Dodaj do ulubionych

Tarczyca...

22.04.19, 17:06
Wyniki 21 letniej dziewczyny. Gdzie się udać.... Spójrzcie, proszę na wyniki:
wit .d 10,60; wapń 10,56 (8,60-10,30); żelazo 26,8 (9-30,4); ferrytyna 25,89 (4,63-204); tsh 1,74(0,35-4,94); ft3 2,58 (1,88-3,18); ft4 1,12 (0,70-1,48); bilirubina: całkowita 2,08 (<1) a bezpośrednia 0,71 (<0,3); krzepnięcie przy 4 parametrach nieprawidłowy wynk INR-1,66 (0,80-1,35); pozostałe zbadane to sód, potas, cholesterol, morfologia, ob, glukoza, kreatynina, próby wątrobowe- wszystko w normie. USG brzucha- bez zmian. Kilka lat temu wykonane przeciwciała- były podwyższone. Na USG tarczycy, zdaniem lekarza, widać „tarczycę z dziurami”. Na stałe euthyrox , dawka 75. Objawy: zmęczenie, senność, ból głowy, problemy z zatokami, objawy alergii (od tego roku, stwierdzone po przeciągającym się przeziębieniu), niedowaga (właściwie na granicy). Co jeszcze należy zrobić? Czy potrzebne są wyniki TRAb? Ewentualnie, jakie inne ...
Obserwuj wątek
    • aguar Re: Tarczyca... 22.04.19, 17:36
      "Gdzie się udać...."
      Na wakacjesmile Serio. Aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu - apetytu dostanie, słońce na niedobór witaminy D (ale suplementować też by należało). Tarczyca wydaje się pod kontrolą na tej dawce Euthyroxu, chociaż oczywiście powinna być pod opieką endokrynologa. Na alergię tabletka leku antyhistaminowego codziennie i steryd do nosa, najlepiej Avamys. Bóle głowy - jeśli silne to diagnozować u neurologa. To krzepnięcie też bym odrobinę podrążyła. Te odchylenia duże? Jakie płytki? Nie bierze żadnych leków na stałe, nie brała krótko przed badaniem aspiryny czy ibuprofenu?
      Podwyższona bilirubina - może ma Zespół Gilberta, ale tego się w zasadzie nie leczy....
      • alfa36 Re: Tarczyca... 22.04.19, 21:41
        Neurolog zaliczony, rezonans zrobiony i to właśnie on wykazał, że zajęte zatoki. Neurolog odesłał do laryngologa, ten zlecił wymaz z gardła (bo dokuczał ból); wyniki oki. Laryngolog odesłał do alergologa, ten dał singulair, metmin i clatrę (brane od tygodnia, chyba jeszcze nie działają). Żadnych leków na stałe, oprócz tych wymienionych i eutyroxu (i nie oamięta, czy coś brała przed badaniem). Wyniki:
        PLT 314 (150-390); czas protrombinowy 8,20 sek; INR 1,66 (0,80-1,35); ARTT 33,40 sek (26,80-36,30);fibrynogen 2,26 (1,90-4,0)
      • alfa36 Re: Tarczyca... 22.04.19, 21:44
        Tylko, co z wapniem? Nie ma powiązania suplementacja wit d z wysokim wynikiem wapnia? Wynik: wapń 10,56 (8,60-10,30) nie jest za duży? Przy czym wapń z DZM 111,1 (100-300).
        • qwirkle Re: Tarczyca... 23.04.19, 15:22
          alfa36 napisała:

          > I jeszcze, jeśli brać wit. d to w jakiej dawce? Dziewczyna bierze juvit d (20 0
          > 00 j/ml) - 5 kropli, to chyba mało?
          Moim zdaniem 5 kropli to nie jest malo, lecz akurat. Niech im towarzyszy coś tlustego (wit d3 rozpuszcza się w tluszczach i wtedy lepiej się przyswaja)
    • alfa36 Re: Tarczyca... 28.04.19, 00:35
      Nowe wyniki... co z tymi przeciwciałami...
      TSH - tyreotropina 0,8877 µIU/ml 0,3500 — 4,9400
      Trijodotyronina wolna FT3 B
      2,33 pg/ml 1,88 — 3,18
      Tyroksyna wolna FT4 B
      0,95 ng/dl 0,70 — 1,48
      P/c p/tyreoglobulinie tarczycowej (ATG) B ↑ 160,9 lU/ml 0,0 — 4,11
      P/c p/peroksydazie tarczycowej (aTPO) ↑ 1304,76 lU/ml 0,0 — 5,61

      Parathormon jeszcze był kiedyś badany i był w normie, to samo wapń zjonizowany.
        • aguar Re: Tarczyca... 28.04.19, 18:42
          Ale Ty chcesz mówić 21-letniej kobiecie, co ma jeść? Ona ma idealne poziomy hormonów tarczycowych, przeciwciał się nie leczy. Ich podwyższony poziom to tylko wskazówka, aby kontrolować częściej tsh i być może w przyszłości trzeba będzie suplementować hormony tarczycy. Niech sobie je, co chce, póki młoda!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka