kamien.na.dnie 24.04.19, 09:16 Przepis poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Łazanki z kapustą 24.04.19, 13:52 Gotuję łazanki, mieszam z ugotowaną do miękkości i zmieloną kapustą, dodaję skwarki z boczku, doprawiam i zapiekam. Voila. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Łazanki z kapustą 24.04.19, 14:01 Gozuje lazanki, wyciagam z wody takie lekko twardawe. Ukladam na blasze warstwami lazanki, nieugotowana kiszona kapuste, grzybki (ugotowane), cebule i znowu lazanki, kapusta... na koncu, czyli na wierzchu, tak jak na spodzie, tez lazanki. Zapiekam. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Łazanki z kapustą 24.04.19, 14:27 Gotuję kapustę (świeżą, a nie kiszoną), podsmażam cebulę, dodaję do niej zmieloną (lub posiekaną jeśli jest młoda) kapustę, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem i podsmażam. Gotuję łazanki, mieszam z kapustą i zapiekam. Mój ojciec dodaje do cebuli najpierw boczek. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Łazanki z kapustą 24.04.19, 15:17 Na patelni (wielkiej - wok) podsmażam cebulkę z boczkiem i kiełbasą, przekładam do miseczki, wrzucam na tę samą patelnie (brudną) kapustę kiszoną i podsmażam.W tym czasie przelewam wrzątkiem kapuste pekińską i wrzucam ją do smażonej kiszonej - nadal wszystko się kopci w woku, wrzucam usmażoną wczesniej kiełbasę z boczkiem i dalej smażę, odcedzam makaron łazankowy i wrzucam do woka i nadal smażę, doprawiam do smaku, pieprz, sól i kto co lubi i dalej smażę, jaj kuż rodzina jajko znosi bo zapach smażonej kapusty wkrada się w każdy kąt to podaje. Sprzedałam ten przepis kilku osobą i teraz wam, są to najlepsze zasmażane łazanki na świecie, raz spróbujecie i się zakochacie. W trakcie dodaje też masła klarowanego jak mi się za bardzo przypada kapucha ale to wszystko zależy od tego czy dodaliście boczek i kiełbase i ile tłuszczu miały. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Łazanki z kapustą 24.04.19, 15:20 A i czas smażenia z 40 min jak dużo kapuchy i makaronu a u mnie zawsze jest duzo bo na 2 dni dla 3 osób uwielbiających takie łazanki i pies też lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Łazanki z kapustą 24.04.19, 17:16 Najlepsze, tylko po co je psujesz kapustą pekińską? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Łazanki z kapustą 24.04.19, 15:25 Namaczam grzyby suszone i je gotuję. Kroję w paski i podsmażam z cebulką. Dadaję boczek wędzony pokrojony w kostke. Do tego kapustę kiszoną obgotowaną. Lekko duszę to wszystko w wywarze z grzybów. Ugotowane na twardo (al dente) łazanki - takie prosto z gara mieszam z wyżej wymienionymi składnikami. Zostawiam do ostygnięcia - łazanki wchłaniają wtedy sos farszu. Najlepiej lubię potem podsmażone, choć zapieczone też są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Łazanki z kapustą 24.04.19, 18:52 Kupuję makaron łazanki z Lubelli i w barze obok bigos. Mieszam i jemy Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Łazanki z kapustą 24.04.19, 22:09 Łazanki z kapustą - mój koszmar ze stołówki szkolnej Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Łazanki z kapustą 25.04.19, 12:21 Ja robie z kapusty kiszonej. Kroje ja ( nie lubie takiej długiej), podsmazam cebulkę, dodaje kapuste i podsmażam. I teraz uwaga: moja ciotka sprzedała mi daki patent. Dodaje troszkę sosu sojowego (wiem wiem nasza kapusta z łaankami i sos sojowy...), chwile smaze (pół minuty) i dodaje troche wody zeby sie poddusiło. Dodaje liść laurowy. Jak sie poddusi i woda odparuje dodaje ugotowane łązanki. Odpowiedz Link Zgłoś