tanebo2.0 22.03.19, 11:13 natemat.pl/267623,proboszcz-z-kamionka-dzieci-z-in-vitro-nie-maja-duszy były bruzdy, teraz dusza. Warto takie wyskoki piętnować. Faszyzm rozpoczął się też od tego że pewni ludzie byli określani jako "nie ludzie"!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
45rtg Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 11:46 tanebo2.0 napisał: Mtaaaa... Jak sobie mały Usaniec wyobraża wpływ chrześcijaństwa na rozwój świata. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 11:55 A Kopernik, Galileusz, Giordano Bruno, Roger Bacon, Cecco d'Ascoli, Wilhelm Ockham, Pietro Pomponozzi, Miguel Servet, Andreas Vesalius , Caesare Cremonini, Marco Antonjie (Marcantonio) de Dominis, Giulio Cesare (Licilio) Vanini, Isaac Newton, Georges Leclerc de Buffon? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 12:04 tanebo2.0 napisał: > A Kopernik, Galileusz, Giordano Bruno, Roger Bacon, Cecco d'Ascoli, Wilhelm Ock > ham, Pietro Pomponozzi, Miguel Servet, Andreas Vesalius , Caesare Cremonini, Ma > rco Antonjie (Marcantonio) de Dominis, Giulio Cesare (Licilio) Vanini, Isaac Ne > wton, Georges Leclerc de Buffon? Klasztory z bibliotekami i skryptoriami. Szkolnictwo i nauka. Finansowanie architektury, sztuki. Rozwój społeczny i (na miarę średniowiecza) przemysłowy napędzany na przykład przez Cystersów. Piszesz, że Kopernik... Co Kopernik, urzędnik kościelny? Badacz ekonomii, astronom, OIDP także fortyfikował Frombork. No więc co ten Kopernik? Źle mu było? Mit o jakimś "tysiącu lat mroku" to zwykłe pieprzenie niedouczonych "historyków". Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 13:13 Chyba jednak ten Kopernik wiedzial (moze jako osoba zblizona zawodowo do KK?) z jakim mrocznym, msciwym , zacofanym przeciwnikiem KK ma do czynienia, bo napisal sobie "O obrotach sfer niebieskich" wiele lat przed smiercia, a dopiero bedac juz na lozu smierci zdecydowal sie swoje dzielo opublikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 13:28 szalona-matematyczka napisała: > Chyba jednak ten Kopernik wiedzial (moze jako osoba zblizona zawodowo do KK?) z > jakim mrocznym, msciwym , zacofanym przeciwnikiem KK ma do czynienia, bo napis > al sobie "O obrotach sfer niebieskich" wiele lat przed smiercia, a dopiero beda > c juz na lozu smierci zdecydowal sie swoje dzielo opublikowac. Tak, tak. Mroczny, mściwy i zacofany przeciwnik zakładał uniwersytety. To, że istniały pewne tematy, które były sprzeczne z Biblią i przez to ryzykowne do poruszania, to nie znaczy, że instytucja Kościoła nie podtrzymywała rozwoju nauki, sztuki i techniki en masse. I bezpośrednio, i przez działanie stabilizujące Europę jako w miarę całość, dzięki czemu łatwiej było się zajmować niepraktycznymi pierdołami, a nie tylko bezpośrednio użyteczną produkcją uzbrojenia i żywności. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 13:35 KK podtruymywal i podtrzymuje rozwoj "nauk" sluzacych jego celom (jakies teologie, Radia Ma-ryja, naprotechnologie). Przedstawicieli prawdziwych nauk KK lubil przypalac na stosie... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 13:51 szalona-matematyczka napisała: > KK podtruymywal i podtrzymuje rozwoj "nauk" sluzacych jego celom (jakies teolog > ie, Radia Ma-ryja, naprotechnologie). Przedstawicieli prawdziwych nauk KK lubil > przypalac na stosie... Teraz może i tak, bo rozłam chrześcijaństwa zachodniego spowodował zmiany społeczne, skutkujące między innymi emancypacją nauki jakieś 200 lat temu. Ale jeżeli uważasz, że przez tysiąc lat średniowiecza Kościół niszczył naukę nic do niej nie wnosząc, to jesteś matematyczką o bardzo małym rozumku, a jeszcze mniejszej wiedzy. Wystarczy się zastanowić, na jakiej podstawie budował się rozwój nauki wieków XVIII i XIX. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 11:35 Nie rozumiem niektórych rodziców, idą na takie spotkanie, słuchają tych bzdur, które im opowiada pan niemający pojęcia o życiu i nadal nie przyjdzie im do głowy, że można stamtąd wyjść i więcej po prostu nie przychodzić. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 11:48 Chyba z dwóch powodów - dla białej sukienki i katolickiego pogrzebu. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 12:14 W takim razie każdemu według wyboru. Jeśli ktoś uważa, że warto się wkurzać przez całe życie słuchając idioty, po to, żeby mieć białą sukienkę przez jeden dzień i pogrzeb z księdzem po śmierci, to niech nie narzeka, sam wybrał. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 12:48 białą sukienkę można tylko w kościele? a po śmierci, jak mawiała moja śp babcia, dupa nie wierci. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 13:14 A ja mialam.biala sukienke w USC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 11:51 No i pierniczy taki księżulo o wyższości mężczyzn nad kobietami i o braku duszy u dzieci z in vitro, a te kobity tam obecne, choć się w duchu wkurzają, to jednak siedzą potulnie i słuchają tych bredni. A to trzeba wstać i wyjść. I jeszcze faka pokazać księżulowi na odchodnym. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 12:01 Wracamy do średniowiecza. Nie pamiętam dokładnie ale kościół stał na stanowisku, że dusza w płód męski wchodzi szybciej niż w kobiecy A teraz okazuje się, że w niektórych nie wchodzi w ogóle! Ja bym tego księdza sprawdziła, może tam się coś obsunęło i ktoś dostał dwie a on żadnej Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 19:18 A tymczasem badania pokazały że... ... dziewczynki, które dzieliły łono matki z bratem bliźniakiem, rzadziej kończyły szkołę średnią (z prawdopodobieństwem o 15,2 proc. niższym w porównaniu z bliźniaczkami, które dzieliły macicę z siostrami) oraz szkołę wyższą (prawdopodobieństwo niższe o 3,9 proc.). Co więcej, także rzadziej wychodziły za mąż (o 11,7 proc.), były mniej płodne (o 5,8 proc.) i mniej zarabiały (o 8,6 proc.). Takie mamy "zyski" z testosteronu. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 19:56 A skąd wiadomo, że wpływ na to miały (wyłącznie) czynniki biologiczne a nie np kulturowe-"mamy syna to inwestujemy w syna"? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 12:20 Powinna wstać i wyjść. Na to jednak nie ma odwagi w społeczeństwie, a dopóki nie będzie, to będa kwitły takie (i jeszcze lepsze) kwiatki. Odpowiedz Link Zgłoś
123zielona123 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 12:23 A ktoś udowodnił, że one mają dusze? Bo nie za bardzo rozumiem o co chodzi? Kiedyś twierdzono, że kobieta nie ma duszy. Naprawdę jest mi zupełnie obojętne, czy jakis facet będzie twierdził, ze nie mam duszy, lub moja dusza jest niepełna, upośledzona itp. Dla mnie teologia NIE JEST NAUKĄ więc nie dyskutuję ile diabłów będzie na główce szpilki. Zupełnie nie rozumiem takich rodziców. Wpierw robia sobie dziecko za pomocą in vitro, wiedząac, że to jest grzech, a potem mają pretensje, że wykształcony teolog twierdzi, że dziecko nie ma duszy. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastaka. Albo kościół, albo dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
fawiarina Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 12:34 Ta matka z artykułu powinna wstać, pokazać księdzu faka i wyjść. Na zawsze. Moje dziecko bez duszy nie było na szczęście ochrzczone, więc póki co słuchanie takich bredni mu nie grozi. Ale martwi mnie, że jej koledzy z podwórka będą edukowani w tym duchu. Tfu, indiktrynowani. Jeśli dla księdza penetracja pochwy penisem jest gwarantem duchowości człowieka, to nie mam więcej pytań. Fiksacja seksualna kościoła pełną gębą. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaspiama Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 19:57 "Ta matka z artykułu powinna wstać, pokazać księdzu faka i wyjść. Na zawsze." Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 12:52 W końcu się doczekają. Na szczęście. Już ponad połowa ankietowanych przez CEBOS chce wywalenia religii ze szkół (antyradio w serwisie podawało), coraz więcej ludzi nie chrzci dzieci (jw), a ci nie zmieniają się ani na jotę, i to mając w Rzymie Franciszka (przy naszych baranach to on mega ludzki i postępowy). Przemawia przez nich nie tylko wielka buta, ale i megagłupota. I dobrze. Im odważniej sobie poczynają, tym szybciej dostaną kopa w tłuste zady. Nareszcie Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 13:18 Ja to sie ciesze, jak przedstawiciele KK sp. z o.o. tak bredza. W koncu pokazuja jacy sa i moze niektore owieczki sobie przemysla czy isc za takim pasterzem. Oby takich wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 13:41 Chodziłam do kościoła, chodziłam, aż na II roku studiów mnie olśniło: Nie zgadzam się z niczym, co mówi ksiądz - to może przestanę się wygłupiać? I więcej do kościoła nie przyszłam, nie licząc okoliczności społecznych (ślub, chrzciny, pogrzeby). Polecam to też tej matce. A najpierw zrobienie dżihadu (to bardzo zacne słowo w kontekście). Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 18:43 Angazetka, tez masz sie czym chwalic na emamie. Po prostu sie prostytuowalas: niby walczylas z KK, ale grzecznie na sluby, chrzciny biegalas. Walczaca emama to olewa takie imprezy, ewentualnie laskawie stanie sobie pod kosciolem swoim porsche.👼 Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 19:09 szalona-matematyczka napisała: > ale grzecznie na sluby, chrzciny biegalas Przecież nie na swoje Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 14:23 Jak ktoś dorosły sam łazi do kościoła to niestety jego wina. Po co lazł? Ja tam nie wiem co tam sukienkowi mamrotają w tych kościołach. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 14:26 Wszyscy mają energię w sobie, i mucha i małpa i człowiek, także drzewo i trawa ... skończymy z tym gadaniem o aniołkach. Jeszcze kiedyś jak człowiek myślał, że pod ziemią jest piekło a niebo nad głowami to można było w to wierzyć ale dzisiaj .... błagam. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 14:29 kryzys_wieku_sredniego napisał(a): > Wszyscy mają energię w sobie, i mucha i małpa i człowiek, także drzewo i trawa > ... skończymy z tym gadaniem o aniołkach. > Jeszcze kiedyś jak człowiek myślał, że pod ziemią jest piekło a niebo nad głowa > mi to można było w to wierzyć ale dzisiaj .... błagam. A z jakiego powodu w XXI wieku nie miałoby się wierzyć w aniołki? Jakiś dowód naukowy na ich nieistnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 18:45 Latalam wielokrotnie samolotem, w chmurach i aniolkow nie widzialam.Oto dowod. Odpowiedz Link Zgłoś
myq1 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 19:06 Inaczej by ci sukienkowi gadali, gdyby kościoły były puste. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 19:20 Nie można przedstawić dowodu naukowego na NIEistnienie, Einsteinie... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 19:30 memphis90 napisała: > Nie można przedstawić dowodu naukowego na NIEistnienie, Einsteinie... Ależ można. Z portalu racjonalista taki przykład (jest ich więcej): Z chwilą pojawienia się elektrodynamiki Maxwella do fizyki wprowadzono pojęcie eteru jako ośrodka, w którym rozchodzą się oddziaływania elektromagnetyczne, i którego wprowadzenie było niezbędne dla - jak wtedy sądzono - zachowania spójności teorii. Niechcianym i nieoczekiwanym dowodem na nieistnienie eteru było doświadczenie Michelsona-Morleya, które pierwotnie było pomyślane nie dla potwierdzenia istnienia eteru (w którego istnienie nikt nie wątpił), ale dla wyznaczenia szybkości Ziemi względem tegoż eteru. Efektem ubocznym było powstanie szczególnej teorii względności, w której pojęcie eteru zostało zupełnie wyeliminowane Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 19:42 Bez duszy da się żyć, jest to minimalnie trudniejsze niż z duszą. Ja nie mam duszy i dobrze mi z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
myq1 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 19:54 A dusza to znajduje się w penisie? Bo ten ksiądz powiedział, że duszę człowiek otrzymuje w czasie fizycznego połączenia kobiety i mężczyzny, nie plemnika i komórki jajowej znajdujących się że tak powiem "na zewnątrz"? Odpowiedz Link Zgłoś
fawiarina Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 20:22 Wiadomo, że w mężczyźnie. A najbardziejsza dusza to w takim facecie, co nosi sukienkę, czarną. Oni tę duszę chętnie potem tchną w te biedne dzieci z in vitro przy okazji kolonii letnich czy innych rekolekcji. W tyle dzieci już tchnęli duszę, jak pokazują oststatnio doniesienia! Odpowiedz Link Zgłoś
myq1 Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 21:20 A, to dlatego ta gadka o braku duszy była. Po prostu nie mogą ci panowie dopuścić, aby dzieci brz duszy żyły. Hihi. Odpowiedz Link Zgłoś
ficus_carica Re: Bruzda bez duszy 22.03.19, 20:16 Wystarczy olać kk i nie oddawać dziecka w łapy czarnej mafii. A skoro pani sama chce, to już jej brocha. Odpowiedz Link Zgłoś