Dodaj do ulubionych

Informacja MEN dla rodziców

05.04.19, 11:01
Informacja MEN dla rodziców w związku ze strajkiem nauczycieli

Do obowiązków dyrektora szkoły i przedszkola należy zapewnienie uczniom bezpiecznych i higienicznych warunków pobytu na terenie placówki (1) i nie zwalnia go z tego obowiązku przystąpienie nauczycieli do strajku (2).

Strajk nie stanowi przyczyny odwołania zajęć w przedszkolu i szkole oraz jej zamknięcia (3).

W sytuacji strajku w przedszkolu lub szkole, dyrektor ma obowiązek zawiadomienia o tym fakcie rodziców uczniów.

Zapewnienie opieki (4) odbywa się zgodnie z planem pracy przedszkola oraz szkoły, tj. z tygodniowym rozkładem zajęć dydaktyczno‐wychowawczych, w tym godzin pracy świetlicy, łącznie z zapewnieniem posiłku, jeżeli dziecko z niego korzysta.

Jeżeli rodzic został powiadomiony o strajku, wówczas ma prawo do informacji o sposobie zapewnienia przez szkołę lub przedszkole zajęć opiekuńczych w tym czasie.

Rodzic jeśli nie otrzyma komunikatu od dyrektora szkoły lub przedszkola, że nauczyciele przystępują do strajku, bez obaw może przyprowadzić lub wysyłać dziecko do szkoły i nie może spotkać się z sytuacją odesłania lub nieprzyjęcia dziecka do placówki oświatowej.

Jeżeli pomimo wskazanych obowiązków dyrektora szkoły lub przedszkola, rodzic nie otrzyma wystarczającej informacji, a placówka nie zapewnia opieki dziecku na czas strajku. Rodzic powinien zgłosić ten fakt do organu prowadzącego (5) oraz kuratora oświaty (6).

Art. 68 ust. 1 pkt 6 i ust. 5 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.) oraz § 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. poz. 69, z późn. zm.).
Art. 7 ustawy z 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz.U. z 2018 r. poz. 967, z późn. zm.).
§ 18 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. poz. 69, z późn. zm.).
Art. 44 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.), Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań wobec szkół i placówek (Dz.U. z 2017 r. poz. 1611), Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 marca 2017 r. w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół (Dz.U. z 2017 r. poz. 703) oraz Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 lutego 2012 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (Dz.U. z 2012 r. poz. 204).
Art. 10 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.).
Art. 51 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.).

Co powiecie na takie traktowanie dyrektorów szkół i całkowite przerzucanie na nich odpowiedzialności za własną nieudolność?
BTW, czy ktoś wie, co dyrektorzy mogą zrobić w takiej sytuacji, aby nie zostać samemu z problemem? Zwrócić się do organu prowadzącego? Kuratorium? Bo przecież nie do "wszystko jest przygotowane i policzone" Zalewskiej?

Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 11:03
      Chyba, że strajk większości lub całej kadry sprawia, ze dyrektor nie jest w stanie zapewnić uczniom warunków bezpiecznych i higienicznych.
      • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 11:37
        Nigdzie nie strajkuje cała kadra
        • joanna_poz Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 11:52
          u nas najwyraźniej nie strajkuje
          dlatego szkoła gwarantuje opiekę dla max 25 osob..
          (czy to zgodnie z wytycznymi MEN?)
        • mondovi Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 11:52
          W szkole mojego syna - 100% nauczycieli.
        • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:21
          W szkole mojej córki nie strajkuje tylko dyrektor i wicedyrektorzy (wiadomo, że nie mogą).
          • buursztynka.80 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:16
            wicedyrektor może strajkować, bo jest pracownikiem, tylko dyrektor jest pracodawcą
        • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:58
          Nawet jak nie strajkuje cała kadra, to nie są w stanie zgodnie z przepisami zapewnić opieki wszystkim dzieciom. Jak mają wybrać te, którym zapewnią? Wg kolejności zgłoszeń? Zapotrzebowania?
          • ichi51e Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:52
            Moze sprzataczki zmobilizuja?
            • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:23
              Obawiam się,, że do tego nie mają uprawnień. W sensie panie sprzątające nie mają uprawnień do opieki. To naprawdę spory problem jest.
            • buursztynka.80 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:17
              nie tylko nauczyciele strajkują, panie woźne też strajkują
          • dziennik-niecodziennik Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 12:34
            U nas grzecznie prosza zeby dzieci na swietlice przyprowadzić tylko w ostatecznosci.
            W efekcie na świetlicy bedzie moze 5-8 osob z całej szkoly.
            Pieknie zachowalo sie miasto: sa zapewnione zajęcia w bibliotekach miejskich, klubach osiedlowych i domu kultury, w kinie beda projekcje dla dzieci darmowe, basen i korty beda po 5zl za nieograniczony wstep.
            • nocnamagia Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 12:52
              Ciekawe czy osoby w tych ośrodkach dostaną jakieś nagrody za dodatkowe obowiązki.
            • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:18
              Jednak w przypadku młodszych dzieci nie rozwiązuje to chyba kwestii opieki rodzica? Bo do tego kina i na basen to chyba rodzic musi iść z dzieckiem
        • szarsz Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 10:14
          > Nigdzie nie strajkuje cała kadra

U mnie 100% za strajkiem.
          • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:18
            Dopóki strajk się nie rozpocznie takiej pewności nie ma
    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 11:37
      Ja dzisiaj z liceum syna dostałam maila z wszystkimi informacjami - zajęcia będą się odbywały zgodnie z planem ( jeżeli nauczyciel nie strajkuje ) - mój syn wie, że matematyka będzie na 100%. Jeżeli strajkuje - będą zajęcia opiekuńcze w salach, czytelni itd, w zależności od frekwencji uczniów.
      Nauczyciele strajkujący mają obowiązek siedzenia na tyłkach w szkole w trakcie swoich zajęć tongue_out
      • niennte Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 11:48
        I po co ten jęzor? Oczywiście, że nauczyciele będą siedzieć w szkole, myślałaś, że będą się byczyć w domu?

Pamiętam, jak strajkowałam w 1981 roku. Uszyłam czerwono-białe kokardki dla wszystkich strajkujących, razem z dyrektorką siedziałyśmy w pokoju nauczycielskim. Po ulicach jeździły czołgi, a koleżanka, będąc w zaawansowanej ciąży, martwiła się o internowanego męża. Wszystkie starałyśmy się dodać jej otuchy.
        • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 11:55
          Szczerze? Spodziewam się po tych co strajkują wszystkiego co najgorsze.
          • mondovi Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 11:56
            Zapewne oni po Tobie też.
            • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:03
              W sumie to życzę im żeby grosza nie zobaczyli. Za to granie dzieciakami.
              • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:06
                karma wraca...
                • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:15
                  Znaczy uważasz, że wróci do nauczycieli za traumę jaką fundują dzieciakom - mam taka nadzieję.
                  • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:20
                    Weź "niepier..l" samolubie o traumach.
                    Faktycznie moje są strasznie załamane, że nie mogą iść do szkoły.
                    Z kilku wątków na tym forum, bardzo jasno widać, że egzaminy nie będą utrudniane i nauczyciele tego obowiązku dochowają.
                    Dla mnie to jest żałosne, kiedy czytam, że nauczyciel zarabia 2500 złotych, ucząc dzieciaki, które mają telefony za ich dwie pensje.
                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:29
                      Wiesz, dla mnie żałosne jest to, że nauczyciele nie uczą - i dzieciaki muszą zasuwać na korki. Że korzystają z gotowców, a narzekają jak to bardzo się przepracowują.

Co ciekawe - patrząc po nauczycielach uczących moje dzieci - do strajku przystąpili sami leserzy. Ci którzy się naprawdę przykładają - będą normalnie prowadzili zajęcia.
                      • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:46
                        Musisz się chyba pogodzić z tym, że nikogo ze strajkujących nie obchodzi jak oceniasz jego pracę.
                        • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:49
                          Ja mam ich totalnie gdzieś. Życzę im tylko tego, żeby nie zobaczyli grosza - bo nie zasługują. Za to tym co nie strajkują - powinni dać podwyżkę.
                          • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:02
                            O tym czy ktoś dostanie podwyżkę będziesz decydować jeśli kogoś sobie kiedykolwiek zatrudnisz.
                            • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:15
                              Na szczęście nie mam do czynienia z kimś takim jak ty - bo by został zwolniony 1 dnia. Umawiam się na konkretną kwotę i konkretne obowiązki. Jak się komuś nie podoba - może się nie zatrudniać.
                              • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:28
                                Każda umowa wymaga podpisu dwóch stron. Praca z uciążliwym klientem wyceniana jest drogo😉
                                • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:12
                                  Tak każda umowa i jej zmiana wymaga chęci dwóch stron. Ale nie ma obowiązku zgadzania się na fanaberie pracownika. Często też szantaż - jak nie dostanę podwyżki to składam wymówienie - kończy się nie tak jakby pracownik chciał. Znam takie osoby, które w podobnym przypadku natychmiast podpisują pracownikowi wypowiedzenie. Nie tolerują szantażu. Kilka osób mocno się zdziwiło.
                                  • agonyaunt Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:36
                                    >Znam takie osoby, które w podobnym przypadku natychmiast podpisują pracownikowi wypowiedzenie.

A pracownik idzie z tym do sądu pracy i wygrywa, bo nie można nikogo zwolnić za wniosek o podwyżkę.

Oj, Arwena, laik mógłby nie mieć pojęcia, ale Ty podobno firmę rodzicom prowadziłaś. Trochę wstyd.
                                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:56
                                      Ale dlaczego? Przecież sam z tym wypowiedzeniem przyszedł. To pracownik składał wypowiedzenie licząc, że szef go nie przyjmie. A szef przyjął.
                                      • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:15
                                        Dlaczego masz ludzi za idiotów? Tak się robi mając nagraną pracę i odpowiedź odmowna jest wkalkulowana w pytanie, bo już czeka inna oferta.
                                        • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:22
                                          A ktoś mówi, że to były szczyty intelektu? Wszyscy odetchnęli z ulgą.
                                          • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:28
                                            Pracodawca zatrudniający idiotów bardziej od nich nie grzeszy rozumem albo płaci tak mało, że tylko desperaci się skuszą. Współczuję znajomych.
                                            • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:41
                                              Duża firma - bank. Jak te dwie osoby tam trafiły, nie mam pojęcia - ale ktoś je zatrudnił.
                                        • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:04
                                          Dokładnie tak. Tak ostatnio zrobił mój mąż. Niestety nie dali mu podwyżki 😉
                                      • agonyaunt Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:19
                                        Nie napisałaś, że przyszedł z papierkiem, napisałaś, że postraszył. Dwie różne sytuacje.
                              • sumire Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:51
                                arwena_11 napisała:

> Na szczęście nie mam do czynienia z kimś takim jak ty - bo by został zwolniony
                                > 1 dnia. Umawiam się na konkretną kwotę i konkretne obowiązki. Jak się komuś nie
                                > podoba - może się nie zatrudniać.

Oj arwenko, jaka ty jesteś zabawna w tym swoim kompletnym oderwaniu od rzeczywistości i niezrozumieniu realiów ludzi pracujących.
                                Po pierwsze, jako forumowa pierwsza znawczyni prawa powinnaś wiedzieć, że obywatel ma prawo do strajku - spytaj pana męża, jeśli dotychczas nie byłaś tego świadoma i mi nie wierzysz.
                                Po drugie, do przestrzegania warunków umowy zobowiązany jest nie tylko pracownik, ale pracodawca i nigdzie nie jest napisane, że te warunki nie mogą ulec zmianie. Myślisz, że jak zatrudniasz kogoś za 1000 złotych, to znaczy, że on ma po dwóch, pięciu i dwunastu latach nadal być zadowolony z twojego 1000 złotych i morda w kubeł, bo się zgodził na warunki?
                                Po trzecie, rozczula mnie twoja wiara w to, że tak łatwo kogoś z dnia na dzień zwolnić. Nie takie rekiny biznesu jak ty przegrywały sromotnie i zasłużenie w sądzie pracy.
                                Po czwarte, idź sobie gdzieś popracuj, poużeraj się z ludźmi, z paniusiami gatunku "czy pani wie, kto ja jestem", a potem wróć i wymądrzaj się na temat roboty innych ludzi i tego, co im wolno, a czego nie. Bo na razie brzmisz jak parodia.
                                • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:07
                                  A wiesz na czym polega różnica? W prywatnej firmie jak szef ci nie da podwyżki - to co najwyżej możesz się zwolnić.
                                  Ty masz prawo o podwyżkę wystąpić, szef ma prawo ci jej nie dać.
                                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:39
                                    Serio? To jak przed laty doszło do strajku w Biedronce?
                                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:42
                                      Tam są związki. To one kombinują - ktoś musi robić na ich pensje tongue_out
                                      • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:36
                                        I co w związku z tym? Pisałaś, że w starciu z prywaciarzem pracownik nie ma szans, co jest oczywistą bzdurą.
                                  • sumire Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:55
                                    arwena_11 napisała:

> A wiesz na czym polega różnica? W prywatnej firmie jak szef ci nie da podwyżki
                                    > - to co najwyżej możesz się zwolnić.
                                    > Ty masz prawo o podwyżkę wystąpić, szef ma prawo ci jej nie dać.

Myślisz, że strajk w prywatnej firmie jest niemożliwy? Hmm...
                                    A poza tym - szefowie z nastawieniem "jak ci się nie podoba, to się zwolnij" zwykle mają problemy z dużą rotacją. Ciekawe, dlaczego?
                                    • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:58
                                      sumire napisała:
                                      > A poza tym - szefowie z nastawieniem "jak ci się nie podoba, to się zwolnij" zw
                                      > ykle mają problemy z dużą rotacją. Ciekawe, dlaczego?

Przypomnę, że "zmień pracę i weź kredyt' było dla piśdzielców wyrazem skrajnej pogardy władzy...
                                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:20
                                      Dobry pracownik jest doceniany i nie musi prosić o podwyżkę.
                                      Z nauczycielami poza tym, że nie można ich zwolnić jest jeszcze jeden problem - każdy na tym samym poziomie zarabia tyle samo.
                                      A powinni mieć zróżnicowane pensje w zależności od zaangażowania,
                                      • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:26
                                        arwena_11 napisała:

> Dobry pracownik jest doceniany i nie musi prosić o podwyżkę.
                                        😂😂😂
                                        > Z nauczycielami poza tym, że nie można ich zwolnić jest jeszcze jeden problem -
                                        > każdy na tym samym poziomie zarabia tyle samo.
                                        Tak jak lekarz, minister, policjant, prokurator, urzędnik, o ile nie jest jakimś aniołkiem Glapińskiego czy innym Misiewiczem
                                        > A powinni mieć zróżnicowane pensje w zależności od zaangażowania,
                                        Może wystąpisz z obywatelskim projektem ustawy w tej sprawie
                                      • bistian Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:19
                                        arwena_11 napisała:

Żyjesz pod kloszem, dlatego piszesz głupoty. Pracodawca daje podwyżkę, tylko wtedy, gdy musi. Mądry pracodawca przewiduje różnice płac, zna rynek, planuje takie obciążenie pracownika, żeby się wszystkim opłacało i pracownik był zadowolony, normalnie rozmawiał i chętnie się kształcił, żeby firma też rosła. Taki pracodawca to skarb, a skarby są rzadko, jak to skarby. wink
                                        Ja zmieniam pracę, gdy wiem, że z pracodawcą muszę walczyć zamiast współpracować. Mam w d... firmę, jeśli się nie dogaduję.

> Z nauczycielami poza tym, że nie można ich zwolnić jest jeszcze jeden problem -
                                        > każdy na tym samym poziomie zarabia tyle samo.
                                        > A powinni mieć zróżnicowane pensje w zależności od zaangażowania,

To jest prawda, ale to zróżnicowanie miało wyglądać tak, że jeden dostałby 1700, a ten dobry 1750. smile
                                        Kolega zarejestrował się UP, został zapytany, czy będzie pracował za 1600 zł? Pośmiał się z tej propozycji. A zaczynającemu nauczycielowi proponuje się niewiele więcej.
                                        Mnie się czasami pytają znajomi, czemu pracuję na miotle, a nie na maszynach CNC? Robię to i tamto, zależy, jak mi płaci pracodawca, jednakowo dobrze się przykładam do obu prac, ale muszę to odczuć przy wypłacie. Byłbym bardzo dobrym nabytkiem np. szkoły branżowej, ale ich nie stać na mnie, a misję zostawiam takim arwenom, niech uczą swoje dzieci same wink
                                        • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:17
                                          bistian napisał:

> arwena_11 napisała:

>
                                          > Kolega zarejestrował się UP, został zapytany, czy będzie pracował za 1600 zł?
                                          > Pośmiał się z tej propozycji. A zaczynającemu nauczycielowi proponuje się niewi
                                          > ele więcej.

Powinien natychmiast zostać wyrejestrowany.
                                          • bistian Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:58
                                            > > Kolega zarejestrował się UP, został zapytany, czy będzie pracował za 1600 zł?
                                            > > Pośmiał się z tej propozycji. A zaczynającemu nauczycielowi proponuje się niewiele więcej.

lena2222 napisał(a):
                                            > Powinien natychmiast zostać wyrejestrowany.

Dobrze, że nie rozstrzelany wink
                                            Psujesz rynek pisząc takie rzeczy, pracownik ma zawsze prawo do negocjacji.
                                            Kolega normalnie zarabia wielokrotność tej kwoty i nie da się zakuć w kajdany przez jakiegoś Janusza, który zbiera na najnowszą beemkę.
                                            • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:05
                                              Niech negocjuje i zarabia miliony, nic mi do tego - jak również do beemki Janusza. Ale niech się nie rejestruje jako bezrobotny.
                                              • bistian Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:19
                                                lena2222 napisał(a):

> Niech negocjuje i zarabia miliony, nic mi do tego - jak również do beemki Janus
                                                > za. Ale niech się nie rejestruje jako bezrobotny.

Jeśli praca się skończyła i w tym momencie nie ma nowej, to on jest bezrobotnym i nie ma znaczenia, że ma odłożone pieniądze, za które mógłby przesiedzieć i pół roku.
                                                • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:56
                                                  bistian napisał:
                                                  >
                                                  > Jeśli praca się skończyła i w tym momencie nie ma nowej, to on jest bezrobotnym
                                                  > i nie ma znaczenia, że ma odłożone pieniądze, za które mógłby przesiedzieć i p
                                                  > ół roku.

to jest taki dobry że może negocjować, czy nie ma pracy ? zastanów się - bo dla mnie jedno wyklucza drugie.
                                                  Urzędy są dla ludzi którzy nie mają pracy ! a nie dla takich którzy chcą pracować tylko za określoną stawkę. Jeśli mi minimalna praca nie odpowiada to znaczy że mam lepsze propozycję lub nie chce mi się pracować, ale wtedy nie korzystam z ubezpieczenia i ew. zasiłku dla bezrobotnych.

• triss_merigold6 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:59
                                                    Urzędy pracy są po to, żeby zatrudnieni w nich mieli stabilną pracę. Jak również są do tego, żeby podstemplować sobie ubezpieczenie zdrowotne i dawać podkładki do zgody na zatrudnienie cudzoziemców. Chyba nie sądzisz, że ktoś szuka pracy przez UP.
                                                  • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 16:02
                                                    O przepraszam! Będąc młodą kobietą, znalazłam w UP pracę na stanowisku uważaj: Specjalista ds kontaktów z dostawcami zagranicznymi.
                                                    Tadam.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 16:13
                                                    triss_merigold6 napisała:

> Urzędy pracy są po to, żeby zatrudnieni w nich mieli stabilną pracę. Jak równie
                                                    > ż są do tego, żeby podstemplować sobie ubezpieczenie zdrowotne i dawać podkładk
                                                    > i do zgody na zatrudnienie cudzoziemców. Chyba nie sądzisz, że ktoś szuka pracy
                                                    > przez UP.

No niestety taka jest rzeczywistość. Dlatego jestem za ich likwidacją.
                                                  • bistian Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 17:09
                                                    lena2222 napisał(a):

> to jest taki dobry że może negocjować, czy nie ma pracy ? zastanów się - bo dla
                                                    > mnie jedno wyklucza drugie.
                                                    > Urzędy są dla ludzi którzy nie mają pracy ! a nie dla takich którzy chcą pracow
                                                    > ać tylko za określoną stawkę. Jeśli mi minimalna praca nie odpowiada to znaczy
                                                    > że mam lepsze propozycję lub nie chce mi się pracować, ale wtedy nie korzystam
                                                    > z ubezpieczenia i ew. zasiłku dla bezrobotnych.

Jeśli bankowiec z dobrym wykształceniem i umiejętnościami stracił pracę, to proponujesz mu pracę na szmacie za 1700 zł netto? smile
                                                    Gość szuka pracy stosownej do swoich możliwości.

Ja nie wezmę byle jakiej pracy, poczekam na sensowną, a stać mnie, mogę długo czekać i nie zauważyć tego na koncie. Lubię pracować i to mi służy, ale to wszystko musi mieć sens, a nie to, że ja wyrabiam pracodawcy 15 tysięcy miesięcznie i więcej, a on mi płaci 2 tys., aż taki głupi nie jestem.
                                                    Nigdy nie staram się o zasiłek, to są za małe pieniądze, żeby się tym zajmować, ja pieniądze mam, chodzi mi wyłącznie o ubezpieczenie i oferty pracy. Fakt, olbrzymia większość ofert jest poza UP.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:19
                                                    Dla mnie jest to oszustwo i tyle. Jeśli nie podejmujesz pracy proponowanej przez urząd to powinni cię wywalić - takie jest prawo.
                                                  • bistian Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:39
                                                    lena2222 napisał(a):

> Dla mnie jest to oszustwo i tyle. Jeśli nie podejmujesz pracy proponowanej prze
                                                    > z urząd to powinni cię wywalić - takie jest prawo.

Tracisz pracę, wysyłają Cię do łagru na Syberię za 500 zł i śniadanie z obiadem. Rozumiem, że przyjmujesz ofertę? wink
                                                    Zdradź nam może, za ile obecnie pracujesz? A może utrzymuje Cię mąż i Twoja praca jest tylko na małe wydatki?

Dobrze, że jest coraz więcej ludzi, którzy myślą inaczej. Myślę o pewnej działalności w Polsce, szacuję zarobki pracownika na 4 tys. netto, ale to ja.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 20:19
                                                    Jeśli nie mam innej opcji to przyjmuję i nie narzekam. Jeśli mam dziękuję. Co tu rozważać?
                                                    Jakie znaczenie ma ile ja zarabiam w tej dyskusji? Mąż nie musi mnie utrzymywać, choć mógłby.
                                                    Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym myśleniem inaczej. Co że chcą oszukiwać państwo? Skoro kogoś stać na niepracowanie to niech nie pracuje, ale niech nie ubezpiecza się na koszt innych.
                                                    Jakie również ma znaczenie to że ty szacujesz zarobki pracownika na 4 tys. Praca jest tyle warta na ile obie strony się dogadają i tyle. Uważam relacje pracownik-pracodawca za partnerską - obie strony muszą być zadowolone.

• bistian Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 22:39
                                                    lena2222 napisał(a):

> Jeśli nie mam innej opcji to przyjmuję i nie narzekam. Jeśli mam dziękuję. Co t
                                                    > u rozważać?

OK, więc jednak Syberia? Daj znać, kiedy będziesz jechać, przyszykuję Ci paczkę na drogę. wink

> Jakie znaczenie ma ile ja zarabiam w tej dyskusji?

Obawiam się, że więcej, niż 1600 i że za tyle nie poszłabyś do pracy. smile

> Skoro kogoś stać na niepracowanie to niech nie pracuje, ale niech nie ubezp
                                                    > iecza się na koszt innych.

Pracuje, płaci podatki, ma więc prawo korzystać z osłon socjalnych. Nie jest ważne, jak dużo zarabia, nadal ma prawo.

> Jakie również ma znaczenie to że ty szacujesz zarobki pracownika na 4 tys.

Nie w tym rzecz. Ja bym nie proponował 1600, bo uważam, że za to nie można się utrzymać, to jest zwyczajnie niemoralne. Wolałbym sam wykonywać tę pracę albo dogadać się na dni czy godziny, nie na etat, bo blokuję temu człowiekowi możliwości nie dając w zamian nic.
                                                    Nie biorę pracownika, jeśli nie mogę mu sensownie zapłacić i nie oburza mnie, że ktoś odmawia, choćbym proponował milion za etat.

> Uważam relacje pracownik-pracodawca za partnerską - obie strony muszą być zadowolone.

A już relacje pracownik-pracodawca przez UP za niepartnerskie i tam obie strony nie muszą być zadowolone. wink
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 23:17
                                                    Dziwną masz moralność. Oszukiwanie UP moralne, proponowanej minimalnej krajowej (legalnej) niemoralne.
                                                    Ja nie popieram.
                                                    UP jest dla tych co nie mają pracy- nie mogą jej znaleźć, a nie dla tych co nie mają dobrze płatnej pracy. Taka jest idea. UP nie jest pracodawcą.
                                                  • bistian Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 07:08
                                                    lena2222 napisał(a):

> Dziwną masz moralność. Oszukiwanie UP moralne, proponowanej minimalnej krajowej
                                                    > (legalnej) niemoralne.
                                                    > Ja nie popieram.

To nie jest oszukiwanie, człowiek szuka pracy, jest gotowy taką podjąć, ale na ten moment praca się skończyła i chwilowo nowej nie ma, zarejestrował się jako poszukujący pracy albo bezrobotny, bierze te 600 zł albo i nie, ale nie chce iść pracować za 1600 zł, więc co najwyżej 20% zarobków, w jego przypadku, myślę, bo podjęcie pracy uniemożliwia rozpoczęcie pracy za normalne pieniądze natychmiast.

> UP jest dla tych co nie mają pracy- nie mogą jej znaleźć, a nie dla tych co nie
                                                    > mają dobrze płatnej pracy. Taka jest idea. UP nie jest pracodawcą.

Jeszcze by tego brakowało, żeby był przymus pracy za 650 zł na etat! big_grin
                                                    A na pierwszą część, poproszę jakiś przepis. O ile mi wiadomo, nabywa się prawa do zasiłku dla bezrobotnych po przepracowaniu 10 miesięcy w ciągu ostatnich 12 i rozwiązaniu umowy nie z winy pracownika.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 11:53
                                                    Czy ty potrafisz czytać z zrozumieniem? Żadnego przymusu nie ma - nikt nie zmusza do rejestracji w UP. Jeśli się rejestrujesz to musisz przestrzegać zasad.
                                                    Art. 75. 1. Prawo do zasiłku nie przysługuje bezrobotnemu, który:
                                                    1) odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego
                                                    zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, szkolenia, stażu, przygotowania
                                                    zawodowego dorosłych, wykonywania prac interwencyjnych, robót publicznych,
                                                    poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu
                                                    ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej
                                                    w ustawie;
                                                    4. Starosta, z zastrzeżeniem art. 75 ust. 3, pozbawia statusu bezrobotnego
                                                    bezrobotnego, który:
                                                    3) odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy
                                                    lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom
                                                    lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy
                                                    lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie
                                                    Za wysokość wynagrodzenia nie jest uzasadnioną przyczyną nie podjęcia pracy !
                                                    Nie będę tu wklejać wszystkich orzeczeń, możesz sobie poczytać. W każdym pierwszym lepszym artykule w google można na ten temat poczytać i nie wiem jakim ignorantem trzeba być żeby twierdzić inaczej.
                                                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 20:19
                                                    > Dla mnie jest to oszustwo i tyle. Jeśli nie podejmujesz pracy proponowanej przez urząd to powinni cię wywalić - takie jest prawo.

Zgodnie z przepisami bezrobotny ma prawo do odrzucenia oferty pracy, jeśli odpowiednio to uzasadni. Nie ma tu żadnego oszustwa ani łamania prawa.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 20:50
                                                    maslova napisała:

> Zgodnie z przepisami bezrobotny ma prawo do odrzucenia oferty pracy, jeśli odpo
                                                    > wiednio to uzasadni. Nie ma tu żadnego oszustwa ani łamania prawa.

Za niskie wynagrodzenie nie jest odpowiednim wynagrodzeniem.
                                                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 20:57
                                                    ??
                                                  • triss_merigold6 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 21:01
                                                    No nie jest, nie jest.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 21:08
                                                    Sorry, miało być odpowiednim uzasadnieniem.
                                                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 21:15
                                                    Jak widać po przykładzie Płażyńskiego, jest to kwestia dość uznaniowa.
                                              • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 18:11
                                                Teraz na bezrobotnych patrzy się zupełnie inaczej, niż kiedyś. Taki Kacper Płażyński np. był radnym, a jednocześnie zarejestrował się jako bezrobotny i wziął 20 tys. dotacji na założenie kancelarii prawnej.
                                      • sumire Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 09:31
                                        arwena_11 napisała:

Taaa. Idź sobie gdzieś popracuj, ponownie radzę.
                                  • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:31
                                    O znajomość prawa nikt cię nie podejrzewa, ale może chociaż tv oglądasz, więc powinnaś wiedzieć, że w prywatnych firmach ludzie mogą strajkować i korzystają z tego prawa.
                                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:57
                                      Nie znam nikogo pracującego w prywatnych firmach i strajkującego
                                      • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:39
                                        Arsenal, nie zauważyłaś jeszcze po rozmowach na forum, że twoja znajomość życia i realiów jest nie tylko ograniczona, ale wręcz upośledzona?
                                      • nota_bena Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:59
                                        arwena_11 napisała:

> Nie znam nikogo pracującego w prywatnych firmach i strajkującego

Aha. Nie znasz. Czyli nie istnieje, tak?
                                        Nie znudziło ci się robić za naczelną oderwaną od reala kalekę społeczną?
                        • hanusinamama Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:51
                          O czym ty piszesz....niepracująca Pani Domu ocenia prace nauczycieli....przeciez to nawet brzmi śmiesznie!!!
                        • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 12:56
                          betty_bum napisał(a):

> Musisz się chyba pogodzić z tym, że nikogo ze strajkujących nie obchodzi jak oc
                          > eniasz jego pracę.

No i właśnie to jest główny problem tego strajku i pokazuje podejście do pracy nauczycieli.
                          • ola5488 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:06
                            lena2222 napisał(a):

>
                            > No i właśnie to jest główny problem tego strajku i pokazuje podejście do pracy
                            > nauczycieli.

Za miskę ryżu też niewiele by mnie interesowało, jak oceniana jest moja praca.
                      • larix_decidua77 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:03
                        Przyjmij do wiadomości, że nie każde dziecko (w tym twoje) jest orłem i potrzebuje korków żeby oceny odpowiadały mamusi. Nie ma w tym winy nauczycieli. Każdy jest inny. Moje dziecko też matmy doucza się na korkach.
                      • hanusinamama Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:48
                        Jak dziecko jest rozgarniete arwena to kroków nie potrzebuje. A jak szkołe olewało to braki na korkach nadrobic musi...przykro mi ze twoje musiały korki brac...
                      • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 22:20
                        arwena_11 napisała:

> Wiesz, dla mnie żałosne jest to, że nauczyciele nie uczą - i dzieciaki muszą za
                        > suwać na korki. Że korzystają z gotowców, a narzekają jak to bardzo się przepra
                        > cowują.
                        >
                        > Co ciekawe - patrząc po nauczycielach uczących moje dzieci - do strajku przyst
                        > ąpili sami leserzy. Ci którzy się naprawdę przykładają - będą normalnie prowadz
                        > ili zajęc

Też tak to widzę.
                    • 1unia4 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:52
                      "Dla mnie to jest żałosne, kiedy czytam, że nauczyciel zarabia 2500 złotych, ucząc dzieciaki, które mają telefony za ich dwie pensje. "------------------------------????????????????????????????????
                      ????? A co to ma współnego ?

• pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:22
                        Ma. Sfrustrowany nauczyciel to nie jest dobry nauczyciel.
                        • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:30
                          O tym córka Arweny przekona się we wrześniu.
                          • 1unia4 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:52
                            Ale o czym sie przekona????-,że nauczyciele maja kompleksy ,bo co ?Bo inni maja wiecej ,inaczej ?Ludzie na jakim swiecie wy żyjecie?
                            • 1unia4 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:59
                              PS
                              A moja fryzjerka jeździ BMW-a ja ?A ja NIE .I co mam zrobić?
                              • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:57
                                Widzisz się ze swoją fryzjerka raz w mcu. Dziecko z nauczycielem ma kontakt codziennie. To po pierwsze.
                                Po drugie - chodzi ci o to, żeby zlikwidować zawód nauczyciela? Bo do tego to zmierza. Skoro domagającym się podwyżek krzyczy się: nikt was nie zmusza, idźcie na kasę, to znaczy ze tacy jak wy uważacie, ze nauczyciele są zbędni.

Bardzo łatwo rządzi się głupim narodem, wiec jak najbardziej rozumiem obecny rząd. Was nie.
                                • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:04
                                  Tak uważam, że 90% obecnych nauczycieli jest zbędnych. Nadają się może do pilnowania, a często nawet nie to. Większość nauczycieli nie uczy. Leci na testach z wydawnictw, nie tłumaczy materiału itd. I jakby oni odeszli - byłby tylko zysk.
                                  Dobry nauczyciel jest na wagę złota. Tylko jest ich baardzo niewielu. Widać to też idealnie w wątkach na forum
                                  • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:29
                                    arwena_11 napisała:

> Dobry nauczyciel jest na wagę złota. Tylko jest ich baardzo niewielu. Widać to
                                    > też idealnie w wątkach na forum

Odpowiedziałaś sobie wiec na swoje pretensje o prace na odwal. Oczekujesz ze za psi pieniądz nauczyciel będzie miał indywidualne podejście do każdego z 28 dzieci w klasie?
                                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:32
                                      Oczekuję, że jak ktoś jest dobry i ma odpowiednie podejście do obowiązków - to będzie wykonywał swoje obowiązki dobrze niezależnie od pensji.
                                      Olewus będzie olewusem niezależnie od tego ile będzie zarabiał.
                                      • ira_08 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:05
                                        Pocieszna jesteś. Idź popracuj na wolnym rynku, nie u mamusi i tatusia, nie u męża. Zobaczysz, że dobra pensja działa motywująco. I że często groźba odejścia skutkuje jednak podwyżką. Sprawdziłam na sobie 2 razy (u 2 pracodawców). Ty oczywiście byś mnie zwolniła, bo ci się wydaje, że mamy 1997 rok i ludzie żebrzą o pracę za tysiaka, a na miejsce specjalisty czeka 100 następnych big_grin
                                        • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:17
                                          Widocznie zasłużyłaś na podwyżkę. Gdybyś nie zasługiwała - zobaczyłabyś całe zero podwyżki. Pracodawcy na tobie zależało.
                                          Z nauczycielami problem jest jeden - czy się stoi czy się leży - to się należy.
                                      • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:13
                                        W sprzeczności z twoimi przekonaniami stoi jednak nauka o zarządzaniu, motywowaniu, praktyka i doświadczenie życiowe każdego kto zasmakował pracy, ale to pewnie za duży materiał, żebyś sobie przyswoiła.
                                      • turzyca Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:29
                                        >Oczekuję, że jak ktoś jest dobry i ma odpowiednie podejście do obowiązków - to będzie wykonywał swoje obowiązki dobrze niezależnie od pensji.

Niestety w przypadku zawodów, które opierają się na pracy umysłowej to tak nie działa. Jeśli człowiek nie ma jak zapłacić za wizytę lekarską, ubezpieczenie samochodu, ciuchy dla dziecka, okulary itd to będzie musiał poświęcić czas na załatwienie tego taniej, odstanie w kilku kolejkach na NFZ, przekopaniu się przez kosze w lumpeksie, jechanie autobusem, wyszukiwanie najtańszego optyka. Ale przede wszystkim będzie o tym myśleć - skąd wziąć kasę, czy może jednak pożyczyć i umówić się prywatnie, a z czego spłacić pożyczkę, czy dałoby się wrócić do tamtej fuchy, czy w obecnej może dałoby się wykręcić więcej.
                                        Zagwarantowanie mu podstawy spokojnego życia daje ten efekt, że on nie myśli w pracy o problemach życia codziennego.
                                        Jeśli chcemy mieć ludzi, którzy są dobrzy, zaangażowani, to musimy im zapłacić tyle, żeby oni nie musieli mieć pilniejszych myśli niż te pracowe. Płacąc im byle jak, dostaniemy w najlepszym wypadku rzemiosło, bez głębszego zaangażowania.
                                        • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 22:31
                                          turzyca napisała:

> >Oczekuję, że jak ktoś jest dobry i ma odpowiednie podejście do obowiązków
                                          > - to będzie wykonywał swoje obowiązki dobrze niezależnie od pensji.
                                          >
                                          > Niestety w przypadku zawodów, które opierają się na pracy umysłowej to tak nie
                                          > działa.

Działa. Każdy ma problemy i musi sobie z nimi radzić w pracy. I sorry argument, że jak dostanę więcej będę lepiej pracował jest bzdurą. Będą się tylko bardzie stołków trzymać. Dla uczniów, rodziców i reszty społeczeństwa nie zmieni się na lepsze nic poza wlewaniem publicznych pieniędzy w system który nie działa.
                                          Wg nauki o zarządzaniu, skoro chcecie się na nią powoływać, to najpierw jest wykonana dobrze praca a potem płaca. Dopóki ta praca nie będzie weryfikowana jestem przeciwko podwyżką.
                                          A w ogóle od lekarzy, pielęgniarek, policjantów również oczekuję pracy dobrej jakości i też nie jestem za bezsensownymi podwyżkami dla tych ludzi. Również powinni być rozliczani z efektów swojej pracy.
                                          • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 23:39
                                            Przeciwko podwyzką, powiadasz.... 😀
                                            • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 23:40
                                              Znaczy podwyżką 😜
                                            • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:08
                                              little_fish napisała:

> Przeciwko podwyzką, powiadasz.... 😀

No i? Mam dysleksje i gdzieś ortografie i co mi zrobisz smile
                                          • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 07:42
                                            Jeśli chcesz do firmy przyciągnąć kogoś rokującego na dobrą pracę nie możesz mu zaproponować nawet na start stawki rażąco niższej od rynkowej, dopiero wtedy przyjdzie choćby na okres próbny. Ważne są też perspektywy.
                                            Jeśli chcemy mieć dobrych nauczycieli nie może być tak, że młodemu człowiekowi powiesz, że najpierw najniższa krajowa, a za 30 lat może zacznie się zbliżać do średniej, bo nigdy nie przyjdzie i nie będziesz mogła ocenić czy jest dobry.
                                            Żeby pozwalniać kiepskich trzeba mieć kogoś lepszego na ich miejsce, a nawet tam, gdzie praca nauczyciela wydaje się atrakcyjna takich ludzi może nie byc, bo przed nauczycielami w Polsce stawia się wyzwania, którym często nie da się sprostać.
                                            • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:11
                                              betty_bum napisał(a):

> Żeby pozwalniać kiepskich trzeba mieć kogoś lepszego na ich miejsce, a nawet ta
                                              > m, gdzie praca nauczyciela wydaje się atrakcyjna takich ludzi może nie byc, bo
                                              > przed nauczycielami w Polsce stawia się wyzwania, którym często nie da się spro
                                              > stać.
                                              Gdyby była możliwość zwalniania kiepskich byłabym jak najbardziej za podwyżkami. Tylko, że podwyżki spowodują że do tej pracy normalny dobry nauczyciel bez znajomości nie dostanie się.
                                              • ola5488 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:28
                                                A dobry bez podwyżki nie pójdzie wcale big_grin Wśród magistrantów publicznej uczelni wyższej (kierunki ścisłe) z około 100 studentów żaden nawet nie myśli o pracy w szkole. Przygotowanie pedagogiczne nie istnieje w ramach programu studiów.
                                                Powodzenia w dalszej edukacji...
                                                • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:49
                                                  ola5488 napisała:

> A dobry bez podwyżki nie pójdzie wcale big_grin Wśród magistrantów publicznej uczeln
                                                  > i wyższej (kierunki ścisłe) z około 100 studentów żaden nawet nie myśli o pracy
                                                  > w szkole. Przygotowanie pedagogiczne nie istnieje w ramach programu studiów.
                                                  > Powodzenia w dalszej edukacji...

czyli utrzymujemy status quo - więc po co wydawać na tą kasę, owszem nauczycielom będzie lepiej, ale reszcie społeczeństwa nie. Dlatego uważam że najpierw trzeba zmienić system na zdrowy, a potem dopiero pompować w niego kasę.
                                                  • ola5488 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:52
                                                    A od czego planujesz zmieniać system?
                                                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:53
                                                    lena2222 napisał(a):
                                                    > czyli utrzymujemy status quo - więc po co wydawać na tą kasę,

Bo za chwilę nauczycieli po prostu nie będzie. Wcale. Da się ogarnąć?

Tak - status quo to jest 'wynagrodzenie nauczyciela to konkretny % średniej krajowej albo minimalnej'. Obecnie ten procent gwałtownie spada. To, o co walczą nauczyciele to nie podwyżka - to wyrównanie do warunków jakie mieli parę lat temu. W normalnych firmach nazywa się to "inflacyjne".
                                                  • ola5488 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:03
                                                    araceli napisała:

> Bo za chwilę nauczycieli po prostu nie będzie. Wcale. Da się ogarnąć?
                                                    >
                                                    > Tak - status quo to jest 'wynagrodzenie nauczyciela to konkretny % średniej kra
                                                    > jowej albo minimalnej'. Obecnie ten procent gwałtownie spada. To, o co walczą n
                                                    > auczyciele to nie podwyżka - to wyrównanie do warunków jakie mieli parę lat tem
                                                    > u. W normalnych firmach nazywa się to "inflacyjne".
                                                    >

Otóż to.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:24
                                                    araceli napisała:

> lena2222 napisał(a):
                                                    > > czyli utrzymujemy status quo - więc po co wydawać na tą kasę,
                                                    >
                                                    > Bo za chwilę nauczycieli po prostu nie będzie. Wcale. Da się ogarnąć?
                                                    >
                                                    > Tak - status quo to jest 'wynagrodzenie nauczyciela to konkretny % średniej kra
                                                    > jowej albo minimalnej'. Obecnie ten procent gwałtownie spada. To, o co walczą n
                                                    > auczyciele to nie podwyżka - to wyrównanie do warunków jakie mieli parę lat tem
                                                    > u. W normalnych firmach nazywa się to "inflacyjne".
                                                    >

Tylko dla mnie niewiele to zmienia, czy będą nauczyciele czy ich nie będzie - skoro moje dzieci muszą się i tak same uczyć. Mi by wystarczyło żeby raz w tygodniu chodziły do tej szkoły zdać materiał. Do tego żeby sprawdzić sprawdzian z wydawnictwa wg klucza nie trzeba mieć specjalnych umiejętności.
                                                    Używając słowa status quo - miałam na myśli jakoś nauczania, a nie wynagrodzenie nauczycieli. To moja perspektywa.
                                                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:31
                                                    lena2222 napisał(a):
                                                    > Tylko dla mnie niewiele to zmienia, czy będą nauczyciele czy ich nie będzie - s
                                                    > koro moje dzieci muszą się i tak same uczyć.

Na takim poziomem absurdu i oderwania od rzeczywistości dyskutować się nie da.

> Mi by wystarczyło żeby raz w tygod
                                                    > niu chodziły do tej szkoły zdać materiał.

Tak oczywiście - twoje dziubusie są ekstra zdolne (jak wszystkich wymądrzających się o edukacji) i tylko ci roszczeniowi nauczyciele im przeszkadzają big_grin
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:44
                                                    araceli napisała:

> Na takim poziomem absurdu i oderwania od rzeczywistości dyskutować się nie da.

A może jakieś argumenty? bez nich również dyskutować się nie da.

> Tak oczywiście - twoje dziubusie są ekstra zdolne

A skąd wiesz? wink
                                                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:08
                                                    lena2222 napisał(a):
                                                    > A może jakieś argumenty? bez nich również dyskutować się nie da.

Ale na co argument? Na twoje niebywale bzdurne hasło, że dzieci wszystkiego uczą się 'SAME'?

Możesz napisać, że niebo jest zielone - mam szukać argumentów, że nie jest?

> A skąd wiesz? wink

Gdyby nauczyciele dostawali złotówkę za każdego rodzica, który tak twierdzi byliby bogaci. Oczywiście - twoje geniusze mogą mieć przecież ED skoro jak twierdzi, wszystkiego się uczą same - miałabyś to co chcesz. Ale jakoś nie...
                                                  • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:36
                                                    No to się zdecyduj na ED - będą zdawać dwa razy w roku i spokój
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:41
                                                    little_fish napisała:

> No to się zdecyduj na ED - będą zdawać dwa razy w roku i spokój
                                                    Wiedziałam ze taki argument padnie. Gdyby w ED można było zdawać co tydzień to bym się zdecydowała. Pół roku mi nie odpowiada.
                                                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:09
                                                    lena2222 napisał(a):
                                                    > Wiedziałam ze taki argument padnie. Gdyby w ED można było zdawać co tydzień to
                                                    > bym się zdecydowała. Pół roku mi nie odpowiada.

Ależ co tydzień możesz robić dziubusiom sprawdziany przecież...
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 16:08
                                                    araceli napisała:

> lena2222 napisał(a):
                                                    > > Wiedziałam ze taki argument padnie. Gdyby w ED można było zdawać co tydzi
                                                    > eń to
                                                    > > bym się zdecydowała. Pół roku mi nie odpowiada.
                                                    >
                                                    > Ależ co tydzień możesz robić dziubusiom sprawdziany przecież...
                                                    >
                                                    >
                                                    Co nie zmienia faktu, że musiałyby zdawać materiał co pół roku. Czy ja piszę niezrozumiale?
                                                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 18:35
                                                    lena2222 napisał(a):
                                                    > Co nie zmienia faktu, że musiałyby zdawać materiał co pół roku. Czy ja piszę ni
                                                    > ezrozumiale?

I w czym problem? Rozumiem, że 'nie podoba się bo nie' to taki piękny argument na wszystko ale chyba nie chcesz powiedzieć przez do, że twoje ekstra zdolne cudowne genialne dziubusie miałby z tym jakiś problem????
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:33
                                                    araceli napisała:

> I w czym problem? Rozumiem, że 'nie podoba się bo nie' to taki piękny argument
                                                    > na wszystko ale chyba nie chcesz powiedzieć przez do, że twoje ekstra zdolne cu
                                                    > downe genialne dziubusie miałby z tym jakiś problem

Nie wiem czy by miały problem czy nie.
                                                    Z tego co się orientuje to ed egzaminy są raz w roku (choć pewności nie mam) Nie widzę sensu żeby uczyć się całego przedmiotu na jeden egzamin. Znacznie łatwiejsze jest uczenie się małymi partiami. I daruj sobie uwagi typu mega zdolne dziubdziusie bo na mnie takie prymitywne manipulacje nie działają (ew. śmieszą)
                                                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:42
                                                    lena2222 napisał(a):
                                                    > I daruj sobie uwagi typu mega zdolne dziubdziusie

No przecież sama zaczęłaś, że niby same się uczą, nauczyciele im zbędni... big_grin
                                                  • skumbrie Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:55
                                                    Jak dobrze poszukasz, z pewnością znajdziesz szkole, która się zgodzi na taki układ.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 16:09
                                                    skumbrie napisała:

> Jak dobrze poszukasz, z pewnością znajdziesz szkole, która się zgodzi na taki u
                                                    > kład.

A znasz może taką? Mi się wydawało, że nie ma takiej możliwości, ale może się mylę.
                                                  • skumbrie Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 18:16
                                                    ED nigdy specjalnie mnie nie pociągała, żeby szukać takiej szkoły. Niemniej spróbuj, co ci szkodzi?
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:13
                                                    skumbrie napisała:

> ED nigdy specjalnie mnie nie pociągała, żeby szukać takiej szkoły. Niemniej spr
                                                    > óbuj, co ci szkodzi?
                                                    Obawiam się że prawo na to nie pozwala, aby tak funkcjonowało ED.
                                                  • ola5488 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:45
                                                    little_fish napisała:

> No to się zdecyduj na ED - będą zdawać dwa razy w roku i spokój

Też polecam wszystkim niezadowolonym rodzicom, których dzieci "uczą się same" wink
                                                  • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:48
                                                    Rozumiem, że subwencje jakie dostaje szkoła na takie dziecko - dostanie rodzic?
                                                  • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:40
                                                    Nie - ale czy winą za to również chcesz obarczyć nauczycieli? Poza tym co rodzicowi za różnica - i tak uczy on, a nie nauczyciel, a tylko wstawać rano trzeba o czas tracić w szkole. No chyba, że to tak na złość. Tylko nie bardzo wiem komu...
                                                  • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 16:13
                                                    No skoro nauczyciel nawet mojego dziecka nie będzie miał w klasie - nie powinien za niego kasy dostawać. Ciekawy to byłby eksperyment zobaczyć ilu by rodziców zdecydowało się na ED, gdyby dostawali na dziecko subwencję. Bo w ED wcale nie trzeba uczyć samemu. Można zatrudnić kogoś i rozliczać z efektów.
                                                    Tylko skąd wzięto by kasę nawet na te kiepskie pensje dla nauczycieli tongue_out
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 16:22
                                                    arwena_11 napisała:

> No skoro nauczyciel nawet mojego dziecka nie będzie miał w klasie - nie powinie
                                                    > n za niego kasy dostawać. Ciekawy to byłby eksperyment zobaczyć ilu by rodziców
                                                    > zdecydowało się na ED, gdyby dostawali na dziecko subwencję. Bo w ED wcale nie
                                                    > trzeba uczyć samemu. Można zatrudnić kogoś i rozliczać z efektów.
                                                    > Tylko skąd wzięto by kasę nawet na te kiepskie pensje dla nauczycieli tongue_out

Zgadzam się. Choć ja osobiście jeśli by tylko mogło przychodzić na te sprawdziany a nie zaliczać pół roku lub rok to nawet bez tej subwencji bym się zdecydowała.
                                                  • skumbrie Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 18:15
                                                    Poczekaj, w czym problem? Twoje dziecko opanowawszy wiedzę, jest w stanie napisać co tydzień sprawdzian, a egzamin półroczny je przerasta? To jak ono się uczy? Żeby coś umieć czy na zasadzie 3 x Z?
                                                  • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 18:29
                                                    Daj spokój. Egzaminy maturalne za moich czasów były z dwóch przedmiotów plus język. I czym innym było pisanie raz na miesiąc sprawdzianu z danego działu, a czym innym egzamin z całości materiału.
                                                    Nie wyobrażam sobie pisać egzaminów z wszystkich przedmiotów, raz na semestr.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:11
                                                    skumbrie napisała:
                                                    To jak ono się uczy
                                                    > ? Żeby coś umieć czy na zasadzie 3 x Z?

W większości 3xz.
                                                  • skumbrie Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:22
                                                    No cóż, można i tak, tylko do kogo pretensje, że dziecko nie umie?
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:43
                                                    skumbrie napisała:

> No cóż, można i tak, tylko do kogo pretensje, że dziecko nie umie?

Ale ja nie wymagam od nauczycieli żeby tak nauczyli moje dziecko żeby pamiętało przez całe życie, tylko żeby właśnie zdało. Więc w czym problem?
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:44
                                                    W sensie zdało materiał - w sensie było nauczone na sprawdzian, egzamin.
                                                  • nota_bena Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 07:44
                                                    lena2222 napisał(a):

> W sensie zdało materiał - w sensie było nauczone na sprawdzian, egzamin.
                                                  • skumbrie Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 21:16
                                                    Zaraz, zaraz, to może zacznij wymagać od dziecka, żeby się uczyło, a nie zakuwalo. Poza tym napisałaś, że dziecko tak zdolne, że nauczyciela nie potrzebuje. Czemu więc wymagasz, żeby nauczyli twoje dziecko na tyle, żeby zdało? Ono podobno samo się uczy...
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 22:41
                                                    skumbrie napisała:

> Zaraz, zaraz, to może zacznij wymagać od dziecka, żeby się uczyło, a nie zakuwa
                                                    > lo. Poza tym napisałaś, że dziecko tak zdolne, że nauczyciela nie potrzebuje. C
                                                    > zemu więc wymagasz, żeby nauczyli twoje dziecko na tyle, żeby zdało? Ono podobn
                                                    > o samo się uczy...

Odechciewa mi się już tej dyskusji.
                                                    Co ma piernik do wiatraka. Co ma do jakości nauczania przez nauczycieli fakt czego ja od dziecka będę wymagać.
                                                    Nigdzie nie pisałam że zdolne, ani że z powodu tego, że zdolne nauczyciela nie potrzebuje, sami sobie dopowiadacie. Stwierdziłam fakt, że większą część wiedzy nabywa w domu a nie w szkole, tak jak większość (o ile nie wszystkie) z znanych mi dzieci zarówno zdolnych jak i niezdolnych.
                                                    "Wymagam", bo to należy do ich obowiązków i wolałabym żeby dziecko wynosiło wiedzę z lekcji - ale dla niektórych będę roszczeniowym rodzicem, bo jakim prawem śmiem wymagać żeby nauczyciel uczył.
                                                  • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 08:50
                                                    A kto miałby organizować i sprawdzać te sprawdziany?
                                                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 18:16
                                                    > Ciekawy to byłby eksperyment zobaczyć ilu by rodziców zdecydowało się na ED, gdyby dostawali na dziecko subwencję.

Strzelam, że gdzieś 80 - 90 %.

Oczywiście to był żart. Serio uważasz, że rzesza rodziców marzy o tym, żeby uczyć własne dzieci? Dlaczego więc posyłasz dziecko na dodatkowe lekcje, zamiast sama je nauczyc? Ty serio jesteś oderwana od rzeczywistości.
                                                  • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 18:27
                                                    Posyłam, bo wolę zapłacić niż uczyć czegoś nudnego dla mnie. Szkoła na moje dziecko dostaje 1000 zł miesięcznie.
                                                    Kurs kosztował 1300 za 8 miesięcy ( ok 140h). Gdyby nauczyciel wywiązywał się ze swoich obowiązków - nie musiałabym płacić. I oczywiście co? Pani strajkuje- bo przecież tak ciężko bidula pracuje tongue_out
                                                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 20:23
                                                    > Posyłam, bo wolę zapłacić niż uczyć czegoś nudnego dla mnie. Szkoła na moje dziecko dostaje 1000 zł miesięcznie.

Aha, to może wyjaśnij, co tak bardzo zaciekawiło cię w tym hipotetycznym eksperymencie otrzymywania subwencji na dziecko, skoro nawet tobie, specjalistce od wszystkiego, twierdzącej, że szkoła i nauczyciele są nieukami, leserami i tępakami, nie chce się ruszyć tyłka żeby uczyć swoje własne zdolne i ambitne dziubdziusie?
                                                  • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 22:00
                                                    A gdzie napisane, że muszę uczyć? A zaciekawiło mnie to, co by było gdyby nagle rodzice zabraliby dzieci i kasy w szkole by nie było. Może jednak okazałoby się, że uczniowie są potrzebni i nie są złem koniecznym/. Bo bez uczniów - nauczyciele są niepotrzebni?
                                                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 22:55
                                                    No właśnie o tym piszę, że twoje wyobrażenie na temat tego ileż to rodziców zabrałoby dzieci ze szkoły, aby samemu je uczyć, są, co w twoim wydaniu oczywiście nie dziwi, calkowicie oderwane od rzeczywistości.
                                                  • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 23:47
                                                    Nie wiesz co by było? To przypomnij sobie co jest w wakacje, kiedy rodzice są zmuszeni zająć się swoimi dziećmi tylko przez dwa miesiące. To by były takie dłuższe wakacje, a jeśli ktoś chciałby, żeby jednak dziecko coś umiało zadzwoniłby do nauczyciela i słono zapłacił za korepetycje.
                                                  • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 00:01
                                                    1000 subwencji to z 10-15 lekcji indywidualnych w miesiącu myślę, że byłyby tłumy chętnych😂
                                                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 00:11
                                                    Cała Arwena, kompletnie odrealniona...
                                                  • skumbrie Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:45
                                                    To przenieś dzieci do edukacji domowej, masz do tego pełne prawo.
                                                  • skumbrie Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:14
                                                    I takie podejście, choć niesprawiedliwe, miałoby rację bytu, gdyby do szkol chętni pracować walili drzwiami i oknami. Tymczasem jest mało, zero nowych chętnych lub rozpaczliwe poszukiwania kogokolwiek.
                                          • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 10:06
                                            lena2222 napisał(a):
                                            > I sorry argument,
                                            > że jak dostanę więcej będę lepiej pracował jest bzdurą.

To może obetniemy Lence połowę wypłaty - w końcu po co ma zarabiać X skoro za 1/2X będzie pracować tak samo?

Odpowiedz konkretnie - ZGADZASZ SIĘ?
                                            • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:37
                                              araceli napisała:

> lena2222 napisał(a):
                                              > > I sorry argument,
                                              > > że jak dostanę więcej będę lepiej pracował jest bzdurą.
                                              >
                                              > To może obetniemy Lence połowę wypłaty - w końcu po co ma zarabiać X skoro za 1
                                              > /2X będzie pracować tak samo?
                                              >
                                              > Odpowiedz konkretnie - ZGADZASZ SIĘ?
                                              >
                                              Haha, rozumiem że to zdrobnienie ma mnie zdyskredytować.
                                              O tym ile ja zarabiam decyduje tylko i wyłącznie rynek, a nie protesty, strajki, propaganda w internecie. Wy natomiast jesteście wynagradzani z publicznych pieniędzy więc daruj sobie porównania.

• araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:43
                                                lena2222 napisał(a):
                                                > O tym ile ja zarabiam decyduje tylko i wyłącznie rynek,

Czyli za połowę obecnej pensji swojej pracy byś nie podjęła. Ale dalej nie widzisz związku między pensją a pracą... Puk, puk - myślenie wyłączone na stałe? Rynek weryfikuje, bo rynek wie, że za osobę o danych kompetencjach, zdolnościach, wiedzy trzeba zapłacić konkretne pieniądze. I nie - nie jest to wynagrodzenie minimalne, bo za wynagrodzenie minimalne to możesz zatrudnić niewykwalifikowanego pracownika fizycznego. I to też nie wszędzie.

I nie pisz do mnie "wy" bo ja nie jestem nauczycielką. Po prostu posiadam mózg i ogarniam zależności. Nie wiem jak trzeba być głupim, żeby uważać, że jak ktoś jest wynagradzany z "publicznych pieniędzy" to do tych pieniędzy podchodzi inaczej niż każdy inny. Myślisz, że nauczyciel za 100zł pensji z "publicznych pieniędzy" kupi więcej niż ty? Błahahahaha big_grin
                                                • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:08
                                                  Ja mam co miesiąc inne wynagrodzenie, więc owszem jest tak, że czasami zarabiam połowę poprzedniego miesiąca, a czasami dwa razy więcej. Nie jest to nawet uzależnione od wysiłku jaki wkładam pracę - tylko od efektów. Mogę się narobić dwa razy więcej a wcale nie zarobię dwa razy więcej i na odwrót. Wynagrodzenie mam za efekty mojej pracy - czyli jest wypłacane po. Nie mogę nikomu powiedzieć że jak mi teraz da to ja zacznę potem lepiej pracować - tak to w systemie rynkowym nie działa.
                                                  Publiczne pieniądze powodują to że społeczeństwo ma prawo się na ten temat wypowiadać i tyle. Wcale nie uważam że kupi za nie więcej. Jeśli ktoś pracuje w prywatnej szkole niech zarabia ile chce nic mi do tego.
                                                  Odnośnie zależności między pracą i pensją to owszem widzę, ale nie wierzę że nauczyciele zaczną lepiej pracować jeśli dostaną podwyżki.
                                                  Poza tym te zależności też nie są tak oczywiste jak się wydaje (choć to temat na inną dyskusję) - większość osób nie chce mieć pensji uzależnionych od wyników swojej pracy wolą stałe wynagrodzenie. Bardzo dużo ludzi mając możliwość zarabiania więcej nie chce się wysilić aby to wynagrodzenie zdobyć. Łatwiej jest twierdzić że nam się należy, bo mamy prawo godnie żyć, tylko godnie to pojęcie bardzo względne.
                                                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:17
                                                    lena2222 napisał(a):
                                                    > Publiczne pieniądze powodują to że społeczeństwo ma prawo się na ten temat wypo
                                                    > wiadać i tyle.

Czyli typowe 'suweren może się wyżyć'.

> Odnośnie zależności między pracą i pensją to owszem widzę, ale nie wierzę że na
                                                    > uczyciele zaczną lepiej pracować jeśli dostaną podwyżki.

Nie podwyży - wyrównanie do warunków sprzed kilku lat.

> Poza tym te zależności też nie są tak oczywiste jak się wydaje (choć to temat n
                                                    > a inną dyskusję) - większość osób nie chce mieć pensji uzależnionych od wyników
                                                    > swojej pracy wolą stałe wynagrodzenie.

Oczywiście - bo praca np. nauczyciela jest z kategorii starannego działania. Nie da się zmusić do nauki ani z przeciętnego ucznia zrobić olimpijczyka. Nawet lekarz nie zagwarantuje efektów swojej pracy bo nie wie czy po wyjściu z gabinetu pacjent zastosuje się do zaleceń czy nie. Wbrew twojemu mniemaniu - w bardzo niewielu zawodach da się uzależnić pensję od efektów - można oczywiście stoswoać różne dodatki ale:
                                                    - to tylko dodatki
                                                    - pensja podstawowa i tak nie jest pensją minimalna.
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:39
                                                    Ja się nie wyżywam nie mam takiej potrzeby. Rozumiem stanowisko nauczycieli , każdy chce zarabiać więcej - tylko jak pisałam ja nie widzę w tym korzyści dla reszty społeczeństwa - w tym dla mnie.
                                                    Wg mnie prace nauczyciela można by było ocenić. Choć dla wielu to abstrakcja i właściwie również temat na osobną dyskusję. Nie wiem czy warto tu o tym pisać, bo zostanę posądzona o herezje, ale do tego właśnie musiałby być zmieniony cały system edukacji.
                                                    Zdaję sobie sprawę, że na siłę nikt nikomu wiedzy nie wleje go głowy. Więc nie wg sukcesów uczniów.
                                                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:11
                                                    lena2222 napisał(a):
                                                    > Wg mnie prace nauczyciela można by było ocenić.

Ależ praca nauczycieli JEST oceniana big_grin
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:49
                                                    araceli napisała:

> lena2222 napisał(a):
                                                    > > Wg mnie prace nauczyciela można by było ocenić.
                                                    >
                                                    > Ależ praca nauczycieli JEST oceniana big_grin
                                                    >
                                                    Chodzi mi o realną ocenę a nie fikcyjną.
                                                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:57
                                                    lena2222 napisał(a):
                                                    > Chodzi mi o realną ocenę a nie fikcyjną.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest fikcyjna?
                                                  • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 16:06
                                                    Muszę to tłumaczyć? Na jakiej mam twierdzić, że realna może ty mi wytłumacz? Sami nauczyciele mówią że to fikcja.
                                                    Zresztą nie trzeba znać warunków zatrudniania i zwalniania nauczycieli żeby widzieć, że są skrajnie różni od wspaniałych do beznadziejnych. I z tymi beznadziejnymi nikt kompletnie nic nie robi pomimo skarg rodziców i dzieci.
                                          • buursztynka.80 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:54
                                            U mnie w szkole już brakuje nauczycieli. Dzieci przez pół roku nie miały informatyki, brakuje nauczycieli w klasach integracyjnych, matematyków. Brakuje specjalistów. To są powolne zmiany, może nie wszędzie widoczne, bo łata się etaty pracą na półtora etatu i emerytów, ale za jakiś czas nie będą się po prostu odbywały lekcje.
                                      • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:46
                                        > Oczekuję, że jak ktoś jest dobry i ma odpowiednie podejście do obowiązków - to będzie wykonywał swoje obowiązki dobrze niezależnie od pensji.

Oczekiwać tego możesz sobie od swoich pracowników. Oh, wait.... Przecież ty nikogo nie zatrudniasz, a twoje opowieści nt. relacji pracownik - pracodawca są wzięte z... niech będzie że z krypty.
                                  • mondovi Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:17
                                    A młodzi zdolni już się pchają do zawodu za 1700 zł na rękę dla stażysty!
                            • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:02
                              Serio nie pojmujesz sedna? Ten ktoś uczy twoje dziecko. Oszczędzasz na dziecku?
                              • 1unia4 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:12
                                Uczy--i co w związku z tym ?Niech zmienią warunki pracy ,oceny ,szkolenia nauczycieli-wtedy będę za podwyżkami.Dziś -nie
                                • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:47
                                  1unia4 napisał(a):
                                  > Niech zmienią warunki pracy ,oceny ,szkolenia nauc
                                  > zycieli-wtedy będę za podwyżkami.Dziś -nie

Przy podwyżkach dla policjantów czy lekarzy też miałaś wymagania?
                                  • joanna_poz Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:58
                                    nie przypominam sobie tez, żeby policjantom czy lekarzom pogardliwie radzono, ze jak się nie podoba to moga iśc na kase do lidla.
                                    i że przecież wiedzieli, że beda malo zarabiac to o co to halo teraz..
                                    • nota_bena Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:05
                                      joanna_poz napisała:

> nie przypominam sobie tez, żeby policjantom czy lekarzom pogardliwie radzono, z
                                      > e jak się nie podoba to moga iśc na kase do lidla.

Jak to nie? Wielokrotnie na tym forum w okresie strajków.

> i że przecież wiedzieli, że beda malo zarabiac to o co to halo teraz..
                                      Ten argument również był w użyciu. I jeszcze ględzenie o misji. Wszytko było.
                                • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:54
                                  Trudno mi uwierzyć, ze dorosłej osobie ciężko pojąć, ze zawód nauczyciela powinien być dobrze płatny, ponieważ w dużej mierze od nauczycieli zależy przyszłość dzieci.
                                  I ze 2500 za użeranie się z dziećmi z różnych środowisk, z ich rodzicami to jest obrażająca kwota.
                                  • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:05
                                    Nie, przyszłość dzieci zależy od rodziców. Od nauczycieli zależy często czy uczeń będzie miał depresję czy nie.
                                    • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:29
                                      🤦‍♀️
                                    • 35wcieniu Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:48
                                      big_grin big_grin big_grin Która tam jeszcze nie ma stopki, polecam to zdanie big_grin
                                  • beata985 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:02
                                    pani-nick napisała:

> Trudno mi uwierzyć, ze dorosłej osobie ciężko pojąć, ze zawód nauczyciela powin
                                    > ien być dobrze płatny, ponieważ w dużej mierze od nauczycieli zależy przyszłość
                                    > dzieci.
                                    > I ze 2500 za użeranie się z dziećmi z różnych środowisk, z ich rodzicami to jes
                                    > t obrażająca kwota.

Zgadza się. Z drugiej strony nie powinno być sytuacji, że nauczyciela, który ma w dudzie uczenie dzieciaków, w sytuacji kiedy większość kazedej klasy ma problemy z przedmiotu, rodzice wydają krocie na korki, nie ma możliwości zwolnić....takinauczyciel ewidentnie nie nadaje się do pracy.

Ps.moja córka miała i ma problemy z matematyki, zresztą nie tylko ona, bo większość klasy. Do pozytywnych ocen doprowadziła ja dziewczyna po studiach, która z nauczaniem ani tym bardziej z matematyką nie ma nic wspólnego. Nauczyła ja więcej niż kolejny nauczyciel w szkole. Niestety nie można pani zwolnić.
                                    • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:09
                                      Czy płaciłaś tej dziewczynie tyle co nauczycielowi?
                                      • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:15
                                        big_grin
                                      • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:15
                                        A nauczyciel dostawał pensję za to że nie wykonał swojej pracy. W takim wypadku - nauczyciel nie powinien dostać kasy tylko rodzice na korepetytorów.
                                        • rosa-fira Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 09:55
                                          Chciałabym nieśmiało zauważyć, że praca 1:1 z uczniem zmotywowanym, którego rodzice płacą ciężkie pieniądze za korki różni się od pracy z trzydziestką uczniów, w tym trzech bardzo zdolnych, piętnastu średnio zmotywowanych i reszty z orzeczeniami, opiniami lub niezdiagnozowanych, których celem jest rozwalenie nauczycielowi lekcji.
                                          • buursztynka.80 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 21:22
                                            W punkt. Z jedną tylko uwagą, że uczeń z orzeczeniem, opinią często jest zmotywowany.
                                      • beata985 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 09:08
                                        a ile niby płacę nauczycielowi?
                                        ja tej dziewczyny w ogóle nie powinnam fatygować, dobry nauczyciel powinien nauczyć czegokolwiek dzieciaki w szkole na ocenę pozytywną, cocby minimalnie-mam na mysli ucznia-nie wagarującego, odrabiającego lekcje, uczącego się, nie olewającego zajęć, sprawdzianów...
                                        niestety u tej nauczycielki nawet piątkowi uczniowie chodzą na korki a oceny mają ledwie trójki..
                                        • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 09:26
                                          Płacisz jako podatnik, a stawka nauczyciela w szkole jest niższa niż jego stawka po godzinach.
                                          Jeśli uczniowie chodzą na korki, a korepetytorzy nie są ich w stanie pracując 1:1 nauczyć na piątkę to jakim cudem miałyby to zrobić pracujący z 30 osobami? Pewnie przyjdzie następny, obniży poprzeczkę i rodzice okrzykną go lepszym, bo w końcu nauczył dzieci na 5. Da się? Da!
                                          • beata985 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 09:37
                                            wiem, że jako podatnik płacę.
                                            sytuacja w której 2/3 klasy ledwo zdaje i są wsród nich osoby, które mate umieją, rozumieją i to nie jest tak, że korepetytor nie jest w stanie nauczyc ich na piątkę, jest niedopuszczalna...te osoby w ogóle nie powinny wydawac kasy na korepetycje.
                    • ichi51e Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:53
                      Ile w klasie moze byc dzieciakow co maja telefony za 5k?
                  • kochamjesien79 Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 09:22
                    Moja starsza córka marzy o tym żeby strajk potrwał z miesiąc : )
                    Młodsza jest w prywatnym przedszkolu. Kiedy starsza jej wytłumaczyła że prywatne nie strajkują, mała powiedziała że to niesprawiedliwe!
                    Myślę że 90% uczniów cieszy się na strajk : )
                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 09:31
                      Moja córka też się cieszy - ale dopiero dochodzi do siebie po 2 tygodniowej chorobie i tydzień czy więcej bez lekcji - da jej czas na spokojne nadrobienie materiału.
                      Dla odmiany u syna nie strajkują matematycy i poloniści ( a na pewno syna polonistka ), już mają zapowiedziane, że lekcje będą - klasa maturalna.
                    • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 11:56
                      Cieszą się te które nie mają egzaminów.
                      • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 12:23
                        Dokładnie tak. Wszak to tylko dzieci. Jak wprowadzono stan wojenny w 81 też się niektórzy cieszyli, że do szkoły nie idą
              • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:23
                > W sumie to życzę im żeby grosza nie zobaczyli. Za to granie dzieciakami.

Masz na myśli rządzących i poprzedniczkę Premiera Tysiąclecia?
                Zmartwię Cię. IM PIENIĄDZE SIĘ PO PROSTU NALEŻĄ.
                • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:30
                  Mam na myśli nauczycieli. Nie przypominam sobie ich strajku za czasów słońca Peru - a podwyżek też nie mieli
                  • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:35
                    Nie mieli też bałaganu i stresu jaki zafundował im PiS wprowadzając deformę. Mogła władza pomyśleć wcześniej, a skoro myślenie jej zupełnie nie wychodzi, to chociaż posłuchać mądrzejszych od siebie.
                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:48
                      Nie zupełnie. Zmuszanie rodziców do posłania 6 latków do szkół - to zupełnie nic. Przez to teraz są tak duże roczniki.
                      • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:02
                        W ogóle zmuszanie do posyłania dzieci do szkół jest karygodne. Rząd powinien znieść obowiązek szkolny.
                        • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:14
                          Zmuszanie do posyłania 6 latków do szkół było karygodne. Kto miał możliwości i kasę - odraczał. Kto nie miał, puszczał - i potem wiele z tych dzieciaków miało problemy, zwłaszcza od klasy 4
                          • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:20
                            Jasne, lepiej żeby polskie 5 latki pasły krowy czy oglądały bajki, a nie siedziały w jakiejś tam szkole. Głupszy obywatel bez problemu potem łyknie przekaz tvpis.
                          • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:23
                            Kasę? Odracza państwowa poradnia psychologiczno pedagogiczna. Za darmo.
                            • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:24
                              Nie, nie odraczała jeżeli według poradni nie było powodu. Prywatna jak najbardziej
                              • ichi51e Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:54
                                Powod sie ZAWSZE znajdzie
                          • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:40
                            Pewnie pojedyncze probkrmowe przypadki się zdarzały. Tak, jak i wśród siedmiolatków. Moja córka poszła jako sześciolatka - nie zauważyłam wpływu tego faktu na jej edukację. Mój syn poszedł do jedynej w szkole klasy wyłącznie sześciolatków, jest to obecnie klasa z najlepszą średnią z wszystkich klas szóstych.
                        • kyrelime Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:30
                          W ogóle zmuszanie do posyłania dzieci do szkół jest karygodne. Rząd powinien znieść obowiązek szkolny.

Kto wie, czy to nie będzie kolejny krok, jeśli zabraknie nauczycieli. Już teraz chcą łatać braki kadrowe zwiekszaniem pensum. Generalnie pomysły rządu powinny niezle wkurzyc nauczycieli- brzmią jak bezczelna drwina. Jak nic sie nie zmieni to ci sensowni odejdą z zawodu i rodzice nie będą mieli problemu, że muszą zawozic biedne maluszki do szkół, odrabiać prsce domowe, zaglądać na librusa itd. Będą mogli sie wykazać, bo na pewno są genialnymi nauczycielami, nie to co ci strajkujący leserzy...
                    • moadek Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:25
                      czas na strajk przeciwko deformie dawno minął - Mogli nauczyciele pomyśleć wcześniej, a skoro myślenie im zupełnie nie wychodzi to chociaż posłuchać mądrzejszych od siebie.
                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 12:36
                    A ja nie przypominam sobie grania dziećmi za czasów poprzedniej ekipy. Właśnie grania moim dzieckiem PISowi i Zalewskiej nigdy nie wybaczę.
                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:05
                      Nie? Masz krótką pamięć, albo nie miałaś 6 latka, którego musiałaś puścić do szkoły.
                      • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:24
                        Ja miałam. Pani w przedszkolu bardzo namawiała rodziców do odraczania. Sama nawet opinie pisała pod tym katem.
                      • bardoszka Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:36
                        Mijasz się z prawdą arwena. Nie wiem, czy celowo. W obecnej rekrutacji do szkół średnich biorą udział roczniki:
                        -2003 - nikt nie zmuszał rodziców do tego, żeby posłali 6-latka do I klasy,
                        - 2004 - j.w. Mam dziecko z tego rocznika. Bez problemu posłałam do zerówki, podobnie jak większość rodziców dzieci z jego grupy w przedszkolu. Nie wymagało to żadnych zabiegów z mojej strony.
                        - 2005 - j.w. Przymusu nie było.
                      • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:41
                        Nie musiałam, posłałam dobrowolnie.
                  • iwles Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:03
                    arwena_11 napisała:

> Mam na myśli nauczycieli. Nie przypominam sobie ich strajku za czasów słońca Pe
                    > ru - a podwyżek też nie mieli

Bo nikt ich wtedy NIE lekcewazyl !

Nie raz byly pikiety nauczycieli, ale ZAWSZE wyszedl do nich ktos z MENu.
                    I rozmowy byly, i dialog.

A teraz? Olewanie i lekcewazenie. O planowanym strajku wiedzieli od kilku miesiecy i NIKT z rzadu nie przystapil do rozmow. Liczyli, ze rozejdzie sie po kosciach. No to sie przeliczyli.
                    • iwles Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:04
                      Aha. I nie klam Arwena, ze nie mieli wowczas podwyzek, bo mieli.
                  • kyrelime Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:24
                    Protesty były, tak samo jak były w obroniw wygaszanych gimnazjów. Nikt sie wtedy tym nie interesował, bo nie odeszli od tablic, a dzieci mogły normalnie chodzić do szkół. Nie dziwię się, że doszli do ostateczności- pikiety pod urzędami marszalkowskimi są bez sensu. Co innego mogli zrobić? Rozsypac kredki z dziecięcych plecaków na ulicach?
                    • glanaber Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:51
                      Dlaczego zatem w obronie gimnazjów/ przeciwko deformie nie zorganizowano strajku i/lub innej zmasowanej akcji protestacyjnej? Uważam, że doskonały moment na strajk był wtedy, gdy pojawiły się zamiary wprowadzenia deformy. Przecież nauczyciele wiedzieli, że konsekwencje tej reformy poniosą nie tylko uczniowie, ale im również pogorszą się warunki pracy: będą uczyć w przepełnionych szkołach, na 3 zmiany, będą rozliczani z realizacji kretyńskich, pisanych na kolanie podstaw programowych - i co? Pod sejm przychodziła garstka rodziców wspierana jeszcze mniejszą garstką nauczycieli. ZNP i środowisko nauczycielskie jako całość miało w sumie gdzieś te zmiany. A teraz organizują strajk? Wygląda jakby ZNP dało ciche przyzwolenie na deformę, gdyż jej wprowadzenie to kolejny argument za żądaniami podwyżek dla nauczycieli.
                      Strajk w proteście przed druzgocącymi zmianami w systemie oświaty ORAZ z żądaniem podniesienia pensji miałby sens. A teraz, gdy krzywda już się stała, chodzi tylko o kasę. Przykre to sad
                      • joanna_poz Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:54
                        bo jeszcze wtedy naiwnie nikt nie wierzył i wiedział, że PIS wszelakie reformy będzie robić niczym buldożer.
                        głuchy i slepy na wszystko.
                        • beata985 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:08
                          joanna_poz napisała:

> bo jeszcze wtedy naiwnie nikt nie wierzył i wiedział, że PIS wszelakie reformy
                          > będzie robić niczym buldożer.
                          > głuchy i slepy na wszystko.
                          A teraz o wszystko obwinią nauczycieli....jacy to oni niedobrzy...W dudach im się poprzewracało.
                      • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:07
                        glanaber napisała:
                        > Dlaczego zatem w obronie gimnazjów/ przeciwko deformie nie zorganizowano strajk
                        > u i/lub innej zmasowanej akcji protestacyjnej?

Organizowane protesty to suweren darł mordy na nauczycieli, że walczą 'w obronie swoich etatów'.
                      • kyrelime Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:27
                        Były protesty i pikiety, wyguglaj, poszukaj,ja je pamiętam. Rząd natomiast nauczycieli w tej sprawie umiejętnie wykiwal- zwlekali z ogłoszeniem decyzji do ostatniego czerwca- ogłosili zaraz po zakończeniu roku, m.in.po to, żeby nauczyciele byli bezsilni i strajku nie zorganizowali
                        • glanaber Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:32
                          Można było we wrześniu zrobić strajk. ZANIM powstały pierwsze klasy 7
                          • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:38
                            glanaber napisała:
                            > Można było we wrześniu zrobić strajk. ZANIM powstały pierwsze klasy 7

Nie - nie można było, bo strajk jest finałem pewnego procesu, który trwa swoje.
                          • anika772 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:53
                            Nie, glanaber, to nielegalne.... Strajkować wolno w sprawie wynagrodzeń i warunków pracy.
                            • glanaber Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:01
                              A rozp..irzenie systemu szkolnictwa nie podpada pod pogorszenie warunków pracy?
                              • anika772 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:03
                                Nie. No bez jajsmile
                      • anika772 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:50
                        "Dlaczego zatem w obronie gimnazjów/ przeciwko deformie nie zorganizowano strajku i/lub innej zmasowanej akcji protestacyjnej?

Dlatego że to nielegalne. Tzn. rodzice mogli, ale nauczyciele nie. Wolno nam strajkować jedynie w sprawie pieniędzy i warunków pracy. Takie prawo.
                        • turzyca Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:12
                          >>Dlaczego zatem w obronie gimnazjów/ przeciwko deformie nie zorganizowano strajku i/lub innej zmasowanej akcji protestacyjnej?

>Wolno nam strajkować jedynie w sprawie pieniędzy i warunków pracy.

Przy czym należy zaznaczyć, że różne protesty nauczycieli przeciw reformie odbywały się dość regularnie i były potępiane przez media typu wSiatce jako krótkowzroczna obrona stołków.
                  • agonyaunt Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:13
                    Ech, żebyś Ty tak czytała co się do Ciebie pisze: forum.gazeta.pl/forum/w,567,167833085,167833085,Dla_troszczacych_sie_o_uczniow.html#p167839554

Powtórzę jeśli ktoś nie ma ochoty klikać: średnio 50%, w przypadku stażystów prawie 100% - o tyle wzrosły nauczycielskie pensje "za czasów słońca Peru". Ale Ty jesteś jak trzylatek, zakrywasz uszy, żeby nie słyszeć tego, co jest dla Ciebie niewygodne. Słabe to.
                  • ira_08 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:11
                    Mieli, to raz, więc nie kłam albo oglądaj mniej TVP. Dwa, jakbyś miała kontakt z Ziemią, wiedziałabyś, jak ceny poszły do góry za czasów słońca Żoliborza.
                  • ren.s Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:54
                    Nie wierz w propagandę. Za PO dostaliśmy jedna z najwyższych podwyżek. W styczniu 2008 na moje konto wpłynęło 1850 zł, w styczniu 2012 - 2750 zł (aż sprawdziłam w archiwalnych operacjach na koncie). Policz ile to %, jeśli potrafisz tongue_out Mam nadzieję, że PIS dorówna PO chociaż pod tym względem.
                    • mama.nygusa Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:53
                      No to gdzie te mityczne zarobki rzedu 2000-2500zl? Jak juz 7lat temu arabialas 2750, tylko nie chrzan, mze twoje miasto nie dawalo podwyzek smile
                      • ren.s Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:43
                        Siedem lat temu byłam nauczycielem dyplomowanym i miałam blisko 20 lat pracy. Ile miał wtedy stażysta to nie wiem, przypuszczam, że jakieś 1600, może 1700 zł. W marcu już po tak szumnie wychwalanych PISowskich podwyżkach na konto mi wpływa 3050 zł big_grin

A wracając do meritum - PO mi dało (nie miasto, miasto żadnych podwyżek nie dało) BEZ STRAJKOWANIA 900 zł NETTO. PISowskiego rządu na to nie stać, a przecież wystarczy tylko nie kraść big_grin
                        • mama.nygusa Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 21:22
                          Powiem tak, pensje nauczycila nie powinny byc rowne, nawet jesli patrzec na staz pracy, czy stopien.wez,y nauczycila od nauczania poczatkowego i nauczyciela ze szkoly sredniej.Wiadomo, ze latwiej pracuje sie z mlodszymi, nie pyskuja, sa raczej wpatrzeni w swoja pania.Mlodziez niestety bywa nie zawsze fajna.Chcialam jeszcze dodac, ze wiecej do sprawdzania karetkowek, klasowek, no ale z tym roznie bywa>Znajoma 1klasistka lo w ubieglym polroczu z polskiego miala 1wypracowanie pisane w klasie i jedno w domu, a j.ang.troche wiecej.
                          • agonyaunt Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 21:25
                            >Wiadomo, ze latwiej pracuje sie z mlodszymi, nie pyskuja, sa raczej wpatrzeni w swoja pania.

Buhahahahaha big_grinbig_grinbig_grin
                          • kub-ma Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 23:44
                            mama.nygusa napisał(a):

> Powiem tak, pensje nauczycila nie powinny byc rowne, nawet jesli patrzec na s
                            > taz pracy, czy stopien.wez,y nauczycila od nauczania poczatkowego i nauczyciel
                            > a ze szkoly sredniej.Wiadomo, ze latwiej pracuje sie z mlodszymi, nie pyskuja,
                            > sa raczej wpatrzeni w swoja pania.Mlodziez niestety bywa nie zawsze fajna.Chcia
                            > lam jeszcze dodac, ze wiecej do sprawdzania karetkowek, klasowek, no ale z tym
                            > roznie bywa>Znajoma 1klasistka lo w ubieglym polroczu z polskiego miala 1
                            > wypracowanie pisane w klasie i jedno w domu, a j.ang.troche wiecej.
                            >

Matko moja, no nie pracowałaś w szkole.
                            Wystarczy zapytać tych nauczycieli, którzy przeszli z liceum do podstawówki. Za głowę się łapią.
                            • mama.nygusa Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 12:47
                              A kto powiedzial ze pracowalam?
                              Obserwacje, moja droga, a po podstawowce, to nie tylko licea-byly gimnazja, sa zawodowki, technika, i do tych szkol trafia rozna mlodziez.
                              Obok naszej szkoly bylo gimnazjum, nauczycielka fizyki na lekcjach strasznie wyzywala dzieciaki, ale matka ktora mi to opowiadala nie do konca miala do niej o to pretensje-klasa zachowywala sie skandalicznie, a nie byla to duza klasa, max 20osobJeden zaczynal, reszta ryczala ze smiechu i koniec z prowadzeniem lekcji.Od wrzesnia ta nauczycielka uczy w podstawowce, bardzo dobrze uczy, swietnie tlumaczy, nie wyzywa, nie krzyczy, bo i kretynow w klasie brak, nie ma zadnego pajaca rozwalajacego zajecia.
                              Mam tez w rodzinie wice dyrektora, i zapewniam ze wspolpraca lepiej uklada sie z mlodszymi niz starszymi.
                          • anika772 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 07:31
                            "Wiadomo, ze latwiej pracuje sie z mlodszymi, nie pyskuja, sa raczej wpatrzeni w swoja pania.Mlodziez niestety bywa nie zawsze fajna."

Jeśli o mnie chodzi, to dokładnie odwrotnie. Wolę młodzież, to w większości świetni młodzi ludzie.
                            Panie od 1-3 powinny mieć płacone diamentamiwink
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 22:35
                    Mieli podwyżki.
              • mama303 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 21:14
                arwena_11 napisała:

> W sumie to życzę im żeby grosza nie zobaczyli. Za to granie dzieciakami.

a oni licza że tacy jak Ty sie wkurzą
                • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 21:55
                  No widzisz, ja się nie wkurzam tongue_out. U córki akurat strajk mi na rękę. U syna w poniedziałek - normalne lekcje, przynajmniej dla maturzystów ( polski i matematyka ). W piątek wolne - bo egzamin gimnazjalny.

• ludborka Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:31
              🤣🤣
          • hanusinamama Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:46
            Arwena ile zarabiasz??? Czy moze pensje nauczyciela wydajesz na waciki??? A kto ci dzieci uczy??? Ja zarabiam kilka razy wiecej niz nauczyciele i nie wiem jak mozna zyc za taka pensje...
            • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:53
              Każdy idąc do jakiegoś zawodu wie ile się zarabia. Nauczyciele nigdy nie zarabiali dużo.
              Pytanie dlaczego idą do zawodu skoro uważają, że pensja jest za mała? Jak pracowałam na etacie i stwierdziłam, że za mało zarabiam w stosunku do wkładu pracy - zwolniłam się a nie strajkowałam.
              • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:03
                I to niby nauczyciele nie dbają o dobro dzieci 🤦‍♀️
                • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:01
                  Nie miałam wtedy dzieci. No i o dobro swoich dzieci zadbałam
                  • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:30
                    Jesteś za głupia nawet na to, żeby załapać sens tak prostej wypowiedzi. Współczuje twoim dziecią.
                  • sumire Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:38
                    arwena_11 napisała:

> Nie miałam wtedy dzieci. No i o dobro swoich dzieci zadbałam

No właśnie.
                    Nie miałaś wtedy dzieci, a za to byłaś zabezpieczona finansowo. A teraz sobie wyobraź, że nie jesteś. A masz na przykład kredyt. Psujący się samochód. Chorujące dziecko czy rodzica. Generalnie NIE MOŻESZ SOBIE POZWOLIĆ na rzucenie papierami z dnia na dzień. Czy twój nieskalany realnym życiem umysł potrafi sobie wyobrazić taką sytuację?
                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:54
                      Z całą pewnością bym nie strajkowała, zwłaszcza jakby mi zależało na pracy. Bo w takim wypadki lepiej mieć 2000 niż nie mieć.
                      Nauczyciele strajkują - bo mają KN, która chroni ich przed zwolnieniem. Jakby wiedzieli, że takich strajkujących pracodawca będzie obserwował dużo uważniej i rozliczał z każdego spóźnienia, z każdej skargi itd., to by się zastanowili.
                      • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:57
                        arwena_11 napisała:
                        > Z całą pewnością bym nie strajkowała, zwłaszcza jakby mi zależało na pracy. Bo
                        > w takim wypadki lepiej mieć 2000 niż nie mieć.
                        > Nauczyciele strajkują - bo mają KN, która chroni ich przed zwolnieniem.

Każdy legalny strajk chroni przed zwolnieniem. Pani mecenasowa znów się ośmiesza zamiast zapytać mężusia.
                      • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:07
                        Dlaczego uważasz, że komuś wykształconemu, często lepiej od ciebie, zależy na pracy za 2000? Dlaczego uważasz, że dyrektorzy to idioci, którzy nie wiedzą, że niedoceniany pracownik nie będzie dobrze pracował? Masz mentalność Janusza i chyba tęsknisz za niewolnictwem.
                        • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:13
                          Słoneczko - skoro im nie zależy na tej pracy - niech się zwolnią. Zobaczymy ilu będzie odważnych.
                          • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:15
                            Słoneczko, strona warszawskiego kuratorium nie wymaga hasła, sprawdź sobie.
                          • pani-nick Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:18
                            Mężowi tez współczuje. To straszne żyć z idiotką.
                            • agonyaunt Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:40
                              A zauważyłaś, że mąż ostatnio w opowieściach nie występuje?
                          • sumire Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 09:33
                            arwena_11 napisała:

> Słoneczko - skoro im nie zależy na tej pracy - niech się zwolnią. Zobaczymy ilu
                            > będzie odważnych.

Słoneczko, twoja arogancja wobec ludzi jest żenująca.
                          • mamalgosia Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:59
                            Mi bardzo zależy na mojej pracy. Lubie ja, jestem dobra w uczeniu i lubię mlodziez.
                            Nie rozumiem, dlaczego nie mogę mieć pragnienia godnego zarobku.
                            Pracuje uczciwie (spoznilam sie do pracy raz w ciągu 22 lat, każda lekcja przygotowana itd), mam wysokie wyksztalcenie (dwa kierunki + podyplomowka+ dwujezycznosc), nie rozumiem dlaczego mam się cieszyć, ze dostaje 2300 i jedyna opcja ma być dla mnie zwolnienie sie
                            • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:02
                              mamalgosia napisała:

> Mi bardzo zależy na mojej pracy. Lubie ja, jestem dobra w uczeniu i lubię mlodz
                              > iez.
                              > Nie rozumiem, dlaczego nie mogę mieć pragnienia godnego zarobku.
                              > Pracuje uczciwie (spoznilam sie do pracy raz w ciągu 22 lat, każda lekcja przyg
                              > otowana itd), mam wysokie wyksztalcenie (dwa kierunki + podyplomowka+ dwujezycz
                              > nosc), nie rozumiem dlaczego mam się cieszyć, ze dostaje 2300 i jedyna opcja ma
                              > być dla mnie zwolnienie sie
                              >
                              Bo problemem jest to że wszystkich nauczycieli wrzuca się do jednego worka. Większość rodziców z którymi ja mam do czynienia, uważa że są nauczyciele którzy powinni więcej zarabiać i są też tacy których praca jest nic nie warta. Dlatego ja uważam że praca nauczycieli powinna być oceniania.
                      • sumire Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 09:49
                        arwena_11 napisała:

> Z całą pewnością bym nie strajkowała, zwłaszcza jakby mi zależało na pracy. Bo

Nie wierzę ci. Po pierwsze, nigdy nie byłaś i raczej nie będziesz w takiej sytuacji, więc nie możesz wiedzieć, co byś zrobiła. Po drugie, oczywiście, że zawsze lepiej mieć 2000 złotych. Tylko imaginuj sobie, że te 2000 złotych to wszystko, co masz miesięcznie. Świat się zmienia, ceny rosną, a ty ciągle masz 2000 złotych. Szału nie ma, co?

> Nauczyciele strajkują - bo mają KN, która chroni ich przed zwolnieniem. Jakby w
                        > iedzieli, że takich strajkujących pracodawca będzie obserwował dużo uważniej i
                        > rozliczał z każdego spóźnienia, z każdej skargi itd., to by się zastanowili.

Powtarzam - strajk jest PRAWEM i nie można zwolnić za samo strajkowanie, bo sąd pracy zrobiłby ci z d... jesień średniowiecza. Nie można też traktować strajkujących surowiej niż niestrajkujących, bo jak wyżej.
                        Poza tym strajk jest rozwiązaniem ostatecznym, gdy wszystko inne zawiodło.

Finalnie - wszyscy wiemy, że nie lubisz nauczycieli bardziej niż samego ryżego złodzieja Tuska, ale jestem ciekawa, czy gdy zastrajkują ratownicy medyczni, co nie jest niestety wykluczone, też będziesz podejmować argumenty z cyklu "zwolnić nierobów, tylko się opieprzają i jeszcze im mało".
                        • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:19
                          Strajk jest prawem, a egzekwowanie warunków umowy również. Czyli do tej pory przymykano oczy na przyjście 8,15-8.30 zamiast na 8 czy wyjście 15,45 - od chwili strajku będzie to przestrzegane i dokładnie notowane. Można nie odliczać z urlopu pół dnia - bo ja tylko na chwilę wyskoczę do lekarza, a można na każdą godzinę kazać wypisywać urlop.

Prawa i przepisy są po każdej ze stron. Pytanie jak się je egzekwuje. Można baardzo dosłownie. A wtedy jest to bardzo upierdliwe.
                      • mama303 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 21:17
                        arwena_11 napisała:

dzieki strajkom komunę obalilismy! wiec nie grzesz kobieto potulna, z takimi jak Ty dalej bylibyśmy PRLem
              • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:04
                arwena_11 napisała:
                > Pytanie dlaczego idą do zawodu skoro uważają, że pensja jest za mała? Jak praco
                > wałam na etacie i stwierdziłam, że za mało zarabiam w stosunku do wkładu pracy
                > - zwolniłam się

Nie. Skończyły się praktyki w banku, zaszłaś w ciążę i przeszłaś na utrzymanie męża big_grin
                • moadek Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:32
                  Czy to jest dyskusja o strajku czy o życiu prywatnym Arweny, bo ja nie rozumiem ? Masz Araceli z tym jakiś problem ? Nie wiem zawiść ci pośladki ściska , bo czytam i za każdym razem to samo ?
                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:41
                    moadek napisała:
                    > Czy to jest dyskusja o strajku czy o życiu prywatnym Arweny,

Ależ to Arwenka stawia się za przykład 'co ja w takiej sytuacji zrobiłam" a wcale nie robi. Jest forumową prymuską z kłamania - ja tylko punktuję.
                • hanusinamama Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:50
                  A i sie wypowiada o tym ze komus sie pracować nie chce???? Piękne!!!
                  • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:41
                    Nie chcesz pracować - nie pracuj. Zwolnij się
                    • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:01
                      Tak zrobiło już wielu i ten trend będzie się nasilał. Oczywiście w pierwszej kolejności odchodzą najlepsi, pewni siebie, którzy mają największe szanse na rynku pracy. Skoro jednak ty i twoje dzieci nauczycielami nie zostaniecie, bo to praca poniżej waszej godności to skąd w tobie nadzieja, że inni ludzie popełnią taki błąd?
                      A przecież chciałabyś, żeby ktoś uczył twoje wnuki, żeby pracowały na twoją emeryturę.
                      • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:11
                        Nie wierzę w edukację publiczną. Moich wnuków nie poślę do rzeźni zwanej publiczną szkołą podstawową.
                        • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:21
                          Za edukację twoich wnuków będą odpowiadać ich rodzice. Poza tym jak babcię dziadek zostawi dla młodszej i mniej zgryźliwej Arwenki, a rodzice majątek przepiszą na kościół zamiast na ciebie, to będziesz mogła ich wspomóc w kształceniu dzieci tylko dobrym słowem.
                          W dodatku zapominasz o tym, że społeczenstwo po rzeźni zwanej publiczną edukacją nie będzie w stanie zapracować na twoją emeryturę.
                          • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:14
                            Ty jeszcze wierzysz w jakąś emeryturę? A o mnie się nie martw. Ja sobie poradzę
                        • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:24
                          arwena_11 napisała:
                          > Moich wnuków nie poślę

Oł łał. Pani właścicielka się znalazła... Choć tak - twoje dzieci też utrzymywali dziadkowie więc to chyba rodzinna tradycja big_grin
                        • esperantza Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 08:21
                          To dlaczego córeczka jest w publicznym LO skoro zagwarantowała jej miejsce w niepublicznym gdzie mogła mieć taki same (lub lepsze) rozszerzenia?
                          Przecież nie z powodów finansowych, wiec wytłumacz proszę, bo jesteś nie spójna sama za sobą .
              • ren.s Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:10
                Ja poszłam, bo myślałam, że będę miała 18 godzin i 3 miesiące płatnego urlopu big_grin
              • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:39
                właśnie, zawsze mogą iść na kasę do lidla, tam lepiej płacą a i tych wrednych bachorów z roszczeniowymi rodzicami uczyć nie trzeba.., ale jakoś nie widzę żeby ktoś się pchał...
                • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:41
                  kropka_kom napisała:
                  > właśnie, zawsze mogą iść na kasę do lidla, tam lepiej płacą a i tych wrednych b
                  > achorów z roszczeniowymi rodzicami uczyć nie trzeba.., ale jakoś nie widzę żeby
                  > ktoś się pchał...

A Kropusia zrezygnuje z pracy i zacznie edukację domową swoich pociech.
                  • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:09
                    po co i tak będzie pełno chętnych do pracy w szkole...
                    • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:31
                      kropka_kom napisała:
                      > po co i tak będzie pełno chętnych do pracy w szkole...

Baju baju... Ponad tysiąc wakatów w Warszawie w środku roku...
                      • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:40
                        Warszawka to nie cały kraj...
                        • escott Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:13
                          Nie! W Warszawie będzie dużo dużo więcej chętnych niż na prowincji, z której ludzie uciekają.
                          • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:15
                            Ale na prowincji jest mniej możliwości na etat, zwłaszcza dla tych kiepskich. Więc się szkoły będą trzymali, czyli nie będzie wakatów.
                            • betty_bum Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:29
                              Dobrzy nie przyjdą pracować za 2000
                              • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:32
                                A jak dasz 4000 to źli nie odejdą i ich nie zwolnisz. Czyli dla potencjalnych dobrych nie będzie miejsca.
                                • kub-ma Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 23:39
                                  A czy dyrektor po roku pracy nauczyciela nie może się zorientować jakiego nauczyciela ma na stanie? Czy przedłużać umowę, czy nie?
                                  • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 07:23
                                    Pewnie tak jest, że dopiero jak dostanie etat - zaczyna olewać. To coś jak często robią kobiety. Po przejściu na stałą umowę z okresu próbnego, zachodzą w ciążę i idą na zwolnienie.
                                    • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 09:45
                                      arwena_11 napisała:

> To coś jak częs
                                      > to robią kobiety. Po przejściu na stałą umowę z okresu próbnego, zachodzą w cią
                                      > żę i idą na zwolnienie.

Nie przekładaj swoich sposobów na życie na resztę kobiet.
                                    • sumire Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 09:56
                                      arwena_11 napisała:

> Pewnie tak jest, że dopiero jak dostanie etat - zaczyna olewać. To coś jak częs
                                      > to robią kobiety. Po przejściu na stałą umowę z okresu próbnego, zachodzą w cią
                                      > żę i idą na zwolnienie.

Zbastuj trochę, koleżanko.
                                      Jako pracownik etatowy, który w życiu poznał przynajmniej kilkuset innych pracowników etatowych w firmach, w których robił, zapewniam cię, że ogromna większość pracowników etatowych NIE olewa swojej pracy, a ogromna większość pracujących kobiet NIE zachodzi w ciążę zaraz po otrzymaniu umowy na czas nieokreślony, a te, które zachodzą - uwaga! - mają do tego prawo.
                                      Pracownicy mają też prawo chorować, brać urlopy (i to nawet na żądanie), wychodzić wcześniej z pracy, mieć przerwy obiadowe i inne takie fanaberie. Szok, nie? W tyłkach się poprzewracało.
                                      • mamalgosia Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 00:31
                                        Nauczycielki nie tylko maja prawo zachodzic w ciążę, ale wręcz sa zachecane przeciez. Taki sposób na podwyzke
                              • rosa-fira Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 10:06
                                W szkołach na prowincji, żeby dostać pracę w szkole trzeba być krewnym lub znajomym. Bez tego nie masz szans. W mojej szkole pracują osoby dojeżdżające codziennie ze Skierniewic, Pułtuska, Mińska Mazowieckiego, Łodzi (a Łódź prowincją raczej nie jest).
                        • kub-ma Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 23:38
                          Ależ do Warszawy można się przeprowadzić i proszę bardzo, praca już czeka. Nawet nie trzeba specjalnie szukać bo pewnie najbliższa szkoła się ucieszy.
              • hanusinamama Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:49
                I dlatego coraz mnej idzie do tego zawodu. U mnie juz brakuje nauczycieli. Młodzi uciekaja do korpo bo tam na starcie zarabiaja wiecej niz jako nauczyciel za kilka lat.
              • ira_08 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:13
                >Każdy idąc do jakiegoś zawodu wie ile się zarabia. Nauczyciele nigdy nie zarabiali dużo.

Sobie sprawdź wysokość pensji nauczycieli w stosunku do średniej krajowej. Ponadto zawsze nam mówiono, że jesteśmy krajem na dorobku. Teraz mamy kasę, bo wystarczy nie kraść, co nie?

>Jak pracowałam na etacie i stwierdziłam, że za mało zarabiam w stosunku do wkładu pracy - zwolniłam się a nie strajkowałam.

Bo mógł cię utrzymać mąż czy rodzice? Ponadto weź pod uwagę, że w prywatnych firmach płace są zróżnicowane. W budżetówce już niekoniecznie.
                • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:12
                  I to jest błąd. Dobrych trzeba nagradzać, kiepskich nie. Nie można dać wszystkim równo
          • malia Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:25
            Po tobie, to chyba większość ludzi spodziewa się wszystkiego co najgorsze.
        • triss_merigold6 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 11:57
          Tia... i wszystkie ówczesne strajkujace warchoły chciały potem kasy za przestrajkowany czas, nawet do postulatów gdańskich sobie wpisali roszczenie.
        • purchawkapuknieta Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:07
          Czerwono-białe kokardki. Czerwono-białe.
      • asia_i_p Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 13:07
        To i tak lepiej, bo dookreślono - przy poprzednim strajku siedziałam 8 - 15, dłużej niż miałam lekcje.
        • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:41
          idż do biura to sobie posiedzisz i zobaczysz jak fajnie nie być o 12,30 w domku
          • malia Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:26
            Idź szkoły, zobaczysz jak to fajnie nie mieć wolnego wieczoru w tygodniu.
            ps nigdy nie jestem w domku o 12.30
            • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:07
              pracowałam...
              • spanish_fly Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:19
                I czemuż rzuciłaś taką fantastyczną fuchę?
              • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:30
                kropka_kom napisała:
                > pracowałam...

O... i tym raju coś nie pykło?
                • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:42
                  a nie... było fajnie
                  • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:45
                    kropka_kom napisała:
                    > a nie... było fajnie

I uciekłaś z raju? Bujaj dalej...
                    • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:14
                      były miejsca tylko dla tych po znajomościach o czym pewnie dobrze wie każda nauczycielka
                      • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:15
                        a to że ty nie jesteś w stanie w to uwierzyć to już twój problem, bujaj dalej w swoim ograniczonym świecie
                      • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:26
                        kropka_kom napisała:
                        > były miejsca tylko dla tych po znajomościach

Czyli dla ciebie? W urzędzie teraz też po znajomości pracujesz?
                        • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 23:23
                          do urzędu był konkurs...a propos urzędów zdradzę ci pewną tajemnicę...na starcie nowy pracownik ma mniej niż nauczyciel stażysta...wiesz? a my nie możemy strajkować...
                          • araceli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 10:02
                            kropka_kom napisała:
                            > do urzędu był konkurs...

Srutututu - wiemy jak to wygląda big_grin Jak wcześniej pracowałaś w szkole to ani doświadczenia ani wykształcenia potrzebnego a jednak etacik się znalazł big_grin

> a propos urzędów zdradzę ci pewną tajemnicę...na starci
                            > e nowy pracownik ma mniej niż nauczyciel stażysta...wiesz? a my nie możemy stra
                            > jkować...

A jednak zamieniłaś ten niby raj w szkole na orkę za jeszcze gorsze pieniądze w urzędzie. Baju baju Kropusiu - baju baju...
                      • kub-ma Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 23:30
                        U mnie problemy z praca były kilkanaście lat temu, może jeszcze jakieś 8 lat temu. Teraz modlę się, żeby dyrekcji udało się zatrudnić wystarczającą liczbę matematyków, bo ja chce jeszcze pożyć, dzieci własne mam.
              • kub-ma Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 23:32
                I co, byłaś w domu o 12:30?. To można by powiedzieć, że kiepsko pracowałaś.
                • rosa-fira Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 10:16
                  Wszystkie moje koleżanki, które mają klasy 1-3 wychodzą do domu między 11:30 a 12:40. I ostatnie, co można im zarzucić to nieprzykładanie się do pracy. Gdybyś nie miała nadgodzin, też pewnie wychodziłabyć czasami o tej porze.
                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 18:23
                    Gdy mój syn chodził do klas 1-3, miał dwa razy w tygodniu późnymi popołudniami treningi na przyszłym boisku. Często widziałam jego wychowawczynię, jak wychodzi ze szkoły o 17 - 18.
                    • rosa-fira Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 09:47
                      Może miała nadgodziny na świetlicy.
      • buursztynka.80 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:19
        To oczywiste, że nauczyciele przychodzą do szkoły w czasie strajku i ne dostają za to wynagrodzenia. u nas nauczyciele o tym dawno już wiedzieli, a i tak głosowali za strajkiem. Coś za coś.
    • larix_decidua77 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:09
      W mojej szkole, opieki na poniedziałek, nie są w stanie zapewnić, głównie bezrobotni.
      • hanusinamama Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:52
        U mnie tez najbardziej bulwersuja sie matki niepracujące....maja problem. Dziecko na głowie (własne) a tak milo do placówki oddać i miec świety spokój. To chyba tez arveny dotyczy tak tu sie bulwersuje!!!
        • mama.nygusa Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 14:56
          Boszsze a co was obchodzi czy ktos pracuje zawodowo czy nie? zazdroscicie?No chyba tak, skoro tak bardzo sie czepiacie smile Fajnie, ze nie musi gnac rano do roboty, pozniej z jezorem po zakupu, gotwoac, prac, sprzatac.Taki maja uklad z mezem i fajnie smile
          • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:03
            Pomijając to, że pracuję w domu i też zarabiam. Ale tak - bardzo fajnie wstać spokojnie o 8 do 9 ogarnąć się i dzieciaki, wypić kawę gadając z przyjaciółką i siadać do pracy ok 10 tongue_out.
            A o 14-15 już mam wolne
            • larix_decidua77 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:28
              Gratuluję. Jaki to ma związek z opieką nad dziećmi w czasie strajku?
              • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:41
                A gdzie ja piszę o opiece? Ja tej opieki nie potrzebuję. Info o opiece dostałam z liceum syna. Czyli szkoła coś zapewnia. A czy ktoś skorzysta - nie mój problem. Mnie chodzi o granie dziećmi w czasie egzaminów. To uważam za sk..wysyństwo
                • larix_decidua77 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:11
                  Ja piszę o opiece a ty odpowiadasz.
            • sumire Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:14
              arwena_11 napisała:

> Pomijając to, że pracuję w domu i też zarabiam. Ale tak - bardzo fajnie wstać s
              > pokojnie o 8 do 9 ogarnąć się i dzieciaki, wypić kawę gadając z przyjaciółką i
              > siadać do pracy ok 10 tongue_out.
              > A o 14-15 już mam wolne

I tym bardziej odrażający jest twój stosunek do ludzi, którzy wstają rano i wychodzą do roboty, a nie piją kawkę do dziesiątej, by potem psioczyć, że panie na poczcie śmiały mieć przerwę na śniadanie.
          • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:21
            Fajnie, nikt nie zaprzecza. Tylko jaki to problem w takim układzie zapewnić opiekę własnemu dziecku?
            • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 15:23
              Moim dzieciom nie muszę zapewnić opieki. 18 latek i prawie 17 latka na stanie. Poradzą sobie.
              Zresztą syn ma info od matematyczki, że strajk nie strajk, matematyka będzie
              • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 16:43
                u nas na szczęście połowa szkół w Powiecie nie strajkuje
              • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:00
                No popatrz, taką straszną szkołę mają twoje dzieci, nauczyciele to leserzy, dziecko musi brać korki, a tu okazuje się, ze mimo strajku matematyka się odbędzie.
                • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:05
                  Dziecko korków nie bierze. Chodzi na kurs. Z matematyki się cieszy. I nie wszyscy nauczyciele strajkują w szkole syna. Ci co nie strajkują prowadzą normalnie zajęcia ( tak w mailu napisała dyrektorka )
                  • mamalgosia Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:17
                    Ale przeciez nie wie kto strajkuje. Nie ma list i nikt nie ma prawa ich tworzyc
                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:19
                      Może wie - nie mam pojęcia. Dostaliśmy librusem takiego maila. Syn o matematyce wie chyba bezpośrednio od nauczycielki, bo mówi, że będzie musiał iść do szkoły na matematykę.
                      • mamalgosia Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:20
                        Nie, nie wie
                        • mamalgosia Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:22
                          A tak btw to z wieloma rodzicami sie juz borykalam przez ponad 20 lat pracy w szkole, bywali fajni i bywali trudni, ale takiego upierdliwego jak ty, arwena to nie mialam zaszczytu spotkac
                        • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:39
                          Twierdzisz, że matematyczka też nie wie czy strajkuje czy nie? Bo to ona powiedziała uczniom o zajęciach
                          • mamalgosia Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 22:48
                            Twierdzę, że dyrektorka nie wie. Czyli kłamstwem jest to zdanie: " I nie wszyscy nauczyciele strajkują w szkole syna. Ci co nie strajkują prowadzą normalnie zajęcia ( tak w mailu napisała dyrektorka )"
                            • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 07:21
                              Właśnie na stronie pojawiła się nowa informacja - 12 kwiecień dzień wolny od zajęć dydaktycznych - egzamin gimnazjalny z języka obcego.
                              Zakładam więc, że egzaminy gimnazjalne się odbędą bez przeszkód.
                              U córki nie ma gimnazjum, więc pewnie strajkują. Akurat obecnie mnie to cieszy.
                              • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:24
                                12 kwietnia, jeśli już
                                • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 20:25
                                  Nie czepiaj się, Arwena MA DYSLEKSJĘ.
                                  • bywalec.hoteli Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 22:01
                                    maslova napisała:

> Nie czepiaj się, Arwena MA DYSLEKSJĘ.

Takie cos istnieje ? smile
                  • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:25
                    Obojętnie - kurs czy korki. Chodzi o matematykę, z której wiedzę syn musi uzupełniać, ponieważ leserka matematyczka nie prowadzi zajęć jak należy. I w ogóle nauczycielom nie zależy na uczniach, patrzą tylko na czubek własnego nosa. I w związku z tym ta leniwa nauczycielka właśnie nie strajkuje.
                    • arwena_11 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:38
                      Chodzi o geografię, a nie matematyke.
    • escott Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:09
      U nas w przedszkolu jest strajk i naprawdę nie wyobrażam sobie, jak mogłabym wymagać od P. Dyrektor zapewnienia opieki ponad setce dzieci bez pomocy... to jest skrajna bezczelność ministerstwa.
      • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:16
        raczej strajkujących
        • kropka_kom Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:16
          dyrektor bierze pensję m.in za to aby poradzić sobie w takiej sytuacji
          • larix_decidua77 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 17:31
            Ale w związku z tą pensją staje się cudotwórcą? Dam ci z własnego konta pensję równą dyrektorowi szkoły, tylko proszę wymyśl co ma zrobić w poniedziałek z 50 dzieci. Są to dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu od umiarkowanego do głębokiego plus autyzm i inne sprzężenia. Zaznaczam że 100% załogi strajkuje a zająć się nimi mogą osoby z wykształceniem pedagogicznym. Potrzebny jest mniej więcej jeden opiekun na 4 dzieci.
            • julita165 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 21:08
              larix_decidua77 napisał(a):

> Ale w związku z tą pensją staje się cudotwórcą? Dam ci z własnego konta pensję
              > równą dyrektorowi szkoły, tylko proszę wymyśl co ma zrobić w poniedziałek z 50
              > dzieci. Są to dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu od umiarkowa
              > nego do głębokiego plus autyzm i inne sprzężenia. Zaznaczam że 100% załogi stra
              > jkuje a zająć się nimi mogą osoby z wykształceniem pedagogicznym. Potrzebny jes
              > t mniej więcej jeden opiekun na 4 dzieci.

Bywa różnie..np w szkole mojego syna są tylko 2 kl.pierwsze, łącznie 35 uczniów, jedną klasa 4 i jedna piąta. I info od dyrektora że od 08.04 strajk, proszę nie przyprowadzać dzieci..No sorry ale w tak komfortowej sytuacji mógłby się trochę postarać i chociaż napisać że on osobiście nie strajkuje ( bo wiadomo, nie może ) więc przynajmniej uczniom klas I jeśli rodzice są naprawdę pod ścianą, zapewni opiekę. Przecież wiadomo że na pewno wszystkie 35 dzieci nie przyjdzie, 25 to normalna klasa, a faktycznie przyszłoby kilkoro. Ale nie. Zamknięte i koniec. Nieładnie.
              • little_fish Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 22:27
                A jeżeli przyszłoby 30 dzieci, to co ma zrobić ten dyrektor?
                • kub-ma Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 23:25
                  Na siku nie wyjdzie
              • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 13:38
                > ięc przynajmniej uczniom klas I jeśli rodzice są naprawdę pod ścianą, zapewni opiekę. Przecież wiadomo że na pewno wszystkie 35 dzieci nie przyjdzie, 25 to normalna klasa, a faktycznie przyszłoby kilkoro.

Przypominam, że dyrektor musi spełniać również mnóstwo innych obowiązków, więc zajmowanie się przez niego przez cały dzień wyłącznie uczniami uniemożliwi mu wypełnianie jego funkcji. Zwłaszcza w takiej sytuacji, jaką jest strajk,oraz przed egzaminami, musi mieć stały kontakt z organem prowadzącym, kuratorium, CKE, swoimi pracownikami i rodzicami uczniów. Musi ciągle trzymać rękę na pulsie. Jak ma to robić sprawując jednocześnie opiekę nad grupą dzieci?
          • maslova Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:01
            A minister edukacji bierze pensję, żeby poprawiać sytuację w oświacie, a nie całkowicie ja demolować.
            • mamalgosia Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 20:19
              I to pensje naprawde potezna.
    • mamablue Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:02
      Warszawa i okolice ostatecznie mogą zawieźć dzieci do MEN, w końcu wszystko jest policzone i opanowane, a strajk będzie w nielicznych placówkach big_grin
    • purchawkapuknieta Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 18:30
      A powiemy tak: jak tylko powinie im się noga, troszeczkę choćby, to posypią się pozwy od wściekłych rodziców. Czego im z całego serca życzę. Amen
      Funkcja dyrektora to wielka odpowiedzialność, a nie pierdzielenie na apelach. Nie umie zarządzać - won!
      • larix_decidua77 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:12
        purchawkapuknieta napisała:

> Funkcja dyrektora to wielka odpowiedzialność, a nie pierdzielenie na apelach. N
        > ie umie zarządzać - won!

Co dokładnie masz na myśli? Dyrektor nie ma prawa przeszkadzać w strajku. To jest karalne.
        • azja001 Re: Informacja MEN dla rodziców 05.04.19, 19:34
          Lenie idą strajkować więc teraz pracowici i zaradni rodzice mogą się wykazać i zająć własnymi dziećmi. MEN poprzez swoją głupotę, zawziętość i brak kompetencji negocjacyjnych zgotował taki los szkołom, dzieciom i rodzicom. Tam należy kierować pretensje
        • rosa-fira Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 10:21
          Znam szkoły, w których dyrektorzy wysłali oficjalne pisma do nauczycieli, że każda osoba biorąca udział w strajku poniesie konsekwencje swojej decyzji. Czy to już przeszkadzanie? Nie oceniam czy takie podejście jest słuszne czy nie. Podałam przykład. Te szkoły nie strajkują.
          • anika772 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 12:25
            Jeżeli w referendum wyniki był poniżej 50%, to tak, strajkowanie będzie nielegalne. Konsekwencje mogą się pojawić, łącznie z dyscyplinarnym zwolnieniem.
            Natomiast jeśli referendum miało powyżej 50% poparcia, to dyrekcja łamie prawo wysyłając takie listy.
          • triss_merigold6 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 12:26
            To łamanie prawa, sprawa dla sądu pracy.
      • buursztynka.80 Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 19:43
        Ostatnio jak rozmawiałam ze znajomym prawnikiem, to dziwił się, że nauczyciele nie pozywają niektórych rodziców uczniów. Szczerze dało mi to do myślenia, bo wcześniej się nad tym nie zastanawiałam.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 14:10
      Jak kto pośle dziecko do placówki strajkującej ten obleśny pisior! I tyle mam w temacie do powiedzenia.
      • ga-ti Re: Informacja MEN dla rodziców 06.04.19, 15:05
        Ale dla czego? Jeśli w szkole są łamistrajki, którzy za każdy dzień swojej pracy dostaną pensję to niech na tę pensję zarobią, czyli niech się dziećmi zajmą, a nawet zajęcia poprowadzą.
      • lena2222 Re: Informacja MEN dla rodziców 07.04.19, 12:01
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Jak kto pośle dziecko do placówki strajkującej ten obleśny pisior! I tyle mam w
        > temacie do powiedzenia.

No i właśnie takie stwierdzenie świadczy o poziomie wypowiadającego.
        Ja rozumiem, że nauczyciele nigdy nie spojrzą na sytuację z drugiej strony i będą bronić własnego zdania i strajku nie przyjmując argumentów - to jest normalne. Ale żeby robić to w tak chamski sposób tego się po nauczycielach nie spodziewałam. Nawet jeśli zaraz odpowiesz, że nie jesteś nauczycielem to robisz im niedźwiedzią przysługę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka