rosapulchra-0 16.01.19, 17:44 Trochę nie wiem, co tym wszystkim myśleć.. wiadomosci.onet.pl/kraj/smierc-pawla-adamowicza-miasto-zaoferowalo-pomoc-rodzinie-stefana-w/0nmwffq Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 17:46 Wie ktoś na czym ta pomoc miałaby polegać? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 17:53 Pewnie psychologiczna. "już tydzień przed tym, jak Stefan W. miał opuścić więzienie, jego matka ostrzegła gdańską policję, że jest zaniepokojona zachowaniem syna. Policja powiadomiła zakład karny. Mimo to nie podjęto żadnych działań." Ta kobieta pewnie przeżywa teraz emocje, jakich nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić. Praktycznie straciła syna, jest matką mordercy, będzie się mierzyła z różnymi ludzkimi reakcjami, a na dodatek pewnie wini siebie że nie zrobiła więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
biszkopty35 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:05 Możliwe, że to nie był spontaniczny gest szaleńca. Słowa matki i brak reakcji służb to kolejna poszlaka. Schizofrenik po 4 latach zażywania leków, nawet jeśli odstawil je miesiąc wcześniej... Wiecie, jak się zachowuje? Życzę pokoju duszy Adamowicza i ponieważ jest przed pogrzebem, a ja nie jestem pozbawiona ludzkich uczuć, nie będę komentować jego życia i jego osoby. Jak wielu. Ale pisanie peanow na cześć to przegięcie w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:25 Skoncz te swoje bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 00:41 biszkopty35 napisał(a): > Możliwe, że to nie był spontaniczny gest szaleńca. Powtarzam po raz enty, że szaleńcy potrafią prezycyjnie planować. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 21:19 > "już tydzień przed tym, jak Stefan W. miał opuścić więzienie, jego matka ostrze > gła gdańską policję, że jest zaniepokojona zachowaniem syna. Policja powiadomił > a zakład karny. Mimo to nie podjęto żadnych działań." Tyle ze to nie jest w kompetencjach ani miasta, ani sluzby wieziennej... konczy sie wyrok, delikwent wychodzi. A jesli wychodzi przedterminowo, decyduje o tym sedzia penitemcjarny, nie obsada zakladu karnego. Wiezienny psycholog moze zwalnianego co najwyzej zobligowac do pojscia do poradni, ale wyegzekwowac tego nie ma mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 17:53 No pewnie psychologiczna cos w ten desen. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 17:47 No bo wczesniej nawalili w stosunku do jego matki. Dla mnie ok ze chca pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 17:49 Przecież ta rodzina to też ofiary tej tragedii. Sprawca był chory psychicznie, matka szukała już wcześniej pomocy i została olana, a gdzieś czytałam, że tam są też dzieci. Zdajesz sobie sprawę z tego, jakie to musi być dla nich obciążenie psychiczne, nie wspomnę już o łatce "rodziny mordercy"? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 17:59 Pomoc psychologiczna to dla mnie w tym przypadku należy się tej rodzinie jak psu zupa i nie widzę powodu, żeby robić z tego takie halo. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:12 Jak sie rozeszlo ze wczesniej prosila o pomoc i ja olali to teraz musi sie rozejsc ze zostanie objeta pomoca 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:56 jola-kotka napisała: > Jak sie rozeszlo ze wczesniej prosila o pomoc i ja olali "Matka Stefana W. - zabójcy prezydenta Pawła Adamowicza - zgłosiła się do gdańskiego MOPR jako jedna z setek osób, potrzebujących pomocy psychologicznej. Spotkał się z nią Piotr Kowalczuk, zastępca prezydenta Gdańska ds. polityki społecznej. “Są zszokowani i zdruzgotani" - napisał o sytuacji tej rodziny." Gdzie wyczytalas, ze ja "olali" i kto? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:58 Olali ja wczesniej jak zglaszala ze syn moze byc niebezpieczny Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:02 Ale nie miasto ją olało, a służba więzienna raczej, której policja przekazała jej obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:17 spanish_fly napisała: > Ale nie miasto ją olało, a służba więzienna raczej, "- Jeśli taki sprawca, jak Stefan W., który zabił prezydenta Pawła Adamowicza, kończy karę, to Służba Więzienna nie może nic mu zrobić. Służba wykonuje tylko wyrok sądu. Wyrok, który niestety, w tym przypadku był taki niski. Za niski - mówi Wirtualnej Polsce wiceminister Patryk Jaki." Wina sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:20 Bo jak wiadomo dłuższe wyroki leczą ludzi z choroby psychicznej Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:20 Jaki próbował zaatakować sądy za PO a wyszlo jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:43 twoje drugie "ja" założyło ten wątek ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 17:54 Może chodzi o zapewnienie szybszego dostępu do opieki psychologicznej, możliwości odizolowania się od potencjalnego hejtu, nawet jakąś ochronę? Raz, że nie wiadomo, co komuś może odbić (w końcu sprawca nie był jedyną osobą w PL z klepkami nierówno, jak można z dużą pewnością powiedzieć), dwa, że sama rodzina może być naprawdę w ciężkim stanie? Wyobrażasz sobie, że ktoś z Twoich najbliższych morduje publicznie popularnego polityka? Bo ja chyba bym w takiej sytuacji też się nadawała tylko do pomocy z zewnątrz, nie wyobrażam sobie samodzielnie ogarnąć takiej sytuacji (zwłaszcza że cała najbliższa rodzina jest wówczas w takiej samej i raczej też im potrzebna pomoc z zewnątrz, choćby w ogarnięciu psychologa czy wręcz psychiatry). Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:02 Uważam, że niepotrzebnie robi się z tego taką sensację i podpiera się dobrocią. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:05 Jaką sensację??? Kto robi sensację z wyjątkiem ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:14 Ogarnij się. Onet wyprodukował artykuł na ten temat, nie ja. I jeszcze piszą, jakim to dobrem dzielą się z rodziną mordercy. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:44 a ty, jedyna, zrobiłaś z tego wątek Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:09 Jaką sensację? I kto się niby "podpiera dobrocią"? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:11 rosapulchra-0 napisała: > Uważam, że niepotrzebnie robi się z tego taką sensację i podpiera się dobrocią > . > Jaką sensację? Jaką dobrocią? Sensację to ty chcesz zrobic. Lepie wycofaj sie z dyskusji, zanim powiesz za duzo niepotrzebnych słów. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:19 rosapulchra-0 napisała: > Z tobą nie gadam. > Tak samo, jak nie czytasz tego, co sama linkujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:14 > Z tobą nie gadam. Jak nie gadasz, jak gadasz? 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:17 Masz racje, pomocjak najbardziej wskazana, ale po co zdjecie na fejsbuku? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:38 rosapulchra-0 napisała: > Uważam, że niepotrzebnie robi się z tego taką sensację i podpiera się dobrocią > . > Po to informuje sie. Spotkanie odbyło się około południa w mieszkaniu matki Stefana W. Kobieta nie mieszka z synami. Kowalczuk powiedział nam, że takie spotkanie było konieczne, aby zapobiec "linczowi na rodzinie". Kowalczuk mówi, że matka nie jest winna, że ma syna z zaburzeniami psychicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 08:12 baltycki napisał: > Spotkanie odbyło się około południa w mieszkaniu matki Stefana W. Kobieta nie m > ieszka z synami. Kowalczuk powiedział nam, że takie spotkanie było konieczne, [ > u]aby zapobiec "linczowi na rodzinie".[/u] Kowalczuk mówi, że matka nie jest wi > nna, że ma syna z zaburzeniami psychicznymi. Źli ludzie dobrego gestu niestety nie zrozumieją Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:03 Nie dosc ze morduje to ty probowalas jakos to zatrzymac a wszyscy coe zlewali... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 17:54 W jakim sensie nie wiesz? "Nie zasługuja na pomoc" to rozszerzona odpowiedzialność. A pomocy potrzebuja takiej jak rodzina zamordowanego, bo dla nich to też szok. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:20 "O tym wszystkim myśleć" - tzn. o czym? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:52 No jak to - powinno ich sie przeciez wytarzac w smole i pieprzu. Bezczelni pchaja sie przed kamery... Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 18:51 Ale o czym nie wiesz co myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:14 Moze ma mieszane ucxucia czy powinni pomagac. Ma prawo miec prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:22 To piękny gest w obliczu tej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:41 To powinna być zwykła procedura w takich przypadkach, a nie "piękny gest". Jak ktoś tego nie rozumie, to już jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:46 Rosa zrozum ta matka dostanie pomoc tylko dlatego, ze wczesniej reagowala prosila o pomoc ale jej tej pomocy nie udzielono i teraz trzeba to ladnie przykryc. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:53 Ależ ja to rozumiem. Nie rozumiem, dlaczego z procedury robi się takie wydarzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:56 Nie widze sensacji raczej zwykle informowanie co nowego w sprawie. Cala Polska tym zyje wiec naturalne ze mowia o nowych faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 21:17 jola-kotka napisała: > Rosa zrozum ta matka dostanie pomoc tylko dlatego, ze wczesniej reagowala prosi > la o pomoc ale jej tej pomocy nie udzielono i teraz trzeba to ladnie przykryc. Wiceprezydent Gdanska (PO) chce przykryc bledy policji i sluzby wieziennej (PiS)? Antoni Macierewicz, były szef MON, komentował na antenie wRealu24: - O tej chorobie wiedziała służba więzienna, policja. Wiedziano, że ten człowiek był agresywny. "Wiem, że dostał łomot przy zatrzymaniu za tę sprawę. Później niejednokrotnie mówił: "pozabijałbym wszystkich, którzy mnie wpakowali do pierdla". On tego nie mówił "dla jaj", tylko na poważnie - relacjonował portalowi dziennikbaltycki.pl ich anonimowy informator." Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 06:34 Sluzba wiezienna nie ma nic na sumieniu, koles odbyl wyrok i wyszedl tak jak nakazuje prawo. Policja po zgloszeniu matki powinna podjac jakies dzialania. Serio nie rozumiesz ? Rozeszlo sie ze nawet sama matka interweniowala nic to nie dalo. Slabo to wyglada prawda w obliczu tego co sie stalo? Opinia publiczna itd. Nie mowie ze ktos robi zle pomagajac jej ale rekompensuje bo widzi niedociagniecia . Nikt nie powiedzial ze swoje ale systemu . Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:25 No właśnie nic nie napisała na temat swoich uczuć mieszanych lub nie, dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:29 Bo zwyczajnie sąduje co inni myślą. Sama nic. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:33 Klasyka gatunku: Akt 1 - wrzucamy temat z enigmatycznym komentarzem Akt 2 - wracamy do wątku, by poinformować, że *oczywiście* nikt nas nie zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:47 Zawsze to jakiś sposób na zwrócenie na siebie uwagi. Bo nie wiem, co innego wniósł ten wątek. Nic mądrego. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 19:58 Autorka pozyskała wiedzę. To dużo. Forum Jej napisało co ma myśleć i tak też zaczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:28 Serio nie mozna odpowiedziec bez tej rozkminy co autor mial na mysli lub zwyczajnie ominac watek. Juz krecicie jatka. Dawno nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:10 Jak - com myśleć? Że mamy jeszcze jakieś odruchy - ludzkie, a może po prostu w pełni profesjonalne. Mnie ta wiadomość przyniosła pewne ukojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:27 Nie znałam nigdy Gdańska od strony pracy urzędów i urzędników, ale podejmowane przez nich działania na rzecz mieszkańców, o których można ostatnio przeczytać, są IMO niezwykle budujące: ta owartość na mieszkańców, wsparcie, pochylanie się nad potrzebującymi. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:31 Po owocach poznacie je - byłam ostatnio dwukrotnie w Gdańsku, za każdym razem zachwycona. Nawet trochę zazdrosna Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:43 Urząd Miejski w Gdańsku to z jednej strony masa kampanii wizerunkowych, z drugiej - olewane tragedie ludzkie i obrzydliwa buta. To zabójstwo to była straszna zbrodnia, szkoda człowieka, ojca, męża, ale jak z Adamowicza robi się świetego, to trochę mi dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:58 Jakos ludzie co mieszkaja w Gdansku pisza co innego pod imieniem i nazwiskiem na portalach spolecznosciowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 21:01 Ludzie mają krótką pamięć, a Adamowicz od pewnego momentu doskonale dbał o wizerunek. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 21:08 Dokladnie tak/Kyuzynka mieszka w gdansku-oliwie , calkiem niedawno przeszla gehenne w starciu z um.Coz mieszka w atrakcyjnym miejscu, z ladnym duzym podworkiem, a raczej bylym podworkiem.Straszna buta, arogancja.Adamowicza jako czlowieka oczywiscie zal, to nie ulega watpliwosci, ale czysty to on nie byl to raz, a drugi za urzedem i prezydentem szedl swietny pr. W sprawie tej biednej kobiety-matki tez urzad nie przyszed sam, to ona zglosila sie do mopsu, i do tego te zdjecie, serio ktos przyszedl z nim i fotki cykal, w takim momencie? Bo fejm musi sie zgadzac, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 21:13 Dzisiaj w pracy właśnie wspominaliśmy pracowników, pacjentów i znajomych zniszczonych przez politykę mieszkaniową miasta. Samobójstwa, depresje, zniszczone rodziny. Wystarczyło mieć atrakcyjne mieszkanie i trochę pecha. Nigdy nie można było spotkać się z Adamowiczem, zawsze miał do tego obrzydliwego, cynicznego zastępcę. Za to Adamowicz i jego rodzina porastali w mieszkania, zewsząd im się trafiały... To były dzikie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 06:36 Nie wiem,nic o tym ale to chyba nie czas na takie rozkminy? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 07:51 noooo... helou, mary lu odwazna jestes, tyle ci powiem jakies trzy tygodnie temu ogladalam material dziennikarski, gdzie reporter pytal Adamowicza o jego nieuwzglednione w rozliczeniu samorzadowca nieruchomosci. Odpowiedzi byly metne i nic nie wnosily. - to ile pan w koncu ma tych domow? - pyta dziennikarz - mam, ile mam - padla jedna z najbardziej bezczelnych odpowiedzi. jakue slyszalam od polityka z tym ze o tym sza bo dolaczasz do mowy nienawisci i santo subito! jak u Wojtyly Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 08:10 Oczywiście, teraz biedne czują się zakneblowane, bo mowa nienawiści. Pomijając fakt, że wątek nie jest o metrażach Adamowicza i trudniej orzec, po wuj te wtręty (zwłaszcza że istotnie nie jest to tajemnica), to bardzo mylisz pojęcia, lilio. W sąsiednim wątku o Ordo Iuris masz parę dobrych przykładów tego, czym jest mowa nienawiści, a czym nie jest. Poczytaj sobie, może przestaniesz głupio używać. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 08:14 moze przestane o ol czytam niewiele, ze wzgledu na zasady bhp nie jest mi ten twor potrzebny do zycia jak niektorym aha, ale ja zmywak, a to, jak powszechnid wiadomo, oznacza brak wiedzy to jest dopiero mowa! tej, no, milosci Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 08:16 lilia.z.doliny napisała: > moze przestane > o ol czytam niewiele, ze wzgledu na zasady bhp > nie jest mi ten twor potrzebny do zycia jak niektorym > aha, ale ja zmywak, a to, jak powszechnid wiadomo, oznacza brak wiedzy > to jest dopiero mowa! tej, no, milosci Czerpanie wiedzy z TVPis wypacza rzeczywistość. Otrząśnij się: forum.gazeta.pl/forum/w,567,167485117,167485117,Analiza_dzialan_TVP.html Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 09:38 lilia.z.doliny > > z tym ze o tym sza > bo dolaczasz do mowy nienawisci > i santo subito! jak u Wojtyly > Obrzydliwe. I zapomniałaś dodać, że jeszcze poprawność polityczna zamyka ci twarz. Jesteś zwyczajnie źle wychowana. Całe szczęście, że rosa założyła hejterski wąteczek, możesz sobie ulać przed pogrzebem, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: Pomoc dla rodziny mordercy 17.01.19, 10:20 > Całe szczęście, że rosa założyła hejterski wąteczek, możesz sobie ulać przed > pogrzebem, nie? 10/10!!! Sposób, w jaki rosa próbuje znowu zaistnieć na forum jest wyjątkowo ohydny, nawet jak na jej "standardy"! Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:39 Bardzo dobry gest w duchu "stop nienawiści". Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada [...] 16.01.19, 20:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: We więźniu nie wychowują 16.01.19, 20:49 Tak, opiekun, klawisz. Jeden na 5 lat. Ma beknąć za nieleczona chorobę więźnia. Prosimy o więcej cudownych wniosków Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Pomoc dla rodziny mordercy 16.01.19, 20:56 rosapulchra-0 napisała: > Trochę nie wiem, co tym wszystkim myśleć.. > To nie myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
magazynka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 02:24 Jeśli w więzieniu stwierdzono u mordercy chorobę psychiczną, to powinien być przeniesiony za zgodą sądu do szpitala, a nie faszerowany psychotropami w kiciu. Wina więzienia! Matka niewinna i wymaga pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 09:24 magazynka napisał(a): > Jeśli w więzieniu stwierdzono u mordercy chorobę psychiczną W wiezieniu niczego takiego nie stwierdzono, bo wieziennictwo nie zajmuje sie diagnostyka. O badania wnioskuje sad, jesli juz (nie wiem, czy w tym wypadku wnioskowal). Oraz nie kazda choroba psychiczna kwalifikuje sie do lecznoctwa zamknietego. Nawet sobie nie wyobrazasz, ile swirow jest obecnych w przestrzeni publicznej i chodzi w niej wolno.... Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 09:52 tt-tka napisała: > magazynka napisał(a): > > > Jeśli w więzieniu stwierdzono u mordercy chorobę psychiczną > > W wiezieniu niczego takiego nie stwierdzono, bo wieziennictwo nie zajmuje sie d > iagnostyka. "Stefan W. odsiadywał od 2013 r. wyrok 5 lat i 6 miesięcy więzienia za napady na placówki bankowe z bronią w ręku. Według informacji PAP w tym czasie, na początku 2016 r., spędził ok. półtora miesiąca na oddziale psychiatrycznym aresztu śledczego. Rozpoznano u niego schizofrenię. Według lekarzy doszło do remisji choroby, czyli przejściowego ustąpienia lub zahamowania objawów. Do końca pobytu w więzieniu, do 8 grudnia 2018 r., Stefan W. był pod stałą medyczną kontrolą. wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/589156,zabojca-adamowicza-leczony-psychiatrycznie.html Podaj Twoje zrodlo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 09:55 Nie, na etapie przygotowawczym, o powolanie bieglych (!) wnioskuje prokurator. Na etapie procesu- sąd. Natomiast o konsultacje lekarską jak najbardziej moze wystąpić więzienie. Poza tym są przwciez w więzieniach psychologowie, wychowawcy. Ktos przeciez prowadzi program resocjalizacyjny i musi byc to osoba z przygotowaniem. Jesli prosty kolega z celi zauważył u niego podwojną osobowosc, to osoba z kierunkowym wyksztalceniem nie zauważyła? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 10:38 Ale psycholog to nie psychiatra ! A wiezienia, a tym bardziej areszty oddzialow psychiatrycznych nie maja w ogole ! Kilka slownie placowek w kraju ma oddzialy odwykowe, ale tam nie trzyma sie schizofrenikow, tylko alkoholikow, narkomanow itp. Nie wiem, co i na jakiej podstawie ustalil dziennik polski, struktura SW jest podana na oficjalnej tronie wieziennictwa, a obserwacje psychiatryczne prowadza placowki medyczne i tam kieruje sie wiezniow, jesli juz. Na obserwacje i zdiagnozowanie. Leki moze serwowac lekarz wiezienny, ale nie ordynuje ich on, tylko specjalista z psychiatryka. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 10:48 tt-tka napisała: > Ale psycholog to nie psychiatra ! A wiezienia, a tym bardziej areszty oddzialo > w psychiatrycznych nie maja w ogole ! Kilka slownie placowek w kraju ma oddzial > y odwykowe, ale tam nie trzyma sie schizofrenikow, tylko alkoholikow, narkomano > w itp. "Jak podkreśliła SW, Stefan W. nie był uzależniony od alkoholu, środków odurzających, psychotropowych ani niepełnosprawny fizycznie. Nie stwierdzono u niego również zaburzeń preferencji seksualnych. "Ponadto podczas odbywania kary Stefan W. był konsultowany przez lekarzy psychiatrów ponad 20 razy oraz leczony w Oddziale Psychiatrii Sądowej w Szczecinie." Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 10:57 baltycki napisał: > > "Jak podkreśliła SW, Stefan W. nie był uzależniony od alkoholu, środków > odurzających, psychotropowych ani niepełnosprawny fizycznie. Nie stwierdzono u > niego również zaburzeń preferencji seksualnych. > > "Ponadto podczas odbywania kary Stefan W. był konsultowany przez lekarzy psychi > atrów ponad 20 razy oraz leczony w Oddziale Psychiatrii Sądowej w Szczecinie." > Tak, uzupelnilam. Jednakze leczony nie znaczy wyleczony, nawet szczecinska placowka nie ma mozliwosci takich jak psychiatryk wolnosciowy, a wieziennictwo nie moze skierowac wieznia, ktory zakonczyl odbywanie kary, do zamknietego zakladu wolnosciowego (tak, wiem, jak brzmi "zamkniety zalad wolnosciowy", ale taka jest nomenklatura). Skonczyl odsiadke, wychodzi na wolnosc. Przymusowe leczenie to decyzja sadu, nie wieziennikow. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 11:31 tt-tka napisała: > Jednakze leczony nie znaczy wyleczony, Masz racje. (w koncu) Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 10:50 Dokladnie, cytuje za lex.pl, raport dr Ewy Dawidziuk, dyr. Zespolu ds Wykonywania Kar biura RPO - szpitale przy wiezieniach sa, ale bez pelnego leczenia.Obecnie (mowa o roku 2018) przy zakladach karnych w calej Polsce dziala piec szpitali, Krakow, Szczecin, Lodz, Wroclaw i Poznan. Tylko w Szczecinie pacjenci poza farmakoterapia moga korzystac z wrsztatow i terapii, elektrowstrzasow nie stosuje sie w zadnej z tych placowek. "Te szpitale to w rzeczywistosci oddzialy obserwacji sadowo-psychiatrycznej. Poza tymczasowo aresztowanymi, ktorzy przebywaja tam w celu wydania opinii o ich poczytalnosci w momencie popelnienia czynu zabronionego, przewidziano miejsca dla skazanych psychicznie chorych. Nie maja jednak mozliwosci korzystania ze wszystkich dostepnych w placowkach wolnosciowych m,etod leczenia". Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 10:42 Świrów, powiadasz? Każdy z chorobą psychiczną to "świr"? Z depresją na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
joann_80 Re: Pomoc dla rodziny mordercy 18.01.19, 08:43 nie no co Ty. Trzeba ją publicznie ukamienować (facepalm) Odpowiedz Link Zgłoś