Dodaj do ulubionych

Easyjet lot z 3,5 latkiem

24.04.19, 21:11
Szukam biletów do UK, lecę z 3,5 letnim dzieckiem. Easy Jet pewność wspólnego siedzenia gwarantuje za dodatkową opłatą. Bez wykupywania tej opcji rzeczywiście przydzielą nam osobne miejsca? Latał ktoś z nimi ostatnio i wie?
A może warto się rozdzielić i niech sobie radzą z dziubdziusiem! Hmm
Obserwuj wątek
    • pani-nick Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:14
      Takie uroki tanich linii. Nie ryzykowalabym z 3,5 latkiem.
      • kora.bez.loginu Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:24
        Nie jestem pewna czy więcej ryzykuję ja, czy obsługa 😉
        • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:59
          😂

Ja bym jeszcze obsłudze zgłosiła, że mi dziecko przeszkadza 😉
    • madame_edith Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:18
      Nie wiem jak jest z maluchami, ja mam dzieci starsze. Nie place za miejsca obok siebie tylko robie check in duzo wczesniej. System nam przydziela miejsca obok siebie, bo tak to chyba na poczatku automatem leci. Lecimy teraz w sobote i jak najbardziej w czworke siedzimy w jednym rzedzie.
      • rulsanka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 23:38
        My ostatnio zapomnieliśmy się odprawić wcześniej i odprawiałam nas rano na lot po południu. Miejsca mieliśmy razem.
    • rulsanka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:18
      W tanich liniach tak piszą, ale potem przydzielają miejsca razem. Sprawdzone w wizzair i ryanair. Zaryzykowałabym, najwyżej zamienisz się z innym pasażerem.
      • peonka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:47
        Nam Ryan zawsze daje osobne miejsca!
        Ale w easy jecie nie wiem, może są bardziej przyzwoici.
        • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:58
          Kilka lotów Ryanair i zawsze siedzimy razem, dwoje dorosłych. Nie lubimy ich za coś innego wink
    • leni6 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:23
      Ja też bym zaryzykowala, nie wierzę żeby obsługa dopuściłaby do tego żeby 3-latek siedział sam.
      • madame_edith Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:27
        Co wiecej, ja mysle ze ten szczesciarz co bedzie siedziec obok niego (jakims cudem) sie z przyjemnoscia zamieni 😁
    • boo-boo Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 21:58
      Rożnie może być. Mnie raz wizzair przydzielili osobno na jedno dziecko- po wejściu na pokład stewardessa musiał zrobić przetasowanie wśród pasażerów żeby nas posadzić razem. Ileż ta dodatkowa opłata wynosi....
    • bigzaganiacz Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 22:01
      oże warto się rozdzielić i niech sobie radzą z dziubdziusiem! Hmm

Jak bedzie grandzil to wysiadka na najblizszym lotnisku plus koszty ladowania
      • kora.bez.loginu Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 11:00
        Taaa, a Tobie samolot nie odleciał aby?
        Niespełna czterolatek stworzy zagrożenie w ruchu lotniczym, zdemoluje samolot i sterroryzuje obsługę...
        • szpil1 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 20:09
          kora.bez.loginu napisał(a):

> Taaa, a Tobie samolot nie odleciał aby?
          > Niespełna czterolatek stworzy zagrożenie w ruchu lotniczym, zdemoluje samolot i
          > sterroryzuje obsługę...

Albo np. bedzie krzyczał lub nie będzie chciał zapiąć pasów...

3-year-old kicked off the plane
    • ida_listopadowa Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 22:09
      Easyjetem nie latam, ale wizz i ryanair nie rozdzielaja malych dzieci od doroslego na rezerwacji. Pisza co innego, a inaczej jest. Ponadto w obu tych liniach po zakonczeniu boardingu przesiada sie pol samolotu, o dziwo bez awantur i problemow, bardzo plynnie. Drugie pol ma wykupione priority i miejsca kolo siebiesmile Lecialam w poniedzialek, przetasowanie odbylo sie w 3 min, plynnie jak balet. Nikt tez nikomu nie powiedzial "siedzi pan na moim mejscu".
      • eowen Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 08:49
        Ja trafiłam raz na mega gbura. Nie było już 3 miejsc obok siebie i linie nas rozdzieliły, mówiąc, że na pewno się dogadamy z tym, który usiądzie obok mnie z dzieckiem. Lot na Karaiby, trafiłam na Francuza, który zrobił nam awanturę. Myślałam, że się ucieszy, że może się przesiąść w inne miejsce, ale te inne było nie przy oknie i w innym rzędzie. Facet po 40, ale z może z godzinę kopał jeszcze mój fotel, bo przesiadł się do tyłu.
        • szpil1 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 19:57
          eowen napisała:

> Ja trafiłam raz na mega gbura.

Trzeba było nie skąpić tylko wykupić miejsca obok siebie. Nie miałabyś problemu z niezadowolonym współpasażerem.
        • kanna Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 21:25
          Serio się dziwisz, ze ktoś nie chciał się przesiąść na inne miejsce, NIE przy oknie?
          Ja bym się nie przesiadła :p
      • sumire Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 09:45
        Oczekiwanie, że inni ludzie będą chcieli ochoczo się przesiadać, jest troszeczkę naiwne.
        • pani-nick Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 10:34
          Mi się najbardziej podoba ta nutka złośliwości pt. "niech się inni martwią, że mój 3,5 latek siedzi sam i się drze".
          Sam pomysł ewentualnego fundowania stresu sobie, dziecku i współpasażerom jest dla mnie typowym januszowaniem.
          Ile kosztuje dopłata za wybór miejsc? Aż sprawdziłam i o ile nie chce się szaleć z dodatkowym miejscem na nogi, to opłata wynosi od 9,99 do 44,99 złotych. Szał!
          Oszczędzić 80 złotych i liczyć na dobrą wolę innych. Serio?!
          • kora.bez.loginu Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 10:55
            Jeśli już się czepiamy to: "Mnie" tzn. Mnie się podoba 😈
            Wolno mi na forum zapytać o doświadczenia innych w danym temacie, a jak ktoś śmiertelnie poważnie podchodzi do "nutki złośliwości" to już nie mój problem.
          • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 11:09
            I właśnie na takim myśleniu bazuja "tanie" linie lotnicze. Kupujesz bilet, a potem jak w kabarecie: jak chcesz miejsce siedzace, to dopłać te od 9,99 do 44,99 złotych, chcesz siedzieć razem z rodzina, kolejne 9,99 do 44,99 złotych, chcesz wejść wcześniej niż inni to kosztuje od 9,99 do 44,99 złotych, nie rozumiem czemu nie ma o wiele bardziej przydatnej opcji "wyjdź pierwszy", oczywiście nie za darmo, tylko za minimum 49,99 do 99,99, bierzesz do samolotu kurtke, dopłata od 9,99 do 44,99 złotych.
            Czymś innym jest kupowanie miejsca w pierwszym rzedzie lub tam gdzie jest wiecej miejsca na nogi, a czymś innym grożenie rozdzieleniem rodziny jeśli nie zapłaca "tylko" 9,99 do 44,99. Owszem, jest ryzyko że dostajac kolejne miejsca trafi sie do innych rzedów, ale obecne programy przydzielajace miejsca radza sobie z tym bardzo dobrze i nie rozumiem poparcia dla ich zastapienia programem roszadujacym podróżnych tylko po to, żeby móc zapłacić za powrót do obecnej normy. Bo tak to sie skończy. Najpierw wycofano po orzeszku, bo pojedyńczy klient nie zauważy, a firma zyska miliony, a dojdzie do tego, że na lotnisku bedziemy sie składać na wszystko co potrzebne do startu. Pierwsza próba już była...
            • sumire Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 11:30
              Opcja "wyjdź pierwszy" zasadniczo też oznaczałaby przydział bardzo konkretnych miejsc. Czyli w tych rzędach, które w normalnych liniach są klasą biznes. W innych warunkach to by kompletnie nie zadziałało, wielokrotnie się przekonałam, że wysiadający ludzie mają głęboko w nosie, czy ktoś się śpieszy - bo oni nie.
              A co do siedzenia z rodziną - o ile to istotnie nie jest tak, że dziecko jest rozdzielane z jedynym podróżującym z nim dorosłym, myślę, że można te 2h przesiedzieć osobno.
              • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 12:43
                Jak nie pozwola wstać zanim obsługa nie wyłuska tych z pierszeństwem z ich siedzeń, to moga siedzieć gdziekolwiek. A za nieposłuszeństwo wpis na liste "tych klientów nie obsługujemy" i dzielenie sie lista z innymi liniami. Albo kara finansowa, pobierać kaucje przed wylotem jako zabezpieczenie wypłacalności.
                Jako OT może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ludzie płaca za pierszeństwo wejścia na pokład? Nie odleca wcześniej, nie zajma innych/lepszych miejsc, musza dłużej siedzieć nieruchomo. Co lot, to mnie to zastanawia i musze sie poddać, sama nie wymyśle sad
                • sumire Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:21
                  Nie ma szans. Nasłuchałam się w życiu wiele komunikatów "prosimy przepuścić ludzi śpieszących się na przesiadkę", rezultat zerowy. Tylko miejsca z przodu mogłyby to zagwarantować.

Za pierwszeństwo ludzie płacą z powodu bagażu podręcznego.
                  • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:30
                    Nie, z cała pewnościa nie. Przeczytałam przepisy i dokładnie obejrzałam wchodzacych, nie maja żadnych bonusów w kwestii bagażu, wnosza tyle co ja wchodzaca jako ostatnia.
                    • wenecja8 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:43
                      Pewnie chodzi o to że mają miejsce na bagaż tuż nad glową, ci na końcu muszą upychać pod siedzeniem albo w innej części samolotu.
                      Nie rozumiem, tak tak nie rozumiem stania w kolejce do bramki przed jej otwarciem
                    • sumire Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:53
                      Mają. Bagaż im się zmieści na półce (co już od dawna nie jest oczywistością) i nie ryzykują tym, że ktoś ich poprosi o nadanie go do luku. Nie ma właściwie żadnej innej przyczyny priority.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 19:27
                        U mnie jest- jak latam z autystycznym dzieckiem - nie musi się przepychać, stać w kolejce, zajmuje miejsce zanim inni się zaczynają kręcić. Potem ostatni wysiadamy. Najgorzej, że już nie chce wsiadać do zapełnionego autobusu. Ale jest jeszcze opcja asysty dla niepełnosprawnego - wtedy podjeżdża się sanitarnym pojazdem. Za pierwszym razem jak zgłosiłam się po asystę to nie zorientowałam się, że sanitariusz jest dla naswink
                • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:55
                  dlaczego ludzie płaca za pierszeństwo wejścia na pokład?

Dlatego, że chcę szybko wyjść i kupuję miejsca blisko wyjścia

Dlatego, że chcę włożyć bagaż podręczny nad swoim fotelem, a kiedy wejdę póxniej to pasażerowie z miejsc 20+ wrzucają swoje walizki gdzie popadnie, po drodze, np nad rzędem nr 2. I wtedy nawet mając rząd drugi, muszę się przepychac do tyłu po walizkę itd

Dlatego, że teraz jest to zwykle połączone z dodatkowym bagażem na pokładzie (czytaj torebka, której nie musze upychać do walizeczki, że trzymac się limitu 1 sztuka bagażu)
                  • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 14:20
                    Wy piszecie o innych lotach, a ja o tych, które znam osobiście. I tam żadna z tych odpowiedzi nie ma zastosowania.
                    Nie wiem gdzie siedza Ci co weszli pierwsi, ale gdyby weszli ostatni, też by tam siedzieli, bo miejsca sa przydzielane.
                    Wchodze ostatnia lub w końcówce, bagaż wkładam nad głowe lub troche obok, nie latam po niego przez pół samolotu. Kiedyś prosiłam żeby zabrali do luku, ale nie chcieli, wiec wleke go na pokład. Oprócz walizki w ramach 10kg podrecznego miewam torebke o wymiarach 50x70, nigdy jej nie kwestionowano. Dziecko ma jakieś swoje bambetle, Książe Małżonek jako jedyny lata z pustymi rekami.
                    Cóż, moge założyć, że wszyscy wykupujacy pierszeństwo wejścia leca pierwszy raz i nie wiedza, że maja wyznaczone miejsca. Przesadzanie ich odbywa sie zanim ja wsiade, i nie przeszkadza mi ani to, ani fakt że płaca, po prostu ciekawość mnie zżerała smile
                    • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 14:30
                      matrioszka - siedzieliby tam gdzie mają miejsca. Gwaranacja bagażu w kabinie (na czym mi zależy) gwaranatuje tylko "kabinę" a nie półkę nad Twoim siedzeniem. I jeżeli wejdę "na końcu" to "moja' półka może byc już zajęta. I wszytskie okoliczne. A uprzejma stewardessa umieści mi ją przy rzędzie np 12. I ja siedząc w rzędzie 2, zamiast wyjść szybko muszę albo przepychać się (jak?) w przeciwnym kierunku niż reszta albo czekać aż wszyscy wyjdą. Sorry, ale nie - wolę dopłacić kilka dyszek. Zwłaszcza, że mam w tym torebkę (torebka dotyczy Ryanair i Wizzair). I owszem torebki kiedyś kwestionowano (może Twoją policzyli jako "męża" skoro on nie miał nic)
                      • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:00
                        Z torebka latam też sama, wiec jej nie licza "na meża". I wierze, że Ty tak musisz robić, bo takie sa warunki, i pewnie lecacy ze mna też maja takie doświadczenia.
                        • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:09
                          Ale to zależy jaki masz pakiet. Kiedyś podstawowy obejmował tylko jedną sztukę bagażu. I na większości lotnisk się czepiali nawet reklamówki ze strefy bezcłowej (torebkę mam średniej wielkości, przeciętną). Wiadomo, że widzi się najbardziej to co nas dotyczy. Ja tylko tłumaczę dlaczego kupuję priority bo pytałaś. Gdyby zamiast priority była opcja gwarancja półki nad fotelem, olałabym priority.

Dla mnie zwykle najważniejsze jest jak najszybsze wyjście z samolotu i wszystko co temu służy. A jeżeli w ramach tych usług dostanę pewność, że nie jestem zdana na łaskę obsługi czy mi pozwolę wnieść torebkę czy nie, to jest mi bardzo miło.
                    • pani-nick Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 14:45
                      Żebyś się kiedyś nie zdziwiła, jak moja koleżanka. Tez miałyśmy zwyczaj ustawiania się na końcu, bo po kij się pchać, jak można na spokojnie wejść za wszystkimi.
                      Aha...
                      Tylko ze linie lotnicze robią często overbooking. I zdarza się, ze pasażerów jest więcej, niż miejsc. Jasne, masz wtedy zagwarantowany kolejny lot i jakaś gratyfikacje, ale chciałabyś się dowiedzieć, ze sorry - twoje dzieci lecą, ty zostajesz i lecisz popołudniu? Albo następnego dnia? Bo ja generalnie zle znoszę stres i ograniczam, jak tylko mogę.
                      • wenecja8 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 14:51
                        Przecież overbooking dotyczy kolejności odprawiania, a nie wejścia na pokład
                        • pani-nick Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:01
                          Jesteś pewna?
                        • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:10
                          Chyba nie zawsze - kiedyś obsługa już przy bramce pytała się o chętnych i kusiła atrakcyjnym hotelem ze śniadaniem i klasą biznes następnego dnia.
                          • wenecja8 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:35
                            maaria33 napisała:

> Chyba nie zawsze - kiedyś obsługa już przy bramce pytała się o chętnych i kusił
                            > a atrakcyjnym hotelem ze śniadaniem i klasą biznes następnego dnia.

Tak, a jak nie ma chętnych to idą według kolejności odprawiania.
                            • pani-nick Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:59
                              😉 no chyba jednak nie....
                        • peonka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 15:02
                          Właśnie nie. Odprawic się może każdy, linie lotnicze liczą na to, że fizycznie nie wszyscy dotrą na lotnisko - ktoś się rozchoruje, ktoś utknie w korku, komuś w ostatniej chwili się odwidzi...
                          • sumire Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 15:15
                            A to zależy od linii. Lufa na przykład w takiej sytuacji nie pozwoliła mi odprawić się online i kazała iść do okienka na lotnisku. Ale to "normalna" linia. Jeszcze wink
                          • wenecja8 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 15:40
                            Ale ja nie napisałam że nie wolno się odprawić przy overbookingu
                      • szeptucha.z.malucha Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 19:33
                        pani-nick napisała:

> Żebyś się kiedyś nie zdziwiła, jak moja koleżanka. Tez miałyśmy zwyczaj ustawia
                        > nia się na końcu, bo po kij się pchać, jak można na spokojnie wejść za wszystki
                        > mi.
                        > Aha...
                        > Tylko ze linie lotnicze robią często overbooking. I zdarza się, ze pasażerów je
                        > st więcej, niż miejsc. Jasne, masz wtedy zagwarantowany kolejny lot i jakaś gra
                        > tyfikacje, ale chciałabyś się dowiedzieć, ze sorry - twoje dzieci lecą, ty zost
                        > ajesz i lecisz popołudniu? Albo następnego dnia? Bo ja generalnie zle znoszę st
                        > res i ograniczam, jak tylko mogę.
                        Jeżeli dzieci nieletnie to ich samych nie puszczą, musi być opiekun. Dwa dni temu mojego omc 16- latka musiałam podpinać pod rezerwację innego dorosłego, bo by nie poleciał.
                        Zresztą w takich sytuacjach szukają raczej samotnych podróżnych - grup i rodzin nie rozdzielają.
                    • baltycki Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:18
                      jak_matrioszka napisała:

> Wy piszecie o innych lotach, a ja o tych, które znam osobiście.
                      O jakich liniach piszesz?

> Cóż, moge założyć, że wszyscy wykupujacy pierszeństwo wejścia leca pierwszy raz
                      > i nie wiedza, że maja wyznaczone miejsca.
                      A ja zakladam, ze to Ty nie nie znasz wszystkich korzysci jakie daje wykupienie "Priority", pierszeństwo wejścia jest tylko jedna z nich.
                      • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 17:22
                        Latam głównie Norwegian, inne linie sporadycznie. Kupowanie pierszeństwa wejść obserwowałam w Goleniowie, ostatnio chyba już tego mniej, albo ja za późno przychodze i nie widze poczatku kolejki.
                    • sumire Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:25
                      jak_matrioszka napisała:

> Wy piszecie o innych lotach, a ja o tych, które znam osobiście. I tam żadna z t
                      > ych odpowiedzi nie ma zastosowania.
                      > Nie wiem gdzie siedza Ci co weszli pierwsi, ale gdyby weszli ostatni, też by ta
                      > m siedzieli, bo miejsca sa przydzielane.
                      > Wchodze ostatnia lub w końcówce, bagaż wkładam nad głowe lub troche obok, nie l
                      > atam po niego przez pół samolotu. Kiedyś prosiłam żeby zabrali do luku, ale nie
                      > chcieli, wiec wleke go na pokład. Oprócz walizki w ramach 10kg podrecznego mie
                      > wam torebke o wymiarach 50x70, nigdy jej nie kwestionowano. Dziecko ma jakieś s
                      > woje bambetle, Książe Małżonek jako jedyny lata z pustymi rekami.
                      > Cóż, moge założyć, że wszyscy wykupujacy pierszeństwo wejścia leca pierwszy raz
                      > i nie wiedza, że maja wyznaczone miejsca.

Tu nie chodzi o miejsce, zrozum.
                      • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:32
                        Ja jeszcze dodam, że poprzednie wersje pakietów były takie, że nawet kiedy miałaś tylko bagaż podręczny to było ryzyko, ze zabiorą Ci ten bagaz do luku i tak, jeżeli nie będzie już miejsca na pokładzie (bo zajmą to miejsce ci którzy weszli wczesniej)

Gdybym wiedziała, że bagaż zabiorą do luku i bedę musiała na niego czekać to nie męczylabym się z analizą co jest płynem a co nie, tylko od razu wszystko nadała do luku. A jak wiozłam np wino to kupiłabym takie jakie chce a nie takie jakie jest dostępne w strefie bezcłowej.

Matrioszka , uwierz - ludzie wykupują priority nie dlatego, że wierzą, że pierwsi polecą wink
                        • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 17:32
                          Jak lot ma trwać ze 2h, to pal sześć, wejdź pierwsza i posiedź 2h30min. Jak przy okazji czekania na lotnisku zobaczyłam kolejke do samolotu Oslo-NY i ten zryw żeby wejść jako pierwszy pasażer, to moje zdumienie i szczeście że to nie moja kolejka siegneło zenitu big_grin Ten lot trwa z pół doby, wejście trwało z godzine, dopłaciłabym żeby wejść ostatnia! Mój maż wreszcie sie nauczył, że marudzić o stanie w kolejce to jak zaczać wypełniać wniosek o rozwód wink
                          • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 18:07
                            matrioszka - jeszcze raz - wielu osobom nie chodzi o to, żeby pierwszym WEJŚĆ tylko żeby pierwszym WYJŚĆ. A czas podróży liczą od czasu kontroli bezpieczeństwa bo od tego czasu są upupieni.
                            • iwoniaw Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 22:39
                              wielu osobom nie chodzi o to, żeby pierwszym WEJŚĆ tylko żeby pierwszym WYJŚĆ

Fascynują mnie ci ludzie, osobliwie na lotniskach, gdzie i tak muszą wsiąść do autobusu, który odwiezie ich do terminala i po płycie ku wejściu pogalopować nie będą mieli szans.
                              Jak również to, że zawsze, ale to zawsze znajdzie się ktoś, kto MUSI, po prostu musi poczynić próbę wstania z miejsca w momencie przyziemienia i usiłuje wyjąć swój bagaż podręczny, gdy samolot jeszcze kołuje. Aż dziwne, że się tak jeden z drugim zdecydował na podróż samolotem, powinien biec rączym kłusem całą trasę, na pewno szybciej by było big_grin
                              • sumire Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 23:12
                                Jeśli masz przesiadkę za mniej niż 40 minut, to tak, każda minuta się liczy. Niefajnie patrzeć, jak ci samolot do domu odlatuje.
                                Ci, którzy się śpieszą, bo lubią, to oczywiście inna sprawa i za takimi też nie przepadam.
                              • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 05:39
                                Nie, wcale nie muszą "i tak wsiąść do autobusu" smile

I wstawianie w czasie kołowania nie ma nic wspólnego z szybkim wychodzeniem - to postawa, podobnie jak wyciaganie telefonu zaraz po zetknięciu z ziemią i dzwonienie do tysiąca osób "ziuta? ziuta, no własnie wylądowałem".

Jeżeli ktoś np ma pociąg (ostatni tego dnia, a do tego pociągu musi podjechac autobusem) to tak sobie ustawia podróż, żeby jak najszybciej wyjść a potem nie patrzeć jak autobus ucieka sprzed nosa i szukać nieplanowanego hotelu.

Jeżeli ktoś ma spotkanie i nie chce się spóźnić, to też wybiera taką opcję.

A nawet - olaboga- jakby chciał przed tym spotkaniem wziąć prysznic.

Wykupienie odpowiadającego naszym potrzebom pakietu nie przeszkadza ani innym pasażerom ani nie zagraża bezpieczeństwu innych. O co chodzi????
                                • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 05:56
                                  Przykład- w poprzednim sezonie wizzairowski lot do Bordeaux lądował około 18.10. Ostatni "mój" pociąg odjeżdżał z dworca kolejowego o 19.20. Autobus jechał na dworzec przecietnie 40 minut. Czyli miałam 30 minut na wyjście z samolotu, lotniska, czekanie na autobus, ewentualne nieprzewidziane korki i znalezienie peronu. Gdybym nie zdązyła, musiałabym szukać hotelu i dzwnić do znajomych, żeby jednak nie czekali na mnie na dworcu i wrócili do domu (dla nich godzina). Dlaczego mam nie wykupić pakietu, który mi to wszystko ułatwi?

Więcej wiary w ludzi, większość wykupuje optymalne dla siebie pakiety. Większym problemem są Ci, ktorzy tego nie robią, a potem robią cyrki na pokładzie "bo ja chce siedzieć koło Jasia" itd. I najwyżej obsługa zmusi innego pasażera, żeby zabrała swoje torby i się przenosił, bo ja głupia nie jestem i nie będę przepłacać za to co mogę mieć za darmo.
                                  • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 07:59
                                    Rozumiem, rozumiem smile
                                    Mi to nie tylko nie przeszkadza, ja was wrecz za to z góry lubie wink I w sumie moglibyście mnie też "polubić", bo ja sie Wam pod nogami nie placze przy wysiadaniu, tylko czekam aż najpierw wysiada stojacy (tzn Ci co to już przy kołowaniu wstali po walizki), nie porzuca Wam moich tobołków i nie zajmuje miejsca przy kontroli granicznej smile A ponieważ w czasie wsiadania i lotu też nie sprawiam problemów, wiec nie opóźniam Wam lotu big_grin
                                    • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 08:55
                                      Ależ to nie chodzi o lubienie smile To tylko rozbudowana odpowiedź na Twoje pytanie a potem komentarz iwoni. Następnym razem jak zobaczycie kolejkę priority będzie Wam łatwiej sobie wyobrazić , że ci ludzie nie po to się tam ustawili, żeby przed Wami wylądować w Londynie i zobaczyć królową z okrzykiem "pierwsza".

p.s. mnie raczej nikt pod nogami się nie plącze, bo tak wybieram miejsce, że nikt nie ma szans wink
                                      • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 09:03
                                        Swoją drogą chciałabym, żeby kiedyś tzw tanie linie lotnicze wprowadziły coś w rodzaju biznes klasy - wybrane miejsce z gwarantowaną półką nad tym siedzeniem (np pierwsze 5 rzędów) plus 5 cm dodane do wybranego wymiaru bagażu. Plus priority do security check na lotniskach gdzie to możliwe. I torebkawink I raj. I wtedy mogę sobie odpuścic priority do wejścia na pokład.
                                        • sumire Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 10:56
                                          Zasadniczo to już coraz bardziej się dzieje. Możesz sobie wykupić fast track.
                                          • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 13:57
                                            Wiem, ale myślałam o pakiecikusmile
                                      • iwoniaw Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 09:05
                                        Mnie nie chodziło o "kolejkę priority", tylko o ludzi usiłujących wyrywać z miejsca wbrew wyraźnym zakazom zmuszonej do interwencji obsługi w czasie absolutnie do tego niewłaściwym - z priority czy bez. Kontrolka "proszę zapiąć pasy" świeci, stewardessa specjalnie się do nich fatyguje i wprost każe siadać na tyłku, a ci mają misję wyciągania tobołka z luku, bo nie zdążą... No daj spokój.
                                        • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 09:59
                                          Nie wiem o co Ci chodziło, ale wkleiłaś mój wpis dotyczący czegos innego i skomentowałaś smile
                • baltycki Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 14:59
                  jak_matrioszka napisała:

> Jako OT może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ludzie płaca za pierszeństwo wejścia
                  > na pokład? Nie odleca wcześniej, nie zajma innych/lepszych miejsc, musza dłużej
                  > siedzieć nieruchomo. Co lot, to mnie to zastanawia i musze sie poddać, sama ni
                  > e wymyśle sad

Wykupując usługę WIZZ Priority, możesz korzystać z następujących korzyści:

- Będziesz mieć prawo do wniesienia do kabiny dodatkowej podręcznej walizki na kółkach (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, 10 kg), oprócz jednej bezpłatnej sztuki bagażu podręcznego (maks. wymiary: 40 x 30 x 20 cm). Gwarantujemy, że możesz zabrać obie sztuki bagażu ze sobą do kabiny (chyba że będzie to niemożliwe ze względu na ograniczenia operacyjne).

- Będziesz jedną z pierwszych osób wezwanych do wejścia na pokład. W przypadku dojazdu autobusem do samolotu, otrzymasz miejsce w specjalnej strefie z przodu autobusu. Drzwi w Twojej strefie zostaną otwarte jako pierwsze, dzięki czemu szybko dostaniesz się na pokład samolotu.

• wenecja8 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:39
                    baltycki napisał:

>. [u]Gwarantujemy[/
                    > u], że możesz zabrać obie sztuki bagażu ze sobą do kabiny (chyba że będzie to n
                    > iemożliwe ze względu na ograniczenia operacyjne).
                    >

Gwarantujemy że weźmiesz bagaż na pokład, chyba że nie weźmiesz smile

> - Będziesz jedną z pierwszych osób wezwanych do wejścia na pokład. W przypadku
                    > dojazdu autobusem do samolotu, otrzymasz miejsce w specjalnej strefie z przodu
                    > autobusu. Drzwi w Twojej strefie zostaną otwarte jako pierwsze, dzięki czemu sz
                    > ybko dostaniesz się na pokład samolotu.
                    >

No i to jest właśnie ten dziwny pęd, do posadzenia tyłka w samolocie jako pierwszy. O ile kwestia bagażu jest zrozumiała (choć jak widać niegwarantowana) to to "usiądzie sobie przed wszystkimi" jest już dziwne.

Sprzedają już możliwość stania w przejściu w trakcie kołowania?
                    • maaria33 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 15:46
                      Nigdy się nie spotkałam z sytuacja kiedy te ograniczenia operacyjne nie pzowoliły zabrac na pokład GWARANTOWANEGO bagażu, z czego wnoszę, że mowa jest o sytuacjach wyjatkowych czyli jak wydarzenie losowe.

Notorycznie spotykam sie z pasażerami, którzy pie...kną swój bagaż gdzie popadnie, po drodze (bo i tak będą tamtędy wracać). Dla wielu pasażerów może to nie ma znaczenia - dla mnie najczęsciej ma.

Kwestia oceny ryzyka.
            • wenecja8 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 12:31
              Dokładnie, niech jeszcze policzą za możliwość używania pasów bezpieczeństwa. A co z ciebie za matka skoro kręcisz nosem na to żeby dopłacić 100 zł za te pasy dla swojego dziecka!
    • wenecja8 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 22:15
      Nie wykupuj, jak was posadzą osobno to sąsiad dziecka jeszcze Ci dopłaci za zamianę big_grin
    • aaa-aaa-pl Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 22:23
      To koszt, który przekracza twoje możliwości finansowe? Ja zawsze biorę opcję obok dziubdziusia- ale on boi się latać( a ja uwielbiam, pasjami oglądam też wszelkie filmiki o samolotach).
    • valtho Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 23:14
      Nie mogą nie posadzić dziecka poniżej 12 roku życia nie przy opiekunie. Kiedyś miałam odwrotny problem - lecieliśmy duża grupa i dzieci 8-10 letnie chciały siedzieć razem, a dorośli razem. Bez szans, co chwilę przychodziły stewardesy i kazały siadać obok dzieci i to najlepiej swoich. Było zabawnie, bo oczywiście nie wiedziały, które czyje.
      • rulsanka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 24.04.19, 23:36
        My kilka razy lecieliśmy w układzie dzieci (10 i 6 lat) razem, dorośli razem. Ale może to ma znaczenie, że siedzieliśmy w jednym rzędzie. Mieliśmy miejsca okno, środek, potem była obca osoba, alejka, obca osoba i znowu my środek okno.
    • eliszka25 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 01:18
      W sobotę leciałam easy jetem z dwójką dzieci. Nie wykupiliśmy opcji siedzenia obok siebie, ale wczekinowaliśmy się na długo przed odlotem i mieliśmy miejsca obok siebie. W najbliższą sobotę wracamy tymi samymi liniami i też mamy miejsca razem. Lecieliśmy właśnie do UK. Z tym, że moje dzieci już stosunkowo duże, bo pawie 10 i prawie 13 lat, więc podchodziłam do tej kwestii na luzie. Z małymi kupowaliśmy miejsca obok siebie, żeby mieć pewność.
    • agnieszka_kak Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 09:33
      Jak lecisz ty i dziecko to muszą posadzić cię razem.
      Trudniej jest w opcji dwoje dorosłych +jedno dziecko, ryan air uparcie nas rozdziela. Mąż z dzieckiem, ja osobno. Nikt nie chciał się zamienić.
    • ichi51e Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 10:40
      Zawsze ci ktos ustapi. A jak nie ustapi to bedzie siedzial kolo dziecka. Moj kolega jak mu facet nie chcial ustapic zostawil goscia z 3 i 5 latkiem a sam usiadl w biznes
      • sumire Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 10:46
        Urocze.
        • baltycki Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 11:52
          sumire napisała:

> Urocze.

Szczegolnie urocze gdy z sufitu spadna maski tlenowe.
          • pani-nick Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 12:55
            Dokładnie.
      • agnieszka_kak Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:04
        Tak, i na pewno obgsluga pozwoliła mu usiąść w biznes klasie ot tak...
        • ichi51e Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:08
          Pozwolila bo koles byl pilotem i lecial z dzieciakami na standby (dlatego nie mieli miejsc razem) stewardesy po znajomosci tez lookaly czy wsjo ok. Dzieci przyzwyczajone do latania.
          • ichi51e Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:10
            Ale spoko forum tez nie uwierzylo gdy opisywalam te historie po tym jak sie zdarzyla - mozna wyszukac watek bo ja bylam w szoku ze rodzic moze byc taki wyluzowany.
    • novembre Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 10:47
      Moja znajoma lata EJ z czterolatką i nigdy nie wykupuje miejsc obok siebie. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby załoga posadziła je osobno, chociaż wizja dwóch godzin bez gadającej córki w pobliżu jest bardzo kusząca wink.
    • kora.bez.loginu Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 10:58
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, lot wakacyjny więc pewnie ta dopłata z wyprzedzeniem nie będzie zabójcza, jakoś udźwignę.
      Szkoda tylko że takie praktyki linii lotniczych, jak zmuszanie do kolejnych dopłat, nie są odbierane jako "januszowanie", a moje pytanie już tak 😂😂
      • kandyzowana3x Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 14:05
        Imo to jest fajna opcja dla wielu odob. Najtansza opcja plus doplaty za wybrane opcje. Temu, komu osobne siedzenie nie przeszkadza kupuje wersje podstawowa, jesli chcesz cos wiecej masz opcje doplaty.
        • ichi51e Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 14:39
          Najlepsze jak doplacasz wybierasz sobie miejsce a potem system i tak cie przesadza i to tak ze dziecko latek 6 ma miejsce przy wyjsciu ewakuacyjnym. Ale przynajmniej kase zwrocili jak napisalismy skarge...
        • pani-nick Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 14:49
          Dokładnie tak.
          Lecę sama z mezem - pełen luz. Dam radę bez misia pysia nawet lot międzykontynentalny (chociaż widziałam już scenkę, kiedy pani się rozpłakała ze ma usiąść w rzędzie obok), ale kiedy lecę z dziećmi - wszystko musi być dograne. Nawet jeśli = drożej.
          • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 17:34
            Może ze szcześcia kobita płakała? wink
    • aaa-aaa-pl Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 11:03
      To twoje dziecko i ty masz obowiązek zapewnienia mu komfortu podczas lotu.Nie obsługa, nie inni pasażerowie- tylko ty.
      Twoja postawa - niech inni się martwią, jest skrajnie egoistyczna.
      Wykup możliwość siedzenia obok dziecka i odpuść tę żenującą szopkę .Koszt- 90 zł.Warto.
    • forumologin Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 12:27
      w wizzair dzieci zawsze z rodzicem. pewnie easyjet to samo. na pewno przydziela wam miejsca razem. Rozdzielic by mogli gdybys leciala z partnerem - jego mogliby dac osobno, ale dizecko zawsze bedzie z Toba.
      • agnieszka_kak Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:05
        Dziecko może być też z partnerem, ojciec to rownoprawny rodzic. U mnie zawsze mąż trzyma dziecko.
        • forumologin Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 20:22
          partnerem mialam na mysli ze mezem albo chlopakiem. ogolnie. Doroslych rozsadza, dzieci nigdy nie posadza bez rodzica. dziwi mnie ze ktos moze byc tak naiwny i myslec zw dziecko posadza samo.
    • jusytka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:13
      W Easyjet na ogół sadzają rodziny razem, choć pewności bez wykupienia gwarancji oczywiście nie ma. W Ryanair celowo rozrzucają wszystkich po całym samolocie, wiec wtedy masz już pewność, że bez dodatkowych opłat z dzieckiem siedzieć nie będziesz.
      • forumologin Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 20:23
        ktos to moze zweryfikowac? nie wierze, to bez sensu co piszesz.
        • jak_matrioszka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 08:02
          Jeszcze dwa lata temu tak nie robili, teraz nie wiem. Latałam w zestawach dorosły + dziecko, dwoje dorosłych i troje dorosłych + dziecko i zawsze siedzieliśmy razem.
        • jusytka Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 29.04.19, 22:36
          Może i dla ciebie bez sensu, ale w moim przypadku tak właśnie jest, bo za miejsce nie płacę. Tylko ze dzieci mam nieco starsze i dla nich yo nie problem że siedzą w Ryanair osobno.
    • little.girl.blue Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:14
      Ponizej ze strony Seating Allocation UK Civil Aviation Authority :
      Families, children and infants
      The seating of children close by their parents or guardians should be the aim of airline seat allocation procedures for family groups and large parties of children.

Young children and infants who are accompanied by adults should ideally be seated in the same seat row as the adult. Where this is not possible, children should be separated by no more than one seat row from accompanying adults. This is because the speed of an emergency evacuation may be affected by adults trying to reach their children.

Whenever a number of infants and children are travelling together the airline should make every effort to ensure that they can be readily supervised by the responsible accompanying adults.

Ja nigdy nie rezerwuje miejsc i zawsze z dziecmi dostajemy miejsca razem, albo w dwojkach jesli lecimy 2 doroslych + 2 dzieci, ale wg. CAA moga nie posadzic kolo siebie chociaz zaleca sie zeby jak najblizej.
    • an.16 Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 13:55
      To są chwyty na wyciagnięcie kasy. To, fast track itp. Nie daj się i niczego nie dokupuj. Będziecie siedzieć razem.
      • pani-nick Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 14:47
        Tak taaak, a przyjęcie komunijne bez trudu zorganizuje się z dnia na dzień. 🤦‍♀️👍👍👍
        • forumologin Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 20:28
          bedzie siedziec z dzieckiem ale jej partnrr/maz/chlipak/matka juz nie z nimi. dziecka samego nie posadza. i to bez oplat. juz jasniej pisac sie nie da.
    • szeera Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 25.04.19, 23:05
      A może wiecie jak w praktyce jest z LOTem? Bo zdaje się, że LOT też wprowadził dopłaty. Celowo rozdzielają, czy przy check-in on-line pozwalają wybrać miejsca razem dla osób z jednj rezerwacji?
    • mgla_jedwabna Re: Easyjet lot z 3,5 latkiem 26.04.19, 10:11
      Jeśli wykupisz dodatkowa opcję, możesz sobie zaklepać wybrane miejsce wcześniej. Bez tej opcji nadal możesz sama wybrać miejsce (zamiast zdawać się na "system"), ale dopiero przy checkin. Warto sprawdzić, od kiedy można zrobić checkin in online (48h przed wylotem? 24h przed wylotem?) i wziąć się za to tak szybko, jak to możliwe.

Chyba jest nawet przepis, że dzieciak jadący na jednym bilecie z opiekunem MUSI siedzieć z tym opiekunem. Linie zawsze zachowują część siedzeń (nie udostępniają ich w przedsprzedaży) właśnie na takie okoliczności.

Polecam stronę seatguru.com - tam sobie możesz obejrzeć wszystkie siedzenia i zawczasu wiedzieć, które chcesz zaklepać przy check-in online.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka