1234mysza 06.02.19, 09:46 Pedagogika wczesnoszkolna, architektura krajobrazu czy latynoamerykanistyka (ewentualnie filologia hiszpańska). Zakładając, że córka ma predyspozycje, który kierunek daje najlepsze perspektywy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 10:01 pracowe - to chyba architektura krajobrazu. znajdzie sobie zajęcie zawsze i wszedzie. nie wiem na ile jest zapotrzebowanie na absolwentów latynoamerykanistyki. mozliwe ze trzeba bedzie migrowac za pracą. pedagogika wczesnoszkolna - nope. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 10:11 Filogia to raczej jeżeli planuje zostac na uczelni, uczyc w szkole lub zająć sie tłumaczeniami. W innym przypadku odradzam - skończyłam filologię obcą, język bardzo mi się przydaje, ale moglam skończyc porządne kursy i np politechnike. Od 15 lat pracuję w księgowości, teraz w języku, który skończyłam na studiach. Peadagogika wczesniszkolna - jeżeli jest zamiłowanie do uczenia dzieci za niewielkie pieniądze, to już chyba lepiej ten hiszpański +kursy pedagogiczne, żeby móc uczyć w szkole (zawsze można dorobić korepetycjami lub tłumaczeniami). Architektura krajobrazu- pewnie zależy jak sie trafi. Znam małżeństwo, oboje skończyli ten kierunek i robią tatuaże, twierdzą, że wczesniej mało zarabiali. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 10:03 Do wszystkich ma predyspozycje? Bo jednak pedagogika wczesnoszkolna różni się mocno od iberystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
1234mysza Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 10:13 Tak, myślę, ze do wszystkich ma predyspozycje, choć zdaję sobie sprawę, ze to zupełnie inne kierunki. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 10:26 Najdurniejszy kierunek swiata..pedagogika. Stanowczo jej odradz. Latynoamerykanistyka, to nie iberystyka..raczej specjalnosc na stosunkach miedzynarodowych, kulturoznawstwie, ewentualnie odrebny kierunek. Wszystko i nic, jezyka tam sie raczej nie nauczy. AK-fajne studia ale..lepsza bylaby sama architektura, pracy po tym specjalnie nie ma (niestety). Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 10:27 No ale autorka pisze o filologii hiszpańskiej. A mnie i tak najbardziej interesuje, czego chce córka. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 10:40 milka_milka napisała: > Do wszystkich ma predyspozycje? Bo jednak pedagogika wczesnoszkolna różni się m > ocno od iberystyki. > etam. jestem po podobnych kierunkach. pracy więcej jest w tym technicznym jednak.. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 11:18 Ale ja nie napisałam, że nie ma pracy, tylko że te dwa kierunki się różnią. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 11:48 bardziej się odniosłam do tego, że to dwa kierunki, które się różnią. można być takim rozdzielnym. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 10:28 Filologia odpada, chyba że hobbystycznie. Tłumacze są na wymarciu. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 00:09 A kto po filologii idzie tłumaczyć? Korporacje zatrudniają takich ludzi na pęczki. Bardzo dobre studia. Do tego stosunkowo lekkie i przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 18:03 Czy ja wiem? Znam z 70 osób po filologii i nikt na kase nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:12 A co w tych korporacjach robią, jeśli można wiedzieć? Wybierając studia teraz trzeba brać pod uwagę jak może wyglądać rynek pracy za naście lat. A dla ludzi którzy opierają swoją karierę na doskonałej znajomości języka perspektywy nie wyglądają różowo. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 10:28 Filologia obca raczej nie. Pedagogika absolutnie odradzam. Mnie się wydaje, że architektura krajobrazu to ciekawe studia ale nie mam pojęcia, czy jest po tym praca. Moja córka też ma teraz dylematy co wybrać. Czy to co lubi ( dwa języki obce na bardzo dobrym poziomie) czy może psychologię biznesu czy coś w tym stylu rachunkowość. Jest dobra z języków i z matmy. Chyba jednak będzie myśleć o przyszłej pracy. Ciężki wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 12:08 Jeśli jest nie tylko dobra z matematyki, ale jeszcze ją lubi to może wziąć pod uwagę jeszcze matematykę stosowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 20:39 A co można po tym robić w życiu? Ona jest dobra z matmy, ale jej główne przedmioty to języki na poziomie rozszerzonym. Z matmy jest dobra, z geografii też, zdaje nawet po francusku i do tego dwujęzyczne egzaminy. Ale nie jest wybitna i nie zdaje poziomu rozszerzonego. To już chyba lepiej zrobić finanse i rachunkowość czy coś w tym stylu. Ciężko wybrać teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 22:56 boze co za nuda..mialam na studiach rachunkowość, co za shit, nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 04:13 Każdy lubi co innego. Rachunkowość uwielbiałam na studiach.Lekkie,łatwe i przyjemne. Za to na myśl o psychologii społecznej ( też niestety miałam ) aż mnie trzęsie. Co za nudy. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:18 Też miałam te przedmioty i to na jednym kierunku. Na szczęście z rachunkowości tylko podstawy, bo bilanse to jakiś koszmar. Generalnie miałam w życiu dość szeroki przekrój przedmiotów na studiach (od chemii fizycznej po właśnie rachunkowość i "emocje i motywacja") i rachunkowość bym wybrała jako najnudniejszy z nich. Już finanse i makro było ciekawsze. Natomiast psychologii społecznej uczył taki nawiedzeniec, że nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Przedmiot ciekawy, a strasznie skopany. Na szczęście ten sam nawiedzeniec później uczył psychologii politycznej i tu już się okazał bardziej przydatny w swoim napaleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:50 Ja lubię bilanse. Ale rachunkowość to nie tylko bilanse. Masz rachunkowość zarządczą, finansową, controlling. Ogólnie wszystkie "finansowe" przedmioty były fajne. Nie lubiłam takich z laniem wody. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:27 na pewno konkret. Ale moim zdaniem wystarczy liceum ekonomiczne...niz studia w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:48 Niezupełnie. Wielu tych rzeczy nie ma w programie liceum. No i może teraz to wygląda trochę inaczej. Jak ja byłam na studiach - to po prostu były one potrzebne do uzyskania licencji. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 17:20 simply_z napisała: > boze co za nuda..mialam na studiach rachunkowość, co za shit, nigdy więcej. No dla mnie też Starszy brat jej to radzi, on to lubi, studiuje coś powiedzmy pokrewnego i na trzecim roku już ma pracę na pół etatu. Radzi jej ten kierunek, bo widzi, że jest po tym praca, a z dwoma językami tym bardziej. A same języki? To mało. Ja jestem po filologii angielskiej, uczę i to lubię ale moje dzieci nie. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 11:26 architektura krajobrazu to nie praca na etat a na wlasnej dg tylko i wylacznie, koniecznie polaczona z realizacja, wymaga inwestycji w samochod, sprzet i ludzi. z samego projektowania nie wyzyje. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 11:36 plus w naszym kraju ten zawod wciaz jest traktowany po macoszemu..poza tym, jakby nie bylo to sa studia techniczne. A dziewczynie podobaja sie jak widac rowniez kierunki mocno humanistyczne, niech przegladnie sobie jeszcze raz program studiow. Kolejna rzecz..mamy luty, jesli to maturzystka, zakladam, ze bedzie musiala zdawac egzamin z rys, ( w przypadku AK). Troche juz pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 11:39 Moze pracowac dla firmy która sie tym zajmuje. Znajomy ma taka - najpierw jedna ekipa jakichs tam geologow, planistow i innych takich jedzie badac teren, potem druga ekipa robi projekty rozlozenia w terenie, potem trzecia ekipa proponuje jakie rosliny na ktore stanowisko, a na koncu robia nasadzenia. On akurat specjalizuje sie w wiekszych projektach, parki czy tam otoczenie hoteli, wspolpracuje z wladzami miasta itd. i tych swoich ludzi ma pozatrudnianych na etaty, ale fakt ze pewnie moznaby tez "robic" podwykonawcami... Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 12:11 Był niedawno watek o tym. Ale dobra, powtórzę się, i powtórzę za Theą19. Na podwykonawcach i współpracując z firmami wykonawczymi taki architekt może zrobi 2-3 udane realizacje (może zrobi, ale czy zarobi?) w efekcie i tak okaże się, że musi sam zakasać rękawy i wziąć się samemu za realizację tego, co zaprojektował. Trzeba mieć zmysł artystyczny i techniczny, znać ogrodnictwo - nie tylko posiadać katalog z roślinkami,trzeba znać procesy jakie zachodzą w przyrodzie i po prostu być ogrodnikiem. Trzeba miec zaplecze, teren pod DG, sprzęt, samochód, i własnych ludzi. I niezwykle potzrebna jest umiejętność zarządzenia ludźmi (pracownikami fizycznymi). Architekta krajobrazu, który żyje wyłącznie z projektów nie znam żadnego. Znam kilku, którzy łączą projektowanie z innymi działalnościami (np uczą na uczelni, czy w technikum, albo pracują w bibliotece, przy targach, w szkółce roslin itp) Osób, które prowadzą DG, projektują i następnie realizują te projekty znam naprawdę bardzo, bardzo wiele! Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 12:30 takie firmy "zatrudniaja" na dzielo, zlecenie albo wymagaja dg. na etacie (jesli juz oferuja) to placa grosze i wymagaja jeszcze wlasnego samochodu. co to jest projekt rozlozenia w terenie? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 20:41 A co córka chce robić po pedagogice? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 22:47 Po pedagogice wczesnoszkolnej to tylko uczyc w klasach I-III. Bo niby co innego? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 17:23 No wiem. Dlatego dziwię się, bo rzadko słyszę, że ktoś chce pracować w szkole podstawowej i uczyć małe dzieci. Pracuję od lat w liceum, udzielam lekcji maturzystom i nie pamiętam, aby ktoś w ciągu ostatnich 10 lat szedł na taki kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Jaki kierunek studiów ? 06.02.19, 23:59 Hiszpański i angielski i praca w korpo. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 00:05 Jestem po filologii i powiem tak. To bardzo przyjemne studia, których niepodważalna zaleta jest bardzo dobra znajomość jezyka. Żadne inne humanistyczne studia tego nie dają. Praca w korpo z pocałowaniem reki. Architektura krajobrazu - trzeba być pasjonatem i iść we własna dg. Pedagogika Ok- jeśli ma pomysł na własne leśne przedszkole czy coś tam monetssori, bo użerać się za 2000 tysie z obcymi dzieciakami to życia szkoda jestem za filologia- tylko czemu od razu hiszpańska? Czeska lub słoweńska albo norweska Odpowiedz Link Zgłoś
astramastra Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:44 Filologia przyjemne studia? Ja tez jestem po i drugi raz bym ich nie wybrała. Durna siatka programowa, po co tyle gramatyki kontrastywnej i opisowej. Przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 19:16 Moje były bardzo przyjemne. Jasne ze sa przedmioty z d... ale na każdych studiach sa. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 17:25 Filologia angielska jest ok a przynajmniej była 25 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 00:12 Serio? Juz mnie tu zdziwiło wybieranie LO przez rodziców ale studia? Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 00:27 Przecież to są trzy kompletnie różne kierunki studiów. Własnie robię "późne studia" z rocznikiem 97/98 i serio się zastanawiam, co 75% tych dzieciaków w ogóle robi na uczelni - poza tym, że z marszu sobie poszło na studia, tak jak wcześniej do gimnazjum i liceum. Bo trzeba? Bo mama każe? Bo prestiż? Tak się składa, że jestem na architekturze krajobrazu. Z mojego roku na palcach jednej ręki mogę policzyć osoby, które mają w tym zawodzie jakiekolwiek szanse a przede wszystkim wiedzą, po co w ogóle poszły na studia. Jeżeli komuś się wydaje, że praca AK to siedzenie w minimalistycznym studiu i kreślenie eleganckich projektów za srogi hajs, to czeka go brutalne przebudzenie. Rynek, szczególnie w dużych miastach, jest BARDZO nasycony, konkurencja ogromna. Sama na samym wstępie zdecydowałam, że projektowanie ogródków mnie kompletnie nie interesuje, aktualnie mocno żegluję w kierunku dziedziny niszowej, ale potencjalnie bezpiecznej finansowo, a przede wszystkim bardzo mnie interesującej. Ad rem - niech się córka solidnie zastanowi, czego od studiów oczekuje, bo od razu powiem: jeżeli ma "predyspozycje" jednocześnie do pedagogiki wczesnoszkolnej, architektury krajobrazu i latynoamerykanistyki, to nie ma żadnych predyspozycji, a już na pewno żadnych konkretnych zainteresowań. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:27 a co to za nisza, jesli mzoesz zdradzic? Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:58 Bardzo ogólnie - zarządzanie zadrzewieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:20 czyli w zasadzie..bardziej przydalby ci sie tutaj GIS.. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:22 chcesz sie zajmowac tylko gospodarka drzewostanem? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:24 moze cos z dendrologia? ale to chyba bardziej lesnictwo.. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:40 Z trzech i pół tysiąca powodów nie chcę rozwijać czym, z kim i dlaczego. Ale podchodzę do tematu bardzo interdyscyplinarnie, absolutnie nie planuję oprzeć "kariery" np. na samych inwentaryzacjach, bo to po prostu mrzonka. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:56 wydaje mi sie, ze tutaj bardziej przydalaby sie gospodarka przestrzenna hmm... w kazdym razie powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:10 Prawdopodobnie myślisz o zupełnie innej formie zarządzania drzewostanem - notabene jest to określenie z zakresu leśnictwa i celowo go nie użyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:28 przeciez go uzylas, chyba ze masz na mysli GP, a to jest odrebny kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 00:30 Nie. Użyłam słowa "zadrzewienia". Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 12:07 redheadfreaq napisała: > jeżeli ma "predyspozycje" jednocześnie do pedagogiki wczesnoszkolne > j, architektury krajobrazu i latynoamerykanistyki, to nie ma żadnych predyspozy > cji, > a skąd taki wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 01:58 filologia "raczej nie"? no to wystarczy przejrzeć rynek pracy, i kogo poszukuja (filologów) do pracy. "Filolog" to nie tylko tłumacz. przysięgły tp. To takze bezcenny pracownik w interersach (znaczy, w tlumaczeniu prymitywa prezesa, z drugim prymitywem prezesem). Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:08 Filologia to studia nad literaturą. Dla prezesa wystarczy znajomość języka na poziomie ora "owych i teresow". Do tego nie trzeba czytać Borgesa. Jeśli kogoś interesują języki, nikt mu nie zabroni się uczyć ich na architekturze krajobrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:24 Otóż to, napisałam o tym niżej. Filologie nie wypuszczają "bezcennych pracowników w interesach", tylko głównie literaturo- i kulturoznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 17:27 mae224 napisała: > Filologia to studia nad literaturą. Dla prezesa wystarczy znajomość języka na p > oziomie ora "owych i teresow". Do tego nie trzeba czytać Borgesa. Jeśli kogoś i > nteresują języki, nikt mu nie zabroni się uczyć ich na architekturze krajobrazu > . Dokładnie tak, przynajmniej tak było gdy studiowałam filologię angielską. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:14 Pytanie tylko czy jest sens studiować język przez 5 lat, jeśli już dziś są algorytmy które tłumaczą w czasie rzeczywistym, ze słuchu, z obrazka, z tekstu? Postęp w tej dziedzinie jest błyskawiczny, jak dziewczyna skończy studia to nie będzie miała co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:26 tyle,ze de facto mozna tak powiedziec o niemal kazdej dziedzinie... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:40 Akurat tłumaczenie jest bardzo proste do oprogramowania i to już się dzieje. Nie mówię o drewnianym translatorze, tylko o uczeniu maszynowym, które sprawia że tekst jest nie do odróżnienia od tego stworzonego przez człowieka. Zapotrzebowanie pewnie nie spadnie do zera, ale na pewno będzie dużo niższe niż obecna podaż takich specjalistów. Maszyny tak szybko nie zastąpią padagogów i architektów. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:46 Jak ktoś nie wierzy, to polecam wklejenie fragmentu pierwszego lepszego tekstu z anglojęzycznego portalu do translatora google i przetłumaczenie na polski. Wiadomo, że nie jest to idealne tłumaczenie, ale jest zupełnie fajne, jak na tłumacz internetowy. A jeszcze 5 lat temu było praktycznie nieczytelne. Postęp w tej dziedzinie jest ogromny. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:03 Czytam i nie wierzę. Tak tylko może napisać osoba, która nigdy nie negocjowała w obcym języku, gdzie jest potrzebna szybka reakcja, zrozumienie żargon branżowego. Albo telefoniczna rozmowa- tu już translator na niewiele przyda się. Jedynie gdzie widzę większy sens użycia translatora to pisanie e- maili ale to i tak powinna pisać osoba potrafiąca skontrolować poprawność tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:08 Do negocjacji biznesowych lepiej zatrudnić kogoś po stosunkach międzynarodowych lub pokrewnym kierunku, kto biegle (lub bardzo dobrze) zna angielski. Zapewniam cię, że na filologiach nie uczą "żargonu branżowego". No i tłumaczenia ustne to wyższa szkoła jazdy, niewiele osób ma do tego predyspozycje, większość idzie w kierunku pisemnych. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:42 Stwierdzam, że człowieka nie zastąpi maszyna. Zdolny człowiek szybko nauczy się żargonu a translator musiałby być AI lub zostać pod firmę zaprogramowany co wiąże się z dużo wyższymi kosztami niż zatrudnienie osoby z bardzo dobrą znajomością języka obcego niekoniecznie angielskiego. W finansach dużo się ustala , dzwoni i pisze . Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:46 W zakresie tłumaczenia żargonów nie potrzeba AI, wystarczą sieci neuronowe. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:53 Sieci neuronowe to jeden z algorytmów AI 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:54 Wiem że tak twierdzi wikipedia, moim zdaniem to za mało. Ale ok, nie wiem jak się ma definicja do tego co tutaj rozważamy. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:52 klaramara33 napisała: > translator musiałby być AI lub zostać pod firmę zaprogramowany co wi > ąże się z dużo wyższymi kosztami niż zatrudnienie osoby z bardzo dobrą znajomoś > cią języka obcego niekoniecznie angielskiego. Czy ty w ogóle wiesz jakie są koszty zatrudnienia pracownika? A urządzenia elektroniczne i oprogramowanie tanieją. Za 10 lat zaprogramowanie translatora pod potrzeby twojej firmy to może być koszt niższy, niż roczne wynagrodzenie tłumacza. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 19:12 Oprogramowanie też jest bardzo drogie i nie wystarczy kupić raz i koniec wydatków lecz, żeby utrzymac w dobrym stanie i wciąż aktualne aktualne oprogramowanie, to firmy podpisują umowy serwisowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:36 klaramara33 napisała: > Czytam i nie wierzę. Tak tylko może napisać osoba, która nigdy nie negocjowała > w obcym języku, gdzie jest potrzebna szybka reakcja, zrozumienie żargon branżow > ego. Albo telefoniczna rozmowa- tu już translator na niewiele przyda się. Jedyn > ie gdzie widzę większy sens użycia translatora to pisanie e- maili ale to i tak > powinna pisać osoba potrafiąca skontrolować poprawność tekstu. Na jakiej podstawie sądzisz, że filolog szybciej złapie "żargon biznesowy" niż algorytm nakarmiony tysiącami tekstów? I oczywiście że w rozmowie (telefonicznej, face2face, wideo..) translator też ma zastosowanie, chyba nie sądzisz, że negocjuje się wklepując tekst w google translate? Zresztą ja nie piszę o dniu dzisiejszym, tylko o przyszłości. Jeśli postęp będzie chociażby liniowy (a rzadko kiedy jest) to zaczynanie takich studiów w celu zawodowego tłumaczenia jest bezcelowe. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:46 Wiem, ze można mówić. No to teraz wyobraź sobie, ze nie znasz języka i masz powtórzyć to co usłyszałaś w słuchawce oraz powtórzyć co translator powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:48 Ale po co masz mówić? Przecież zwykły Skype to już tłumaczy na bieżąco, za friko. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:57 Są sytuacje, że tylko telefoniczne można i trzeba jak sprawa pilna. Są też instytucje np. banki gdzie Skype to nie standard. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:01 Ok, niech ci będzie. Na pewno za 10-20 lat absolwenci filologii hiszpańskiej nie będą mieli żadnych problemów ze znalezieniem pracy, a oferty tłumaczeń ustnych dla banków oraz negocjacji biznesowych przez telefon będą liczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:05 Skype to część pakietu Microsoft Office, zdecydowany standard w bankach. Zresztą to tylko przykład, nie wiem czy to skype wyprze tłumaczy czy zrobi to inne narzędzie, pokazuję że taka technologia już istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:50 W przyszłości jest możliwe. Na chwilę obecną jeszcze nie. AI musi mocno się rozwijać. Teraz istnieją boty, które test Turinga zdały w niecałych 50% . Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:03 Ale ja mówię o dzisiaj. Dzisiaj (a właściwie już od kilku lat) odpalasz zwykłego, darmowego skypa, gadasz do człowieka bez wspólnego języka i masz tłumaczenie od razu. www.youtube.com/watch?v=UnEbQtp_r3A Tak, to są początki, ale postęp jest błyskawiczny. To tylko kwestia upowszechnienia, bo to jest tym lepsze im częściej jest używane (stąd nazwa uczenie maszynowe). Nie potrzeba do tego sztucznej inteligencji na miarę filmu A.I., to są dość narzędzia znane od dawna, które potrzebują tylko dużych mocy obliczeniowych, a to od niedawna jest właśnie możliwe. Ja bym się bała kształcić w tą stronę. Jeśli już to ewentualnie jakieś tłumaczenia artystyczne, ale to przecież ułamek tego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:39 Miałam sporo sytuacji w pracy, że tylko telefoniczne mogłam pilnie sprawę załatwić. Zdolność programu do nauki to jest AI. Tylko dwa różne algorytmy tej nauki. Język ewoluuje wiec zdolność do nauki jest niezbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:45 No też właśnie piszę, że algorytmy potrafią się uczyć. Oczywiście w zakresie tłumaczenia, a nie że nagle wynajdą koło, zaczną się same budować i podbiją świat ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:50 No tak to co napisałaś to jest AI. Później jak znajdę czas może coś znajdę na temat ich efektywności i czy w ogóle ta efektywność została zbadana. Obecnie jednak w dziedzinie rozwoju sztucznej inteligencji z tego co wiem, to nie ma spektakularnych efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 13:04 No nie wiem, moim zdaniem to co masz w linku powyżej to jest spektakularny efekt, biorąc pod uwagę fakt, że chciałaś powtarzać tekst w języku obcym żeby go przetłumaczyć. A o sztucznej pisałam w kontekście filmu "A.I." Bo tak ludzie rozumieją właśnie maszyny w przyszłości, jako udające ludzi. A to jest zupełnie niepotrzebne do analizy tekstu (i mowy). Dzisiaj program jest w stanie nauczyć się języka, z treści jakie mu podasz, nie musisz uczyć go reguł, on sam je wyczai jeśli tylko będzie miał dość danych. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:23 Z filologią bym uważała. Wielu osobom wydaje się, że po filologii np. hiszpańskiej albo rosyjskiej bez problemu znajdą pracę, bo firmy szukają ludzi ze znajomością tych języków. Tylko że firmie nie jest potrzebny specjalista od literatury czy gramatyki opisowej, a tym właśnie jest filolog, tylko specjalista np. ds. logistyki, prawa międzynarodowego, handlu, itp ze znajomością danego języka. A tych ludzi firmy znajdują wśród imigrantów. Po filologii albo pracuje się jako nauczyciel lub tłumacz, i tu znowu należy sobie zadać pytanie, czy jest (i będzie za 10-20 lat) aż taki popyt na nauczycieli hiszpańskiego. Z tłumaczeniami w ogóle bym uważała, bo mówi się, że ten zawód jest mocno zagrożony przez programy komputerowe. Sama kończyłam filologię (angielską), uczę języka. Większość znajomych ze studiów albo też uczy, albo po licencjacie z anglistyki poszli na kolejne studia na uczelniach ekonomicznych i pracują teraz w korporacjach. Tylko, że nam z angielskim jest nieco łatwiej, bo nie na polskim rynku pracy aż tylu native speakerów z UK lub USA, żeby pozajmowali nam miejsca pracy w szkołach językowych lub korpo. A z kolei imigrantów hiszpańskojęzycznych przybywa, również wykształconych i z doświadczeniem. Sama znam dziewczynę z Hiszpanii, która pracuje w Polsce w korpo w hiszpańskojęzycznym helpdesku. Jej dział to sami obcokrajowcy, z jakiegoś powodu firma nie zatrudniła żadnego Polaka po filologii hiszpańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 10:28 A co tak naprawdę wybrałaby Twoja córka, co ją rzeczywiście interesuje? Bo wiesz, perspektywy perspektywami, ale jak się coś robi bez przekonania, to nie dość, że się człowiek męczy, to i tak na ogół guzik z tego wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
1234mysza Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:32 Córka najmocniej myśli o architekturze krajobrazu. Ale równie chętnie widziałaby się w pracy z dziećmi na warsztatach rękodzieła w domu kultury - stąd ta pedagogika. A filologia, to raczej awaryjnie, gdyby powyższe nie wypaliło. Hiszpański zna dość dobrze, i angielski też. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 12:54 To może niech idzie na tę architekturę jednak. O ile wiem, to warsztaty rękodzieła można prowadzić bez studiów pedagogicznych, wystarczą odpowiednie kursy. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 15:48 Jeśli zna dość dobrze, to może go sobie doszkolić na Erasmusie i innym wyjeździe. Zajęcia z rękodzieła są absolutnie dostępne jako wolontariat ew praca południami lub w weekendy. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 11:35 Niech córka wybierze studia jakie chce, na dłuższą metę i tak nie ma to znaczenia bo większość ludzi których znam nie pracuje w wyuczonym zawodzie. Ja prorokuję, że najbardziej poszukiwanymi będą za kilkanaście lat specjaliści od przetwarzania odpadów ale kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 15:55 Zdecydowanie architektura krajobrazu. Jeśli jest zdolna, lubi to to wróżę przyszłość. Zwłaszcza jeśli po kilku latach praktyki u kogoś założy firmę i oprócz projektowaniw będzie realizować. Wiem ile mnie ogrodnik kosztował i to jest dobry biznes, zwłaszcza w okolicach dużego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 17:14 a ta kwota za ogrod to co zawierala? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 18:15 Projekt, wizualki, zestawienie roślin, sklepy, w których je kupię, wycenę robocizny, roślin, nasadzeń, wykonanie małej architektury, nawodnienia, nawiezienie ziemii itd. DuZo tego było. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 18:54 i w ten ogrod robila jedna osoba Twoim sprzetem i na czarno? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 18:59 Jasne, że nie. Przecież działalność ma, ludzi zatrudnia, sprzęt też ma. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 19:55 a ogrody robi tak samo w maju jak i kwietniu? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 22:23 Trawę np z rolki ta ekipa kładzie nawet w grudniu jeśli mrozu nie ma. I gwarantują, że się przyjmie. W styczniu ma czas na wakacje pojechać Poza tym, zwykle wtedy jest czas na robienie projektów dla klientów na bieżący rok. Każdy ogrodnik w mojej okolicy, ma pracy po uszy przez większy część roku. Ludzie ciągle przebudowują ogródki - powiększanie rabat, wymiana roślin, odmładzanie ogrodka. Może to specyfika lokalizacji, ale tutaj na ogrodnika się czeka, w kolejce i nie marudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 22:40 prawda jest taka, ze 99% klientow budzi sie w kwietniu i chca by zaczac w nastepnym tygodniu najlepiej. jakos znajduja wykonawcow. warszawa i okolice ogrodnikami stoi. ja bym rolki nie polozyla przy temp. ponizej 10 stopni bo ona sie jeszcze przekorzenic musi. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 22:45 Na projekt umówiłam się w sierpniu, że do lutego będę miała. Wykonawstwo, od końca sierpnia, bo na ten rok cała wiosnę i większość lata mieli już zajete. A to i tak był chyba 5 ogrodnik do którego się zwróciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 22:52 ja tez nie przyjmuje zlecen wiosna na wiosne tego samego roku ale wiem, ze znajduja sie wykonawcy bo ktos im te ogrodki robi z dnia na dzien. baa, raz mialam taki przypadek, ze w zlecenie w kwietniu wlazla mi z dnia na dzien niby wielka firma, co oblegana jest, ze hoho. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 22:45 ej ale AK to nie ogrodki... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 09:43 zogrodemnaty.pl/architekt-krajobrazu-i-ogrodnik-podobienstwa-i-roznice/ nie myl z ogrodnictwem Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 09:58 mowa o zakladaniu ogrodow a nie produkcji roslin Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal4 Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 10:37 simply_z napisała: > zogrodemnaty.pl/architekt-krajobrazu-i-ogrodnik-podobienstwa-i-roznice/ > nie myl z ogrodnictwem cytat z linku: "Mówiąc w największym skrócie Architekt krajobrazu działa przy ukształtowaniu i założeniu np. ogrodu, natomiast Ogrodnik później kiedy w grę wchodzi jego utrzymanie i pielęgnacja." Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 11:49 "Sytuacja jest analogiczna jak z projektem domu. Kiedy go planujemy idziemy do Architekta, który projektuje nam wszystko łącznie z instalacjami czyli teoretycznie zna się na całości zagadnienia. Ale jak mamy już dom wybudowany i zaczyna nam przeciekać kran to nie dzwonimy do architekta, ale do hydraulika. I to jest sedno sprawy." Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 12:03 to oswiec nas i napisz czym zajmuje sie architekt krajobrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 13:07 Analogi trochę nietrafiona. Ogród to żywy projekt, część roślin się zaadaptuje, część padnie, część coś zezre. To nie dom gdzie raz postawionej ściany nie będziesz przesuwać za rok . AK ma regularnie coś do roboty. A zalozenie firmy projektowo ogrodniczej to jednak dość popularne i dobre połączenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jaki kierunek studiów ? 07.02.19, 19:22 Może jednak córka niech sobie sama wybierze co chce i czy w ogóle studiować. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jaki kierunek studiów ? 08.02.19, 17:29 Niech córka wybierze to, co ją najbardziej interesuje. Podałaś takie kierunki, że oczywistym jest, że jesteście bardzo zamożni i córka może realizować hobby jakie zechce, bo godziwy byt do końca swych dni ma zapewniony. Jeżeli jednak tak nie jest i po studiach ma ona zarabiać na siebie a w przyszłości współfinansować swoje potomstwo to niech zmieni zestaw kierunków który rozważa. Odpowiedz Link Zgłoś