Dodaj do ulubionych

Zostałam babcią! :D

17.12.18, 20:43
Moja najstarsza córka z jej mężem zdecydowali się na psa. Mają prześlicznej urody labradorkę. Jest słodka, milutka, nieśmiała i przede wszystkim bardzo piękna. Będzie z niej cudowna dziewczynka smileWaży obecnie 3 kg i ma 9 tygodni swojego psiego życia. Córka i zięć tak się przejęli, że biorą psa, że osprzęt, zabawki, klatkę, posłanie, maty edukacyjne i całe mnogo innych rzeczy bardzo potrzebnych dla psa kupili niemalże hurtowo smile
Całka, bo tak ma imię, jest absolutnym przeciwieństwem mojej Loli, która na widok człowieka skacze, domaga się głasków, a ogonem macha tak intensywnie, że mam czasem wrażenie, że sobie tyłek ukręci smile Całka, mimo tak młodego wieku, jest nieśmiała i znacznie spokojniejsza.
Zresztą zobaczcie same:

http://i63.tinypic.com/25996ia.jpg

A tak wygląda moja pannica, która nie tylko urosła słusznie, ale waży też słusznie, bo już 12 kg:

http://i68.tinypic.com/xfyuc7.jpg

No i różnica między nimi jest taka, że gdy Lola dostała do zabawy pluszowego węża wyposażonego w piszczałki, to jak się do tej zabawki dorwała, to omal słuchu nie straciliśmy. Całka prezent bardzo ostrożnie powąchała, lekko łapą nacisnęła, żeby sprawdzić skąd pochodzi dźwięk i zabawkę olała smile
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 20:46
      A ja się od dłuższego czasu zastanawiam co się dzieje/stało z twoimi kotami?
      • princesswhitewolf Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 22:57
        sugerujesz ze pies je pozarl czy rosa zjadla na sniadanie?

Co do tego maja koty? Mam 3 koty i psa. Cale zycie mam psy i koty i jakos nie widzialam awantur miedzy nimi
        • nickbezznaczenia Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 04:42
          Czy ty rozumiesz moje pytanie?
        • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:52
          princesswhitewolf napisała:
          >
          > Co do tego maja koty? Mam 3 koty i psa. Cale zycie mam psy i koty i jakos nie w
          > idzialam awantur miedzy nimi
          Rosa porzuciła koty, na rzecz rasowego pieska..

• rosapulchra-0 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 23:08
            Ale żeś sobie teraz dopowiedziała.
      • zeldaf Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 19:00
        Też jestem ciekawa co u kotelow. Kiedyś sporo o nich było, a od jakiegoś czasu ani słowa.
        • rosapulchra-0 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 21:51
          Jakiś rok temu pisałam, że się przeprowadziliśmy i koty nie chciały się przeprowadzić. Nowi lokatorzy zgodzili się zająć kotełami, a my średnio raz dwa miesiące zwozimy im karmę.
          • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:00
            rosapulchra-0 napisała:

> Jakiś rok temu pisałam, że się przeprowadziliśmy i koty nie chciały się przepro
            > wadzić. Nowi lokatorzy zgodzili się zająć kotełami, a my średnio raz dwa miesią
            > ce zwozimy im karmę.
            >
            Jak sprawdzić, że kot nie chce się przeprowadzić?
            Serio pytam.
            • jollyvonne Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:21
              Tez bym chciala wiedziec smile Duzo dziwnych rzeczy o kotach czytalam, ale o tescie "na czym ci bardziej zalezy, na domu czy opiekunach" nigdzie big_grin
          • nickbezznaczenia Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:03
            Smutne.
            • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:08
              nickbezznaczenia napisał(a):

> Smutne.
              Dla mnie to też smutne i dziwne.
              Koty zostawić, kupić psa😞.
              • nickbezznaczenia Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:18
                Gdybym nie miała kotów może bym uwierzyła w tę ich niechęć do przeprowadzki.
          • milka_milka Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:32
            Czyli zostawiłaś koty????

Nieładnie.
            • rosapulchra-0 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:35
              Niech będzie, że nieładnie.
              • milka_milka Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 23:01
                Rosa, jak koty poinformowały Cię, że nie chcą się przeprowadzać?
                • rosapulchra-0 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 23:08
                  Tak. Koty trzy razy przeprowadzone do nowego domu, wracały do starego. A wracały długo, bo i odległość spora. Zawiadomiłam odpowiednie służby i dzięki zgodzie nowych lokatorów, koty zostały w starym domu. Tyle.
                  • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 07:11
                    rosapulchra-0 napisała:

> Tak. Koty trzy razy przeprowadzone do nowego domu, wracały do starego. A wracał
                    > y długo, bo i odległość spora. Zawiadomiłam odpowiednie służby i dzięki zgodzie
                    > nowych lokatorów, koty zostały w starym domu. Tyle.
                    >
                    Źle to o was świadczy.
                  • milka_milka Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 07:34
                    Ciekawa jestem, jakie służby zawiadamia się w takim wypadku.
                    Musiało tym kotom być z Wami średnio, skoro wolały dom od właścicieli. Żaden z moich kotów, mimo pidrozy nigdy nie uciekał do starego miejsca zamieszkania.
                    • rosapulchra-0 Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 10:53
                      Tak. Było bardzo średnio. Rzekłabym, że nawet bardzo źle.
            • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:38
              milka_milka napisała:

> Czyli zostawiłaś koty????
              >
              > Nieładnie.
              >
              Bardzo nieładnie.
              Koty się znudziły, więc zostawimy je u obcych ludzi. Piesek jest taki słodki, kupmy go!
              Ciekawe na jak długo😞 .
              Tego się po Rosie nie spodziewałam.
              • rosapulchra-0 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 23:09
                Ale dlaczego kłamiesz?
                • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 07:09
                  rosapulchra-0 napisała:

> Ale dlaczego kłamiesz?
                  >
                  Mam koty od dzieciństwa. Przeżyły nie jedną przeprowadzkę. Wolały być z nami, żaden nie miał traumy przeprowadzki. Wasze koty wolały stary dom niż was? Dziwne.
                  • jak_matrioszka Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 10:24
                    Akurat u kotów, to raczej norma? Niewychodzace po przeprowadzce sraja do butów i sikaja do łóżka, a nikt właścicielom nie wytyka, że to dlatego, że go koty nie lubia. Poprzedni właściciel naszego domu jeszcze przez rok co jakiś czas musiał łapać niektóre ze swojej ósemki, a myśmy drzwi balkonowych nie mogli zostawić otwartych, bo sie nam pchały do środka.
                    Owszem, sa koty które sie nie przejmuja nadmiernie ani przeprowadzka, ani zmiana właściciela, ale przecież nie wszystkie.
                    • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 10:32
                      Cała trójka kotów Rosy nie lubiła nowego domu? Zaden z moich kotów po przeprowadzce nie robił nic do butów.
                      Jaka była u Was odległość ze starego do nowego domu?
                      • jak_matrioszka Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 10:48
                        Z ośmiu dobrze poznałam pieć, bo trzy po 3-4 miesiacach może przestały przyłazić (zaczeła sie zima i okno już nie było tak czesto otwarte w nowym domu). Jeden zwiał całkiem i stał sie dzikim kotem wolnożyjacym, jeszcze 4 lata przynajmniej go widywałam. U nas odległość ok. 2km, może 3km, z trakcja kolejowa po drodze.
                        Ja sie bałam, że nasz po adopcji bedzie miał pomysł wracać na stare śmieci, ale chyba niepotrzebnie, bo to model w stylu "sprzedajna szuja", tam dom jego gdzie dorsz w miseczce wink
                        • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 12:10
                          Hmm Matrioszka, Rosa mieszka teraz dalej niż 2-3 km😣.
                          • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 12:11
                            karme-lowa napisała:

> Hmm Matrioszka, Rosa mieszka teraz dalej niż 2-3 km😣.
                            Dalej niż 2-3 km od starego do nowego domu.
                            • jak_matrioszka Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 12:45
                              Nie wiem na ile kotom odległość przeszkadza, co najwyżej zajmie im wiecej czasu? Jak daleko ona mogła sie przeprowadzić?
                              Nie chodzi mi o wybielanie Rosy, ale tyle co ja sie naczytałam o przywiazaniu kotów do miejsc i czesto wystepujacej niecheci do przeprowadzek, to mnie nie dziwi, że trzy średnio udomowione koty zdecydowanie chciały wrócić "do siebie". Skoro daja sie złapać (a daja, jak wynika z postów Rosy), to przy pewnym wysiłku moze dałoby rade je do nowego przyzwyczaić. No ale jakiekolwiek działania kształtujace kota sa tutaj przez wiele forumowiczek uważane za dreczenie i takim ludziom nie powinno sie kota dawać. Gdyby wiec Rosa napisała, że zmusiła koty do przeprowadzki trzymaniem w zamknieciu mimo iż widać, że cierpia, to myślisz że nie byłoby jatki?
                              • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 12:57
                                Bronisz jej.
                                Za dużo skrzywdzonych i porzuconych kotów widziałam, żeby Rosie uwierzyć.
                                Najpierw był zachwyt nad kotami. I nagle cisza o kotach. Teraz jest zachwyt nad psami.
                                Zgrzyta mi to i to bardzo.
                                • jak_matrioszka Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 14:51
                                  Zachwyt nad kotami mnie ominał, to i zgrzytu nie mam. Przypadkiem wkliknełam sie w watek i mnie to podejście zadziwiło. Jasne, że w kontekście inaczej sie patrzy, ale ja Rose znam jedynie z regularnego napadania na inne forumki (pewnie ma jakiś stały zestaw wrogów) i bronienia Joli. Jak przeczyta, że ja ja bronie, to może czkawki ze śmiechu dostać wink
                      • rosapulchra-0 Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 10:57
                        Jeden był dziki i przychodził do nas do domu na żarcie. Nigdy nie dał się dotknąć, a i w domu, gdy był, to chował się po kątach. Dwa pozostałe, owszem, bywały w domu, dawały się poczochrać, michę zawsze miały pełną, ale przeprowadzić się nie chciały. Za każdym razem wracały do starego domu. Przeprowadziliśmy się zaraz po moim wyjściu ze szpitala. Zresztą, co ja się tłumaczę i po co. Koty są zaopiekowane, zadowolone, ja nie mam wyrzutów sumienia.
                        • zeldaf Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 11:43
                          Tylko czasem nie bierz koni jak z psami też nie wyjdzie 😕
                          • karme-lowa Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 12:12
                            zeldaf napisała:

> Tylko czasem nie bierz koni jak z psami też nie wyjdzie 😕
                            100/100.
                            Jak można porzucić swoje zwierzęta? Trzeba być bez serca😞.
                            • rosapulchra-0 Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 12:37
                              Nawet mi się nie chce na coś takiego odpowiadać..
                              • zeldaf Re: Zostałam babcią! :D 20.12.18, 10:04
                                Przepraszam, Roso. Nic do Ciebie nie mam osobiście. Tylko kotow szkoda. Moim zdaniem postapilas nieodpowiedzialnie. Psy bardzo fajne. Wielu szczęśliwych lat razem.
                            • fornita111 Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 13:24
                              To jest bardzo powszechne podejscie- zwierze to zabawka. "Synus", "corcia" dopoki bawi, jak sie znudzi: rzecz, ktorej sie mozna pozbyc. Jezeli koty maja nowych dobrych wlascicieli to i tak pol biedy.
                              • zeldaf Re: Zostałam babcią! :D 20.12.18, 10:00
                                fornita111 napisała:

> Jezeli koty maja nowyc
                                > h dobrych wlascicieli to i tak pol biedy.
                                Pytanie co z nimi będzie jak ci ludzie się wyprowadza. Chyba nie przejęli za nie pełnej odpowiedzialności skoro nawet nie zapewniają wyżywienia. Koty nadal są zagrożone bezdomnościa.
                                • fornita111 Re: Zostałam babcią! :D 20.12.18, 10:02
                                  Jakos tak odruchowo przyjelam, ze ci ludzie wezma koty... blednie. Masz racje uncertain
          • zeldaf Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:45
            Przeczuwalam coś w tym stylu, niestety sad
    • milka_milka Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 20:47
      Pieski cudne! I pewnie pięknie pachną.

Natomiast określanie się "babcią" w kontekście "wnuczka-szczeniaczka" jest dla mnie mocno niesmaczne.
      • princesswhitewolf Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 22:59
        Polacy to jednak nieco dretwi sa
        • kornelia_sowa Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 23:45
          Lub tez malo infantylni
          • princesswhitewolf Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 00:44
            albo nadeci na szczescie nie wszyscy.
            • milka_milka Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 05:24
              A może po prostu mało egzaltowani.
              • milva24 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 07:31
                milka_milka napisała:

> A może po prostu mało egzaltowani.
                >

Moim zdaniem to właśnie to wink
        • jak_matrioszka Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 21:18
          Emigrantki powinny sie troche zastanowić, zanim coś napisza... sad
          W jezyku polskim psy i koty maja pana lub pania, dlatego określenie "mama/tata" jest odbierane inaczej. Nie jest to dretwota czy nadecie, tylko konsekwencja nazewnictwa. W jezyku angielskim operujesz "mum / dad" nie dlatego, że taka super cool i na luzie jesteś, ale dlatego, że powszechna jest taka konstrukcja jezykowa. I ja też robie kalke że swojego drugiego jezyka (też popełniłam watek "Bede babcia" kiedy rudemu zaproponowano stosunek nieprzerywany) bo mnie to bawi, ale potrafie uszanować że komuś innemu to zgrzyta.
      • kornelia_sowa Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 23:47
        10/10 jak to rosa "mówi"
      • anahera Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 12:37
        milka_milka napisała:

>
        > Natomiast określanie się "babcią" w kontekście "wnuczka-szczeniaczka" jest dla
        > mnie mocno niesmaczne.
        >

Zartujesz? Przynajmniej polowa moich klientek dzwoniac przedstawia sie jako "Molly's mum" czy "Bella's grandma" big_grin i zegnajac sie z pupilami do nich tez mowi "badz grzeczny dla anahery, mama niedlugo wroci" big_grin
        • milka_milka Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 15:01
          Cóż, wolno im, a mnie się to może niepodobać.
    • aankaa Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 20:48
      niektórym to nieźle odwala
      • princesswhitewolf Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 23:00
        tak z pewnoscia to objaw psychiatryczny by adoptowac psa. Od razu daja diagnoze w psychiatryku
        • milka_milka Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 05:25
          Adoptować to można dziecko. Psa się przygarnia, bierze lub kupuje.
          • lily_evans11 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 05:36
            Powiedz to fundacjom lub schroniskom, kiedy podpisujesz umowę adopcyjną.
            • milka_milka Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 05:42
              Nie podpisywałam, ale mówię, gdzie się da. Bo moim zdaniem to nadużycie słowa adopcja.
              • triss_merigold6 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 07:36
                Dokładnie. Zwierzę się kupuje, bierze ze schroniska lub przygarnia, a nie adoptuje. Używanie mniej egzaltowanych określeń nie zmniejsza poziomu troski i dbania o psa/kota/chomika.
                • kosheen4 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 10:53
                  > Używanie mniej egzaltowanych określeń nie zmniejsza poziomu troski i dbania o psa/kota/chomika.

egzaltowany to moze byc tytul tego watku, ale 'adopcja zwierzecia' okresla normalny proces. kwantyfikatorem nie jest podmiot, ale czynnosc.
                  rownie dobrze mozna sprobowac upierac sie ze 'adaptacja' dotyczy wylacznie ksiazki przenoszonej na deski sceniczne, ale strychu przerabianego na mieszkanie juz nie.
                  • triss_merigold6 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 11:25
                    Sjp twierdzi inaczej. Czynność dotyczy ludzi.
                    • kosheen4 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 11:38
                      Za Poradnia Jezykowa, po roku 2000 troche sie w jezyku zmienio. W Wielkim Slowniku Wyrazow Obcych (red. Mirosław Bańko) pojawia sie adopcja jako 'zaopiekowanie sie kims/czyms', podobnie w Słowniku Spolszczeń i Zapożyczeń (red. Mirosław Bańko, Lidia Drabik, Lidia Wiśniakowska).

zrodlo: www.poradniajezykowa.pl/baza_archiwum.php?POZYCJA=451&AKCJA=&TEMAT=Wszystkie&NZP=&WYRAZ=
            • triss_merigold6 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 07:38
              Chwała Panu nie muszę być zdana na nawiedzonych wolontariuszy w schroniskach i jeśli zdecydujemy się na kota, to kupię rasowego z hodowli.
        • aankaa Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 10:07
          princesswhitewolf napisała:

> tak z pewnoscia to objaw psychiatryczny by adoptowac psa. Od razu daja diagnoze
          > w psychiatryku

nazwanie się babcią psa - jeśli nie zrozumiałaś mojego wpisu
      • nutella_fan Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 07:22
        Co nie? big_grin
    • solejrolia Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 20:50
      O świetny psiaczek. Gratuluję!
      Fajnie że taki zrównoważony jestsmile

Nas uczą, że należy wyjąć z zabawek wszelkie piszczki, ponieważ to wcale nie jest dobre i psiak dostaje błędny przekaz, że pisk to zabawa,
      a powinien kojarzyć, że pisk/ krzyknięcie/ dźwięk , to ból
      ( jak ugryzie w zabawie człowieka czy szczeniaka, i ten zapiszczy, to nie bedzie kojarzył, że pisk to ból. tylko nadal będzie kojarzył, że to zabawa)
    • chocolate-cakes Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 20:51
      Cudne psiaki smile
    • astomi25 Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 21:02
      A kim zostaniesz jak corka urodzi prawdziwe ludzkie dziecko?
    • ficus_carica Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 21:18
      Twoja córka urodziła psa?
      • aankaa Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 21:20
        nie, no co ty
        psa rodzi suka
        • zuleyka.z.talgaru Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 22:55
          ROTFL big_grin (masz rację, ale w kontekście zabrzmiało całkiem ciekawie) XD
    • zuleyka.z.talgaru Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 22:54
      Hm...mało waży jak na 9 tyg...
    • majenkir Re: Zostałam babcią! :D 17.12.18, 23:53
      Obie fajne! smile
    • minerallna Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 03:19
      A co z prawdziwymi rodzicami "wnuczki" ? Są zaproszeni na Święta? big_grin wink
      • majenkir Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 04:48
        Matka to ta, ktora wychowala, a nie ta, ktora urodzila wink.
        • jak_matrioszka Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 14:56
          😂
    • agrypina6 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 05:53
      Jak mnie zawsze bawią te próby ocieplenia wizerunku na ematce. Mam pieska, kotka, norke A ematki cwierkaja nad zwierzakiem i właścicielem. A niech zwierzątko krzywdzi dziecko, czy szcza po kątach, to cudowne rady typu oddaj dziecko i zadbaj o kotka. Żałosne.
      • claudel6 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 12:23
        po co trzymasz norkę w domu? to nie jest zwierzę udomowione.
        • lily_evans11 Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 22:27
          big_grin
    • aguar Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 07:55
      Obie są cudne!
      • kolpik124 Re: Zostałam babcią! :D 19.12.18, 07:58
        Cudne po zięciach czy po babci?
    • szeptucha.z.malucha Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 18:49
      Nawet do babci podobna.
      • katja.katja Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 18:55
        Ha ha big_grin
    • jak_matrioszka Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 21:21
      Twoja psica jest dla mnie piękniejsza, bo "w moim typie" wink Lubie głaskać takie krótkie, gładkie futerko smile
      Głaski dla obu czworonogów!
    • wheels.of.fire Re: Zostałam babcią! :D 18.12.18, 21:28
      Piękny, mimo że za psami nie przepadam. Nie jestem
      więc stereotypowym narodowcem, fanem amstsfós. Myślałem, że serio będę mógł Ci wnuka pogratulować wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka