Dodaj do ulubionych

Szacunek a.....

13.04.19, 06:45
.....wykonywana praca.Naprawdę uważacie ze szacunek należy się ludziom odpowiednich zawodów?a przysłowiowa sprzątaczka to co?i naprawdę uważacie że wysokie zarobki nobilitują?Pan profesor cham (z obycia) jest godzien szacunku a budowlaniec to muł i wodorosty więc olać go?
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Szacunek a..... 13.04.19, 07:03
      W sumie to ja nie mam z tym problemów. Nie szanuję nikogo i niczego.
    • ichi51e Re: Szacunek a..... 13.04.19, 07:25
      Ktos napisal ostatnio bardzo pieknie w watku o ksiazkach i dzieciach gdzie watkodajca forsowal serce Amicisa.
      Zyjemy w 21 wieku wszyscy ludzie sa rowni nie musimy z gory okazaywac szacunku sluzbie i robotnikom
      • ajaksiowa Re: Szacunek a..... 13.04.19, 07:30
        Acha 😊
      • chatgris01 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 07:35
        A to nie okazuje się z góry szacunku WSZYSTKIM?
        • ichi51e Re: Szacunek a..... 13.04.19, 08:12
          Moze gramatycznie nie wyszlo. Z gory tzn z wyzszej pozycji splecznej cos jak uczenie dziecka inteligenckiego ze to nie jest wina sluzacej czy robotnika ze los ja poszkodowal i jest tylko sluzaca czy robotnikiem. Co samo w sobie oznacza ze miedzy dzieckiem panskim a sluzaca nie ma rownosci - ono jest jakby z zalozenia wyzej - jej szacunek bidna nobilituje. Tego zdaje sie nie ma.
          • chatgris01 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 08:55
            A, teraz rozumiem.
            • ichi51e Re: Szacunek a..... 13.04.19, 10:17
              Gratulacje ze mimo wszystko bo ostatnie jego* a nie *jej
    • vodyanoi Re: Szacunek a..... 13.04.19, 09:16
      Hy?
      Akurat budowlaniec potrafi zarobić więcej niż pan profesor big_grin
      Profesora to sobie mogę obrażać i obrażać i w sumie nijak się to na mnie nie odbije. A weź obraź budowlańca w środku roboty...

A co do sprzątaczek - to nawet na tym forum widać, że to stanowczo dużo ważniejszy zawód niż pan profesor. Wystarczy popatrzeć na liczbę wątków wink
    • makinetka82 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 09:18
      ajaksiowa napisała:

> .....wykonywana praca.Naprawdę uważacie ze szacunek należy się ludziom odpowied
      > nich zawodów?
      A kto tak twierdzi? Szacunek należy się wszystkim, sprzątaczce , robotnikowi...

I tak, nauczycielom, których to forum tak ochoczo opluwa, też.
      • little_fish Re: Szacunek a..... 13.04.19, 09:27
        Ale, że wszystkim? Tylko za przynależność do grupy zawodowej?
        Moim zdaniem szacunek należy się człowiekowi. Tak po prostu. Prawdą jest jednak, że na szacunek trzeba sobie zasłużyć. Choć wg mnie raczej "zasługiwać" - traktuję z szacunkiem, niejako na kredyt, wszystkich, których spotykam. Jak podpadną to wtedy zmieniam opinię o konkretnym człowieku. Szacunek dla całych grup zawodowych jakoś mnie nie przekonuje. Dokładnie tak samo, jak pogarda.
        • kosmos_pierzasty Re: Szacunek a..... 13.04.19, 10:00
          A ja uważam, że nawet jak ktoś "podpadnie" nie traci szacunku jako człowiek - jego postępowanie może budzić litość, wstręt, pogardę, itp. ale już sposób dawania wyrazu tego rodzaju uczuciom będzie zależeć przede wszystkim od osoby, która je odczuwa, nie od tego biednego "robaka", który nie umie postępować moralnie, zachowywać się kulturalnie, itd.
        • makinetka82 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 11:15
          little_fish napisała:

> Ale, że wszystkim? Tylko za przynależność do grupy zawodowej?
          > Moim zdaniem szacunek należy się człowiekowi. Tak po prostu. Prawdą jest jednak
          > , że na szacunek trzeba sobie zasłużyć. Choć wg mnie raczej "zasługiwać" - trak
          > tuję z szacunkiem, niejako na kredyt, wszystkich, których spotykam. Jak podpadn
          > ą to wtedy zmieniam opinię o konkretnym człowieku. Szacunek dla całych grup zaw
          > odowych jakoś mnie nie przekonuje. Dokładnie tak samo, jak pogarda.

Nie, chodziło mi o szacunek do wszystkich ludzi, niezależnie od tego, czy jest sprzątaczką, nauczycielem czy biznesmenem.
        • aerra Re: Szacunek a..... 13.04.19, 14:14
          Dla mnie szacunek jest stopniowalny.
          Każdemu człowiekowi należy się taki szacunek nazwijmy go 1-stopnia, jak to człowiekowi. A osoby, które z różnych względów cenię, szanuję niejako dodatkowo, czyli 2-stopień. I mam jeszcze opcję 3-stopnia, dla osób wybitnych wink
          • chatgris01 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 14:21
            Zgadzam się, ale u mnie to idzie też w drugą stronę.
    • lot_w_kosmos Re: Szacunek a..... 13.04.19, 09:42
      Szacunek należy się wszystkim dobrym ludziom.
      Natomiast chodzi o to, żeby przez paru idiotow nie odmawiać szacunku całej grupie zawodowej.
      Jak jest choćby z nauczycielami.
      • little_fish Re: Szacunek a..... 13.04.19, 09:48
        Otóż to!
      • makinetka82 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 11:16
        o właśnie.
      • oqoq74 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 14:32
        A kto odmawia szacunku nauczycielom? Przecież to, że ktoś napisze, że akurat jakiegoś nauczyciela nie szanuje za takie czy inne zachowanie, nie odbiera szacunku całej grupie zawodowej. To, że są osoby przeciwne strajkowi, nie oznacza, że jednocześnie odmawia się szacunku nauczycielom.
        Mam wrażenie, że jakakolwiek krytyka, słowo przeciw traktowane jest, szczególnie ostatnio jako brak szacunku.
        • makinetka82 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 18:46
          oqoq74 napisał(a):

> A kto odmawia szacunku nauczycielom? Przecież to, że ktoś napisze, że akurat ja
          > kiegoś nauczyciela nie szanuje za takie czy inne zachowanie, nie odbiera szacun
          > ku całej grupie zawodowej. To, że są osoby przeciwne strajkowi, nie oznacza, że
          > jednocześnie odmawia się szacunku nauczycielom.
          > Mam wrażenie, że jakakolwiek krytyka, słowo przeciw traktowane jest, szczególni
          > e ostatnio jako brak szacunku.

Przegapiłaś ostatnie dwa tygodnie na forum? poczytaj sobie koleżanki może....

A nie, nazywanie całej grupy zawodowej , lub nawet jej większości leserami, leniami, nierobami, chamami,ignorantami, miernotami, które do niczego innego się nie nadają to nie brak szacunku, to bezstronna, obiektywna opinia wąskich specjalistek. Pomyliło mi się, wybacz.
          • oqoq74 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 21:01
            "Natomiast chodzi o to, żeby przez paru idiotow nie odmawiać szacunku całej grupie zawodowej."

To działa w obie strony. To, że jakiś gamoń nazwie obraźliwie nauczycieli, nie oznacza, że wszyscy nagle odmawiają szacunku nauczycielom.
            Poza tym, poczytaj co nauczyciele piszą o dzieciach i rodzicach. Rozumiem, że dzieciom i rodzicom szacunek się nie należy?
            • ravny Re: Szacunek a..... 13.04.19, 21:07
              ja w ogóle ze zdumieniem czytam wywody jak to nauczycieli nie wolno nie szanować wypowiadane przez osoby które całkiem niedawno jeździły np po rolnikach jak po burej suce, co do zasady wszystkich rolnikach. Czyli ten szacunek to jednak wybiórczy i zależy kto w nim interes ma.
            • sumire Re: Szacunek a..... 13.04.19, 21:09
              No, co o nich piszą?
              W wątku obok pewna forumka pisze, że życzy nauczycielom jak najgorzej. Nie widziałam takiego tekstu z drugiej strony.
              • makinetka82 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 21:36
                ja też chciałabym zobaczyć, o jakich skandalicznych tekstach nauczycieli na temat dzieci pisze oqoq74, bo może faktycznie, przeoczyłam gdzieś oskarżenia takiego samego,co w stosunku do nauczycieli, kalibru.

A już na pewno przeoczyłam wątek, w którym jeżdżono po rolnikach.
              • oqoq74 Re: Szacunek a..... 13.04.19, 21:49
                smile wystarczy prześledzić wątki
                • sumire Re: Szacunek a..... 13.04.19, 22:09
                  Mhm. Ale ja podałam konkretny przykład, czemu nie możesz zrobić tego samego?
    • kosmos_pierzasty Re: Szacunek a..... 13.04.19, 09:56
      Już kiedyś poruszałyśmy ten temat tutaj. Podstawowy szacunek należy się każdemu - zresztą chyba nie tylko ludziom. A na uznanie, podziw, trzeba zapracować - można z mopem w ręku, czemu nie, ale trzeba się z tym mopem jakoś wyróżnić zapewne.
    • turzyca Re: Szacunek a..... 13.04.19, 09:57
      A sprzedawcom wielbłądzich kołder na pięcioletni kredyt należy się taki sam szacunek jak budowlańcom?
      A czyścicielom kamienic taki sam jak sprzątaczkom?
      Ściągającym przedawnione wierzytelności przez zastraszanie ludzi taki sam jak szambiarzom?
      • heavy_metal_thunder Re: Szacunek a..... 13.04.19, 21:42
        Dług jest długiem nawet jak jest przedawniony i wierzyciel ma prawo go windykować.
    • katriel Re: Szacunek a..... 13.04.19, 14:20
      Podstawowy szacunek należy się każdemu człowiekowi, za sam fakt bycia człowiekiem.
      Oprócz tego można u różnych ludzi szanować różne zasługi i osiągnięcia. Pomijając różne patologie systemu, zostanie profesorem wymaga zazwyczaj dużej klasy intelektualnej i ciężkiej pracy - można je u profesora uszanować, nawet jeśli z obycia jest chamem, i nijak nie przeszkadza to szanowaniu budowlańca czy sprzątaczki.
      • flegma_tyczka Re: Szacunek a..... 14.04.19, 21:24
        W polskiej rzeczywistości często profesorami zostają czyjeś pociotki. Nie powiem, niektórzy również mający talent, ale odbierający szanse na równą i sprawiedliwą konkurencję koneksjami, których nie ma ktoś równie utalentowany i ciężko pracujący, ale bez siły przebicia i odpowiedniego nazwiska i koneksji. Nawet tu na forum są takie osoby.
    • amysarafowler Re: Szacunek a..... 13.04.19, 21:14
      Nie, nie uważam.
      Szacunek należy się każdemu człowiekowi.
      A po bliższym poznaniu konkretnej osoby to sobie weryfikujesz.
      • bukietlisci Re: Szacunek a..... 13.04.19, 21:47
        dokładnie. każdy na dzień dobry jest przeze mnie szanowany. i tylko od danego osobnika zależy, czy będę go szanować dalej.
        nie oceniać po wykonywanym zawodzie nauczyłam się dawno temu. pewien epizod życiowy pokazał mi, że w danej sytuacji największe bydło zrobili państwo lekarze/profesorowie. był i syf i niemoralne propozycje. oraz zachowania urągające cywilizowanemu człowiekowi. natomiast miejscowi artyści oraz fryzjerzy pokazali klasę . życie pokazalo, że prezes sądu okazał się dobrym, godnym szacunku człowiekiem a ochroniarz z bramki - łajdakiem, sadystą. i znajdź tu prawidłowość.
        jest jedna prawidłowość: nie ma znaczenia, jaką grupę zawodową reprezentujesz. albo jesteś dobrym człowiekiem, albo nie.
    • taki-sobie-nick Re: Szacunek a..... 13.04.19, 22:05
      Nie ma przysłowia o sprzątaczce. tongue_out

Jeśli pan budowlaniec wali buciorami, rzuca mięsem i traktuje mój balkon jak swoją własność, to trudno mi wykrzesać z siebie szacunek dla niego.

Natomiast dla profesji i owszem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka