Dodaj do ulubionych

pytanie o zawroty głowy

04.03.19, 10:08
Już kiedyś pisałam i pytałam na ten temat. Zaraz pewnie mnie ochrzanicie za zakładanie kolejnego wątku ale teraz sprawa wygląda ciut inaczej. Osoba z tymi zawrotami miała kilka badań które prawie nic nie wykazały. TK głowy ok. Do tego wizyty u dwóch różnych neurologów gdzie według nich neurologicznie wszystko gra. Laryngolog nie dopatrzył się też niczego. Jakieś leki tam przepisał po krórych nie było poprawy. Morfologia idealna. Glukoza ok. Lekko ale tylko lekko podwyższone ciśnienie. Zawroty mają charakter napadowy. Trzymają kilka dni. W tym czasie osoba czuje się jak na haju. Są momenty że rusza się obraz. Było 3 tygodnie spokoju. Już myśleliśmy że wszystko ok a tu nagle podczas ćwiczeń (pajacyki) to wróciło i trzyma od piątku. Jest uczucie haju(cały czas) i latający obraz ale nie cały czas tylko momentami. Zadnych innych objawów typu bóle głowy czy mdłości. Jakie badania w dalszej kolejności wykonać aby znaleźć przyczynę? W jakim kierunku iść? Do jakiego specjalisty? Może ktoś miał takie napady zawrotów trwające kilka dni?
Obserwuj wątek
    • bei Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 10:16
      Z powrotem do neurologa. Kręgosłup szyjny? SM, teoretyzować to sobie można, musicie diagnozować do skutku.
      • 3lato Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 10:23
        bei napisała:

> Z powrotem do neurologa. Kręgosłup szyjny? SM, teoretyzować to sobie można, mus
        > icie diagnozować do skutku.

Ale wystraszyłaś z tym SM. Nie wiem jak się to diagnozuje ale skoro tomografia i odruchy są ok to można w ogóle brać to pod uwagę?
        • manon.lescaut4 Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:07
          Póki się rezonansu i punkcji nie zrobi, to niestety można to brac pod uwagę. Choć mało prawdopodobne, by to był jedyny objaw.
          • 3lato Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:35
            Ale może być SM i prawidłowe odruchy?
            • manon.lescaut4 Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 13:25
              Może jeśli objawem by były te zawroty, to jakieś prawdopodobieństwo jest. Nieprawidłowe odruchy z mięśni maja zazwyczaj swoje odbicie w objawach, stad np problemy z chodzeniem, równowaga itd, a jeśli tych objawow nie ma, to odruchy mogą być prawidłowe. A nie zrobiono rezonansu?
        • rosa-fira Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 13:54
          Laryngolog. Dobry. Badania w kierunku chorób błędnika (tym bardziej, że objawy nasilają się po zrobieniu np. pajacyka). Zawroty głowy w SM wyglądają nieco inaczej. Wirujące otoczenie jest charakterystyczne dla chorób błędnika.
          • rosa-fira Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 13:55
            Czy po napadzie ciśnienie jest podwyższone? To też częste przy problemach z błędnikiem.
    • milva24 Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 10:30
      Miałam coś takiego 9 lat temu, ze 4 dni mnie trzymało. Poruszenie głową nawet lekkie powodowało zawroty. Dostałam skierowanie do laryngologa ale zanim się doczekałam wizyty to samo przeszło. Laryngolog stwierdził, że to problemy z błędnikiem, żadnych leków nie dostałam, badań nie miałam bo byłam w ciąży.
      • milva24 Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:33
        A, żeby nie było, byłam wtedy w 5 miesiącu więc czas omdleń "ciążowych" był już za mną.
    • ravny Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 10:41
      znajoma miała napady "haju" i drżenia całego ciała. lekarze nic nie znaleźli i kazali jej do psychiatry iść że histeryczka. A to był guz nadnerczy. Nadnercza wydzielają kortyzol, aldosteron, adrenalinę, noradrenalinę i dehydroepiandrosteron. Po postu guz co jakiś czas dawał mocny wyrzut adrenaliny do organizmu i ją "telepało".
      • ravny Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 10:56
        Więc może to być coś spoza neurologii,
        a sprawdzany miała kręgosłup szyjny?

takie podstawowe kierunki to :
        1. Błędnik Znajduje się w uchu wewnętrznym. Zaburzenia w jego pracy mogą wynikać ze stanu zapalnego lub uszkodzenia. Ważne podpowiedzi:
        Przy kłopotach z błędnikiem często występuje oczopląs, czyli mimowolne ruchy gałek ocznych.
        Przeprowadź prosty test: zamknij oczy i dotknij palcem czubka nosa. Problem z trafieniem może świadczyć o wadliwym działaniu zmysłu równowagi.
        Błędnik rzadko leczy się operacyjnie. Zwykle trzeba zmienić dietę, brać leki i robić ćwiczenia zalecone w ramach rehabilitacji.
        2. Układ Nerwowy Zawroty są wynikiem ograniczenia odbioru lub złego przetworzenia sygnałów mówiących o położeniu ciała. Ważne podpowiedzi: Zawroty głowy bywają skutkiem ucisku na nerw (patrz też „kręgosłup”), leków lub toksyn wpływających na układ nerwowy, padaczki, stwardnienia rozsianego, guza czy urazu mózgu. Dokuczają też często przy migrenie.
        Zawroty towarzyszą także zaburzeniom na tle nerwowym (lękom, depresji). Wtedy, prócz leków, potrzebna jest psychoterapia. Nie wahaj się z niej skorzystać.

3. Układ krążenia -Świat może zawirować np. na skutek nieprawidłowej pracy serca, skoków ciśnienia czy słabego natlenienia krwi. Ważne podpowiedzi: Za większość „sercowych” zawrotów głowy odpowiada miażdżyca. Gdy jest zaawansowana, mózg dostaje za mało składników odżywczych i tlenu. Nasza rada: koniecznie zbadaj poziom tzw. złego cholesterolu LDL.
        Czasem za niedotlenienie mózgu odpowiedzialne są zwężone tętnice szyjne. Warto je skontrolować na USG, nawet gdy inne badania wykluczają miażdżycę.

4. Kręgosłup - Skrzywienie lub zwyrodnienia mogą prowadzić do ucisku na nerwy lub naczynia krwionośne. Efekt? Zawroty głowy! Ważne podpowiedzi:
        Zwykle zmiany obejmują szyjny odcinek kręgosłupa. Aby je stwierdzić, konieczne jest co najmniej zdjęcie RTG.
        Zdarza się, że lekarz nie widzi nieprawidłowości, bo są one... przejściowe. Ucisk powodowany jest bowiem przez jakieś nasze złe nawyki, np. noszenie za ciasnego kołnierzyka czy spanie, czytanie lub oglądanie telewizji z za bardzo odgiętą lub przygiętą głową.

zawroty głowy:
        Choroba Ménière’a (inaczej idiopatyczny wodniak błędnika) – w tym przypadku ataki powtarzają się latami, doprowadzając do upośledzenia słuchu; jednocześnie mogą im towarzyszyć nudności, wymioty, bladość, wyczerpanie.
        Niskie stężenie glukozy we krwi.
        Spadek ciśnienia krwi podczas podnoszenia się z pozycji siedzącej lub leżącej (hipotonia ortostatyczna) – dotyczy to głównie osób starszych i kobiet w ciąży.
        Zaburzenia dopływu krwi do mózgu – częste u starszych osób ze zwyrodnieniem szyjnego odcinka kręgosłupa.
        Gwałtowna zmiana pozycji ciała (zawroty ortostatyczne).
        Udar mózgu lub napad przejściowego niedokrwienia mózgu.
        Guz mózgu lub krwotok do mózgu.
        Choroby ogólne, takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, miażdżyca, zaburzenia rytmu serca.
        Niektóre leki, np. niesteroidowe leki przeciwzapalne lub obniżające ciśnienie.
    • eowen Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:16
      Ja mam b.niskie ciśnienie, dopiero 2 kawy mi je wyrównują. Bez kofeiny - omdlenia, zasłabnięcia.
      Raz z kolei, akurat w szpitalu, mi skoczyło, b.wysokie (jak na mnie, jakieś 140) - wtedy właśnie czułam się tak, jak opisujesz. Lekarze stwierdzili, że to reakcja organizmu na różnicę ciśnień.
      • daniela34 Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:19
        Ja mam zazwyczaj niskie ciśnienie i właśnie raz jak się tak źle czułam (zawroty głowy plus "telepanie") to zmierzyłam i miałam 140/90 - niby żadna tragedia, ale mój organizm bardzo źle reagował na takie ciśnienie.
      • berdebul Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 13:06
        Mogę się podpisać, jak z 90/60 skoczy na 140/90 to efekt telepania jest potężny.
    • asfiksja Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:23
      No owszem, miałam. Przyczyną była ciąża, ale rozumiem, że tu chodzi o coś innego (TK wolno robić tylko tuż po miesiączce). Badałabym hormony, tzn. poszłabym do endokrynologa.
    • natalia.nat Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:42
      Ja miewałam takie zawroty przy migrenie. Bez jakiegoś szczególnego bólu głowy, bez aury, tylko zawroty, czasem jeden dzień, czasem kilka dni.
    • kropka_kom Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:48
      poczytaj o łagodnych położeniowych zawrotach głowy...stawiam że to to...
    • 3lato Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:53
      Ajć i zapomniałam wcześniej napisać na wypisie ma napisane obwodowe zawroty głowy. Może to coś pomoże.
      • ravny Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:05
        Przyczyną zespołu obwodowego mogą być:

choroby zapalne ucha wewnętrznego (zwykłe przewlekłe, takie jak zapalenie nerwu przedsionkowego, zapalenie błędnika),
        zaburzenia pochodzenia naczyniowego (skurcz tętnicy przedsionkowej, zator/zakrzep tętnic błędnika, wylew krwi do błędnika, zaburzenia krążenia w ucho wewnętrznym),
        urazy ucha wewnętrznego (złamania piramidy kości skroniowej, uraz akustyczny narządu przedsionkowego, wstrząśnienie błędnika, barotrauma, czyli uraz spowodowany różnicą ciśnień, np. przy uderzeniu otwartą dłonią bezpośrednio w przewód słuchowy zewnętrzny),
        nowotwory ucha wewnętrznego (pierwotne nacieki nowotworowe lub przerzuty innych nowotworów),
        choroby ogólnoustrojowe (miażdżyca naczyń, cukrzyca, zaburzenia hormonalne),
        stosowanie leków o toksycznym działaniu na narząd słuchu (działających toksycznie na ucho wewnętrzne),
        zatrucie nikotyną, metalami ciężkimi czy tlenkiem węgla,
        otoskleroza przedsionkowo-ślimakowa,
        • ravny Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:06
          www.mp.pl/interna/table/B16.1.40-1.
          • ravny Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:07
            neurologia-praktyczna.pl/a1894/Rekomendacje-postepowania-w-zawrotach-glowy-w-praktyce-ambulatoryjnej
            • ravny Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:08
              www.doz.pl/czytelnia/a188-Zawroty_glowy_8211_jaka_moze_byc_przyczyna
              • ravny Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:09
                www.fizjoterapeutom.pl/materialy/artykuly/neurologia/zaburzenia-rownowagii
    • milka_milka Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 11:58
      Może być choroba Meniere'a, uszkodzenie błędnika, wodniak błędnika i jeszcze sporo innych rzeczy.

Obwodowe zawroty głowy to jest skutek, a nie przyczyna. Bo one z czegoś się biorą, nie same z siebie.
      • 3lato Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:04
        a to wskazane wyżej SM to też obwodowe?
        • milka_milka Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:12
          Tego nie wiem, nie jestem lekarzem, ale choruję na chorobę Menier'a od 25 lat.
          Wiem, że diagnostyka SM jest trudna i dość długotrwała.
          Natomiast samo stwierdzenie, że obwodowe zawroty głowy nie daje odpowiedzi na pytanie o przyczynę.
          • 3lato Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:20
            Milka a napisz mi jak się diagnozuje tą chorobę Menier'a? Czytałam o tym już też. Tyle że to chyba występuje z oczopląsem w parze? a u tej osoby nie stwierdza się oczopląsu. A te zawroty też są u Ciebie takie napadowe? Tzn występuję nagle i trzymają Cię kilka dni? Szumów w uszach ta osoba jakby co też nie zgłasza.
            • milka_milka Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:43
              U mnie było tak: nagły napad zawrotów głowy, z niczego, byłam w sklepie i świat mi stanął do góry nogami. Do tego doszły szumy w uszach (trochę jak czajnik). Oczopląsu nie miałam nigdy. Trafiłam do genialnego laryngologa, zrobił mi pełną diagnostykę (chorobę Menier'a diagnozuje się trochę przez wykluczenie innych przyczyn), badania błędnika, audiologia, teraz robi się rezonans. Dostałam betaserc (wtedy ściągany z Kanady, teraz jest w każdej aptece). Generalnie z zawrotami głowy jest tak, ze należy wykluczyć konkretne przyczyny (guz, uszkodzenia fizyczne, polekowe, SM, upośledzone przepływy w tętnicach szyjnych, problemy z kręgosłupem itp.). Czasem nic albo niewiele zostaje. Wtedy mówi się o chorobie Menier'a (często powiązana z wodniakiem błędnika, ale nie zawsze, choć ogólnie tak się twierdzi), albo o napadowych zawrotach głowy o nieustalonej etiologii (mogą mieć np. hormonalne, alergiczne tło). Ja miewam napady zawrotów głowy, na szczęście rzadko, czasem raz w roku, czasem kilka, budzę się rano i wiem, że już nic nie zrobię, bo jestem jak na karuzeli. Wtedy biorę aviomarin i idę spać. Często pomaga, ale staram się nie oglądać telewizji, nie korzystać dużo z komputera ani telefonu, bo to pobudza zawroty. Niestety, nawet jak jest dobrze, są rzeczy, których nie mogę - huśtawka, karuzela, tańczenie walca wiedeńskiego lub duża ilość spinów czy obrotów w tańcu. Ale w ramach rehabilitacji tańczę, ćwiczę. Czasem biorę przez kilka tygodni betaserc, pomaga mi.
              Ale znam osobę, która przy tym schorzeniu nie może chodzić na obcasach, bo ma zawroty głowy.
              Ja w samolocie wyczuwam każdą zmianę kursu, pochylenie. Kiedyś byłam na wakacjach w starym domku, który miał lekko pochyloną podłogę (minimalnie), myślałam, że oszaleję, cały czas kręciło mi się w głowie, przestawało, gdy przechodziłam do nowej części z równą podłogą.
              Da się z tym żyć, tylko trzeba dobrze zdiagnozować i ustalić, co pomaga.
              • kropkaa17 Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 13:26
                Mam cos podobnego.
                Nagłe zawroty głowy, mawet jak trwają góra minutę to do końca dnia czuję się niepewnie, do tego szumy uszne i problemy z równowagą.
                Trafiłam do dobrej laryngolog i jestem właśnie po wstępnych badaniach: audiogram, przeplywy w tetnicach szyjnych ok, vng ( tu wyszły zaburzenia prawego błędnika i oczopląs). Tomografię i rezonans mialam juz wczesniej ( podejrzenie udaru, wyszly zmiany niedokrwienne w mózgu ale neurolodzy twierdzą ze stare, o SM tez przebąkiwali ale żaden nie palił sie do dalszych badań). Jestem ciekawa czy na podstawie tego laryngolog da jakas diagnoze.
                Odpadaja takie rzeczy jak krecenie sie, hustanie na hustawce, zacząl sie lek wysokosci, nie ma opcji zebym weszla na statek, "krzywy domek" itp bo czuje kazdy minimalny przechyl i to nasila zawroty.
                • kropka_kom Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 13:47
                  o to tak jak ja, krzywizny też czuję i też brałam betaserc...generalnie zawroty to jedno wielkie g..., np. jak w ciąży miałam napadowe to mogłam brać tylko vertigo hell, trochę pomagał... a przyczyn jest wiele, nawet u mnie...chyba nie mam jednej konkretnej.
                  • milka_milka Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 13:52
                    Vertigo heel pomaga.
                    • kropkaa17 Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 14:24
                      Vertigo heel bralakm juz z 10 lat temu, tez mi pomagal.
                      • kropka_kom Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 17:52
                        a niby homeopatia...mi też pomagał i każdy laryngolog mi radził by brać w ciąży, natomiast jeden lek. stwierdził że jakiś rodzaj zawrotów głowy ( u mnie) spowodowany jest niedotlenieniem móżdżku, warto się w wtedy np. położyć...to często wiąże się ze spadkami ciśnienia...ale u mnie np. znaczenie miały też przesuwające się otolity, to akurat przy położeniowych zawrotach...także od koloru do wyboru sad
              • 3lato Re: pytanie o zawroty głowy 05.03.19, 09:35
                No właśnie ten Betaserc został przepisany tej osobie. Po nim nic a nic nie było lepiej. Czyli jeśli to nie pomogło to nie ta choroba? Nie problemy z błędnikiem?
                • milka_milka Re: pytanie o zawroty głowy 05.03.19, 09:36
                  Ale betaserc trzeba przyjmować dość długo, to nie jest lek, który działa natychmiast. Mnie się robiło lepiej po kilku tygodniach.
                  • 3lato Re: pytanie o zawroty głowy 05.03.19, 09:46
                    ale ten atak nagłych zawrotów wystapił podczas stosowania od ok 2 tygodni
                    • milka_milka Re: pytanie o zawroty głowy 05.03.19, 10:40
                      To trzeba badać dalej. Nadal może być to błędnik albo ogólnie struktury ucha wewnętrznego. Zawroty głowy to gigantyczny temat i trudne diagnozowanie. Ja miałam ogromne szczęście, że od razu trafiłam na kogoś z olbrzymim doświadczeniem i możliwościami diagnostycznymi, a także chęciami.
                      • kropka_kom Re: pytanie o zawroty głowy 05.03.19, 11:27
                        no to poczytaj o otolitach bo mi to pasuje, takie napadowe zawroty...przerabiałam...
    • disco-ball Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 12:18
      Ja mam. Co kilka mcy.
      U mnie najprawdopodobniej winny jest wielki guz w okolicach szyi, który uciska tętnice.
      Powodów może być sto - szukaj dalej.
    • princesswhitewolf Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 13:09
      w kierunku zrobienia badania nazywajacego sie USG Dopplera. Pokazuje przeplyw w odcinku szyjnym. Wiele ludzi tam ma zwyrodnienie.
      • grabixa Re: pytanie o zawroty głowy 04.03.19, 14:03
        ja też miałam spore zawroty głowy. Problemem był błędnik, więc może warto też odwiedzić laryngologa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka