Dodaj do ulubionych

Wigilia - barszcz vs grzybowa

• tt-tka Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 14.12.18, 23:34
      Barszcz, grzybowa i zupa rybna. Warszawa, po kadzieli, po mieczu Szczytno.
    • bigzaganiacz Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 14.12.18, 23:42
      Barszcz , wielkopolska
      Ale nie jako zupa ale popitka obok komptu z suszu
    • mala_czajka Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 14.12.18, 23:48
      Wyłącznie barszcz, Poznań (ale korzenie na Kresach).
    • impala Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 00:28
      grzybowa od zawsze - Warszawa.
      Aczkolwiek ja sama zaczęłam wprowadzać barszcz, jako drugi, bo dziecię grzybowej nie lubi.
    • thaures Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 00:35
      Jestem zdziwiona, że w tak wielu rejonach je się barszcz. Myślałam, że wygra grzybowa.
      Moja mama z Konina, tata z Zawiercia i u nas zawsze jadło się grzybową. Jako nastolatka zastanawiałam się co będzie gdy mój przyszly mąż będzie z fracji barszczu, ale na szczęście też jedli grzybową.
      Ta grzybowa oczywiście z łazankami
    • yuka12 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 00:43
      Mama z kielecczyzny, ojciec z kresów i zdecydowanie barszcz czerwony z uszkami (własnoręczna i najlepsza na świecie robota mamy). Do picia kompot z suszonych owoców. Nie powiem, kontynuuję tradycję 🙂 (ale nie robię tak dobrych uszek).
    • ida_listopadowa Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 01:02
      należę do mniejszości chybasmile. owocowa - Gdynia, czyli Kaszuby.
      Nie rozumiem tej niechęci do zup owocowych. One sa pyszne! (z wyjatkiem owocowej czerniny... krew, rosół i owoce... brr)
      • eliszka25 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 07:47
        ida_listopadowa napisała:

> Nie rozumiem tej niechęci do zup owocowych. One sa pyszne!

Też uwielbiam zupy owocowe, jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama gotowała pyszne, ale tylko latem. Nie wiedziałam w ogóle, że je się taką zupę również w wigilię. O grzybowej i rybnej słyszałam, ale o wigilijnej owocowej nie miałam pojęcia.
      • mrs.solis Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 15:09
        Dwa razy w zyciu jako dziecko mialam okazje jesc zupe owocowa i byla dla mnie nie do przelkniecia. Na koloniach podali zupe, ktora wygladala jak rosol i plywaly w niej truskawki juz sam widok mi sie nie zgadzal. Smakowala tak jakby do rosolu ktos wlal kompot. Druga zupa byla z gruszek tez mi nie smakowala. Lubie jedna zupe tajska i ona jest z ananasem, ale zupa ogolnie jest pikantna.
        • eliszka25 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 15:56
          mrs.solis napisała:

> Dwa razy w zyciu jako dziecko mialam okazje jesc zupe owocowa i byla dla mnie n
          > ie do przelkniecia. Na koloniach podali zupe, ktora wygladala jak rosol i plywa
          > ly w niej truskawki juz sam widok mi sie nie zgadzal. Smakowala tak jakby do ro
          > solu ktos wlal kompot. Druga zupa byla z gruszek tez mi nie smakowala.

No tak, jak bym miała takie doświadczenia, to też bym nie lubiła zupy owocowej. Na szczęście moja mama gotowała pyszne zupy z jabłek, śliwek węgierek, wiśni czy truskawek właśnie. Gruszkowej nie kojarzę, więc chyba nie robiła, ale nigdy żadna z zup mojej mamy ani wyglądem ani smakiem nie przypominała rosołu z owocami. Z resztą moja mama ma chyba jakiś dar do gotowania pysznych rzeczy z owoców, bo mój mąż twierdził, że nie cierpi kompotu z suszu - póki nie posmakował kompotu mojej mamy 😁

Lubie je
          > dna zupe tajska i ona jest z ananasem, ale zupa ogolnie jest pikantna.

Też lubię ananasa w różnych pikantnych i zupełnie nieowocowych daniach.
    • aandzia43 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 01:05
      Lublin, barszcz.
    • claudel6 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 02:20
      tylko czysty barszcz. Warszawa
    • eliszka25 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 07:42
      Okolice Grudziądza, ale korzenie z lubelskiego i z kresów - barszcz czerwony z uszkami, ale gotowany z grzybami i kapustą. Tylko na wigilię mama taki robi, bardzo lubię. Mama gotuje też pyszny kompot z suszu, który u nas jest wypijany do ostatniej kropelki. Mój mąż twierdził, że nie lubi tego kompotu, póki nie posmakował kompotu mojej mamy i teraz też sobie dolewa. W największym garze gotowany jest właśnie kompot.

Rodzina męża pochodzi z Kaszub i częściowo z kresów - barszcz czerwony z uszkami, ale czysty gotowany na wywarze z grzybów.
    • triismegistos Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 07:44
      Wroclaw, rodzina po wojnie przyjechała z Wilna i Lwowa. Barszczyk. Moj konkubin z Wielkopolski grzybowa. Dla siebue robimy grzybową, ja czekam na barszcz u mamy smile
    • heca7 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 08:07
      Ja warszawianka mam w domu barszcz czerwony z uszkami. Na wigilię zawsze z uszkami. Poza tym świętem z krokietami. Tak było u mnie od co najmniej 3-4 pokoleń. Grzybowa też bywała ale tylko czasem jak był czas na jej zrobienie.
    • ruscello Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 08:18
      Barszcz z uszkami - lubelskie, Polesie i Wołyń smile
    • kosmos_pierzasty Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 09:36
      Łódź, grzybowa.
    • edelstein Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 09:51
      Mazowsze czesc rodziny barszcz,czesc grzybowa😂
    • barattolina Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 11:01
      Szczecin, grzybowa.
      Grzybowa przyszła do nas razem z babcią, która wychowała się pod Kaliszem.
      Oprócz Szczecina, występuje jeszcze w Zielonej Górze, pod Wrocławiem i w Gdańsku. Tam mieszka reszta rodziny.

Jeszcze ciekawostka, miałam kiedyś chłopaka gdzie na Wigilie przygotowywano zupę rybna. W Koszalinie, a jego rodzice pochodzili z Bydgoszczy.
    • czarniejszaalineczka Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 14:39
      barszcz lublin
    • katie3001 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 14:47
      Mazowsze. Barszcz.
    • my_fair_lady Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 14:52
      Czysty barszcz z uszkami - Kraków
      Grzybowa - Śląsk (bratowa)
      Siemionka (zupa z siemienia lnianego) - pradziadek (pod Krakowem)
    • ira_08 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 14:58
      Podkarpacie barszcz, Małopolska barszcz. U męża na Śląsku Cieszyńskim rybna.
    • lucadimontezemolo Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 15:10
      Warszawa : w Wigilię barszcz, a grzybowa w pierwszy i/lub drugi dzień świąt.
    • tol8 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 15:38
      Wrocław tylko grzybowa
    • rejczel02 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 16:03
      Białystok- barszcz z uszkami. Mąż ze śląskiego i u niego tylko grzybowa.
    • zasiedziala Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 16:16
      Rodzina wędrowna, ale ze świąt znam tylko barszcz i rybną, a zawsze marzyłam o grzybowej ...
      • tt-tka Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 16:28
        zasiedziala napisała:

> Rodzina wędrowna, ale ze świąt znam tylko barszcz i rybną, a zawsze marzyłam o
        > grzybowej ...
        >

Zrealizuj swoje marzenie smile
        Najprostsza wersja - na kostce bulionowej, jesli jestes nieortodoksyjna, jesli stanowczo bezmiesna, to na bulionie warzywnym gotujesz pol kg marchwi, pol kg pietruszki i trzy paczki suszonych grzybow (ja robie na podgrzybkach, albo mieszanka podgrzybki-prawdziwki), na nieduzym ogniu, pod przykrywka, gotowac do czasu zmiekniecia grzybow. Sol do smaku, innych przypraw nie daje. Z tego wychodzi solidna porcja na cztery osoby, z dolewkami.
        Podawac z drobno skrojonymi grzybkami i lazankami. Wole czysta, ale mozna zaprawic smietana.
        Wieksze kawalki grzybow odlawiam i robie w ciescie nalesnikowym jako oddzielne danie.
        • zasiedziala Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 16:50
          Zrealizowałam dzisiaj. Grzybowa to jedna z niewielu rzeczy, które chce mi się gotować big_grin
    • frey.a86 Re: Wigilia - barszcz vs grzybowa 15.12.18, 16:22
      U mnie barszcz. Rodzina pochodzi z Kujaw i Wielkopolski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka