Dodaj do ulubionych

Ile ematka miała/ma

02.04.19, 19:30
oszczędności w wieku 30 lat?

Odnośnie wątku milden. Niektóre odpowiedzi mnie zainteresowały i mam nadzieję, że te forumki, które w tamtym wątku odpowiadały, w tym pochwalą się swoimi oszczędnościami w wieku 30 lat. Oczywiście warunki życia też są ważne.
Obserwuj wątek
    • kotomama Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 19:37
      W wieku 30 lat byłam gołodupcem. Wprowadziłam się do mieszkania kupionego na kredyt. Pierwszy samochód prawdziwy* samochód kupiłam w wieku 32 lat. Ale też w tych latach zaczęła się moja jazda do góry jęsli chodzi o zarobki i pozycję zawodową. I tak już do tego pory ciągle mam trend wzrostowy. Oszczędności i nadwyżki zaczęły się jak miała około 35-36 lat.
      Pewnie byłyby wcześniej gdyby nie moja pasja podróżowania.
      * prawdziwy = nowy z salonu.
    • pani-nick Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 19:38
      Długi miałam (kredyty), a nie oszczędności.
    • bukietlisci Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 19:41
      kredyt na mieszkanie w połowie spłacony miałam.
    • leanne_paul_piper Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 19:44
      W wieku lat 30 oszczędności miałam równe 0. Akurat na 30.urodziny wprowadziłam się do pierwszego własnego mieszkania, więc to, co tam sobie wcześniej zgromadziłam, poszło na wkład własny, notariusza, a pozostała resztka na sprzęty agd i nowe meble. I na wynagrodzenie tragarzy. Moja mama do dziś pamięta, jak rozwijałam ostatni zwitek banknotów, aby im zapłacićwink.
      No i nie dość, że nie miałam oszczędności, to 30.tkę świętowałam z zadłużeniem na prawie ćwierć miliona.
      Ale nigdy nie żałowałam. Po ponad dekadzie mogę powiedzieć, że to była moja najlepsza decyzja w życiu.
    • aga_mon_ber Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 19:47
      Może nie była to zawrotna kwota, ale miałam. Nie jestem osobą rozrzutną. Zawsze miałam pieniądze.

• pani-nick Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 19:55
        a mieszkanie po babci? czy z rodzicami mieszkałaś?
      • rosapulchra-0 Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 20:04
        Dokładałaś do rachunków i jedzenia?

No i jaka to była kwota?
        • aga_mon_ber Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 13:08
          Tak, dokładałam się do rachunków i jedzenia.
          Kwoty nie będę podawała, ale odkładałam na książeczki oszczędnościowe, które potem poszły w mieszkanie, kiedy poszłam na swoje.
          Nigdy nie lubiłam szastać kasą na lewo i prawo.Zawsze miałam więcej kasy, niż mój mąż, który zarabiał dużo więcej, niż ja.
    • tol8 Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 19:49
      Jakieś 10000 miałam uciułane, od razu poszło na remont i meble.
    • zasiedziala Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 19:54
      Chwilę po 30tce kupiłam mieszkanie na spółkę z konkubentem i w ten sposób pozbyłam się wszystkich moich oszczędności.
    • yuka12 Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 20:15
      Zaraz po 30. kupiliśmy naszą pierwszą nieruchomość z mężem, więc nie tylko nie mieliśmy oszczędności ale jeszcze kredyt hipoteczny do tego 😀. Kredyt hipoteczny dostaliśmy zresztą głównie dzięki moim całkiem sporym ówczesnym dochodom (mąż dostawał ok. 60% mojej pensji). Ale do dzisiaj cieszymy się z tej decyzji, mieszkanie już jest od dawna spłacone i nasze, teraz kończymy spłacać kolejną nieruchomość, być może kupimy jeszcze jedną. Wszystko z własnej pracy.
    • default Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 20:20
      Chyba nie miałam żadnych. Mając 28 lat zarobiłam fartem( i nieco przypadkiem smile) kupę kasy , kupiłam za to mieszkanie i samochód. I na remont juz nie miałam nic, zapłacił mój konkubent. Zarabiałam już wtedy nienajgorzej, wiec na bieżąco kasy mi nie brakowało, ale oszczędzać dopiero zaczynałam.
    • nuugat Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 20:23
      To było tak dawno temu, że nie pamiętam smile
    • zazou1980 Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 20:39
      Mialam jakies 150 tys. prywatnych oszczednosci, ale z drugiej strony mieszkalam z rodzina w uzyczonym mieszkaniu. 2 lata pozniej mielismy juz wlasne mieszkanie bez kredytu. Kupilismy je wspolnie z konkubinem...
    • jeziorowa Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 21:03
      Sporo, zaczęłam dorabiać w 2 klasie liceum (korepetycje) i już wtedy odkładałam pieniądze. Mój mąż miał takie samo podejście do pieniędzy „od zawsze”. Gdy miałam 30 lat zaczęliśmy budowę domu (mieszkaliśmy wtedy we własnym kupionym za gotówkę mieszkaniu), po 2 latach wprowadziliśmy się i tylko w 15% wartości wykończonego domu dokredytowaliśmy się. Uprzedzając twoje pytanie: pochodzimy obydwoje z biednych domów, na start w dorosłość dostaliśmy dobre słowo, na ślub łącznie od wszystkich rodziców równowartość średniej miesięcznej pensji.
      • riki_i Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 21:17
        Prawie nic, zaliczyłem wtedy najgorszy jak dotąd zjazd finansowy w życiu. Nagle walneło parę źródeł dochodu. Od tamtej pory staram się regularnie odkładać i mieć solidną poduszkę finansową na wypadek niespodziewanej katastrofy.
    • tryggia Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 21:33
      Tuż przed miałam odłozone kilkanaście tys., ale potem ślub, mieszkanie, 1 dziecko i rozeszlo się szybciej niż dokladałm. Potem już spokojnie odkladałam. Od 10 lat nic nie kupujemy na kredyt.
    • bywalec.hoteli Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 21:55
      Miałem juz własne mieszkanie prawie spłacone. Z oszczędności z mojej własnej pracy.
    • grru Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 21:56
      Nie miałam oszczędności tylko świeżo wzięty kredyt na mieszkanie
    • unaluna Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 22:11
      W wieku 30 lat nie miałam nic. Wszystkie oszczędności wydałam rok wcześniej na swój pierwszy samochód. Jak miałam 31 lat na kilka miesięcy wyjechałam za granicę i tam zarobiłam całkiem spore pieniądze, które 2 lata później wpompowałam w budowę i wykończenie domu na spółkę z moim mężem, który w tym celu spieniężył swoje mieszkanie (zakupione za własne pieniądze, oszczędzane od momentu, gdy miał 20 lat i zaczął pracować na pełen etat). Na zakup działki wzięliśmy kredyt.
    • fawiarina Re: Ile ematka miała/ma 02.04.19, 22:55
      W wieku 30 lat? Miałam wtedy jakieś może 30 tysięcy, które za chwilę rozeszły się na in vitro i prowadzenie ciąży. Część zdążyłam mądrze zainwestować w działalność, która wtedy zaczęła przynosić fajny dochód.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 09:44
      Zero.
    • whitney85 Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 09:47
      Mam trochę więcej lat i prawie nie mam oszczędności.
      Na szczęście nie mam również kredytu, stać mnie na rozrywki i zajęcia dla trojga moich dzieci i fajne wakacje.
      Nie mam poczucia, że jestem bardzo biedna ale też szału nie ma. Mąż też kokosów nie zarabia.
    • szalona-matematyczka Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 09:58
      2 apartamenty na wlasnosc (bez kredytu) oraz okolo 150.000 € na koncie. Do tego dwa ubezpieczenie na zycie, na kwote 2x50.000€ (gdybym umarla😁), do tego dwa samochody (ale jeden utonal jak mialam.31 lat, wiec nie wiem czy sie to liczy), 2 rowery.
      • bywalec.hoteli Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 12:19
        Tyle z zarobków Matematyczki czy męża?
        • szalona-matematyczka Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 13:16
          Nie
    • joanna_poz Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 10:17
      dwa lata przed 30-tka kupilismy mieszkanie na kredyt.
      a że w tamtych czasach był on oprocentowany na jakies 16% to wszystko pakowalismy w nadplaty.
      ale też nie zylismy na pewno od 1-ego do 1-ego..
    • aerra Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 12:27
      W wieku 30 lat mieliśmy wspólnie z mężem mieszkanie na kredyt (we frankach) i wtedy jakieś 20-30k oszczędności (nadpłacać kredytu nam się nie opłacało i nadal nie opłaca). Finanse od dnia ślubu mamy wspólne, ale też oboje startowaliśmy od zera i oboje nie mieliśmy co liczyć na to, że rodzice nam coś dadzą.
    • mdro Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 12:37
      W wieku 30 lat to ja miałam dwójkę małych dzieci i oszczędności z pewnością nie przekraczały góra trzech ówczesnych pensji... (choć nigdy nie mieliśmy wydatków "na styk", ale to już mąż pilnował wink).
    • little_fish Re: Ile ematka miała/ma 03.04.19, 12:45
      W wieku 30 lat pozbyłam się wszystkich oszczędności i zaciagnęłam kredyt na budowę domu. A raczej pozbyliśmy się i zaciągnęliśmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka