arabelax 08.01.19, 23:27 do przeżycia, czy brać znieczulenie ogólne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jematkajakichmalo Re: kolonoskopia 08.01.19, 23:36 Przezyjesz na pewno, ale co to za przezycia... Nawet gastroskopii nie wyobrazam sobie bez znieczulenia, a co dopiero kolonoskopie. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: kolonoskopia 08.01.19, 23:41 gastroskopie miałam nie raz i dla mnie ok. parę minut do przeżycia. nie lubie tylko jak czuje te rurkę, która. mi lata po żołądku Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: kolonoskopia 08.01.19, 23:37 Robie zawsze w znieczuleniu ogolnym. Nie mam ochoty byc przytomna przy takim badaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.fire Re: kolonoskopia 08.01.19, 23:38 Jakbym miał mieć, to wolałbym dopłacić za uśpienie lub naprawdę mocną sedację. Odpowiedz Link Zgłoś
osmycud8 Re: kolonoskopia 08.01.19, 23:43 Gastroskopia bez uśpienia żaden problem dla mnie i kilku osób, które znam. Kolonoskopię robiła koleżanka bez żadnego znieczulenia i mówiła, że nie jest tak strasznie, że gdyby robiła jeszcze raz to też bez narkozy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaz1 Re: kolonoskopia 08.01.19, 23:48 Robiłam , z lekkim znieczuleniem bez uspienia , do przezycia. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: kolonoskopia 09.01.19, 00:12 Oczywiście, że znieczulenie. Co to za pomysł bez? Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: kolonoskopia 09.01.19, 00:23 Gastroskopia jest znacznie gorsza. Kolonoskopię robić bez znieczulenia. Lekarze zupełnie otwarcie mówią, że przy kolonoskopii ze znieczuleniem jest znacznie większe ryzyko urazu i powikłań. Sama przeżyłam taką sytuację: lekarz próbował przesunąć sondę, a ja czułam okropny ból, tymczasem on na ekranie nie widział żadnej przeszkody. Musiałam zmieniać pozycję i dopiero wtedy dało się sondę przesunąć. Gdybym była znieczulona, może bym się obudziła z perforacją jelita. Miałam dwie kolonoskopie, jestem szczupła i "wrażliwa" i nigdy nic mnie nie bolało poza tym jednym momentem. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: kolonoskopia 09.01.19, 00:25 Naprawdę NAJGORSZE jest tzw. przygotowanie, które trzeba zrobić tak czy siak. To jest faktycznie paskudna procedura i człowiek czuje się autentycznie chory. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: kolonoskopia 09.01.19, 07:13 Ja uważam, że gastroskopia to mały psikus przy kolonoskopii. Gastroskopię wolę od dentysty, a kolonoskopii bez znieczulenia ogólnego nie zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: kolonoskopia 09.01.19, 19:18 U mnie odwrotnie. Na koncie mam ucieczkę z gabinetu po nieudanej próbie uduszenia mnie rurą od gastroskopii bez uśpienia... A kolonoskopia na żywca - to był zaledwie lekki dyskomfort. Naprawdę niefajne było przygotowanie i niekontrolowane uchodzenie powietrza z jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: kolonoskopia 09.01.19, 00:56 Mam wąskie biodra i jelita mają ostre zakręty, są b ciasno ułożone , przepychanie kamery przez taki tor to mordęga nawet dla lekarza. Wpakowano mi dolargan i jakieś przeciwbólowe a ja i tak czułam ból. Od tego badania nigdy więcej bez ogólnego znieczulenia. Gastroskopię miałam robioną wiele razy bez znieczulenia- tylko pierwsza była męcząca. Przy drugiej wiedziałam jak mam oddychać, przy kolejnych luzik. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: kolonoskopia 09.01.19, 01:02 Moj maz, ktory zarzekal sie, ze w zyciu nie zrobi kolono przezyl zabieg w znieczuleniu 'miejscowym' tzn jakiegos uspokajacza. Przezyl. Jak mus to mus. Trzymam kciuki za pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: kolonoskopia 09.01.19, 01:03 Aha...ja mialam gastro i przezylam. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: kolonoskopia 09.01.19, 07:17 Kolonoskopia przypomniala mlodemu ksiedzu beztroskie, radosne czasy seminarium tak mi sie skojarzylo, sori za ot Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: kolonoskopia 09.01.19, 07:21 moj maz mial w znieczuleniu i raz bez (robi regularnie, ma wskazania) i mowi, ze nigdy wiecej BEZ. brac znieczulenie, wtedy jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: kolonoskopia 09.01.19, 07:51 Można wziąć znieczulenie. Zależy jakie masz jelita, czy ściśnięte, jeżeli to pierwsza kolonoskopia to nie wiesz co masz w środku i może być różnie. Przygotuj się na duży wstyd, po wyciągnięciu rurki puszczasz kompletnie niekontrolowane gazy aż miło Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Re: kolonoskopia 09.01.19, 08:19 Miałam 3x kolono, bez znieczulenia. Do przeżycia. Na te trzy badania bolesny był tylko jeden. Nie wiem od czego to zależy? Podobno osoby szczupłe i te po zabiegach na miednicy mogą odczuwać ból. Odpowiedz Link Zgłoś
ewenny58 Re: kolonoskopia 09.01.19, 11:35 miałam zupełnie nie dawno przesiewową, dla pacjentów po 50 roku życia wzięłam w znieczuleniu, bo bałam się, że nie wytrzymam, kosztowało mnie 180zl nie było to znieczulenie ogólne, jak przy operacji, lecz taki półsen, gdzie słyszałam niezbyt zrozumiałą rozmowę lekarzy, pracę aparatury monitorującej nic nie czułam, żadnego dyskomfortu badanie trwało 20 min., lekarz mi powiedział od razu, że jest wszystko ok, bezcenne faktycznie, powietrze schodzi z człowieka, jak z balona przygotowanie do badania nie najgorsze, trochę diety, parę razy przeleciało w ubikacji, może z 5 razy wypicie w krótkim czasie 2 litry wody, może być problemem, ale mnie to nie przeszkadzało moja bratowa miała dwa razy bez znieczulenia i też twierdzi, że da się przeżyć, bardziej bała się samego znieczulenia, że może się nie wybudzić Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: kolonoskopia 09.01.19, 16:01 Mam jak to ładnie określił gastrolog, więcej zakrętów, niż normalnie. Kolonoskopię miałam bez znieczulenia i w zasadzie nie czułam bólu. Bardziej problematyczne dla mnie byłyby niedogodności związane z wybudzaniem z narkozy. Ale to bardzo indywidualna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia5266 Re: kolonoskopia 14.01.19, 16:31 Hej. Też podzielę się swoimi doświadczeniami z kolonoskopią. Od listopada miałam problemy z jelitami, które lekarze ignorowali. Stwierdziłam, że w takim razie muszę się zbadać na własną rękę. Kolonoskopii się bałam, więc zapisałam się na badanie sigmoidoskopowe ( do poprzecznicy jelita). Z opinii wynikało, że nie jest bardzo bolesne. Do wypicia dostałam Fortrans. Miałam duże opory przed wypiciem go, ale na szczęście przeczytałam w opisie przygotowania przeczytałam, że dla polepszenia smaku można rozpuścić go w mieszance wody z sokiem jabłkowym ( pół na pół). Muszę przyznać, że to naprawdę działa.Zero odruchów wymiotnych. Podczas picia spokojnie oglądałam sobie tv . W dzień badania lekarka stwierdziła, że skoro już tu jestem to zbada całe jelito. Powiedziała, że najpierw spróbuje bez znieczulenia a w razie dużego bólu poda odpowiednie środki. O dziwo okazało się, że badanie naprawdę na się przeżyć na żywca . Zabolało mnie tylko przy zgięciu wątrobowym i wtedy druga lekarka masowała mi brzuch. Badanie trwało niecałe 15 minut. Na szczęście okazało się, że to tylko hemoroidy + jelito drażliwe . W każdym razie byłam pozytywnie zaskoczona, bo dużo się naczytałam negatywnych opinii na temat tego badania. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja16 Re: kolonoskopia 14.01.19, 16:45 w zyciu na zywca. rodzina od paru lat mnie namawia na kolo. obciążenie genetyczne. wiec powoli się przymierzam, ale na zywca za nic na swiecie. a w ogole to tymczasem lekarz mi zaproponowal badanie na krew w kale. podobno jak wyjdzie negatywne to mogę jeszcze poczekać z ta kolo. z dwojga zlego wole podlubac w tej kupie niż pozwolić sobie TAM wlozyc rure. brrr. brrrrrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: kolonoskopia 14.01.19, 16:46 Wszystko zależy jak masz "ściśnięte" jelita, to że Ty przeszłaś to dobrze nie oznacza, że ktoś inny o innej budowie jelit przejdzie to podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś