12.02.19, 20:10
Muszę napisać na jutro pracę, tak na ok. 1 kartka A4

Temat brzmi "Marzenia naszego kraju. Co można zmienić? Co wprowadzić nowego?

Nie mam pojęcia co mogę napisać. Jestem własnie po prawie 5 godz. wśród chorych dzieci (w przychodni ze swoim byłam) i mój mózg ie bardzo już funkcjonuje.

Doradźcie coś, pleease. Nic skomplikowanego, bo będę to jeszcze na język obcy przełożyć musiała.
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Pomocy 12.02.19, 20:26
      Nie szczyp się, poproś od razu o przekład;-P
    • berdebul Re: Pomocy 12.02.19, 20:31
      Polska?
      Edukacja - bezpłatna i trzystopniową edukacja (wyodrębnienie gimnazjów jest dobre), wszędzie taka sama, trymestry, ferie w tym samym czasie, takie same (państwowe) podręczniki (fiński model), matma na wyższym poziomie (singapurski styl i poziom), więcej ścisłych przedmiotów i prowadzonych jako blok science.
    • aankaa Re: Pomocy 12.02.19, 21:28
      Temat brzmi "Marzenia naszego kraju. Co można zmienić? Co wprowadzić nowego?

Nie mam pojęcia co mogę napisać. Jestem własnie po prawie 5 godz. wśród chorych dzieci (w przychodni ze swoim byłam)

i jeszcze się zastanawiasz ?
      • izabela1976 Re: Pomocy 12.02.19, 21:37
        Tak, bo nie mieszkam teraz w kraju
        • 35wcieniu Re: Pomocy 12.02.19, 21:55
          To skąd mamy wiedzieć jakie są marzenia Twojego kraju jak nie wiemy co to za kraj?
          • izabela1976 Re: Pomocy 12.02.19, 21:59
            moją ojczyzną jest Polska, bo mimo iż w Polsce nie mieszkam. Fakt, że to poroniony pomysł naszego lektora by pisać o ojczyźnie, w której się wiele lat nie mieszka. Niektórzy kursanci już nawet po 15-20 lat
            • jak_matrioszka Re: Pomocy 12.02.19, 22:07
              Pomysł nie jest poroniony. Jezyka ucza sie cześciej nowoprzyjezdni niż mieszkajacy od ćwierćwiecza, wiec temat wybrany stosownie do publiki.
              Zupełnie nie wiesz jak jest w Polsce? Napisz wedle wiedzy z okresu kiedy tu mieszkałaś. Weź na tapete to, co bardziej Ci sie podoba w obecnym miejscu, lub rozwiazania jakie znasz z innych krajów.
        • hanusinamama Re: Pomocy 12.02.19, 22:33
          A to mnie pocieszyłas ze nie tylko u nas siedzi sie w poczekalni do lekarza 5 godzin....
    • jak_matrioszka Re: Pomocy 12.02.19, 21:42
      Nigdy nie pisz w jednym jezyku, żeby potem na inny tłumaczyć. Pisz od razu w jezyku docelowym, to mniej pracy, inaczej myślisz i przyjda Ci do głowy pomysły które potrafisz w tym jezyku wyrazić.
      • izabela1976 Re: Pomocy 12.02.19, 21:46
        Ja nie piszę, tylko zbieram pomysły.
        • jak_matrioszka Re: Pomocy 12.02.19, 21:50
          Pomysły też sie zbiera w jezyku docelowym, bo co po pomyśle, które nie umie sie dobrze przedstawić?
          • izabela1976 Re: Pomocy 12.02.19, 22:01
            To możecie mi po angielsku pomysły dawać...
            • jak_matrioszka Re: Pomocy 12.02.19, 22:11
              Każda po akapicie i możemy za Ciebie napisać smile Może sie znajda wypoczete i chetne do odrabiania cudzych lekcji, tylko nie wiem czy nie powinnaś szukać na forum e-samarytanin zamiast na ematce wink Tutaj asertywność jest coraz bardziej w cenie big_grin
              • taki-sobie-nick I w ten sposób autorka 12.02.19, 23:24
                jak_matrioszka napisała:

> Każda po akapicie i możemy za Ciebie napisać smile

nie nauczy się języka obcego.

Dobre rady dajesz, Matrioszka, co do nauki języków.
                • szmytka1 Re: I w ten sposób autorka 12.02.19, 23:52
                  Sarkazm, ironia... Mowi ci to cos? Odrob lekcje z polaka moze.
    • margotka28 Re: Pomocy 12.02.19, 21:52
      "Nic skomplikowanego, bo będę to jeszcze na język obcy przełożyć musiała."
      twoje słowa
      rada:Nigdy nie pisz w jednym jezyku, żeby potem na inny tłumaczyć. Pisz od razu w jezyku docelowym, to mniej pracy, inaczej myślisz i przyjda Ci do głowy pomysły które potrafisz w tym jezyku wyrazić."

twoja odpowiedź:
      "Ja nie piszę, tylko zbieram pomysły."

brawo. A co do tematu - nie wiem jaki jest Twój kraj, więc sama powinnaś wiedzieć. Miłej nocy
      "
      • izabela1976 Re: Pomocy 12.02.19, 21:57
        Skoro piszę na polskim forum to można domyślić się, że moim krajem ojczystym jest Polska.

Zbieram pomysły w języku polskim - np. edukacja - jak napisała berdebul
        • 35wcieniu Re: Pomocy 12.02.19, 22:05
          Więc Ci już wytłumaczono że to bez sensu. A na dodatek z tego co piszesz będziesz pisac o Polsce, a bedzie czytał to ktoś, kto nie ma o niej pojęcia. Możesz napisać dosłownie cokolwiek.
          • izabela1976 Re: Pomocy 12.02.19, 22:08
            Wiesz, ale ja mam pecha. Mój lektor jest pół Polakiem i jakieś tam pojęcie o Polsce ma.
            • jak_matrioszka Re: Pomocy 12.02.19, 22:13
              Poprawności politycznej raczej nie bedzie oceniał, tylko znajomość słownictwa, gramatyke i stylistyke.
            • 35wcieniu Re: Pomocy 12.02.19, 23:30
              O rany, napisz że kraj marzy o tym żeby był mniejszy smog, ludzie lepiej zarabiali, były krótsze kolejki w przychodniach, bardziej przemyślany system edukacji, żeby było więcej zieleni i mniej smutnych ludzi na ulicach. Żeby więcej rodaków czytało książki i żeby disco polo nie było tak popularne oraz żeby było więcej dróg, lepsza komunikacja publiczna i mniej wypadków. Na parę stron można o tym napisać tongue_out
          • katriel Re: Pomocy 13.02.19, 11:34
            > Więc Ci już wytłumaczono że to bez sensu.

Dobra, już nie przesadzaj z czepianiem się. Same pomysły, hasłowo, na poziomie ogólności takim jak "edukacja" czy "smog", to ona naprawdę może zbierać w dowolnym języku.
        • bazia8 Re: Pomocy 12.02.19, 22:07
          przeczytaj kilka postów o edukacji, konstytucji i demokracji i już będziesz wiedzieć
          • aankaa Re: Pomocy 12.02.19, 22:14
            i o lekcje religii w szkole
        • margotka28 Re: Pomocy 12.02.19, 22:28
          to napisz o srebrna tower gate. Dwa słowa masz po angielsku, tak dla ułatwienia.
          • paniusia.aniusia Re: Pomocy 12.02.19, 22:32
            Albo Silver Tower Gate i będą 3 wink
            • bi_scotti Re: Pomocy 12.02.19, 22:44
              To kraj ma marzenia? Pan Kraj? Pani Kraj? Hmmm ...
              Well, jak zawsze, piosenka jest dobra na wszystko (polecam 3 zwrotke!): www.youtube.com/watch?v=8x8S5Mgimy0
              Good luck with homework. Cheers.
    • izabela1976 Re: Pomocy 12.02.19, 23:41
      Napisałam. Mam edukacja, niepełnosprawni, medycyna (tj. lekarze itd) i zanieczyszczenie środowiska. Dwie kartki A4 wyszło.
      • alina460 Re: Pomocy 13.02.19, 00:11
        Trzeba było tak od razu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka