniec i dany numer nie dodzwoni sie, niewazne czy spam czy nie spam.
              • thea19 Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 23:46
                mam blacklist ale mam tez odebrac telefon czy jakos tak - to samo blokuje zgloszone przez innych numery i albo od razu odrzuca albo wyswietla sie na czerwono z rodzajem uslugi. chodzi o to, ze te firmy wiedza o aplikacjach i maja nowe numery, ktore jeszcze nie byly zgloszone. i ja wcale nie chce tego odbierac. jest jeszcze goowniane loanme - przysyla mi smsy bez numeru i nie da sie tego zablokowac.
                • kk345 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 00:23
                  A nie masz w samym telefonie opcji blokowania smsów? Nie aplikacji, tylko funkcji androida? bo u mnie da się dodać do blokowanych smsów także te bez numeru.
                  • thea19 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:15
                    wlasnie nie wiem. zmienilam telefon na jakis beznadziejny.
                    • kk345 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:17
                      Sprawdz w ustawieniach smsów
                      • thea19 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:22
                        faktycznie, mam cos takiego. dziekuje za podpowiedz.
                        • kk345 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 10:01
                          Forum uczy, forum radzi...smile
                • borem.lasem Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:24
                  Loanme jest spoko, dostawałam od nich smsy, w których treści był numer telefonu, jeśli chcę wziąć od nich pożyczkę. Zadzwoniłam pod ten numer, poprosiłam o usunięcie moich danych, a miła pani powiedziała, że ok, zgłosiła, ale to usuwanie z systemu może zająć do tygodnia, więc żebym się nie martwiła gdybym dostała w tym czasie wiadomość od nich. Miło i kulturalnie.
                  • thea19 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:31
                    ale ja nie chce do nikogo dzwonic zeby przestali do mnie dzwonic i pisac (loanme zaczalo tez dzwonic). dostaje tez zaproszenia na szkolenia lekarzy z medycyny estetycznej. nie jestem ani lekarzem ani kosmetyczka nawet. moj numer jest firmowy wiec ogolnodostepny i naprawde dostaje mnostwo badziewia, ktorego nie chce. kiedys maniacko wydzwaniali do mnie z orange (nigdy nie bylam ich klientka) i notorycznie pytali pod jaki adres wyslac tablet/laptop. nie przyjmowali odmowy. dostali zjebke za ktoryms razem i byl spokoj na pol roku. potem znowu to samo. nie moge nie odbierac nieznanych numerow bo bym strzelila sobie w stope a z drugiej strony jak odbiore (bo sie nie wyswietlil alert) to mnie cos strzela jak trafie na sprzedawce badziewia. od czasu wejscia rodo przestali krasc numery z olx (jakby wczesniej mogli).
                    • borem.lasem Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:38
                      Mam to samo, dzwonią w sprawie spotkań medycznych, wygranego odkurzacza, ekspresu do kawy, czy nawigacji. Mówiłam że nie wyrażam zgody na przetwarzanie moich danych osobowych, i gucio to dało. To teraz nie odbieram i od razu blokuję. Tylko z loanme zadziałało.
                      • katja.katja Re: Dzwoni mi jakiś typ 15.12.18, 10:54
                        Kiedyś wdałam się w rozmowę z dziewczyną, że nie jest fair, że to robi, że to oszukiwanie ludzi, głównie w starszym wieku, czy jej nie wstyd, jest młoda (sądząc po głosie) i na pewno znalazłaby się dla niej inna praca. Tak czy siak przestali dzwonić, zdarza się telefon rzadziej niż 1-2 do roku.
          • taki-sobie-nick Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 21:00
            mandre_polo napisał(a):

> Ludzie wolą narzekać że kolejny raz dzwoni ten sam numer niż zablokować.

Bo to stacjonarny, geniuszu.
            • mandre_polo Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 12:35
              Nie wiedziałam że jesteś geriatrykiem z tel stacjonarnym
              • taki-sobie-nick Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 19:41
                mandre_polo napisał(a):

> Nie wiedziałam że jesteś geriatrykiem (...)

Nie wiedziałam, że jesteś chamką.
      • amast Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 02:35
        A skąd znają numer, którego NA PEWNO nie podawałam nigdy i nikomu, bo sama go nie znam, a karta sim jest używana tylko do internetu w laptopie?
        • alpepe Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 10:16
          Może masz ją po kimś.
          • amast Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 12:25
            Nie, bo mają moje dane. Raz z ciekawości oddzwoniłam z innego numeru wink
        • dziennik-niecodziennik Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 10:57
          a myslisz ze firmy telekomunikacyjne nie sprzedają baz numerów?...
          • amast Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 12:30
            Podejrzewam bardziej, że pracownicy wynoszą niż same firmy sprzedają...
          • droch Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 00:37
            Numer telefonu jest znany w hotelach, siłowniach, przychodniach i jeszcze z piętnaście miejsc mogę wymienić.
      • woda.cynamonowa Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 04:30
        Nie tylko, bo do mnie dzwonią na numer, który podawałam w kontaktach służbowych i proszą o rozmowę z panem X, który jest właścicielem pewnej firmy.
        Nie są to firmy branżowe, a gorsi od sprzedawców garnków, doradcy inwestycyjni. Rozmowy bywają dziwne, bo kilka razy próbowałam dojść skąd mają numer, straszyć giodo. Mistrzem był facet drący się na mnie, że on panu X powie, że utrudniałam kontakt, a on nie będzie tracić czasu na rozmowy z sekretarką. Pan X z 15 lat temu był moim wspólnikiem w jednej firmie, od bardzo, bardzo dawna, poza przyjaźnią nic nas nie łączy. Numer mogą mieć tylko ze starych wizytówek, od pracowników, banku, może klientów.
    • woda.cynamonowa Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 03:54
      Mówię, że nie mieszkam tam gdzie proponują spotkanie, miłego dnia, dowidzenia. Rozmowa trwa 10 sekund, bo nie czekam na pytanie, gdzie się dodzwonili.
      Kiedyś straszyłam giodo, pytałam się skąd mają numer, ale to strata czasu.
      • chloe30 Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 11:14
        A ja pytam: "Czy ma Pani pod ręką moją zgode na kontakt w celach marketingowych?"
        Działa bez pudła, od razu odkładają słuchawkę. Ostatnio jedna tylko burknęła obrażona "Ale ja nie dzwonie w celach marketingowych" - i zaraz odłożyła - ciekawe czemu big_grin big_grin
        • bywalec.hoteli Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 11:38
          niby działa ale potem znowu dzwonią ?
          • chloe30 Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 12:33
            najczęściej dany numer blokuję, zastrzeżone to od wieków u operatora zablokowałam.
            Ale jeśli nawet znowu zadzwonią z innego numeru mam satysfakcję, że jednym krótkim zdaniem zamykam im ryje. Nienawidze tych oszustów i naciągaczy.
            • taki-sobie-nick Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 21:02
              jednym krótkim zdaniem

Ciekawe, że nie napisałaś, jak ono brzmi. Wstydzisz się? tongue_out
              • chatgris01 Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 21:05
                Przeciez napisala w poscie wyzej: "Czy ma Pani pod ręką moją zgode na kontakt w celach marketingowych?".
              • chloe30 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:54
                taki-sobie-nick napisała:

> jednym krótkim zdaniem
                >
                > Ciekawe, że nie napisałaś, jak ono brzmi. Wstydzisz się? tongue_out

Może czytaj uważniej będziesz wiedziała jak to zdanie brzmi.
        • katja.katja Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 11:39
          A jak odpowiedzą, że "numer został wylosowany"? Ja kiedyś zapytałam na jakiej zasadzie odbywa się takie losowanie bo mnie to bardzo ciekawi big_grin "Yyy, nie wiem, to nasz informatyk jakoś...", "Ale dokładnie to jak się odbywa" - "To chce Pani produkt X czy nie? big_grin" Trzask słuchawką.
        • borem.lasem Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 11:55
          Jakiś czas temu, kiedy poinformowałam, że nie wyrażam zgody na przetwarzanie moich danych osobowych, pani zmieniła ton i zapytała: i co ci to dało że to powiedziałaś? Po czym się rozłączyła.

Blokowanie nic nie da, bo tych numerów są setki. Sama zablokowałam przychodzące z zastrzeżonych numerów, dodatkowo mam ok 50 numerów zablokowanych, z czego około 15 to Poznań, a 10 Gdańsk, plus inne kierunkowe. Przed chwilą sprawdziłam. Dzisiaj miałam kolejny telefon z Poznania.
          • katja.katja Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 08:28
            Czasem może się zdarzyć "pożyteczny" telefon z innych miast. Z Poznania właśnie dzwonili do mnie z Bon Prix (sklep wysyłkowy w którym zamawiałam) by poinformować mnie o brakach w zamówieniu.
            Z samej Warszawy dzwonili by potwierdzić pewną wygraną (prawdziwą, zresztą już u mnie w domu).
    • minerallna Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 04:37
      Mam ten sam numer telefonu od bardzo wielu lat. I w dawnych czasach kiedy nikt jeszcze albo średnio myślał o ochronie swoich danych to jednak poszło w świat. Ktoś te bazy nr telefonów kupił. Regularnie blokuję sms, a mam takich przynajmniej 2 w tygodniu, oferty pożyczki.
      Całe szczęście że już nie dzwonią z pokazami, garnkami i kołdrami z drugiego końca Polski ...
      Krótka piłka- o której podstawią samochód? Autokar będzie o 7 rano? A lot o której godzinie? Zdążę się spakować? Pani/ pan doradzi big_grin
      A to nr komórki, nie stacjonarny.
      Wiem o co chodzi z książkami telefonicznymi smile
      Po co to wyrzucałam ? wink
      • amast Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 12:34
        Mi pan kiedyś powiedział, że jak przyjdę na spotkanie to dostanę w prezencie kamerkę samochodową. To zapytałam, czy w komplecie będzie też samochód, żebym miała gdzie zamontować...
    • rb_111222333 Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 06:32
      Mi się wydaje, że Orange sprzedało mój numer, albo ktoś im ukradł. Zawsze dzwonią do mnie z propozycją prezentacji produktów w rodzinnej miejscowości, gdzie już dawno nie mieszkam, więc muszą mieć stare dane. Do mojej mamy i cioci dzwonią w tym samym czasie, też mają tel w Orange.
      • kosmos_pierzasty Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 07:59
        Z całą pewnością sieci udostępniają. Przynajmniej kiedyś tak było, ale wątpię, by się zmieniło.
        Miałam kiedyś taki nr, który znały tylko trzy osoby, do których mam kompletne zaufanie i wiem, że nikomu go nie dały, i też mi zadzwonili z wciskaniem czegoś. Jak zapytałam skąd ma nr, to pani powiedziała, że z ogłoszenia. Powiedziałam jej, że kłamie, to zaczęła się bardzo plątać...
        • katja.katja Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 10:16
          Alab Laboratoria wstrętnie sprzedają bazy danych klientów.
          Do mnie praktycznie nigdy nie dzwonią "marketingowcy" (śmieję się, że pewnie jestem wpisana na listę "dziadówek" z których i tak nic nie wycisną).
          Zrobiłam po raz pierwszy badania w Alabie, trzeba było podać też nr telefonu, inne dane, wiadomo.
          Po dwóch dniach (miałam już wynik świadczący o chorobie przewlekłej) zadzwonił jakiś śmieć (chyba z 2 lata nie miałam żadnych ofert marketingowych więc nie sądzę żeby to był przypadek) chcący mi wcisną jakiś prywatny pakiet medyczny, żałuję, że podniosło mi się ciśnienie i szybko odesłałam go do diabła zamiast dokładnie wypytać, nagrać rozmowę i zrobić dżihad.
          Było to jakiś czas temu, może chociaż w opinii Alabu na stronach opiszę ten przypadek?
    • chatgris01 Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 08:00
      A masz zastrzezony numer? Teraz nawet przez net mozna to zrobic (na stronie operatora).
    • komorka25 Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 09:57
      Firm oferujących mi atrakcyjne kredyty pozbyłam się metodą "na głupa", czyli po wysłuchaniu informacji jak łatwo, szybko i tanio mogę dostać (bez słowa o odsetkach, prowizjach itp.) "pieniążki" mówiłam zmartwionym tonem "ja to nic nie rozumiem, ale proszę mi to przysłać, to mi ktoś przeczyta". Zaproszenia na jakieś pokazy piorących garów czy śpiewających materaców typu "pani Agatko, w czwartek (piątek czy inny wtorek) serdecznie zapraszamy gdzieś tam na coś tam spławiałam mówiąc po prostu, że nie jestem Agatką, nie jestem zainteresowana i proszę do mnie nie dzwonić. A jak jakiś nachał nie dawał się spławić to uprzejmie konwersując dopytywałam o tak wiele szczegółów, że sami rezygnowali.

A skąd mają numery - przeważnie kupują (czasem kradną) bazy klientów. O ile mogę nie wysyłać roziązań krzyżówek, nie brać udziału w głupich konkursach, nie klikać w jakieś internetowe badziewie, o tyle nie mogę uniknąć podania danych w wielu życiowych sytuacjach, a wtedy te zaczynają żyć swoim życiem.
    • bo1 Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 10:10
      Przesłanie/przekazanie niezamawianej informacji handlowej jest wykroczeniem zagrożonym karą grzywny do 5 tys. zł. Cierpliwym, zdeterminowanym, mającym dużo czasu i zawziętym polecam wskazówki z tego artykułu:
      maszprawo.org.pl/2018/05/walczyc-ze-spamem-niechcianymi-telefonami/
      Mniej cierpliwym polecam wizytę w punkcie obsługi swojego operatora. Zrobiłam tak kiedyś, kilka lat temu. Zapytałam, czy można ukrócić jakoś spamerskie telefony i SMS-y, których sporo dostawałam. Miły pan wziął moją komórkę, przez chwilę postukał w klawisze, powiedział "już" i oddał mi telefon. Od tamtej pory nikt, kompletnie nikt mnie nie nęka. Nie wiem, czy obecnie też jest to możliwe, ale spróbować nie zawadzi.
      • bywalec.hoteli Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 21:29
        Cytyjąc podany przez Ciebie artykuł maszprawo.org.pl/2018/05/walczyc-ze-spamem-niechcianymi-telefonami/: "W efekcie możemy:
        1.zażądać informacji, czy nasze dane są przetwarzane (art. 15 ust. 1 RODO),
        2.bezpłatnie uzyskać kopię danych, które przetwarza administrator (art. 15 ust. 3 RODO),
        3.uzyskać informację m.in. o tym jakie dane są przetwarzane, jaki jest cel ich przetwarzania, komu są przekazywane, kto jest administratorem, skąd dane zostały pozyskane (art. 15 ust. 1 RODO),
        4.wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeśli nie uzyskamy ww. informacji (art. 77 ust. 1 RODO)."
        Chyba spróbuję.
        • bo1 Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 08:05
          Nie wiem, dlaczego najbardziej zainteresowało Cię tu akurat RODO. Dla mnie najistotniejsze jest to, że wtykanie spamu bez zgody odbiorcy jest bezprawne i karalne. Można więc zagrozić zgłoszeniem na policję lub do UKE. Można też faktycznie zgłosić, czyli pójść drogą, jak wcześniej zaznaczyłam, dla cierpliwych.
    • bywalec.hoteli Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 11:42
      jestes z poznania ?
    • aankaa Re: Dzwoni mi jakiś typ 13.12.18, 21:08
      zastanawiają mnie te teorie spiskowe - ktoś sprzedał bazę danych
      no, z wyjątkiem zacytowanego tu laboratorium

wystarczy wstukać 9 jakichkolwiek cyferek i już masz połączenie
      • droch Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 00:43
        Acha. A jak wciska się 9 losowych cyferek, żeby zaprosić na prezentację akurat w mieście, z którego pochodzi użytkownik numeru?
    • mama-ola Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:25
      Metodycznie banuję każdy taki numer. Teraz z rzadka ktoś dzwoni, może raz w miesiącu się zdarzy.
    • bei Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:36
      Nicku, do mnie tez wczoraj dzwonili z taką ofertą. Mogłyśmy nie odmawiać😊, spotkałybyśmy się (może) na tym samym spędzie?😊
    • wies-baden Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 09:51
      Jako, że doświadczałam wielu nachalnych telefonów, pozwoliłam zaprosić się na jakiś prozdrowotny pokaz (uwaga! koniecznie z mężem) firmie z Poznania, która sprzedawała jakieś > poprawiacze< zdrowia. Pan komiwojażer zaczął "wykład" wciskaniem głupot , wszystko to brzmiało mało profesjonalnie, dlatego zapytałam czy jest lekarzem - oczywiście zaprzeczył, a mój mąż (sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało!) powiedział, że to jest niedopuszczalne, bo wprowadza w błąd potencjalnych klientów. Nie dotrwaliśmy do końca pokazu i nawet nie wiem co tam się wygrywało. Fakt, że od tego czasu nie dzwonią - może nas wykreślili?
      • taki-sobie-nick A po co im mąż? 14.12.18, 19:42
        wies-baden napisała:

> Jako, że doświadczałam wielu nachalnych telefonów, pozwoliłam zaprosić się na j
        > akiś prozdrowotny pokaz (uwaga! koniecznie z mężem) firmie z Poznania, która sp
        > rzedawała jakieś > poprawiacze< zdrowia. Pan komiwojażer zaczął "wykład
        > " wciskaniem głupot , wszystko to brzmiało mało profesjonalnie, dlatego zapytał
        > am czy jest lekarzem - oczywiście zaprzeczył, a mój mąż (sam tego chciałeś Grz
        > egorzu Dyndało!) powiedział, że to jest niedopuszczalne, bo wprowadza w błąd po
        > tencjalnych klientów. Nie dotrwaliśmy do końca pokazu i nawet nie wiem co tam s
        > ię wygrywało. Fakt, że od tego czasu nie dzwonią - może nas wykreślili?
    • stephanie.plum Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 12:38
      ja zawsze mówię, że proszę o usunięcie mojego numeru.

właśnie zdałam sobie sprawę, że od dobrego miesiąca nikt nie dzwonił, może podziałało?

a jak oszukuje typ? bo mam w rodzinie osoby łatwowierne, chętnie bym je ostrzegła.
      • minerallna Re: Dzwoni mi jakiś typ 15.12.18, 05:01
        U mnie telefony zmieniły się na smsy.
        Dostaję przynajmniej dwa w tygodniu. I tak lepsze to niż 2-4 telefony w tygodniu. Blokowanie tylko częściowo daje radę.
        Ale zdaje sobie sprawę że mój nr tel to nie świeżak i krąży tu i tam sad
    • srebrnarybka Re: Dzwoni mi jakiś typ 14.12.18, 22:38
      To skutek RODO. Jak firma "wdroży procedury", to już może spokojnie handlować danymi, a przecież numer telefonu podaje się wielokrotnie do załatwienia różnych spraw. Tę durną ustawę, paraliżującą życie normalnym ludziom, uchwalono po to, by ułatwić takie działania firmom. Kiedy wreszcie uświadomicie sobie, że wielkie korporacje rządzą światem niezależnie od tego, która partia akurat sprawuje władzę.
      • dramatika Re: Dzwoni mi jakiś typ 15.12.18, 00:32
        No dobra, to dlaczego Google w końcu, po latach, wprowadził możliwość blokowania numerów w Androidzie - a też jest korporacją.
    • minniemouse Re: Dzwoni mi jakiś typ 15.12.18, 00:42
      taki-sobie-nick napisała:
      > Skąd ci wszyscy ludzie mają mój numer telefonu?

pewnie z kilkania na to pieprzone RODO. zanim zorientowalam sie ze jak klikam na X aby to wylaczyc i to tymze wyrazam zgode na przetwarzanie danych grrrrr
      to zanim przestalam, jeszcze nigdy tyle spamu nie dostalam co przez to rodo-we g...o GRRRRRR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka