Dodaj do ulubionych

Protest nauczycieli - popieracie?

07.01.19, 21:32
Znacie pewnie mój światopogląd i wiecie, że szczerze nienawidzę obecnej władzy i źle życzę jej i każdemu kto ich popiera. Niby z automatu powinnam poprzeć protest nauczycieli, których nagle zmorzyła "belferska grypa".
Jednak nie mogę tego zrobić.
Po pierwsze uważam, że to co robią to zwykłe oszustwo. Na ich zasiłki chorobowe będą musieli złożyć się inni.
Po drugie. Jedynymi postulatami są żądania płacowe. Czyli tym wspaniałym cudownym nauczycielom którzy rzekomo mają misję niesienie kaganka oświaty zależy tylko i wyłącznie na korycie i żeby dostać większą michę ryżu.
Nie protestują przeciwko powrotowi do archaicznego modelu nauczania rodem z XIX Prus.
Podziałowi przedmiotów. Przeciwko temu, że wciskają masę niepotrzebnej nikomu w XXI wieku wiedzy. Nie protestują przeciwko temu, że szkoła stała się miejscem nacjonalistycznej propagandy w jej najgorszym pszenno-buraczanym wydaniu.
Nie protestują, że szkoły stały się filiami parafii, a nauczycielkom cieknie po nogach kiedy mogą pocałować w rękę pana biskupa.

Jesli chodzi im tylko o kase to niech zmienią robotę na lepiej płatną,
Obserwuj wątek
    • malia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:35
      Jakie to postulaty mieli policjanci? Bo nie zauważyłam wcześniej twojej niechęci do L4
      • kotomama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:39
        Nie rozmawiamy o policjantach. Rozmawiamy o nauczycielach.
        • malia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:43
          Aaaa, czyli użycie tego samego środka może być moralne lub nie, w zależności kto go używa. OK.
          • kotomama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:45
            Nie. Po prostu tem wątek dotyczy strajku nauczycieli. Argument "a u was biją murzynów" jest słaby i tyle.
      • e-ness Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:09
        A chciałby powrot do 15 lat pracy, 100% płatnych zwolnień, podwyżki oczywiście tez.
    • nickbezznaczenia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:35
      Tak.
      • howards_end Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:02
        Ten wątek to żart, tak? Gdy dwa lata temu jako nauczycielka brałam udział w protestach i strajku przeciw reformie edukacji, słyszałam tylko: "Ale o co chodzi, przecież NIC się nie dzieje! Przesadzacie!" Słyszałam też głosy zadowolenia że wreszcie będzie po staremu, 8 klas itp. Wobec ślepoty i bierności rodziców, ich braku wsparcia i tak cud że doszło wtedy do jakiegokolwiek strajku, przy zastraszaniu z kuratorium oraz ze strony niektórych rodziców (tak!).
        Odczułam wtedy bolesnie gdzie ma mnie całe społeczeństwo. Więc teraz będzie strajk o pieniądze. Wszak reformy i tak juz odwrócić się nie da. A rodzice są chyba baardzo zadowoleni, bo protestów ani demonstracji ne zauwazyłam.
        • nickbezznaczenia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:06
          Ale dlaczego do mnie o tym piszesz?!
          Ja Was popieram.
          • howards_end Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:11
            Oczywiście, że nie do Ciebie. Do Kotomatki Załozycielki.
        • e-ness Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:15
          Oj tak, mam znajoma co pod niebiosa piskaj dla to wspaniała ta reforma a teraz płacze razem z córka bo maturka za pasem 😏
        • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:43
          napisałaś to, czego mi się już nie chciało pisać. nauczyciele protestowali przeciwko nieprzemyślanej reformie, mieli przeciwko sobie większość.
          • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:50
            Protestował może 1 na tysiąc. Powinni wszyscy.
            • araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:57
              mum2004 napisała:
              > Protestował może 1 na tysiąc. Powinni wszyscy.

A rodziców ilu protestowało? 1 na 100 tysięcy?
              • marusia.00 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:23
                Rodzice tylko na forum pyszczyli 😉
    • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:37
      Ja tylko napiszę, że nie mam misji. Nauczanie to dla mnie praca. Bardzo to lubię, ale jednak robię to dla pieniędzy. (choć nie wykluczam, że gdybym była nieziemsko bogata pracowałabym trochę, dla przyjemności )
      • kotomama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:40
        Czyli jak ci dobrze zapłacą to bedziesz posłusznie wykonywać polecenia władzy?
        • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:47
          Nie bardzo wiem co rozumiesz pod hasłem "wykonywania poleceń władzy"? A szczerze - na chwilę obecną mogę powiedzieć że nie zrobię czegoś, co jest niezgodne z moim światopoglądem. Ale oczywiście nie mogę zagwarantować, że stojąc przed koniecznością zakupu leku dla umierającego /ciężko chorego dziecka nie złamię swoich zasad. Niezależnie od miejsca pracy...
        • hanusinamama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:15
          O czym ty piszesz....ona mowi ze to nie zadna misja a zawód i praca. Jak kazdy nauczyciel pracuje zeby dobrze zyc, zeby było go stac ubrac i nakarmic dziecko, pojechac na wakacje...peron ci odjechał tak bardzo PIS nieawidzisz? Dla jasnosci jestem wielką przeciwniczką PISu ale nie przysłania mi to reszty świata
          • a.n.staszewska Re: Protest nauczycieli - popieracie? 14.02.19, 06:51
            Dokładnie, misją i pasją rachunków nie zapłacisz.
    • livia.kalina Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:38
      Uważam, że osoby, którym na kilka godzin dziennie powierzam moje dzieci i w rękach których w dużej mierze lezy ich edukacja, powinny być bardzo dobrze wynagradzane.
      • hanusinamama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:14
        Szczególnie ze mogą isc do innej pracy. Juz teraz modzi nauczyciele rzucaja zawód i ida pracować w korpo. I szkoły maja problem bo nauczycieli brakuje. Na serio ci to teraz gardzą tym zawodem a maja małe dzieci będą płakać za kilka lat jak nie bedzie miał kto naszych dzieci uczyć.
    • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:41
      Uważam, że forma jest tak samo zła jak w przypadku policjantów. Zwolnienie to zwolnienie, a strajk to strajk. Rozumiem, że trzeba jakoś uzasadnić nieobecność w pracy, ale nie w ten sposób. Lewe L4 to nie jest sposób.
      • tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:56
        Dokładnie, forma protestu jest zła i w przypadku nauczycieli demoralizuje uczniów.
        • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:00
          A w przypadku policjantów ("stróżów prawa") kogo ta forma demoralizowała?
          • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:05
            To jest ogólnie demoralizujące. Tym bardziej, że za lewe zwolnienia wielu ludzi ponosi konsekwencje.
          • tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:10
            Wszystkich, a w przypadku nauczycieli w pierwszej kolejności uczniów, większości jeszcze nie ukształtowanych, a dostają przykład jawnego oszustwa, od ludzi którzy winni być w tym względzie dla nich przykładem.
            • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:46
              Myślę, że u 100% (!) nauczycieli znajdują sie podstawy do zwolnienia lekarskiego:
              - chroniczne zapalenie gardła
              - infekcje górnych dróg oddechowych
              - bóle ( przewlekłe) kręgosłupa
              - nerwica związana ze stresującą pracą
              - problemy ze wzrokiem
              - bieżące choroby takie jak rotawirusy, którymi "częstują" dzieci posylane zwłaszcza do przedszkoli
              - u kobiet w ciąży konieczność leżenia i odpoczynku......
              Wystarczy?????
        • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:02
          Dodam, że poparłabym normalny strajk, protesty, manifestacje itd.
          • malia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:06
            A najlepiej gdyby się odbywały z soboty i w niedzielę, w poniedziałki zwyczajne lekcje. big_grin
            • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:10
              Albo polegały na oflagowaniu budynku i przypięciu znaczka do marynarki
              • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:15
                Takiego tekstu akurat po Tobie się nie spodziewałam.
                • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:48
                  A jakĄ SKUTECZNĄ(!) FORMĘ PROTESTU PROPONUJESZ?
            • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:14
              Możesz szydzić. Proszę bardzo. Nie popieram po prostu oszustwa. Tyle. To nie jest metoda.
              Mój syn jest w takim wieku, że jego brak lekcji tylko ucieszy, a ja nie muszę się zwalniać z pracy, gdy zostanie w domu.
              • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:31
                Ja oszustwa też nie popieram. Ale cóż - władza naszego państwa pokazała, że to oszustwo jest akceptowane i opłacalne. Któryś z policjantów poniósł konsekwencje oszustwa? Podwyżki dostali?
                Tak, wiem, ten wątek nie jest o policjantach. Ale trudno dokonać oceny postępowania jednej grupy zawodowej w oderwaniu od oceny takiego samego postępowania u innej grupy
                • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:38
                  To może jako nauczycielka racz zwrócić uwagę co napisałam w pierwszym poście w tym wątku.
                  A idąc Twoim tokiem postępowania - to sorry, ale usprawiedliwianie się tym, że inni też tak robili, albo gorzej przypomina mi tłumaczenie wielbicieli pisu, gdy im wytknąć, że obecna władza zachowuje się gorzej niż po. I dokąd nas to prowadzi?
                  • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:48
                    Ja się nie usprawiedliwiam, albowiem nie strajkuję. Zauważam tylko brak konsekwencji w ocenie postaw moralnych poszczególnych grup zawodowych. I nie piszę tego szczególnie do ciebie
                • alin9 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 15.02.19, 17:17
                  Czyli nie masz zasad?Równasz w dół.Przykre.
              • malia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:42
                Nie było wcześniej pełnych oburzenia wątków podczas strajków lekarzy, pielęgniarek, a ich postępowanie godziło w dobro pacjenta. Nie pisałaś wtedy, że u ciebie wszyscy zdrowi, niech sobie strajkują, prawda?
                • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 23:17
                  Jak widać niewiele zrozumiałaś.
              • woman_in_love już ci wytlumaczyli, że to nie oszustwo 07.01.19, 22:59
                jest sezon chorobowy, mnóstwo ludzi choruje naokoło. A w szkole jeszcze więcej bo jest natłok ludzi w klasach. Nie sądzę, żeby nie było podstaw do tych zwolnień. Owszem "normalnie" nauczyciele ich nie biorą bo MIELI jakąś tam odpowiedzialność za dzieci, że im przepadną lekcje i nie zdadzą np. egzaminów, ale teraz to będzie, i SŁUSZNIE, twój problem.
                • oqoq74 Re: już ci wytlumaczyli, że to nie oszustwo 07.01.19, 23:21
                  Nie, to jest teraz próba wyjścia z twarzą. No niestety, mleko się rozlało, ktoś nie pomyślał jak to zostanie odebrane. A tłumaczenia, że choroby itd. to teraz już nie pomogą.
                  • woman_in_love Re: już ci wytlumaczyli, że to nie oszustwo 08.01.19, 00:03
                    Lekarze już raczej nie dają o tak o tych zwolnień. Nie te czasy. Jakieś podstawy muszą być, nawet słabe.
                • e-ness Re: już ci wytlumaczyli, że to nie oszustwo 09.01.19, 08:35
                  Zwolnienie w szkole sle prywatne lekcje ciągnęli zgodnie z planem 😉
                • mokka39 Re: już ci wytlumaczyli, że to nie oszustwo 15.02.19, 11:51
                  jeszcze depresja, wypalenie zawodowe często jest
              • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:52
                Oszustwa?
                Dlaczego nauczyciel ma przychodzić do pracy z:
                - przewlekłym zapaleniem oskrzeli?
                - bólem brzucha ( bez względu na podłoże)?
                - bólem gardła?
                - zdenerwowany do granic ?
                - bólem kręgosłupa?
                To nie jest oszustwo. To jest przywilej dbania o zdrowie.
                • e-ness Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:37
                  Ta jasne i ten sam nauczyciel w szkole to chory ale w domu korepetycje prowadzi aż furczy. Błagam nie wymyślaj.
                  Bo o ile jestem zs protestem to takie brednie podnoszą mi ciśnienie.
                  • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:20
                    Do tej pory wielu lekarzy, nauczycieli, policjantów , myslę, że przedstawicieli innych profesji przychodziło do pracy z gorączką, bólami brzucha, bólami kręgosłupa itd. Wszystkie te choroby kwalifikowały sie do natychmiastowego pójścia na zwolnienie. W#ielu brało leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i do pracy. W przypadku nauczycieli był to progam ( bo trzeba zrealizować), bo wywiadówka, bo matury itd. Jakkolwiek to zabrzmi odpowiedzialność brała górę nad dbaniem o swoje zdrowie. Nie u wszystkich rzecz jasna i bardzo dobrze. Gdy ci nauczyciele zobaczyli jak bardzo władza ma ich gdzieś, jak rodzice ( co widac na forum) nimi gardzą postanowili zostać w domu. I kazda kontrola ZUS niczego nie wykaże. Tak więc nie wymyslam.
          • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:47
            Manifestacje juz były, protesty tez i co z tego? Niunio!
        • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:45
          A jeśli tata policjant, mama pracująca w sądzie brali lewe zwolnienie to nie było demoralizujące. Chyba jeszcze bardziej, bo stróże prawa i pracownicy wymiaru sprawiedliwości łamali prawo.
          A rodzic zabierający dziecko na wakacje i piszący usprawiedliwienie, że było chore nie demoralizuje potomka?
          • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:48
            Umiesz czytać ze zrozumieniem?
            • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:57
              Umiem i w dalszym ciagu jestem zdania, że powinni brać zwolnienia. Czy widzisz róznice między dbaniem o swoje zdrowie a strajkiem włoskim?
              Celnik ma prawo wyjatkowo dokładnie sprawdzać walizkę.
              Policjant ma prawo upomniec a nie ukarać mandatem.
              Kasjerka ma prawo wklepywac ręcznie kod a nie skanować.
              Lekarz ma prawo pracować dokładnie tyle godzin ile wynika z etatu i nie brać dyzurów.
              Pielęgniarka - podobnie.
              Urzędnik ma prawo bardzo dokładnie czytac każdą instrukcje i przyjąć tyle petentów ile sie zmieści w godzinach urzędowania.
              Nauczyciel ma prawo iść na zwolnienie jak źle się czuje.
              Czy napisałam gdzieś nieprawdę?
              • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:07
                Podobno francuscy nauczyciele chcą strajkować stawiając uczniom najwyższe oceny. Może to też jakiś sposób
                • mama.nygusa Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:39
                  W polsce nie przejdzie, polska szkola lubi gnoic ucznia smile I "motywowac" obnizaniem ocen.
                  • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:52
                    Myślę, że stawianie wszystkim szóstek jak leci w końcu wzbudziłoby protest rodziców.
                    • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:56
                      Myślę, że nie. Każdy dostałby potwierdzenie, że ma takiego geniusza, jakiego do tej pory tylko on widział w swoim dziecku, a szkoła dopiero teraz odkryła😉
                      • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:05
                        Podejrzewam, że zaprotestowaliby rodzice tych dzieci, które do tej pory pracowały na te oceny. Oraz rodzice dzieci ze szkół, które nie przystąpiły to tej formy protestu - w czasach kumulacji roczników świadectwo ze średnią 6.0 może być na wagę złota
                        😉
                        • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:09
                          Dzieci jadących na szóstkach jest zdecydowanie mniej, rodzice z innych szkół żadaliby przystąpienia do strajku. Mogłoby być ciekawie😉
                          • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:19
                            O tak, to faktycznie byłoby ciekawe 😀
                  • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:54
                    To po co posyłasz tam dziecko? Bo musisz? No to teraz nie musisz i też jest źle.
                    Zawsze też możesz zapłacić za edukację w dobrej szkole albo zająć się uczeniem swoich dzieci.
        • edelstein Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:18
          Buhahaha tych samych uczniow co emateczki inni rodzice zwalniaja w trakcie roku ,by pojechac na wakacje? Watasek byl o tym, wiec ciezko sie bedzie wyprzec.
    • asia_i_p Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 21:55
      Popieram jako nauczyciel, wolałabym formę zwykłego, legalnego strajku i wydaje mi się, że wszystko ku niej zmierza, na szczęście.

Popieram jako rodzic. Bardzo nie chcę, żeby potencjalni dobrzy nauczyciele mojego dziecka zmienili robotę na lepiej płatną.

Przeciwko deformie protestowałam w pierwszym strajku.

Przeciwko zmianom programowym raczej nie protestuje się strajkiem, bo one są wprowadzane inną drogą niż zmiany strukturalne. Zwłaszcza, że tutaj postulaty są bardzo niejednoznaczne. Ja na przykład im jestem starsza, tym mam więcej wątpliwości co do nie wciskania wiedzy, uczenia miękkich umiejętności, itd. Mam wrażenie, że wypuściliśmy pokolenie, które nie potrafi zdobywać umiejętności wymagających, żeby przysiąść na tyłku i mozolnie popracować. Są bardziej kreatywni niż my, ale tak niewytrwali, że nie potrafią sobie zdobyć narzędzi, bez których ich kreatywność jest niestety mało warta. Mąż mi mówi, że na jednego kandydata na programistę zgłasza się dziewięciu kandydatów na project managera, product ownera, itp. Z tych, co się już zgłoszą na programistę, co trzeci potrafi programować. Nie są głupi, ale niezdolni do przełamania się i wyrycia tego, co trzeba wyryć.
      • asia_i_p Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:04
        Prościej - nadal nie widzę żadnej wartości w znajomości zasobów mineralnych Polski. Zaczynam dostrzegać wartość w tym, że umiałam przysiąść, przełamać nudę i się tego nauczyć. Bo w każdej, nawet najbardziej ukochanej i fascynującej dziedzinie wiedzy, przychodzi ten moment, kiedy robi się żmudnie i wtedy umiejętność pracowania bez natychmiastowej gratyfikacji jest bezcenna.
        • paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:27
          Popieram. Dlaczego? Bo nawet przy obecnej, nowoczesnej nauce języka widać, że umiejętność, aby przysiąść i nauczyć się tych nudnych rzeczy popłaca. Uczniowie pewnych profili, którzy wiedzą, że pewnych rzeczy trzeba się po prostu nauczyć piszą lepsze wypracowania- lepiej potrafią argumentować i korzystać ze słownictwa, którego się uczyli. Ich wypowiedzi są w rezultacie bardziej precyzyjne i spójne, widzą różnicę pomiędzy twierdzeniem a przykładem.
          • paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:30
            Mam na myśli, że popieram to co powiedziała asia. Jeśli chodzi o strajk nauczycieli również. To nie są pieniądze za które można się utrzymać a pracy jest za dużo, aby traktować ją jako hobby.
        • howards_end Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:19
          Asiu, dobrze że to napisałaś, mam dziecko mocno nastoletnie i własnie obserwuję u niej tę trudność by skupić się na czymś niekoniecznie fascynującym. To chyba przebodźcowanie: internet, social media itp.
        • niktom Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 22:19
          Połącz te surowce z regionami geograficznymi (zwykła znajomość mapy - ot gdzie jest Górny Śląsk), gospodarką, potencjałem ekonomicznym, energetyką, lokalizacją firm, itp.. Z tym się łączy szereg dziedzin wiedzy, to jest podstawa to błądzenia umysłem po wielu zagadnieniach dotyczących Polski - naszej Ojczyzny. Też w jakiś sposób użyteczna wiedza. Pod warunkiem, że jej nie recytujesz z pamięci, ale możesz porozmawiać o swoim kraju. To nie tylko ćwiczenie pamięci.... Pozdrawiam
    • malia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:04
      Popieram.
      Nauczyciel to zawód, określenie "nauczycielom którzy rzekomo mają misję niesienie kaganka oświaty zależy tylko i wyłącznie na korycie i żeby dostać większą michę ryżu" jest zwyczajnie obraźliwe.
      To ludzie , którzy po prostu pracują, jeden lepiej, drugi gorzej, dokładnie jak w każdym innym zawodzie.
      • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:09
        Mnie też ta misyjność zawodu uszami wychodzi. Dajmy nauczycielom pokoik w szkole i obiad ze stołówki. Po co mu pensja - misję ma. Ksiądz też ma misję, a pensję bierze...
        • bozenasiwiec Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:45
          Dziękuję za tę wypowiedź.
        • lily_evans11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:42
          I to ile bierze big_grin.
        • annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:05
          Usłyszałam ostatnio od znajomej (przedstawicielka w branży farmaceutycznej), że jest oburzona, bo nauczyciel matematyki w szkole dziubdziusia zwolnił się i dyrektor nie może znaleźć zastępstwa, i że to oburzające, bo przecież "wy macie misję" i nie można zostawić uczniów w środku roku szkolnego. Przysłuchujący się temu mój mąż oświadczył paniusi, że misje to są w Afryce, a następnie zapytał, czy zamieniłaby się ze mną na pensję, bo chyba jest przekonana, że wychowywanie i uczenie najukochańszych skarbów jest ważniejsze niż wciskanie leków... Mina znajomej bezcenna, ale mąż i tak przeżywał to potem do wieczora, jak to możliwe, że społeczeństwo chciałoby, żeby nauczyciel pracował za przysłowiową miskę ryżu, wymagania natomiast wobec takiego nauczyciela są kosmiczne, zupełnie nieadekwatne do wynagrodzenia
    • hanusinamama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:12
      Problem polega na tym ze nie ma płacowego rozróznienia miezy nauczycielem ktoremu sie chce a takim ktoremu sie nie chce. Poza tym to jest praca jak kazda inna...a nie poświecenie w imię dobra narodu. Ty pracujesz charytatywnie aby w tym kraju było lepiej? Ja nie. Ja pracuje aby godnie zyc. I nauczyciel tez powienien zarabiac godnie. A juz na pewno ten lepszy, ktoremu sie chce powienien byc lepiej opłącany niz ten ktory ma swoja prace w d...
      • kama265 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:03
        wiesz, w innych zawodach też zasadniczo nie ma rozróżnienia płacowego między pracownikiem, któremu sie chce a tym, któremu się chce średnio i robi minimum. trawa jest zawsze zieleńsza u sąsiada
        • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:07
          Doprawdy? Nigdzie? Nie ma premii motywacyjnych? Zróżnicowania zarobków w zależności od umiejętności i zaangażowania w wykonywane działania?
        • mokka39 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 15.02.19, 11:57
          nie wspominając, że w szkole to często nie ma żadnego uzasadnienia i wcale wyższego dodatku nie dostaje "lepszy" tylko kumpel dyrekcji. Pamiętam sytuację gdy nagrodę dyrektora dostała germanistka za "przygotowanie" do olimpiady i sukces na niej odniesiony ucznia, który podstawówkę i gimnazjum kończył w Berlinie, a jego ojciec był rodowitym Niemcem. Pretensje za to były do anglistek, że one takich sukcesów nie mają, podczas gdy to było średnie techniku, a olimpiady są na poziomie uczniów elitarnych szkół z wykładowym angielskim.
          • paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 15.02.19, 16:09
            Bycie pół nativem nie gwarantuje sukcesu w olimpiadzie językowej. Pretensje do anglistek absolutnie nieuzasadnione, za to germanistka mogła się całkiem sporo napracować w kolejnych etapach, gdzie sam język nie wystarcza.
      • e-ness Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:42
        Problem polega ns tym ze nauczyciele są zatrudnieni ns KN s nie KP, wiele by się zmienilo w polskiej edukacji jeśli tu zaczęła by smutna. Bo to by pylą prawdziwa „dobra zmiana”
        • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:51
          Napisz proszę jeszcze raz...
          • e-ness Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:16
            Przepraszam 😱
            Problem polega na tym ze nauczyciele zatrudnieni są na KN a nie KP.
            Od tego powinny rozpocząć się zmiany.
            Ale wiadomo ze nauczyciel nie zrezygnuje z tego typu zatrudnienia.
            A szkoda bo podniesione pensje i brak tego przywileju, spowoduje ze nauczyciel będzie cały czas oceniany i rozliczany ze swojej pracy, a nie tylko kiedy zdobywa kolejne stopnie i mu zależy.
            • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:21
              Ale to nie nauczyciele mają na ochotnika rezygnować z KN czy też występować do rządu o jej zlikwidowanie. Zwłaszcza nie mając zupełnie pojęcia co będzie im dane w zamian. To rzad powinien wprowadzić zmiany w ustawie o systemie oświaty, bo zlikwidować jej nie można, jakieś uregulowania prawne zawodu być muszą. Ciekawe, dlaczego żaden rząd się za to nie zabrał? No na pewno nie w obawie przed protestami...
              • e-ness Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:57
                Uważasz, ze nauczyciele chetnie by przyjęli zmianie firmy zatrudnienia? 😄

jasne, wtedy to dopiero byli by solidarna grupa😄
            • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:37
              Myślisz, że rozwiązaniem problemów jest ocena? W warunkach braku chętnych nawet negatywnie oceniony nauczyciel zostaje.
              Ciekawie byłoby w miejscach, gdzie ta praca jest atrakcyjna. To są małe miasteczka, ze swoim folklorem i lokalnymi układami. Dyrektor przynoszony jest w teczce. Co taki dyrektor zrobi po przyjściu? Czystkę i to nie w oparciu o kompetencje, zatrudni znajomych i rodzinę, a wśród tych, którzy zostali będzie obowiązywać bezwzględna lojalność. Myślisz, że to pozytywnie wpłynie na jakość edukacji? Jak sobie wyobrażasz szanse rodzica w starciu z nauczycielem za którym murem stoi dyrektor, a za dyrektorem kurator z tej samej partii?
              • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:41
                W małych miasteczkach tak to wygląda od lat.
                • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:45
                  Nie wygląda tak, bo jednak trzeba się trochę nagimnastykować, żeby pozbyć się nauczyciela czy nawet dyrektora.
                  Skoro przy obecnych rozwiązaniach jest źle, to jak ma pomoc ułatwienie w pielęgnowaniu patologii?
                  • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:51
                    Nie mów mi jak jest w małych miastach, bo w takim mieszkam i mam sporo podobnych dookoła. Od lat są kliki, ludzie zatrudniani po znajomości, bo córka, bo syn, bo żona itd. Dyrektorzy jak dochodzą to na emeryturę. Poza tym w mniejszych miastach często władze sprawują lokalne stowarzyszenia a nie partie polityczne.
                    Bo trzeba stworzyć rozwiązania by ocena nie tworzyła patologii.
                    • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:59
                      A jaki masz pomysł? W urzędach przez tyle lat się to nie udało, więc podobnie może być w szkołach. Pracodawcą nauczyciela zawsze będzie dyrektor i nawet włączenie głosu rodziców do oceny nic realnie nie zmieni.
                      • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:13
                        Nie wiem, na pewno to co jest jest patologią.
                  • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:57
                    Teraz się trzeba nagimnastykować. Przy zmianie KN na KP gimnastyki byłoby dużo mniej
                • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:56
                  Tak, niestety tak wygląda. I dlatego ja mam tak strasznie mieszane uczucia. Bo z jednej strony wiem, że obecny system jest do dupy, że jest demotywujący i bardzo bym chciała, żeby nauczyciele zarabiali adekwatnie do swojej wiedzy, umiejętności, zaangażowania w pracę. A z drugiej strony jestem z małego miasteczka, mam znajomych w podobnych miastach i wiem jak to wygląda /może wyglądać. W dużych miastach jest trochę inaczej, nauczyciele też mieliby większe możliwości - gdyby czuli, że dyrekcja ich źle ocenia, mogliby odejść, szukać pracy w innym miejscu. Podobnie po ewentualnej utracie pracy. W małym mieście nie ma gdzie pójść. Ja pracuję w szkole specjalnej - to jedyna taka szkoła w powiecie - gdybym chciała /musiała zamienic ją na inną, wiązałoby się to z odległymi dojazdami. Oczywiście to by się pewnie po jakimś czasie unormowało. Albo i nie.
                  • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:06
                    Mogłoby być tak, że musisz odejść, bo nowy dyrektor ma kuzynkę, która właśnie skończyła studia. Albo stary dyrektor dostał polecenie zatrudnienia kuzynki lokalnego vipa, a że sam może w każdej chwili wylecieć, nie będzie się narażać i nie będzie się liczyło, że rodzice oceniają cię pozytywnie.
                    • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:14
                      Ale tak już jest, bo jak ktoś się chce pozbyć nauczyciela ze szkoły, to sposób się znajdzie.
                      • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:22
                        W takim razie dlaczego tyle osób jako jeden z najważniejszych argumentów za KP podaje brak możliwości oceny nauczyciela i jego zwolnienia? I jest to wielokrotnie powtarzane.
                        • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:29
                          Bo to są sytuacje sporadyczne i gdy w grę wchodzą rozgrywki personalne w oparciu o układy, a nie sytuacje związane z jakością pracy. Kiepski nauczyciel umocowany w jakimś układzie, jest nie do ruszenia.
                          • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:39
                            I nadal tak będzie plus dojdzie problem z tym, że dużo łatwiej będzie można usunąć najlepszych, żeby zrobić miejsce znajomym albo pozbyć się tych, którzy mają swoje zdanie.
                            Będzie jak w urzędach.
                            • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:40
                              Wszystko zależy od tego jak zostaną ustalone kryteria oceny i przez kogo to będzie weryfikowane.
                              • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:00
                                A przypadkiem nie weszła ostatnio jakaś ustawa z kryteriami, gdzie ocenie podlegała np. moralność nauczyciela?
                                W urzędach też są kryteria, oceny petentów teoretycznie są brane pod uwagę, praktyka jest zupełnie inna. Zmienia się ekipa jest zmiana kadr.
                                Pracodawcą nauczyciela jest dyrektor i zawsze do niego będzie należało ostatnie słowo.
                                • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:02
                                  Ale rozmawiamy o tym jak ma być lepiej, a nie o absurdalnych pomysłach PiS.
                                  W urzędach nikt nie wymienia całości kadr po wyborach. Nie ma aż tylu chętnych do pracy urzędnika.
                                  Ta grupa też przygotowuje się do protestów, bo ich zarobki też są niskie.
                                  • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:13
                                    I ma mniej więcej takie popracie jak nauczyciele, bo pr też mają paskudny, ludzie ciągle narzekają na kontakty z urzędnikami, opieszałość, opryskliwosc, brak znajomosci przepisów, o kawkach nie wspomnę.
                                    Nie mówimy o wymianie całych kadr, ale kryterium, którym nie są kompetencje.
                    • rosa-fira Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:32
                      Tak już jest.
        • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:39
          pracuję od lat w oparciu o KP. jakoś tej rewolucji nie widzę.
    • tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:13
      Nie, nie popieram. Biorąc pod uwagę ilość godzin przepracowanych w szkole, dni wolne od nauczania (święta, ferie, wakacje)mają godziwe zarobki. Jak komuś mało zawsze może się przebranżowić, nikt nikogo do etatu dożywotnio nie przywiązał.
      • hanusinamama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:32
        Wiesz co wiekszosc by wolała pracować normalnie, miec zwykły urlop (ale za to w okresie ktory im pasuje a nie kiedy muszą, bo lipiec sierpien to akurat najdrozsze miesiace na wyjazdy). Poza tym nie masz chyba pojecia o ilosci godzin. Popatrz ile teraz pracuje nauczyciel np w LO to nie jest 5 h dziennie. Poza tym mam w rodzinie nauczycieli i one nigdy nie robiły na to samo kopyto. tzn tak są w szkole troche krócej ale w domu naprawde sporo czasu poswiecają na przygotowanie. MOja włąsna mama nigdy nie uczyła wg tego samego programu. Czesto siedziała po nocy bo jest nauczycielm z pasją. Ona kocha dzieci i kocha uczyć...i co z tego skoro pensje dostawała taką samą jak ci ktorzy uczyli byle jak. Moja mama po 40 latach pracy w zawodzie zarabia 1/4 tego co ja...a ja nie byłabym tu gdzie jestem gdyby nie nauczyciele ktorzy mnie uczyli.
        • tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:41
          Tylko nie widzę tych protestów domagających się zwiększenia ilości godzin pracy do 40, mniej wolnego, zawsze tylko kasa, kasa i kasa.
          Te opowieści o przepracowanych nauczycielach wyrabiających w tygodniu 80h można między bajki włożyć.
          • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:44
            Dokładnie. U nas nadal nie sprawdzone egzaminy próbne (które były przed świętami) bo - jak nauczyciele powiedzieli uczniom - w święta nie będą sprawdzać. Nie wzięli pod uwage, że w czasie przerwy świątecznej było kilka dnia pracujących....
            • paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:57
              Jakoś te trzy miesiące wolnego trzeba wyrobić.... Więcej konsekwencji, skoro społeczeństwo wypomina, że mają wolne z okazji świąt to postanowili pokazać, że mają wolne z okazji świąt.
              • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 23:02
                No więc dlatego nie popieram. Za pół etatu to nie są złe stawki.
                • hanusinamama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 23:21
                  Tylko ze za chwile nikt nie bedzie pracował na te pół etatu...wtedy rodzice bedą bardziej doceniać zawód nauczyciela. Bo narazie to taki nikt.
                  • mama.nygusa Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:03
                    Nie strasz, nie strasz bo sie zes.... , osobiscie znam kilku nauczycieli ktorzy chetnie wskocza na szkolny etat.
                    • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:07
                      Podeślij im ten link
                      mbopn.kuratorium.waw.pl/#/
                      W Warszawie są podobno najwyższe dodatki w Polsce, więc będą zadowoleni
                    • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:23
                      1000 etatów w Warszawie czeka. zapraszamy.
                      • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:28
                        Kto weźmie robotę tylko na czas kumulacji? Dopiero była rozpacz ile to nauczycieli do zwolenienia po likwidacji gimnazjów. Coś braki w konsekwencji.

elf1977 napisała:

> 1000 etatów w Warszawie czeka. zapraszamy.
                        • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:34
                          Kumulacja będzie tylko w liceach. W podstawówkach jej nie ma, a to tam jest najwięcej nieobsadzonych etatów.
                        • edelstein Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:56
                          Wszystkie braki o ktorych wiem sa w podstawowkach
                          • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:02
                            Nikt nie chce pracować w podstawówce. Atmosfera i uczniowie - tacy sobie, problemów i nerwów - multum, a kasa, wiadomo.
                        • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:01
                          Brakuje 1000 w tym roku, w przyszłym będzie brakować 2000. Nie masz pojęcia, o czym piszesz, w Warszawie jest otwieranych po 18 klas pierwszych w liceach, nie ma nauczycieli na przyszły rok, dyrektorzy próbują zatrzymać emerytów, którzy nawet jeśli zostaną, długo nie pociągną. Po nich nastanie pustka. Tego już nikt nie kryje.,
                          Rozpacz była, dlatego nauczyciele gimnazjów uciekali ze szkół. Nie każdy chciał pracować w atmosferze chaosu i skrajnej nerwowości czy beznadziejnych podstaw programowych.
                          Poza tym, to, co napisałam, dotyczy stolicy czy dużych miast, wiele osób już pisało, że struktura zatrudnienia na wsi czy w małych miasteczkach jest inna, tam ktoś może trzymać się posady nauczyciela, choćby ze strachu przed bezrobociem.
                      • maniaczytania Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:51
                        elf1977 napisała:

> 1000 etatów w Warszawie czeka. zapraszamy.

Niecały 1000 to w całym województwie, razem z Ciechanowem, Ostrołęką, Płockiem, Radomiem i Siedlcami.
                        • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:58
                          Dane z października
                          W Warszawie brakuje blisko 1600 nauczycieli, w tym ponad tysiąc w szkołach podstawowych - podał w poniedziałek stołeczny ratusz. Władze miasta przekonują, że robią wszystko, by ściągnąć nauczycieli do pracy, między innymi poprzez wysokie dodatki do pensji.
                        • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:03
                          Ale najwięcej jest szkół warszawskich, myślę, że ponad 80%. Zresztą, poczekajmy do maja, ruch kadrowy dopiero się zacznie.
                          • maniaczytania Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:25
                            dane z linka podanego przez betty_bum:
                            całe województwo mazowieckie - niecały 1000
                            m.st. Warszawa - 565, z czego 288 w zwykłaych szkołach podstawowych, 58 w liceach ogólnokształcących, 0 w technikach i zsz lub szkołach branżowych I
                            Dane na ten moment - oferty są dodawane / usuwane codziennie, system aktualizuje się na bieżąco.
                            • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:31
                              Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że jest środek roku szkolnego? I że wiele szkół, które nie znalazło nauczycieli, połatało dziury emerytami, często już nieudolnymi. U nas np. nie znaleziono matematyka, pozostawiono emerytkę, której nikt już nie chciał, bo nie miał kto uczyć. Biologa znaleziono w październiku, z anglistą jest problem do dziś.
                              • maniaczytania Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:11
                                nie, wcale wink

Odpowiadałam na "1000 etatów w Warszawie czeka."
                        • araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:13
                          maniaczytania napisała:
                          > Niecały 1000 to w całym województwie, razem z Ciechanowem, Ostrołęką, Płockiem,
                          > Radomiem i Siedlcami.

Dyżurna propagandzistka poda źródło?
                • kub-ma Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 00:01
                  Aj te osławione pół etatu smile
                  Właśnie w ramach tego pół etatu siedzę w nocy i pracuję.
                  Żeby nie było, w placówce edukacyjnej spędziłam dzisiaj 8 godzin.
            • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:17
              Szkoda, ze nie bierzesz do domu pracy i nie siedzisz nad bilansem płatniczym w niedzielę po południu, albo nie robisz poprawek krawieckich w czwartek w czasie urlopu. Może warto to przemyśleć?
              • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:24
                Nie bądź śmieszna, akurat to robi mnóstwo osób pracujących "na swoim", twórców na 50% kosztów uzyskania przychodu, ludzi na kontraktach, z zadaniowym czasem pracy etc.
                • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:34
                  To ich wybór. Pracuja na swoim.
                  • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:40
                    A, niekoniecznie. Nauczyciele akademiccy rzadko pracują na swoim, podobnie jak nauczyciele na kursach wszelkiego typu, nawet tych przygotowawczych.
                    • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:49
                      No i....? Nauczyciel akademicki ( wiem, bo mam takiego w domu) nie bierze sie za sprawdzanie egzaminów pisemnych po kolacji wigilijnej. A kursy przygotowawcze są pracą dodatkową.
                      • bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:08
                        Masz zerowe pojęcie o pracy poza zawodem nauczyciela. Ludzie z zadaniowym czasem pracy jak najbardziej biorą pracę do domu chociaż nie są na swoim. Jak kolokwium jest w piątek po południu, to najczęściej nauczyciele akademiccy sprawdzają je w weekend, żeby najpóźniej w poniedziałek były wyniki.
                        • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:04
                          Masz zerowe pojęcie o pracy nauczyciela akademickiego. Ty.
                          • bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:54
                            Łkam
                        • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:47
                          tak. bo my żyjemy w pustce. ja mam w domu profesora, twierdzi, że woli swoją robotę, szczególnie jak mu opowiadam o historyjkach z agresywnymi uczniami.
                          • bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:56
                            Nie pisałam do ciebie, tylko do agaty16.06 , która wypisuje farmazony o urlopach.
                            • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:20
                              co za różnica? napisałam Ci jako nauczycielka żyjąca pod jednym dachem z nayczycielem akademickim. niejednokrotnie twierdził, że na robotę ze mną by się nie zamienił.
                            • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:34
                              Prawda boli?.....
          • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:10
            To wkładaj, ale pierw dobrze przyjrzyj się pracy w szkole.
          • annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:19
            Jesteś pewna? Śledzisz nauczycieli i widzisz jak pracują, takie wypowiedzi jak twoja niszczą polską edukację, a jeśli masz dzieci/wnuki to strzelasz sobie w stopę, chociaż jeszcze tego nie wiesz
          • asia_i_p Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:38
            >Tylko nie widzę tych protestów domagających się zwiększenia ilości godzin pracy do 40, mniej wolnego, zawsze tylko kasa, kasa i kasa.

Przecież jak zrobisz protest, w którym zażądasz zmiany rozliczenia czasu pracy I podniesienia pensji, to pierwsze, co zrobi każdy rząd, to z radością zrealizuje połowę postulatów. Zgadnij którą.
        • tiszantul Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 23:36
          > Wiesz co wiekszosc by wolała pracować normalnie, miec zwykły urlop (ale za to w
          > okresie ktory im pasuje a nie kiedy muszą, bo lipiec sierpien to akurat najdro
          > zsze miesiace na wyjazdy)

Do niedogodności związanych z pracą nauczyciela dopisujemy wolny lipiec i sierpień, najgorsze miesiące na wyjazdy
          • kub-ma Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 00:02
            Najgorsze, bo najdroższe. Z pensji nauczyciela nie zaszalejesz
        • e-ness Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:45
          Urlop to nie argument, bo taniej, bo mniej ludzi.
          Ktoś pracujący na etacie a posiadający szkolne dzueci tez nie korzysta z tych super okazji poza sezonem.
          Kolejne żądania nie mające nic wspólnego z realiami
          • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:53
            Kto nie korzysta, ten nie korzysta. Nawet na ematce pojawiają się wątki o zwalnianiu dzieci ze szkoły, urlopach w połowie lub na początku czerwca
            • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:25
              Powiem więcej - sama pojechałam z synem do Egiptu ( tak większość mam gardzi Egiptem, bo dla nich to tani hotel z basenem, ale nam chodziło o zwiedzanie a jest co tam zobaczyć właśnie wczesną wiosną, gdy nie było gigantycznych upałów. Tak, zabrałam syna ze szkoły.
              • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 13:52
                No i super, tylko że skoro Ty tak postępujesz, to nie znaczy, że inni rodzice też.
                • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 17:55
                  Jedni tak postępują inni nie.
                  • e-ness Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:13
                    Ale to nie jest argument urlopowy, bo zabierając syna ze szkoły łamiesz prawo.
                    • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 18:23
                      To postaw mi zarzuty..... Nie łamię, nie poswiadczam nieprawdy w dokumentach ani gdziekolwiek indziej. Piszę usprawiedliwienie- wyjaśnienie i juz..... Mam do tego prawo.
      • hanusinamama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:33
        Aha a do zmiany pracy: zmieniają. Naprawde wielu idzie pracować do korpo i wlasnie dlatego w szkoąłch jest problem bo nauczycieli brak. Za chwile rodzice docenia jednak zawód nauczyciela jak nie ebdzie miał kto ich dzieci uczyć...
        • tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:42
          Brak? może w Warszawie, która jest pod tym względem specyficzna, ale Warszawa to nie cała Polska.
          • hanusinamama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 23:22
            Nie. Nie warszawa. łódz brak. Miasta okoliczne...tez. W moiem miescie (70tysieczne miasteczko) brakuje. Chwilowo szkołyratuja sie zatrudniajac tych co juz na emeryture przeszli...ale oni długo i tak nie zostaną.
            • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:10
              Raz, że nie zostaną, dwa nie mają motywacji do pracy, do doskonalenia się i nikt nad nimi nie ma kontroli, bo wtedy to oni robią przysługę, a negatywna ocena nie robi na nich wrażenia.
          • edelstein Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:33
            Male miasto nad morzem i wies ,nauczycieli brak.
      • kub-ma Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 00:07
        tsaria napisała:

> Nie, nie popieram. Biorąc pod uwagę ilość godzin przepracowanych w szkole, dni
        > wolne od nauczania (święta, ferie, wakacje)mają godziwe zarobki.

Oj, tyle razy było na forum udowadniane, że ta ilość godzin dla dobrego nauczyciela to czysta abstrakcja. Dobrze byłoby już to wiedzieć.

>Jak komuś mało
        > zawsze może się przebranżowić, nikt nikogo do etatu dożywotnio nie przywiązał.

I właśnie nauczyciele to robią. Wśród znajomych do tej pory robiły to tylko anglistki, teraz już również matematyczki i polonistki. I to niestety dobre nauczycielki. W drugą stronę to nie zadziała.
        • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 07:46
          kub-ma napisała:

> tsaria napisała:
          >
          > I właśnie nauczyciele to robią. Wśród znajomych do tej pory robiły to tylko ang
          > listki, teraz już również matematyczki i polonistki. I to niestety dobre nauczy
          > cielki. W drugą stronę to nie zadziała.
          >
          >
          >
          Taaaa jaaasne, rynek korpo po prostu marzy o byłych nauczycielkach.
          • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:03
            Poza korpo też jest życie, można w życiu robić dużo rzeczy. A jeśli chodzi o młodych ludzi, po dobrych studiach, którzy chwilę popracowali w szkole nadal są wartościowymi kandydatami na pracownika.
            • pierwszatrzydziescitrzy Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:08
              Nawet starsi smile Ja już byłam nauczycielem mianowanym. Dlatego odchodzą dobrzy nauczyciele. To ci (ponieżej)przeciętni zostają, bo gdzie indziej nie widzą szans.
              • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:09
                Akurat najlepsi to w ogóle nie idą do szkoły.
                • pierwszatrzydziescitrzy Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:14
                  I słusznie. Popieram. smile
                • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:48
                  ciekawostka.
          • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:35
            Znam kilku, którzy znaleźli tam pracę bez jakiegokolwiek problemu.
      • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:20
        Młodsi nauczyciele właśnie to robią, odchodzą lub wcale nie podejmują pracy. Oczywiście ktoś po 50 nie rzuci roboty, bo to już późno, a i zarobki większe niż młodszych, tylko to powoduje, że z każdym rokiem katastrofa jest bliżej.
        • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:30
          Od 8 lat moje dzieci chodzą do różnych szkół, ANI jeden nauczyciel nie odszedł. Chyba jednak nie jest im tak źle, po co tyle lat by się męczyli? Z tym brakiem i odchodzeniem nauczycieli to zwykła propaganda, i dotyczy tylko skumulowanych roczników.
          • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:34
            Z mojej szkoły odeszło w ciągu ostatniego roku trzech nauczycieli
            • pierwszatrzydziescitrzy Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:39
              Z mojej rok temu ok. 12 smile
          • asia_i_p Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:20
            Za mojej kadencji - matematyczka - do sektora prywatnego, informatyk - do sektora prywatnego, dwie anglistki - emigracja do Anglii, anglistka - emigracja do Szwajcarii.
            Najgorszą częścią problemu nie jest jednak, kto odchodzi, tylko że nikt nie przychodzi. Jeżeli mamy wakat, zgłaszają się głównie moi rówieśnicy. W tej chwili w szkole nie mamy ANI JEDNEGO STAŻYSTY.
      • frey.a86 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:01
        Ja już kiedyś pisałam, że w ramach protestu nauczyciele powinni zacząć faktycznie pracować tylko te 18 godzin, tak jak myśli społeczeństwo, i ani minuty dłużej. Czyli lekcje przygotowywane na lekcji, kartkówki sprawdzane na lekcji, wywiadówek nie ma, wycieczek nie ma, kontaktu z nauczycielem nie ma. Jak w planie są dajmy na to 4 godziny przy tablicy, to nauczyciel przychodzi na te 4 godziny, po czym wychodzi i zajmuje się swoim życiem. Może wtedy by dotarło.
      • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:09
        Ktoś kiedyś na forum wyliczył, że nauczyciel nie ma az tylu wolnych dni. Nie pamiętam dokładnie tych wyliczeń, ale....
        - wakacje nie 2 miesiące a maksimum 6 tygodni i to jak leci
        - ferie na Boze Narodzenie 3-4 dni więcej niz pracownik korporacji ( chociaz wiele korporacji daje wolne od Wigilii do Trzech Króli)
        - ferie na Wielkanoc ( 3 dni)
        - - ferie zimowe maksimum 10 dni
        Pracownik korporacji ma więc 26 dni ROBOCZYCH, może wziąć urlop w listopadzie a nauczyciel 42 ( 6 tygodni) - 13 ( soboty, niedziele, 15 sierpnia)=29 ( oj aż 3 dni!!!!!!!)
        No więc porachujmy: nauczyciel ma jakies 15-18 dni dłuzszy urlop i to w okresie scisle okreslonym.
        Zarobki? Znacznie niższe niz w korpo.
        Tak, więc wiesz dlaczego tak wielu nauczycieli się przebranzowiło?
        Angliści w szkołach językowych i masowo w korporacjach.
        Poloniści w redakcjach i tez korporacjach.
        Chemicy maja tyle ofert pracy, ze przebierają od strazy pożarnej do przemyslu farmaceutycznego, chemicznego, poprzez korporacje.
        Fizycy - podobnie.
        Matematycy w bankach i ubezpieczeniach.
        Na biologów czekaja laboratoria.
        Młodsi historycy i geografowie jak tylko znają języki ( a większość zna) uciekaja do biur podrózy i zwiedzaja świat.
        Wuefiści robia uprawnienia trenerskie lub uczą sie masazu i tłuka kasę.
        Kto więc zostanie w szkole?
        • bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:13
          agata16.06 napisała:

> Pracownik korporacji ma więc 26 dni ROBOCZYCH, może wziąć urlop w listopadzie

No chyba, że nie może, bo jego korporacja przewiduje wtedy przygotowanie budżetu albo zamknięcie roku fiskalnego.

Jak popieram podwyżkę dla nauczycieli, to tego typu wynurzenia świadczą o kompletnym oderwaniu od rzeczywistości.
          Nie, pracownicy korporacji (tudzież innych firm) nie mogą wziąć urlopu kiedy chcą.

a
          > nauczyciel 42 ( 6 tygodni) - 13 ( soboty, niedziele, 15 sierpnia)=29 ( oj aż 3
          > dni!!!!!!!)
          > No więc porachujmy: nauczyciel ma jakies 15-18 dni dłuzszy urlop i to w okresie
          > scisle okreslonym.

3 tygodnie dodatkowego urlopu to niby mało?
          • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:18
            Dużo zależy od firmy i zadań jakie się tam ma. Nauczyciele nie żyją w próżni, mają mężów, żony znajomych w dużych firmach i nawet jeśli sami nie mają takiego doświadczenia realia pracy w korporacjach znają niegorzej niż inni.
            • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:52
              Uhm, właśnie widać.
          • martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:37
            Ja właśnie miałam to wpisać w wątku o tym, co mnie ostatnio rozbawiło - przekonanie nauczycieli, że wszyscy inni mogą wziąć urlop, kiedy chcą smile
            A teraz dowiedziałam się jeszcze, że przecież wiele firma ma wolne od wigilii do trzech króli...
            • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:53
              W różnych korpo pracowałam, często nie ma problemu z pracą zdalną czy urlopem w tym okresie i zawsze są chętni do pracy w ciszy i spokoju, żeby ktoś awaryjnie był na miejscu. Oczywiście nie w każdym dziale tak się da, ale często tak. Nie ma urlopów w dowolnym momencie, ale elastyczność jest dużo większa.
              • martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:04
                A często jest problem i się tak nie da - i o czym to świadczy?
            • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:06
              Tak, ma.
          • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:05
            Jest cos takiego jak plan urlopów. W szkole nie. 3 tygodnie to mało? Nie wiem, ale to nie 2 miesiące latem i nie wiadomo ile w czasie roku szkolnego.
            • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:11
              A także zapis w kodeksie pracy, że pracodawca nie musi ci udzielić urlopu tak jak sobie zaplanowałaś i odwołać z tego już rozpoczętego.
              • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:14
                I ponieść wszelkie koszty owego urlopu i nie tylko. Przeczytaj dobrze Kodeks Pracy.
                • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:20
                  Nie zawszesmile
                  • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:24
                    A kiedy nie?
            • bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:02
              Nawet jeśli jest, to nie oznacza, że można wziąć urlop kiedy się chce.
              Niektóre firmy zamykają się np. na miesiąc w wakacje i pracownicy mają wtedy właśnie wziąć urlop.
              W innych w pewnych okresach urlopu po prostu nie weźmiesz, bo nie będziesz mieć zgody przełożonego.

To ty twierdzisz, że 3 tygodnie więcej urlopu to mało. Dla ludzi, którzy muszą wtedy zapewnić dzieciom opiekę to bynajmniej mało nie jest.
            • tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:07
              Tylko plan urlopu musi zatwierdzić pracodawca i może na wybrane przez Ciebie terminy najzwyczajniej nie zgodzić się.
              Niektórzy narzucają urlopy, mój mąż ma np zawsze narzucony urlop w styczniu, bo firma zamyka się na czas 3 tygodni.
              Nigdzie nie jest kolorowo, nauczyciele w tym względzie są uprzywilejowani, żadna grupa zawodowa nie ma tak dużo wolnego co oni, nie mają moralnego prawa narzekać.
              • madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:17
                Oj, Ty też nie narzekaj, nie podoba się, to zmień pracę Ty i Twój mąż (sarkazm).
                • tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 17:00
                  Ja nie narzekam i nie protestuje, a jak kiedyś praca będzie mi kulą u nogi to zamiast brać lewe zwolnienia poszukam takiej, która będzie mi odpowiadać, w przeciwieństwie do nauczycieli.
              • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:28
                Skoro praca w szkole jest taka fajna, a dodatkowe wolne to marzenie każdego pracownika, dlaczego ludzie masowo nie przekwalifikowują się na ten zawód, a ruch jest w drugą stronę? Dlaczego Twój mąż nie zostanie nauczycielem, wyższe wykształcenie pewnie ma. Dlaczego Ty tego nie zrobisz?
                • martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:53
                  Serio nie zauważyłaś, że ona, ani jej mąż nie narzekają, ona tylko informuje, że każda praca ma swoje blaski i cienie?
                  • madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:05
                    Narzekają i są roszczeniowi, zupełnie jak nauczyciele, bo nie mogą wziąć urlopu w dowolnym terminie. O rany. big_grin
                    • tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 17:02
                      Miedzy narzekanie, a suchą informacją jest duża różnica.
                  • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 23:13
                    Ja to odbieram jako narzekanie. Chce nauczycielskich urlopów i normalnych zarobków, a tak się nie da. Jeśli dłuższy urlop jest priorytetem to się trzeba przekwalifikować, tak jak muszą zrobić nauczyciele, którzy chcą więcej zarabiać, jeśli nic nie wywalczą.
                    • bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:29
                      Kto chce nauczycielskich urlopów i normalnych zarobków (poza nauczycielami)?
                      Tu chodzi o przekonanie części nauczycieli, że poza szkolnictwem można brać urlop kiedy się chce.

Ale skoro lubisz to masz

https://pl.memgenerator.pl/mem-image/chochol-tanczy-dla-ciebie-pl-ffffff/d
                      • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:40
                        To do mnie? Nie jestem nauczycielką. Po za szkolnictwem jest znacznie, znacznie większy manewr w braniu urlopów w dogodnym dla siebie terminie.
                        • bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:00
                          Drzewka też nie ogarniasz?
                • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:38
                  No własnie, własnie.... 3 miesiące urlopu, 18 godzin pracy, same plusy i atrakcje. Dlaczego ludzie uciekaja z tego zawodu? Zgłupieli czy co?
                  • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:37
                    Nie uciekają, w każdym zawodzie jest jakaś rotacja, nie wszyscy się sprawdzą. U nas trzymają się rękami i nogami.
              • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:37
                Nie są. A jak uważasz, że są to zostań belfrem.
          • asia_i_p Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:34
            To jest sporo.
            Ale długi urlop + małe pieniądze przyciąga ci do szkoły zupełnie nie tego, kogo byś tam chciał przyciągnąć.
        • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:07
          A weekend majowy, jak szkoły nie pracują? A piątek po BC ( szkoły nie pracują, inni musza brać urlop ), wszystkie te długie weekendy ( około 1 i 11 listopada ), a dzień nauczyciela ( moje dzieci w prywatnych szkołach miały normalne lekcje, dzieci koleżanek ze szkół państwowych miały wolne )
          Tych dni wolnych robi się sporo więcej.

Do tego nie zawsze dostaniesz wolne kiedy chcesz. U mojej koleżanki nie było szansy na wolne na przełomie miesiąca czy roku. Tak jak nie było szansy na wzięcie urlopu w ferie na dłużej niż tydzień - bo chętnych wielu, a pracować ktoś musi.
          Nie znam firmy, która robiła by wolne po BN, nie odliczając tego z urlopów pracowników.

Co do zarobków. Nauczyciele pracują o połowę mniej niż wszyscy inni na etatach. Przygotowanie się do lekcji w domu na kolejny dzień, można włożyć między bajki, może 1-2% to robi. Dzięki wydawnictwom, nawet nie muszą sprawdzianów układać, bo mają podane je na tacy. A o godzinie 14, ciężko nauczyciela znaleźć w szkole.

• little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:11
            Z wieloma rzeczami się zgodzę, natomiast nie rozumiem, po co i dlaczego nauczyciel w dowolny dzień ma być po 14 w szkole? Bo może ktoś przyjdzie?
            • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:42
              Na tej zasadzie co inni urzędnicy. Siedzisz i czekasz, poprawiasz klasówki, dokształcasz się, uzupełniasz dziennik, szykujesz materiały. Tak to chyba ma wyglądać. Nie wiem tylko w której szkole pokój nauczycielski pomieści cały zespół. Może poprzerabiać sale gimnastyczne na open space, tylko trzeba zainwestować w biurka, komputery, salki do spotkań z uczniami i rodzicami. Jestem praktykiem wprowadzania zmian w organizacjach i śmieszy mnie brak wyobraźni przy podrzucaniu niektórych pomysłów.
              • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:00
                To może tak wyglądać, jeśli zostaną wprowadzone takie rozwiązania - czyli nauczyciel ma spędzać w szkole 40 godzin. Ale póki co takich rozwiązań nie ma, więc nie rozumiem zdziwienia, że nauczyciela nie ma.
              • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:59
                W szkołach moich dzieci wielu nauczycieli mogą siedzieć w klasach - w każdej jest komputer.
                • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 11:45
                  Ale może też siedzieć w domu, bo póki co nie ma obowiązku być w pracy po skończonych lekcjach. Może wydajniej pracuje jeśli bezpośrednio po lekcjach pójdzie na spacer lub zakupy a potem zasiądzie do papierów.
          • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:19
            Co planujesz jak się nauczycielom zdrowie posypie w czasie matur albo odmówią sprawdzania prac?
            • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 11:00
              Szkoły moich dzieci nie strajkują i nie zamierzają. Widocznie nie uważają, że są jakoś strasznie pokrzywdzeni.
              • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 11:10
                Prywatne nie strajkują, a licea czekają do maturwink
                • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 11:18
                  Państwowe licea moich dzieci nie mają w planach strajków w matury.
                  • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 12:17
                    Kim jesteś, że nauczyciele spowiadają ci się ze swoich planów? Przypominam, że w Poznaniu nie obnosili się z protestem w czasie matur próbnych.
                    Poza tym strajk w czasie matur raczej oznacza przełożenie egzaminu w całym kraju, a nie odwołanie w niektórych, a przeprowadzenie egzaminu nie wyklucza, że w ramach protestu inni nie odnowią sprawdzania prac. Tak więc po pierwsze nie masz pojęcia co planują nauczyciele w danej szkole, a i oni sami pewnie nie podjęli jeszcze decyzji, a po drugie Twoje dziecko jadzie na tym samym wózku co reszta, niezależnie od decyzji nauczycieli w jego szkole.
                    • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 12:23
                      A z tym się nie zgodzę. W latach 90 jak strajkowano w matury - to też nie robiły tego wszystkie szkoły.

Rozmawiam z nimi? Zastępca dyrektora jest wychowawcą klasy syna?. Nawet w latach 90 nie przypominam sobie żeby ta szkoła strajkowała.

Wielu sprawdzających to nauczyciele na emeryturach. Dla nich to dodatkowy zarobek - nie zrezygnują. Sama znam z 5 osób z uprawnieniami do sprawdzania i matur i egzaminów gimnazjalnych i ósmoklasisty. Żadna nie pracuje w szkole.
                      • aria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 18:18
                        W latach 90. nie było zewnętrznego sprawdzania matur - matury sprawdzało się w szkole i strajk w kilku szkołach nie stopował całego systemu sprawdzania; po drugie nie było tak skomplikowanych arkuszy - wielostronicowych - np z matmy to było 5 zadań, co ułatwiało zrobienie 'na szybko' arkusza dla drugiego terminu; z polskiego to były chyba 4 tematy - również łatwo 'wymyślić' nowe. Dzisiaj pisanie w różnych terminach, to destabilizacja skoszarowanego sprawdzania (zwoływanie zespołów kilka razy - a nie ma obowiązku uczestnictwa w sprawdzaniu) oraz większe możliwości szybkiego rozejścia się arkuszy - przy dzisiejszych technologiach to pesteczka - godzinę po maturze będą w sieci skany więc na następną maturę trzeba będzie ułożyć nowe arkusze. Czyli raczej strajk w czasie matur w niektórych szkołach = utrudnienie / przesunięcie matur wszędzie...
                        • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 17:41
                          No to nauczyciele powinni płacić odszkodowania za utracone możliwości. Ciekawe jak wyglądały by procesy.
                          • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 17:48
                            Odszkodowania.... ciekawe jak wygladałyby procesy, które wytaczaliby nauczyciele rodzicom niuniaczków, którzy zachowuja się w sposób karygodny. Obrażaja, ubliżaja, napadają, niszczą.... Tez tak bywa.
                            • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 18:07
                              W takim wypadku na pewno powinni wytoczyć. Chociaż nie znam uczniów, którzy by się tak zachowywali - za to w szkole syna jest nauczycielka, która ma proces cywilny o mobbing wytoczony przez rodziców uczniów
                              • paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 18:33
                                Była jedna kiedyś, która wytoczyła proces, zdaje sie , ze go nawet wygrała. Dopiero wizja popsucia niuniusiom kartoteki zmobilizowała rodziców. Kilka lat temu Wyborcza opisywała.
                              • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 18:33
                                To, że Ty nie znasz nie oznacza, że nie ma. A jeśli mobbingowała to bardzo dobrze, że ma proces.
                                • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 19:06
                                  Legendy o niej krążą. Sama dyrekcja mówi - że daje ją tylko jednej klasie ( była zawieszona, ale Związek Zawodowy wywalczył jej w sądzie przywrócenie do pracy - bo nie ma jeszcze wyroku ) - bo zrobi im najmniej krzywdy. Czy to jest normalne?
                                • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 19:08
                                  A zgadzam się, że to nie oznacza. Ale jak mówię - jeżeli tak koszmarnie się dzieci/młodzież zachowują to należy im się nauczka.
                  • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 12:31
                    to zależy od dyrekcji. i o niczym nie świadczy.
              • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 11:21
                głupoty piszesz.
          • izabelka55 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 17:21
            No i znowu,że za mało pracują... Noż kurde powiedz mi jak udowodnic,że się pracuje?jak wrócę we wrześniu do szkoły to mam siedzieć do 16 i podbić kartę u woźnego że wychodzę?co z tego że jestem o 14w domu jak od 20.30 do 24siedze i coś związanego z pracą robię??Tak możemy sobie gadać,dokładać i tak do porozumienia nie dojdziemy,bo każdy wie lepiej.
            • bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 18:37
              No ale nie tylko nauczyciele biorą pracę do domu...
              • paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 18:42
                Ale nauczyciele systemowo. Nie mogą nie wziąć.
              • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 18:43
                Być może ktos cos bierze sporadycznie.
                • bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 14.01.19, 12:58
                  Po raz kolejny popisujesz się oderwaniem od rzeczywistości.
                  • martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 14.01.19, 13:05
                    agata16.06 ma misję zniechęcanie wszystkich wokół do nauczycieli. Na miejscu nauczycieli, już dawno kazałabym jej przestać pisać...
              • bistian Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 18:43
                bajgla napisała:

> No ale nie tylko nauczyciele biorą pracę do domu...

A nie powinni, choćby z powodu ochrony danych osobowych. Tamci inni też nie powinni, o ile to nie jest krzesło do pospawania wink

Dyskusja jest bez sensu, protest również. Trzeba rozwiązać szkoły i skończyć ten cyrk, wykształcenie to obowiązek rodziców, niech oni się martwią albo i nie.
      • annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:18
        To moje marzenie - 40 godzin, myślę o odejściu ze szkoły po dwudziestu latach, będę uczyć nadal, ale na swoich zasadach, moja średnia tygodniowa (zapisuję od kilku tygodni) to około 56 godzin (w tym 5 godzin ponadwymiarowych płatnych, reszta obowiązków "rozliczana" magicznym stwierdzeniem: "przecież obowiązuje cię 40 godzin", czyli praca charytatywna, do tych 56. godzin nie doliczyłam studiów podyplomowych co drugi weekend) mam dość; pochwaliłam się nawet ostatnio rodzicom na zebraniu, że rozważam taki krok, ich reakcja w skrócie: "błagamy, niech pani "douczy" tylko nasze dzieci, a potem życzymy powodzenia poza szkołą", nie wiem, śmiać się czy płakać
        • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:25
          No sorry - ale każdy się dokształca w swoim prywatnym czasie. Nikomu się studia podyplomowe nie liczą do czasu pracy.
          • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:29
            Studia podyplomowe - nie, natomiast szkolenia tak. Kilka razy w godzinach pracy chciałam cos załatwić w banku i pracownik ( mój opiekun konta) był na szkoleniu.
            • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 13:54
              Pytanie z czego to szkoleniesmile Gdy my wprowadzamy nowe produkty i kolekcje na rynek, też mamy szkolenie, jak wchodziło RODO też było szkolenie.
              • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 17:55
                A skąd ja to mam wiedzieć?
    • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:20
      Nie popieram. Popierałam dwa lata temu - ale mało kto z nauczycieli się ruszył, żeby protestować przed rozwalaniem szkolnictwa. A branie lewych zwolnień to zwykłe oszustwo, jak zwykle kosztem uczniów. Nie nie i jeszcze raz nie.
      • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:17
        A co mieli zrobić?
        • sabciasal Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:43
          odezwać się? wystąpić z protestem - ustnym?
    • manala Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:31
      Nie wiem w ogóle o jakim strajku mowa. U mnie w mieście cicho i nikt nie strajkuje...

• asfiksja Re: Protest nauczycieli - popieracie? 07.01.19, 22:42
      Popieram. Wolę, żeby sobie poszli teraz na zwolnienie niż żeby mieli zostawić moje dzieci na lodzie. Chcę, żeby byli lepiej wynagradzani (stać nas na to, wystarczy tylko trochę uszczuplić program Koryto+).
      Zastanawiam się tylko, czy efekt nie byłby lepszy na początku września, przed wyborami parlamentarnymi. Ale poseł Kaczyński się też może nad tym zastanawiać i przyspieszyć wybory.
      Wiem, że Zalewska jest już przeznaczona do odstrzału, nie jest dla niej przewidziana rola dobrej cioci, która da podwyżki. Ale mimo to można tym protestem coś zdziałać, na zasadzie drążenia skały.
    • kub-ma Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 00:15
      kotomama napisał(a):

> Po drugie. Jedynymi postulatami są żądania płacowe. Czyli tym wspaniałym cudown
      > ym nauczycielom którzy rzekomo mają misję niesienie kaganka oświaty zależy tylk
      > o i wyłącznie na korycie i żeby dostać większą michę ryżu.

No tak, na korycie mi tylko zależy, na misce ryżu smile
      A wiesz dlaczego? Bo mi na życie nie starcza. Taką prostą konstrukcją jestem.

Odkąd pamiętam nauczyciele protestując zawsze mieli w swoich postulatach nie tylko kwestie płacowe, ale również kwestie samej edukacji. Tym razem postanowili zawalczyć o siebie.
      Egoistyczne co? Jacy straszni ci nauczyciele.
      • pierwszatrzydziescitrzy Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 00:30
        kub-ma, masz, na poprawę nastroju: warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,24337508,nie-ma-komu-uczyc-dzieci-przygotujcie-sie-na-scenariusz-jaki.html smile
        • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 07:53
          To jest zwykla propaganda, problem braku nauczycieli jest chwilowy i dotyczy potrójnego rocznika. Przewali się kumulacja i nie będzie co z tymi nauczycielami robić.
          • pierwszatrzydziescitrzy Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:32
            Jak uważasz, ja jestem jedną z tych, która odeszła i nie wracam.
            • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:36
              Powodzenia, łaski nie robisz.
              • pierwszatrzydziescitrzy Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:54
                Otóż to, nie robię smile Nie jestem typem misyjnym.
          • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:24
            Odszedł tez z renomowanego warszawskiego liceum wybitny anglista. Nie wraca. Szkoda.
            Odeszła wspaniała chemiczka. Pozostała mniej niz mierna.
            Odszedł informatyk - jest vacat.
            Jest mniej fizyków, bo super fizyczka zredukowała pracę do pół etatu ( tylko dlatego, ze ja lubi) i pracuje gdzie indziej ( nie jako belfer).
            Odszedł w końcu ubóstwiany przez wszystkich matematyk a jego starsza koleżanka szykuje sie na emeryturę - ich miejsce zajął nielubiany przez uczniów i marnie uczący nauczyciel innego przedmiotu o uprawnieniach do nauki matmy..... Tyle wiem.
          • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:27
            bzdury opowiadasz, w tym roku nie było podwójnego rocznika, a były braki kadrowe. Są szkoły, gdzie 2 etaty podzielono np. na 4 nauczycieli, bo nie udało im się zatrudnić dodatkowych nauczycieli. W jakim celu przekłamujesz rzeczywistość?
      • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:09
        kub-ma napisała:

> Odkąd pamiętam nauczyciele protestując zawsze mieli w swoich postulatach nie ty
        > lko kwestie płacowe, ale również kwestie samej edukacji.

No niestety ale totalnie zawiedli jak można było walczyć z totalną destrukcją systemu. Bali się o stołki? Dziwne skoro twierdzą, że brakuje nauczycieli. A może są na usługach władzy i kościoła? To tym bardziej mi ich szkoda.
        Zostawili potrójny rocznik samego sobie, a teraz jeszcze wolne wezmą przed egzaminami? No z pewnością rodzice ich poprą.
        • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:54
          Rodzice też nie walczyli, a to im bardziej powinno zależeć na dzieciach.
        • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:28
          Przeczytaj jeszcze raz co napisałaś. Stek bzdur.
    • kouda Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 06:58
      Oczywiście, ze popieram. To jest wstyd, żeby w środku Europy nauczyciel zarabiał mniej niż kasjer marketu.
      • azja001 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 07:17
        Tak, popieram. Od wielu lat nauczycielom wylewa się pomyje na głowy a ta grupa zawodowa znosił to z pokorą. Czas najwyższy powiedzieć dość i upomnieć się chociaż o godne zarobki za ciężką i odpowiedzialną pracę. Wkrótce zacznie brakować chętnych do tej pracy skoro kasjer zarabia więcej niż nauczyciel z kikunastoletnim doświadczeniem
    • saszanasza Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 07:28
      Tak, popieramy protest nauczycieli.
    • asfiksja Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 07:30
      Kotomama, co prawda pewnie trollujesz i napisałeś, że nie popierasz, żeby ematki mogły "być przeciw" (wątki popierające zwykle są słabsze) - ale jeszcze ci napiszę:
      przeciętny nauczyciel z jakimś stażem idzie do foniatry i w gardle ma przez cały czas podstawę zwolnienia lekarskiego. Plus sezon przeziębieniowy ze smarkatymi dziećmi i wcale nie trzeba oszukiwać. Za to nauczyciel bez stażu zarabia po prostu głodowo i jeśli decyduje się na 80% z tego to to już jest desperacja.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 07:30
      Popieram. Powinni być jedną z lepiej opłacanych grup zawodowych, i powinna zostać wprowadzona selekcja pozytywna do zawodu (obecnie niestety jest raczej negatywna).
    • aguar Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 07:42
      Mam z tym strajkiem problem, bo z jednej strony zgadzam się, że powinien ten zawód być dobrze opłacany, a jednak za wzrostem płac nauczycieli może iść podwyższenie czesnego w szkole mojego dziecka i nawet mnie nie być stać na tę szkołę (a jestem z niej zadowolona) więc najzwyczajniej w świecie mi się to nie opłacasad
      Po drugie forma tego strajku bardzo oburzyła lekarzy. Chodzi o to, jak się ich traktuje - z góry się zakłada, że będą nieuczciwi i wydadzą nieuzasadnione zwolnienia. Jednak nie chcą być tak postrzegani jako cała grupa.
    • madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 07:56
      Jako nauczycielka oczywiście popieram.

Nie zamierzam się przejmować opinią rodziców na ten temat. Oni też mogli i powinni protestować gdy wprowadzana była reforma. Mam dosyć czytania, że pracuje pół etatu, mam 3 miesiące wolnego i jestem leniem i nieudacznikiem. Mam dość tłumaczenia, że tak nie jest, bo potem słyszę, że jestem roszczeniowa.
      Tak, w tej sytuacji interesuje mnie wyłącznie finansowa strona mojej pracy i mam do tego prawo. Tak, rodzice przyłożyli rękę do mojego wk....wienia. Brak szacunku do tego zawodu, brak współdziałania i poparcia ze strony rodziców dają mi do tego potężnego kopa i moralne prawo do takiej, a nie innej formy strajku.
      Obserwuję w swoim środowisku jak narasta frustracja wśród nauczycieli i czuję, że to teraz wybuchnie. Z potężną mocą..
    • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:07
      "Nie protestują, że szkoły stały się filiami parafii," - o to, to pretensje raczej do rodziców, wszak to oni zapisują i posyłają dzieci na religię, i to rodzicom jest wygodnie, że odbywa się ona w szkole
    • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:19
      Dodam jeszcze, że problem jest taki, że ten strajk, w tej formie uderza przede wszystkim w dzieciaki. Dlaczego policjanci wywalczyli coś i to dość szybko? Bo byli władzy wtedy potrzebni. Nauczyciele takim strajkiem nie rzucają się władzy w oczy a dodatkowo część społeczeństwa, która ich zawsze krytykowała ma kolejny argument w ręce. W dyskusjach na ematce widać wyraźnie, że oś konfliktu skupia się wokół nauczycieli i rodziców z dziećmi, a to nie o to chodzi by te grupy antagonizować.
      • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:30
        Strajk nauczycieli zawsze będzie uderzał w dzieci, albo nie będzie uderzał w nikogo. Może nauczyciele chcą pokazać że mogą zastrajkować, a do prawdziwego strajku zabrać się wtedy, gdy faktycznie będą potrzebni - czyli tuż przed maturami i egzaminami.
        No chyba że znasz jakiś inny sposób żeby rzucić się władzy w oczy i nie zaszkodzić dzieciom. To podpowiedz nauczycielom
        • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:38
          Rzucić władzy to trzeba się było 2 lata temu, teraz niech się kiszą w tym bigosie. Niby za co te podwyzki? Za tchórzostwo i uleganie władzy?
          • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:56
            Nie pytam o to kiedy, pytam w jaki sposób? Rzucić się w oczy władzy i nie zaszkodzić dzieciom
          • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:26
            A ty jesteś taka bohaterką?
          • elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:33
            Przestań obrażać. Wiele szkół protestowało. Wszystko odbywało się w parszywej atmosferze, związki były spóźnione, bo liczyły na układ z władzą, informacje były dostarczane z poślizgiem, nikt do końca nie wiedział, czy i kiedy zostaną zlikwidowane gimnazja, na jakich warunkach, nauczyciele byli zastraszani (np.wytyczne z kuratorium, aby robić listy strajkujących). Mimo to wiele szkół protestowało...Ja również. Ale Ty wiesz lepiej.
        • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:42
          Pisałam wyżej protesty, manifestacje ale w Warszawie. Skoro dzieciaki i tak nie mają lekcji, to niech to będzie widoczne. Na razie komplikuje tylko życie rodzicom, a władza i tak to na w nosie.
          • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:51
            To może niech rodzice na władzy wymogą działanie. Jest ich więcej niż nauczycieli.
            • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:26
              Bardzo dobry pomysł.
          • araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:51
            oqoq74 napisał(a):
            > Pisałam wyżej protesty, manifestacje ale w Warszawie.

Czyli coś, co g..o da. Okupacja Sejmu przez rodziców dzieci niepełnosprawnych nic nie dała a manifestacja ma dać? Łohoho - Mateuszek się gwizdków wystraszy big_grin
            • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:32
              Strajk w takiej formie jak obecnie tylko bardziej antagonizuje rodziców i nauczycieli. Czy się komuś to podoba czy nie, te dwie grupy i dzieci muszą ze sobą współpracować. Konflikt na tej linii na pewno nikomu dobrze nie robi. Nikomu oprócz władzy, bo najłatwiej rządzić skłócając ludzi, a to ta władza potrafi.
              • araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:35
                oqoq74 napisał(a):
                > Strajk w takiej formie

Szczerze podziwiam, że przy praktycznie każdym proteście w ostatnim czasie musisz przyjść i napisać, że nie jest taki jak powinien big_grin

Protest skuteczny to protest dokuczliwy. To jedyna skuteczna forma.
              • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:41
                Rodzice mają większy interes w tym, żeby nauczyciele pracowali niż nauczyciele w tym, żeby rodzice ich lubili.
                Zresztą nauczyciele nie ukrywają, że ten strajk jest też przeciwko zachowaniu rodziców, którzy nakręcają nagonkę. To jeden z postulatów pozapłacowych, nie pamiętam jak sformułowany.
              • edelstein Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:44
                Przeciez rodzice od dawna maja nauczycieli za zera.
          • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:02
            Proszę cię, rząd się przejmie manifestacją.... Poproszę przykład manifestacji, którą ten rząd się przejął.
            • kotomama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:03
              Czarny marsz.
              • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:11
                To faktycznie. Ale chodziło mi o grupę zawodową.
              • malia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:01
                Nie bądź śmieszna, całkowity zakaz aborcji jest temu rządowi potrzebny jak kotu drugi ogon
          • maj18-98 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:10
            Ja popieram strajk nauczycieli. Częściowo sama do nich należę, nie mam żadnych nauczycielskich przywilejów, żadnych wakacji, ferii itp. żadnych dodatków do pensji. Mam 20 godzin w pensum z dziećmi i 20 godzin z których się muszę co tydzień rozliczyć jak są wykorzystane, Pracuję w PPP i jestem tym gorszym rodzajem nauczyciela. Nie strajkujemy, bo mamy terminarz wypełniony do maja a rodzice często biorą urlop żeby przyjść na diagnozę, bo dzieci na terapię jest mnóstwo i szkoda każdych zajęć które przepadną, bo orzeczenia.....itd. Nie strajkuję ale popieram. Ktoś pisze że jak mi nie pasuje to mogę zmienić zawód, to prawda. Uwierzcie mi jednak że byłoby to ze szkodą dla dzieci z którymi pracuję. W moim zawodzie część pensji to przekonanie,że robi się w życiu coś ważnego i zostawia się po sobie ślad. Pewnie mnie wyśmiejecie ale to mnie też trzyma w tym zawodzie, choć jestem w stanie zmienić pracę bo mam dodatkowe kwalifikacje. Chciałbym jednak zarabiać choćby średnią krajową po 20 latach pracy i robiąc to co robię. Dlaczego moja praca, która wymaga znacznych umiejętności porównywana jest do pracy kasjerki w markecie? Nasza grupa zawodowa nie jest liczna i z naszym głosem nikt się nie liczy. Ale popieramy.
      • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:49
        W jaki sposób strajk uderza w dzieci? Trochę konsekwencji, bo przecież powszechna opinia jest taka, że nauczyciele nie uczą, szkoła jest przykrym obowiązkiem, bo dzieci i tak się uczą w domu, a w szkole są tylko nieudolnie testowane. Jeśli już to uderza w rodziców młodszych uczniów, bo trzeba zapewnić im opiekę. Strajk pielęgniarek z CZD czy lekarzy też odbywał się kosztem dzieci.
        Nauczycielom poparcie rodziców do niczego nie jest potrzebne, gorzej w relacjach już nie będzie.
        • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:04
          > W jaki sposób strajk uderza w dzieci?

W taki sposób, że moje dziecko przez tydzień nie miało lekcji, bo nauczycielom ze stolicy wzięło się na protestowanie. Dobrze, że mam dziecko w 3 klasie i utrata tygodnia nauki tak bardzo nie boli. Gdyby chodziło o 7-8 klasistę i tych utraconych tygodni nauki było więcej to byłabym nie tyle zła co wk^$#%@a.

Policjanci ugrali co chcieli, bo mieli po swojej stronie opinię publiczną. Ludziom było bardzo na rękę, że drogówka nie wlepia mandatów. Jedynie budżet tracił, ale suweren ma to gdzieś.

W przypadku strajku nauczycieli cały strajk jest przerzucany nie na rząd, ale na rodziców. To rodzice muszą zapewnić dziecku opiekę gdy nie ma szkoły, opłacić korepetycje by nadrobiło zaległości itd.

Zacznie się masowe protestowanie to nauczyciele stracą jakąkolwiek sympatię opinii publicznej. A rząd to tylko podsyci. Nikt nie będzie popierał podwyżek dla nierobów, którzy zamiast uczyć dzieci chodzą na lewe zwolnienia. Zrobią z was roszczeniową chołotę.
          • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:10
            Przecież i tak już nauczyciele mają opinię roszczeniowych nierobów.
            • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:09
              Jak widzisz po tym wątku sporo osób popiera protest nauczycieli. Mogę cię zapewnić, że to się skończy gdy rodzice będą musieli z własnej kieszeni wyłożyć duże pieniądze by korepetycjami uzupełnić braki swoich dzieci wynikające z zamknięcia szkół.
              • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:12
                Z takiego poparcia absolutnie nic nie wynika, podobnie jak z braku. Popierający mogliby się ruszyć pod sejm, a niepopierający nic nie mogą.
                • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:01
                  To zobacz jak rząd zareagował na czarny protest, a jak na protest niepełnosprawnych. Z niepełnosprawnych protestujących w sejmie zrobiono roszczeniowych darmozjadów i lud to kupił.
              • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:23
                I co nauczycielowi po większym lub mniejszym poparciu ze strony rodziców? Absolutnie nic z tego nie wynika. Wypomina się nauczycielom, że nie
          • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:11
            Dokładnie.
            Poza tym, ja bdb. pamiętam jak gronu pedagogicznemu mojego liceum odbiło i zechcieli swój płacowy konflikt z ówczesnym ministrem "lagą" Stelmachowskim rozgrywać akurat w matury. Tak, pisałam maturę w innym terminie, później, w stresie czy zdążymy ze złożeniem papierów na studia. Nie zachowałam ciepłych wspomnień.
            • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:46
              Ciepłymi wspomnieniami nie popłaciliby rachunków. W tym roku z maturami pewnie będzie tak samo, mam maturzystę, więc trzymam kciuki, żeby się wszystko uspokoiło do tego czasu, ale optymistką nie jestem.
              • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:51
                Nic im ów strajk w matury nie dał, tylko nam - uczniom maturzystom i rodzicom napsuł nerwów.
                • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:54
                  Obawiam się, że żaden strajk nic nie da. Zatem czy w ogóle warto podejmować jakieś działania w tym kierunku?
          • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:34
            Czyli Twoje dziecko jednak coś traci, kiedy nie chodzi do szkoły? Powszechna opinia w wątkach o nauczycielach jest taka, że dzieci nic się tam nie uczą, a obcowanie z głupimi ludźmi nie służy ich rozwojowi i zabija wszystko co w nich najlepsze, ciekawość świata, kreatywność i resztę.
            Wolne od szkoły powinno wyjść im na zdrowie.
            Nauczyciele nie mają powodu dbać o dobre samopoczucie rodziców czy zabiegać o ich sympatię. Im bardziej wkurzeni rodzice tym większa szansa, że na rządzie wymogą zmiany, bo sami nauczyciele nie dadzą rady. Sympatia opinii publicznej do nauczycieli jest zerowa, kolejny poziom to chyba rękoczyny.

Nie jestem nauczycielem, nawet nie znam zbyt wielu prywatnie, choć coś tam wiem z pierwszej ręki, jako rodzic w szkole też kończę karierę, ale jestem przerażona tym co się dzieje z systemem edukacji. Coś musi przerwać ten zaklęty krąg, bo o bardziej napiętą atmosferę trudno. Zaczęli nauczyciele. Liczę na jakąś rewolucję w temacie, póki wszystko się nie sypnie nie będzie lepiej.
            • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:10
              > Powszechna opinia w wątkach o nauczycielach jest taka, że dzieci nic się tam nie uczą, a obcowanie z głupimi ludźmi nie służy ich rozwojowi i zabija wszystko co w nich najlepsze, ciekawość świata, kreatywność i resztę.

Ale chrzanisz. Nie nakręcaj się tak.
              • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:13
                Nieroby żądające podwyżek to chyba Twój tekst z tego wątku.
                • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:17
                  Nie kłam:

lauren6 08.01.19, 08:58
                  Ja też mam mieszane uczucia m.in. z w/w powodów.

[..]
                  Wyższe pensje- tak. Dużo wyższe niż teraz."
          • madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:00
            Nam już nie zależy na opinii publicznej, a już tym bardziej na opinii rodziców. Nie walczymy o sympatię tylko o pieniądze. Wk$%rw rodziców nie dorówna naszemu.

"W przypadku strajku nauczycieli cały strajk jest przerzucany nie na rząd, ale na rodziców" No to trudno, każdy strajk jest dokuczliwy dla kogoś, nie tylko dla rządu !!
            • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:16
              > Wk$%rw rodziców nie dorówna naszemu.

Bla bla bla. Zostaniecie wyrzuci przez ten rząd i wypluci. Mają doświadczenie w upokarzaniu ludzi: przećwiczyli się w czasie protestu niepełnosprawnych.

W tym kraju da się cokolwiek ugrać mając po swojej stronie opinię publiczną. Wy ją tracicie. Również dzięki takim słowom jak twoje. Nie jestem nauczycielem i w gruncie rzeczy guzik mnie obchodzi ile pieniędzy zarabiasz. Podpowiadam jedynie, że z taką retoryką jak twoja daleko nie pojedziecie. Będziecie mieli przeciwko sobie i rząd, i opinię publiczną. Zaraz również i siebie samych, bo PISowi bardzo dobrze wychodzi metoda "dziel i rządź". Nie mój problem jak to rozegracie: czy mądrze, czy emocjonalnie i głupio.
              • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:25
                Jeśli masz szkolne dziecko to Twój, jak nic nie ugrają to wielu rzuci papierami i zniknie. I nie będą to ci najgorsi, a ci którzy zostaną wq?&@ odreagują w miejscu pracy.
                Jaką formę protestu proponujesz jeśli ta jest zła? Podpowiedz coś skutecznego i budzącego sympatię?
                • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:03
                  Jakbyś nie zauważyła mnie już problem dotyczy, bo w naszej szkole zaczęło się protestowanie. Trudno: stać mnie na korepetycje dla dziecka.
              • little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:26
                Obawiam się, że tego nie da się już rozegrać nieemocjonalnie. Największe szanse na koalicję nauczyciele - rodzice były podczas wprowadzania reformy. Niestety zostały zaprzepaszczone. Podobna okazja nieprędko się trafi.
                • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:04
                  Koalicja jak najbardziej byłaby możliwa gdyby nauczyciele walczyli o poprawę warunków nauki, a nie tylko o mamonę.
                  • madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:13
                    Póki co niech walczą rodzice o to. Może sie warto przyłączyć ze swoimi postulatami?
    • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:58
      Ja też mam mieszane uczucia m.in. z w/w powodów.

To forum pokazuje, że oprócz bardzo dobrych pedagogów w zawodzie nauczyciela pracują osoby, które powinny mieć zakaz zbliżania się do dzieci.

Wyższe pensje- tak. Dużo wyższe niż teraz. Ale też selekcja. System oceniania nauczycieli i kto nie spełnia wymagań to out z zawodu. Nie ma, że KN chroni i nauczyciela debila nie da się zwolnić. Życie i edukacja młodych ludzi to zbyt poważne sprawy by je kłaść w ręce mało inteligentnych frustratów.
      • mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:17
        lauren6 napisała:

> Ja też mam mieszane uczucia m.in. z w/w powodów.
        >
        > To forum pokazuje, że oprócz bardzo dobrych pedagogów w zawodzie nauczyciela pr
        > acują osoby, które powinny mieć zakaz zbliżania się do dzieci.
        >
        > Wyższe pensje- tak. Dużo wyższe niż teraz. Ale też selekcja. System oceniania n
        > auczycieli i kto nie spełnia wymagań to out z zawodu. Nie ma, że KN chroni i na
        > uczyciela debila nie da się zwolnić. Życie i edukacja młodych ludzi to zbyt pow
        > ażne sprawy by je kłaść w ręce mało inteligentnych frustratów.

Dokladnie - ale o selekcję i jakość to nauczyciele nie walczą.
        • madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:01
          Niech zawalczą rodzice. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie walczył o odebranie przywilejów. Protestować też nie będziemy, ale walczyć?
          • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:06
            Ten wątek mnie przekonał, że jednak nie popieram protestu nauczycieli i mam w nosie co rząd z wami zrobi. Dzięki za otworzenie oczu!
            • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:15
              A jak dasz temu wyraz?
      • oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:33
        Tu się zgadzam
        • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:29
          To się zdziwisz jak "out z zawodu" zrobi większość nauczycieli. Pracę znajdą. Naprawdę jest. I może się okazać, że 1 wrzesnia roku bieżącego w szkołach nie będzie miał kto uczyć.
          • annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:25
            W dodatku odejdą ci najlepsi, to już się dzieje
            • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:42
              Podobnie juz teraz jest z lekarzami. Odchodzą ( wyjeżdżają) ci najlepsi. Zostaja starsi i słabi. Luka pokoleniowa puka do drzwi. W pokojach nauczycielskich też.
      • betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:34
        Selekcja zakłada, że jest wybór, a coraz więcej miejsc na mapie, gdzie go nie ma.
        Z budżetówką, urzędnikami jest taki problem, że interes ich zwierzchników, którzy mają moc zwalniania, bywa zupełnie inny niż korzystających z usług.
        Kurator jest z nadania partyjnego, na wybór dyrektora ma wpływ ten kurator i samorząd, więc też polityka. W efekcie dyrektorem zostaje ktoś o wątpliwych kwalifikacjach, bywa, że z długami wdzięczności. I co? On miałby decydować kto jest debilem, a kto nie?
        Łatwo sobie wyobrazić kto poleciałby pierwszy, jeśli praca byłaby atrakcyjna i kompetencje nie miałyby tu żadnego znaczenia. Rodzice i uczniowie to też by się nie sprawdzili z wielu powodów.
      • berdebul Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:06
        Out i kogo zatrudnisz? big_grin
        • lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:51
          Przeczytaj sobie jeszcze raz co napisałam:

> Wyższe pensje- tak. Dużo wyższe niż teraz. Ale też selekcja. System oceniania nauczycieli i kto nie spełnia wymagań to out z zawodu.

I jeszcze raz. I jeszcze. Może w końcu zrozumiesz słowo pisane.
          • berdebul Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:36
            Ty chyba nie masz świadomości, kto idzie do szkół. Zarobki tego nie zmienią. Dobrzy nauczyciele z korepetycji maja 2-3-4 krotność pensji nauczycielskiej, w komfortowych warunkach, z uczniami meldującymi się pod drzwiami, chętnymi do nauki. Myślisz, że ktoś to zamieni na szkołę publiczną, z 30+ osobową klasą i selekcją wedle jakiejś ustawy? big_grin
            • annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:12
              Zapewniam, że są jeszcze w szkołach dobrzy nauczyciele, ale jeśli się nic nie zmieni, odejdą, a nowi nie przyjdą; zmiany są też w interesie uczniów i ich rodziców, chyba że ci ostatni wola płacić za korki (znam przypadki,że nawet 200 zł./h i wolne miejsca dopiero w 2022/2023)
            • arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:50
              A kiedy to mają czas na te korepetycje? Czyżby nie w tym samym czasie kiedy w pocie czoła powinni przygotowywać się do kolejnych lekcji?
              • agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:33
                Jeżeli ktos decyduje się na korepetycje to do lekcji musi przygotować sie w nocy, w weekendy. Zaraz przeczytam, ze nauczyciel powinien po 18 godzinach przy tablicy spędzać całe popołudnia przygotowując się do zajęć. Nie, nie całe. Ma prawo również tak jak pracownicy korporacji, do prywatnego czasu, w którym może udzielac korków, iść do kina, bawić sie z dzieckiem, uprawiać seks. Jego sprawa.
              • annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 16:50
                Nie, nie w tym samym czasie, dlatego średnia godzin pracy nauczyciela to często ponad 60. w tygodniu, to jednak wcześniej czy później odbija się na zdrowiu. Robią to, żeby godnie żyć, wykształcić własne dzieci, zapewnić im start, a często mieć na ratę kredytu i czynsz. Czy z pensji za etat, która nie przekracza trzech tysięcy (nawet w przypadku najwyższego stopnia awansu i realnych, udokumentowanych osiągnięć, czyli nie da się już zarobić więcej) da się godnie żyć? Umożliwiamy innym zdobycie wykształcenia i świetne zarobi, a sami mamy klepać biedę? Na szczęście to się już będzie kończyć, rynek zweryfikuje, a w szkole zostaną tylko ci, którzy będą postępować wg powiedzenia "jaka płaca, taka praca"
      • tiszantul Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:23
        > Wyższe pensje- tak. Dużo wyższe niż teraz. Ale też selekcja. System oceniania n
        > auczycieli i kto nie spełnia wymagań to out z zawodu

Już teraz nie ma komu uczyć, a chcecie jeszcze zrobić porządną selekcję, czyli połowę nauczycieli out z zawodu? Ciekawe, że szkoły mogą przebierać w chętnych i robić "selekcje", skoro tak podobno słabo płacą. System oceniania oczywiście okazałby się tak zbiurokratyzowany i drętwy, że najlepsi by wylecieli, a 20% mocy produkcyjnej szkoły szłoby na ocenianie. Przy czym łatwo zauważyć, że "najlepsi" to z grubsza ci, którym najłatwiej będzie znaleźć inną, lepiej płatną pracę
      • tiszantul Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:31
        > i kto nie spełnia wymagań to out z zawodu

To nawet nie "precz ze szkoły", tylko w ogóle "out z zawodu"? Prawdziwie rewolucyjny zapał

> Nie ma, że KN chroni i na
        > uczyciela debila nie da się zwolnić. Życie i edukacja młodych ludzi to zbyt pow
        > ażne sprawy by je kłaść w ręce mało inteligentnych frustratów

Wyzywanie kogokolwiek od "frustratów" i "debili" pokazuje, że nie o nauczycieli powinnaś się martwić, tylko o siebie. Nawet hejtować można w lepszym stylu, szczególnie kiedy występujesz jako promotorka "inteligencji"
      • izabelka55 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:34
        A wiecie,że są już takie studia podyplomowe,że polonista może zostać matematykiem??ha ha myślę że skoro to takie proste to pewnie niedługo pani od polskiego,muzyki,czy nawet religii zrobi uprawnienia i będzie uczyć. Ha ha ciekawe jak to będzie wyglądało. Pół etatu polonisty plus etat matematyka,jakoś się połączy, a że się nic nie nauczy?a co tam przecież teraz też nikt nic nie uczy więc luz... Ludzie jak pensje nie wzrosną to w szkołach naprawdę skończy się nauka...
    • araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 08:59
      kotomama napisał(a):
      > i żeby dostać większą michę ryżu.

Praca nauczyciela za miskę ryżu, gdzie dowolny pisiewicz ma kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy to piękny obraz upadku tego kraju.
      • kotomama Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:04
        A tu się całkowicie zgodzę.
    • saszanasza Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:06
      Pis naprawdę dokonal niemożliwego. Podzielił panstwo na dwie części. PISi „lewactwo”, kościól i „niewierni”, aborcja-prawo do życia, nauczyciele i rodzice, za UE i przeciw UE i nadal swoja „filozofia” pogłebia antagonizmy społeczne na wielu plaszczyznach.

To nie wina nauczycieli, że jest, jak jest. Pytam, dlaczego PIS finansuje KK a jednoczesnie odmawia nauczycielom, niepelnosprawnym? Mam nadzieję, że doczekam chwili, aż ktoś za to poniesie konsekwencje,
      To co się od kilku lat dzieje w Polsce pcha nasz kraj na dni szamba.
      • tiszantul Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:16
        > To nie wina nauczycieli, że jest, jak jest. Pytam, dlaczego PIS finansuje KK a
        > jednoczesnie odmawia nauczycielom

PiS obniżył pensje nauczycielom? Jeśli nauczycielom żyło się lepiej za PO, to chyba opozycja powinna się cieszyć - to spory elektorat, na pewno polecą głosować na Schetynę, skoro za czasów PO było im tak dobrze

> To co się od kilku lat dzieje w Polsce pcha nasz kraj na dni szamba

W Polsce jest całkiem nieźle, co opozycję frustruje do tego stopnia, że inteligentni ludzie zaczynają snuć opowieści o szambie. Dowód złych emocji tak ogromnych, że nawet opowieści o szambie ich nie wyrażą, adekwatne będzie "dno szamba", czy może całe "dni szamba" - literówka oczywiście z emocji. Zachęcam opozycję do rozwijania tej narracji, szambo, fekalia, odchody i tak dalej, to świetnie robi na wizerunek w roku wyborczym
        • annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:33
          Obniżył, wydłużył awans, początkujący nauczyciel za poprzednich rządów otrzymywał upokarzająco niską pensję przez rok, teraz to 3 lata, kolejne stopnie awansu podobnie, niską pensję dyplomowanego może uzyskać dopiero po 15. latach (poprzednio 10). Dalej twierdzisz, że nie obniżył?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka