Dodaj do ulubionych

To z potrzeby autorytetu.

23.12.18, 09:31
Obejrzałam dziś rano krótki filmik na YB "Dlaczego wierzymy w boga?"
Filmik jak filmik, ale podsumowaniem filmu jest teza mówiąca że wiara wynika między innymi z potrzeby posiadania autorytetu i instancji/opiekuna do którego człowiek może się zwrócić.
Można się z tym zgadzać albo nie. Jednak u mnie tłumaczy to nieco mój ateizm. W dorosłym zyciu nie miałam i nie zamierzam mieć autorytetów. Każdy autorytet moze się mylić, może skrywać swoje zło. Dla niektórych autorytetem był Jankowski, dla wielu autorytetem jest Wojtyła który krył takich jak on. Dlatego ja wolę sama mierzyć się z życiem.

Obserwuj wątek
    • azja001 Re: To z potrzeby autorytetu. 23.12.18, 09:55
      Myślę że potrzeba życia duchowego wynika też z chęci bycia zaopiekowanym, potrzeby poczucia bezpieczeństwa. Jest mnóstwo ludzi na tym świecie, którzy znikąd tego nie dostają, nawet w okresie dzieciństwa. Albo spotyka ich trauma której sami nie dźwigają i potrzebują wsparcia siły wyższej.
    • erzulie Re: To z potrzeby autorytetu. 23.12.18, 11:20
      Raczej z potrzeby nadania sensu życiu. Całe życie do czegoś dążymy, czegoś chcemy, próbujemy się "ulepszać” czy to przez wykształcenie czy zdobywanie dóbr materialnych i teraz przyjąć na klatę, że to wszystko na chwilę, bo zaraz i tak nic z tego nie zostanie? To nie jest łatwe.
    • 1matka-polka Re: To z potrzeby autorytetu. 23.12.18, 11:39
      Lewacy tez nie moga zyc bez autorytetow, przegiętej ideologii i bajeczek o lepszej przyszlosc. Taka juz ulomna jest ludzka natura...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka