Dodaj do ulubionych

Powariowali

01.04.19, 12:47
moto.pl/MotoPL/7,88389,24603932,od-2022-r-samochody-sprzedawane-w-unii-europejskiej-beda-wyposazone.html#s=BoxOpLink
Nie, żebym była piratem drogowym, staram się jeździć zgodnie z przepisami, ale takie ubezwłasnowolnienie kierowcy mnie wkurza.
Cóż, przyjdzie zmieniać samochód przed 2022 lub kupować używany.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Powariowali 01.04.19, 12:50
      Tak, ubezwłasnowolnienie nie pozwalające przekroczyć dozwolonej prędkości - która zresztą np. w Polsce wynosi 140 km/h (autostrady) a nie sądzę aby te systemy były (przynajmniej na początku) az tak inteligentne, żeby wykrywać jaka prędkość obowiązuje na odcinku drogi którym akurat się jedzie...
      • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 12:54
        "żeby wykrywać jaka prędkość obowiązuje na odcinku drogi którym akurat się jedzie..."
        ?
        • profes79 Re: Powariowali 01.04.19, 13:09
          W skrócie: w Polsce mamy różne ograniczenia prędkości - od 50 w terenie zabudowanym przez 70-90 na wszelkiego rodzaju wielopasmówkach aż do 140 na autostradzie. Skąd ten system w Polsce będzie miał wiedzieć, że samochód nie jest na autostradzie tylko na drodze gminnej? Stąd przypuszczenie, że przynajmniej póki co blokadę ustawi się conajwyżej na 140-150 dla Polski i tyle.
          Fakt różnych ograniczeń w róznych krajach już celowo pomijam. Bo np. Włochy maja na autostradach ograniczenie do 130
          • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 13:11
            Ja się na tym nie znam ale moja kamerka ciągle mi brzęczy, że przekraczam prędkość wink
            • minniemouse Re: Powariowali 07.04.19, 04:04
              1matka-polka napisała:
              Ja się na tym nie znam ale moja kamerka ciągle mi brzęczy, że przekraczam prędkość wink

a tej kamerki nie da sie jakos zaslonic? albo w ogole wylaczyc? https://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a050.gif

Minnie
          • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 13:23
            Wiesz, to wie nawet moja nawigacja i wyświetla mi ograniczenie obowiązujące na danej drodze. To nie jest coś niezwykłego.
          • eliszka25 Re: Powariowali 01.04.19, 14:04
            Odpowiedź jest prosta i krótka GPS 😁. W Polsce jeszcze nie na wszystkie obszary są tak dokładne mapy elektroniczne, ale jest coraz lepiej. W niektórych krajach siatka pokrywa niemal 100% powierzchni. W każdym razie nasz samochód na autopilocie „wie”, ile może jechać na danej drodze. System nie jest jeszcze doskonały, bo np. auto zaczyna zwalniać dopiero po wjechaniu na teren, w którym obowiązuje 50 km/h, więc przez jakiś czas jedzie za szybko, jeśli przed nami nic nie jedzie (wtedy utrzymuje odległość od poprzedzającego pojazdu i zwalnia odpowiednio wcześniej). Jednak prace nad udoskonaleniem tego już trwają od jakiegoś czasu.
      • bei Re: Powariowali 01.04.19, 14:51
        Przecież system rozpoznawania znaków to żadna nowina, auto rozpozna ograniczenia
      • aerra Re: Powariowali 01.04.19, 16:54
        No chyba żartujesz, przecież już teraz rozpoznawanie znaków działa całkiem nieźle (ja nie mam jakiegoś luksusowego auta, a pokazuje mi jakie jest ograniczenie, bo ma rozpoznawanie znaków) - jak to się jeszcze połączy z gps i systemem map, to masz 100% skuteczność.
      • kouda Re: Powariowali 07.04.19, 07:03
        Mamy 2019 - samochód którym jeżdżę pokazuje mi dozwolona prędkość na danym odcinku na desce rozdzielczej. Nie da się nie zauważyć wink jak przekraczam, to podświetla ja ma czerwono dodatkowo
    • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 12:52
      Wszystkie nowoczesne ematki są w wniebowzięte, potem jeszcze obowiązkowe kaski a na sam koniec specjalne kaftany bezpieczeństwa dla każdego big_grinbig_grinbig_grin
      • woman_in_love Re: Powariowali 01.04.19, 13:13
        Kaftan prawaczku to dla ciebie będzie.
        • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 13:14
          Kolejna zwykła/zatroskana internautka/forumowiczka....
      • annajustyna Re: Powariowali 01.04.19, 13:48
        Kaftany sa aktualnie nawet w psychiatrii zakazane (wiem, wiem, polska ustawa o zdrowiu psychicznym ich nie zabrania).
      • milamala Re: Powariowali 06.04.19, 17:07
        1matka-polka napisała:

> Wszystkie nowoczesne ematki są w wniebowzięte, potem jeszcze obowiązkowe kaski
        > a na sam koniec specjalne kaftany bezpieczeństwa dla każdego big_grinbig_grinbig_grin

Kaftany bezpieczenstwa dla niektorych piratow juz dawno powinny byc wymyslone.
    • profes79 Re: Powariowali 01.04.19, 12:52
      W Warszawie w weekend trzech idiotów zabiło się na Mokotowie - nie ma jeszcze informacji z jaką prędkością jechali ale jak przygrzali w słup to i samochód i ich zbierano ze sporego obszaru...Na szczęście nikomu innemu nic się nie stało.
      • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 12:55
        profes79 napisał:
        >.Na szczęście nikomu innemu nic się nie stało.

Dokładnie. Ciekawe co by autorka wątku o powiedziała jakby panowie w ramach swojej 'wolności' skasowali jej dziecko.
        • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 13:25
          I myślisz, że takie odgórnie narzucone ograniczenie coś da?
          Poza tym, że może nie udać się jakiś konkretny manewr na drodze?
          A idioci, jak mają się zabić, to zawsze znajdą sposób.
          • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 13:31
            milka_milka napisała:
            > I myślisz, że takie odgórnie narzucone ograniczenie coś da?
            > Poza tym, że może nie udać się jakiś konkretny manewr na drodze?
            > A idioci, jak mają się zabić, to zawsze znajdą sposób.

A dźwięk do mieszkania zamykasz na klucz czy nie bo 'złodziej zawsze znajdzie sposób'?
            • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 13:32
              *drzwi - głupia autokorekta...
              • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 13:35
                Ale nikt mi nie każe. Mogę zostawić otwarte otworem, to mój wybór.
                • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 13:40
                  milka_milka napisała:
                  > Ale nikt mi nie każe. Mogę zostawić otwarte otworem, to mój wybór.

Bo to twoje rzeczy. Ty samochodem możesz zabić nie tylko siebie.
                  • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 13:48
                    Ale ja jeżdżę zgodnie z przepisami. Natomiast dopuszczam możliwość, że ich złamanie może być konieczne.
                    • sumire Re: Powariowali 01.04.19, 13:50
                      W jak wielu sytuacjach łamanie przepisów jest konieczne?...
                    • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 13:51
                      milka_milka napisała:
                      > Ale ja jeżdżę zgodnie z przepisami. Natomiast dopuszczam możliwość, że ich złam
                      > anie może być konieczne.

W jakich konkretnie?
                      • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 14:02
                        Już kiedyś jechałam z dzieckiem do szpitala, zdecydowanie łamiąc ograniczenia prędkości, bo tego wymagała sytuacja zdrowotna dziecka.

Naprawdę tak trudno pomyśleć?
                        • turzyca Re: Powariowali 01.04.19, 14:17
                          Bo wezwanie karetki, która nie tylko może bezpiecznie jechać znacznie powyżej dozwolonej prędkości, ale w której są ratownicy medyczni będący w stanie udzielić pomocy medycznej w drodze do szpitala, jest wyjściem dużo gorszym niż wiezienie dziecka osobiście i jednoczesne prowadzenie samochodu i np. reanimowanie dziecka.
                        • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 14:22
                          milka_milka napisała:
                          > Już kiedyś jechałam z dzieckiem do szpitala, zdecydowanie łamiąc ograniczenia p
                          > rędkości, bo tego wymagała sytuacja zdrowotna dziecka.
                          >
                          > Naprawdę tak trudno pomyśleć?

Dobrze że nikogo nie zabiłaś swoją bezmyślnością.
                        • sumire Re: Powariowali 01.04.19, 15:00
                          Od tego jest ambulans.
                          • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 15:38
                            A wiesz, ile się czeka?
                            Gdyby był, to policja nie eskortowalaby co jakiś czas ludzi jadących do szpitala.
                            Nie czytałaś? Nie wiesz?
                            A wiesz, że są sytuacje, gdzie masz instrukcję od lekarza, żewzywasz karetkę i jedziesz naprzeciw, bo żadna karetka nie zdąży.
                            Naprawdę, porażacie naiwną wiarą, że przepisy to panaceum na wszystko.
                            • turzyca Re: Powariowali 01.04.19, 16:03
                              Wzywałam, nie raz, wiem, ile się czeka.
                              Wiem też, że nie mam szans dojechać do szpitala szybciej niż karetka do mnie. Ja wiem, że nikt nie reanimuje dziecka wytrwalej niż jego własny rodzic, ale wytrwale nie znaczy skutecznie, a rodzic nie ma choćby leków. Jeśli dziecko musi trafić pod opiekę specjalistów, to trafia pod nią w momencie gdy przekracza drzwi karetki, a nie szpitala, to jest czasem bardzo duża różnica. No i karetka zawiadamia w razie czego szpital, że wiozą pacjenta z danym problemem, żeby przygotowano się na przyjęcie, wstępne fachowe rozpoznanie już jest, odpada cała nerwówa, gdy wpadasz na SOR i czekasz na triaż.

Eskortowanie policji bierze się właśnie z tego, że ludzie łapią za swój samochód zamiast wzywać służby. No to jak już jadą, to zapewnia im się jakiekolwiek bezpieczeństwo. Policja ma możliwość użycia sygnałów.

A kierowca karetki ma nie tylko możliwość użycia sygnałów, ma wprawę w szybkiej, bezpiecznej jeździe, a przede wszystkim nie jest w ciężkim stresie, nie włącza mu się widzenie tunelowe, nie ma ograniczeń percepcji. Nie chciałabym trafić na ulicy na rodzica wiozącego własne duszące się dziecko do szpitala. Bo szanse na wypadek są o wiele większe.
                            • sumire Re: Powariowali 01.04.19, 16:48
                              Wiem, ile się czeka.
                              Wiem też, bo widzę regularnie, że kierowcy w PL mają generalnie w doopie karetki czy inne pojazdy na sygnale, bo im śpieszy się bardziej. Do czego, trudno orzec.
                • livia.kalina Re: Powariowali 06.04.19, 17:23
                  Ty możesz zostawić otwarte ale potencjalny złodziej będzie miał problemy. Tu analogicznie- pirat drogowy będzie miał problemy.
    • angazetka Re: Powariowali 01.04.19, 12:53
      1. Przeczytałaś artykuł? Będzie można przełamać blokadę. Żadnego ubezwłasnowolnienia nie ma.
      2. Zaiste, urządzenie, które jest dostosowane do obowiązujących przepisów w zakresie prędkości, to czysta zgroza.
    • heca7 Re: Powariowali 01.04.19, 13:19
      Dziś pierwszy kwietnia.
      • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 13:22
        Nie pomyślałam, ale dałaś mi nadzieję.
        Choć o tym pomyśle już czytałam.
        • angazetka Re: Powariowali 01.04.19, 13:24
          Nadzieję na co? Na wolność łamania przepisów?
          • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 13:26
            Na wiarę w rozsądek. Naprawdę nie rozumiesz, że sztywne narzucenie tego typu przepisów też jest niebezpieczne?
            • livia.kalina Re: Powariowali 06.04.19, 17:24
              Wszystkie przepisy- i drogowe, i cywilne, i karne sa sztywne i narzucone.
    • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 13:30
      Nie lepiej uczyć, pokazywać konsekwencje, karać, jeśli trzeba, wbijać do głów przepisy i konieczność ich przestrzegania niż odgórnie założyć ogranicznik?

Bo to trochę tak, jakby sprzedawano tępe noże i zabroniono sprzedaży ostrzałek.
      • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 13:42
        milka_milka napisała:
        > Bo to trochę tak, jakby sprzedawano tępe noże i zabroniono sprzedaży ostrzałek.

Broni na przykład nie kupisz w sklepie na rogu. Też ci przeszkadza taki brak wiary w 'rozsądek'? big_grin
      • 35wcieniu Re: Powariowali 01.04.19, 14:47
        Nie uwierze w sens edukacji kierowcow dopoki nie przestane czytac o tym ilu po**bow dzien w dzien wsiada za kierownice po alkoholu. Kazdy wie jakie sa skutki, tlucze sie o tym latami, dekadami- nadal nic. Taki jest efekt edukowania i pokazywania konsekwencji-zaden.
      • taki-sobie-nick Re: Powariowali 07.04.19, 01:33
        milka_milka napisała:

> Nie lepiej uczyć, pokazywać konsekwencje, karać, jeśli trzeba, wbijać do głów p
        > rzepisy i konieczność ich przestrzegania

Na niektórych to nie działa. Zwłaszcza dla młodych osobników płci męskiej, którzy "jeżdżą szybko, ale bezpiecznie".
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Powariowali 01.04.19, 13:44
      Przy wyprzedzaniu będziemy masowo ginąć. Miałam okazję być w takiej sytuacji jak w dieslu zapaliła mi się kontrolka dpf i samochód przeszedł w tryb awaryjny na wysokości kabiny tira ...
      Wrażenia przednie, dobrze że nikt za mną nie wyprzedzał, bo tylko mogłam zahamować i się grzecznie schować za tira.
      • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 13:47
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):
        > Przy wyprzedzaniu będziemy masowo ginąć. Miałam okazję być w takiej sytuacji ja
        > k w dieslu zapaliła mi się kontrolka dpf i samochód przeszedł w tryb awaryjny n
        > a wysokości kabiny tira ...
        > Wrażenia przednie, dobrze że nikt za mną nie wyprzedzał, bo tylko mogłam zahamo
        > wać i się grzecznie schować za tira.

Wystarczy nie łamać przepisów przy wyprzedzaniu.
        • milka_milka Re: Powariowali 01.04.19, 14:03
          Nie, bo tryb awaryjny to ok. 70 km/h.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Powariowali 01.04.19, 14:10
            Taaa, po prostu nie wskakuje na wyższe obroyy niż 2 tyś, a max prędkość po wciśnięciu gazu do deski to po minucie 120. Mazda 6.
            Wracałam wtedy 300 km do domu, było słabo, bo jak coś jechało 60 km to ja za nim, a na autostradzie śmierć w oczach wyprzedzając tiry, bo mniejwięcej wyprzedzanie mi szło jak tir tira wyprzedza.

• araceli Re: Powariowali 01.04.19, 14:20
            milka_milka napisała:
            > Nie, bo tryb awaryjny to ok. 70 km/h.

Jadąc przepisowo nie ma trybu awaryjnego.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Powariowali 01.04.19, 14:13
          No może, ja tam przy wyprzedzaniu daje w palnik a nie oglądam tarcze.
          Pisałam tutaj już kiedyś.
          Zresztą co oznacza ograniczać prędkość automatycznie? Bdzie i tak do 160 a to starczy żeby się zabić.
          • turzyca Re: Powariowali 01.04.19, 14:21
            >nie oglądam tarcze.

No ale przecież prędkość we własnym aucie to się na słuch z dokładnością do 5km/h określa?! Wiesz na jakim biegu jesteś, słyszysz jak silnik działa, to wiesz jak szybko jedziesz.
            • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 14:23
              "Wiesz na jakim biegu jesteś,"
              No mój np. na 6 biegu, to będzie miał tak między 60 km/h a 200 km/hwink
            • kryzys_wieku_sredniego Re: Powariowali 01.04.19, 14:25
              Słucham głośno muzyki, nie każdy jest mnichem ;P
          • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 14:21
            "No może, ja tam przy wyprzedzaniu daje w palnik a nie oglądam tarcze."
            Araceli patrzy w tarcze, kiedy wyprzedza ciężarówkę na krętej, jednopasmowej drodze, żeby przypadkiem nie przekroczyć 90 km/h a w obszarze zabudowanym wyprzedza ciągniki i inne zawalidrogi nie szybciej niż 50 km/h blokując przy okazji cały ruch [płaczę ze śmiechu]
            • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 14:24
              1matka-polka napisała:
              > Araceli patrzy w tarcze, kiedy wyprzedza ciężarówkę na krętej, jednopasmowej dr
              > odze, żeby przypadkiem nie przekroczyć 90 km/h

Araceli nie jest prawacki Sebixem, który musi wynagrodzić sobie małego penisa robiąc idiotyczne manewry na drodze.
              • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 14:35
                Czyli robisz dokładnie tak, jak napisałam, stwarzając śmiertelne zagrożenie dla otoczenia. LOL
                • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 14:48
                  1matka-polka napisała:
                  > Czyli robisz dokładnie tak, jak napisałam, stwarzając śmiertelne zagrożenie dla
                  > otoczenia. LOL

Jazda zgodnie z przepisami 'śmiertelnym zagrożeniem' big_grin Odj.b level prawactwo big_grin
                  • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 14:50
                    Oczywiście, bezrefleksyjne trzymanie się przepisów jeszcze do niczego dobrego nie doprowadziło. Przykładem historia Niemiec smile
                    • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 14:54
                      1matka-polka napisała:
                      > Oczywiście, bezrefleksyjne trzymanie się przepisów jeszcze do niczego
                      > dobrego nie doprowadziło.

Jeżeli przepis się nie podoba to się go zmienia a nie łamie.
                      • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 15:00
                        "Jeżeli przepis się nie podoba to się go zmienia a nie łamie."
                        LOL
            • profes79 Re: Powariowali 01.04.19, 14:24
              Na krętej jednopasmowej drodze grzecznie jedziesz za ciężarówką - no chyba, że marzysz o czołówce. A tutaj uwaga - niespodzianka:
              Przekroczenie dozwolonej prędkości podczas wyprzedzania jest wykroczeniem i jest karane mandatem.
              • 1matka-polka Re: Powariowali 01.04.19, 14:27
                "Na krętej jednopasmowej drodze"
                A tam gdzie wyprzedzanie jest dozwolone?
                "Przekroczenie dozwolonej prędkości podczas wyprzedzania jest wykroczeniem i jest karane mandatem."
                Masz rację.
                • annajustyna Re: Powariowali 01.04.19, 14:50
                  Czyli nigdy nie idzie wyprzedzic, chyba ze slamazare.
                  • araceli Re: Powariowali 01.04.19, 14:55
                    annajustyna napisała:
                    > Czyli nigdy nie idzie wyprzedzic, chyba ze slamazare.

Och straszne! Sebix Karynę dowiezie 5 minut później do domu! big_grin
                    • annajustyna Re: Powariowali 01.04.19, 14:57
                      Ja akurat z tych, co z definicji nie wyprzedzaja. Zadna karyna wink.
    • tanebo2.0 Re: Powariowali 01.04.19, 14:32
      Ludzie naturalnie potrzebują adrenaliny. A jazda ferrari takiej dostarcza.
    • bei Re: Powariowali 01.04.19, 14:52
      Przy wyprzedzaniu, przy różnych sytuacjach można pokonać blokadę ograniczenia- wystarczy mocniej wcisnąć pedał gazu.
      • annajustyna Re: Powariowali 01.04.19, 19:04
        Ale czy wolno?
    • sylwiastka Re: Powariowali 01.04.19, 15:06
      Super! Ja nie lubie ulanow na drogach lekcewazacych normy. Jeszcze obowiazkowy pomiar alkoholu przed i system rozpoznawania znakow i dostosowania predkosci samochodu.
    • cauliflowerpl Re: Powariowali 01.04.19, 17:07
      Wyszło i w hiszpańskiej prasie, a u nas Prima Aprilis jest w grudniu...
    • sylwiastka Wszesniejsze info 01.04.19, 17:16
      Tekst z lutego.
      auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/591835,nowy-system-obowiazowe-wyposaznie-samochod-ogranicznie-predkosci-parlament-europejski.html
    • stephanie.plum Re: Powariowali 01.04.19, 21:17
      o wiele rozsądniej byłoby wbudować alkomat.
      • taki-sobie-nick Re: Powariowali 07.04.19, 01:33
        stephanie.plum napisała:

> o wiele rozsądniej byłoby wbudować alkomat.
        >
        W stacyjkę.
    • tanebo2.0 Re: Powariowali 01.04.19, 23:35
      Ludzie potrzebują adrenaliny. A najłatwiej ją znaleźć w szybkich autach. Może coś dałyby amatorskie wyścigi? Ale nie takie nielegalne. Oczywiście i teraz można się ścigać, choćby po torach. Tyle że wymogi bezpieczeństwa są takie że żeby je spełnić trzeba albo być zblazowanym milionerem albo mieć sponsora.Żeby mieć sponsora trzeba ścigać się zawodowo. Czyli rzucić pracę i zostać zawodowcem. A 99% kierowców chce tylko od czasu do czasu się pościgać...
      • 1matka-polka Re: Powariowali 02.04.19, 08:02
        "A 99% kierowców chce tylko od czasu do czasu się pościgać..."
        Od kiedy mam nowy samochod, to wystarczy, ze lekko przycisne gaz a zaraz sie znajdzie jakis amator wyscigow. Strasznie mnie to bawi, bo wczesniej jezdxilam zwyklym samochodem i nikt mnie nie zaczepiał...
        • 1matka-polka Re: Powariowali 02.04.19, 08:04
          Moj maz tez byl zdziwiony, teraz to juz wiemy, ze wystarczy lekko przyspieszyc a zaraz sie pojawia jakis zawodnik😄
        • sumire Re: Powariowali 02.04.19, 08:14
          Że akurat ciebie to bawi, to jakoś nie dziwi.
          • 1matka-polka Re: Powariowali 02.04.19, 08:19
            Bawi mnie, bo lubie obserwowac ludzkie popędy. I wyobraz sobie, jeszcze do tej pory zadna kobita sie nie chciala ze mna scigac, dziwne, nie???
            • sumire Re: Powariowali 02.04.19, 08:24
              Widocznie są mądrzejsze od ciebie. Nie jest to trudne.
              • 1matka-polka Re: Powariowali 02.04.19, 08:26
                Chyba nic nie zrozumialas z mojej wypowiedzi. Nie dziwi mnie to.
                • sumire Re: Powariowali 02.04.19, 08:34
                  Wstąp do SOP, tam też uważają, że wyścigi są śmieszne. Nadasz się.
                  • 1matka-polka Re: Powariowali 02.04.19, 08:51
                    A ty tylko o jednym.lol
                    • iwles Re: Powariowali 02.04.19, 09:13
                      Jak widac, mozg inaczej pracuje w lepszej maszynie. Jestes matkopolko idealnym przykladem, ze im szybszy samochod, tym szybciej wyłącza sie rozum.
                      • 1matka-polka Re: Powariowali 02.04.19, 09:26
                        Zlecialy sie psychofanki. Sio, a kysz!
          • nangaparbat3 Re: Powariowali 02.04.19, 08:40
            Ale ma rację, tylko jedno auto przyspieszy, zaraz za nim pędzą.
            • 1matka-polka Re: Powariowali 02.04.19, 08:49
              Instynkt łowcy, zwierzeta tez tak mają. Jak ktoś ucieka, to trzeba go gonić. 😁 jak ktos goni, to trzeba uciekac. U malych dzieci jest ten efekt rowniez bardzo widoczny.
    • jehanette Re: Powariowali 02.04.19, 08:34
      Bardzo słusznie. Po co konstruować coś, czego nie da się w pełni użyć, a jeśli ktoś jednak użyje to jest to bardzo niebezpieczne. Może nawet konstrukcja i użytkowanie "słabszych" silników zużywa mniej zasobów, mniej kosztuje?
    • nangaparbat3 Re: Powariowali 02.04.19, 08:38
      W tym roku dwie osoby opowiadały mi, jak były świadkami zabicia pieszego na przejściu. W jednym wypadku był to jedenatoletni chłopczyk, który zsiadł z roweru i prowadził go, idąc przejściem na zielonym świetle - przejechała go (dosłownie, nie potrąciła) ciężarówka skręcająca w prawo (faktem jest, że błąd rozwiązania, mieszkańcy od lat podobno wojowali o zmianę, ale prędkość też ma znaczenie).
      Drugi szedł za dwudzistoletnią dziewczyną, która przechodziła po pasach w bocznej uliczce - ją też przejechała ciężarówka. Policjanci powiedzieli potem świadkowi, że jechała ponad 70.
      Ta boczna uliczka jest blisko dużej ulicy, po trzy pasy w każdą stronę, którą jeżdżę codziennie. Prędkość na niej kiedyś wynosiła 70 (raz wiózł mnie znajomy, na liczniku miał ponad 100, jednocześnie narzekał, że "w tym kraju nikt prawa nie przestrzegoa). ponieważ wciąż ginęli piesi (to jest środek miasta), zmniejszono do 50. Nikt, absolutnie nikt tego nie przestrzega. Dlatego uważam, że śmierci dziewczyny jesteśmy winni wszyscy - bo dociskając gaz wszyscy (z nielicznymi chwalebnymi wyjątkami, szacun dla nich, że nie dają się sterroryzować) się nawzajem nakręcamy, tracimy rozeznanie.
      Jesli sami nie potrafimy się powściągać i zabijamy ludzi, dobrze, że ktoś nas powstrzyma.
      • 1matka-polka Re: Powariowali 02.04.19, 08:52
        "przejechała go (dosłownie, nie potrąciła) ciężarówka skręcająca w prawo"
        Na Bielanach? Z tego, co czytalam, to zachaczyla go tylem, tylko nie wiem jakim cudem wciagnela pod kola...
        • 1matka-polka Re: Powariowali 02.04.19, 08:53
          *Zahaczyla
        • nangaparbat3 Re: Powariowali 02.04.19, 21:31
          Przejechała po nim. Mój znamy był dosłownie obok. Pogotowie było w kilka minut. Potem przybiegła mama chłopca. sDziecko było w karetce, ratownicy nie chcieli jej wpuścić, odepchnęła ich i weszła. "Nie wyobrażałem sobie, że można tak krzyczeć".
    • rosapulchra-0 Re: Powariowali 06.04.19, 16:56
      A ja jestem za. Zbyt wielu idiotów siedzi za kierownicą i stwarza niebezpieczne sytuacje na drodze.
      Niedawno taki idiota bez mózgu wyprzedził mnie i jeszcze jeden samochód na wewnętrznej drodze z ograniczeniem prędkości do 10 m/h i zrobił to przez zabudowanym zakrętem. Panu się spieszyło, rozumiesz? Za zakrętem są światła i musiał się zatrzymać, bo było czerwone.
    • milamala Re: Powariowali 06.04.19, 17:09
      Super. Bardzo sie ciesze. Obawiam, ze sie cudaki buraki za kierownicca znajda sposob zeby sie dobrac do tego ograniczenia.
    • minerallna Re: Powariowali 07.04.19, 04:27
      Spokojnie.
      "Nasi" fachowcy spokojnie sobie poradzą sad wink
      Ale z drugiej strony to ten pomysł jest tylko na NIE!
      Albo umie się jeździć albo nie. Żadne systemy nie nauczą nikogo normalnej jazdy.
      A takie ograniczenia- super- już widzę więcej wiadomości o wypadkach.
      Zdecydujmy: albo człowiek kieruje albo maszyna.
      I wtedy poddajemy się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka