tanebo2.0 15.04.19, 14:39 next.gazeta.pl/next/7,151003,24652456,czy-polska-przetrwa-kolejna-fale-globalizacji-nadchodzi-szok.html#s=BoxMMtImg1 do rozważenia. Wiem że ciężkie ale każda matka powinna przeczytać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flegma_tyczka Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 15:23 Czyli bezdzietni oraz mężczyźni są zwolnieni z czytania tego artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 15:58 Nie będziemy, jeśli utkniemy w pułapce średniego rozwoju jak Hiszpania czy Grecja. Odpowiedz Link Zgłoś
heavy_metal_thunder Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 19:18 Podobno mamy te kraje prześcignąć jeśli chodzi o zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 17:30 nie będziemy. Ale póki granice jeszcze otwarte można wyjechać, nie skazując się na dogorywanie w tym skansenie nad Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 17:37 Ale zdajesz sobie sprawę że w kryzysie przy kurczącej się kołderce emigranci z Polski mogą być potraktowani jak emigranci z Syrii w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 17:51 Technokratyczny wywód całkowicie pomijający geopolitykę. Jeśli nie będziemy "Niemcami" to nie dlatego, że "nie da się łatwo zostać właścicielem będąc monterem", ale dlatego, że Niemcy tego nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 17:56 I jak zmuszają Polaków do zgłupienia? Dlaczego jeszcze nie ma polskiego samochodu elektrycznego który obiecał premier? Niemcy ukradli projekt? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 18:01 tanebo2.0 napisał: > I jak zmuszają Polaków do zgłupienia? Dlaczego jeszcze nie ma polskiego samocho > du elektrycznego który obiecał premier? Niemcy ukradli projekt? Zapytaj lepiej dlaczego u nas prąd zdrozeje o 50-100%, gdy tymczasem Niemcy wycinają jakiś starożytny las pod kopalnię węgla brunatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 18:08 Starożytne, to jest w tym wszystkim tylko twoje komunistyczne myślenie, że Niemcy wszystko powinni podać Polakom na tacy. Nikt nie każe Polakom być monterami Niemców, wystarczyło unijne dotacje pakować w polską myśl innowacyjną, a nie finansować 500 plus, by narobić nowych parobków do montowni. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 18:20 Polska myśl innowacyjna kończy się na tym, by pomysł sprzedać. Nie ma rozwijania pomysłu, inwestowania w niego - jest pomysł, po to by na nim zarobić. Niestety, w polskich firmach ciągle pokutuje sposób myślenia z lat 90. Czyli jak kogoś zrobić w balona, delikatnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 18:37 Tak została zaprojektowana polska transformacja. Mieliśmy być tania montownia i rynkiem zbytu dla zachodu. Teraz trudno to odkręcić, wyskoczyć z tego chemicznego kołowrotka, w którym się kręcimy, o czym mówi pan ekonomista w dobrym wywiadzie. Mam wrazenie, ze Prezes to rozumie i chce tego skoku, ale jak to zrobić, to rozumie w stylu lat 70-tych. Morawiecki miał być gwiazdą rozwoju, ale przecież on kierował zagranicznym bankiem w Polsce, to jak może umieć rozwijać polskie inwestycje ? Odpowiedz Link Zgłoś
heavy_metal_thunder Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 19:21 Pełna racja Bywalcu. Masz rozsądne podejście do polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 19:47 bywalec.hoteli napisał: >Mam wrazenie, ze Prezes to rozumie i chce tego skoku, you made my day! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 09:52 bywalec.hoteli napisał: > Mam wrazenie, ze Prezes to rozumie i chce tego skoku, Dowaliłeś do pieca! Prezes nie jest w stanie ogarnąć konta w banku, o internetowym koncie nie wspominając.... A ty od niego takich planów wymagasz... he he he.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:29 dyzurny_troll_forum napisała: > bywalec.hoteli napisał: > > > Mam wrazenie, ze Prezes to rozumie i chce tego skoku, > > Dowaliłeś do pieca! Prezes nie jest w stanie ogarnąć konta w banku, o interneto > wym koncie nie wspominając.... A ty od niego takich planów wymagasz... he he he Przecież napisał też, że plan jest jak z gierkowskich czasów. Ja rozumiem, że hotelarz smędzi i marudzi, ale jak już mu odpisywać, to może jednak najpierw zrozumiawszy, co napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:45 45rtg napisał: > już mu odpisywać, to może jednak najpierw zrozumiawszy, co napisał? syn księdza biskupa bardzo dobrze zrozumiał. Pisanie o prezesie że ma wizję i chce skoku Polski w innowacyjność, tylko biduś w latach 70tych się zagubił, jest prześmieszne. Bo jaką prezes ma wizję Polski, to brutalnie i bezpardonowo, zwłaszcza od 4 lat, pokazuje: folwarku pańszczyźnianego, gdzie on i skupioną wokół siebie małą grupką będzie rządził, a reszta ma ku chwale pana (i plebana) zauswać na ich dobrobyt. Za miskę ryżu. Dokładnie tyle jest w prezesie wizji co do Polski i Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:51 alicia033 napisała: > 45rtg napisał: > > > już mu odpisywać, to może jednak najpierw zrozumiawszy, co napisał? > > syn księdza biskupa bardzo dobrze zrozumiał. > Pisanie o prezesie że ma wizję i chce skoku Polski w innowacyjność, tylko biduś > w latach 70tych się zagubił, jest prześmieszne. > Bo jaką prezes ma wizję Polski, to brutalnie i bezpardonowo, zwłaszcza od 4 lat > , pokazuje: folwarku pańszczyźnianego, gdzie on i skupioną wokół siebie małą gr > upką będzie rządził, a reszta ma ku chwale pana (i plebana) zauswać na ich dobr > obyt. Za miskę ryżu. Dokładnie tyle jest w prezesie wizji co do Polski i Polakó > w. To jest akurat raczej wizja Mazowieckiego, Kuronia, Halla, Lewandowskiego, ówczesnego Tuska... O marionetkowym Balcerowiczu nie wspominając. Kaczor, jakkolwiek metodami nawet nie Gierka, ale wręcz Gomułki, ma chyba jednak jakąś tam wizję Polski od morza do morza. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:58 I co z tego? Tą wizję może sobie w odbyt wsadzić. Ciekawe co na nią powiedzieliby Ukraińcy... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:04 tanebo2.0 napisał: > I co z tego? Tą wizję może sobie w odbyt wsadzić. Ciekawe co na nią powiedzieli > by Ukraińcy... Wizję niekoniecznie, natomiast metody, którymi chce do niej doprowadzić, trzeci raz mówię, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 13:00 45rtg napisał: > Kaczor, jakkolwiek metodami nawet nie Gierka, ale wręcz Gomułki, ma chyba jednak jakąś tam wizję Polski od morza do morza. teraz już nie mogę się zdecydować, który z was jest śmieszniejszy - ty czy bywalec, jeśli chodzi o wizje i chęci prezesa w temacie innowacyjności Polski. Tak, prezes marzy o Polsce od morza do morza, bo folwark widzi mu się ogromny. FOLWARK. PAŃSZCZYŹNIANY. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 13:04 alicia033 napisała: > 45rtg napisał: > > > Kaczor, jakkolwiek metodami nawet nie Gierka, ale wręcz Gomułki, ma chyba > jednak jakąś tam wizję Polski od morza do morza. > > teraz już nie mogę się zdecydować, który z was jest śmieszniejszy - ty czy bywa To ty sobie rzuć monetą i porechocz, a my tymczasem porozmawiamy jak dorośli. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 18:53 oqoq74 napisał(a): > Polska myśl innowacyjna kończy się na tym, by pomysł sprzedać. Bzdury. Mamy jedną z największych giełd kryptowalut na świecie. To znaczy mieliśmy - rząd ją wykopał z Polski razem z resztą tego typu firm (giełdy, kantory, kopalnie), bo się nie podobały banksterom. Technicznie zrobili to banksterzy, wymawiając im konta bankowe, ale rząd nic nie zrobił mimo interwencji. No to się wynieśli płacąc podatki w Estonii czy innej Litwie. Dodam, że giełda/kantor czy kopalnia to nie jest po prostu powieszona gdzieś stronka czy farma kart graficznych - to jest cała gałąź innowacyjnej technologii, która się rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 18:58 Na kryptowalutach innowacyjność się kończy? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 19:08 dramatika napisał(a): > Mamy jedną z największych giełd kryptowalut na świecie. Cryptogambling to innowacyjność????? Oł łał... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:07 araceli napisała: > Cryptogambling to innowacyjność????? Oł łał... Cóż, według Międzynarodowego Funduszu Walutowego kryptowaluty to cyfrowa rewolucja. Ale co neomarksistka chcąca cofnąć ludzkość do poziomu barbarzyńcy nie potrafiącego nic oprócz kopulacji z kim popadnie może o tym wiedzieć. www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2018/06/impact-of-digital-technology-on-economic-growth/muhleisen.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:32 A z ciekawostek. Ostatnio bank, w którym mam konto przysłał mi skromniutkiego acz tajemniczego smsa, że "bank realizuje decyzje UOKiK nr..." i podany link. Z ciekawości kliknęłam w to w domu i okazało się (oprócz tego, że sprawa mało ważna), że trafiłam na dokument umieszczony w bazie danych opartej na ... blockchainie. Innymi słowy, kryptowaluty już gryzą cię w tyłek i nawet nie masz tego świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:40 Blockchain to chyba nie to samo co bitcoin? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:54 bywalec.hoteli napisał: > Blockchain to chyba nie to samo co bitcoin? Jest to dokładnie to samo. Banskter tylko lubi używać innego określenia, bo Bitcoin się źle kojarzy. Innymi słowy, efektem stworzenia np. bazy danych opartych na systemie blockchain jest "wyprodukowanie" waluty. Oczywiście jeśli potrzebna jest nam sama baza danych, to istnienie "produktu ubocznego" w postaci waluty (tokenu) możemy zignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 23:36 Nie jest to to samo. Blockchain to baza danych / czy też technologia a bitcoin to kryptowaluta - jedno z zastosowań blockchain. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:31 dramatika napisał(a): > bywalec.hoteli napisał: > > > Blockchain to chyba nie to samo co bitcoin? > > Jest to dokładnie to samo. Banskter tylko lubi używać innego określenia, bo Bit > coin się źle kojarzy. > Innymi słowy, efektem stworzenia np. bazy danych opartych na systemie blockchai Jak Ty kompletnie nie rozumiesz, o czym mówisz... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 22:11 araceli napisała: > Cryptogambling to innowacyjność????? Oł łał... mnie wiara w piepe w kryptowaluty ogromnie bawi. Żywy dowód na to, że niektórzy są niewyuczalni i nawet ostre wtopienie się na kredycie frankowym nie jest w stanie przywrócić im rozumu. Dalej, biedaczka, wierzy w cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 22:20 alicia033 napisała: > mnie wiara w piepe w kryptowaluty ogromnie bawi. Śmieszą cię też pewnie banki, które już od jakiegoś czasu mają bazy danych opartych na blockchainie, czyli na mechanizmie tworzenia kryptowalut. Śmiech to zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:33 dramatika napisał(a): > alicia033 napisała: > > mnie wiara w piepe w kryptowaluty ogromnie bawi. > > Śmieszą cię też pewnie banki, które już od jakiegoś czasu mają bazy danych opar > tych na blockchainie, czyli na mechanizmie tworzenia kryptowalut. Śmiech to zdr > owie. Ja Ci powiem więcej - te bazy danych oparte są na kodzie maszynowym. Czyli prowadzą je maszyny, co po prostu znaczy, że naszymi bazami danych zarządza sztuczna inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:42 45rtg napisał: > Ja Ci powiem więcej - te bazy danych oparte są na kodzie maszynowym. Czyli prow > adzą je maszyny, co po prostu znaczy, że naszymi bazami danych zarządza sztuczn > a inteligencja. Bo blockchain i smarkontrakty to jest sztuczna inteligencja w rozumieniu automatyzacji. Smartkontrakty często działają na kodzie ethereum, czyli drugiej światowej kryptowaluty. Z jednej strony NBP finansuje kampanię "uświadamiającą", że kryptowaluty do piramida finansowa, z drugiej strony banki kupują i wykorzystują technologię na nich opartą. A jedyne co rozumie z tego leming to "piramida finansowa". Ciekawe ilu jest wśród tych lemingów notariuszy, buahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:47 dramatika napisał(a): > 45rtg napisał: > > Ja Ci powiem więcej - te bazy danych oparte są na kodzie maszynowym. Czyl > i prow > > adzą je maszyny, co po prostu znaczy, że naszymi bazami danych zarządza s > ztuczn > > a inteligencja. > > Bo blockchain i smarkontrakty to jest sztuczna inteligencja w rozumieniu automa > tyzacji. Smartkontrakty często działają na kodzie ethereum, czyli drugiej świat > owej kryptowaluty. Ale się dałoś podpuścić Nie masz zielonego pojęcia, co to jest kod maszynowy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:10 45rtg napisał: > Ale się dałoś podpuścić > Nie masz zielonego pojęcia, co to jest kod maszynowy, prawda? Nie, to ty zdajesz się nie mieć pojęcia co to jest smartkontrakt: Cyfrowe kontrakty (smart kontrakty) są fragmentami kodu (maszynowego) umieszczonymi oraz wykonywanymi w sieci blockchain Operując samym pojeciem kodu jesteś nieprecyzyjna, bo nie rozmawiamy o jakiemś tam ogólnym programie czy kodzie, tylko o konkretnym kodzie wykorzystywanym w sieci blockchain. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:13 dramatika napisał(a): > 45rtg napisał: > > Ale się dałoś podpuścić > > Nie masz zielonego pojęcia, co to jest kod maszynowy, prawda? > > Nie, to ty zdajesz się nie mieć pojęcia co to jest smartkontrakt: > Cyfrowe kontrakty (smart kontrakty) są fragmentami kodu (maszynow > ego) umieszczonymi oraz wykonywanymi w sieci blockchain > Operując samym pojeciem kodu jesteś nieprecyzyjna, bo nie rozmawiamy o jakiemś > tam ogólnym programie czy kodzie, tylko o konkretnym kodzie wykorzystywanym w > sieci blockchain. Jakbym grał w bullshit bingo, to już bym ze dwa razy wygrał Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:29 45rtg napisał: > Jakbym grał w bullshit bingo, to już bym ze dwa razy wygrał Klasyka dobrej miny do złej gry - napisać łgarstwo bez żadnego uzasadnienia i argumentacji, na takim forum jak to znajdzie się pokaźna grupa takich, którzy uwierzą na słowo. Tak jak uwierzyli panu doktorkowi od diagnozowania Polaków jako urodzonych do bycia monterami - wystarczyło, że zrozumieli napisane przez niego zdanie podrzędnie złożone z użyciem jakiegoś obcojęzycznego słowa - i pyk, Polacy to monterzy. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:34 dramatika napisał(a): > 45rtg napisał: > > > > Jakbym grał w bullshit bingo, to już bym ze dwa razy wygrał > > Klasyka dobrej miny do złej gry - napisać łgarstwo bez żadnego uzasadnienia i a > rgumentacji, na takim forum jak to znajdzie się pokaźna grupa takich, którzy uw Za uzasadnienie wystarczy to, jak łyknęłoś mój wrzut o kodzie maszynowym, jakby on miał sens Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:47 45rtg napisał: > Za uzasadnienie wystarczy to, jak łyknęłoś mój wrzut o kodzie maszynowym, jakby > on miał sens Brniesz coraz głebiej w nonsensy. Zarzucanie komuś, kto przeszedł choćby 1 klasę liceum, że nie wie czym jest kod w kontekście informatycznym jest takim samym "trollingiem" jak zarzucanie każdemu, kto tu pisze, że nie wie do czego służy klawiatura. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 00:13 oqoq74 napisał(a): > Niestety, w polskich firmach ciągle pokutuje sposób myślenia z lat 90. Czyli ja > k kogoś zrobić w balona, delikatnie mówiąc. Dużo, szybko i w krzaki.... tak zwany legendarny polski gen przedsiębiorczości starcza jedynie do etapu szczęki na bazarze.... Co lepsze biznesy uda się sprzedać (patrz: Biedronka) reszta pada Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 19:13 Oj mylisz się. Znam historię pewnej dużej firmy, która po tym jak złapała dużego odbiorcę produktów, chciała zaoszczędzić i kogoś z biznesu wyrolować. Skończyło się brakiem zamówień. Inna firma jest na skraju bankructwa. Ten model wciąż pokutuje. Szczególnie w firmach o rodzinnych korzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 18:42 Snake, twoje ukochane Niemcy przecież tez maja Kindergeld a nie mając dzieci płacisz wyższe podatki. 500+ zlikwidowało ubóstwo i nakręciło konsumpcje wewnętrzna. A w 2008 to Merkelowa nie dopłacała do zakupu nowych aut przy oddaniu starego, żeby chronić niemiecki rynek motoryzacyjny przed kryzysem ? Nie mamy potężnych globalnych koncernów jak Niemcy i idącego za tym kapitałem i to jest problem. Polską Nokię, Ikeę, Lego czy Philipsa dopiero musimy sobie zrobić sami. Kto wie, może Reserved się uda ? Słyszałem, ze jest zaraz za Zara i H&M. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 18:58 Mieliśmy parę marek, które mogliśmy rozwiajć - ale ups, zostały opchnięte za czasów "transformacji" i zasiliły konta przeróżnym TW. Nie to, że nie możemy, bo jesteśmy głupsi. Nie możemy, bo jesteśmy państwem postkolonialnym, rozkradzionym, rządzonym przez służby. W Europie mamy robić za skansen i montownię, bo do tego zostaliśmy wyznaczeni przez "starszych i mądrzejszych". Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 19:12 tanebo2.0 napisał: > A jakie to marki? Syrenka? Alfabetycznie: - Absolwent - Allegro - Alpinus - Biedronka - Bobo Frut - Bols - Bryza - Cafe Prima - Calisia (fortepiany) - Cleanic - Delecta - Delikatesy Centrum - Dermika - proszki "E" - Fortuna - Hortex - Inka - Ivona Software (syntezatory mowy) - Ixi - Kamis - Kokosal - Krakus - Kolastyna - Lajkonik - Lech - Lewiatan (sieć spożywczaków) - Luksja - Mastercook - Mieszko - Morliny - Nasza Klasa - Navi Expert (system nawigacji) - Okocim - Perła - Pikok - Polar - Pollena - Pudliszki - PWN - Ruch - Saga - Sokołów - Soplica - Soraya - Telekomunikacja Polska - Turek - Tyskie - Warta - Wawel - Wedel - Winiary - Wrozamet - Wyborowa - Zakłady papiernicze Krapkowice - Zelmer - Żabka - Żubrówka - Żywiec Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 19:13 Last but not least - Solaris. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 20:05 Ale wiesz, że Solaris został sprzedany? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 20:41 To jest lista sprzedanych firm. Dodałam Solarisa w osobnym poście, bo to ostatnia sprzedaż i chciałam ją wyróżnić. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 20:44 Czyli potwierdzasz to co pisałam wyżej. Rozwinięcie firm i ich sprzedaż. To jest polska specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 20:55 oqoq74 napisał(a): > Czyli potwierdzasz to co pisałam wyżej. Rozwinięcie firm i ich sprzedaż. To jes > t polska specjalność. To nie jest polska specjalność, tylko specjalność zdrajców Polski. Część tych marek i innych niewymienionych to były państwowe firmy. www.bibula.com/?p=81050 Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:17 oqoq74 napisał(a): > Ok, odpadam. Cóż, nie pozostaje Ci nic innego, skoro wzorem lewackiego doktorka wszystko będziesz próbować tłumaczyć "realiami ekonomicznymi". No, ewentualnie przynależnością narodowościową - bo tacy Chińczycy to co innego, potrafili ze stanowiska montera wskoczyć na stanowisko właściciela interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:05 Wiesz dlaczego te firmy sprzedano? Bo właściciele nie mieli kapitału na rozwój. Mieli wybór - konkurować z gigantami z zachodu i przegrać albo sprzedać i mieć nadzieję na rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:12 Tja. Wszystkie państwowe banki, firmy ubezpieczeniowe, częściowo sektor górniczy i energetyczny, sektor hutniczy, stoczniowy, telekomunikacja, sektor farmaceutyczny, chemiczny, spożywczy. Wszystko nadawało się do zaorania za psie pieniądze, które zostały przejedzone lub rozdane towarzyszom. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:17 A kto miał to kupować? Polacy którzy nie mieli kasy? A dla zachodu było to gówno warte bo swoje technologie mają lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:22 A wytłumaczysz po ch.. w ogóle sprzedawać strategiczne przedsiębiorstwa typu banki, telekomunikacja czy energetyka? Dzisiaj jednym pstrykiem mogą nas odłączyć. Ba - elektroniczne dowody będą robione przez niemiecką firmę. Tłumacz sobie, że to dlatego, że jesteśmy biedni i głupi jako Polacy. Dla niektórych taka "prawda" jest łatwiejsza do przełknięcia, zwłaszcza jak np. tatuś się dorobił na lewiznach za czasów prywatyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:29 Bo te firmy potrzebowały kapitału!!! Dlaczego to do ciebie nie dociera? Jeśli by go nie dostały skończyłoby się jak w Wenezueli gdzie najważniejsza elektrownia padła a operacje robi się przy świeczkach. Podobie z telekomunikacją - musieliśmy kupić technologie bo nasza była stara. Podobnie z bankami - też potrzebowały kapitału. Wytłumacz mi jedno - skąd mieliśmy wziąć kapitał w 89' wg ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:48 Poczytaj o aferze FOZZ, matce wszystkich afer, to dowiesz się (mniej więcej), jakie i kto miał finansowe potrzeby w Polsce, dzięki którym prywatyzacja wyglądała tak a nie inaczej. Nie wyczytasz tam nic o mechanizmach rynkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 21:54 I co to zmienia? Zawsze znajdzie się złodziej. Co nie zmienia nic bo jeśli mielibyśmy się tym kierować to nie można by nic zrobić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 22:03 Złotko, zaczęło się jak u Hitchcocka od największej afery III RP, w wyniku której został rozkradziony majątek już i tak niemal zbankrutowanego komuną kraju. Dalej napięcie rosło - cała prywatyzacja to ciąg kolejnych afer. Mówienie o prywatyzacji w Polsce w kontekście ekonomicznym to ponury żart. Innymi słowy, gdyby nie działalność obcych służb, komunistów i złodziei na przestrzeni tych 25 lat , to dałoby się uratować przynajmniej część strategicznych sektorów. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 22:08 Brednie. Co zresztą widać po rozwoju Polski. Tylko plebs z przerostem ego uważa inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 22:16 tanebo2.0 napisał: > Brednie. Co zresztą widać po rozwoju Polski. Tylko plebs z przerostem ego uważa > inaczej... Jesli nie jesteś debilem, to musisz sobie zdawać sprawę, że to wzrost gospodarczy sterowany inflacją. Krótko mówiąc przejadamy swoje przyszłe zarobki, a nawet dalej - zarobki naszych dzieci. Problem w tym, że tego się nie da robić bezkarnie - a kto będzie wymagał odsetek? Nie, tym razem nie "Niemiec" - w każdym razie nie sam. Ale spoko, dalej czytaj doktorków, którzy w obecnym spatologizowanym świecie widzą jeszcze jakiekolwiek klasyczne mechanizmy ekonomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 00:49 dramatika napisał(a): > A wytłumaczysz po ch.. w ogóle sprzedawać strategiczne przedsiębiorstwa typu ba > nki, telekomunikacja czy energetyka? Telekomunikacja... pod koniec lat '80 czas oczekiwania na telefon stacjonarny wynosił od lat kilku do nieskończoności. Centrale, w wielu miejscach jeszcze ręczne, z lat '60. Gdy Zachód budował SDH na światłowodach.... Ty wiesz w ogóle o czym rozmawiasz? Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:58 najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a): > dramatika napisał(a): > > > A wytłumaczysz po ch.. w ogóle sprzedawać strategiczne przedsiębiorstwa t > ypu ba > > nki, telekomunikacja czy energetyka? > > Telekomunikacja... pod koniec lat '80 czas oczekiwania na telefon stacjonarny w > ynosił od lat kilku do nieskończoności. Centrale, w wielu miejscach jeszcze ręc > zne, z lat '60. Gdy Zachód budował SDH na światłowodach.... > > Ty wiesz w ogóle o czym rozmawiasz? A Ty wiesz? Tepsa poszła do Francuzów dopiero po ponad dziesięciu latach, przez które druty ciągnęła aż miło, wymieniała centrale, zakładała światłowody. Jako spółka skarbu państwa, a potem z jego dużym udziałem. Natomiast jak przyszli (na gotowe) zbawienni Francuzi, to zasadniczo pierwszym, co zrobili, było "sprzedanie praw" za ciężkie pieniądze do używania renomowanego i powszechnie rozpoznawalnego znaku towarowego "Orange", który nikomu w Polsce nic nie mówił i Tepsie nic nie dawał. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 09:58 dramatika napisał(a): > A wytłumaczysz po ch.. w ogóle sprzedawać strategiczne przedsiębiorstwa typu ba > nki, telekomunikacja czy energetyka? żeby nie być jak Ukraina, gdybyśmy poszli twoją drogą skończylibyśmy tu gdzie dziś jest Ukraina z Białorusią... > Dzisiaj jednym pstrykiem mogą nas odłączyć. Ba - elektroniczne dowody będą robi > one przez niemiecką firmę. Tak, za to Ukraina jest niezależna i samorządna. I tam nikt niczego nie odłączy. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:46 tanebo2.0 napisał: > A kto miał to kupować? Polacy którzy nie mieli kasy? A dla zachodu było to gówn > o warte bo swoje technologie mają lepsze. Tak, słyszałem to już ćwierć wieku temu. Altruiści z zachodu kupowali polskie bezwartościowe przedsiębiorstwa, które nie stanowiły dla nich konkurencji, nie zajmowały miejsca na rynku i nie miały żadnego przydatnego doświadczenia. Tak z dobrego, zachodniego serca likwidowali je, albo ewentualnie włączali do swoich, żeby Polacy nie musieli się z tym męczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:56 To jakie mieliśmy te konkurencyjne technologie przed któymi drżał zachód? Telewizory rubin? A może syrenka? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:02 tanebo2.0 napisał: > To jakie mieliśmy te konkurencyjne technologie przed któymi drżał zachód? Telew > izory rubin? A może syrenka? I to jest właśnie klasyczny unik stosowany w odpowiedzi na ten argument. Skoro nie było żadnych konkurencyjnych technologii, ani nawet rynków zbytu, to po co ci altruiści z zachodu wydawali ciężko zarobione dojczmarki, franki i dolary na przejmowanie polskich przedsiębiorstw? Po co zostało fizycznie zburzone wrocławskie Elwro, skoro nie stanowiło najmniejszego zagrożenia dla Siemensa? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:10 Mieliśmy tanią i w miarę cywilizowaną siłę roboczą. Cywilizowaną na tyle żeby nie zjadła managera gdy go tu przyślą jak zdarzało tu i uwdzie w Azji czy Afryce. I tyle. Cały przemysł który mieliśmy w 89' był 100 lat za murzynami z Wirginii. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:14 tanebo2.0 napisał: > Mieliśmy tanią i w miarę cywilizowaną siłę roboczą. Cywilizowaną na tyle żeby I dla taniej siły roboczej kupowano przedsiębiorstwo i likwidowano je? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:18 Tak. Kupowano firmę i wprowadzano własne linie technologiczne. Plebs oczywiście uważa że kupowano je żeby zniszczyć konkurencję. Przecież mieliśmy wtedy tyle cudownych wynalazków... Oczywiście mogło zdarzyć się i tak że ktoś zainwestował w polską firmę ale interes nie wypalił i forma był zamykana. Ale zamykano także firmy który nie były przejmowane. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:33 tanebo2.0 napisał: > Tak. Kupowano firmę i wprowadzano własne linie technologiczne. Plebs oczywiście Zdarzało się. > uważa że kupowano je żeby zniszczyć konkurencję. Przecież mieliśmy wtedy tyle > cudownych wynalazków... Oczywiście mogło zdarzyć się i tak że ktoś zainwestował > w polską firmę ale interes nie wypalił i forma był zamykana. Ale zamykano takż No, to sądząc po ilości takich niewypalonych interesów, to jakieś kompletne niedojdy na tym zachodzie interesy prowadzą. > e firmy który nie były przejmowane. > Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:37 45rtg napisał: > tanebo2.0 napisał: > > > Tak. Kupowano firmę i wprowadzano własne linie technologiczne. Plebs oczy > wiście > > Zdarzało się. > > > uważa że kupowano je żeby zniszczyć konkurencję. Przecież mieliśmy wtedy > tyle > > cudownych wynalazków... Oczywiście mogło zdarzyć się i tak że ktoś zainwe > stował > > w polską firmę ale interes nie wypalił i forma był zamykana. Ale zamykan > o takż > > No, to sądząc po ilości takich niewypalonych interesów, to jakieś kompletne nie > dojdy na tym zachodzie interesy prowadzą. Albo polskie firmy to był szajs Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:46 tanebo2.0 napisał: > 45rtg napisał: > > > w polską firmę ale interes nie wypalił i forma był zamykana. Ale z > amykan > > o takż > > > > No, to sądząc po ilości takich niewypalonych interesów, to jakieś komplet > ne nie > > dojdy na tym zachodzie interesy prowadzą. > Albo polskie firmy to był szajs I przez tyle lat i tyle transakcji nikt się nie zorientował, dalej kupowali... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:52 45rtg napisał: > No, to sądząc po ilości takich niewypalonych interesów, to jakieś kompletne nie > dojdy na tym zachodzie interesy prowadzą. Zaraz tam z Zachodu!? Na polskiej mentalności poległy także niedojdy ze Wschodu, żeby przypomnieć FSO... Odpowiedz Link Zgłoś
rynko Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 12:43 Tanebo2.0 napisał >Ale zamykano także firmy który nie były przejmowane. Przykładem takiej firmy, którą zamknięto a nie sprzedano jest „BUMR WARYŃSKI” w Warszawie. Te koparki które produkowano nadawały się tylko dla Rosji. Ale gdy z Rosją przeszliśmy na rozliczenia dolarowe zamiast rubli transferowych, to Rosjanie przestali je od nas kupować. Jakość tych koparek nie nadawała się do eksportu na Zachód. Już nowe miały przecieki na silnikach, siłownikach a nawet na przewodach. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 12:54 rynko napisał: > Tanebo2.0 napisał > >Ale zamykano także firmy który nie były przejmowane. > Przykładem takiej firmy, którą zamknięto a nie sprzedano jest „BUMR WARYŃSKI” w > Warszawie. Te koparki które produkowano nadawały się tylko dla Rosji. Ale gdy > z Rosją przeszliśmy na rozliczenia dolarowe zamiast rubli transferowych, Ważną sprawą jest różnica w postrzeganiu dóbr - u nas i na zachodzie. Dla nas Polonez to do połowy lat '90 był obiekt marzeń, westchnień i super duper bryka. Stąd się bierze ten sentyment, często obecny także w tym wątku, o tym jakie cuda tworzyła gospodarka PRL, bo dla nas ten Polonez to był cud. Natomiast jak ten cud odbierał zachód każdy może sobie obejrzeć na Youtube (i niska cena ok. 50% jakiegokolwiek innego auta nie ratowała sytuacji) Clarkson w Polonezie - Lektor - Top Gear Zajawki - BBC Brit Polska Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 12:59 dyzurny_troll_forum napisała: > Ważną sprawą jest różnica w postrzeganiu dóbr - u nas i na zachodzie. > Dla nas Polonez to do połowy lat '90 był obiekt marzeń, westchnień i super dupe > r bryka. Stąd się bierze ten sentyment, często obecny także w tym wątku, o tym Jak się nie ma argumentów, to się łapie wytłumaczeń typu "to tylko sentyment". Nikt, poza chwalcami zaistniałego 30 lat temu kierunku gospodarczego nie mówi nic o sentymentach. > jakie cuda tworzyła gospodarka PRL, bo dla nas ten Polonez to był cud. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 14:31 45rtg napisał: > Jak się nie ma argumentów, to się łapie wytłumaczeń typu "to tylko sentyment". Inaczej tej ślepej miłości to tandety i zacofania nie da się określić w miarę grzecznie. > Nikt, poza chwalcami zaistniałego 30 lat temu kierunku gospodarczego nie mówi n > ic o sentymentach. OK, podaj więc przykład produktu gospodarki PRL, który ceniony był i uznany na zachodnich rynkach. Oraz który takim pozostałby po urealnieniu kosztów jego wytwarzania do warunków rynkowych. Pamiętasz dlaczego Polski Fiat 125p zaczął się nagle nazywać FSO 1500? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 14:40 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > Jak się nie ma argumentów, to się łapie wytłumaczeń typu "to tylko sentym > ent". > > Inaczej tej ślepej miłości to tandety i zacofania nie da się określić w miarę g > rzecznie. Nikt, poza chwalcami jedynie słusznego kierunku transformacji, nie pisze tu nic o żadnej miłości do jakichkolwiek produktów. > > Nikt, poza chwalcami zaistniałego 30 lat temu kierunku gospodarczego nie > mówi n > > ic o sentymentach. > > OK, podaj więc przykład produktu gospodarki PRL, który ceniony był i uznany na > zachodnich rynkach. Oraz który takim pozostałby po urealnieniu kosztów jego wyt > warzania do warunków rynkowych. Jak tylko uzasadnisz, po co zachód na taką skalę wykupywał polskie, bezwartościowe przedsiębiorstwa bez know-how, rynków zbytu, produktów i wyposażenia. Ale nie uzasadnisz, tylko znowu coś napiszesz o zamiłowaniu do Malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 14:56 45rtg napisał: > Jak tylko uzasadnisz, po co zachód na taką skalę wykupywał polskie, bezwartości > owe przedsiębiorstwa bez know-how, rynków zbytu, produktów i wyposażenia. > Ale nie uzasadnisz, tylko znowu coś napiszesz o zamiłowaniu do Malucha. Na jaką skalę? Postawiłeś sobie tezę, która z gruntu jest fałszywa. I chcesz żebym Ci ją udowodnił. Przykro mi nie da się. A przykładów bezwartościowych przedsiębiorstw, których nikt nie chciał nawet za złotówkę są setki, jak nie tysiące... Chociażby mój ulubiony gigant przemysłu motoryzacyjnego w Europie FSO! Albo cały przemysł włókienniczy w Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:02 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > Jak tylko uzasadnisz, po co zachód na taką skalę wykupywał polskie, bezwa > rtości > > owe przedsiębiorstwa bez know-how, rynków zbytu, produktów i wyposażenia. > > Ale nie uzasadnisz, tylko znowu coś napiszesz o zamiłowaniu do Malucha. > > Na jaką skalę? > > Postawiłeś sobie tezę, która z gruntu jest fałszywa. I chcesz żebym Ci ją udowo > dnił. Przykro mi nie da się. Udowodnił? Ja chcę, żebyś mi ją obalił, co powinieneś umieć bez trudu jako dobrze znający się na ówczesnej gospodarce. Nie potrafisz? Umiesz tylko powtarzać, że Polonez był do d*py? No smuteczek... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:10 45rtg napisał: > Udowodnił? Ja chcę, żebyś mi ją obalił, co powinieneś umieć bez trudu jako dobr > ze znający się na ówczesnej gospodarce. Nie potrafisz? Nie wystarczy Ci przykład FSO? Porównaj sobie ze Skodą, którą (twoim zdaniem) Czesi za darmo oddali Niemcom. Gdzie teraz jest FSO a gdzie Skoda.... Więc jeszcze raz, w Polsce w wyniku transformacji upadło setki jak nie tysiące zakładów, których nikt nie chciał nawet za złotówkę, ponieważ zburzenie murów i wywalenie sierot po socjalizmie zwanych załogą generowało znacznie większe koszty niż postawienie czegoś od nowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:18 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > Udowodnił? Ja chcę, żebyś mi ją obalił, co powinieneś umieć bez trudu jak > o dobr > > ze znający się na ówczesnej gospodarce. Nie potrafisz? > > Nie wystarczy Ci przykład FSO? Porównaj sobie ze Skodą, którą (twoim zdaniem) C Nie, nie wystarczy przykład FSO. Zwłaszcza, że FSO produkowało samochody jeszcze 20 lat po roku 1989, więc nie opowiadaj pierdół, jak to było nic nie wartą, przestarzałą fabryką skazaną obiektywnie na upadek. > zesi za darmo oddali Niemcom. Gdzie teraz jest FSO a gdzie Skoda.... Jakim "moim zdaniem"? Znowu próbujesz obalać własne fantazje, bo mojej tezy nie potrafisz. > Więc jeszcze raz, w Polsce w wyniku transformacji upadło setki jak nie tysiące > zakładów, których nikt nie chciał nawet za złotówkę, ponieważ zburzenie murów i > wywalenie sierot po socjalizmie zwanych załogą generowało znacznie większe kos > zty niż postawienie czegoś od nowa.... Ależ ja doskonale znam oficjalną narrację. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:39 45rtg napisał: > Nie, nie wystarczy przykład FSO. Zwłaszcza, że FSO produkowało samochody jeszcz > e 20 lat po roku 1989, Daruj sobie, maiłem w swoim życiu FSO Syrenę, FSO 1500* oraz Poloneza Caro 1.6GLI, żadne z tego nie było nawet wyrobem samochodopodobnym. Poloneza kupiłem jakoś w '97 kierowany trochę twoim sposobem myślenia, a trochę jakim chorym sentymentem. Do dzisiaj mnie wzdryga, jak pomyślę o tym błędzie. Wiesz już dlaczego FSO1500 zastąpiło Polskiego Fiata 125p? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:43 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > Nie, nie wystarczy przykład FSO. Zwłaszcza, że FSO produkowało samochody > jeszcz > > e 20 lat po roku 1989, > > Daruj sobie, maiłem w swoim życiu FSO Syrenę, FSO 1500* oraz Poloneza Caro 1.6G FSO dalece nie skończyło się z zakończeniem produkcji Poloneza i Dużego Fiata, jakkolwiek oficjalnie zwanego. Zapoznaj się trochę z informacjami o przedsiębiorstwie, jak chcesz o nim mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:50 45rtg napisał: > FSO dalece nie skończyło się z zakończeniem produkcji Poloneza i Dużego Fiata, > jakkolwiek oficjalnie zwanego. Zapoznaj się trochę z informacjami o przedsiębio > rstwie, jak chcesz o nim mówić. Tiaaa, po Polonezie jeszcze przez chwilę miałem pomysła na Nubirę, ale szybko sobie wytłukłem.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:03 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > FSO dalece nie skończyło się z zakończeniem produkcji Poloneza i Dużego F > iata, > > jakkolwiek oficjalnie zwanego. Zapoznaj się trochę z informacjami o przed > siębio > > rstwie, jak chcesz o nim mówić. > > Tiaaa, po Polonezie jeszcze przez chwilę miałem pomysła na Nubirę, ale szybko s > obie wytłukłem.... Cały czas nie zmienia to faktu, że FSO rozsypało się jakieś ćwierć wieku po tym, jak stanęło na kapitalistycznym rynku jako "bankrut" "bez możliwości rozwoju" i "bez technologii". Patrz pan, nawet upaść nie potrafili. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:17 45rtg napisał: > Cały czas nie zmienia to faktu, że FSO rozsypało się jakieś ćwierć wieku po tym > , jak stanęło na kapitalistycznym rynku jako "bankrut" "bez możliwości rozwoju" > i "bez technologii". Patrz pan, nawet upaść nie potrafili. FSO się skończyło w 2004 (tak, będziesz się awanturował, że do 2007-2008 trwała agonia) , więc z tym ćwierć wiekiem to lekko przywaliłeś. Nie potrafili się sprzedać, a nie upaść. Wypierdolili się całkiem widowiskowo.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 22:40 dyzurny_troll_forum napisała: > FSO się skończyło w 2004 (tak, będziesz się awanturował, że do 2007-2008 trwała > agonia) , więc z tym ćwierć wiekiem to lekko przywaliłeś. Nie potrafili się sp > rzedać, a nie upaść. Wypierdolili się całkiem widowiskowo.... Niech Ci będzie, że nie 25, tylko 15 lat - to tak, czy inaczej podejrzanie długo, jak na bezwartościowe przedsiębiorstwo bez produktu, rynku zbytu, wyposażenia i technologii. Żebyś się nie wiem, jak skręcał, faktem pozostaje, że osobiście wybrałeś do postraszenia mnie przykład, który Cię pogrzebał. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 23:00 Agonia może tyle trwać. Zwłaszcza na kroplówce państwowych dotacji... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 17:15 45rtg napisał: > dyzurny_troll_forum napisała: > > > FSO się skończyło w 2004 (tak, będziesz się awanturował, że do 2007-2008 > trwała > > agonia) , więc z tym ćwierć wiekiem to lekko przywaliłeś. Nie potrafili > się sp > > rzedać, a nie upaść. Wypierdolili się całkiem widowiskowo.... > > Niech Ci będzie, że nie 25, tylko 15 lat - to tak, czy inaczej podejrzanie dług > o, jak na bezwartościowe przedsiębiorstwo bez produktu, rynku zbytu, wyposażeni > a i technologii. Na socjalistycznym rynku chronicznego niedoboru sprzedaje się każde gooowno. Okres transformacji był powolny procesem, nie nastąpił z dnia na dzień, Wygłodniałe dóbr konsumpcyjnych społeczeństwo, łykało Poloneza jak pelikany rybę. Ja swojego Poloneza kupowałem chyba w 1997, i już zaczynał być postrzegany taki krok jako odrobina szaleństwa. Po 2004 i zalewie taniej produkcji motoryzacyjnej z zachodu nikt nie chciał tego kijem smyrnąć. Pomijając już zupełnie fakt posiadania fabryki samochodów w zasadzie w centrum dużego miasta, bez dojazdu.... > Żebyś się nie wiem, jak skręcał, faktem pozostaje, że osobiście wybrałeś do pos > traszenia mnie przykład, który Cię pogrzebał. Nic mnie nie pogrzebało. Tak Ci się tylko wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:46 tanebo2.0 napisał: > To jakie mieliśmy te konkurencyjne technologie przed któymi drżał zachód? Telew > izory rubin? A może syrenka? Rubin był radziecki (ale przez chwilę składany w Polsce). Polski* był Jowisz oraz następca Helios. * Znaczy polski... " Konstrukcja była w znacznej mierze oparta na elementach importowanych z Zachodu" Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 00:45 dramatika napisał(a): > tanebo2.0 napisał: > > > A jakie to marki? Syrenka? > > Alfabetycznie: > - Absolwent > - Allegro > - Alpinus > - Biedronka Miały być marki transformacji, a nie 10 lat po.... Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 00:43 dramatika napisał(a): > Mieliśmy parę marek, które mogliśmy rozwiajć - ale ups, zostały opchnięte za cz > asów "transformacji" i zasiliły konta przeróżnym TW. Jakie to marki mieliśmy? Pod koniec lat '80 polska gospodarka nie była w stanie wyprodukować NIC mającego realną wartość na rynku zachodnim. Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:03 najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a): > dramatika napisał(a): > > > Mieliśmy parę marek, które mogliśmy rozwiajć - ale ups, zostały opchnięte > za cz > > asów "transformacji" i zasiliły konta przeróżnym TW. > > Jakie to marki mieliśmy? Pod koniec lat '80 polska gospodarka nie była w stanie > wyprodukować NIC mającego realną wartość na rynku zachodnim. To po co zachodnie przedsiębiorstwa kupowały wtedy polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 09:49 bywalec.hoteli napisał: > czy Philipsa Philips to już jest prawie wyłącznie chiński biznes.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:21 snakelilith napisała: > Starożytne, to jest w tym wszystkim tylko twoje komunistyczne myślenie, że Niem > cy wszystko powinni podać Polakom na tacy. Nikt nie każe Polakom być monterami > Niemców, wystarczyło unijne dotacje pakować w polską myśl innowacyjną, a nie fi > nansować 500 plus, by narobić nowych parobków do montowni. Pozwolę sobie zauważyć, że pińcet plus to są ostatnie trzy lata, a parobków do montowni to Polska produkuje od trzydziestu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 20:33 W Polsce rośnie eksport węgla z Rosji, a Niemcy rozwijają "zieloną energię" bardzo intensywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 20:47 zona_glusia napisał(a): > W Polsce rośnie eksport węgla z Rosji, a Niemcy rozwijają "zieloną energię" bar > dzo intensywnie. To chyba ironia? wyborcza.pl/wiecejswiata/7,163751,24067107,niemiecka-hipokryzja-weglowa.html natemat.pl/223979,niemcy-tez-wycinaja-pradawny-las-ale-robia-to-bez-lamania-prawa-unijnego-i-za-zgoda-sadu Co wolno wojewodzie... No ale to zacofana Polska truje smogiem, więc trzeba jej skrócić łańcuch. A potem się wyłumaczy "polaczkom" ustami jakiegoś lewackiego profesora czy innego doktora, że jesteśmy montownią Niemiec, bo sami tego chcieliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
yva-na Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 08:59 100/100 głupich, którzy to łykają nie sieją Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 09:48 dramatika napisał(a): > że jesteśmy montownią Niemiec, bo sami tego chcieliśmy. Jesteśmy montownią Niemiec, bo takie mamy możliwości intelektualne jako społeczeństwo.... a nie dlatego, że uny wyznaczyły nam taką rolę.... Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 14:14 A nie truje? Może smog nie istnieje? Zainwestowanie w OZE i nowoczesne kotły przyniesie nam korzyść. Niemcy mają 25% energii z OZE to oczywiste, że resztę muszą mieć z tradycyjnych źródeł. Mają własny węgiel i intensywnie rozwijane inne technologie pozyskiwania energii. A my co robimy? Sprowadzamy węgiel z Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 18:00 Teraz to rząd powinien zaprzestać dopłacać zagranicznym firmom do inwestycji w kraju tylko wspierać polskie firmy w inwestycjach i rozwoju w kraju i za granica (pod warunkiem transferowania zysków do Polski i płacenia podatków w Polsce). Morawiecki, Emilewicz i Kaczynski mogą być za ciency na cos takiego. Z drugiej strony wszelkie plany typu przekop Mierzei, centralny port lotniczy to krok do przodu i konkurencja właśnie z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
heavy_metal_thunder Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 19:22 Emilewicz była w PO. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 20:16 Nie jest to głupia dziewczyna, nieważne czy była w PO, ale może być za cienka by rozwijać innowacje i przedsiębiorczość, dodatkowo sterowana przez Mateusza. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 09:46 heavy_metal_thunder napisał: > Emilewicz była w PO. Wszyscy byli w PO albo w PiSie bo to jedna sitwa od 20 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 00:51 bywalec.hoteli napisał: > Z drugiej > strony wszelkie plany typu przekop Mierzei, centralny port lotniczy to krok do > przodu i konkurencja właśnie z Niemcami. Możesz, tak po skrótach, opowiedzieć jak ta mierzeja czy ten port zagraża niemieckiej gospodarce? Statki przestaną zawijać do Hamburga, a port lotniczy we Frankfurcie upadnie? Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 08:44 najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a): > Możesz, tak po skrótach, opowiedzieć jak ta mierzeja czy ten port zagraża niemi > eckiej gospodarce? > Statki przestaną zawijać do Hamburga, a port lotniczy we Frankfurcie upadnie? CPL będzie konkurencją dla BBI, które miało ściągać loty Polaków z całej zachodniej i centralnej Polski dzięki dogodnym połączeniom autostradowym. Ponieważ BBI się buduje i końca nie widać, to CPL może przejąć tę rolę (jeśli wybudują wcześniej) i ściągać nawet pasażerów z DDR. Przekop Mierzei, jeśli się uda i rozwinie się transport, port w Elblągu i turystyka w zatoce, to będzie oczywistą konkurencją np. dla Rosji. Dla Niemiec raczej mniej. Tylko musieliby to pogłębić i poszerzyć. Ale od czegoś trzeba zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:31 najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a): > Możesz, tak po skrótach, opowiedzieć jak ta mierzeja czy ten port zagraża niemi > eckiej gospodarce? > > Statki przestaną zawijać do Hamburga, a port lotniczy we Frankfurcie upadnie? Przekop mierzei jest akurat bez znaczenia, acz ekologiczniej byłoby tam zrobić śluzę, a nie kanał. Natomiast co do lotniska Baranowo Główne, to ten pomysł jest ryzykowny, ale wcale nie taki durny. Może i nie przechwyci się wiele lotów z Ameryki, ale z Azji jest tam o godzinę lotu mniej, niż do Frankfurtu, czy Amsterdamu. NRD, Austria, Węgry, Czechy, Słowacja, Rumunia - to wszystko będzie miało bliżej przez Polskę, niż przez huby w zachodnich Niemczech. Zwłaszcza, że tam już jest ciasno ze slotami. W takim lotnisku nie chodzi o to, żeby Chińczyki chciały przylatywać do Baranowa. Ono jest tylko po to, żeby Chińczyk ze swoimi juanami mógł się przesiąść w regionalny samolot i dolecieć do Drezna, Brna, Gdańska, czy Kijowa. I przez Baranów można to zrobić w dwie godziny krótszym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:39 Tak samo myślano w Hiszpanii. Możesz nawet kupić tam takie lotnisko... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:45 tanebo2.0 napisał: > Tak samo myślano w Hiszpanii. Możesz nawet kupić tam takie lotnisko... Owszem, i w Berlinie też. Dlatego napisałem wyraźnie, że pomysł jest ryzykowny. Tylko że Hiszpania jest na peryferiach Europy i ma dookoła morze, a Polska w centrum i ma dookoła zamieszkane państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 12:55 tanebo2.0 napisał: > Ale jest bliżej Ameryki... Ale zysk z tego mniejszy, bo i tak trzeba lecieć dalej na wschód, żeby gdzieś dolecieć. Z Niemiec i Polski można się przesiąść w dowolnym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 12:01 45rtg napisał: > Tylko że Hiszpania jest na peryferiach Europy i ma dookoła morze, a Polska w ce > ntrum i ma dookoła zamieszkane państwa. Zamieszkane państwa powiadasz? Rosję, Ukrainę i Białoruś możemy pominąć jako potencjalnych pasażerów, prawda? Z Wilna do CPL to się będzie jechało z dobę. Czesi mają Wiedeń i Monachium (nie licząc doskonałej Pragi), nie jeżdżą nad polskie morze i na polskie lotnisko też raczej nie będą. Słowacy? Też doba jechania, a ich wszystkich jest 5 mln, a większość ma 50km do Wiednia. Pozostają Niemcy....oczami wyobraźni widzę Niemca z Hamburga na CPL i od razu mi się robi cieplej na duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 12:50 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > Tylko że Hiszpania jest na peryferiach Europy i ma dookoła morze, a Polsk > a w ce > > ntrum i ma dookoła zamieszkane państwa. > > Zamieszkane państwa powiadasz? Rosję, Ukrainę i Białoruś możemy pominąć jako po > tencjalnych pasażerów, prawda? Nieprawda. W każdym razie Białoruś, bo Rosja ma swoją Moskwę. > Z Wilna do CPL to się będzie jechało z dobę. Ale leciało godzinę. > Czesi mają Wiedeń i Monachium (nie licząc doskonałej Pragi), nie jeżdżą nad pol > skie morze i na polskie lotnisko też raczej nie będą. Słowacy? Też doba jechani Tobie się wydaje, że na lotnisko się jeździ, żeby się opalać? > a, a ich wszystkich jest 5 mln, a większość ma 50km do Wiednia. Wiedeń nie jest hubem takim, jak Frankfurt. > Pozostają Niemcy....oczami wyobraźni widzę Niemca z Hamburga na CPL i od razu m > i się robi cieplej na duszy. Pewnie coś ci z ekscytacji pociekło, stąd to ciepło. Hamburg? Hamburg to jest daleko, ale już takie Drezno, czy Lipsk nie tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 12:57 45rtg napisał: > Pewnie coś ci z ekscytacji pociekło, stąd to ciepło. Hamburg? Hamburg to jest d > aleko, ale już takie Drezno, czy Lipsk nie tak bardzo. Na pewno wybiorą CPL zamiast Monachium czy Pragi... napewno... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 13:02 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > Pewnie coś ci z ekscytacji pociekło, stąd to ciepło. Hamburg? Hamburg to > jest d > > aleko, ale już takie Drezno, czy Lipsk nie tak bardzo. > > Na pewno wybiorą CPL zamiast Monachium czy Pragi... napewno... Wybiorą to, skąd będą mieli krótsze połączenia. I linie lotnicze też wybiorą lotnisko między innymi na tej podstawie. A czy lotnisko przesiadkowe będzie w miejscowości Rużyne, Franzheim, czy Baranów to nie będzie miało najmniejszego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 13:13 45rtg napisał: > Wybiorą to, skąd będą mieli krótsze połączenia. I linie lotnicze też wybiorą lo > tnisko między innymi na tej podstawie. Wybiorą to, do którego będą mieli najłatwiejszy, czytaj najwygodniejszy dojazd. Nikt nie będzie się tłukł dodatkowe 2 godziny na lotnisko, tylko dlatego, by zaoszczędzić 45 minut w powietrzu. A polskie lotniska z dobrego dojazdu nie słynną. I nie piszę tu tylko o autostradach, bo w cywlizowanych krajach na lotnisko jedzie się koleją. Teoria więc jakoby goście z Lipska mieliby bliżej do Baranowa jest śmiechen na sali. Przecież oni musieliby się kilka razy przesiadać i walczyć z polską koleją. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 13:23 snakelilith napisała: > 45rtg napisał: > Wybiorą to, do którego będą mieli najłatwiejszy, czytaj najwygodniejszy dojazd. > Nikt nie będzie się tłukł dodatkowe 2 godziny na lotnisko, tylko dlatego, by z > aoszczędzić 45 minut w powietrzu. A polskie lotniska z dobrego dojazdu nie słyn > ną. I nie piszę tu tylko o autostradach, bo w cywlizowanych krajach na lotnisko > jedzie się koleją. Teoria więc jakoby goście z Lipska mieliby bliżej do Barano > wa jest śmiechen na sali. Przecież oni musieliby się kilka razy przesiadać i wa > lczyć z polską koleją. Słyszałaś o takim cudownym wynalazku, który nazywa się "samolot"? Można nim przelecieć z jednego lotniska na drugie, co więcej, często się tak robi, zamiast jechać na odległe lotnisko pociągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 14:35 45rtg napisał: > Słyszałaś o takim cudownym wynalazku, który nazywa się "samolot"? Można nim prz > elecieć z jednego lotniska na drugie, co więcej, często się tak robi, zamiast j > echać na odległe lotnisko pociągiem. Słyszeliśmy też o takim cudownym wynalazku jak "Airport Radom" można z niego było polecieć na inne lotniska. Co ciekawe nikt tak nie robił! Wszyscy jechali na odległe lotnisko samochodem. Ciekawe dlaczegóż? Na tym lotnisku zarabiał jedynie jego rzecznik prasowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 14:41 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > Słyszałaś o takim cudownym wynalazku, który nazywa się "samolot"? Można n > im prz > > elecieć z jednego lotniska na drugie, co więcej, często się tak robi, zam > iast j > > echać na odległe lotnisko pociągiem. > > Słyszeliśmy też o takim cudownym wynalazku jak "Airport Radom" można z niego by A to model biznesowy Radomia miał być taki, jak Baranowa Głównego? Może byś tak najpierw dowiedział się, o czym chcesz mówić? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 14:50 45rtg napisał: > A to model biznesowy Radomia miał być taki, jak Baranowa Głównego? Może byś tak > najpierw dowiedział się, o czym chcesz mówić? Nie model Radomia miał być taki jaki ty proponujesz, miało być to drugie lotnisko z którego się lata do jakiegoś Baranowa.... Zbudowali go tacy goście jak ty tkwiący mentalnie gdzieś na początku lat 70.... "Lotnisko w każdej gminie"! Zresztą nie tylko Radom w ten sposób powstał. Teraz do tych wielkich myślicieli dotarło, że "Lotnisko w każdej gminie" jest totalnie pozbawione sensu i opracowali alternatywę "Jedno lotnisko dla całej Polski (i krajów ościennych)". Sukces będzie ten sam. Tymczasem cywilizowany świat na początku XXi wieku na odległości do 500km używa się zasadniczo szybkiej kolejki..... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:07 dyzurny_troll_forum napisała: > Nie model Radomia miał być taki jaki ty proponujesz, miało być to drugie lotnis > ko z którego się lata do jakiegoś Baranowa.... Zbudowali go tacy goście jak ty > tkwiący mentalnie gdzieś na początku lat 70.... "Lotnisko w każdej gminie"! Zre > sztą nie tylko Radom w ten sposób powstał. Teraz do tych wielkich myślicieli do > tarło, że "Lotnisko w każdej gminie" jest totalnie pozbawione sensu i opracowal > i alternatywę "Jedno lotnisko dla całej Polski (i krajów ościennych)". Sukces b > ędzie ten sam. No nie ogarniasz... Porażka lokalnego Radomia wciśniętego godzinę drogi od Okęcia nie ma żadnego przełożenia na koncepcję zbudowania huba w takim miejscu Europy, w jakim nie ma żadnej dla niego konkurencji. > Tymczasem cywilizowany świat na początku XXi wieku na odległości do 500km używa > się zasadniczo szybkiej kolejki..... Ale nie jak się chce polecieć na inny kontynent. Wtedy nikt normalny nie pitoli się z jazdą kolejką, skoro może wsiąść na lokalnym lotnisku w samolot, polecieć do któregoś z hubów i stamtąd ma lot międzykontynentalny. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:17 45rtg napisał: > Ale nie jak się chce polecieć na inny kontynent. Wtedy nikt normalny nie pitoli > się z jazdą kolejką, skoro może wsiąść na lokalnym lotnisku w samolot, polecie > ć do któregoś z hubów i stamtąd ma lot międzykontynentalny. Dlaczego z lokalnego Radomia nikt nie latał do któregoś z hubów? A Olsztyn Mazury z którymi to hubami ma połączenia? A port lotniczy Zielona Góra-Babimost? A port lotniczy im. Ignacego Jana Paderewskiego Bydgoszcz? Albo port lotniczy Szczecin-Goleniów im. NSZZ „Solidarność” I ta wspaniała tytułomania, barak postawiony w środku pola, ale nazwa dłuższa niż pas startowy "Port Lotniczy Ignacego Jana Paderewskiego"! Jak to wspaniale brzmi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:24 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > Ale nie jak się chce polecieć na inny kontynent. Wtedy nikt normalny nie > pitoli > > się z jazdą kolejką, skoro może wsiąść na lokalnym lotnisku w samolot, p > olecie > > ć do któregoś z hubów i stamtąd ma lot międzykontynentalny. > > Dlaczego z lokalnego Radomia nikt nie latał do któregoś z hubów? Bo się nie opłacało, można było szybciej podjechać do Okęcia. I z Okęcia polecieć do huba. No, ale my tu gadu-gadu, a tobie się już wszystkie argumenty skończyły i zjechałeś na hejtowanie małych lotnisk. No to fantazjuj sobie dalej, że opłacalność regionalnego lotniszczka pod Zieloną Górą przekłada się na opłacalność wielkiego huba. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:31 45rtg napisał: > Bo się nie opłacało, można było szybciej podjechać do Okęcia. I z Okęcia poleci > eć do huba. Ale dlaczego nie bezpośrednio z Radomia do huba? Do Frankfurtu, na Heathrow albo do Dubaju? > No, ale my tu gadu-gadu, a tobie się już wszystkie argumenty skończyły i zjecha > łeś na hejtowanie małych lotnisk. No to fantazjuj sobie dalej, że opłacalność r > egionalnego lotniszczka pod Zieloną Górą przekłada się na opłacalność wielkiego > huba. Nie hejtuję tylko zapytuję dlaczego te małe, lokalne lotniska nie obsługują tak pożądanych połączeń regionalnych jak również jeszcze bardziej pożądanych połączeń do hubów. Kasa leży i nikt nie podnosi. Nie rozumiem! Powiem Ci szczerze, że strasznie żałuję, że nikt nigdy nie wybuduje żadnego CPL Baranów Braci Kaczyńskich, bo bym miał tu za 10 lat taką wspaniałą polewę z Ciebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:40 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > Bo się nie opłacało, można było szybciej podjechać do Okęcia. I z Okęcia > poleci > > eć do huba. > > Ale dlaczego nie bezpośrednio z Radomia do huba? Do Frankfurtu, na Heathrow alb > o do Dubaju? Bo skoro w odległości spacerowej już było Okęcie z Warszawą, to nie było sensu robić dodatkowych połączeń z Frankfurtu do Radomia. Ani też z Radomia do Szczecina i z Radomia do Rzeszowa. I Radom się zagłodził. > Nie hejtuję tylko zapytuję dlaczego te małe, lokalne lotniska nie obsługują tak > pożądanych połączeń regionalnych jak również jeszcze bardziej pożądanych połąc Obsługują. Odpowiednio do tego, ilu pasażerów mają w swojej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:08 45rtg napisał: > Słyszałaś o takim cudownym wynalazku, który nazywa się "samolot"? Można nim prz > elecieć z jednego lotniska na drugie, co więcej, często się tak robi, zamiast j > echać na odległe lotnisko pociągiem. Ale tego nikt nie robi, nawet bogaci Niemcy tak nie robią, dlatego małe prowincjalne lotniska nawet tam powoli plajtują. Biorąc pod uwagę obecną dyskusję ekologiczną prowadzoną w cywilizownych krajach, latanie z lotniska do lotniska będzie coraz mniej interesujące, bo jest idiotyzmem do kwadratu i grzechem dla środowiska, trend idzie na krótkich trasach w kierunku bardziej ekologicznych środków komunikacji. Ale to do zatrutego smogiem Pierdziszewa jeszcze najwyraźniej nie doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:21 snakelilith napisała: > 45rtg napisał: > > > Słyszałaś o takim cudownym wynalazku, który nazywa się "samolot"? Można n > im prz > > elecieć z jednego lotniska na drugie, co więcej, często się tak robi, zam > iast j > > echać na odległe lotnisko pociągiem. > > Ale tego nikt nie robi, nawet bogaci Niemcy tak nie robią, dlatego małe prowinc > jalne lotniska nawet tam powoli plajtują. Biorąc pod uwagę obecną dyskusję ekol Tak, i dlatego samoloty na regionalne trasy sprzedają się jak głupie. Oczywiście. > ogiczną prowadzoną w cywilizownych krajach, latanie z lotniska do lotniska będz O, doszłaś już do "cywilizowanych krajów"? No, to widzę że koniec argumentów był szybki. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:26 45rtg napisał: > Tak, i dlatego samoloty na regionalne trasy sprzedają się jak głupie. Oczywiści > e. Czy trasa Radom - Zielona Góra jest wystarczająco regionalna? Ile biletów za ostatni rok się sprzedało? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:41 dyzurny_troll_forum napisała: > 45rtg napisał: > > > Tak, i dlatego samoloty na regionalne trasy sprzedają się jak głupie. Ocz > ywiści > > e. > > Czy trasa Radom - Zielona Góra jest wystarczająco regionalna? Ile biletów za os > tatni rok się sprzedało? Zero lotniczych. A ile biletów kolejowych na tej trasie się sprzedało? Ile było przejazdów samochodami? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:49 45rtg napisał: > Tak, i dlatego samoloty na regionalne trasy sprzedają się jak głupie. Oczywiści > e. Gdzie się sprzedają? Co ty bredzisz? Wszystkie małe lotniska w Niemczech mają dziś problemy - Dortmund, Münster/Osnabrück, Weeze, Norymberga i inne tracą przewoźników i liczbę gości. Te lotniska nie służą bowiem do latania z lotniska na lotnisko, a obsługują tanie linie lotnicze proonujące przeróżne cele turystyczne zagranicą dla ekonomicznego turysty. I owszem, jak ktoś musi szybko z jednego końca Niemiec nad drugi, to lata na linii Hamburg - Düsseldorf - Frankfurt - München, a nie tłucze się po prowincjach. A na wschód od Berlina i na zachód od Moskwy nikomu większy port lotniczy nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:01 snakelilith napisała: > 45rtg napisał: > > > Tak, i dlatego samoloty na regionalne trasy sprzedają się jak głupie. Ocz > ywiści > > e. > > Gdzie się sprzedają? W Seattle, Tuluzie, Sao Jose dos Compos... No, w Seattle 737 to akurat teraz słabo. > Co ty bredzisz? Wszystkie małe lotniska w Niemczech mają > dziś problemy - Dortmund, Münster/Osnabrück, Weeze, Norymberga i inne tracą prz > ewoźników i liczbę gości. Te lotniska nie służą bowiem do latania z lotniska na A polskie akurat odwrotnie. > lotnisko, a obsługują tanie linie lotnicze proonujące przeróżne cele turystycz > ne zagranicą dla ekonomicznego turysty. I owszem, jak ktoś musi szybko z jedneg Czekaj. Zaraz. Czyli mówisz, że rynek przewozów regionalnych upada, czego dowodem jest ruch w interesie tanich linii? > o końca Niemiec nad drugi, to lata na linii Hamburg - Düsseldorf - Frankfurt - > München, a nie tłucze się po prowincjach. A na wschód od Berlina i na zachód o > d Moskwy nikomu większy port lotniczy nie jest potrzebny. A możesz jakoś uzasadnić to przekonanie? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:17 45rtg napisał: > A polskie akurat odwrotnie. > Czekaj. Zaraz. Czyli mówisz, że rynek przewozów regionalnych upada, czego dowod > em jest ruch w interesie tanich linii? What? Nie wiem, o co mnie pytasz. Jak rynek przewozów regionalnych? I gdzie ludzie w Polsce latają z lotniska na lotnisko? O czym ty piszesz? I wiesz co, mnie tam rybka, czy Polacy wybudują sobie Baranów, czy Baranów 2.0, przyszłość pokaże, kto miał rację i tu jestem dziwnie spokojna, że polski plan nie wypali. Jak wszystko zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:49 Na razie to plan BBI na 2012 nie wypalił a który mamy rok dziś i końca nie widać ? A ta autostrada Frankfurt O - Berlin od kilkunastu lat w remoncie to wyremontowana juz ? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:53 Ja leciałem z przesiadka w Warszawie, ale co ona może o tym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:44 snakelilith napisała: > Ale to do zatrutego smogiem Pierdziszewa jeszcze najwyraźniej nie doszło. Przykre jest to, że tak źle mówisz o swojej ojczyźnie, w tym rodzinnej Opolszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:54 Najpierw przejedź się na Opolczyznę, a potem oceniaj cebulaku ze wschodniej ściany. Jedyne czego żałuję, to tego, że moja Opolszczyzna jest w kraju rządzonym przez idiotów i przegrywów historii. Bismarck miał rację mówiąc: "Dajcie Polakom rządzić, a sami się wykończą". Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:20 Najpierw przejedz się na „ścianę wschodnia” ropucho z końca świata. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 17:13 bywalec.hoteli napisał: > Najpierw przejedz się na „ścianę wschodnia” ropucho z końca świata. > Nawet ty stamtąd wyjechałeś patrioto od siedmiu boleści. Szukać szczęścia na poniemieckich ziemiach. Widocznie na tej wschodniej ścianie nie ma niczego, co zaspokoiłoby nawet tak prymitywne wymagania jak twoje oblesiu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 17:27 Ziemie moje są od wieków polskie. Polska rozpoczęła się na Ostrowie Tumskim w Poznaniu i w Gnieźnie. A ty wyjechałaś z opolskiego zadupia za chlebem do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 10:52 bywalec.hoteli napisał: > Ziemie moje są od wieków polskie. Polska rozpoczęła się na Ostrowie Tumskim w P > oznaniu i w Gnieźnie. A ty wyjechałaś z opolskiego zadupia za chlebem do Niemie > c. Nazywać Śląsk zadupiem siedząc gdzieś w jakimś Chełmie, czy innym białoruskim mieście to jest nieźle pocieszne Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 11:57 Nie Śląsk tylko Opolszczyznę. Kto słyszał o Opolu poza festiwalem?. I nie w Chełmie tylko w Poznaniu. Mieszkałem i mieszkam na rdzennie polskich terenach. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 12:03 bywalec.hoteli napisał: > Nie Śląsk tylko Opolszczyznę. Kto słyszał o Opolu poza festiwalem?. I nie w Che A Opolszczyzna to co to, kurde, jest? Mazury? > łmie tylko w Poznaniu. Mieszkałem i mieszkam na rdzennie polskich terenach. No i to widać. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 12:07 Cwaniaczku szerszy od koszuli nie bądź taki mądry, bo głupich zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
rynko Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 12:13 Schlessien to jest według Ślązaków tylko Górny Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 12:21 A Dolny Śląsk ? No ta opolszyzna to takie zadupie - ni to Dolny ni to Górny, ni to Wielkopolska, nic tam nie ma co by było atrakcja turystyczna. Mieszka zaledwie 900 tys ludzi z czego pewnie 1/3 w Opolu. Ale Nasza forumowa Niemka sprzedaje ze to zanebisty region. Mam paru Opolan w robocie i generalnie słabo ich oceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
yesterday56 Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 12:31 Pracowałem kilka lat niedaleko Opola, region jak każdy inny w Polsce, niczym szczególnym się nie wyróżnia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 14:07 2/3 to ludność napływowa z Kresów, 15 procent Niemców, PKB na mieszkańca to 80% średniej krajowej, 36 miast, z czego największe ma 128 tys mieszkańców. Zadupie pośrodku niczego jak nic. Cos jak Kieleckie czy Świętokrzyskie (choć tam przynajmniej są góry) Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 12:29 rynko napisał: > Schlessien to jest według Ślązaków tylko Górny Śląsk. Jakich znowu "Ślązaków"? Żaden Ślązak nie powie, że te wschodnie peryferie to jest cały Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
yesterday56 Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 12:34 Stary mieszkaniec Gleiwitz nigdy nie powie że Dolny Śląsk to jest Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 12:40 yesterday56 napisał: > Stary mieszkaniec Gleiwitz nigdy nie powie że Dolny Śląsk to jest Śląsk. A to jest jego problem. Śląsk to jest przede wszystkim Wrocław i okolice. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 13:18 Wrocław to raczej Lwów i Wilno, a nie Śląsk Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 13:27 bywalec.hoteli napisał: > Wrocław to raczej Lwów i Wilno, a nie Śląsk Po pierwsze, to nigdy nie była prawda, a już zwłaszcza co do Wilna. Po drugie byt określa świadomość. Ludzie mieszkający u nas, na Śląsku od pokoleń nie mają już nic wspólnego z półazjatyckimi imigrantami zza Odry z 1945. Śląsk podciągnął tych imigrantów i ich potomkowie to są już inni ludzie, niż bose Antki, które zostały w Kielcach, Warszawie czy Łodzi. Jesteśmy Ślązakami i widzimy, jak odstaje od nas etniczna Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
yesterday56 Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 13:33 " z za Odry"? Czyli reasumując: terene przedwojenne Niemieckie to jest Śląsk, a reszta Śląska, czyli przedwojenne terent Polskie to nie jest Śląsk tylko Zagłębie. Tak? I to jest ten gorszy Śląsk? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 13:40 sorry ale Dolny Śląsk nie ma czegoś szczególnego w sobie, żebyś takie poczucie zajebistosci i wyższości miał. Są kiepskie drogi, strasznie wolno się jeździ, dziury, rozwalające się poniemieckie domy, autostrada A4 na zachód od Wrocławia nie ma nawet pasa awaryjnego a A18 to w ogóle jakis dramat. Może we Wrocławiu jest dużo pracy o dobrych płacach ale sam Dolny Śląsk jest raczej biedny. Według mnie Górny Śląsk jest znacznie bardziej rozwinięty. A Opole - wrzód na dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 14:16 bywalec.hoteli napisał: > sorry ale Dolny Śląsk nie ma czegoś szczególnego w sobie, żebyś takie poczucie > zajebistosci i wyższości miał. Są kiepskie drogi, strasznie wolno się jeździ, d Zabawne, że ja poznaję, że wyjechałem ze Śląska właśnie między innymi po tym, że drogi się robią jakieś takie mniej cywilizowane. Zwłaszcza w miejscowościach. > ziury, rozwalające się poniemieckie domy, autostrada A4 na zachód od Wrocławia > nie ma nawet pasa awaryjnego a A18 to w ogóle jakis dramat. Może we Wrocławiu j Owszem, autostrada od Wrocławia do granicy wymaga rozbudowy. Ale ważniejsi są ludzie, a ludzie jeżdżący po naszych drogach robią to znacząco inaczej, niż Azjaci na A2 i A1. > est dużo pracy o dobrych płacach ale sam Dolny Śląsk jest raczej biedny. Według > mnie Górny Śląsk jest znacznie bardziej rozwinięty. A Opole - wrzód na dupie. A niech sobie będzie wrzodem, ale to nasza, śląska d*pa, więc i tak wychodzi na tym lepiej, niż gdyby był włosami na mazowieckiej, kurzej klacie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 16:15 45rtg napisał: > Zabawne, że ja poznaję, że wyjechałem ze Śląska właśnie między innymi po tym, ż > e drogi się robią jakieś takie mniej cywilizowane. Proszę Cię, nie kpij sobie. Przejechanie Dolnego Śląska pionowo to dramat. Wielokrotnie jechałem z Poznania do Czech na narty i jazda drogami 5 i 3 to dramat - chaos w planowaniu, złe drogi, wzgórki, łatwo się pomylić, dziury. Jeździłem samochodem po wszystkich województwach w Polsce za wyj. opolskiego i po Dolnoslaskiem jeździ się najgorzej i najwolniej. Poznań, Warszawa, Lublin, Łódź, Katowice - lepsze drogi od Wrocławia. Co do A2 i A1, to to przynajmniej są prawdziwe autostrady, w przeciwieństwie do A4. > Ale ważniejsi są l > udzie, a ludzie jeżdżący po naszych drogach robią to znacząco inaczej, niż Azja > ci na A2 i A1. Tjaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 13:19 Nie opowiadaj bzdur. Schlessien to jest Śląsk i istnieje Dolny i Górny Śląsk. Od zawsze. Opolszczyzna należy do Górnego Śląska. Od zawsze. Natomiast Zagłębie i duża część Wojew. Śląskiego to nie jest Śląsk i to jest problem wielu ignorantów w Polsce, którzy wszystko wrzucają do jednego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 15:55 bywalec.hoteli napisał: > Przykre jest to, że tak źle mówisz o swojej ojczyźnie, w tym rodzinnej Opolszcz > yźnie. I to jest jeden z powodów dlaczego nie będziemy Niemcami. Nie potrafimy krytycznie spojrzeć na siebie czy swoje wytwory. A nawet nie dopuszczamy, żeby ktoś krytycznie spojrzał, bo od razu hejt i obraza. I dlatego nawet z tą najprostszą produkcją rolno spożywczą mamy problemy w Europie. Ma być tylko aplauz i prawda zaakceptowanie tego FSO1500 jako najwspanialszego samochodu na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:55 Nie, musimy budować Polskę, ale takie gadanie złośliwców, krytykantów i ludzi zgorzkniałych jak Snejkowa trzeba ignorować i robić swoje. Dla niej nigdy w Polsce nie bedzie nic możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 13:22 bywalec.hoteli napisał: > Nie, musimy budować Polskę, By Polska rosła w siłę, a ludziom żyło się dostatniej. Buhahahahaha. Wyjechałam 30 lat temu z PRL-u, można myśleć, że coś tam się w kraju zmieniło, a tu okazuje się, że PRL wiecznie żywy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 13:33 Współczuję wiec PRLowi, ze Cie musiał znosić. Niemcom nie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 15:01 bywalec.hoteli napisał: > Współczuję wiec PRLowi, ze Cie musiał znosić. Niemcom nie współczuję. > Rozumiem, że tęsknisz do PRL-u, tego zbrodniczego systemu, w którym szansę na karierę mieli ludzie z IQ rozwielitki i poddańczą naturą poddupasów wodza. Świetnie do tego pasujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 15:23 Nie tęsknię. Opisujesz chyba system hitlerowski ? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith [...] 17.04.19, 15:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 15:58 Dziadek służył w Wehrmachcie czy może w innych służbach na G albo S ? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 16:01 bywalec.hoteli napisał: > Dziadek służył w Wehrmachcie czy może w innych służbach na G albo S ? Sądząc z opisu, zapewne tak. No i? Masz coś sensownego do powiedzenia, czy tylko potrafisz bałaknąć coś o dziadku z Wehrmachtu? Odpowiedz Link Zgłoś
yesterday56 Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 15:59 Pracowałem kilka lat w biurze w pobliżu Bremen, ale takich Niemców jak Ty, w tamtych okolicach, nienawidzących Polski i Polaków nie spotkałem. Jedynie nie chcieli ze mną rozmawiać na temat II Wojny Światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 16:32 yesterday56 napisał: > Pracowałem kilka lat w biurze w pobliżu Bremen, ale takich Niemców jak Ty, w ta > mtych okolicach, nienawidzących Polski i Polaków nie spotkałem. Jedynie nie chc > ieli ze mną rozmawiać na temat II Wojny Światowej. Ja mieszkałam 21 lat w Polsce i takich zawistych i wrednych germanofobów, jak tym forum też nie spotkałam. A miałam nawet w rodzinie ludzi pochodzących z Podola, z wielką traumą wojenną. Ale tak pewnie w życiu bywa że największą japę mają ci, którzy urodzili się pół wieku po wojnie i którym Niemcy nigdy nic złego nie zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 16:43 Ja nie jestem germanofobem. Padło ci na głowę i wszędzie weszysz spisek. Mówisz, ze w Polsce byliście ludzmi drugiej kategorii. Może dlatego teraz masz takie podejście , przemawia przez ciebie zgorzknienie i mimo wszystko tęsknota za Polską? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith [...] 17.04.19, 17:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 17:19 Mówisz, ze dyplom psychologii z niemieckiego uniwersytetu dalby ci tu takie możliwości kariery ? BTW, skończyłem topowy kierunek na jednej. Najlepszych uczelni technicznych w Polsce. Obawiam się, ze było to jednak trudniejsze od psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 16:40 Ja tez współpracuję często z Niemcami, jestem służbowo nieraz w Niemczech i tez nie spotkałem się z taka nienawiścią do Polski i Polaków jaka prezentuje nasza opolska Niemka. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 17:13 bywalec.hoteli napisał: > Ja tez współpracuję często z Niemcami, jestem służbowo nieraz w Niemczech i tez > nie spotkałem się z taka nienawiścią do Polski i Polaków jaka prezentuje nasza > opolska Niemka. Kocha- nienawidzi, kocha- nienawidzi, kocha-nienawidzi... bosz , co za egzaltowane durnoty. Mniej emocji, więcej pragmatyzmu, to ktoś też was zacznie na tym świecie lubić. Bo jak narazie, to niemiecki paszport jest dokumentem uprawniającym do wjazdu do największej ilości krajów bez wizy, a jednym przyjacielem Polski jest już tylko San Escobar. Mimo tego Niemcy byli dla ciebie mili? No cóż, litość się ma za darmo, na respekt trzeba sobie zasłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 16:18 Poza tym germanofobia w powojennej wojnie skądś się wzięła ? To nie Niemcy uwierzyli małemu durniowi, ze jest w stanie podbić cały świat a potem napadły na Polskę, zniszczyły ją, zabiły 6 mln obywateli Polski i nie zapłaciły za to ? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 09:50 dramatika napisał(a): > icielem będąc monterem", ale dlatego, że Niemcy tego nie chcą. Serio jesteśmy tacy ciency, że musimy Niemców pytać o zgodę? Ojejej.... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 10:17 Myślenie dobrej zmiany jest takie: Polska jest wielka i bogata tylko elity narzucone przez zachód ją tłamszą. I żrą za to ośmiorniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
heavy_metal_thunder Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 19:48 W wywiadzie jasno pada, że najpierw się mówi u nas rozwoju i wzroście wyspecjalizowania gospodarki, a ostatecznie kończy się na szukaniu taniej siły roboczej z Nepalu i Bangladeszu, by montować jeszcze taniej. Najbardziej niepokoi to, że z czasem będziemy mogli się zmierzyć z koniecznością obniżenia płac. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 00:54 heavy_metal_thunder napisał: > Najbardziej niepokoi to, że z czasem będziemy mogli się zmierzyć z konieczności > ą obniżenia płac. O widzę, że jednak coś dotarło. To cieszy. I nie mogli, a musieli się zmierzyć.... I nie obniżeniem płac, ale totalnym kryzysem, który poprzez upadek programów socjalnych w Europie doprowadzi do kolejnej wojny... A po wojnie będzie znowu pięknie, przez jakiś czas.... Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
heavy_metal_thunder Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 19:01 To ja mam nadzieję, że do tego czasu zdążę spłacić kredyt i umrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Trzecia kadencja POchlaptusów 15.04.19, 20:11 I już byśmy nosili w Niemczech pasiak z napisem Polen.O jak dobrze że rządzi naczelnik Kaczyński .To Niemiec nas batem nietrafi.Dzięki Bogu . Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Trzecia kadencja POchlaptusów 15.04.19, 20:15 Za to trafi rusek... Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Trzecia kadencja POchlaptusów 15.04.19, 21:07 tanebo2.0 napisał: > Za to trafi rusek... > Rusek ziomal .Nie będzie tak bolało .Zresztą nie wszyscy są zbrodniarzami z Katynia.Czy mordercami ze Smoleńska .Trzymaj się Tonebo . Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Trzecia kadencja POchlaptusów 15.04.19, 21:20 Może dla ciebie ruskie to ziomki. Możesz do nich spierdalać! Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Trzecia kadencja POchlaptusów 16.04.19, 11:17 tanebo2.0 napisał: > Może dla ciebie ruskie to ziomki. Możesz do nich spierdalać! Jak to - sp*erdalać? To Putin tu nie przyjdzie ukraść nasze baby i zgwałcić kury? Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 20:44 Nasz duży eksport żywności i mebli pokazuje że nie jesteśmy tylko montownia. Poza tym branża informatyczna jest mocno konkurencyjna. Mam na myśli rozwiązania programowe a nie sprzętowe. Mam wrażenie, że ten ekonomista ocenia nasz kraj z punktu widzenia Niemców jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 20:46 Jeśli idzie o meble, to rynek już jest w kryzysie. Wiele firm ogranicza zatrudnienie, bo na zachodzie spada sprzedaż od zeszłego roku i odbiorcy coraz bardziej obniżają ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Nie będziemy Niemcami? 15.04.19, 22:18 Sprawdziłam w necie, rzeczywiście z tymi meblami to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 00:58 oqoq74 napisał(a): > Znam tę branżę. Jeżeli znasz, to wiesz też, że olbrzymim problemem polskiego mebla jest (tandetna) jakość. A drugim zaraz po nim toporny design.... Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 08:11 Zależy jakie meble masz a myśli, jeśli tanizna to tak. Ale są polskie firmy, które produkują meble z wyższej półki. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 00:56 klaramara33 napisała: > Nasz duży eksport żywności i mebli pokazuje że nie jesteśmy tylko montownia. Następna dumna z produkcji serka i deski obitej pianką poliuretanową... fakt, cuda techniki XXII wieku! Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 08:19 Polskie meble to nie tylko deska obita pianką. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:44 No i dobrze i nadal będę dumna z mojego narodu, choćby z serka, choćby z deski. Za to nie mam żadnych aspiracji aby mój kraj był taki jak Niemcy, dwukrotni agresorzy XX wieku. Okradli z majątku miliony ludzi, zniszczyli Polskę, nie mam ochoty ich podziwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 08:21 Skąd ta mania ocen moralnych? Wywiad (czytałaś może?) dotyczy dróg rozwoju gospodraczego i potencjalnego podciągania polskiego PKB do niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 20:19 Wszystko ma swoje przyczyny. Nie znając historii nie zrozumiemy przyczyn tych różnic. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 10:56 klaramara33 napisała: > No i dobrze i nadal będę dumna z mojego narodu, choćby z serka, choćby z deski. > Za to nie mam żadnych aspiracji aby mój kraj był taki jak Niemcy, dwukrotni ag > resorzy XX wieku. Okradli z majątku miliony ludzi, zniszczyli Polskę, nie mam o > choty ich podziwiać. Cóż, Niemcy dali radę, a Polsce nawet to się nie udało - próbowała zająć Ukrainę i o mało w 1920 nie skończyła jako kolejna republika radziecka, próbowała chapnąć Czechosłowację, próbowała robić dywersję polityczną na Słowacji... Kradzież Wilna się udała. Oczywiście to wszystko są Zupełnie Inne Sprawy i Polsce Się Po Prostu Należało. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 11:16 klaramara33 napisała: > Nasz duży eksport żywności i mebli pokazuje że nie jesteśmy tylko montownia. Po > za tym branża informatyczna jest mocno konkurencyjna. Mam na myśli rozwiązania Branża informatyczna nie jest konkurencyjna. Branża informatyczna to w olbrzymiej części tanie klepalnie kodu według zamówień z zachodu. Oni nie są zainteresowani polską innowacyjnością, oni mają mieć milestone'y zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 16:57 Nieprawda. Widać malo wiesz co się dzieje w tej branży. Poczytaj choćby to: wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,23160825,it-oto-najbardziej-innowa-cyjna-branza-w-polsce.html Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 16.04.19, 22:37 klaramara33 napisała: > Nieprawda. Widać malo wiesz co się dzieje w tej branży. Poczytaj choćby to: > wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,23160825,it-oto-najbardziej-innowa-cyjna-branza-w-polsce.html Pierdololo. Ja o tym nie czytam, tylko w tym pracuję. Widać, że mało wiesz, jak się robi takie artykuły, a zwłaszcza - co jest w nich napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 10:54 klaramara33 napisała: > Różne są firmy. No właśnie. I w tych różnych firmach różne projekty. Coś w miarę efektownego zawsze się jakoś znajdzie w masie przeciętności. A jak jeszcze zwykłe programowanie pod zrobionego w całości poza Polską Hololensa nazwiemy "innowacją", to już miodzio. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Nie będziemy Niemcami? 17.04.19, 20:16 No dobrze, ja mam nieco inne zdanie. Pracowałam w tej branży. Nie chcę zbyt dużo tu pisać o swoim doświadczeniu. Na pewno obecnie informatyka to często współpraca pracowników z różnych krajów dla firm z iróżnych krajów. Jednak istnieją programy o wysokiej jakości zaprojektowane przez Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Nie będziemy Niemcami? 18.04.19, 02:54 LOL, outsourcing to nie współpraca, tylko montownia. Odpowiedz Link Zgłoś