31.01.19, 10:40
Czytałyście o nowym pomyśle? Albo katar zamulił mnie całkiem albo sensu w tym nie ma za grosz.
Otóż rodzic idzie po roku macierzyńskiego do pracy, dzieckiem ma zajmować się babcia lub dziadek w domu rodziców i dostaną za to równowartość najniższej emerytury. Ale muszą zrezygnować z własnej pracy.
To może zrezygnujmy z tej pracy wszyscy?
Obserwuj wątek
    • saskia44 Re: Babcia + 31.01.19, 11:21
      Co znaczy ma zajmowac sie? Przeciez nikogo do tego nie zmusza. Jesli ktos bedzie mial na to ochote to jego sprawa.
      • malia Re: Babcia + 31.01.19, 11:27
        No niekoniecznie tylko jego, bo te pieniądze skądś się muszą brać
      • 35wcieniu Re: Babcia + 31.01.19, 11:35
        Nie jego tylko nas wszystkich bo jak rozumiem ma im być płacone z budzetu panstwa.
    • bei Re: Babcia + 31.01.19, 11:37
      Ha, to może jeszcze niech babcie adoptują wnuczków-gdy nie mają swoich w odpowiednim wieku, albo są zbyt daleko.
      • alpepe Re: Babcia + 31.01.19, 11:38
        Lepiej rodzinę zastępczą stworzyć, większa kasa, jeśli dobrze kojarzę.
    • fredzia098 Re: Babcia + 31.01.19, 11:40
      Jakiś link podasz? Bo to niewiarygodne. Taka babcia będzie się zajmować wnukiem powiedzmy przez 2-3 lata i za to ma dostać emeryturę? Może jej ten okres opieki po prostu do stażu wliczą?
      • 35wcieniu Re: Babcia + 31.01.19, 11:41
        wiadomosci.wp.pl/rafalska-mysli-nad-programem-babcia-jak-to-dziala-na-wegrzech-6344126253545601a
        • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 11:50
          Z tego wynika że babcie mają dostawać to co by dostawali rodzice, gdyby siedzieli z dziećmi zamiast iść do pracy, a nie jakieś nowe środki z budżetu
          • malia Re: Babcia + 31.01.19, 11:55
            Ile dostaje rodzic po upływie roku i skąd to jest płacone?
            • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 11:59
              W Polsce? Zero. Jak mi podasz szczegóły tego projektu to się wypowiem co do kwot i okresu pobierania zasiłków, na razie możemy komentować to co wiemy, czyli fakt, że pomysł zaczerpnięty z kraju gdzie dziadkowie przejmują zasiłki rodziców podczas gdy ci wracają do pracy.
              • malia Re: Babcia + 31.01.19, 12:12
                To jeśli zero, to w jaki sposób mają dostawać to co rodzice?
                Kolejny program socjalny dla nierobów czyimś kosztem
                • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 12:14
                  To ja się pytam co mają dostawać? Rzucasz jakiś ogólnik bez pokrycia i oczekujesz że będziemy się bulwersować razem z tobą.
                  • malia Re: Babcia + 31.01.19, 12:24
                    Oczekuję? Niczego od ciebie nie oczekuję. Albo od was jeśli występujesz w liczbie mnogiej
                    • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 12:27
                      Dasz w końcu ten link do konkretów?
                      • 35wcieniu Re: Babcia + 31.01.19, 12:45
                        Przecież nie ma konkretów, bo to dopiero pomysł, do którego link jest powyżej. Nikt nie ma konkretów.
                        • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 12:49
                          No i z linku powyżej wynika że to ma być transfer zasiłków które przysługują dla rodziców. Nie ma tam mowy o tym że to będzie jakiś nowy zasiłek który ma być pobierany przez 3 lata na wychowawczym. Naprawdę nie rozumiem o co bijecie pianę. Skoro nie ma konkretów to każdy może sobie komentować swoje wyobrażenie na temat tej propozycji.
                          • 35wcieniu Re: Babcia + 31.01.19, 13:01
                            Z linku powyżej wynika, że tak jest na Węgrzech. W Polsce takich zasiłków nie ma, więc albo też chcą te wprowadzić, albo będa te babcie finansować z budżetu państwa.
                            • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 13:05
                              Albo będzie to ograniczone do okresu, w którym w Polsce przysługują zasiłki, czyli 12 miesięcy.
          • jak_matrioszka Re: Babcia + 31.01.19, 12:02
            Rodzice przez trzy lata moga dostawać równowartość najniższej emerytury? Tyle teraz wynosi wychowawczy?
            • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 12:04
              Tak, to właśnie w swoim poście napisałam. Tylko że na biało, ale cieszę się że i tak zauważyłaś smile
              • jak_matrioszka Re: Babcia + 31.01.19, 12:08
                To babcia+ nie powinna wzbudzać nadmiernych emocji, bo te pieniadze i tak wychodza z budżetu. Bardzo sie polepszyło od czasów kiedy ja byłam mama malucha smile
                • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 12:17
                  Zgadzam się, mam to szczęście że załapię się przy obydwojgu dzieci na roczny macierzyński, potem na łączenie urlopu z pracą smile nie wiem jakby to wyglądało gdybym musiała po 4 miesiącach wracać do pracy albo siedzieć na wychowawczym.
            • milva24 Re: Babcia + 31.01.19, 12:18
              Ale to chyba jeśli się człowiek łapie na wyśrubowane kryteria dochodowe.
        • aankaa Re: Babcia + 31.01.19, 12:25
          35wcieniu napisał(a):

> wiadomosci.wp.pl/rafalska-mysli-nad-programem-babcia-jak-to-dziala-na-wegrzech-6344126253545601a

Rafalska niech lepiej nie myśli...
      • aerra Re: Babcia + 31.01.19, 11:46
        To nie ma być emerytura, tylko taki jakby zasiłek w wysokości najniższej emerytury.
        Ale to idiotyzm, bo kto rzuci pracę, po to, żeby siedzieć z wnukami i dostawać zasiłek.
        Z wnukami siedzą babcie, które nie pracują, nie spotkałam się nigdy z sytuacją, że babcia rzuca pracę, bo wnuki.
        • saskia44 Re: Babcia + 31.01.19, 12:20
          Ale w pl rodzice nie dostaja zasilkow w wysokosci najnizszej emerytury za wychowywanie dzieci. Poza tym jaki sens ma rzucanie pracy przez babcie czy dziadka skoro rodzice za wychowywanie swoich dzieci beda dostawac zasilki? Nawet jesli teraz nie dostaja to chyba lepiej im je dac a nie obciazac dziadkow - zdrowie juz nie to co u 20-30latkow
          • jak_matrioszka Re: Babcia + 31.01.19, 12:28
            Dorotal4 twierdzi że dostaja, w wysokości najniższej emerytury właśnie.
            • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 12:35
              to była tzw. ironia gdyż niczego takiego nie napisałam
              • jak_matrioszka Re: Babcia + 31.01.19, 12:44
                Ja pytam nie po to żeby dać komuś okazje do wyplucia kolejnej dawki ironii, tylko po to żeby sie dowiedzieć. Skoro napisałaś i potwierdziłaś, to traktuje to serio.
                • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 12:47
                  Napisałam ile dostaje: zero.
                  • jak_matrioszka Re: Babcia + 31.01.19, 12:56
                    Napisałaś
                    "Z tego wynika że babcie mają dostawać to co by dostawali rodzice, gdyby siedzieli z dziećmi zamiast iść do pracy, a nie jakieś nowe środki z budżetu."
                    Zapytałam wtedy, czy rodzice na wychowawczym dostaja równowartość najniższej emerytury i odpowiedziałaś
                    "Tak, to właśnie w swoim poście napisałam. Tylko że na biało, ale cieszę się że i tak zauważyłaś."

Ja już dawno sie zasiłkami okołoporodowymi nie interesuje, wiec żeby mieć minimalne pojecie jak to wyglada, dopytuje sie w trakcie watku. Jak już koniecznie musisz ironia odpowiadać, to chociaż taki wink uśmieszek daj.
                    • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 13:03
                      Chodzi o to, że z linku nijak nie wynika że to ma być zasiłek na 3 lata, to napisała malia, ale w tajemnicy trzyma swoje źródło.
                      W linku który mamy podany jest napisane, że na Węgrzech zasiłek jest na 3 lata, ale tam rodzicom też to przysługuje. W Polsce zasiłek jest do roku, na urlopie wychowawczym nie ma nic. No więc logiczne wydaje mi się, że to by działało na zasadzie: matka wraca po 6 miesiącach a to co by dostała w drugim półroczu przechodzi na innych opiekunów. No ale tak sobie tylko gdybamy, bo konkretów nie ma.
                      • jak_matrioszka Re: Babcia + 31.01.19, 13:16
                        I właśnie to chciałam ustalić. Czy chodzi o transfer zasiłku z rodziców na dziadków, czy o nowy zasiłek. W przypadku transferu rozdawnictwo jest marginalne, tworzenie nowego zasiłku w niemałej wysokości to bedzie duże obciażenie dla budżetu.
                        Nie pamietam kto, ale jedna z forumowiczek już kiedyś napisała, że z tego wzgledu powinno sie dać obecnym rzadzacym utrzymać przy władzy, żeby mieli okazje porzadzić tak jak to ustawili. Inaczej pozostana w pamieci jako obrońcy narodu pochylajacy sie nad maluczkimi, a ekipa dziedziczaca ten nierealny do spełnienia układ to zbóje zabierajace ludziom to, do czego sie zdażyli przyzwyczaić jak do swego. Gdyby tak jeszcze można było rzadzacych i na nich głosujacych odseparować ekonomicznie od reszty, to by było rozwiazanie godne przemyślenia.
        • aankaa Re: Babcia + 31.01.19, 12:29
          ok, babcia rzuca pracę, siedzi 3 lata z wnukiem a co potem ?
          kto ją przyjmie do pracy ? nie dość, że młódką nie jest to na 3 lata wypadła z rynku
    • lauren6 Re: Babcia + 31.01.19, 11:45
      Boskie. Najniższa emerytura to jakieś 1000 zł z groszami. Nania w Warszawie zarabia 2.5-4 x tyle.

Już widzę te tłumy babć zainteresowane taką hojną ofertą big_grin
      • malia Re: Babcia + 31.01.19, 11:56
        Ale córki mogą naciskać big_grin Jaka to oszczędność
      • jak_matrioszka Re: Babcia + 31.01.19, 12:11
        To oferta skierowana do babć, które nie maja możliwości być niania za te 2,5+ razy tyle, a równocześnie nie maja własnej emerytury.
        • malia Re: Babcia + 31.01.19, 12:15
          Skierowana do babć , które pracują i zrezygnują z pracy.
          A co jeśli babcia względnie młoda, odchowa malucha w dwa lata i co dalej z nią? Dalej będzie dostawać najniższą emeryturę czy ma wrócić do pracy? A może córka ma od razu dostarczyć nowe dziecko?
          • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 12:18
            Babcia nic nie musi przecież. A dziadkowie, ojcowie, synowie w ogóle w tej rodzinie istnieją?
          • lauren6 Re: Babcia + 31.01.19, 12:24
            Pensja minimalna to w tym momencie 2 minimalne emerytury. Uważasz, że babcie nie potrafią liczyć?
          • jak_matrioszka Re: Babcia + 31.01.19, 12:25
            Ja miałam na myśli babcie bezrobotne. To nie jest program majacy za zadanie pomóc babci, ale babcia może skorzystać z okazji i przez dwa lata mieć dochód. Żadnej innej babci sie to nie bedzie opłacać, ani na to stać. Babcie pracujace zarabiajace wiecej nie rzuca pracy, a babcie na wyższej emeryturze zajma sie wnukami pobierajac własne świadczenie.
          • attiya Re: Babcia + 31.01.19, 12:42
            A jak babcia zarabia na rękę 3.5 Koła, to kto jej wyrówna różnicę ? Debilny pomysł. No chyba, że babcia bezrobotna
            • dorotal4 Re: Babcia + 31.01.19, 12:49
              Jak babcia zarabia 3.5 koła to nie będzie rezygnować z pracy, to chyba nie jest obowiązkowe.
              Tak ogólnie to jaki jest zarzut: szastanie socjalem, czy za mało te babcie mają dostać?
            • malia Re: Babcia + 31.01.19, 13:00
              Bezrobotna być nie może, bo wg pomysłu pani Rafalskiej warunkiem jest zrezygnowanie z pracy
              • jak_matrioszka Re: Babcia + 31.01.19, 13:20
                Jeszcze tylko obowiazkowe przećwiczenie wprowadzanej nowej ustawy przez rzadzacych, czyli pani Rafalska idzie na trzy lata na program babcia+ bez możliwości dorabiania, a wraz z nia wszyscy współtworzacy i głosujacy za ustawa i jest dobrze.
              • taki-sobie-nick Re: Babcia + 31.01.19, 19:24
                malia napisała:

> Bezrobotna być nie może, bo wg pomysłu pani Rafalskiej warunkiem jest zrezygnow
                > anie z pracy

zatrudni się na dwa dni, a potem zrezygnuje?
    • taki-sobie-nick Re: Babcia + 31.01.19, 19:18
      No to niepełnosprawnych już wszystkich uznają za zdrowych, skądś te pieniądze muszą iść.
      • merilia80 Re: Babcia + 31.01.19, 21:02
        Babcia ma zrezygnować z własnej pracy by przez 2 lata zajmować się wnukiem ( do jego trzecich urodzin) a potem co? Dziecko do przedszkola i co z babcią? Będzie bezrobotna czy przyjmą ja na poprzednie stanowisko pracy? Co to za dziwny pomysł!
        • lauren6 Re: Babcia + 31.01.19, 21:04
          Po prostu ta władza postanowiła pobić rekord głupich ustaw, z których w praktyce praktycznie nikt nie skorzysta.
        • aankaa Re: Babcia + 31.01.19, 21:09
          wtedy m.in. i pani Rafalskiej nie będzie - niech się inni martwią wink
          tak jak innymi "plusami" rozdawanymi na prawo i lewo
    • semihora Re: Babcia + 31.01.19, 21:19
      Póki co nie ma o czym dyskutować, bo nie ma żadnych koncepcji, tylko jakieś dyrdymały o tym, co jest na Węgrzech. To jeszcze za mało, żeby się ekscytować i krytykować. Będą szczegóły, będę pluć jadem (albo nie będę).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka