Dodaj do ulubionych

Przygotowanie do kolonoskopii

16.11.24, 20:52
Poradźcie proszę co zrobić aby przygotować się do kolonoskopia. Mam za sobą jesna nieudana. Oczyszczanie foltransem.
Głównie wynika to z tego że drugą porcję w zasadzie w całości zwymiotowałam. Kolonoskopia była o 16. Wieczorem dnia poprzedzającego pierwsza porcja, rano od 6 drugą (udało mi się wypić 1.5 litra, ale w zasadzie jej nie utrzymałam w organizmie). Lekarz powiedział że tak niektórzy mają i żeby kolejny termin ustawić na rano. Ale co mi to da ? Czy jest inny środek który działa równie skutecznie a jest w mniejszej ilości do wypicia, albo nie wywołuje aż tak dużych reakcji wymiotnych ?
Obserwuj wątek
    • imponderabilia20 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 16.11.24, 21:00
      Przede wszystkim nie brać fortransu, są lepsze, nowocześniejsze środki. Dieta dzień po dniu rozpisana jest w necie, powinnaś ja też dostać w placówce
      • wasylkap1 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 16.11.24, 21:06
        Dietę stosowałam rygorystycznie. W mojej ocenie w zasadzie nie przyjęłam 2 dawki (silne wymioty)
    • imponderabilia20 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 16.11.24, 21:01
      Citrafleet
      • droch Re: Przygotowanie do kolonoskopii 17.11.24, 07:27
        Sprawa osobnicza, ale nie polecam - u mnie ten preparat wywołał przede wszystkim gigantyczne wzdęcie, utrzymujące się przez kilka dni. Na szczęście, to było przygotowanie nie do kolonoskopii uszło nie najlepsze oczyszczenie.
    • imponderabilia20 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 16.11.24, 21:02
      Zyrtec
    • kalina163 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 16.11.24, 21:52
      Eziclen rozpuszcza się w mniejszej ilości wody. Wg zaleceń które ja znam, ostatni posiłek ma być poprzedniego dnia koło południa (np. lekka zupa), ale to przy założeniu, że badanie wykonuje się rano.
    • arabelax Re: Przygotowanie do kolonoskopii 16.11.24, 22:26
      citrafleet
      akurat mialam w zeszłym tygodniu kolonoskopie
      lekarz mówi, że foretrans działa lepiej, ale dla mnie jest straszny. kilka lat temu go mialam przed operacja. citrafleet to inna historia.
      • przepio Re: Przygotowanie do kolonoskopii 17.11.24, 07:35
        arabelax napisał:

> citrafleet

Podobnie. Smak dla mnie i męża ok, wypiliśmy bez oporów.
    • 18lipcowa3 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 16.11.24, 22:35
      Próbowałas pić mocno zmrożony,?
      • wasylkap1 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 17.11.24, 09:55
        Piłam w zimnej wodzie. Sam smak nie byl dla mnie aż tak tragiczny dałabym radę. Ale co z tego jak po kilku łykach wszystko zwracałam. A sampoczucie okropne. Ledwo żyłam. W poczekalni obserwowałem osoby przed i po. Żartowały, śmiały się. A mnie płatał się język. Jestem obciążana rodzinnie nowotworem jelita grubego i bardzo mi zależy aby zbadać się wcześniej.
        • kubek0802 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 17.11.24, 10:05
          Piłam małymi łykami prawie zmrożony z dodatkiem soku z cytryny.
    • rycerzowa Re: Przygotowanie do kolonoskopii 17.11.24, 10:46
      Najlepszy jest PLENVU.'
      Tylko litr, krótka terapia.
    • wasylkap1 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 17.11.24, 11:18
      Dziękuję za rady. Lekarz przed badaniem powiedział że tak silne wymioty jakie miałam są dość rzadko, ale.to też oznacza że powinnam zmienić środek przeczyszczający. Żal mi bardzo, bo stres okropny a muszę powtórzyć. Choc teraz na pewno bedzke łatwiej smile Samo badanie spokojnie. Świetna organizacją, miła obsługa. Dosc szybki termin (czekalam 3 mce) Badanie robione w znieczuleniu w placówce EnelMed w Warszawie na nfz. Zostawiam informacje gdyby ktoś szukał.
    • ophelia78 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 17.11.24, 11:24
      Co do samego środka to nie pomogę ale ...
      - smarowanie okolic odbytu wazelina. Kal mocno czysci to ten lejacy się kal bardzo podraznia okolice odbytu
      - żadnego papiero toaletowego. Wypróżniać się będziesz kilka(nascie) razie w dość krótkim czasie, nie trzyj pośladków papierem bo się podrażnisz. Prysznic, osuszanie np tetra.

Odparzenie między pośladkami boli jak cholera....
    • kai_30 Re: Przygotowanie do kolonoskopii 18.11.24, 22:34
      Czy ja dobrze myślę, że przed kolonoskopią, w czasie tego "przygotowania" nie da się iść normalnie do pracy?
      • berdebul Re: Przygotowanie do kolonoskopii 18.11.24, 22:47
        Tak.
      • przepio Re: Przygotowanie do kolonoskopii 18.11.24, 23:16
        Zależy jaką masz pracę. Ja normalnie bylam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka