Dodaj do ulubionych

Wigilia z amerykanskim gosciem

16.12.18, 09:47

Co moge podac na wigilie oprocz tradycyjnych potraw z kiszonej kapusty, ryb i grzybow?
Syn przyjezdza na swieta ze swoja dziewczyna, ktora jest amerykanka, To bedzie jej pierwsza wizyta u nas i pierwsza w Polsce.
Oczywiscie wszystkie tradycyjne potrawy beda, jednak nie chcialabym, gdyby sie okazalo ze nic jej nie smakuje, zeby siedziala glodna.
Obserwuj wątek
    • katie3001 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 09:51
      Indyka jej upiecz wink
      • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:27
        Nie umiem, ale zrobie kaczke, moze sie nie zorientuje 😉
        • cruella_demon Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:04
          To już lepiej kurczaka. Kaczka jest równie ryzykowna co karp wink
          Ze względu jednak na charakterystyczny smak, ja np. kaczki bardzo nie lubię.
    • 21mada Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 09:51
      A myślisz że Amerykanie zrobiliby bigos na Święto Dziękczynienia żeby tobie nie było smutno?
      Kiedy się jedzie do innego kraju to oczekuje się lokalnego jedzenia. Zawsze mnie dziwią te rozkminy pt. Francuz przy obiedzie - gdzie kupię żabie udka?!
      Zupełnie pokręcone podejście do tematu.
      • princesswhitewolf Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 09:54
        Dokladnie.
        • frey.a86 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:04
          Przecież jej nie chodzi o to, by podać potrawy w stylu amerykańskim, tylko że nasze tradycyjne, polskie potrawy wigilijne są często niezjadliwe dla obcokrajowców. Chodzi głównie o buraki i kiszoną kapustę.

No ale nie ma reguły, bo znam Amerykanów, którym pierogi z kapustą i barszcz bardzo smakują. Dla bezpieczeństwa, żeby nie było sytuacji, że gość nic nie zje, można podać dodatkowo smażoną rybę inną niż karp i ziemniaki.
          • kolpik124 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:25
            sauerkraut jest dostępny w każdy amerykańskim spożywczaku

co jest niezjadliwego w barszczu?
            • princesswhitewolf Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:26
              Spytaj ojca mojego dziecka co w tym niezjadliwego bo ja nie rozumiem
              • kolpik124 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 19:11
                dla murzynów buraki są trujące? może i racja, ja też jakoś omijam bataty big_grin
                • cruella_demon Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:07
                  Zbaczając z tematu, nie jestem w stanie pojąć fenomenu i mody na bataty. Ja po batatach miałam odruch wymiotny, smakują jak posłodzone ziemniaki. Bleeee.
                • katja.katja Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 21:27
                  Żartujesz. Princess ma męża ciemnoskórego???? Szok!
            • summerland Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 06:28
              Tak ale kupuja glownie Europejczycy.
              • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 13:38
                summerland napisała:

> Tak ale kupuja glownie Europejczycy.

W Nowym Jorku na każdym rogu ulicy masz stoisko z hot-dogami, do których kiszona kapusta jest obowiązkowym dodatkiem. Zapewniam, że te hot-dogi jedzą nie tylko odwiedzający Europejczycy.
      • morekac Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:01
        Ale przy tzw. tradycyjnej wigili to wystarczy, że ktoś nie przepada za rybami (ze szczególnym uwzględnieniem karpia) i potrawami z kapusty kiszonej, to już nie ma co jeść. A jeśli jeszcze wątkodajka jest ze ślaska i zechce uraczyć gościa zupą z rozciapcianego piernika...
        • morekac Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:03
          Już nie mówiąc o tym, że po tradycyjnej ilości maku dziewczynę wezmą za narkomankę przy okazji jakiś testów...
        • 21mada Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:08
          Jak się Amerykanka raz przeglodzi to jej tylko na dobre wyjdzie.
          Ludzie próbują robaków w Azji albo jedzą świnki morskie, nie mówiąc o krewetkach, ale spróbowanie polskiej kuchni to już taki wyczyn że aż trzeba alternatywne dania przygotowywać?
          • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:28
            To ze ludzie probuja karaluchy jesc, nie oznacza, ze ja bylabym szczesliwa gdybym miala je spozyc
        • tt-tka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 11:56
          morekac napisała:

> Ale przy tzw. tradycyjnej wigili to wystarczy, że ktoś nie przepada za rybami (
          > ze szczególnym uwzględnieniem karpia) i potrawami z kapusty kiszonej, to już ni
          > e ma co jeść. A jeśli jeszcze wątkodajka jest ze ślaska i zechce uraczyć gości
          > a zupą z rozciapcianego piernika...
          >

Zje barszczyk, grzybowa, uszka i ciasta. A jesli grzybow tez nie jada (pokaz dziewczynie, ze masz pod reka telefon do Instytutu Trucizn Roslinnych big_grin), to poprzestanie na salatce jarzynowej i pierniku. Z glodu nie umrze.
          Ewentualnie mozna jej awansem podac cos z potraw przyszykowanych na pierwszy dzien swiat (choc moze sie okazac, ze np schabu tez nie je, tylko argentynska wolowine).
          Awaryjnie mozna usmazyc jajecznice z czymkolwiek. Najlepiej z pomidorami i zoltym serem, bardzo sycace.
          • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 12:01
            tt-tka napisała:

Z glodu nie umrze.

Nie umrze ale bedzie glodna. A ciasta to jest deser, jada sie niewiele a wielu ludzi nie je w ogole.

• lauren6 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:06
        100/100

Nie wiem jakiej rady oczekują osoby pokroju autorki. Że jej doradzimy podanie hamburgerów na Wigilii? Dziewczyna pewnie nastawiła się, że pozna nowe smaki, spróbuje potraw, których w jej kraju się nie jada, a ta chce jej zaserwować specjalne menu. Tragedia.
        • barefoot_duck Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:28
          lauren6 napisała:

>
          > Nie wiem jakiej rady oczekują osoby pokroju autorki. Że jej doradzimy podanie h
          > amburgerów na Wigilii? Dziewczyna pewnie nastawiła się, że pozna nowe smaki, sp
          > róbuje potraw, których w jej kraju się nie jada, a ta chce jej zaserwować specj
          > alne menu. Tragedia.

Zauważcie, że autorka nie pyta o przepisy na amerykańskie dania świąteczne, a chce jedynie uwzględnić w menu cudze preferencje smakowe. Uwierzcie, że dla większości Amerykanów karp, śledź i kiszona kapusta to dania po prostu niejadalne. Jeśli dziewczyna miła i uprzejma, to pewnie z kulą w gardle coś poskubie, ale będzie głodna.
          Wystarczy zgrilować lub upiec łososia czy inną solę i zmieszać jakąś lżehszą sałatę i włączýć do ogólnego menu - zawsze będzie zavezpieczenie, jeśli okaże się, że Amerykanka jednak nie pokochała śledzików i kapusty z grzybami.
          • frey.a86 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:37
            Dokładnie. Dziwi mnie, że tyle osób tego nie rozumie. Mnie spotkała taka sytuacja na Ukrainie - byłam w gościach u ukraińskiej rodziny, w jakimś zupełnym wygwizdowie. Podali jakąś tłustą zupę, a na drugie było mięso z tejże zupy albo śledzie do wyboru. Do tego podali jeszcze móżdżek i salo (ukraińska słonina). Bogu dziękowałam, że lubię śledzie, bo w przeciwnym wypadku nie zjadłabym nic.

A innym razem, też na Ukrainie, podano mi ogromny kawał skwierczącej karkówki z grilla mówiąc, że to specjalnie dla mnie, bo jestem gość i w związku z tym gospodarz domu specjalnie pojechał z rana szukać możliwie tłustego karczku, a najtłustszy kawałek dostanę oczywiście ja. Ci ludzie byli tak dumni z tego, że serwowali mi tą karkówkę, że nie miałam serca im powiedzieć, że nienawidzę tłustego mięsa i jest ono dla mnie praktycznie niejadalne. Zmusiłam karkówkę niemal ze łzami w oczach, ale wspominam to jako najgorsze doświadczenie kulinarne mojego życia. wink
          • princesswhitewolf Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:30
            >śledź i kiszona kapusta to dania po prostu niejadalne.

Nie prawda. W USA calkiem powszechna jwst sourkraut podawana np jako zagryzka do hamburgerow. Przywiezli to Niemcy tak jak Oktoberfest i piwo. A jesli ktos nie widzial solonych herrings to w USA krotko byl jednak.
        • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:30
          Moze wlasnie rady od osob ktore nie lubia dan z kapusta i ryba, co moznaby zaproponowac dodatkowo na wigilijnym stole. Niekoniecznie pizze, hamburgery czy dania znane z fastfoodow
    • aniani7 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 09:52
      Zapytaj syna, a nie nas.
    • alpepe Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 09:57
      miej przygotowany chleb tostowy z masłem orzechowym, lody i pizzę, nie umrze z głodu.
      • frey.a86 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:18
        Jeżeli gość zostaje na noc, to jeszcze płatki śniadaniowe i mleko. wink
        • alpepe Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:24
          A nie, to wtedy pancakes i syrop klonowy wink
          • frey.a86 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:31
            Pancakes to dodatkowa robota i koszt dla pani domu (syrop w pl nie należy do najtańszych). A płatki wystarczy zalać mlekiem i masz śniadanie dla Amerykanki. wink
          • princesswhitewolf Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:32
            Golden Syrup bo klonowy to niekoniecznie jako ze to kanadyjski
            • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 19:57
              princesswhitewolf napisała:

> Golden Syrup bo klonowy to niekoniecznie jako ze to kanadyjski

Kolejna na forum dezinformacja w kwestii syropu, którą muszę skorygować smile.

Tak, Kanada jest obecnie największym na świecie producentem syropu klonowego (od połowy XX wieku, bo przedtem to były Stany). USA jest drugim w kolejności.

W obu krajach sprzedaje się też imitację, tzn. tani syrop z cukru z klonowym zapaszkiem.
              • frey.a86 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:11
                Co nie zmienia faktu, że w USA można kupić tę imitację za dolara lub dwa, a w Polsce trzeba wydać co najmniej 20zł, żeby kupić butelkę syropu. Bezsensowny wydatek na jednorazowe śniadanie dla Amerykanki.
                • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:19
                  frey.a86 napisała:

> Bezsensowny wyd
                  > atek na jednorazowe śniadanie dla Amerykanki.

To nie ulega wątpliwości, ale chyba syrop był tu zaproponowany w ramach żartu?

Śniadanie to w ogóle żaden kłopot. Pomijając już kwestię, że dziewczyna na pewno może i chce dostosować się do zwyczajów gospodarzy, to jeśli będzie kawa i płatki z mlekiem, albo kawa i tosty, albo kawa i jajka w jakiejkolwiek postaci - to będzie amerykańskie śniadanie.
    • zurekgirl Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:39
      Moje dzieci nie jadaja potraw wigilijnych. Zamiast zupy grzybowej czy barszczu dostaja kluski polane kompotem wigilijnym (tez tak wolalam jako dziecko). Zamiast karpia, smazymy im filet z dorsza albo morszczuka. Czasem zjedza rybe po grecku i pierogi. Nie panikuj, jak nie zje cieplego, moze przezyje na serniku albo makowcu. Powiedz synowi, zeby ja nastawil na eksperyment z polska kuchnia. Jak ide na kolacje do szefowej Australijki, nie spodziewam sie golabkow i kaszy gryczanej.
      • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:58
        Spodziewasz sie stekow z kangura?
    • sasha_m Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:43
      Zapytaj syna, czy jego dziewczyna jest wybredna w kwestii jedzeniowej, czy chętnie próbuje nowych smaków? Niech jej opowie, jak wygląda polska Wigilia i że jada się wtedy specyficzne potrawy i zapyta, czy nie będzie to dla niej problemem. Może ona z tych, którzy jadąc gdzieś cieszą się na nowe doznania smakowe.
      Jeśli nie ma możliwości podpytać, zrobiłabym pieczonego łososia, to bezpieczne danie.
      • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 11:03
        Wielu ludzi lubi probowac nowe smaki co nie gwarantuje ze beda smakowac. Dobrze miec cos neutralnego jesli jednak na probowaniu tylko sie skonczy.
        • sasha_m Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 12:35
          Dorosły człowiek może zjeść nawet to, co nie bardzo mu smakuje, jeśli jest głodny. Nie przesadzajmy, te nasze wigilijne potrawy aż takie obrzydliwe nie są. Wielu obcokrajowców lubi nasz barszcz i zajada się pierogami. Nie ma potrzeby informować, że to ze zgniłych buraków czy kapusty wink Jeśli dziewczyna nie jada tego czy tamtego ze względów ideologicznych, to co innego. Ale od tego jest syn, żeby o tym poinformował odpowiednio wcześniej.
          • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 12:42
            sasha_m napisała:

> Dorosły człowiek może zjeść nawet to, co nie bardzo mu smakuje, jeśli jest głod ny.

To chyba nie ta okazja jednak. Poza tym dorosli ludzie zapraszajac na posilek uwzgledniaja jednak inne preferencje gosci i raczej dbaja zeby byl wybor i gosc nie meczyl sie udajac ze mu smakuje. To naprawde nie jest taki wyczyn.
            • tt-tka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 13:02
              saskia44 napisał(a):

dorosli ludzie zapraszajac na posilek
              > uwzgledniaja jednak inne preferencje gosci

Jesli te preferencje znaja. Czy autorka zostala powiadomiona o tym, co dziewczyna syna jada, a czego w zadnym wypadku ? Zdaje sie, ze nie.
              • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 13:05
                Dlatego dostala rady zeby zapytalam syna o preferencje jedzeniowe jego dziewczyny. Najwaznjesze to alergie oraz czy jest np veganka.
            • sasha_m Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 13:15
              Oczywiście, że żaden wyczyn, ja bym przygotowała łososia i pierogi ruskie (żeby zachować jednak tę wigilijną, postną tradycję), ale co będzie, jak i to nie posmakuje? A nie ma wcale gwarancji, że lubi hamburgery. Tak bywa z ludźmi, którzy są wielką niewiadomą. Chodziło mi o to, że dobrze wychowany, taktowny człowiek wybierze sobie jednak coś, co zje, chociaż nie bardzo mu to smakuje i głodny od stołu nie wstanie, ku wielkiej uldze i zadowoleniu gospodarzy.
              • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 13:18
                Autorka watku ma chyba kontakt z synem wiec powinna zapytac o preferencje. Na wigiliie oprocz tradycjnych potrawy moze podac wszystko.
                • tt-tka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 13:29
                  Imho raczej syn przywozac goscia powinien uprzedzic, zwlaszcza gdyby w gre wchodzila dieta zdrowotna lub ideolo.
                  • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 13:31
                    Najlepiej zaczac sie spierac czy syn powienien uprzedzic czy matka zapytac. Lol
      • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:17
        Jest chetna probowac. Syna pytalam i ja zreszta rowniez pytalam, oboje mowia, zeby nie robic sobie klopotu. Syn oczywiscie tlumaczyl jej co sie je i jak wyglada wigilia po polsku
        Ja nie planuje zmieniac naszej tradycyjnej wigili na amerykanskie swieta, chodzi mi o zrobienie jednego czy dwoch dodatkowych dan, ktore w razie jak nie beda jej smakowac nasze, bedzie mogla zjesc
        • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:27
          No wiec mozesz sprobowac np grillowany losos, bagietka, salata.
          • piesfafik Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 18:15
            Mieszkanie od lat w Stanach, zawsze robie typowo Polska Wigilie I prawie zawsze jest na niej jakis tubylec . Barszcz z kiszonych burakow ktory ja uwielbiam, im na ogol nie smakuje ale wszyscy wcinaja pierogi.
            W galarecie robie lososia a nie karpia bo sama nie cierpie karpi.
            Salatke jarzynowa wszyscy raczej lubia. Wiec myself ze bedzie ok. Ostatnio dietetycy tu trabia o pozytkach kiszonek I kombuche czy kwas z burakow sprzedaja w sklepach ze zdrowa zywnoscia za ciezkie pieniadze wiec nasze dania wigilijne pasuja jak ulal smile
    • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:47
      Milo ze o tym myslisz. Polskie dania wigilijne moga okazac sie dosc egzoztyczne wiec dobrze abys miala cos jeszcze bo i gosc i ty nie bedziecie zbyt dobrze sie czuc w razie gdyby jednak nie spotkaly sie z entuzjazmem.
      Najlepiej zapytaj syna o jej preferencje, takze o to czy je mieso, czy moze jest wegetarianka czy weganka. Amerykanka to zreszta bardzo ogolne okreslenie, warto wiedziec skad pochodzi jej rodzina, czy jadali neutralnie czy moze mieli specjalna diete itp wiedzac to bedzie ci latwiej przygotowac cos odpowiedniego. Moze sie okazac ze zgrillowany losos, ryz, ziemniaki i salata wystarcza w razie gdyby buraki, kapusta i grzyby nie podeszly.
      • alina460 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:56
        Tak, przygotuj hamburgery smile
        • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 10:59
          Dobry pomysl, domowe hamburgery z dobrej jakosci miesa sa calkiem ok.
          • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 11:39
            W Polsce w wigilie nie je sie potraw miesnych.
            • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 11:47
              Jak najbardziej sie je - RYBY to mieso.
              Jeski masz mysli inne miesa to za jedzenie grozi grzywna, kara wiezienia czy moze te miesa na stole w tym dniu to wielkie nieszczescie dla uczestnikow przez nastepny rok? A moze chodzi o potrawy postne? Nawet wierzacy nie musza.
              • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 13:54
                Ryby to potrawa postna. Nikt nic nie musi, ale mysle, ze fajnie jest pokazac nasza tradycje.
                Czytalam tutaj o barszczu z torebki i mrozonych filetach z kawalkow dorsza, wiec nic mnie nie zdziwi. Co kto lubi. Mozna nawet zamowic big maca. A moze Macfisha 😉 Smacznego.
                • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 14:01
                  Ryby to mieso, dla wegetarianina nieodpowiednie. Co kto uwaza za postne czy odpowiednie to juz jego sprawa, tradycje mozna pokazac co nie oznacza ze nalezy zmuszac do niej. Troche tolerancji przy stole a latwiej sie bedzie trawic.
                  • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 14:51
                    Znam sporo wegetarian, ktorzy jedza ryby. A ryba trzdycyjnie uznawana jest za pokarm postny.
                    • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:02
                      Nie znam zadnego vegetarianina jedzacego ryby. A jedzenie tzw postne to jest poprostu umowna nazwa nic ponad to.
                      • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:48
                        I tez tu o tym mowie. Tak tradycja to pewna umowa i nie ma przymusu, ani kary boskiej kiedy jej nie kultywujesz.
                    • araceli Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:09
                      beaucouptrop napisał(a):
                      > Znam sporo wegetarian, ktorzy jedza ryby.

Nie są zatem wegetarianiami.
                      • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:47
                        Ok. Nie ci bedzie. Jak go zwal tak go zwal.
                    • snakelilith Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:27
                      Ale od pewnego czasu nie ma już nakazu postu w wigilię, to tylko tradycyja, której nie trzeba się trzymać. Katolicy w sąsiednich krajach jedzą na przykład gęś w wiligilę, albo kiełbaski z saałtką ziemniaczaną, albo nawet pieczeń wieprzową i kara boska na nich nie spada. Tradcyja więc może być fajną sprawą, jak sprawia wszystkim przy stole przyjemność, ale kiedy staje się przymusem i obowiązkiem zaczyna być głupotą. Ja ktoś nie jada ryb, kapusty i grzybów to można spokojnie zrobić mu coś innego.
                      • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:53
                        Oczywiscie, ze nie trzeba sie trzymac. Kazdy niech robi co uwaza. Ja lubie pokazywac nasze polskie tradycje moim znajomym nie Polakom. Lubie tez poznawac ich tradycje. Dlatego tez zjem indyka u Anglikow, fois gras u Francuzow a u siebie podam dania postne w wigilie.
                        • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:27
                          Foie gras. Pardon 😁
                        • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:16
                          beaucouptrop napisał(a):

> Ja lubie poka zywac nasze polskie tradycje moim znajomym nie Polakom.

Oczywoscie ale czym innym jest sprobowanie a czym innym podanie dosc egzotycznych dan jako jedyne (odchodzac od watku).

Lubie tez poznawac ich tradycje. Dlatego tez zjem indyka u Anglikow, fois gras u Francuzow

Tak ale to sa jednak dania ktore wiekszosc zna i zje.
                          • kolpik124 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 19:13
                            obrzydliwa tłusta wątrobka znana większości? w czym pierogi są bardziej egzotyczne?
                            • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:29
                              Moze znana wiekszosci odkad mozna kupic masowo sredniej jakosci foie gras w supermarketach. Jednak nie jada sie jej na codzien i uznawana jest jako produkt delikatesowy.
                              • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:58
                                beaucouptrop napisał(a):

> Moze znana wiekszosci odkad mozna kupic masowo sredniej jakosci foie gras w sup
                                > ermarketach. Jednak nie jada sie jej na codzien i uznawana jest jako produkt de
                                > likatesowy.

Zje to jednak wiekszosc ludzi podobnie jak pieczonego indyka z ziemniakami i warzywami czy pieczana ges itd. Natomiast.dania typowe dla polskiej wigilii sa jednak dosc nieznane na swiecie i dosc osobliwe smakowo. Ja zdecydowanej wiekszosci nie jadlabym i po takiej kolacji raczej bylabym glodna.
                    • bi_scotti Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:27
                      beaucouptrop napisał(a):

> Znam sporo wegetarian, ktorzy jedza ryby.

Nope. Znasz sporo pescaterians, ktorzy jedza ryby (i zapewne w ogole seafood) a jesli sami siebie nazywaja "wegetarianami" to po prostu nie wiedza, co mowia. Zdarza sie. Life.
                      • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:29
                        Tak Scotti jak zwykle masz racje. Ty zawsze wiesz co mowisz. Life
                      • potworia Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 23:38
                        Na ogół wiedzą, tylko stosują skrót myślowy. Choćby po to, żeby uniknąć przydługich wyjaśnień, że ryby owszem, ale kura już nie.
                • lily_evans11 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 06:59
                  To był minuta mrożony. Szybka wigilia wink.
              • kokosowy15 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:07
                Wegetariance za zjedzenie mięsa grozi grzywna? Jeżeli ktoś nie je jakichś potraw że względów ideologicznych to z ich braku wstaje od stołu głodny.
      • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:22
        Pytalam i syna i ja, ale mowia, zeby nie robic sobie specjalnie klopotu. Ja jednak wolalabym jej nie meczyc, jesli nie podejdzie jej nasza tradycja. Tym bardziej ze maja u nas mieszkac do nowego roku, wiec tak czy inaczej cos jesc bedzie musiala.
        Nie jest wegetarianka ani weganka, je mieso. Korzenie ma dziewczyna europejskie, ale tego to juz nawet jej babcia nie pamieta, poza tym oboje rodzice pracuja dla wojska, wiec mieszkala w roznych stanach, od Florydy po stan Waszyngton obecnie.
        • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:28
          No to wlasciwie nie ma problemu.
        • snakelilith Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:37
          Jeżeli jecie karpia, to przygotuj dla niej po prostu kawałek innej, popularnej na całym świecie ryby, jak łosoś, dorsz, pstrąg itd. Słodkowodny karp nie wszystkim smakuje, choć nie jest to ryba jadana tylko w Polsce. Naprawdę, niektórzy nakręcają się tak, jakby kapusta, burak i ziemniak znane były tylko na wschód od Odry, miliony turystów przyjedżda co roku na przykład na Oktoberfest i zażerają się kapustą ksizoną bez odruchu wymiotnego. Nawet Azjaci to zjedzą. I w najgorszym wypadku- jak wszytsko zawali, to wystarczy pajda dobrego chleba z szynką, czy serem i liść zielonej sałaty. Pomysły z pizzą i hamburgerami są tak idiotyczne, że szkoda komentować. To jest fast food, tego nie podaje się w domu przy uroczystym obiedzie.
    • edelstein Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 11:02
      A nie mozesz spytac syna?
    • jak_matrioszka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 11:48
      Miej miejsce w lodówce lub zamrażarce na jakiegoś gotowca, i niech syn tego gotowca zorganizuje. Porada typu "pizza" też może sie okazać niewypałem, ja bym wolała eksperymentalnie próbować dziwne rzeczy, niż jeść pizze z zamrażarki.
      • asia06 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:32
        Ale w Stanach pizza mrożona jest rzeczywiście na porządku dziennym smile
        • majenkir Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:18
          More w Twoich Stanach, bo w moich na pewno nie....
          • asia06 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:07
            No cóż, te półki w sklepach z mrożonymi pizzami są w całych Stanachi we wszystkich sklepach. A skoro są, to raczej się opróżniają. Znaczy klienci je kupują.
            • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:17
              A w Polsce w sklepach nie ma?
              • asia06 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:19
                Są, też znikają. Więc zaprzeczanie faktowi, że ludzie kupują mrożone pizze, nie ma sensu.
                • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:23
                  Jednak niekoniecznie ludzie je jedza w swieta.
        • jak_matrioszka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:45
          "Narodowa" potrawa Norwegów jest pizza z zamrażarki w sklepie, ale to jeszcze nie znaczy, że każdy ja chetnie zje. Miałam gości z różnych krajów, i oni z przyjemnościa jedli typowo polskie potrawy, ale nie zaszkodzi mieć jakiegoś pewniaka na podoredziu. O pewniaka musi zadbać syn, bo on wie co sie sprawdzi. I nie ma co dyskutować o smaku jednostki na podstawie preferencji ogółu. Ja z wigilii u wielu z Was też bym wyszła głodna lub zamulona słodkim, bo mimo iż jestem Polka wychowana na polskich potrawach, to niekoniecznie je lubie i jestem w stanie zjeść.
    • biankao Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 11:55
      Zależy od niej, na ile otwarta jest na inne potrawy. Ja raz trafiłam na taka co nie chciała nawet próbować. Na szczęście zrobiliśmy i polskie i amerykańskie potrawy - czylikurczak/indyk, puree ziemniaczane inakues warzywa do tego. Ona jadła tylko wersje amerykańska.
    • bywalec.hoteli Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 11:58
      pytanie czy ona mieszka w Stanach czy w Polsce ? Nie wiem czy panie wymieniły pierogi ale ruskie czy z kapusta i grzybami raczej jej nie zabija i może je znac z Ameryki z polskich restauracji smile
    • mdro Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 12:50
      Zrób jakąś sałatkę z tuńczykiem czy łososiem albo pieczoną rybę (mintaja, dorsza, łososia).
      • olena.s Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 13:00
        I jeżeli robisz pierogi, to parę zrobilabym ruskich - gotowana kwaszona kapusta nie musi się przyjąć, a ruskie są łagodne.
        • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:26
          Ruskie zrobie tak czy inaczej, oprocz tych z kapusta, syn lubi, wiec w razie co bedzie komu zjesc. Pieczona ryba tez bedzie.
          Salatka z tunczykiem jest fajnym pomyslem, masz moze jakas dobra sprawdzona?
          • sasha_m Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:51
            Ja mam sprawdzoną.
            Tuńczyk, kukurydza, cebula, ogórek konserwowy i majonez. Można dać też świeżą paprykę, żeby było bardziej kolorowo.
            • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 18:03
              Tunczyk z sosu, czy wody? Z oleju pewnie nie skoro majonez
              • sasha_m Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 08:01
                Tuńczyk w kawałkach, z wody. Majonezu symbolicznie. Sałatka jest raczej na sypko.
    • lilicziczi Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 12:56
      sałatkę jarzynową
      kluski z makiem (też danie wigilijne)
      kutię
    • katriel Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 13:02
      Amerykanie pierogi jedzą, także z kapustą - pierogi to tradycyjna chińska potrawa.
      Jedzą też ryby, chociaż niekoniecznie akurat karpia (ale wielu Polaków też nie lubi karpia). Jak jej zrobisz łososia z grilla, to może być zawiedziona, że chciała poznać polską kuchnię, a dostaje to samo co w domu.
      Na ogół nie jedzą leśnych grzybów, ale jedzą pieczarki, mun i różne grzyby hodowlane, więc smak grzybowy nie powinien być dla niej szokiem, prędzej już będzie się bała zatrucia.
    • szeera Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 14:47
      Tak jak napisano, kawałek łososia i trochę sałaty i zabezpieczysz się przed tym, że nie będzie nic do jedzenia. A wbrew temu co większość pisze, polska wigilia jest dla wielu amerykanów niejadalna w całości. Barszczyk dla wielu osób odpada za sam kolor i zapach, pierogi polskie to jednak co innego niż pierogi chińskie i tak dalej.
      • araceli Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:13
        szeera napisała:
        > Barszczyk dla wielu osób odpa
        > da za sam kolor i zapach, pierogi polskie to jednak co innego niż pierogi chińs
        > kie i tak dalej.

Akurat polskie pierogi są za oceanem całkiem popularne. Niezmiernie bawi mnie forma używana na amerykańskich grupach kulinarnych "pierogies" big_grin

I nie przesadzajmy z tym "niejadalne" - to, że człowiek czegoś w życiu nie jadł, nie znaczy, że jak weźmie do ust to zwymiotuje.
        • kolpik124 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:31
          biorąc po uwagę, że Ameryka to mix kuchni z całego świata, dziwnym się wydaje "niezjadliwośc" naszych potraw wigilijnych

no chyba, że lecimy stereotypem wyłącznie i panienka jada pizze, ołtmilsy , burgery i skrzydełka

ską więc te tłumy Amerykanów w restauracjach etnicznych? szuszi bardziej zjadliwe?
          • majenkir Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:17
            kolpik124 napisała:
            > ską więc te tłumy Amerykanów w restauracjach etnicznych? szuszi bardziej zjadliwe?

Amerykanie generalnie lubia probowac nowe, chociaz miewam goscia, ktory np. nie tknie ziemniakow big_grin.

Na Wigilie zrob pierogi i lososia/dorsza. I pieczarki w kazdej postaci.
          • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 18:06
            Generalnie chyba je roznorodnie, ale syn jak mu zaserwowala kielbase polska, stwierdzil ze ani smak ani sposob przyrzadzania polskie nie byly. Na wszelki wypadek platki i nalesniki tez beda na podoredziu
            • kolpik124 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 19:15
              "polish sausage" w amerykańskich sklepach to obraza Boga, tylko kupowana w polonijnych nadaje się do jedzenia
        • frey.a86 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:21
          araceli napisała:

> Akurat polskie pierogi są za oceanem całkiem popularne. Niezmiernie bawi mnie f
          > orma używana na amerykańskich grupach kulinarnych "pierogies" big_grin

Są popularne, ale niekoniecznie te z kapustą i grzybami. wink
          W jednym amerykańskim supermarkecie urzekły mnie polskie "pierogies ruskie" z cheddarem zamiast twarogu. big_grin
          • hamerykanka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:40
            O to, tosmile
            Tez widze je na polkachsmile
        • jak_matrioszka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:52
          araceli napisała:

"Niezmiernie bawi mnie forma używana na amerykańskich grupach kulinarnych "pierogies" big_grin "

Norwedzy odmieniaja w liczbie pojedyńczej i mnogiej jako "en pierogi, pieroger" smile
      • senin1 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:16
        ''' Barszczyk dla wielu osób odpada za sam kolor i zapach'

no tp mpze wkrotce sie zmienic, bo ostatnio zaczela sie moda na buraki, wlasciwie trwa juz od jakiegos czasu I amarantowe zupy choc wciaz egzotycznei wygladaja dlia np Australijczykow, to budza duzo zaciekawienia

Buraki wlasnorecznie pieczone coraz czesciej zauwazam w domowych salatkach przynoszonych do pracy,
        • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:25
          senin1 napisała:

> Buraki wlasnorecznie pieczone coraz czesciej zauwazam w domowych salatkach przy
          > noszonych do pracy,

W USA ostatnio w prawie każdej ”trendy” knajpie żelazną pozycją jest sałatka z buraków (pokrojone pieczone buraki na zimno, jakaś zielenina, na to pokruszony kozi ser).
          • majenkir Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 23:20
            al_sahra napisał(a):
            > W USA ostatnio w prawie każdej ”trendy” knajpie żelazną pozycją jest sałatka z
            > buraków (pokrojone pieczone buraki na zimno, jakaś zielenina, na to pokruszony
            > kozi ser).

Fakt. Tu wlasnie nauczylam sie jesc krojone buraki. Wczesniej jadalam tylko utarte z zasmazka wink.
    • asia06 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:28
      Różnie to bywa. Mieliśmy ostatnio międzynarodowy dzień w szkole dziecka w Stanach. Zrobiłam bigos. Okazał się absolutnym hitem. A koleżanki, które przychodzą do córki (nastolatki), chętnie zjadają kotlety z piersi kurczaka z tłuczonymi ziemniakami.
    • kandyzowana3x Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:34
      Dorsz w panierce I pierogi ruskie beda raczej bezpieczne I zjadliwe dla 98 % ludzkosci smile.
      • hamerykanka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 15:47
        Tez tak mysle.
        Ja probowalam na mezu i znajomych polskich potraw. Bigos zjadly dwie osoby z kolo 10 testowanych (a zrobilam staropolski, wymagajacy mnostwa skladnikow i trzech dni gotowania, wiec byl dobry), uszka z grzybami zjadla wiekszosc, pierogi z kapsta i grzybami zjadla jedna, bo lubi sauerkraut, sledzi w smietanie nie tknieto.
        Wiec z probowaniwem roznych kuchni to roznie bywa.
        Dalabym kilka rodzajow smazonych ryb, na pewno cos bedzie lubic. Amerykanie lubia golabki (wiem, ze to nie postne, znaja je pod nazwa pigs in the blanket, tak mi powiedzial maz, ktorego mama robila, tez Amerykanka). Moze nalesniki z roznym nadzieniem?
        • go-jab Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:20
          Pigs is a blanket to parowki zawiniete w ciasto do rogalikow (np pilsbury crescent rolls) i upieczone.

Golabki to stuffed cabbage rolls smile
          • hamerykanka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:27
            No to maz zle mi powiedzialsmile
            A ja uzywalam polskiej nazwy i w koncu sie nauczylsmile
            • jak_matrioszka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:58
              O, przypomniałaś mi coś! Znajoma w Szwajcarii tambylcy o "gotabki" meczyli, bo pyszne. Ona i cała rodzina oczy w słup, bo co to sa "gotabki"??? Po opisie doszli w końcu, aczkolwiek nazwa im żyć nie dawała, aż w końcu ktoś przytomnie skojarzył, że w niemieckim nie ma "ł“ ani "ą" big_grin i napis gołąbki był dla lokalsów właśnie gotabkami big_grin
              • cruella_demon Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:17
                A to znajoma Niemka męczyła mnie o goLAbki. Ale to było łatwo skojarzyć. I o pierogis (ruskie oczywiście smile ).
        • majenkir Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:22
          hamerykanka napisała:
          Moze nalesniki z roznym nadzieniem?

Tak! Najlepiej krokiety z pieczarkami - mialam (duzo) na graduation corki, szly jak swieze buleczki.
        • princesswhitewolf Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:23
          Ojciec mojego dziecka niestety to 2 procent co nie lubi pierogow. W polskiej wigilii przelknie tylko jakas rybe w panierce
          • hamerykanka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:30
            Moj tylko z miesem, rosyjskie pielmieni (te co sie robi z surowym miesem, nie ugotowanym wczesniej).
            A probowalam chyba z 7 rodzajow, trzy ksiazki o pierogach mam. Ale to francuski piesek, wszystko go w zeby gryzlo.

Amerykanie uwielbiali tez nadziewane jajka, robilam ze smazonymi pieczarkami, z wedzonym lososiem, tradycyjne z zielonym szczypiorkiem itp. Zwykle pieczarkowe szly najszybciej.
            • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 18:08
              Pomysl z jajkami mi sie podoba ☺️
            • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 18:15
              A jak zrobic te z lososiem?
              • majenkir Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 18:48
                Ja na duze imprezy robie wersje "na szybko", czyli na polowki ugotowanych jajek troszke majonezu, na to zrolowany kawalek wedzonego lososia, posypac szczypiorkiem i gotowe. Nigdy nic nie zostaje big_grin.
              • hamerykanka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 17:02
                Ja zwykle rozdziabuje widelcem gotowego wedzonego lososia w platkach jak na kanapki, potem dodaje troche majonezu, zoltka, sol, pieprz. Niewiele, zeby nie zabic smaku lososia. Wymieszac i lyzka nalozyc.
                Saisadka nawet zrobila mi specjalnie talerz na te jajka z wglebieniami, wiec nie przewracaja sie i ladnie wygladaja (sasiadka robi rzeczy ze szkla, sama wytapia i formuje). Zawsze na swieta dostaja talerz pelen roznych "devilled eggs", ktory wraca do mnie pusty i wrecz wylizany, bo cala rodzina sie zachwyca i zawsze prosza o przepisy.

Czasem robie tez z szynka czy wedzona kielbasa, tez szybko schodzi.
            • princesswhitewolf Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 23:20
              ten nie zezre pielmieni tez. Na ravioli z trudem da sie namowic ale mowi ze wolalby bez nadzienia. Natomiast to samo nadzienie w sosie na makaronie juz jest super. I dogadaj sie z takim...
              • hamerykanka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 17:04
                To masz jeszzce wybredniejszego niz moj. Wspolczuje bardzo.
                U nas na swieta z tego powodu zawsze byl problem, bo co probowalam przemycic cos polskiego, zaraz pokazywal ostentacyjnie, ze to niejadalne.
                Zapach gotowanych jajek na Wielkanoc go brzydzil, wiec przez cale malzenstwo nie moglam ich robic, chyba ze byl poza domem uncertain
    • klaviatoorka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 16:42
      Ja od zawsze mam problemy gastryczne po smażeninie i grzybach, moje dzieci też nie jadają wielu potraw, więc skorzystaj z moich mniej tradycyjnych pomysłów wigilijnych, które dobrze się komponują z resztą potraw:
      - paszteciki ze szpinakiem i fetą (jak nie umiesz zrobić, skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego i mrożonego szpinaku)
      - paszteciki z soczewicą
      - pierogi z kaszą gryczaną i fetą
      - pierogi i uszka z nadzieniem z soczewicy ( z jajkiem i cebulą, dobrze doprawione smakują lepiej niż tradycyjne, a można wiele zjeść bez obaw o ból brzucha)
      - pstrąg z warzywami i migdałami pieczony w folii, podawany z masłem czosnkowym
      - miruna lub dorsz po grecku, na parze, ew smażona w panierce i ozdobiona cytryną i masłem czosnkowym
      - barszcz na zakwasie z buraków oraz tradycyjny barszcz ukraiński z fasolą jaś
    • mikams75 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:04
      zrob dodatkowo jakas salatke (nie tylko typowa polska jarzynowa), jakies ciasto bez maku i wystarczy. Najwyzej zje te salatke, chleb, rybe w panierce, poprawi ciastem, slodyczami i mandarynkami. A moze sie okazac, ze bardzo chetnie bedzie jadla nowosci, niekoniecznie analizujac, co jest w srodku wink
      Nawet moje male wydziwiajace na wszystko dziecko jadalo smazona rybe, makaron z zupy grzybowej, chleb i pierniczki i glodne nie bylo. Dorosla osoba tym bardziej cos tam zje.
      Patrzac na sytuacje z drugiej strony - podczas wizyty na drugm koncu swiata wolalabym, zeby ktos nie probowal mi serwowac polskiego jadla nieudolnie przygotowanego, bo to gwarancja porazki. Niech kazdy pichci to, co sam lubi i mu dobrze wychodzi.
      • bi_scotti Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:12
        Dziewczyna przylatuje do rodzicow swojego boyfriend - bedzie sie chciala zaprezentowac z jak najlepszej strony, pewnie sama jest uber stressed wink C'mon, prawdopodobienstwo, ze bedzie wybrzydzac przy stole jest minimalne. Najprawdopodobniej zjadlaby bez marudzenia i kotlet z plyty pazdzierzowej zeby dobrze wypasc przed ... who knows ... potencjalna tesciowa (?) big_grin Just have fun, Amerykanka tez czlowiek, jesli sie dobrze u Was poczuje, to sama powie, co lubi a co nie za bardzo. Tak dlugo jak wszyscy sa dla siebie mili i sympatyczni, bez naciskania "koniecznie musisz sprobowac!", wszystko bedzie perfect! Cheers.
        • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:22
          No wlasnie, unikac tego ciaglego nagabywania do jedzenia i probowania wszystkiego. To dosc meczace.
    • kai_30 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 17:24
      Mój jak najbardziej polski syn nie jada kapusty, grzybów ani cebuli. Śledzi ani karpia też nie (no, karpia to akurat nikt nie lubi). W związku z czym od kilku lat mamy zmodyfikowane menu wigilijne, i tak:

- oprócz pierogów z kapustą i grzybami na stół wjeżdżają też ruskie,
      - oprócz ryby po grecku są też smażone filety z dorsza,
      - obowiązkowo pieczony łosoś,
      - do barszczu my jemy drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą, a oprócz tego robię kilka grzanek z wędzonym łososiem,
      - sałatkę jarzynową akurat lubią wszyscy, więc luz.

Wszystkie dania powyżej pojawiły się jako odstępstwa od naszych tradycyjnych, rodzinnych, jako zamiennik dla młodego, i wszystkie zostały na stałe, bo pozostali domownicy też lubią.
    • taki-sobie-nick Gdyby się okazało, że nic... 16.12.18, 19:10
      ... jej nie smakuje, to i tak grzeczność nakazuje skosztować potraw u gospodarza, a jeśli nie chce siedzieć głodna, powinna jeść mimo że jej nie smakuje. Proste i genialne. tongue_out
      • kolpik124 na Travel Channel 16.12.18, 19:18
        idzie taki serial "dziwaczne potrawy Ameryki", jest mnogość pysznych kuchni etnicznych są też świństwa typu surowy rybi tłuszcz

może panienka chłopaka to Amerykanka świeżej daty i jada tylko kuchnię mołdawską big_grin
        • al_sahra Re: na Travel Channel 16.12.18, 20:00
          kolpik124 napisała

> może panienka chłopaka to Amerykanka świeżej daty

Wyżej wyjaśniono, że tak nie jest.
        • kasia_kar Re: na Travel Channel 16.12.18, 23:10
          kolpik124 napisała:

> idzie taki serial "dziwaczne potrawy Ameryki", jest mnogość pysznych kuchni etn
          > icznych są też świństwa typu surowy rybi tłuszcz
          >
          > może panienka chłopaka to Amerykanka świeżej daty i jada tylko kuchnię mołdawsk
          > ą big_grin
          >
          >
      • mikams75 Re: Gdyby się okazało, że nic... 16.12.18, 19:51
        bez przesady, jak nie jest jakas szczegolnie przewrazliwiona i bywa w restauracjach, to spokojnie sobie cos wybierze. Moze nie bedzie przejedzona jak wiekszosc Polakow tego dnia, ale glodna nie bedzie.
    • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 19:49
      Miło, że się troszczysz, ale bez przesady.

Oczywiście zawsze się może trafić gość, który jakichś potraw nie lubi, niezależnie od narodowości, ale akurat z Amerykanami jest dość łatwo, bo są zwykle ciekawi nowego. Na każdym firmowym przyjęciu świątecznym, gdzie proszono mnie o przyniesienie jakiejś tradycyjnej polskiej potrawy, pierogi z polskiego sklepu były hitem i znikały najszybciej. Jeśli dziewczyna jest z wojskowej rodziny i mieszkała w różnych okolicach, to na pewno była wystawiona na rozmaite doświadczenia kulinarne. Większość Amerykanów zna kuchnię chińską z jej różnymi podsmażanymi pierożkami i dziwnymi grzybkami i japońskie sushi. Poza tym w dużych miastach są restauracje najróżniejszych tradycji, w tym żydowskie (gdzie jest dużo potraw prawie identycznych jak w polskiej kuchni). Jak tu ktoś pisał, kapustę kiszoną można kupić w każdym supermarkecie i jest tradycyjnym dodatkiem do hot dogów i kanapek, a w wielu stanach są festiwale Oktoberfest, kiedy pochłania się jej ogromne ilości (zwykle jest krócej gotowana niż w polskich przepisach).

Daj dziewczynie liznąć trochę lokalnej kultury i pokazać klasę przed rodziną ukochanego. Jeśli koniecznie chcesz zmaksymalizować szansę, że będzie jej smakowało, to zrób jakąś inną rybę zamiast karpia (karpia chyba nikt nie lubi i nie wiem, po co kontynuuje się tę PRL-owską tradycję).
      • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:23
        Karp to troche starsza niz PRL-owska tradycja. Karpia jada sie tez w kuchni zydowskiej. Fakt nie wszyscy lubia. Ja osobiscie lubie i dlatego kontynuje tradycje.
        • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:29
          beaucouptrop napisał(a):

> Karp to troche starsza niz PRL-owska tradycja.

Oczywiście, ale mnie chodziło o przekonanie, źe ”na Wigilię obowiązkowo karp”. To się wzięło z braków na rynku w PRLu, gdzie np. o sandacza albo o szczupaka było bardzo trudno.

Karp niestety jest dość ościsty i ma też charakterystyczny ”błotny” zapaszek i większość osób go nie lubi, ale myślą, że bez karpia nie ma tradycyjnej Wigilii.
          • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 21:13
            Zeby usunac blotny zapaszek moczy sie karpia w mleku. Fakt ma duzo osci, ale ryby slodkowodne z reguly maja duzo osci czesto bardzo delikatnych.
            • majenkir Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 23:27
              beaucouptrop napisał(a):
              > Zeby usunac blotny zapaszek moczy sie karpia w mleku. Fakt ma duzo osci, ale ry
              > by slodkowodne z reguly maja duzo osci czesto bardzo delikatnych.

To lepiej kupic dorsza niz pieprzyc sie z tym karpiem
              • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 23:34
                Nie przepadam za dorszem. Karpia raz do roku zjadam ze smakiem. Ale pewnie ze jak ktos nie lubi moze przygotowac cos innego.
      • szeera Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 23:17
        "Poza tym w dużych miastach są restauracje najróżniejszych tradycji, w tym żydowskie (gdzie jest dużo potraw prawie identycznych jak w polskiej kuchni)."

Właśnie, moje tradycyjne, polskie wigilijne dania zawsze budziły największy entuzjazm u Żydowskich znajomych. smile Reszta gości reagowała bardzo różnie. Ale przy takich niekontrowersyjnych rybach jak planuje autorka myślę, że rzeczywiście nie będzie problemu.
    • ania_2000 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:20
      Zje wszystko - oprocz karpia. Ale karpia jak juz wiele osob pisalo ci - prawie nikt nie zje.
      • notting_hill Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:59
        Ale karpia jak juz wiele osob pisalo ci - prawie nikt nie zje.

To gdzie te tony karpia co je ludzie kupują idą?
      • lianis Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 22:26
        Karpia u nas nie ma, bo nikt nie lubi, bedzie dorsz, pstrag i dorada
        • hamerykanka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 17:07
          Na pewno jest przyzwyczajona do suma (catfish), ktory tez ma taki zapaszek jak karp. Wiec nie musisz sie przejmowac.
          Jakokolwiek rybe dasz, na pewno zje. Byle nie tilapia, bo ma zla opnie, w Stanach jest w sprzedazy z Chin z rybich farb...smakuje zupelnie niepodobnie do niczegosad
          • hamerykanka Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 17:08
            Farm, kurka, FARM!! smile
    • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 20:48
      Tak czytam ten watek i utwierdza mnie on w moim myslalam, ze stereotypowym przekonaniu, ze Amerykanie to narod malo wyrobiony smakowo en masse. Losos, ryba panierowana, salatka z majonezem, platki, chleb tostowy. Mysle, ze nie musisz sie przejmowac. Latwo bedzie zaspokoic kubki smakowe goscia. Gdyby byla Francuzka czy Wloszka mialabys twardszy orzech do zgryzienia 😉
      • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 16.12.18, 23:27
        beaucouptrop napisał(a):

> Tak czytam ten watek i utwierdza mnie on w moim myslalam, ze stereotypowym prze
        > konaniu, ze Amerykanie to narod malo wyrobiony smakowo en masse.

Wątek, w którym głównie osoby nie znające Ameryki wymieniają się stereotypami o Amerykanach, utwierdził Cię w Twoich stereotypowych przekonaniach na temat Amerykanów. Boskie.
        • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 00:28
          No stereotypy z nikad sie nie biora. Amerykanska kuchnia nie nalezy do haute cuisine. Ktore to z amerykanskich dan jest serwowane przez znanych szefow kuchni w restauracjach gwiazdkowych?
          Przecietny Francuz czy Wloch tez zdecydowanie bardziej zwraca uwage na to je niz Amerykanin. No o wreszcie skad przyszla do nas.moda na fast food?
          • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 01:46
            beaucouptrop napisał(a):

> No stereotypy z nikad sie nie biora. Amerykanska kuchnia nie nalezy do haute cu
            > isine. Ktore to z amerykanskich dan jest serwowane przez znanych szefow kuchni
            > w restauracjach gwiazdkowych?
            > Przecietny Francuz czy Wloch tez zdecydowanie bardziej zwraca uwage na to je ni
            > z Amerykanin. No o wreszcie skad przyszla do nas.moda na fast food?

Wszystko to (niby) prawda, ale zupełnie nie wynika z tego wątku, którego tematem jest co innego. Więc Twój wpis zabrzmiał, jakbyś koniecznie chciała napisać coś negatywnego o Amerykanach i skorzystałaś z okazji, bo przecież w wątku jest wspomniana jakaś Amerykanka, a poza tym jest o jedzeniu (wprawdzie o polskim jedzeniu, ale kto by się takim drobiazgami przejmował).

Prawda jest taka, że w USA jest ogromna rozmaitość jedzenia, od bardzo dobrego do niejadalnego. Jeśli oglądałaś The Big Bang Theory, to pewnie znana jest Ci nazwa sieciowej restauracji Cheesecake Factory, gdzie pracowała Penny. To jest autentyczna sieć, niedroga, tak mniej więcej oczko wyżej od najtańszych fastfoodów typu McDonald’s. Ja na ogół nie chodzę do takich miejsc, ale zdarza mi się np. w trakcie podróży (bo one są wszędzie, m. in. prawie w każdym centrum handlowym). Porcje są ogromne, co jest niestety problemem w większości amerykańskich restauracji, natomiast samo jedzenie jest świeże, bardzo urozmaicone i całkiem smaczne. Tu masz jadłospis - to tak na marginesie uwag, co Amerykanie jedzą, a czego nie jedzą:

www.thecheesecakefactory.com/menu/

A jeśli mowa o Haute Cusine, to tu masz listę restauracji w Nowym Jorku, które mają gwiazdki Michelina:

ny.eater.com/maps/michelin-starred-restaurants-nyc
            • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 07:13
              Amerykanska kuchnia nie nalezy do haute cuisine. Ktore to z amerykanskich dan jest serwowane przez znanych szefow kuchni w restauracjach gwiazdkowych?

Polska zdecydowanie tez nie.
              • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 12:46
                No chociazby Amaro w restauracj gwiazdkowej "ulepsza" polska tradycyjna kuchnie 😉
            • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 12:45
              Ja wiem ze w NY sa restauracje gwiazdkowe, ale nie serwuja one typowej amerykanskiej kuchni i o to mi chodzilo.
              Amerykanie moga mi zaimponowac paroma rzeczami np. sztuka nowoczesna, kinem, ale nie sztuka kulinarna. Niestety nie mam najlepszego zdania o ich kuchni. Tak samo zreszta jak o kuchni anglosaskiej chociaz na pewno znajdzie sie tutaj kilka osob, ktore wymienia mi bardzo znanych szefow Anglikow i super restauracje na wyspach i beda mialy racje. Ja niestety jestem fanka kuchni francuskiej i srodziemnomorskiej i przyznaje sie do tego z cala odpowiedzialnoscia.
              • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 13:35
                beaucouptrop napisał(a):

> Ja wiem ze w NY sa restauracje gwiazdkowe, ale nie serwuja one typowej amerykan
                > skiej kuchni i o to mi chodzilo.
                > Amerykanie moga mi zaimponowac paroma rzeczami np. sztuka nowoczesna, kinem, al
                > e nie sztuka kulinarna. Niestety nie mam najlepszego zdania o ich kuchni. Tak s
                > amo zreszta jak o kuchni anglosaskiej chociaz na pewno znajdzie sie tutaj kilka
                > osob, ktore wymienia mi bardzo znanych szefow Anglikow i super restauracje na
                > wyspach i beda mialy racje. Ja niestety jestem fanka kuchni francuskiej i srodz
                > iemnomorskiej i przyznaje sie do tego z cala odpowiedzialnoscia.

Znowu - wszystko pięknie, tylko w jaki sposób ten wątek przyczynił się do utwierdzenia Cię w tym przekonaniu? Bo pytanie w wątku nie było, czy Ameryka ma długoletnie tradycje kulinarne, ale czy jakaś nieznana nam Amerykanka będzie chciała jeść dziwne polskie potrawy. I to że w Nowym Jorku (i w innych amerykańskich miastach też) możesz na każdym kroku spotkać jedzenie z całego świata wiąże się z tematem, natomiast fakt, że Ty nie masz najlepszego zdania o amerykańskiej kuchni - nie bardzo.
                • beaucouptrop Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 14:49
                  Jakos bardzo cie boli fakt, ze nie mam dobrego zdania o amerykanskiej kuchni i gustach smakowych przecietnych Amerykanow.
                  • al_sahra Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 15:10
                    beaucouptrop napisał(a):

> Jakos bardzo cie boli fakt, ze nie mam dobrego zdania o amerykanskiej kuchni i
                    > gustach smakowych przecietnych Amerykanow.

Nie. Boli mnie brak logiki. Skrzywienie zawodowe.
                  • saskia44 Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 16:13
                    beaucouptrop napisał(a):

> Jakos bardzo cie boli fakt, ze nie mam dobrego zdania o amerykanskiej kuchni i
                    > gustach smakowych przecietnych Amerykanow.

A kto to ten przecietny Amerykanin? Bo wiesz ja uwazam ze przwcietny Polak tez nie ma zbyt dobrego gustu smakowego a francuskiej kuchni nie lubie, wole wloska czy moze srodziemnomorksa i meksykanska.
            • majenkir Re: Wigilia z amerykanskim gosciem 17.12.18, 23:16
              al_sahra napisał(a):
              > Cheesecake Factory, (...) Porcje są ogromne, co jest niestety problemem w większości amerykańskich restauracji,

Akurat Cheesecake Factory jest znane z OGROMNYCH porcji. Wszedzie tak nie jest niestety big_grin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka