ichi51e 19.04.19, 10:44 Jak lece samolotem i mam w opakowaniu adrenaline w strzykawce - to musze miec jeszcze jakies papiery? Czytam “nie zapomnij o recepcie i zaswiadczeniu” Jakiej recepcie skoro juz wykupilam? Ktos lecial ze strzykawka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty_bum Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 10:52 Nie receptę, a informację od lekarza. Chociaż „strzykawka” z adrenaliną raczej niczyjej uwagi nie zwróci. Często latam z ciężko chorą osobą, leki, worki itd. Nigdy nie było potrzeby wyciągania papierów, chociaż oczywiście wiele zależy od kraju czy lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 13:28 Swoją drogą bez sensu, bo już widzę, jak na lotnisku w Tajlandii odczytują zaświadczenie z polskiego POZ. Bo obowiązku wystawiania zaświadczeń w obcych językach póki co nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 13:35 W interesie chorego jest mieć przetłumaczone dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 19:26 O tlumaczenie musisz zadbac sama. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 10:53 Zaświadczenie od lekarza, że jest Ci to niezbędne w trakcie lotu. Tak, duże prawdopodobieństwo że to akurat ci zabiorą jak nie będziesz miała papierów. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:19 ale kto o tym decyduje? bo na stronie lot jest ze moge miec leki. Nie ma nic ze nie wolno wozic igiel i strzykawek. za to jest ze nie mozna miec Samsunga Galaxy Note 7. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:38 "Tak, duże prawdopodobieństwo że to akurat ci zabiorą jak nie będziesz miała papierów." Adrenalinę zabiorą? Porąbało Cię? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 13:50 brenya78 napisała: > "Tak, duże prawdopodobieństwo że to akurat ci zabiorą jak nie będziesz miała pa > pierów." > > Adrenalinę zabiorą? Porąbało Cię? A skąd będą wiedzieli, że to adrenalina? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 15:24 Stad ze jest w pudelku i ma ulotke? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 15:28 ichi51e napisała: > Stad ze jest w pudelku i ma ulotke? Półtoralitrowa butla wody sodowej też ma naklejkę z napisem, czym jest, a nie wejdziesz z nią. Nie wiem, jak kontrola bezpieczeństwa traktuje takie rzeczy, ale strzykawka z "czymś" może być bronią, a pudełko z ulotką to można sobie nawet samemu zrobić, albo znaleźć w śmietniku. Tak ogólnie rzecz biorąc. Więc domaganie się, żeby uwiarygodnić, że naprawdę się potrzebuje tej strzykawki może i jest paranoiczne, ale nie bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 17:13 przepisy jasno mowia ze mozesz wniesc 100ml w jednej czesci max wiec po co ta butelka? Za to mowia tez ze mozesz miec leki. Odpowiedz Link Zgłoś
misza73 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 14:30 Dziesiątki lotnisk na świecie bez problemu i żądania okazania zaświadczeń czy recept nie miało zastrzeżeń do przewożonej insuliny (peny, osobne ampułki i igły). W krajach, które często uważamy za "dzikie" bez problemu wiedzieli na jaką chorobę są to leki i nawet pytali dlaczego wyrzucałam napoje - bo wystarczyło powiedzieć, że mam cukrzycę i mogę wnieść napój na pokład (sama byłam bardzo zaskoczona). Jedyne miejsce gdzie pracownicy mieli jakieś "ale" to Pyrzowice - ale tam zawsze mają problem Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 14:44 misza73 napisał: Jedyne miejsce gdzie pracownicy mieli jakieś "ale" to Pyrzowice - ale tam zawsze mają problem A mojej corce przegladal caly ten zestaw w Amsterdamie . Wybebeszyl wszystko z pudelek, mizial jakims pedzelkiem czy waleczkiem, juz nie pamietam. List od endokrynologa wtedy pomogl. Ale to bylo jeden jedyny raz, facet jakis nadgorliwy byl . Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:32 Zawsze mamy, nigdy nie zwrócono uwagi. Ale może po prostu mieliśmy szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 11:40 Leciał. Bez papierów. Nikt nie zwrócił uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 15:09 Regularnie lataliśmy ze strzykawkami z adrenalina dla dzieci. Nigdy nie zdarzyło nam się, żeby ktoś na lotnisku kwestionował ich posiadanie. Chyba to żadna nowość dla nich i wiedzą co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 17:31 Zapytaj u źródła, skąd my możemy wiedzieć??? Nawet jak ktoś leciał i mu nie zabrali nie oznacza, że to było legalne i zgodne z prawem, mógł mieć akurat szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 17:33 No wlasnie na stronir lotu jakos niejasno (tzn jasno ze mozna ale...) Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 19:09 No to zadzwoń, to chyba nie problem i dokładnie dopytaj co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Adrenalina w samolocie 19.04.19, 19:17 Zaswiadczenie (w jezyku angielskim) od lekarza wystarcza, oczywiscie jesli nie masz hurtu w walizce. Odpowiedz Link Zgłoś